iPon Cikkek

2 TB-os merevlemezek tesztje

Dátum | 2010. 02. 22.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | ADATTÁROLÁS

Manapság nem nagy művészet több száz GB-ot megtölteni, legyen szó akár nagyfelbontású filmekről vagy hobbi fotósok nyersanyagairól. Több mint fél éve már, hogy megjelentek az első 2 TB-os merevlemezek, de ennyi idő kellett hozzá, hogy olyan árcédula lógjon rajtuk, amely láttán a felhasználók elgondolkodnak egy esetleges beruházáson. Jelenleg a másfél terabájtos HDD-k rendelkeznek a legjobb ár/kapacitás aránnyal, de már elég közel merészkedtek a legnagyobbak hozzájuk, pont elég közel ahhoz, hogy érdemes legyen a négy legolcsóbbat egymásnak ereszteni.

Bizonyára nem árulunk el nagy titkot azzal, ha kijelentjük, hogy ezeket a mágneses meghajtókat elsősorban (de nem kizárólag) tárolásra veszik az emberek. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem használják egyúttal rendszer vinyónak is, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy a spórolt pénzéből a 2 TB-os HDD mellé vegyen még egy jóval kisebb kapacitású darabot csak a Windows-nak vagy a Linuxnak. Éppen ezért, bár nem kulcsfontosságú tényező, azért mégiscsak számít, hogy milyen valós sebességeket tudnak kipréselni magukból ezek a szerkezetek. Mielőtt belevetnénk magunkat a nagy számháborúba, ismerkedjünk meg tesztünk négy szereplőjével.


A táblázat alapján bátran kijelenthetjük, hogy elég vegyesfelvágottra sikerült a társaság, nyílván a nyers számokra gerjedők idő előtti barátságot kötöttek a Hitachi 2 TB-os meghajtójával, de az ördög mindig a részletekben bújik meg, nincs ez másként most sem.

Hitachi DeskStar 7K2000
Kezdjük a sort a Hitachi-val, ha már szóba került. A cég nem olyan régóta gyárt merevlemezeket, hiszen 2003-ban vásárolták meg az IBM ide vonatkozó üzletágát és vették át a DeskStar HDD-k gyártását. Bár sebességben az élbolyhoz tartoztak, a sorozatos meghibásodások miatt a DeathStarnak (Halálcsillag) csúfolt meghajtók egy jó időre beárnyékolták a Hitachi nevét. A cég tavaly augusztusban büszkén mutatta be a világ első, kereskedelmi forgalomba szánt 2 TB-os merevlemezét. A vezetők nagyon büszkék voltak a 7K2000-re, hiszen állításuk szerint a hatalmas kapacitást és a lehengerlő teljesítményt sikerült megalkotniuk ebben a HDD-ben. Jelenleg ez a legolcsóbb két terás meghajtó, így ha igazat mondtak, akkor gyakorlatilag a többi három terméket teljesen felesleges volt elhoznunk. Felépítését tekintve a legnagyobb DeskStar eltér a többiektől, hiszen eggyel több tányért, szám szerint ötöt tartalmaz. Nyílván ez volt az egyetlen megoldás annak érdekében, hogy a 7200-as fordulatszámot tartani lehessen, bár amit nyerünk a réven, azt valószínűleg el fogjuk veszíteni a vámon. A 32 MB cache teljesen hétköznapi méretnek számít, a fele akkora meghajtókra is ráaggatják manapság. Zajszintjét tekintve a Hitachi megoldása csak a sor végén való kullogásra volt jó, hiszen mind írás, mind olvasás alatt elég nagy lármát csapott, ráadásul a szokásosnál valamivel magasabb frekvencián. Rezonálási hajlama közepesnek mondható, csak a legolcsóbb házakat képes megremegtetni. A véletlen elérési műveletek produkálják mindig a legnagyobb zajt és ebben a 7K2000 sajnos nagyon rosszul teljesített. Nagyobb méretű fájlok másolása közben ráadásul olyan hangot produkált, mintha két másodpercenként próbálna picit korrigálni a fej, ami hosszútávon elég idegesítő tud lenni. A kérdésünk egyik felére tehát megkaptuk a választ, a Hitachi ugyan tényleg a legolcsóbb 2 terás lemezzel büszkélkedhet, de egyben a leghangosabbal is.

