iPon Cikkek

2.1-es hangrendszerek próbája

Dátum | 2009. 07. 17.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

Mai tesztünk során az Altec Lansing különlegességét, a Creative iPod dokkolóval ellátott hangrendszerét, és a Pleomax kedvező árú készülékét vettük górcső alá.

Altec Lansing FX3022EAM


Az Altec-Lansing hangfal szettje bár leginkább a sztereo rendszerekhez sorolható, mégis jobb azoknál, ugyanis mélynyomót is tartalmaz. Sőt, mindjárt kettőt, így érdemelve ki a 2.2-es besorolást.

Áttekintés


A hangszórók dobozában a lényeg mellett egy összeszerelési útmutatót, egy 3,5mm-es jack audio kábelt (mely a számítógépünkkel való összeköttetésért felel), egy táp adaptert, valamint három adapter fejet találunk, melyekkel minden országban használhatóvá válnak a hangszórók. A hangrendszer tehát különálló tápegységgel rendelkezik, így sérülés esetén könnyen cserélhető. A szett összeszerelése egyszerűen történik, mivel csak egyetlen jelkábelre van szükség, a jobb és bal hangszórók pedig fixen összekötöttek. Bár ez az elhelyezésnél némi korlátok közé szorít minket, és hosszabbításra sincs mód, a helyzet mégsem vészes, ugyanis a nagyjából 2 méteres beépített kábel elegendő az asztalon való elhelyezésre.


Az Altec-Lansing hangszórói formabontó megjelenésükkel változatosságot hoznak a PC-s hangkeltés világába. Az egyedi, gúla formájú frontsugárzók fényes fekete műanyag bevonatot kaptak, melytől garantált az elegáns küllem, az ujjlenyomatok viszont kíméletlenül meglátszanak rajtuk. A gyártó büszke lehet a felhasznált anyagok minőségére, a hangszóró „dobozok” masszívak, az illesztések pontosak. Az egyutas magas sugárzókat hangszóróselymek védik, a lefelé sugárzó mély membránok viszont szabadon találhatók meg, ezért a sérülések szempontjából fokozottabban kell odafigyelnünk rájuk. A stabilitásról gumitalpak gondoskodnak, még fa asztalon sem tapasztaltunk csúszkálást. Érthető módon a különleges formaterv miatt a falra szerelés nem lehetséges.


A rendszer vezérlése nem egy különálló egységgel történik, az ehhez szükséges nyomógombokat a jobb oldali hangszórón találjuk meg. Itt mindössze hangerőszabályzásra és ki/bekapcsolásra nyílik lehetőségünk, hangszín- vagy balansz szabályzó és egyéb (pl. térhangzás) kapcsoló nem található rajta. A konfigurálási lehetőségeink tehát igencsak szűkösek, ráadásul fejhallgató kimenetet sem kapunk. Szerencsére egy extra audio bemenet a rendelkezésünkre áll egy másodlagos készülék (mp3 lejátszó vagy DVD lejátszó) számára. A hangrendszer működő állapotára egy halványkék led figyelmeztet minket, mely a bekapcsoló gombban található meg.

Meghallgatás

Az Altec Lansing készülékének hangminőségével csak részben voltunk elégedettek. A hang tisztaságára egyáltalán nem lehet panaszunk, filmekhez és játékokhoz, sőt, zenehallgatáshoz is kellő mennyiségű részlet jön át - természetesen árkategóriájához viszonyítva. A szett akusztikus zenén mutatja meg igazán, hogy mire képes. A hangszerek jól megkülönböztethetőek egymástól, a hangerőváltásokat jól kezeli, a színpad meglepően széles, melyek filmek és játékok alatt is a készülék előnyére válnak. A hangrendszer magas hangjai nagy tisztasággal képesek megszólalni, és a középhangok is megfelelőek, így filmeknél a párbeszédek is jól hallhatóak. Azonban a hangszín semlegességét equalizer segítségével sem sikerült elérnünk, a legügyesebb elhelyezés ellenére is számolnunk kell a dobozszerű hangzással. A hangszórók méreteihez képest leadott mélyek ugyan elismerésre méltóak, azonban a 100-250Hz közötti tartomány kellemetlenül kihallatszik a rendszerből, melynek negatív hatását leginkább filmek és játékok alatt érezzük. Ezért ha lehetőségünk van rá, próbáljunk rajta enyhíteni faltól távoli elhelyezéssel vagy hangkártyánk finomhangolásával. Equalizeres beállításaink a következők voltak: 125Hz: -12dB, 250Hz: -6dB. A szett alig hallható alapzajjal rendelkezik, teljesítményét tekintve egy kellemesen magas hangerőről beszélhetünk, mely egy 15nm-es szobához elegendő.

