iPon Cikkek

16:10 képarányú 22 inches monitorok

Dátum | 2010. 09. 04.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ma olyan 22 inches kijelzőkkel foglalkozunk, melyek a 16:10-es képarányú monitorok táborát gyarapítják. Ezek a kijelzők az újabb 16:9 szabványú monitorok miatt egyre inkább háttérbe szorulnak, pedig megvannak a maguk előnyei, nem véletlenül esküsznek még sokan rájuk. Az egyik például a nagyobb pixelméret, hogy ne kelljen nagyító az olvasáshoz és az a plusz fél inch (az 1920*1080-as 22-esek valójában 21,5-esek). Szokás szerint három monitor vendégeskedett nálunk, a HP LA2205wg, az LG W2286LP és a Samsung B2240W. A kijelzők nem teljesen ismeretlenek számunkra, a monitorok szériái közül már egyet-egyet leteszteltünk korábban, de a 22 colos méret eddig mindig elmaradt, amit most bepótolunk. A készülékadatok a szokásos táblázatban láthatók:
HP LA2205wg


A HP-Compaq duó eme szériájával csak nemrég ismerkedtünk meg. A 24 colos modellről már tudjuk, hogy formatervezése szép, remek állvánnyal rendelkezik, viszonylag keveset fogyaszt, de képminősége nem kiemelkedő. Nem véletlen tehát, hogy hasonlóakra számítottunk a teszt előtt a 22 colos változatnál, bár már többször előfordult, hogy szérián belül nagyobb eltéréseket tapasztaltunk. De hát pont ezért foglalkozunk ennyi kijelzővel, nemsokára kiderül mire jutottunk.


A monitor dizájn szempontjából teljesen ugyanolyan, mint nagytestvére. A komoly forma és az ezüstös színhasználat a prémium kijelzők közé valónak mutatja az LA2205wg-t, legalábbis ami a küllemet illeti. A sokat ígérő szálcsiszolt alumíniumborítású káva továbbra is nagy kedvencünk, a matt fekete színezéssel pedig egy igen jól eltalált színkombinációt sikerült összehozni. Az összeszerelés minőségére sem lehet panasz, a készülék határozottan masszív érzetet kelt az emberben, a felhasznált műanyagok kellően vastagok ehhez, bár a káva állítgatása közben egy kis nesz is hallható.


A nagyméretű nyomógombok a káva jobb alsó sarkában foglalnak helyet, melyek közvetlenül sorakoznak egymás mellett, ennek ellenére jól kitapinthatók. Amikor ezeket használjuk, olyan érzésünk támad, hogy egy kivételesen jó monitor van előttünk, hiszen mi más lehetne, amikor az ilyen apróságokra is ekkora gondot fordítanak. Azért, hogy ne csak verőfényes napsütésben lássuk ezeket, a gombok jól látható piktogramokat is kaptak, megvilágítást viszont nem, de ahogy említettük még szürkületnél is könnyű ezeket kitapintani, mely a négygombos egyszerű menüvezérlésnek is köszönhető.  Pont ezért viszont gyorsgombok terén nem nagy a választék, csupán bemenetváltás van, a DisplayAssistant szoftveres menü viszont kárpótol minket a hiányosságért, ez pedig a lemezmellékleten található. A halványzöld állapotjelző led használat közben nem bántóan fényes, de akiket mégis zavarna, azok letilthatják a menüben.


A 22 colos kijelző szintén a gyártó újfajta állványát kapta meg, amit rácsúsztatni sem kell a monitorra, ugyanis már előre összeszerelve találjuk meg a dobozban. Igaz, hogy ez is tudja az összes ergonómiai trükköt, amire egy prémium állvány képes lehet, annak viszont örültünk volna, ha egy kicsivel kevesebb helyet foglal asztalunkon. A helyzet azért még így sem vészes, ahhoz képest, hogy betonstabil vele a monitor, ez a kis apróság megbocsájtható neki. A panel bólogatási tartománya bőséges, nemcsak 30 fokban felfelé, hanem 5 fokban lefelé is hajlandó elmozdulni, a panel dőlésszögét tehát összesen 35 fokban lehet változtatni. Bár nem látszik rajta, a talpat forgatni is lehet +/- 170 fokban, és ezúttal nemcsak a nyakrész, hanem az egész állvány forog. A monitor a porté módot is támogatja, ami böngészéskor és állóképek megtekintésénél lesz hasznunkra. Annak külön örültünk, hogy a panel elforgatása közben a kijelző nem akad, valamint a vízszintes és függőleges pozíciók is stabilak.


Természetesen az egyik legfontosabb ergonómiai képesség, a magasságállítás sem maradhatott ki, ezt a monitor szintén széles tartományban képes megtenni, így rendkívül mélyre engedhetjük le, szinte belenyomhatjuk az asztalba.


A monitor állványa rendkívül széleskörűen testreszabható, de ha mégsem szeretnénk kihasználni képességeit, akkor a panelt falra is felrakhatjuk, a felfüggesztési lyukakhoz az állvány eltávolítása után férhetünk hozzá. A csatlakozók környékén a DVI, VGA és DispalyPort bemenetek találhatóak, de lehet, hogy utóbbi helyet jobb lett volna az elterjedtebb HDMI-t használni. Bár 16:10 arányú monitorról van szó, ennek ellenére is jól jött volna egy ilyen, mert így átalakító nélkül is tudnánk szükség esetén például konzolt csatlakoztathatni hozzá. A video bemenetek kezelése a gyártó szokása szerint nagyon intelligens módon történik. Megadhatjuk az elsődleges bemenetet (így bekapcsoláskor onnan kezdi a keresést) és azt, hogy amikor megszűnik a jel, egyáltalán keresésbe kezdjen-e a monitor. Hasznos figyelmesség még, hogy oldalt két USB csatlakozó is van, melyek a pendrive-ok és egyéb perifériák csatlakoztatását könnyítik meg. A kijelző beépített hangszórókkal nem rendelkezik, de opcionálisan vásárolhatunk hozzá. A monitorhoz az összes szükséges kábelt megkapjuk a DisplayPortos kivételével (DVI, VGA, USB és tápegység madzag), plusz a lemezmellékleten a drivert, a szoftveres menükezelőt és egy porté szoftvert is találunk (ez utóbbi csupán a kép -90 fokos elforgatását teszi lehetővé).

Bemenetek: DP, DVI, VGA és USBUSB csatlakozók oldalt

OSD

A kijelző menürendszere már régóta változatlan, de ami egyszer bevált, azt kár is lenne lecserélni. Igaz, hogy a szöveges felsorolás egy-egy apró piktogrammal kiegészítve nem nyújt nagy látványt, de az elrendezés átlátható és logikus, és szerintünk ez a legfontosabb.


Az OSD különleges képességei a következők: Rotate OSD (a menü elforgatása porté módhoz), Dynamic Contrast Ratio (dinamikus kontraszt), Bezel Power LED (az állapotjelző letiltása). A Video OverDrive opciót nem találunk a menüben, a monitor ugyanis 5ms válaszidővel rendelkezik, tehát nincs benne gyorsítás.

Képprofilok

A színprofilok helyzete változatlan, a gyártó ezúttal sem a különleges képprofilokkal próbál rajongókat toborozni a monitoraihoz, azok ugyanis nincsenek neki. Mindössze az alapvető képbeállításokat (fényerő, kontraszt) és a színhőmérsékletet van lehetőségünk megváltoztatni, a menüben az 5000K-Warm, 6500K-sRGB, 9300K-Cool, és Custom (Egyéni) sémák állnak a rendelkezésünkre.

9300K6500KsRGB
A gyári sémák színhőmérséklete nagyjából az ígért értékeket hozzák, de a valós színvisszaadásra való törekvésük itt nagyjából ki is merül. A gamma értéke ugyanis mindegyik profil esetén alacsonyabb a kelleténél (2,2 lenne az ideális). Ez kissé „tejfölös” képet szokott eredményezni, és ha ez önmagában nem lenne elég, még a fényerőt is túlzásba vitték, ezzel együtt pedig már érdemes a beállításokra időt szánni. Különösen a színeltérések miatt ajánlott ezt megtenni, a 6 fölötti átlagos delta már szemmel látható eltérést jelent, a grafikonokon pedig jól látható, hogy nem egy szín esetén háromszor ekkora eltérés is előfordul, tehát van mit javítani a képen. Ha eltekintünk a számadatoktól, a monitoron csak annyit látunk, hogy a kép világos és a profilok képe erősen a kék tónusba húz. Még a 6500K is kékebb a kelleténél, de ez szerencsére orvosolható azzal, hogy némileg csökkentjük a kontrasztot, így a színtorzulás mindegyik sémánál elkerülhető.

