iPon Cikkek

19 inchesek: a drágábbak jobbak?

Dátum | 2009. 06. 12.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ezúttal borsosabb árú 19 inches kijelzőket állítottunk a tesztasztalra, hogy kiderüljön, olcsóbb társaikhoz képest megérik-e a jelentős többletköltséget.


Ha a táblázatra pillantunk, láthatjuk, hogy a HP készüléke sajnos csak VGA bemenettel gazdálkodhat, a másik kettőt DVI csatlakozással is felszerelték. A legkisebb fogyasztást (és legkisebb fényerőt), valamint a legjobb konfigurálhatóságot a Lenovo kijelzője tudhatja magáénak, a leggyorsabb válaszidőre pedig a Samsung monitora lehet büszke (legalábbis papíron).

HP L1908w

Először a HP kijelzőjével ismerkedünk meg, mely formatervezését tekintve már a gyártó új vonalát képviseli.


A külcsín letisztult, a monitor konzervatív (néhol lekerekített) megjelenésével leginkább az egyszerűség híveinek kedvez. Az alapvetően fekete festés némi szürkés beütést kapott - ettől az összhatás kevésbé komor. Igaz, ez a fajta matt felületű káva is hajlamos összegyűjteni az ujjlenyomatokat, de legalább nem karcolódik és a por sem látszik meg rajta annyira. A felhasznált anyagok minősége rendkívül jó, a kijelző állítgatása közben sehol sem hallani nyekergést vagy reccsenést - reméljük, a gyártó még sokáig megtartja jó szokását.


A nagyméretű menüvezérlő gombok szerencsés helyen, elöl, a káva jobb alsó sarkában kaptak helyet. Ugyan közvetlenül egymás mellett sorakoznak, mégis egyszerűen kitapinthatóak. Puha nyomáspontjuk nagyon kellemes, kattogásnak nyoma sincs. A fehér piktogramok nappal jól olvashatóak, de sötétben sem kell aggódnunk, mivel a mindössze három gomb ilyenkor is könnyen kitapintható. Gyorsgombként csak automatikus kalibrálást kapunk, a fényerő/kontraszt páros a menüből hívható elő. A maximális komfortért még a szoftveres menükezelő is megtalálható a telepítő lemezen (HP Display Assistant). Az állapotjelző led a kijelző bekapcsolt és készenléti állapotában sem vonja el figyelmünket, ennek ellenére kikapcsolhatjuk a menüből.


A monitor üzembe állításához nincs szükség az állvány összeszerelésére, ezt ugyanis kicsomagoláskor a panelre hajtva találjuk meg. A lehajtás után szembesülnünk kellett azzal, hogy az állvány - mely ránézésre robosztus - korántsem stabil, a panel állítgatása közben a monitor nagyon könnyen elmozdul, csúszkál. A viszonylag széles dönthetőségen kívül egyéb beállítási lehetőséggel nem rendelkezik az állvány. A forgathatóság, portré mód vagy magasságállítás már luxus - bár a fix magasság szerencsére így is megfelelőnek tűnt.


A monitor falra szerelése megoldható, ehhez csak a panel hátulján található csavarokat kell eltávolítanunk. Tetszett, hogy a monitor fület is kapott, így a készülék esetleges cipelése is könnyebb. A kábelek elvezetése a nyakon keresztül történik, a konkurens Dell cég berkeiből láttunk hasonlót.


A video csatlakozók táján csak a VGA bemenet figyel, mely egy drágább monitortól meg kell mondjuk, elég karcsú. Video jelváltásról tehát nem beszélhetünk, és beépített hangszórókat, így audio bemenetet és fejhallgató kivezetést sem találtunk.

Képminőség

A monitor képminőségét majdnem minden szempontból az átlagosság jellemzi. Fényerő tekintetében helyt állt kijelző, így napsütéses időben sem ütközünk nehézségekbe. Kontrasztja jobb is lehetne, a skála sötétebb és világosabb részletei sem láthatóak, de az eredmény azért még így is elfogadható. A képernyő színei valamivel élénkebbek is lehetnének - bár a helyzet itt sem vészes. A szürkeátmeneti gradiens és a színátmeneti skálák csak alig látható darabosságot mutatnak, így összességében a színhűség jónak mondható.