Creative Inspire T3200


A Creative dokkolóval ellátott 2.1-es hangfalrendszerével elsősorban az iPod tulajokat célozza meg, de hasonló sikerrel alkalmazhatjuk más mp3 lejátszóhoz és általános felhasználásra is.

Áttekintés


A doboz kicsomagolásával nem csak a hangszórókészlethez jutunk, de megkapjuk hozzá a szokásos összeszerelési útmutatót, tájékoztató füzetet, és dokkoló egységet, mely tartalmazza a beüzemeléshez szükséges kábeleket is. Az összeszerelés nem egyértelmű, a dokkoló hosszabbik fekete kábelét a mélynyomóhoz, a rövidet az mp3 lejátszó fejhallgató kimenetéhez, a zöld vezetéket pedig számítógépünkhöz kell csatlakoztatni. A tápegység kábel fixen, a mélynyomóhoz szerelve található - így szükség esetén cserélni is nehezebb. A hangszórók hosszú vezetékeinek köszönhetően nemcsak az asztali, hanem az állványon való elhelyezés is lehetséges, így a hangfalak nagyjából 3 méterre kerülhetnek egymástól.


Az Creative hangszóróira pillantva azonnal észrevehetők az iPod formavilágára emlékeztető stílusjegyek. A kisméretű dobozkák tetején egy kör látható, elölről a szögletesség jellemzi, a stílusos befejezést pedig az oldalról és hátulról látható félkör adja. A szatellit sugárzók szemből matt fekete színezéssel rendelkeznek, így a szem előtt lévő felületek könnyen tisztán tarthatóak. A hangdobozok többi része fényes fekete műanyag bevonatot kapott, itt már az ujjlenyomatok is meglátszanak. Az anyagminőséggel semmi kifogásolnivalónk nincs, a műanyagok kellően vastagok és az illesztések is pontosak. Az egyutas szatellitek és az előresugárzó mélynyomó membránját is hangszóróselymek védik, melyek (szerencsére) nem távolíthatók el. A stabilitásért mindenhol gumitalpak felelnek, de csak közepes sikerrel, ugyanis a tapadás csak üveg asztalhoz elegendő, fa felületen könnyen elcsúszkálnak. A front hangszórókat falra is szerelhetjük, mely a hátul látható felfüggesztési lyukaknak köszönhető. A mélynyomón nemigen változtattak, a már jól bevált kockaforma ezúttal nem illeszkedik a kis hangszórók által képviselt dizájnhoz.


A hangrendszer vezérlőegysége - mely egyben a dokkoló funkcióját is ellátja - fixen csatlakozik a mélynyomóhoz, így attól legfeljebb 2 méterre, számítógépünktől pedig 3 méterre kereshetünk neki helyet. A dokkoló bemenetére az mp3 lejátszó fejhallgató kimenetét kell csatlakoztatnunk, így számítógép nélkül is kihangosíthatjuk zenéinket. A hangerőszabályzó tekerentyű felel a bekapcsolásért is, mely állapotról egy zöld led tájékoztat minket. Konfigurálási lehetőségeink ezzel ki is merültek, hangszínszabályzó, balansz és egyéb kapcsoló nem található rajta. A mélynyomó hangerejét szerencsére beállíthatjuk, bár ehhez kissé kényelmetlen módon a szubládához kell hajolnunk. Sajnálatos módon a Creative hangrendszere sem rendelkezik fejhallgató kimenettel.