Saját beállítások
Egyedi beállításokkal megint szép eredményre jutottunk, de fontos kiemelni, hogy a beállított gammát kalibráló gép nélkül nehéz lenne ellenőrizni, ezért segítségül megadjuk a tesztpéldány beállításait. Hangsúlyozzuk, hogy ezek az értékek példányonként és videokártyánként változhatnak, de kiindulási alapnak jók lehetnek.

Saját beállítások

Képminőség

Ahogy említettük, a monitor alaphelyzetben túlzásba viszi a kontrasztot, ami a színprofiloktól függetlenül kékes tónust eredményez. Miután korrigáltuk ezt, ehhez igazítottuk a színhőmérsékletet is. Tapasztalataink alapján nem ajánlott a kontrasztértékkel babrálni, mert bármilyen irányban változtatunk rajta, az hatással lesz a színhőmérsékletre is. A monitor színhűségét az adott kontrasztértékhez igazítva rendben találtuk, a színátmeneti gradienseken mindössze enyhe sávosodás volt látható, de ezt használat közben nem lehet észrevenni. A kontrasztskálán a két legsötétebb szürke elem már nem látható, és a legvilágosabb is csak akkor, ha kifejezetten ezt keressük. Az adott beállításokkal a monitor a specifikációban megadott fényerőt nem tudta elérni, de a fehér képernyőn mért 193 cd/m^2 fényerő még nappal is elegendőnek bizonyult. A legsötétebb fokozaton ugyanez 40 cd/m^2 volt, ami egy teljesen sötét szobában lesz hasznos.

A kijelző digitális (DVI) bemenetén tökéletes szövegmegjelenítésnek voltunk tanúi, és a VGA bemenet sem elvetendő, mert csak alig volt homályosabb nála. A video bemenetek eltérő képbeállításokat használnak (fényerő, kontraszt, színhőmérséklet), ami jól jön olyankor, amikor a monitort egyszerre több számítógéppel szeretnénk használni.

1680 X 10501440 X 9001280 X 8001680 X 10501440 X 9001280 X 800
Az alacsony felbontások közül az 1440*900 és 1280*1024 képméretek azok, melyek minőségével igazán elégedettek voltunk, az 1024*768 pedig a legszebb az összes közül. Az 1280*800 már csúnyácska, ezért ezt jobb kerülni, az 1152*864 minősége közepes. A monitor skálázási képessége tehát kissé vegyes, de a gyakran használt felbontások szépek, ezért elégedettek voltunk vele. A képarány kezelés szintén dicséretre méltó, a teljes képernyős (Fill To Screen) és arány megtartásos (Fill To Aspect Ratio) megjelenítés közül elég, ha utóbbit kiválasztjuk, onnantól kezdve a monitor minden esetben helyes képarányt alkalmaz, ráadásul az 1280*1024 képméretet is helyesen kezeli (és nem 4:3-nak, ahogy sok monitor).

A kijelző látószögei egyáltalán nem rosszak, úgy tűnik, a széria tagjai közt mégis van némi különbség. Oldalról minimális sárgulásra kell számítani, de ez alig észrevehető, az enyhe kontrasztcsökkenés és sötétedés pedig szintén nem zavaró. Felülről látható igazán nagy javulás a 24 colos típushoz képest, ahol a kontrasztvesztés már egyáltalán nem vészes, a kép alig változik meg. Alulról szintén nem rossz a helyzet, csak 5-6 fokban kezdődik meg a színtorzulás. Kijelenthetjük, hogy a kijelzőnek összességében széles betekintési szögei vannak, így még akkor sem jön zavarba, ha néhányan körbeüljük.


A monitor háttérvilágítása szabad szemmel tökéletes, a fényképeken látható enyhe foltosodásból a valóságban semmi sem látszik. Bevilágításokkal szintén nem kell számolni, a kijelző háttérvilágítása szép homogén. A fekete képeken látszik igazán, hogy a betekintési szögeknek milyen hatása van a fekete színre: vertikálisan enyhe kékesedés, horizontálisan kis szürkésedés figyelhető meg. Ez normál használatnál nem ennyire látványos, extrém helyzetben előjönnek az említett elszíneződések, de egy TN paneles monitornál ez még jónak számít.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A készüléktől válaszidő-gyorsítás híján nem várhatunk extrém sebességet, de ahhoz képest, hogy 5ms válaszidővel rendelkezik, igazán büszke lehet magára, mert használat közben csak alig látszik rajta némi utánhúzás. Gyorsabb mozgásnál természetesen láthatunk enyhe elmosódást, de a kijelző még ezzel együtt is a jobbak közé tartozik, különösen, hogy bemeneti késése is rendkívül kicsi, ami a közvetlenségnek tesz jót (gyorsan tudunk célozni játékokban).

A HP-Compaq 22 colos monitora egy kicsit javított a széria legutóbbi megítélésén, hiszen ez a modell már filmnézésre is sokkal alkalmasabb, mint a 24 colos típus.

Most pedig lássuk tesztünk következő szereplőjét, az LG 22 inches monitorát.

 

LG W2286L


Második tesztalanyunk az LG berkeiből érkezett. A típus szintén 16:10 képaránnyal rendelkezik, de már ledes, és a széria extráit is tudja. A fényérzékelő szenzor, érintőgombok és a menü különlegességei (Ez Zooming, Cinema Mode) hasznos kiegészítői a monitornak.


Az egyhangú fekete monitorok tengerében mindig örülünk annak, ha egy kicsit variálnak a színekkel, a fényes fekete káva szélén látható krómcsík feldobja a látványt, a nyakrész vöröses árnyalata pedig jól illik a képbe. A W2286L típus esetében a formaterv sem rossz, a monitor nyaka ötletesen illeszkedik a talprészhez. A gyártó W86 sorozatát egészen nyugodtan nevezhetjük dizájnmonitornak, és a legjobb az egészben, hogy a szép küllem mellé rendes anyaghasználat is társult. A minőségérzet ugyanis a káva fogdosása után is megmarad, hiszen a kijelző megépítése során kiváló anyagokat használtak fel. A monitor egyébként nagyon vékony, ami a helytakarékos LED-es megvilágításnak és a külső tápegységnek köszönhető, az viszont kicsit sajnálatos, hogy a kijelző vezetékei merőlegesen csatlakoztathatók, emiatt nem tudjuk teljesen a falhoz tolni.


A menüvezérlő érintőgombok eme fajtáját már nem egy LG kijelzőnél láttuk viszont, melyekkel jó tapasztalataink voltak. Ezek megfelelően reagálnak, sőt a Live Sensornak hála a megvilágításuk bekapcsol, mielőtt még megérintenénk őket, ezzel elkerülhetjük, hogy sötétben rosszat nyomjunk meg. Ez egy igen hasznos funkció és a Smart menüben kapcsolható be. Persze, azért léteznek ennél jobb megoldások is, de ha valaki jobban szeret kattintgatni, annak ott a szoftveres menüvezérlés is (forte-Manager), melyet a driverek társaságában a telepítő CD-n találunk meg. Az állapotjelző led a bekapcsoló érintőgomb fölött található, halvány vörös fénye feldobja a látványt, de le is tilthatjuk, ha zavar minket. Az érintőgombok ledjei mindenképpen kialszanak, ha nem használjuk őket, majd kivilágosodnak, amikor közelítünk feléjük. A szomszédságukban található a fénymérő szenzor, ami az automatikus fényerőállításhoz szükséges, ez a kijelző fényerejét szabályozza, de ezzel később még foglalkozunk. Gyorsgombokból nem kapunk sokat, fényerőszabályzásra nincs lehetőség (ezt egyébként elvégzi helyettünk az automata szabályzás), csupán a Smart, FüN, f-engine almenükre és a bemenetváltásra kapunk egy-egy gyorsgombot.