1440 X 9001280 X 8001024 X 7681440 X 9001280 X 8001024 X 768
Mivel a monitort csak analóg bemenettel látták el, kitettek magukért, hogy legalább ez jó legyen. A másodlagos VGA bemenetekhez képest valóban jól sikerült, ám élessége így sem ér fel a DVI minőségével, közelről enyhe szellemkép látható. Natívon tehát nem tökéletes a megjelenítés, alacsonyabb felbontásokra evezve pedig rosszabb a helyzet, az 1280*800 és 1024*768-as képméretek használhatóak, de szövegolvasásra már nem ajánljuk őket. A monitor képarány kezelésének köszönhetően a natívtól eltérő képarányok mindegyike torzításmentesen jeleníthető meg.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezveA monitor háttérvilágítása egészen jó, csak alul látható némi bevilágítás, egyébként a képernyő homogénnek mondható. A fekete mélysége is a jobbak közé sorolható, így elmondhatjuk, hogy ezen a területen jól szerepelt a kijelző. A filmrajongók mégsem örülhetnek, mivel a készülék betekintési szögei vízszintesen és függőlegesen is csak átlagosak, melyhez oldalról enyhe sárgás színtorzulás is társul. A panel sebessége a gyorsítás nélküli 5ms-osok közt jónak számít, ráadásul bemeneti késése is nagyon csekély, ezért alkalmi játékosoknak tökéletes monitor lehet, a megszállottak viszont ennél már jobbat is találhatnak.

A monitor gyors, egyszerű és átlátható menüvel rendelkezik, melyben a beállítások könnyen elvégezhetőek. A kijelző továbbra sem kapott extra színkezelő motort, a képbeállításoknál tehát csak az alapvető fényerő, kontraszt és színhőmérséklet érhető el. Ez utóbbi a gyári 9300K, 6500K, sRGB szabvány szerint és egyénileg is beállítható. A gyári alapértékek majdnem tökéletesek voltak, beállításaink a kis táblázatban olvashatóak. A menü extráinak a Sleep Timer (elalvás időzítő), kikapcsolható led és a már említett képarány kezelés tudható be. A kijelző nem rendelkezik dinamikus kontrasztvezérléssel.

Lenovo L1940p

A Lenovo egy olyan széles körben konfigurálható kijelzővel állt elő, mely képminőségével sem szégyenkezhet. Cserébe ennek meg is kérik az árát.


A klasszikus és stílusos Lenovo formaterv mit sem változott, a sötétszürke színezésű matt felületen az ujjlenyomatok csak elvétve látszanak meg. A készülék anyagminősége példás, a műanyagok vastagok, az illesztések pontosak, és a monitor konfigurálása is csendben történik. Egyetlen építő jellegű észrevételünk, hogy a Lenovo feliratot talán szerencsésebb lett volna a káva alján elhelyezni.


A hullámos nyomógombok jól kézre állnak, formájuk az egyedi megjelenés mellett a könnyű kitapinthatóságban is nagy szerepet játszanak. A gombismétlés sebessége egyéni igényeink szerint állítható be. A kemény nyomáspontnak köszönhetően a visszajelzés is határozott, bár a gombok talán kissé kattogósak. A gyorsgombokkal fényerőt állíthatunk és a bemeneti video jelet választhatjuk ki. Sötétben már nem egyértelmű a gombok helyzete, ezért jól jönne a szoftveres menüvezérlő is. Ezt sajnos nem találtuk meg a telepítő lemezen, a kijelző nem támogatja a funkciót. Az állapotjelző led halványzöld fénye a monitor működése alatt egyáltalán nem zavaró. A készenléti narancs fény viszont kellemetlenül erős, menüből kikapcsolni nem lehet.