Samsung F3 EcoGreen 2 TB
Ár szerint haladva a Samsung EcoGreen F3 következik a sorban, amely paraméterei alapján egyértelműen az F2 családba kellene, hogy tartozzon. Az F3-mal elsőként akkor találkozhattunk, amikor megjelent az egy tányéros 500 GB-os modell, amely máig az egyik leggyorsabb merevlemeznek számít a piacon (és amelyet a tesztben is felhasználtunk bizonyos műveleteknél). Nem sokkal később megérkezett a kéttányéros változat 1 TB-os kapacitással és most itt a dupla akkora, négy tányérral, viszont alacsonyabb fordulatszámmal. A cég F2-es másfél terás meghajtója a legjobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkező zöld merevlemez a piacon, így sokat vártunk a papíron egy generációval újabb és 500 GB-tal nagyobb HDD-jüktől is. Sajnos a rezonanciát nem sikerült csökkenteni, így házba beszerelve az F3 eléggé tud búgni. Olvasás és írás közben már jobb a helyzet, nincsenek olyan zavaró tényezők, mint a Hitachinál, persze halknak még a Samsungot se mondanánk, mindenesetre egy fokkal jobb a helyzet. Seekelésnél sajnos az F3 is elég hangos, de itt is egy nagyságrend a különbség, úgyhogy a két olcsóbb merevlemez közül akusztikailag mindenképpen a Samsung F3-ja bizonyult jobbnak.

Seagate Barracuda LP Eco 2 TB
Pár ezrest ugorva elérkezünk a Seagate zöld vinyójához, amely se nem 5400-at, se nem 7200-at pörög, hanem egész pontosan 5900-at. Felépítését tekintve passzol az előbb látott Samsung F3-hoz, a cache memória is megegyezik. A másfél terás Barracudák botránya után az emberekben kicsit megingott a bizalom a márka iránt, de félre kell tenni a nézeteltéréseket, ugyanis ez a Seagate nem az a Seagate. A 2 TB-os LP Eco egy jó merevlemez, még ha nem is tökéletes. Bekapcsoláskor és fejkalibráláskor van egy sajátos hangja, amellyel össze kell barátkozni, de azután a mindennapos használatban nagyon halk társunk lesz. Egyedül seekelésnél tudtunk a kellemesnél nagyobb zajt kicsikarni, írásnál és olvasásnál az általunk felállított mércét a nagy Barracuda teljesítette, gyakorlatilag elsőként a mezőnyből. Rezonálásra nem annyira hajlamos, így tárolásra már egy fokkal jobbnak tűnik az előbb látott két modellnél.

Western Digital Caviar Green 2 TB (WD20EARS)
A mezőny legdrágább tagja kétség kívül a Western Digital legújabb, Advanced Formatot támogató Caviar Greenje, amely a négy versenyző közül egyedüliként tartalmazott 64 MB cache memóriát, ettől függetlenül a Samsung és a Seagate négytányéros felépítését követte. Papíron van viszont egy nagy előnye a WD meghajtójának, nevezetesen a StableTrac technológia, amelynek lényege, hogy a tányérokat nem egy, hanem két helyen rögzítik, csökkentve ezzel a rezonanciára való hajlamot. És tényleg, a valóságban működik a dolog, ugyanis messze ez volt a leghalkabb merevlemez az összes közül, gyakorlatilag se írás, se olvasás, se seekelés közben nem produkált értékelhető vagy egy méterről akár észlelhető zajt. Mondanunk sem kell, hogy rezonanciától szinte totálisan mentes, így a tesztek előtt kőkeményen beskatulyáztuk első számú esélyesként. Van viszont egy hátránya is a remek HDD-nek, amely az Advanced Format technológia velejárója: Windows Vista és Windows 7 alatt érzi igazán jól magát, Windows XP-hez és Linuxhoz jumperelni kell, illetve külön programot használni a rendes támogatáshoz.

A teszteket az alábbi konfiguráción végeztük el:

Alaplap: Asus P5E64 WS Evolution
Processzor: Intel Core 2 Quad Q6600
Memória: 2x2 GB Geil Value DDR3-1333 CL7
Videokártya: Sapphire Radeon HD5750 1 GB Vapor-X
Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium 64 bit
SATA kezelés: AHCI kikapcsolva.

Igyekeztünk minden olyan területet és programot érinteni, amely valós képet adhat a nagy kapacitású merevlemezek teljesítményéről. Kezdjük a sort a szintetikus tesztekkel, azok közül is az ATTO Disk Benchmarkkal.