A kijelző egyszerű állvánnyal rendelkezik, tehát nagy csodát nem várhatunk tőle, mindössze bólogatásra képes, nagyjából 0 és 15 fok között, ami valljuk be, nem sok. Az összeszerelés során körültekintően kell eljárni, mert a talp bizony szorul, és nem árt, ha egy csavarhúzót is segítségül hívunk hozzá. A már összeállított állvány stabilitása jó, a káva nem inog túlzottan (kicsit azért igen), az asztalon való elcsúszást pedig tökéletesen megakadályozza a talp gumi bevonata. A fix magassággal még elégedettek voltunk, bár mi egy kicsit alacsonyabbhoz vagyunk szokva, de még így sem volt kényelmetlen használni a monitort. Az elforgatás lehetőségét kicsit hiányoltuk, tekintve, hogy árban ez nem nagy tétel, de a kijelzőnek ne legyen ennél nagyobb hiányossága.


Lássuk a monitor hátlapját. Felfüggesztési lyukak híján nem tudjuk falra szerelni a kijelzőt, erről tehát le kell mondanunk, bár egy dizájnmonitort többnyire úgyis az asztalon tartunk majd. A video bemenetek terén viszont nem spóroltak, a négy csatlakozóból kettő HDMI, egy DVI és egy VGA bemenet is a rendelkezésünkre áll. Ezeken felül a monitoron egy fejhallgató kimenet is helyet kapott, ezen a HDMI bemenet audio sávja szólalhat meg. Egyetlen észrevételünk ezzel kapcsolatban, hogy jobb lett volna ezt oldalra tenni, hogy ne kelljen hátul kotorászni. Ha az éppen használt video bemeneten megszűnik a jel, a monitor azonnal keresésbe kezd, és az automatikus jelváltást kikapcsolni sem lehet (ez néha hasznos, máskor idegesítő). A monitor beépített hangszórókkal nem rendelkezik és opcionálisan sem lehet rendelni hozzá. A kellékekkel viszont nem fukarkodtak, a dobozban megtalálható a használati útmutató, DVI és D-Sub madzag, kábel gyűrű (ezzel a vezetékek elrendezése lesz könnyebb), tápegység kábel és a külső tápegység.

Csatlakozók: tápegység, 2db HDMI, DVI, VGA, fejhallgató kimenet

OSD

Képernyőmenü gyanánt a gyártó régebbi OSD-jét kapjuk, melyben az OK gomb nyomkodásával lépkedhetünk, és a nyilakkal változtathatjuk az értékeket (tehát fordítva, mint ahogy ezt először gondolnánk). A főmenü a szokásos fényerő, kontraszt, színhőmérséklet beállításokkal rendelkezik. A kijelző színhőmérsékletét négy fokozatban állíthatjuk be 6500K és 9300K között, elérhető továbbá az sRGB szabvány és az egyedi, színcsatornánkénti beállítás is.


A képernyőmenü extrái közt a megszokott funkciókon kívül a következők vannak:

Fün almenü:

Smart almenü:

Végül az almenüben szereplő összes funkciót egyszerre ki- vagy bekapcsolhatjuk, ehhez mindössze a Smart módot kell átállítanunk.

Képprofilok

A monitor Normal és Internet képprofiljai szemre nem rosszak, a színhőmérséklet megfelelő, csupán a túlzásba vitt fényerő az, amit felróhatunk nekik. A Movie séma filmeknél valóban előnyt jelent, de hamar ráunhatunk a kékes tónusra, ha a valós színvisszaadást kedveljük. Az enyhén rikító színek és az eltúlzott kontraszt is csak rövidtávon látványosak, így ezek miatt leginkább csak színtorzulás látható. A Demo profil egy fél képernyős összehasonlítás a Normal és Movie sémák között, „ilyen volt, ilyen lett” alapon megnézhetjük, hogy mit csinál a színekkel. A monitor f-engine színkezelő motorja csak kézi beállításokkal képes igazán javítani a vizuális élményen. Ezt egyéni (User) módban tehetjük meg, ahol többek között lehetőségünk van az ACE és RCM képjavító funkciókat is saját kézzel beállítani.

NormalInternetMovie
Ha a méréseket is megnézzük, akkor jól látható, hogy a színeltérések miatt érdemes kísérletezni a monitor beállításaival. A cél a 6500K, 120 cd/m^2, 2.2 gamma és egy lehetőleg 2.0 alatti deltaE érték, ha ez utóbbi is teljesül, akkor már nincs szemmel látható színeltérés sem.

Saját beállításokkal
Kalibrálással természetesen helyrehozható a kép, így már semmi kifogásunk nem volt vele, a grafikonon látható, hogy a színeltérések ritka alacsony értékeken vannak.

Saját beállítások

Képminőség

A monitor képminőségével ezúttal elégedettek voltunk, a színekkel, az élességgel, nagyjából mindennel. Az pedig külön öröm, hogy a ledes háttérvilágítás ellenére nem kell sokat bűvészkedni a színekkel sem, nyoma sincs fakó pirosnak és bántó kékes beütésnek, ami a legtöbb ledes monitort sújtja. Kis sávosodás azért látható a színátmeneti gradienseken, de ennél nagyobb bajunk le legyen, ez csak különleges helyzetekben látható (pl. monokróm képeknél, amikor egy bizonyos szín árnyalatai váltakoznak). A kontrasztskálán csak a legsötétebb és legvilágosabb szürkeárnyalat nem látható, de ez még nem okoz tragédiát sötét jeleneteknél, amikor filmet nézünk. A készülék fényerőtartaléka egyébként megfelelően nagy, ami ilyen kis fogyasztás mellett dicséretes. A fényerő 77 és 248 cd/m^2 között skálázható, tehát még éppen elég sötétre állíthatjuk, ha gyér megvilágítású szobában szeretnénk használni a monitort.

A szériánál korábban látott homályosságnak már nyoma sincs. A három digitális csatlakozón és a VGA bemeneten is tökéletesen éles a kép, tehát a monitornak összesen négy kiváló bemenete van.

1680 X 10501440 X 9001280 X 8001680 X 10501440 X 9001280 X 800
Ami az interpolációt illeti, a monitor nem minden felbontáson egyformán jó, de így is akadnak szép számmal olyanok, melyeken a kijelző képe szép marad. Az 1440*900, 1024*768 és 1152*864 képméretek feltűnően szépek, ezért ezeket bátran elővehetjük sebességnövelés céljából (ha nem bírná videokártyánk szuflával), és még az 1280*1024 minősége sem rossz, ezért ezt is elővehetjük e célból. Az 1280*800 minősége gyengébb az áltagnál, ezért ezt nem ajánljuk, de a fenti felbontásokkal már bőven lehet játszani, összességében tehát elégedettek voltunk a kijelző skálázási képességével. A képarány kezelés sajnos csak a 4:3-ra terjed ki, mely annyit tesz, hogy a készülék a képet oldalról összenyomja, amikor átváltunk. Ennek megfelelően a 4:3-as felbontások torzításmentesek, az 1280*1024 viszont (5:4-esről lévén szó) kicsit torz.

A monitor betekintési szögei szintén nem rosszak, így a társas filmnézésnek sincs semmi akadálya. Oldalról látható a „kötelező” enyhe sárgulás, de egyéb színtorzulásra nem kell számítani, így a kép nemcsak szemből, hanem oldalról is nagyon jól olvasható marad. Felülről már kontrasztszegényebb a képernyő, de a helyzet korántsem súlyos, alulról pedig 4-5 fokban kezdődik meg a színtorzulás, tehát szemből nézve a képernyő teteje, közepe és alja is egyforma marad.


A fekete képeken is jól látszik, hogy a monitor ledes háttérvilágítása szép homogén, nem láthatunk semmilyen foltosodást vagy bevilágítást. A fekete sötétsége szintén jó, mely az egyenletes megvilágításnak is köszönhető, a fekete képernyőn ugyanis nincsenek világosabb foltok. Legfeljebb az érzékeny fényképezőgép tud rávilágítani az apróbb hibákra, de ezek szabad szemmel nem látszanak.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Játékok alatt is elégedettek voltunk a monitorral, az utánhúzása minimális, de a figyelmesebbek a túlvezérlésből fakadóan némi fehér szellemképet már észrevehetnek a kijelzőn. Bár léteznek ennél még gyorsabb (és túlvezérlési hibától mentes) monitorok is, mégis nagyon elégedettek voltunk vele, mert játék közben ezt az apróságot nem lehet látni. Az overdrive egyébként kikapcsolható, szabályozni nem lehet (amivel megtalálhatnánk az ideális középutat), de az enyhe túlvezérlési hibát valószínűleg senki nem tartja majd akkora problémának, hogy emiatt kapcsolja ki a gyorsítást. A monitor bemeneti késése nagyon kicsi, már csak ezért is melegen ajánlott játékra.