A kijelző állványa a monitorra szerelve érkezik, kicsomagolása után az összeszereléssel semmi dolgunk nincs. Stabilitása remek, szokatlanul nagy súlyának hála még fa asztalon sem hajlamos az elcsúszásra. A panel kényelmesen, tág határok közt dönthető meg. Az állvány kétszer 45 fokban forgatható, magasságát pedig rendkívül széles keretek közt tudjuk beállítani (miután eltávolítottuk a biztosító pöcköt). A porté mód szintén hibátlan, a rossz vízszintezés miatt sem kell aggódnunk, mivel a panel gond nélkül veszi fel a tökéletesen vízszintes és függőleges pozíciókat.


A monitor falra is felszerelhető, bár ilyenkor le kell mondanunk a remek talpszerkezet előnyeiről. A felfüggesztési lyukakhoz az állvány lecsavarozásával férhetünk hozzá. A kábelek elrendezéséhez takaró fedelet és kábelkötegelőt is kapunk, melyek a porté mód használatánál nyernek különösebb jelentőséget. A jól megtervezett monitorról csak egyetlen kelléket hiányoltunk, ez pedig egy fül, mely a monitor emelgetését könnyítené meg.


A video-csatlakozóknál a VGA és egy DVI dugasz is megtalálható. Ha a bemeneten megszűnik a jel, a monitor automatikusan átvált és ezt a funkciót kikapcsolni sem lehet. Beépített hangszórók nincsenek a monitoron.

Képminőség

A kijelző fényerejét nem vitték túlzásba, erős napsütésben éppen csak elegendő a világosság - minden bizonnyal ennek köszönhető a monitor rendkívül kedvező fogyasztási értéke. Kontrasztja jó, de a skála szélsőséges elemei már nem láthatóak. A kijelző színhasználata (TN panelek közt) élénknek mondható, és a színátmeneti skálák is viszonylag folyamatosak, de tökéletességről azért nem beszélhetünk.

1440 X 9001280 X 8001024 X 7681440 X 9001280 X 8001024 X 768
Élesség tekintetében natív felbontáson igen jól szerepelt a kijelző, mely DVI-n remek, a VGA bemeneten pedig csak picivel homályosabb. A monitor interpolációs képessége viszont jobb is lehetne. Bár az 1280*800-as, és 1024*768-as felbontások - ha nem is szövegolvasásra, de - még megfelelőek, a többi már zavaróan homályos - igaz ennél már rosszabbat is láttunk. A képarány kezelésnek köszönhetően a 16:10-től eltérő képméretek torzításmentesen jeleníthetők meg.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezveA monitor kitűnő háttérvilágítással büszkélkedhet, bevilágítások még a világosabb felvételen sem láthatóak, a képernyő homogén. A fekete megjelenítése kicsit mélyebb is lehetne, de filmezéshez ezzel együtt is jó esélyekkel indul a kijelző. A panel látószögei vízszintesen és függőlegesen is dicséretre méltóak, színtorzulás pedig egyik irányból sem látható. A monitorból kimaradt a válaszidő gyorsítás. Sebessége az 5ms-osok közt sem a legjobb, de szerencsére a helyzeten némileg segít, hogy bementi késése csak alig érezhető. Alkalmi játékosok ennek tudatában még így is elővehetik a kijelzőt.

A gyártó puritán menüje ezúttal sem tartalmaz képjavító sémákat. Képprofilok gyanánt csak színhőmérsékleti beállításokra kapunk lehetőséget. A Neutral, Reddish, Bluish és az sRGB szabvány mellett egyéni színkeverést is alkalmazhatunk. Extraként beállíthatjuk a gombismétlés sebességét (ahogy azt korábban említettük) és a menü kilépési idejét - úgy tűnik a gyártó szigorúan a lényegre szorítkozott. A kijelző nem rendelkezik dinamikus kontrasztvezérléssel.

Samsung T190

A végére hagytuk a Samsung T sorozatának utolsó - még általunk nem tesztelt - darabját.