Hitachi DeskStar 7K2000Samsung F3 EcoGreen 2 TBSeagate Barracuda LP Eco 2 TBWestern Digital Caviar Green 2 TB

A kis fájlok kezelésével a Hitachinak nagyon meggyűlt a baja, amit nem igazán értettünk, ugyanis ezt a pocsék teljesítményt később egyetlen tesztprogramnak se sikerült reprodukálnia a 7K2000-en. A 64K-s tesztben a mezőny már viszonylag egyben van, a Hitachi és a Seagate az, amelyeket összességében a leggyorsabbak között találhatunk, a Samsungot csak a lassabb olvasási teljesítménye húzza le egy kicsit. A Western Digital a mezőny végén foglal helyet, de lemaradása nem jelentős.

Hitachi DeskStar 7K2000Samsung F3 EcoGreen 2 TBSeagate Barracuda LP Eco 2 TBWestern Digital Caviar Green 2 TB
A CrystalDiskMark három dolgot mér. Az első a szekvenciális sebesség, amely nagy méretű fájlok kezelésénél jön ki. A második és a harmadik teszt egyaránt véletlenszerű műveletekre épül, előbb 512, majd 4 KB fájlmérettel. Jól látható, hogy utóbbiban mindegyik vinyó elég lassú volt, habár a különbségek egymáshoz viszonyítva százalékosan kimutathatók lennének, mi mégsem foglalkozunk vele, ugyanis lesz erre a célra egy sokkal jobb teszt is. A szekvenciális sebességnél furcsálltuk, hogy a papíron a mezőny végén lévő Western Digital képes volt mindenkit maga mögé utasítani, legalábbis ami az olvasást illeti, írásban ugyanis helyre állt az ATTO-nál látott rend. A Hitachi megint nem szerepelt túl jól, a véletlenszerű írásnál alaposan elmaradt a mezőny többi tagjától, könnyen elképzelhető, hogy az öttányéros felépítés is lassító tényezőként hat a teljesítményére.

Hitachi DeskStar 7K2000Samsung F3 EcoGreen 2 TBSeagate Barracuda LP Eco 2 TBWestern Digital Caviar Green 2 TB
HDTach-ban átlagos olvasási sebességet mértünk, ahol gyakorlatilag a fordulatszámok döntötték el a meccset.

Hitachi DeskStar 7K2000Hitachi DeskStar 7K2000
Samsung F3 EcoGreen 2 TBSamsung F3 EcoGreen 2 TBSeagate Barracuda LP Eco 2 TBSeagate Barracuda LP Eco 2 TBWestern Digital Caviar Green 2 TBWestern Digital Caviar Green 2 TB HDTune-ban főként a fájlkezelés és az elérési idők összehasonlítása volt a cél. Előbbiben a Hitachi és a Seagate nagyon hasonlóan teljesített, míg a Samsung és a Western Digital egymásnak tükörképei voltak. A Samsung gyorsabban ír, mint olvas, a WD pedig pont fordítva. A hozzáférési idők elég árulkodóak lehetnek, hiszen a Hitachi, a Seagate és a Samsung is két ms-om belül vagy egymáshoz képest, míg a WD Caviar Greenje alaposan lemarad.

A szintetikus programok után a mindennapos használat során felmerülő feladatokra helyeztük a hangsúlyt. A PCMark Vantage a legfontosabb műveleteket járja végig, talán ez az első olyan program, amely valós képet ad a merevlemezek sebességéről.


A Hitachi és a Seagate nagyon egymásra talált, a tesztek többségében ők végeztek az élen. A Samsung és a Western Digital más dimenzióban mozogtak, ráadásul egyértelmű győztest nehéz lenne hirdetni közöttük, talán a WD kiegyensúlyozottabb tempóra képes.


A kifejezetten tesztelésre használt alkalmazások listája ezzel véget ért. A maradék pár tesztet a mindennapos műveleteknek szenteltük, elsőként egy több mint négyezer zeneszámból álló mappát másoltuk át a már említett 500 GB-os Samsung F3-ról mind a négy versenyzőre. Meglepő módon a Hitachi csak harmadik lett a sorban, ráadásul alaposan lemaradva az első két helyezettől. A WD ismét kibérelte az utolsó helyet, a 17 GB-nyi zene átmásolása több mint másfélszer annyi időbe telt neki, mint az első helyen végzett Samsungnak.