Az LG monitorában pozitívan csalódtunk, a W2286L típus azoknak készült, akiknek fontos a jó képminőség, a sok bemenet, továbbá játszani is akarnak, és ezeket teljesíti a monitor.

Végül lássuk tesztünk harmadik szereplőjét, mely a Samsungtól érkezett hozzánk.

 

Samsung B2240W


Végül lássuk, mit tud felmutatni a Samsung 16:10 arányú ledes kijelzője, vagyis a B2240W, melynek különlegessége, hogy egy jól konfigurálható állvánnyal rendelkezik.


A kijelző a Samsung series 40 sorozat jellegzetességeit hordozza magán, az egyetlen említésre érdemes momentum, az a panel körüli káva, mely a szokásosnál kicsit vékonyabb. A monitor tehát nem vonultat fel különleges formai bravúrokat, ránézésre csupán egy átlagos darab, de a szolid küllem bizonyára tetszeni fog a konzervatív ízlésű felhasználóknak. A készülék fekete, így a port sem gyűjti annyira szorgalmasan, de a káva matt fényezésen az ujjlenyomatok egy kicsit még így is meglátszanak. Az anyagminőséggel elégedettek voltunk, a felhasznált műanyagok kellően vastagok ahhoz, hogy a monitor ne recsegjen tapogatás közben.


A monitor menükezelő nyomógombjai a panel alján találhatók. Ezeket csak fényes nappal tudtuk igazán jól használni, szürkületnél már kényelmetlen kitapintani őket, mert közel vannak egymáshoz. Bár piktogramok is segítenek a tájékozódásban, ezek csak erős fényben látszanak, ezért kénytelenek voltunk a gombokból kiálló dudorokra hagyatkozni. A kemény nyomáspontú gombokat így sem nagy élmény használni, mert nyomkodás közben kellemetlen kattogó hangjuk van. Még jó, hogy a gyártó ezúttal is mellékelte szoftveres menükezelőjét (MagicTune), ennek hála, a gombokat akár el is felejthetjük. A gyorsgombok miatt mégis hasznosak lehetnek, a legfontosabb funkciók ugyanis így gyorsabban elérhetők: lehetőségünk van bemenet váltásra, fényerőállításra és egy tetszőleges gyorsgombot is beállíthatunk. Az állapotjelző kék fénye nem túl erős, ezért nem is zavart minket, de ezt halványítani vagy letiltani nem lehet a menüben.


A Samsung B2240W típusú monitora HAS típusú állvánnyal rendelkezik, ami annyit tesz, hogy magassága állítható, támogatja a porté módot, és az állvány talpa is elforgatható.  A konfigurációs lehetőségek tárháza tehát igen széles, az pedig különösen tetszett nekünk, hogy a magasságot kellően alacsonyra és magasra is beállíthatjuk, ráadásul alul rögzíteni is lehet ezt.

A robosztus állvány igen stabilan képes megtartani a monitort, és az összeszerelés is könnyen megy, a kör alakú talpat az előre elhelyezett csavarral tudjuk rögzíteni. Az állvány talpa +/- 45 fokban forgatható el, mely ugyan szűkebb intervallum a teljes körös elforgatáshoz képest, de még ezzel is lehet kezdeni valamit. A porté mód megfelelő ellentartással forgatható el, így a kijelző függőlegesen is képes stabil maradni, a telepítő lemezen pedig a MagicRotation szoftver is megtalálható, mely elforgatja a képet, ami jól jön, ha videokártyánk drivere ezt nem támogatja (de ez már nem szokott előfordulni). Természetesen a panel bólogatásra is késztethető, melyről nincsenek pontos adatok, de a kijelző erre nagyjából -5 és 20 fok között képes, ami minden helyzethez elég.


Bár a kijelző állványa sokat tud, aki ennek ellenére falra szeretné feltenni a monitort, megvan rá a lehetősége, mert a készülék a fali konzolokat is támogatja, a felszereléshez csupán el kell távolítanunk az állványt. A csatlakozók táján mindössze egy DVI és egy VGA bemenet található, HDMI nincs rajta. A kellékek között azonban megtalálunk mindent, amire szükségünk lehet, a DVI és VGA kábeleken kívül még hasznos szoftverek is járnak a kijelzőhöz, úgymint a MultiScreen képernyőfelosztó, valamint az említett MagicTune és MagicRotation alkalmazások.

tápkapcsoló, DVI, VGA bemenet

OSD

A monitorban a gyártó megszokott fekete-szürke színű grafikus képernyőmenüje található, ami átlátható, lehetőségeit pedig tematikusan elválasztva találjuk meg benne.


A menü extrái közt a régebbi hasznos funkciók mellett az újdonságok is felbukkannak. A már megszokott kikapcsolás időzítőt és ColorEffect-et ismerjük, utóbbi Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra, ha unatkoznánk. A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, a látványos extra inkább filmeknél jöhet jól. A PC/AV mode AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, továbbá a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használ. Az egyedi gyorsgomb (Customized Key) beállításánál a következők közül választhatunk: MagicBright (képprofil váltás), Image Size (képarány kezelés módja), és a nemrég bevezetett MagicAngle és MagicEco. A MagicAngle segítségével a panel látószögén javíthatunk aszerint, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Nagy csodára ne számítsunk, de tény, hogy bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, ám cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha azért hasznát vehetjük. A MagicEco-val a fényerő értékét állíthatjuk be fixen 50, 75, 100%-os értékre, aminek nem sok haszna van, hiszen a fényerőt eddig is lecsökkenthettük, ha akartuk. A gombismétlés sebességét is beállíthatjuk, ami a hosszú listás tallózásnál lehet hasznunkra.

Képprofilok

A MagicBright képprofilok színhelyességét ezúttal is megvizsgáltuk, a diagramokon a Standard, Game, Cinema és Dynamic Contrast értékei láthatók.

StandardGameCinemaDynamic Contrast
A grafikonok szerint a képprofilok gamma értéke nem mindig ideális és fényerejük is túl magas, de a színeltérések ezúttal nem vészesen rosszak. A Standard és Game sémák ránézésre egyáltalán nem csúnyák, sőt, akár változtatás nélkül használhatnánk velük a kijelzőt, ha nem törekednénk arra, hogy a legtöbbet kihozzuk a monitorunkból. A Cinema mód csak filmek alatt szép, szövegszerkesztésnél már zavaróak a rikító színek és a kellemetlen élesítés, ráadásul ilyenkor érthető módon a színeltérések is tovább romlanak, így távolabbra kerülünk a valós színmegjelenítéstől. A Dynamic Contrast profil képminősége ezúttal tűrhető, ezzel kihasználhatjuk a monitor virtuális kontrasztját, de ahogy mindig, most is inkább egyéni kísérletezésre buzdítjuk olvasóinkat, és egy jól beállított fix kontrasztértéket ajánlunk.

Saját beállításokkal
A kalibrálással remek értékeket sikerült kinyerni a monitorból. Nemcsak az átlagos eltérést, hanem a legnagyobb deltát is sikerült szépen leszorítani, de ezek csak adatok, lássuk, milyen a monitor képe a gyakorlatban.

Saját beállítások

Képminőség

A kijelző színeivel elégedettek voltunk, mert kellően élénkek és a ledes háttérvilágítás ellenére nincs kékes tónus, amit javítani kellene, ráadásul a színátmeneti gradienseken sávosodást sem vettünk észre, ami dicséretes. A kontrasztskála elemei közül a csak legsötétebb bújt el, a világosabbak közül mind látható volt, ez szintén jó pont. A legmagasabb fényerő, amit a fehér képernyőn mértünk 293 cd/m^2 volt, a legkisebb pedig 31 cd/m^2. Ez kellően nagy tartomány ahhoz, hogy a monitort erős napsütésnél és egy teljesen sötét szobában is zavartalanul tudjuk használni.