A szériánál alkalmazott CrystalClear formaterv elegáns, ám a zongoralakk fekete műanyag borítás porgyűjtő tulajdonsága miatt sűrűn kell majd a törlőkendő után nyúlnunk. Az anyagminőség ezúttal nagyon jó, a monitor konfigurálása csendben történik, és a műanyagok illesztését is rendben találtuk.


A menü vezérlése a panel jobb oldalán található nyomógombokkal történik, használatuk körülményes, mivel így a vésett piktogramok sem láthatóak. A gombok kemény nyomásponttal rendelkeznek és használat közben némileg kattognak is. Mivel szemből nem látjuk, hogy mit nyomunk meg, csak a kitapintásos módszerre hagyatkozhatunk. A helyzeten segít, hogy - az egyébként gyors - képernyőmenü szélén a gombok piktogramjai is felbukkannak. A menü kezelését kiválthatjuk a Samsung MagicTune szoftverével, így könnyebb a kezelés, és már sötétben sem okozhat gondot a képernyő állítgatása. A telepítő lemezen megtalálható továbbá a MultiScreen (képernyőfelosztó) és NaturalColorPro (színkalibráló) szoftver is. A diszkréten elhelyezett állapotjelző led halvány vörös fénye feldobja a monitor küllemét és figyelmünket sem vonja el a lényegről. A készenléti állapot villogása is megszűntethető, ugyanis a led a menüből kikapcsolható.


Az állvány panellel való egyesítése pofonegyszerű, a nyak bepattintását az ovális talp csavarozása követi. A művelet után a talp viszonylag stabilan megtartja a panelt, az alig inog, a monitor pedig szinte nem is csúszkál az asztalon. A magasságállítás, forgathatóság és portré mód nem tartozik az állvány képességei közé, ezért be kell érjük az épphogy elegendő panel döntögetéssel. Ezt legalább pontosan és kényelmesen tehetjük meg, ráadásul a fix magasságot is sikerült megfelelően eltalálni.


Ahogy azt vártuk, a panel hátuljáról újfent lemaradtak a felfüggesztési lyukak, ezért a fali állványra való rögzítés továbbra sem megoldható. A kábelek elrendezésénél siet segítségünkre egy szorító bilincs. A csatlakozók fedőlapjának hála a dizájn még hátulról is tetszetős.


A video csatlakozásnál a DVI és VGA bemenet is elérhető. Örömmel nyugtáztuk, hogy az automatikus jelválasztás kikapcsolható, így boot-oláskor elkerülhető az idegesítő kapcsolgatás két PC egyidejű használatánál. Audio bemenet és beépített hangszórók nincsenek a monitoron.

Képminőség

A kijelző fényereje erős napsütés mellett is megfelelő, a képminőség a bőséges fényerő ellenére is változatlan. Kontrasztértéke jó, a skálának csak a legsötétebb és legvilágosabb elemei nem láthatóak. Színhűsége nem az igazi, ráadásul a monitor MagicColor színkezelése sem javít a helyzeten - ilyenkor kissé rikító színekkel kell számolnunk. A színátmeneti skálákon enyhe darabosság is megfigyelhető.