Következő tesztünkkel azt próbáltuk érzékeltetni, hogy milyen sebességre számítsunk, ha ezeket az óriási kapacitású merevlemezeket egyben rendszermeghajtóként is használjuk. Létrehoztunk mindegyiken két partíciót, az egyik 40 GB-os volt, a másik pedig a maradék. A kisebb meghajtóról nagyjából 80 darab 100 MB-os (tömörített) fájlt másoltunk át a nagyobbikra. Meglepő módon az eddig jeleskedő Seagate alaposan lemaradt, a mezőny többi három tagja viszonylag hasonló tempóra volt képes, de a Hitachi most se tudott az élen végezni. Ez a teszt azt hivatott megmutatni, hogy mi a helyzet akkor, ha az internetről letöltött dolgainkat átmenetileg a rendszer partíción tároljuk (mondjuk a Letöltések mappában), és utána a tárolásra szánt nagyobbik partícióra másoljuk át, ahol már rendszerezve lesz minden.


Harmadik tesztünknél a tömörítő programok játszották a főszerepet. A két legnépszerűbb alkalmazást is megvizsgáltuk, hogy valós képet kapjunk arról, mennyi ideig tart egy nagyjából 8 GB-os fájl kicsomagolása 100 MB-os darabokból. Ehhez mindegyik meghajtóra átmásoltuk az előbb már említett tömörített állományokat és ugyanoda végeztük el a kicsomagolást is. Szinte már nem is számít újdonságnak, hogy a Hitachi lemarad az első helyről, a Seagate és a WD viszont megint egy külön osztályt képviselnek. A két alkalmazás ugyanazt a képet mutatta, viszont megdöbbentő volt, hogy a 7-Zip mennyivel gyorsabb a WinRAR-nál. Ennek azért van jelentősége, mert bár a különbségek jól láthatók, ha csökken a végrehajtási idő, akkor ezek a különbségek kezdenek, ha nem is eltörpülni, de lényegesen csökkenni.


Végezetül felfűtöttük, amennyire csak tudtuk mind a négy vinyót, hogy megnézzük, melyik milyen meleg. Nem meglepő, hogy a 7200-at pörgő Hitachi végzett az élen, legalábbis rossz értelemben. A két leghűvösebb a Seagate és a Samsung volt, míg a Western Digital képviselte a számtani közepet. Fontos tudni, hogy ezek szabad levegőn, 23 fokos helységben mért eredmények, házba beszerelve legalább 3-4 fokkal magasabb értékekre kell számítani, ha pedig rossz a szellőzés, akár még többre. Tovább ronthatja a helyzetet, ha egymás mellé pakolunk több vinyót, ilyenkor ezek értelemszerűen egymást melegítik.

Viszonylag nehéz összegezni a látottakat a tesztek sokrétűsége miatt, de annyit biztosan kijelenthetünk, hogy a ma nálunk járt négy merevlemez közül a Hitachi DeskStar 7K2000 az, amiben a legnagyobbat csalódtunk és ezért semmiképpen nem kapja meg ajánlásunkat. A többiektől eltérő felépítése és magasabb fordulatszáma csak nagyon ritkán tudta előnyhöz juttatni, cserébe olykor teljesen megmagyarázhatatlan lemaradásokat produkált, ráadásul zajszintje és hőmérséklete a legmagasabb volt a mezőnyben. Sokkal jobb helyzetben van a nála két ezer forinttal drágább Samsung F3 EcoGreen, amely a mindennapos használat során előforduló műveleteknél kivétel nélkül az élen végzett. Szintén ez volt a Seagate mellett a leghűvösebb is. A szintetikus teszteknél ugyan nem alkotott kiemelkedőt és zajszintben is elmaradt a legjobbaktól, de árához képest abszolút pozitív összképet nyújt a Samsung négytányérosa, ezért ajánlott vételnek kiáltjuk ki.


A Seagate és a WD prezentálta messze a leghalkabb merevlemezeket, utóbbi ára viszont erősen ingadozik (42-46 ezer forint között), amely némileg megnehezíti az értékelést. Ha rendszermeghajtóként és úgy általában véve sebesség terén sincsenek nagy igényeink, viszont totális csendet akarunk (és Windows Vista-t vagy Windows 7-et használunk), úgy a Western Digital legújabb Caviar Greenjét nekünk találták ki. A Seagate-tel nem sokat nyerünk, hiszen partíciók közötti másolgatásnál ő volt a leglassabb és csak a több tonnányi mp3 fájlok kezelésénél tudta alaposan odaverni a WD 2 terását. Szintetikus tesztekben, ha az átlagot nézzük, akkor jobban szerepelt, de a valós alkalmazásoknál ebből ritkán tudott értékelhető előnyt kovácsolni. Ettől függetlenül egyik HDD-vel sem teszünk rossz lóra, de kétség kívül a Western Digital biztosítja ma a leghalkabb 2 terás merevlemezt a felhasználók számára. Mindent egybevéve mindkettő ajánlott vétel, ha tudjuk, mi a célunk velük.