A monitor legnagyobb felbontásán minkét bemenete (DVI és VGA) szép éles, erre nyilván azért fektettek hangsúlyt, mert a monitor csak két bemenettel rendelkezik. A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, és ha valamelyiken megszűnik a jel, akkor beindul az automatikus keresés, de szerencsére ezt letilthatjuk a menüben.

1680 X 10501440 X 9001280 X 8001680 X 10501440 X 9001280 X 800
A kijelző az alacsony felbontásokat tökéletesen egyformán, kicsit gyenge minőségben tárja elénk. Ritkaság, hogy egy monitor minden alacsony felbontást ugyanolyan minőségben jelenít meg, de jelenleg ez a helyzet, ami azért hátrány, mert így egyetlen képméretet sem tudunk jó szívvel ajánlani játékra. Hogy azért legyen minek örülni, a képarány kezelés remek, az 5:4 és 4:3 arányokkal is jól elboldogul, ráadásul ezt automatikusan teszi meg, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia. De ez sovány vigasz, mert a monitor gyenge interpolációs képessége helyett úgyis a videokártya skálázására fogunk hagyatkozni, és akkor már a képarány kezelés is megoldott.

A monitor látószögei nem rosszak, bár túlságosan széles betekintési szögekről sajnos nem tudunk beszámolni. A kijelző kontrasztja felülről hamar elkezd csökkenni, ilyenkor a kép már kissé nehezen olvasható, de legalább színtorzulás nincs. Az oldalsó látószögeknél kicsit jobbra számítottunk: ahogy haladunk a kép némileg sötétebb lesz, és a kontraszt is látványosan csökken. Alulról a szokásosnál jobb a látószög, csak sokára, nagyjából -20 foktól kezdődik meg a sötétedés és színtorzulás is alig van. A tapasztalatok alapján a kijelző azoknak fog tetszeni, akik az alsó látószögekre szoktak panaszkodni, tudnunk kell azonban, hogy ezért a felső láthatósággal fizetünk, és tény, hogy oldalról sem tudunk mit tenni annak érdekében, hogy javítsunk a képen. A MagicAngle lehetőséggel ugyan variálhatunk rajta, de ahogy említettük, ennek megvan az ára, mert a javulás az ellenkező irány rovására megy.


Az, hogy a monitor háttérvilágítása mennyire homogén, a fekete képeken jól látható. Bevilágítások alul és felül is vannak, de nem vészesek, plusz némi foltosodás is látható a képernyőn. A monitor háttérvilágítása tehát nem tökéletes, de még így is a jobbak közé tartozik, extra szélesvásznú filmeknél csak alig láthatók az említett bevilágítások, teljes képernyőn pedig egyáltalán nem.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor sebességével nincs probléma, mert igen jónak bizonyult az 5ms-os gyorsítás nélküli panelek közt. A látottak alapján felesleges is lenne a gyorsítás, mert a próba során még a gyorsabb mozgásoknál is csak alig láttunk némi elmosódást. Legtöbbünket ez valószínűleg nem fogja eltántorítani a játéktól, részben azért is, mert a monitor bemeneti késése is kicsi, tehát jól lehet játszani a kijelzővel.

A Samsung B2240W monitora viszonylag jól szerepelt, csupán a közepesen széles látószögeket sajnáltuk (igaz, egy személynek még ez is elég lesz) és a gyenge skálázási képességét nehezményeztük még.

 

HP LA2205wg


A HP LA2205wg típus ezúttal elnyerte tetszésünket, a széria nagyobb modelljével szemben ez már filmnézésre is sokkal alkalmasabb. A szélesebb betekintési szögei miatt egy kisebb társaság számára is megfelelő lesz, de továbbra is igaz, hogy a kijelző a sötét árnyalatok közül nem mindet szereti. Bár alaphelyzetben a képen van mit javítani, megfelelő beállításokon a monitor színeivel és háttérvilágításával is elégedettek voltunk. A remek állványnak köszönhetően a készülék tetszés szerint testreszabható, ami nem egy hátrány, bizonyára sokan örülnének neki, irodában egy jó beállítás áldás lehet (főleg a megfelelő magasság). Szintén az irodai felhasználás mellett áll, hogy a monitor kevés árammal is beéri, a 25W-os átlagos fogyasztás még egy ledes kijelzőnek is a büszkeségére válna, nemhogy egy CCFL-nek. A játékkedvelők értékelni fogják a jó minőségű skálázást és a viszonylag gyors válaszidőt. Elmosódás ugyanis csak alig látható a gyors mozgásoknál, a kis bemeneti késés pedig mindig jól jön, amikor pontos célzásra van szükség. A káva kidolgozása remek, a jó nyomógombok és szoftveres menüvezérlés pedig a kép beállítását könnyítik meg. A monitorhoz két video kábelt is kapunk (a DP kábelt külön kell megvenni hozzá), és a rendkívül kis fogyasztás már csak hab a tortán, de kicsit fájó pont, hogy a HDMI kapu lemaradt és a 3 napos pixelhiba garanciáról is le kell mondanunk.

Vásárlás: Webshop

Hivatalos honlap: HP

LG W2286L


Az LG W2286L típus végre az, aminek mondja magát: egy jól összerakott, stílusos dizájnmonitor, melynek ügyes a menüvezérlése, rengeteg extrája van (mint a fényerőszabályzás és a menügombok szenzora), de a legfontosabb, hogy képminősége kiegyensúlyozottan jó, ezért minden területen képes helytállni. A ledes háttérvilágítás minden előnyét élvezhetjük végre, az alacsony fogyasztást, a homogén háttérvilágítást, ráadásul az ilyen monitoroknál megszokott kékes tónus sem látható. A filmkedvelőknek a széles betekintési szögek miatt nem kell aggódniuk, és a kijelző színei is szépek, ráadásul a monitor a pergősebb játékokat is gond nélkül viszi, mert gyors és az interpolációja is szép. A digitális bemenetek tárháza széles (két HDMI és egy DVI bemenettel már lehet mit kezdeni), a kellékek közt pedig egy DVI kábel is van, plusz a 3 napos pixelhiba-garancia is a miénk lesz. Már csak egyetlen hiányunk van, az, hogy a típus komolyabb állvánnyal is kapható legyen, mert a konfigurációs lehetőségek elég szűkek, pedig képminősége alapján megérdemelné a kijelző, hogy egy ilyen változatot is kiadjanak belőle.

Vásárlás: Webshop

Hivatalos honlap: LG

Samsung B2240W


A B2240W modell szolid, kissé puritán küllemével nem tűnik hivalkodó típusnak, a monitor főként a jól konfigurálható állványával tudja felhívni magára a figyelmet. Irodába remek élessége és az említet ergonómiai képességei miatt ajánlott, mintsem fogyasztása okán, az ugyanis lehetne kisebb. A menüvezérlő gombok nem túl kezesek, de a szoftveres menüvezérléssel kiválthatjuk ezeket. A bemenetekkel kicsit bőkezűbben is bánhattak volna, de az egyetlen digitális és az analóg bemenet is tökéletesen éles. Ami a képminőséget illeti, a monitor az alacsony felbontásokat homályosan jeleníti meg, így ha fontos nekünk a kisebb felbontások használata (például játékoknál, ha gyengébb a rendszer) akkor ezt vegyük figyelembe. Ha viszont tudunk a kijelző legnagyobb felbontásán játszani, akkor elégedettek lehetünk vele, mert utánhúzása alig látható és bemeneti késése is kicsi. Filmekhez a viszonylag egybefüggő háttérvilágítása és szép színei miatt ajánlott, továbbá a sötét jelenetekkel sincs problémája, de a közepesen széles látószögek miatt ezt legfeljebb egy személy fogja élvezni. A monitor összességében nem rossz választás, de ismernünk kell a korlátait, és ne várjunk tőle többet annál, amit tud, ez esetben nem fogunk csalódni. A csomagban a szükséges kábeleket megtaláljuk és 3 napos pixelhiba-garanciát is kapunk a monitorhoz.

Vásárlás: Webshop

Hivatalos honlap: Samsung

HP LA2205wg és LG W2286L
A monitorokat a CHS Hungary Kft-től és Cédrus Számítástechnikai Kft-től kaptuk tesztre, ezúton is köszönet értük!