Meghallgatás

A Creative hangrendszerei általában tiszta hangú szatellitekkel és komoly mélyhangzással rendelkeznek, és szerencsére az Inspire T3200-ban sem kellett csalódnunk. Ami a hang tisztaságát és részletességét illeti, nincs miért szégyenkeznie a szettnek, filmeknél, játékoknál és akár zenehallgatásnál is jó társunk lehet - igaz, némileg elmarad az Altec Lansing hangminőségétől. A megszólalás ennek ellenére egészen precíz, a hangszereket egymástól elkülönítve halljuk, a dinamika megfelelő, és a tér is kellően széles. A hangrendszer mégis filmek alatt volt képes megmutatni, mire képes igazán. A mélynyomó kis mérete ellenére meglepően alacsony frekvenciákra képes, melynek hála némi mozi-élményben is részesülhetünk (de játékok alatt is élvezhetjük ennek előnyét). A szélessávú hangszóróknak köszönhetően a rendszer tiszta középhangokat képes produkálni, ezért a párbeszédek is jól hallhatók. A semleges hangszínt a mélynyomó egyharmad állásánál sikerült elérni, így még anélkül élvezhetjük a földrengető mélyeket, hogy túlságosan elütne a szatellitek hangjától. Elmondhatjuk tehát, hogy megfelelő elhelyezés mellett egy hosszútávon is hallgatható rendszert kapunk. Azonban akármennyire is csábító, a szubláda hangerejét tudatosan tartsuk alacsony szinten, különben hamar fárasztóvá válhat az irreálisan nagy mélytöbblet. A szett alapzaja minimális, teljesítménye szintén egy kb. 15nm-es szobához elegendő.

Pleomax (Samsung) S2-600B


A Pleomax 2.1-es szettje nem rendelkezik különleges újításokkal, „mindössze” egy jól konfigurálható hangrendszer, mely kedvező vételáron kapható. A márkanév a Samsung Corporation tulajdona.

Áttekintés


A dobozban a hangrendszer, a különálló vezérlőegység és egy tájékoztató füzet található. Egyéb zsinórra nincs szükség: a számítógépünkkel való összeköttetésért a beépített zöld kábel felel (2 méter hosszú), a mélynyomóhoz pedig a fekete madzag csatlakozik (szintén 2m). Az összeszerelés tehát igen egyszerű, azonban az elhelyezésnél körültekintően kell eljárnunk, ugyanis a kábelek csak éppen elegendőek. A tápegység kábel szintén fixen, a szubládához szerelve található. A színkódolásnak hála a szatellitek csatlakoztatása sem okoz bonyodalmat. Ráadásul ezek RCA dugót kaptak, így meghosszabbításuk is könnyedén történik, mikor a gyári 2 méteres vezetékek rövidnek bizonyulnak.


A klasszikus szögletes formatervet a gyártó enyhén lekerekítette, melytől a szatellitek barátságosabbak lettek, az eredmény - nyugodtan kijelenthetjük, hogy - szépre sikerült. A hangsugárzók nagyrészt matt fekete színezést kaptak, így felületeik könnyen tisztán tarthatóak a szennyeződésektől. Érdekes módon a 2 utas hangdobozoknak csak a magas sugárzói kaptak védelmet a fizikai sérülésektől, így a középsugárzók sajnos ki vannak téve mechanikai behatásoknak is. Az anyagminőség egészen jónak mondható, és a kedvező ár ellenére az összeszerelés minőségével sincs semmilyen probléma. Ugyan a stabilitás érdekében a Samsung hangfalai is kaptak alulról némi gumírozást, azonban a dobozok itt is hajlamosak elcsúszkálni. Sajnálatos, hogy a szatellit hangszórókat nem tudjuk falra szerelni, így marad az asztalon való elhelyezés. Ami a küllemet illeti az ízlésesen megtervezett előresugárzó mélynyomó tökéletesen illeszkedik a kis hangszórókhoz.