A tesztben szereplő Samsung F3 EcoGreen-t a Cédrus Kft-től, a Seagate Barracuda LP Eco-t és a Western Digital Caviar Green-t az Oázis Computer Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

35. mythbuster
2010.02.22. 16:48
Sebességben lehet, hogy a Hitachi a király, de a gyártási technólógia nagyon gáz... Gyakorlatilag egy nagy rakás sz@r Egyik kolegámnak a HP laptopjában Hitachi vinyó van, a multkor hozzám került a laptop, és mikor 6. szorra raktam újra rajta a Win 7 -et, akkor alaposan végigpásztáztam a hardvereit, hogy minden rendben van-e vele, és hát megdöbbenve láttam, mikor a S.M.A.R.T. értékek között a Reallocated Sector Count -nál 4548 -as értéket találtam!

Szóval sebesség ide vagy oda, a Hitachi egy nagy rakás sz@r!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. CarKiller
2010.02.22. 16:50
Egyetértek, volt Hitachi merevlemezem... 2 hétig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. FoAMDFun
2010.02.22. 16:53
Nekem még nem volt Hitachi-hoz szerencsém, Samsungjaim vannak (Igaz nem 2 Terásak csak két * 1 Terásak), de ezek szerint annyira rosszak nem lehetnek. Jó kis teszt, köszi iPon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. vzsryl
2010.02.22. 16:58
mythbuster: Egy hibás Hitachi után azt a következtetést vontad le, hogy a "Hitachi gyártástechnológiája egy nagy rakás szar"? Nem semmi...
Elárulom neked, hogy pont az ellenkezője a helyzet. A Hitachi számít a legmegbízhatóbb gyártónak, még a WD is lemarad tőle. Kicsit olvass utána.
Ha már saját tapasztalat. Van 4db Hitachi-m: 4,5; 1,5; 1 és 0,5 évesek. Mindegyik 100%-os kondícióval és 0 bad sectorral üzemel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. legyes
2010.02.22. 17:11
Nálam a top meghibásodott winyók listáját messze a Samsung vezeti (értve itt a már jól érzékelhető bad sectorokat is).
Az én saját listám a halott márkák kivételével az utobbi 10 éven belül, főleg az utóbbi 3 évben, a megfizethető árkategóriákban:

Samsung (soha többet) :
-- megbízhatóság, hőtermelés
- rezonancia
+ garancia, sebesség

WD :
- ár
+ megbízhatóság, sebesség, zajszint, garancia

Seagate :
- idővel durván lassulnak (nem, nem a töredezettség miatt)
+ megbízhatóság

Hitachi :
- sebesség
+ megbízhatóság (igen, mert egy sem romlott el, és nem is bad sectoros), zajszint
++ ár
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. mythbuster
2010.02.22. 17:11
vzsryl... Nekem elég az amit látok! Egy 3 hónapos laptopban normális esetben nem szabadna ilyen állapotú merevlemezt találjon az ember! Ez olyan, mint a Samsung HD300LJ szériája... Egy fél éven belől 4 cserevinyóm volt már belőle, oszt utána már kicserélték WD-re! Megjegyzem, az első Samsung vinyót gariba 2 hetesen vittem vissza! tény, hogy az F -szériában már koorigálták a hibákat, de ugyanez nem mondható el a Hitachi -ról... Mindig ugyanazt a hibát követik el, nekük a gyorsaságon van a hangsúly és nem az élettartamon, és ez miatt a merevlemezek nagy részét elqurják(megjegyzem, ezt nem csak én tudom alátámasztani, hanem bárki aki nap mint nap hardverekkel foglalkozik)... Olyan mint az intel... annak sem a fogyasztáson/stabilitáson van a hangsúly, hanem a gyorsaságon, és akkor csodálkoznak egyesek, hogy a notebookjuk pár óra működés után érdekes jelenségeket kreál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. legyes
2010.02.22. 17:16
Szeretném hozzátenni, hogy tojok a 100 év garanciára, nekem az adat rajta a fontos és a macera, amíg pótolom a rajta tárolt biteket (Samsung ).