                                    

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

45. myckie2
2010.09.04. 11:56
Ez hihetetlen az LG egy nagyon profi monitor lenne erre felbontás 1680 x 1050 hova gondolnak ezek ?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Shadow040
2010.09.04. 12:56
22 inch-nél nem szokták fullHD-ra állítani a felbontást
amúgy meg elég szar h ha vkinek közepes vidkarija van és monitort akar venni akkor kénytelen 22 inch-est venni ha 1680-at akar mert 22 felett már majdnem mind fullHD.
másrészt nem csak a fullHD létezik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. jozsefm
2010.09.04. 12:57
Mindeggyik 1680x 1050-es ! ,valahol olvastam ,hogy a 22" -os Wide képernyős monitorokat nem ajánlják full Hd felbontásban, általános használatra mert rossz a szöveg megjelenitő képességük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. insanity22...
2010.09.04. 13:05
Dell UltraSharp 2209WA IPS panellal, döntés, forgatás, magasságállítás, kiváló betekintési szögek, 4 év gari és SZÉP kép: 65000 Ft.
~60 ezrekért ezek a TN-es monitorok nem tudom kiknek éri meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Svindler
2010.09.04. 13:29
Azért választottunk ezúttal 1680*1050-es monitorokat, mert sok embernek 21,5 colra az 1920*1080 pixel nagyon sok, bele kell ülni a monitorba, hogy mindent lássunk a szemünk erőltetése nélkül. Az 1680 ráadásul kedvez a gyengébb VGA-knak is.

insanity: a Dell eIPS monitora tényleg egy jó darab, mi is szépeket írtunk róla, az egyetlen problémája, hogy viszonylag kevés van belőle. Meg a plusz egy év garit sokan becserélnék az alapból járó 3 napos pixelhiba garira. Ettől függetlenül teljesen igazad van, az eIPS panel sok tulajdonságában erősebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. tobias88
2010.09.04. 14:36
insanity228:
~60 ezrekért ezek a TN-es monitorok nem tudom kiknek éri meg.
Senkinek, és ezért csináltak tesztet, hátha viszik

Viccet félretéve: 60ért amúgy lehet 24 colosban is jó minőséget kapni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. myckie2
2010.09.04. 15:37
Nem azt mondom hogy most 1920*1080 ba kellene folyamatosan mennie de nem ártana rá az is pl full hd filmek esetén....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Shahid
2010.09.04. 16:41
ha kínoznának se vennék 16:9 es monitort! arra ott a tv... monitornak szerintem sokkal elönyösebb a 16:10
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. jozsefm
2010.09.04. 18:10
A Samsungnál mi okozza, a közel dupla fogyasztást a másik kettőhöz viszonyitva?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. NeoX
2010.09.04. 19:02
A Dell IPV-s monitora annyit fogyaszt mint egy komolyabb Televizió! Azért annyival nem szebb a képe! Az LG W2286L-hez volt szerencsém, GYÖNYÖRŰ képe van! Mellé mindössze 12-20W körül fogyaszt a fogyasztásmérő szerint. Egyszerűen hihetetlen!
Igazi 22" normális képpontmérettel! Jó TESZT Gratula!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. NeoX
2010.09.04. 19:06
tobias88 - 2010-09-04 14:36:18!
24 colosban egy 16:10-es monitor majd 90eHUF! HP LA2405wg 1920*1200 88118Ft
A 16/9 nem túl előnyös böngészni, gépelni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. CyberPunk6...
2010.09.04. 20:22
Csak én utálom a szélesvásznút monitorban?
monitor 4:3 vagy 5:3
tv meg 16:10 v 16:9
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. jozsefm Cyber...
2010.09.04. 20:31
Eddig magad vagy!
Én mióta kapható használom ,valahogy szimpatikusabb a téglalap,és jobban elférek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. insanity22...
2010.09.04. 22:23
NeoX

52W a gyári érték szerint a Dell fogyasztása. És? Cserébe kapsz egy bármely TN-hez képest sokkal jobb monitort e-IPS panellal, szép színekkel, TN-hez képest sokkal jobb feketével. Továbbá az IPS-t körbeülheti az egész család, alig lesz színtorzulás és a matt felületeken sem kell a port naponta törölgetni, ahogy tükörnek is az arra eredetileg kitalált tárgy marad.
De tudom kelendőbb lesz mindig is a TN az ára, meg a 2 millió az egyhez dinamikus kontraszt miatt. Ugyanúgy létszükséglet a dupla HDMI és a 6 ms is bűn lassú a 2-höz képest, mert mindenki agyában ott lapul a záridőt vezérlő chip.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. NeoX
2010.09.04. 23:59
insanity228: ugyan csak véleményeket olvastam a Dell monitorodról semmikkép nem látom indokoltnak annyi többletpénzt kiadni egy régebbi konstrukciójú dell-ért.
Fogyasztás/ár viszonyban is nagyon rossz, és a mostani TN film panelesek szemre észrevehetően nem rosszabak egy olcsóbb IPS-nél. Ld LG W2286L. Ez a monitor nagy siker a legtöbb nagykerben és még csak dicséreteket olvastam Róla. Persze érthető
hogy a 2209WA-t hype-olod, mert Neked az van, de indokolatlanul sokat fogyaszt, és a user-ek szerint eléggé melegszik is. Még1x: Király a teszt, a Samsung az árához képest nagyon megéri, de aki megteheti annak ajánlom az LG-t. 22"-on a full HD is tökéletes és tűéles, tökéletesen interpolálja a képpontokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. krystman mycki...
2010.09.05. 10:45
Semmi gond sincs ezzel a felbontással. 22"-os monitoroknál semmi sem látszik, hogy 1920x1080 vagy 1680x1050-es. Nekem is 1680x1050-es van LG 22-es, de én direkt ekkora felbontású monitort kerestem. Több ismerősöm látta a monitoromat, és mindegyik azt hitte, hogy full HD-és pedig nekik az van. 24 és felette már érthető a Full HD, de 22-nél felesleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Klemice
2010.09.05. 15:13
dell 2209wa 67 ezerért kapható, nem hinném, hogy 22es kategóriában ilyen áron ennél jobb minőség kapható
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. insanity22...
2010.09.05. 16:51
Klemice

Dehogynem, ez az LG a földbe döngöli tudásban és a TN képminősége is egyenlő az IPS-el Meg már csak azért sem szabad a Dell-t megvenni, mert nagyon melegszik, csak azt nem tudom ezt a sok sületlenséget honnan szedik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Klemice
2010.09.05. 21:45
insanity228

Legtöbben úgy nyilatkoznak róla itt is, hogy még nem próbálták ki. És még te vagy a rossz mert hype-olod a monitorod, meg turkálnak a zsebedben, hogy ennyit adtál egy monitorért. Igaz mindez csak személyes tapasztalat és ajánlás. Ha szar lenne azt mondanám ne vedd meg, mert ennyiért jobbat kapsz.
Nyugodtan ajánlom bárkinek a dell 2209wa-t, nem fog csalódni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Klemice
2010.09.05. 21:45
insanity228

Legtöbben úgy nyilatkoznak róla itt is, hogy még nem próbálták ki. És még te vagy a rossz mert hype-olod a monitorod, meg turkálnak a zsebedben, hogy ennyit adtál egy monitorért. Igaz mindez csak személyes tapasztalat és ajánlás. Ha szar lenne azt mondanám ne vedd meg, mert ennyiért jobbat kapsz.
Nyugodtan ajánlom bárkinek a dell 2209wa-t, nem fog csalódni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Klemice
2010.09.05. 21:46
insanity228

Legtöbben úgy nyilatkoznak róla itt is, hogy még nem próbálták ki. És még te vagy a rossz mert hype-olod a monitorod, meg turkálnak a zsebedben, hogy ennyit adtál egy monitorért. Igaz mindez csak személyes tapasztalat és ajánlás. Ha szar lenne azt mondanám ne vedd meg, mert ennyiért jobbat kapsz.
Nyugodtan ajánlom bárkinek a dell 2209wa-t, nem fog csalódni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. NeoX
2010.09.05. 22:10
Hát. Mi egy országos szervizhálózat vagyunk, kizárólag az Albacomp(LG) és a Dell szállít monitorokat. Utóbbiakat rendszeresen küldjük vissza garanciális cserére..
A 2209WA már legalább másféléves konstrukció, azóta a TN-film panelesek beérték képminőségben, fogyasztásban pláne. 2010 év vége közeleg, a minimum egy LED-es háttérvilágítású modern TN.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Klemice
2010.09.05. 22:30
NeoX

Ki ne hagyd hogy fúhádé legyen...
Bemegy Pistike a boltba, ilyen szavakkal traktálják, hogy led, fullhd nomeg minnél nagyobb értékek mindenből, és meg is veszi, hogy neki fúhádé ledes monitorja legyen.