1440 X 9001280 X 8001024 X 7681440 X 9001280 X 8001024 X 768A natív felbontás élessége nemcsak a DVI bemeneten, hanem VGA-n is remek, a szövegmegjelenítés mindkét esetben éles és szellemképtől mentes. A skálázás minősége viszont gyenge, az 1280*800-as felbontás megjelenítése erős homályossággal történik. A többinél ugyan kicsivel jobb a helyzet, az összkép mégsem kielégítő. Szövegolvasásra nem, játékra pedig csak végszükség esetén ajánlottak, ezért, ha tehetjük, inkább videokártyánk skálázását használjunk. A monitor képarány kezeléssel is rendelkezik, így a natívtól eltérő képarányok is torzítatlanul jeleníthetők meg - bár ha VGA skálázást alkalmazunk, akkor ennek nincs jelentősége.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezveA monitor nemcsak a szériára jellemző előnyöket, hanem annak hátrányait is örökölte. Az alsó és felső bevilágítások már a sötétebb felvételen láthatóak, de oldalról is megfigyelhető a jelenség. A kijelző betekintési szögei lehangolóak. A vízszintesen még elfogadható láthatósághoz erős színtorzulás társult, így rontva le a használhatóságot. Függőlegesen a helyzet még rosszabb, a drasztikus kontrasztvesztés mellé pirosas elszíneződés szegült, az összkép tehát nem túl rózsás. A monitor többfokozatú válaszidő gyorsítása pedig kudarcot vallott. Bekapcsolva (Mode1) mellékhatásként zavaró elszíneződés jelentkezik, erősebb fokozatban (Mode2) ennek hatása még jobban látható. Ezért a funkciónak nem igazán vesszük hasznát, így legjobb, ha inkább kikapcsoljuk. Ilyenkor jó esetben az 5ms-osok szintjét hozza, hozzátesszük, bemeneti késése elhanyagolható, ezért alkalmi játékosoknak még megfelelő a monitor.

A kijelző extra színprofiljainak (MagicBright) hatása igen mérsékelt - ezért csodát se várjunk tőlük -, a gyártó a kívánt hatást a képernyő fényerejének és kontrasztjának megváltoztatásával próbálta elérni. Huzamosabb időre gyenge fényerejük miatt az Internet és Text módok javallottak - szemkímélő hatásuk garantált. Megnyerőbb képet a Game, Sports, és Movie profilokban nyerhetünk, a Dynamic Contrast pedig a 20000:1 kontrasztértéket hivatott előcsalogatni (papíron). A színhőmérsékleti profilok a Normal, Warm és Cool értékei mellett egyéni keverésre is lehetőséget adnak. A menü extrái a következők:

•    Customized Key: egy tetszőleges gyorsgombot konfigurálhatunk rá
•    RTA: válaszidő gyorsítás, lehetőségek: Off, Mode1, Mode2
•    Auto Source: bemeneti video jelválasztás módja, lehetőségek: kézi, automatikus
•    Led Brightness: az állapotjelző led fényerejének beállítása vagy kikapcsolása
•    Image Size: képarány kezelési funkció

HP L1908w


A HP monitora egy középhuszár. A háttérvilágítással, menükezeléssel és a kivitelezés minőségével elégedettek voltunk, ám ami a kép élességét, a kontrasztértéket és betekintési szögeket illeti, bizony volna még mit javítani. Filmnézésre a felsoroltak miatt és az extra színprofilok hiányában csak korlátozottan ajánlott. A kellemes válaszidőnek és csekély bemeneti késésnek köszönhetően viszont játékra nyugodtan elővehetjük, bár a gyengébb VGA tulajok bizonyára nem díjazzák majd a kijelző közepes interpolációs képességét. A csomagban minden szükséges kellék (kábelek, útmutató, telepítő lemez) megtalálható, a 3 napos pixelhiba garanciát viszont mellőznünk kell. A kijelző értékelése: 62/100.


Lenovo L1940p


A Lenovo kijelzőjének legnagyobb előnye a széles konfigurálhatóság, emellett megnyerő képe és remek kivitelezése is dicséretre méltó. A kiegyensúlyozottan jó képminőségnek köszönhetően a monitor filmnézésre jó választás lehet. Fényerejét ugyan nem vitték túlzásba, a legtöbb esetben mégis jól használható a kijelző, extrém napsütésben viszont bajban lehetünk vele. Játékra korlátozottan alkalmazható, mivel a gyorsítás nélküli panel kategóriáján belül sem az igazi, ehhez társult a monitor közepes interpolációs képessége is. A monitor mellett minden szükséges kelléket megtaláltunk (kábelek, útmutató, telepítő lemez), a 3 napos pixelhiba garanciát viszont itt is nélkülöznünk kell. A kijelző értékelése: 77/100.