A megbízhatóságot úgy értem, hogy minden adatom megvan rajta legalább 1 év non-stop működés után, bad sector nélkül (ebbe még a reallocated sector belefér, ha adatom nem veszett miatta). Ha 3 év non-stop működés után is ez a helyzet, akkor már megérte pénzt adni érte.

Bocs minden Sansung rajongónak, de hegyekben dobáltam ki/cseréltem. Bármelyik másik márkánál benne voltam a statisztikai határon belül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. vzsryl
2010.02.22. 17:46
mythbuster: ebben az állításodban már nem tudlak cáfolni, mert a laptopoknál nem tudom mi a helyzet, de desktopban a Hitachi a legmegbízhatóbb márka. Annak idején is így volt, ezért is vettem azóta csak Hitachi, és tényleg beváltotta a márkához fűzött reményeimet.

legyes: A Samsung-nak rengeteg rossz szériája van. De az új F3 eddig úgy tűnik, hogy nagyon jól össze van rakva. Gyors, halk és eddig még megbízhatóságbeli gondokat sem lehet róla olvasni.
A Seagate megbízható VOLT. AMióta felvásárolta a Maxtort, azóta elfelejtett normális desktop merevlemezeket összerakni, lásd 7200.11, 7200.12.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. arkman mythb...
2010.02.22. 18:40
Azért ne vonjunk már le következtetéseket néhány (még a 10-20 is néhánynak számít) darab merevlemezből. (vagy akármiből) Főleg úgy, hogy a hiba szinte elkerülhetetlen ilyen bonyolultságú dolgoknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Csaber
2010.02.22. 18:54
Mindenki szidja valamelyik gyártót nekem volt WD , Samsung , Maxtor és soha eggyel sem volt gondom és remélem nem is lesz (bár a jelenlegi vincsijeimet még nem teszteltem fura jelenséget nem tapasztaltam velük kapcsoltba , igaz én a memóriákkal vagyok \" elátkozva \" )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. tibaimp
2010.02.22. 20:09
a HDD piac nagy %-át a seagate uralja, ez tény, a többiek a maradékon osztozkodnak, ez azért jelent valamit..

most van 3 samsung winyóm, az egyik, a 250-es döglődik kb 4 éves
van 2 wd-m is kiválóak
volt maxtorom is, kiválóak voltak

azt kell eldönteni kinek mi a fontos, mint ahogy a cikkben is írják, nekem a halk működés volt a lényeg azért vettem wd-ket (a samsungok piszok hangosan kerregnek a wd-khez képest)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. v_p
2010.02.22. 21:45
mythbuster: Az Inteles analógiát kifejtenéd nekem?

vzsryl: barátnőmnek 7200.12 van, egyelőre nagyon jó darabnak tűnik, gyors, halk, hűvös. Milyen hibáiról tudsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. vzsryl
2010.02.22. 22:54
PH-n olvass a topicjába, de külföldön is rengeteg panasz van rájuk. Bad sector zsákok ezek... Persze nem olyan rossz a helyzet, mint a 7200.11-el, de így sem kellemes.
Eddig az 500GB-os tányérral szerelt teljesítményorientált merevlemezek közül a Samsung F3 a legnépszerűbb, mert nagyon gyors, halk, sorozatos meghibásodásról semmi hír, és mivel az egyik legnagyobb elektronikai társaság a világon, ezért veszik is, mint a cukrot. Még a Hitachi 7K1000.C is nagyon jó, csak azt kevésbé ismerik az emberek, és emiatt sokkal kevesebben is veszik, de ezeknél sem olvasni sorozatos hibákról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. NewNeo
2010.02.22. 23:38
sziasztok
sztem teljesen mindegy milyen a merevlemez, volt már sok félém, és minden fajtából haltak befele
Nem mindegy nekik hogy milyen a tápod, vagy a csatlakozóban is lehet hiba, érdemes lefuttatni egy hard disc sentinelt az megmondja mi a gáz
Csak azt mondjátok meg hogy az ATA vinyóim mért nem mentek tönkre miközben mióta sata azóta évente cserélem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Rotadium
2010.02.23. 07:30
Sziasztok