Másfél éve vettem a dell-t, marad is amíg működik, nekem nem kell több. Gyönyörű színek, remek betekintési szögek, nem melegszik, fogyasztásilag meg megy mellette egy 32-es tv is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. insanity22...
2010.09.05. 22:31
Lassan kezd megmosolyogtatóvá válni a téma. Egy TN panel soha nem tudja beérni az IPS-t vagy PVA-t képminőségben. A TN-nek van egy határa, technológiailag ennyit tud. Egy TN-el soha nem fogsz Adobe színtérben dolgozni (jelen esetben a 2209 sem tud), nem lesznek mély feketéid, nem lesznek szépen elkülöníthetőek a színskála árnyalatai. Vagy szerinted a legprofibb gyártó, az Eizo, miért nem TN panellal szerelt kijelzőket gyárt a grafikusoknak? Ha ez a szakmád akkor illik vele tisztában lenni.
A Dell megbízhatóságáról meg csak annyit, hogy nem véletlen árulják 4 év garival és pixelgaranciát is szerezhetsz itthon könnyedén a garancia hosszúságával megegyező ideig, minimális felárárt. Elég valószínű, hogy a Dell tudja miért adhat rá ennyi garit, mert nyilván jó minőségű amit gyártanak. A Dell szupportját meg nem kell bemutatni Neked, mivel valószínűleg Te is tudod, hogy a Góbi-sivatagba is utánad szalad a szervizese ha valamid elromlik. Nem véletlen jobb még a HP és IBM szervízhálózatánál is a Dellé.
Na mindegy, mindenki azt vesz amit akar, de kérlek képtelenségeket azért ne állíts.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. NeoX
2010.09.05. 23:21
A Dell szerviz a legkiválóbb ez tény. Nálunk a meghibásodási arány kb duplája az LG-nek. "Az E-IPS egy kommersz, alacsony árazású verziója az AS-IPS-nek, kevesebb megjeleníthető színnel ("csak" sRGB színtér), alacsonyabb kontrasztaránnyal (ez esetben "csak" 1000:1) és a visszatérő "lilulással". A 2209W betekintési szöge 179/179 fok, az LG-é pl 170/160 fok. Köztudott hogy az E-IPS feketéjével gondok voltak, mostanra beérték a TN-film paneleseket:"Kontrasztaránya(E-IPS) eleinte igen alacsony volt (emiatt a "feketéje" nem volt túl sötét, és homogén sem), de mára ebben is felfejlődött"
Szummázom: Az E-IPS betekintési szögben már nem veri a Tn-eseket, ugyanúgy csak sRGB-t tudnak, a feketéjük pedig semmiben sem jobb.
Klemince! Semmikép nem javaslom 24" alatt a "fúhádé"-t de ezt már leírtam..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. zseko
2010.09.06. 00:43
Nekem egy Samsung 2443BW monitorom van, ez is 16:10-es arányú. Mióta ezt használom azt mondom, nem vennék soha 16:9-es arányú monitort, jelentősen rosszabb használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. hakosh2
2010.09.06. 02:55
NeoX: Dell 2211H, 22W-os fogyasztás. Ha jól látom itt mindegyik többet eszik. Azonos boltban 4e forinttal drágább a 2209WA-tól. De gondolom ez nem éri meg, mert egy jó kis TN-es LG-nek szebb a képe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. NeoX
2010.09.06. 11:10
hakosh2! Kicsit benézted a 2211H-val, mert az nem 22"-os (kisebb) ráadásul 1920-as(apró képpontméretű),
itt pedig pont arról van szó hogy kommersz felhasználásra temetjük a Full HD-t 24" alatt. Ráadásul ez is csak az olcsóbb E-IPS, azaz nem jó grafikai munkára (csak SRGB-t tud) úgyhogy azt kell írjam tényleg jobb egy LG W2286L!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. NeoX
2010.09.06. 11:10
Zseko! A Samsung 2443BW optimális választás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. insanity22...
2010.09.06. 11:30
Írj egy e-mailt a cégnek ahol dolgozol, kérdezd meg egy TN panel mikor lesz jobb egy IPS-nél, vagy kérdezd meg az LG forgalmazóit, ők melyiket ajánlanák. Elárulom soha nem lesz jobb, de látom nekem nem hiszel és itt másnak sem, ezért ajánlom nézz be a prohardver fórumára, az IT Caféra. Vagy egyszerűen olvasd el fless vagy dezz pár cikkét. Külföldi oldalakat már nem is merem ajánlani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. hakosh2
2010.09.06. 15:28
NeoX: az, hogy neked nem elég jó a szemed a FullHD-hoz ilyen méretben, az a te problémád, emiatt ne húzd le a monitort. Nekem jó lenne.
Ja, hogy ez olcsó IPS, tehát jobb egy TN paneles csoda... Oké, nem vitatkozom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. NeoX
2010.09.06. 22:23
"Azokat a monitorokat, melyeket IPS panellel szerelnek, inkább grafikai munkákra, képszerkesztésre ajánlják jó színhűségük miatt. Sajnos játékra és filmnézésre a lassú válaszidőnek, illetve az alacsony kontrasztnak köszönhetően nem ajánljuk."
"Azokat a monitorokat, melyeket valamelyik MVA és PVA panel továbbfejlesztett változatával szereltek, ideális lehet bármely otthon, vagy iroda számára. Ide értve a grafikai alkalmazásokat, filmeket, játékokat és irodai alkalmazásokat."
"A TN+film panel típust a gyors válaszidőnek köszönhetően elsősorban játékokra és irodai munkákra érdemes használni."

Az általatok ajánlott oldalakról tallóztam. Nos a helyzet még kritikusabb. Az IPS gyakorlatilag még problémásabb, az MVA-PVA monitorokkal kevertem. Még grafikai munkára is inkább a VA-k valók. Nem tudom miért ajánlgatjátok kommersz felhasználásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hakosh2
2010.09.06. 22:47
NeoX: mikor írták ezeket? 1995-ben? IPS-nek alacsony a kontrasztja? ezeknek a TN-eseknek egytől egyig 1000:1, pont mint az én IPS-es Dellemnek. Válaszidő? Nálam ez 6ms, ezeknek 2. Jelentkezzen aki látja a különbséget. (nem, nincs utánhúzás) Ráadásul ezek g2g értékek, sok értelme nincs ezekkel dobálózni. Ne az ilyen 100 éves tananyagokra alapozz, hanem mondjuk az újabb prohardveres tesztekre. Azt miért nem írod le, hogy a TN paneles csodának borzasztó szarok a betekintési szögei? Azért erőltetjük, mert ennyi pénzért egy sokkal jobb technológiájú monitort lehet kapni. Az nem érv, hogy jajj de 22"-on a FullHD az milyen máár. Lehet állítain a dpi mértékét.

Én nem értem, hogy te miért kampányolsz ennyire a TN panel ellen. Kiskorodban bántottak vagy mi? A hozzászólásaidból kiderült, hogy nem értesz hozzá. Egy TN panel _soha_ nem fogja felvenni a versenyt egy IPS-el (persze nem is kell, hiszen nem egy kategória a kettő).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. NeoX
2010.09.07. 10:56
hakosh2! Innen idéztem: www.zoldpc.hu/LCD_monitorokrol_tudni_erdemes (2009-es cikk az igaz). Teszteket fórumokat is nézek de az eIPS-től mindenki óv. Ha IPS, akkor pl h-IPS vagy s-IPS-t javasolnak. Lentebb idézetek:
-HP ZR24w IPS monitor teszt 2010. május 18 konkluzió: gyenge fekete, alacsony kontraszt,sokat fogyaszt, 125eFt-os ár;
-Két új IPS monitor a Dell-től
2010. május 18: sRGB-t tud csak mint egy TN, válaszidő 8 ms, a kínálat leglassabbja,
és csak 21,5"-os ráadául 16:9 arányú.
-És egy Fórumidézet#4396) ricsik (fanatikus tag)
Azért ez a Dell u2410 panel lotto nagyon gáz, már a samsungnál sem tetszett a tv-knél.Azért 160-170 ezerért nehogy már eIPS panelt kapjon az ember.
Engem biztos nagyon dühítene, szóval, lehet, hogy a Dell-t elfelejtem egy darabig, bár azt akartam venni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. insanity22...
2010.09.07. 11:34
Ne haragudj, de egyre inkább csak az jön le, hogy Neked gőzöd sincs a témáról.
A panel lottoról sincs fogalmad sem, mire céloztak vele. A válaszidőknek meg nézz utána, mert nem mindegy, hogy g2g vagy b2b.