A vezérléssel a Samsung hangkészleténél voltunk a legjobban megelégedve. Bár a különálló vezérlő csak hangerőszabályzásra, külső forrás (pl. mp3 lejátszó, DVD lejátszó) és fejhallgató csatlakoztatására nyújt lehetőséget, a mélynyomón további hangszínszabályzó (magas, mély) tekerőgombok találhatók, a rendszer tehát jól konfigurálható. Érdekes, hogy a szett hangerejét a mélynyomóban található erősítővel és a vezérlőtárcsával is szabályozhatjuk. A hangrendszer bekapcsolt állapotára egy zöld led figyelmeztet minket a mélynyomó hátulján. Ez a tápkapcsoló fölött található, és mivel nincs szem előtt, nem mondhatjuk zavarónak.

Meghallgatás

A Samsung készülékének vannak hiányosságai, de hangminőségével összességében elégedettek voltunk, mivel egy hosszú távon is élvezhető hangrendszert sikerült megismernünk benne. A hang tisztasága jó, a 2 utas rendszernek köszönhetően a közép és magas hangok is kellő mennyiségben vannak jelen. A részletesség és a térérzet átlagos, a hangszerek lehetnének precízebbek és a színpad is szűk, viszont a hangerőváltásokat jól bírja a rendszer. A szett legnagyobb előnye a semleges hangzásnál mutatkozott. A mélytartomány nagyszerűen illeszkedik a szatellitek hangjához, nem hallhatóak túlzások, nyoma sincs dobozszerű hangzásnak. A kiegyenlített megszólalás érdekében a mélyek szintjét egyharmad és fél hangerő között kell tartani, némi magas kiemelés pedig nem árt a rendszernek. Ezek a hangszínszabályzókkal könnyen beállíthatók, így nincs szükség equalizerre. Filmeknél és játékoknál erőteljes mélyhangokra számíthatunk, azonban az igazán alacsony frekvenciák már gondot okoznak a mélynyomónak (ilyen igénnyel inkább a Creative rendszerét válasszuk). Zenehallgatás során ne számítsunk arra, hogy az apró részleteket is meghalljuk, de a túlzásoktól mentes hangzás mindenért kárpótol, nyugodt, hosszú távon is kiválóan élvezhető a készülék. A rendszer nagy hangerejének köszönhetően egy 20nm-es szobában is képes meglepetést okozni.

Altec Lansing FX3022EAM


Az Altec Lansing rendszerének legnagyobb előnye a hangminőségnél mutatkozott, ugyanis a hangszórók szép, részletes hangzással rendelkeznek, azonban a nagymennyiségű mélyhangok kordában tartása némi kihívás elé állít minket, ezért finomhangolásra is szükség van. A szett vezérlési lehetőségei csak a legszükségesebbre korlátozódnak (hangerő és ki/bekapcsolás), a pozitív oldalon viszont az extravagáns külső és nagy hangnyomás áll, mely a dupla mélysugárzónak köszönhető.  A 23 ezer forintos csemege elsősorban azoknak ajánlott, akik a kristálytiszta megszólalást keresik zenéhez, de nem rettennek vissza az equalizeres beállításoktól és az elhelyezésre is hajlandóak időt szánni.


Creative Inspire T3200


A Creative hangrendszere kiegyensúlyozottan jó összképpel rendelkezik. Hangminősége, részletessége és széles térleképzése átlagon felüli, ráadásul a szettet egy (méreteihez képest) brutális mélynyomóval látták el, mely főleg a filmkedvelőknek öröm. A hangszínszabályzási lehetőségek szűkek (csak mélynyomó szintszabályzó van), viszont előnye, hogy a szatellitek falra is szerelhetők, a dokkoló egység és a formaterv pedig az iPod tulajoknak fog tetszeni. A 17 ezer forintos rendszer azoknak ajánlott, akik elsősorban az ütős mélyeket keresik, ezért játékhoz és filmekhez ajánlott.