Csak hogy "vegyesítsem" a mezőnyt: dolgoztam számítógép-összerakósdival foglalkozó cégnél, hibakeresőként. Tapasztalat: a legtöbb kidőlő (origi) HDD a Hitachi volt, volt köztük nem kevés WD, viszont Samsung jóval kevesebb (arányaiban). Ez persze nem tegnap volt, azóta változhatott, elismerem. S az sem mindegy, hogy egy gyerekbetegségeit kiforrott, "fiatal", de azért pár hetes HDD utána meddig és hogy bírja.
Nekem sok samsung winyóm volt/van, semmi bajom velük. Egy WD 500GB-os viszont "Boldog Új Évet Kívánok" - ügyén megajándékozott egy 380GB-os adatvesztéssel. A motorvezérlője kidőlt. Az egyik csere-bere oldalon találtam egy aukcióban 5 db (!!!!!) 1TB-os WD-t, ugyanezzel a hibával . Köszz, azóta nagyon megingott a bizalmam a WD-ben.
Ennyi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. legyes
2010.02.23. 13:50
Rotadium: Nekem most már a HDD-k túlnyomó többsége 500GB és 1TB kapacitású WD-k, nagyon elégedett vagyok velük (de az áruk még most is fáj)

NewNeo: szerintem ellenőrizd, hogy:
- a Vargáné és Tsa tápod elég stabil-e (én sokat fizetek Coolermaster Realpower tápokért, azóta drasztikusan csökkentek a meghibásodások)
- nem rezonál-e nagyon a házad (akár DVD író miatt)
- nincs-e benne nagyon meleg (egymástól 1mm-re levő HDD-k, vagy 12 egymás ellen dolgozó venti)
- az asszony nem próbálja-e meggyőzni a gépet, hogy boxban erősebb (több cégnél gumibevonat van a gépek oldalán a sok rúgdosástól )

Sajnos sok tanulópénzt kell fizetni, mire rájön az ember, hogy mit szabad venni és mennyiért. Nekem mindig az a lényeg, hogy a lehető legkevesebb macerát okozzák a termékek, a lehető legolcsóbban, a lehető legtovább... Ugyanis mindig az IT-től lehet a legtöbb pénzt elvenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Anonymus23
2010.02.23. 15:01
Ez kb olyan, mint amikor valakinek valamilye tönkremegy, akkor az szar

Pl bátyám: már a 3. Samsung vinyója halt el gyors egymásutánban ergo szar a Samsung...
Mondhatnánk, ha nem derült volna ki, hogy a mittudomén milyen alaplap SATA vezérlőcsipje volt a ludas.

Én pl Samsung párti vagyok, nekem évek óta csak Samsung vinyók vannak, mert csendesek voltak, nem melegedtek, nem utolsó sorban gyorsak stb stb.

Nekem anno Maxtorok haltak el szép sorjában, de az is régen volt már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. plexike
2010.02.23. 17:16
Jó kis teszt, köszönjük, de még nem merek 2 TB-osat venni.. Így is ha elszáll az 1TB-os, nem tudom mi lesz itt (WD10EADS) Amúgy 3 WD vinyóm van és még nem csalódtam bennük, maradok a márkánál. Samsung vinyókról jókat hallottam én is.

Anno IDE-s Hitachi HDD-met szerettem - halk volt meg hűűvös

Amúgy nem elfelejteni a sebesség teszteknél a fordulatszámokat....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. plexike
2010.02.23. 17:34
Jó kis teszt, köszönjük, de még nem merek 2 TB-osat venni.. Így is ha elszáll az 1TB-os, nem tudom mi lesz itt (WD10EADS) Amúgy 3 WD vinyóm van és még nem csalódtam bennük, maradok a márkánál. Samsung vinyókról jókat hallottam én is.

Anno IDE-s Hitachi HDD-met szerettem - halk volt meg hűűvös

Amúgy nem elfelejteni a sebesség teszteknél a fordulatszámokat....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror
2010.02.23. 18:09
Az szuper, hogy az adatbiztonság kérdésében mindenki egyetért, de sajnos azt nem lehet tesztekkel lemérni.

A legtutibb az volna, ha mondjuk nyilvánosságra kerülnének valami statisztikák a winyóhalálok arányáról, vagy az átlagos élettartamról, akármiről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Vendég-Ven...
2010.02.24. 11:31
plexike: Meg a tányéronkénti kapacitást sem. 500GB-os tányérnál egyrészt azonos fordulatszám mellett több adatot tud írni vagy olvasni egy fordulat ideje alatt, másrészt adott mennyiségű adatnál kevesebbszer kell lépni egyik trackről a másikra, ami időmegtakarítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Benny
2010.02.24. 12:15
Nekem a WD vált be, maradok is nála.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. 8800gtx
2010.02.27. 13:29
üdv 1 éve vettem egy 500gb os samsung pointf1-et kb fél év után a kondíció lement 0% ra és kiirta hogy lemez olvasási hiba azóta megformáztam párszor, csak adatot tárolok rajta,és egyik nap mikor ment az autómatikus töredettség mentesítő egyszer csak kiirta hogy az állapota hibátlan 100% kondíció és nem kell beavatkozás....azóta is ezt irja ki(pedig előtte formáztam többször és üres állapotban is 0% ot mutatott
azóta vettem még egy WD-t 640-gb osat azon van a win sokkal halkabb mint a samsung
ezután is WD -T veszek ..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pietro84
2010.03.10. 13:26
énis wd vinyót használok, csak ajánlani tudom,tényleg halkan és rezonálás nélkül működnek.