Ha az U2410 nagyon gáz, akkor vegyél tényleg TN-t, az való Neked 128 ezerért ennél jobb monitort nem kapsz.
Pár jellemző:
1,07 milliárd (wide gamut)
12 bit belső színszámítás
110% (CIE 1976)
AdobeRGB (96% Coverage)
sRGB emulates 72% of NTSC Color (100% Coverage)
xvYCC Compatibility
Mutass már egy TN-t amely ennek csak a közelébe ér! Még a 2209WA-t sem tudja karistolni sem egyetlen TN sem, nem hogy egy H-IPS-es 2410-et.
Ez volt az utolsó hsz-om, nincs értelme vitatkozni veled, mert szemellenzőt hordasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hakosh2
2010.09.07. 11:35
Csak mondom, hogy az U2410-es ára max 140e és H-IPS-el jön. Soha nem is volt bennük eIPS. Egyébként ha már olvastad és idézted a hozzászólást, akkor miért nem olvasod a szálat tovább? Alatta leírják, hogy hülyeség amit ír.

Az egy dolog, hogy csak sRGB-t tud (persze itt már nem az U2410-ről van szó, hanem a u2211h-ról), de a színhűségben jobb a TN-nél. Csak 21,5"-os, ami ~1,2 centivel kisebb, mint ezek itt. Ez tényleg probléma?

Az általad említett HP is csak sRGB-t tud. Ezek szerint az a panel egy TN szintjét hozza? Olvasd el az iponos tesztet. http://ipon.hu/elemzesek/premiumok_csataja_dell_u2410_vs._hp_zr24w/793/8
Idézem: "Régen találkoztunk ennyire gyors kijelzővel a prémium szegmensben, a ZR24w játékra elsőrangú választás, a bemeneti késés nagyon kicsi, az utánhúzás és túlvezérlési hibák pedig nem láthatók szemmel." Ezek után miért lovagolsz még mindig azon, hogy mekkora a válaszidő? Ja és a 125e-s árat honnan szedted? Most éppen 107e itt az iPonon.

Továbbra is folytatod itt a lejáratókampányodat, amit egyszerűen nem tudok felfogni. Ebben a hozzászólásodban sem volt kb egyetlen egy helytálló információ sem. Ráadásul nevetséges érvekkel jöttél (pl.: HP-nak alacsony a kontrasztja? De hiszen pont akkora, mint ezeknek a TN-eseknek, illetve az idézett fórumhsz-ről nem is beszélve).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. NeoX
2010.09.07. 14:38
hakosh2! Köszi a fáradtságot hogy fogalkozol a témával.
insanity228: volt haszna hogy utánnanéztünk a témának Te is láthatod nagy tudatlanság uralkodik , s a piac is átalakulóban van. Ha nem írjátok Énsem gondoltam volna a cikkek alapján hogy egy sima eIPS is lehet jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dj
2010.09.08. 13:44
Engem igazából ez a két videó győzött meg az ips jóságáról. Nem mintha bármikor kételkedtem volna a dell eszközök minőségében.
http://www.youtube.com/watch?v=BG7XNwbUYEM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=3SjS6VCVAcA
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hakosh2
2010.09.09. 12:49
NeoX: megnéztem az általad sztárolt LG monitort. Na az a helyzet, hogy az még 8bites megjelenítésre sem képes. 6bit+FRC-vel dolgozik és erre mondtad, hogy beéri az IPS-t! Ha ezt előbb tudom, akkor sok-sok karaktert megspórolhattunk volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. NeoX
2010.09.10. 09:45
Hakosh2ké, de egy 66eFt LG-t ne hasonlítsunk egy 140eFt-os DELL-hez.
2209WA-ról volt szó, ami lehet h több szint tud és lehet 161-fokból is nézni a monitort, de nem tudja a játékosok számára minimum kritérium 5ms-ot.
(Még az überdrága Dell is csak 6-ot hoz).Ennek is annak is megvan az előnye,
az ár/teljesítmény itt úgy tűnik nem összevethető hisz mindkét monitor más célra készült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. insanity22... NeoX
2010.09.10. 10:55
Hányszor kell még elmagyarázni, hogy 6 ms TN-es késleltetés nem egyenlő 6 ms-es IPS késleltetéssel. A látószögről meg annyit, hogy a 2209WA-t bárhonnan nézheted, nem látsz torzulást. LG-n nem sokat kell mozdítani a fejed, hogy észrevedd.
Egyébként ha észreveszel 2-3 ms különbséget bármilyen panel között, leborulok előtted.

Ja és 66 ezres TN LG-hez hasonlítottunk 66.5 ezres IPS-es Dell-t...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hakosh2 insan...
2010.09.12. 04:01
Á-á... szó sem volt az U2410-ről. Az már totál más kategória (3x12bit feldolgozás, 3x10bit megjelenítés). A rendes 8bit-es megjelenítést a "jobb" TN-ek is tudják és ahogy insanity228 is mondja, a 66.5ezres 2209WA is tudja.
Az, hogy 5ms a játékosok kövelménye hol van leírva? Ez hülyeség. Itt van egy összehasonlítás: CRT vs. 6ms-os HP - http://www.youtube.com/watch?v=0bAOnUaELXc Látsz különbséget? Ja és elmondom, hogy a HP legalább 40-45(!) ms-ot késik a CRT-hez képest. Szóval ennyit arról, hogy 2ms vs. 6ms.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. NeoX
2010.09.13. 20:32
hakosh2: Az általad linkelt video 30fps sebességű, ezen nem fogsz látni gray to gray frissitési sebességet. A video az input lag-ról szól, amiben 1értelműen jobb egy crt mint egy PVA vagy IPS vagy TN: "polromeu 1 évvel ezelőtt 5
The question here is the input lag, not how much red the LCD is!"
insanity228: Most utánnanéztem kicsit, valótlan dolgot állítassz. Sajnos a mérési
technika ugyanaz IPS, VA ,és TN panaelek esetében, és ez igaz a végeredményre is.
Sőt szemre is észrevehető az IPS-ek lassúsága a cikk állítsá szerint. Azt azért Te is gondolod ugye, h nem véletlenül nem ajánlják játékra az IPS-eket a cikkekben és tesztekben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. insanity22...
2010.09.13. 21:12
Nem a mérési technika különbözik, hanem nagyobb a színtartomány, emiatt az IPS több szín között vált oda-vissza adott idő alatt, míg a TN ugyanannyi idő alatt kevesebb szín között. Ergo ha ugyanabban a színtartományban van mindkét monitor, akkor IPS ugyanazt tudja.
Hogy a 6ms-es IPS-t nem ajánlanak játékra? Ne nevettess már, semmi utánhúzása nincs a monitornak Quake 3 közben sem, nyugodtan nézd meg Te is. Bár mint az kiderült, Te (talán egyedüliként ezen a bolygón) képes vagy megkülönböztetni 4 ms különbséget, ezért lehet mégis igazad van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hakosh2 NeoX
2010.09.14. 09:40
Akkor úgy néz ki rosszul értettelek. Magyarázd el légyszi, hogy miért nem jó a gémereknek az >5ms-os monitor. Eddig azt hittem azért, mert később vált a kép -> később látja az ellent. Esetleg azért, mert zavarja őket az utánhúzás? Semmi különbség nincs utánhúzásban a TN és az IPS között. A "kisautós" tesztben nem lehet megmondani vakon, hogy melyik az IPS és melyik a TN.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!