Pleomax (Samsung) S2-600B


A hangrendszer nem kiemelkedő részletességgel és terével, sokkal inkább nagy teljesítményével, semleges hangzásával és egyszerű, mindenhová illeszkedő küllemével hívja fel magára a figyelmet. Hangszínszabályzóinak hála karakterét ízlés szerint konfigurálhatjuk, és a vezérlés is kényelmesnek bizonyult. A 14 ezer forintos készülék igazán jó vétel, különösen, hogy a teszt alatt leginkább itt éreztük, hogy a szett hangja hosszú távon sem fárasztó.


                                   A teszttermékekért köszönet a Computer Emporium Kft.-nek és a Ramiris Europe Kft.-nek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Multitask
2009.07.17. 16:51
VISSZA A CIKKHEZ

Egész jó kis teszt, nincs tele "rizsával". Az jutott eszembe az utolsó oldalon, hogy legközelebb hozzájuk lehetne venni 8vagy külön tesztben megjeleníteni) a 10Ft alatti 2.1es rendszereket. Mert szerintem másra költi az emberek nagy részét, amikor konfigot vesz és nem nagyon szán 20 ezret hangfalakra (ahogy én is inkább vettem ezt a labtec pulse 485-öt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bitlisz
2009.07.17. 17:51
hmm...labtec pulse 485
nekem is az van a hálóban esti zenehallgatáshoz,
de én kb 4ezer-ért vettem 2éve, de még 8-at is simán megér.

Ez a Pleomax teljesen jól szól (persze jobban mint a pulse 485),
az összes közül a legjobb, és a design is nagyon jó.

Ez a teszt meg kicsit sovány 3db termékkel, de amúgy jó.

bocsesz, 8ért vettem, az ismerősömnek vettünk 4-ért a labtec pulse 285!
de arra is áll amit írtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Pipa88
2009.07.17. 19:20
Jó a teszt, de hiányolom belőle a Logitech résztvevőket. Szvsz azok az egyik legjobbak ebben a kategóriában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jano12
2009.07.17. 20:14
Nekem egy Yamaha H-6000 van és szépen szól. 4500 Ft-ért vettem. Nem zúg, nem búg magasabb hangerőn. Kisebb vagy közepes szobába kiváló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. danikollar
2009.07.17. 23:27
Nekem ilyen van:
Mercury2.1
Évek óta megvan, de le nem cserélném semmire.
Mindenki le van nyűgözve, hogy milyen szépen, hangosan és dinamikusan szól.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. perempe
2009.07.18. 00:50
Mekkora membránokat raknak ezekbe? (Átmérő érdekelne, már az előző cikkből is hiányoltam.)

Pl. Altec-nél 1.5" szélessávú és 4" mélyek (legalább long-throw).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jano12
2009.07.18. 06:59
danikollar: eha, az a Mercury SW 1800W tényleg nagyon ütős és nem drága. Legjobb vételnek látom. Simán lecserélném a bevált Yamadámat. (És elnézést, lentebb rosszul írtam, Yamada H-6000-em van, Yamaha kicsit más területi márkanév).

Viszont Logitech-ekre nem cserélnék, mert torzítanak.

Amúgy ez a Yamada H-6000 mélysugárzója és a két szatellitsugárzója is fadobozos. Nagyon szépen szól, magasabb hangerőn sem torzít.

De az a Mercury nagyon tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dlaccc
2009.07.18. 08:18
Nagyon baro ez az altec rendszer, csinos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asimov007
2009.07.18. 21:24
"...a hangerőváltásokat jól kezeli..."Tehát a dinamikáról van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CsabyC
2009.08.13. 17:00
Üdv. Én amondó vagyok, hogy ki kellett volna próbálni esetleg egy régebbi 2.1-est, amit még mindig lehet kapni kb 40 $-ért: Inspire 2.1 2400. Nekem ilyenem van már lassan 7 vagy 8 éve s még mindig nagyon jól bírja... Filmet is ha nézek sokszor elcsodálkozom rajta, hogy miket ki tud hozni... Én amondó vagyok, hogy ha lehetett volna, be kellett volna szerezni egy olyat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!