talán picivel jobban melegszenek mint a többi,de ezt egy eléjük rakott 12 centis ventivel a gépházban orvosolható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. aka
2010.03.30. 07:51
Szeretem az olyanokat akik azért sírnak, hogy ilyen meg olyan hangos a vinyó normális üzem közben. Látszik, hogy nekik még nem volt 500MB-s HDD-jük. Az nagyobb volt mint az itteni 2 terrás Seagate; hangja mint egy elektromos fogkefe (és ekkor még csak pörgött, és nem írt/olvasott semmit); hőleadásával meg egy kisebb lakást is belehett volna fűteni; súlya egy ugyanakkora méretű ólom téglatestével vetekszik.
Ó azok a régi szép idők ~ DIS IZ ONE-HALF

Amúgy a cikkben szereplő Seagate Winch Eszter boldog tulajdonosa vagyok, és eddig perfektül működik. Csak egy fokkal melegebb a 160 gigás Seagate-nél. Sufnituning hűtés teszi a dolgát.

Akinek meg sorra hal el mindenféle merevlemeze, annak lehet nem ártana egy táp csere. Mondjuk valami minőségire Chieftec-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. badclyde
2010.04.10. 17:27
Nekem már volt mindenféle vinyom 20megás IBM-től megkezdve.
De most én is ezt tapasztaltam, ami a tesztben volt. Samsungról váltottam WD-re. Látványosan lassabb lett a gépem. A csere oka, hogy 1-1,5 év után én a rendszer vinyot lecserélem és tároló lesz belőle. Több WD és Samsung vinyom van. A WD-ben jobban bízok (ez alakult ki a sok fórum olvasás után bennem), de a Samsungok gyorsabbak. Még egyik tipus sem romlott el! Pedig vettem már nagyon sok vinyót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. vacak
2010.11.12. 00:12
új wd vinyo, rögtön 3bad sector meg jó néhány delayed sector és 8 fokkal melegebb minta a samsung merevlemezeim, ennyi elég is volt belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. alex20
2010.11.13. 23:40
Nekem van wd-m is meg samsungom is mind 2 megy gond nélkül igaz a wd jobban melegszik, 8(40) fokkal melegebb mint a samsung(32)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szabz
2011.02.19. 18:14
üdv

ősszel vettem wd hitachit és samsung vinyokat mind 2 terrás állt NAS ban használtam mind és az elmult 1,5 hónapban 2db wd eldurrant most a másodikról adatot sem tudtam menteni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. shitcore
2011.02.19. 18:33
Egy régi WD-m egy 320-as (Caviar azt hizsem) nekem is bedöglött, pontosabban 2-3 százalékos kondícióval és egy halom bad sectorral.. Soha többet nem kell WD, jó nekem a kicsit hangosabb Samsung is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kadzsor
2011.02.19. 19:41
Én még tavaly ősszel vettem egy 2TB-os Samsungot (HD203WI/CE), és eddig nincs vele gond. Tegnap érkezett meg a 2TB-os Hitachi, egyenlőre nincs vele gondom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ipasztoi
2011.02.28. 18:04
Mindenkinek ajánlanám a HDSentinel program használatát, nekem ez figyeli a vinyókat. Még a fizetős változata is olcsó, de az ingyenes változata is nagyon hasznos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm ipasz...
2011.02.28. 18:08
Ismerem én is ,nem tudom a RAID-be kötött lemezekről is szolgáltat adatokat, illetve oda is használható?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. janamo
2011.03.19. 12:28
azért az nem semmi hogy most 2011. 03. 19-én a WD vinyónak 20ezer Ft az ára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Tanis
2011.04.08. 11:29
Jaja. 1 év alatt kevesebb, mint felére esett vissza.
Épp most vettem én is egyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!