Samsung T190


A monitor végre remek anyagminőséggel büszkélkedhet, és jó fényerőtartalékának hála napsütésben sem esik zavarba. Remek élességének (VGA bemeneten is) köszönhetően a két PC-s használat is gond nélkül folyhat, különösen, hogy a jelválasztás is beállítható. Ám a monitor erényeit ezzel ki is merítettük, munkán kívül ugyanis erős kompromisszumra kényszerülünk. A gyenge látószögek, erős bevilágítások és közepes színhűség miatt a filmek megtekintése hagy némi kívánnivalót maga után. A játékos kedvűek sem lehetnek igazán elégedettek, mivel a fennen hangoztatott 2ms-os helyett csak az éppen elfogadható válaszidővel kell beérjük, ráadásul ehhez gyenge interpolációs képesség is társult. A monitorhoz sok mindent mellékeltek a dobozban (kábelek, telepítő lemez: menükezelő, szoftveres kalibráció) és a 3 napos pixelhiba garancia is jár hozzá, ám a fentiek függvényében még így is kénytelen beérni az 52/100-as értékeléssel.
A teszttermékekért köszönettel tartozunk a CHS Hungary Kft.-nek!
 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Lancelot23
2009.06.12. 12:05
VISSZA A CIKKHEZ

Jó kis teszt lett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. szabtam
2009.06.12. 15:38
lehet, hogy hülye a kérdés, az értékesítők talán jobban is tudják: de manapság vesznek az emberek még 19-es monitort?
árban szinte már nincs különbség egy 22-essel szemben.
az igaz, hogy egy gyengébb vga-val a kisebb natív felbontás miatt jobban szaladhat egy játék, de akkor is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Csaber
2009.06.12. 16:22
szabtam:egyrészt igazad van , a gyengébb gépek úgyse bírnák a nagy felbontást , meg sokan muszájbol cserélnek lehal a régi 17"-os Crt neki a 19"-os is elég lesz mellesleg én is jobban szeretem a 4:3 , 5:4-es monitort ez meg ízlések és pofonok kategóriája (+én szinte 0 filmet nézek pc-én)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Lancelot23
2009.06.12. 18:13
Igen de a 22"-os monitorok főként filmezésre vannak kitalálva illetve egyes programok pl weblap,CS4, AutoCAD alá hogy minél jobban lássa tervező mit csinál. De játékra már elég netszesek mert ahhoz már kell olyan VGA ami kihajtja és még élvezetes a játék. Ha meg játszik valaki és élvezni szeretné a játékot de nem szeretne új VGA-t venni annak vannak a 19" Wide vagy a normál 19"-ok. Így spórolt de játszani tud kisebb pénzmag befektetésével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. szabtam
2009.06.12. 20:02
Lancelot23:

nekem is 2db. 22-esre van kiterjesztve, (+tv-re is - 2 db. vga-val), így el nem tudnám képzeli a kisebb asztalt, sem 4:3, 5:4 monitort....
én azt nem értem igazából, hogy valaki most áll monitor vásárlás előtt, és gyakorlatilag majdnem ugyanannyiért vesz egy 19-est, mint vehetne egy 22-est. ezt nem értem. - hacsak nem a gyengébb vga-hoz párosítás, mint ahogy többen is mondtuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Svindler
2009.06.12. 20:42
Ezek a 19-es kategória csúcsai voltak, azért a múltkori tesztben lévők jóval kedvezőbb áron voltak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy 22-es áron legalább szebb képet adnak e mint a 22-esek.

Lancelot: igen játékokat is nézünk a monitorokon, bár szerintem ez a tesztből kiderül. Volt 19-es nem wide tesztünk, de egyre kevesebb olyan monitor van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Lancelot23
2009.06.12. 20:44
Kár pedig érdekes lehetne wide és nem wide monitorok harca egy teszten belül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pycur
2009.06.12. 23:43
Hát ezaz, ez a buznyák nyújtott kép nem tudom kinek az ötlete volt.
Teljesképernyő foreva!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Svindler
2009.06.13. 12:50
A teljes képernyő csak nézőpont kérdése, mert mire teljes. Aki játszik annak mindkettő jó (bár mivel általában a wide-hoz szélesebb látószög jár, azt szokták preferálni), aki filmet néz manapság az a wide-ot preferálja (16:9 esetén egy 5:4-es képernyő hasznos területe a teljeshez képest csupán 70%). Ezzel szemben böngészésre meg hasznosabb a sima, mert általában nem széltében fogyunk ki a helyből hanem lefelé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hunmyke
2009.06.14. 12:50
Szerintem jó megoldások ezek a wide-ok, főleg ha belegondolok, milyen lenne egy nem wide képernyő mondjuk 24-26"-on, és akkor ott van a háttérvilágítás is, egy szélesvásznú képernyőn egyenletesebben meg lehet oldani.
Egyébként a HP-ra illet volna ennyi zsetonért egy DVI-t rányomni.
Valakinek régebbi gépe van, nem hiszem el, hogy nem tud bele venni egy "normális" VGA-t. Nekem egy öregebb compaq laptopom van, 32MB-os ati 7500-al szerelve, az is támogatja az 1680x1050, 1920x1080-as felbontásokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. _DiEGO_
2009.06.14. 13:34
Egy ami biztos , aki AutoCAD , ArchiCAd , stb. , videóvagas , effektezés és minden hasonlo ( nem game ), a méretarányok teljessége miatt tuti nem Wide-os monitort használnak. Elnyujtja kepet.A CRT kell nagyon is nekik , de nem azok a 40-50ezr forintos átlagmonitorok, mert kell a CAD-nak a nagy felbontás 100-120Hz mellett. 20-30cm-ről nézik a képernyöt és nem kell kifolyni a szemüknek. LCD-t max munkahelyen használnak kényszerűségből építeszek, mert hivatalnak nincs 120-160ezr forintja egy-egy jó monitorra. Egy atlag VGA-kartya mindig többet tud mint egy atlag monitor. Profi celokra MATROX VGA kartyak vannak, 2x-3x annyi mint egy ATI or NVIDIA , esetleg NVIDIA QUADRO ami szoba jöhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hunmyke
2009.06.14. 14:51
_DiEGO_, nagy tévedés, elnyújtja? Natív felbontáson soha...
Ezt sokan a mai napig nem értik meg.
Én 1680x1050-ben AutoCad-ezek, és a 4:3-as 5:4-es arányú monitorokon ugyanúgy jelenik meg, ha tetszik nyomtatva is...
Vannak régebbi programok, ahol esetlegesen teljes képernyőn kell dolgozni, nem natív felbontáson, ott lehetnek gondok.
Videóvágáshoz szintén tökéletesen működik a 16:10-es arányon való munka. Ott akár azt is meg lehet oldani, hogy jobb oldalt legyenek az eszközök, és baloldalt 4:3-as vagy akármilyen régebbi arányon jelenjen meg a videó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Multitask
2009.06.14. 19:46
hunmyke: én is azért vettem 19es monitort, mert ennyi lóvé volt rá annak idején. 17es CRTről jó volt a váltás. Na meg nem voltam benne biztos, hogy megbirkózna a játékokkal a HD4850 1680x1050es felbontásban maxon, szűrőkkel.
No de mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hunmyke
2009.06.14. 20:27
Multitask, én anno 19"-os crt-ről váltottam 19"-os ASUS wide-ra, 2 éve nekem is ennyi zsetonom volt rá.
HD 4850-esem van nekem is, nálam (samu 2233BW) 1680x1050-ben egész jól bírja, szóval nyugodtan vehetsz 22"-ost is. A legtöbb játék jól megy, Crysis-t és egy-két hasonló játékot leszámítva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2009.06.19. 20:25
Van egy nagyszerű magyar mondás és igaz is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sytyx
2009.06.25. 11:51
De lehúzták a monitorom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!