iPon Cikkek

22 colos ledes monitorok a HP, LG, Samsung triótól

Dátum | 2011. 01. 14.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Idei első monitoros cikkünkkel jelentkezünk, melyben a jelenlegi legkeresettebb kijelzőkkel, vagyis 22 colos ledes monitorokkal foglalkozunk. A mezőnyben megtalálható a HP x22LED modellje, az LG E2260V dizájnmonitora és a Samsung BX2231 kijelzője. 

HP x22LED

Mivel a monitorok képességei szinte teljesen egyformák (pl. egyszerű állvány, ledes háttérvilágítás), ideális alanyok ahhoz, hogy összehasonlítsuk őket. Tesztünk első szereplője a HP-tól érkezett, lássuk hát, hogyan szerepel az x22LED típus, mely a gyártó költséghatékony készülékei közé tartozik.


A kijelző illeszkedik a HP újszerű formavilágába, rendelkezik annak minden előnyével és hátrányával. A fekete káva fényes és elegáns, de hamar meglátszik rajta a por, a szögletes tervezés helyett pedig lekerekített íveket láthatunk rajta. A panel körüli keret nem kifejezetten vékony, maga a monitor viszont az, ami a külső tápegységnek köszönhető. Az anyagminőség nem vészesen rossz, de a káva lehetne valamivel vastagabb, itt sajnos nem a tökéletes minőségre törekedtek.


A kijelző gombjai kézre esnek – ugyanis a káva elején találhatók meg – ráadásul nagyméretűek és kellemesen, puhán nyomhatóak, viszont a fekete felületen a szintén fekete feliratok egyáltalán nem láthatóak, még nappal sem. Sajnos még az OSD sem segít nekünk a tájékozódásban, így kénytelenek vagyunk emlékezetünkre hagyatkozni. Más kifogásunk viszont nem lehet ellenük, ráadásul a készülék szoftveres menükezelője, a DisplayAssistant is a rendelkezésünkre áll, ha valaki gombnyomogatás helyett jobban szeret inkább kattintgatni (ezt a gyártó weblapjáról kell letöltenünk hozzá, ugyanis a telepítő lemezről lemaradt). Ha mégis ragaszkodunk a nyomógombokhoz legalább a gyorsgombok erejéig, akkor örülhetünk, hogy a képarány kezelés és a képprofilok dedikált gombot kaptak, de jól jött volna még a fényerőállítás is. A gombsor mellett látható állapotjelző lámpa kék és narancs fénye egyáltalán nem zavaró, így talán nem is baj, hogy nem tudjuk letiltani a menüben.


Ahogy az a vékony kávás ledes kijelzőknél lenni szokott, hátul merőlegesen állnak ki a vezetékek a monitorból. A kábelek viszont nem foglalnak el több helyet, mint a talp, ezért a készüléket viszonylag közel tolhatjuk a falhoz, ha helyszűkében lennénk. Az állványt egyébként nem bonyolították túl, ahogy említettük egyszerű szerkezetről van szó. A talpazat mérete és súlya éppen csak elegendő ahhoz, hogy a kijelzőt stabilan tartsa, ezért jobb, ha a monitor közelében kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Az állvány a talpforgatás képességét sem kapta meg, mindössze a panel nem túl széles döntögetése áll a rendelkezésünkre, kb. 4 fokban előre és 13-ban hátra. Utóbbi szűkös lehet a magasabb felhasználóknak, mivel a kijelző viszonylag alacsonyan ül a talpán.


A hátlapon nincsenek különlegességek, még a felfüggesztési lyukakról is le kell mondanunk, csupán a szellőzőrács látható rajta. A csatlakozóknál egy DVI és egy VGA bemenetet találunk a tápcsatlakozó társaságában. A monitornak beépített hangszórói nincsenek, de a kellékekkel nagyvonalúan bántak: a DVI és VGA kábelek egyaránt megtalálhatóak a dobozban, és természetesen a külső tápegység is a csomag része. A telepítő lemezen dokumentáció és driver is van, de a menükezelő szoftvert már nekünk kell letölteni a kijelzőhöz. 

OSD

Ha megnézzük a monitor menüjét, kétségtelenül felmerül bennünk a gyanú, hogy azt egy AOC vagy NEC kijelzőből vették át. Az OSD beállításainak rendszerezése és a piktogramok is nagyon hasonlóak, csupán a lehetőségek korlátozódnak a minimálisra, viszont ami van, az legalább átlátható benne.


Az OSD csupán egyetlen különlegességgel rendelkezik, ami a DCR, vagyis a dinamikus kontraszt, ez a képprofiloktól függetlenül állítható be. A kontraszt növelése és csökkentése átmenetes, de gyorsan végbemegy, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy nem zavaró. Szerintünk ez csak egy felesleges extra, aki viszont szereti, az elégedett lesz vele.

Képprofilok

A monitorból kimaradt a QuickView részleg, ami az extra színprofilokat rejti, így be kell érjük az Eco profilokkal. Nevükből adódóan ezekkel csak a monitor fényereje és így annak fogyasztása mérsékelhető. A színekre tehát nincsenek hatással, különleges színezésre és extra élesítésre ne is számítsunk tőlük, ami nem feltétlenül baj.

StandardTextInternetGameMovieSports
Szemkímélő hatása miatt szövegolvasásra a Text profil, a megnyerőbb látvány érdekében játékra és mozizásra a Movie és Game módok vannak kitalálva. Igazi képprofilok tehát nincsenek, a színhőmérsékletre vonatkozóan viszont találunk néhány előre beállított sémát is. Ezeknél már van látható különbség, de értelemszerűen feladatuk csupán a színhőmérséklet megváltoztatása.

CoolNormalsRGBWarm
Maguk a sémák megváltoztathatóak, de felülírni nem tudjuk őket. A változtatással minden esetben a Standard profilt írjuk felül, ezen belül pedig a User séma tárolja a színhőmérsékletet.
A méréseink szerint a színeltérések nem vészesen rosszak, a gamma értéke is megfelelő, a látottak alapján pedig akár kalibrálatlanul is használhatnánk a monitort (Text módban). Természetesen jobban járunk, ha időt szakítunk a monitor beállításaira, mert így tovább csiszolhatunk rajta:

Saját beállításokkal
Érdekes, hogy a színcsatornák állítgatása közben a finomabb változások is láthatók a képernyőn, de az OSD csak az egész értékeket írja ki a képernyőre (pl. 50 vagy 51, de ettől függetlenül ezek közt is vannak még értékek). Bár a gyártás során előfordulhat némi szórás, azért kiindulási alapnak jók lehetnek a tesztpéldány beállításai:

Saját beállítások

 

Képminőség

A kijelző színeit rendben találtuk, a kellően élénk, mégsem valószerűtlen (nem meseszerű) színvilág természetesnek hat, a színátmeneti gradienseken pedig nincs sávosodás. A kontrasztskála világos szürkeárnyalatai jól láthatóak, a sötéteket viszont nem szereti monitor. Ez még nem tragédia, de a jelenség még gondot okozhat a filmek sötét jeleneteinél. A készülék fényereje 120 és 295 cd/m^2 között skálázható egy fehér képernyőn. A gyári adatok szerint a kijelző maximális fényereje 250 cd/m^2, ebből következik, hogy a specifikációt az általunk használtnál alacsonyabb kontraszthoz állapították meg. Mi minden esetben azt a legnagyobb kontrasztértéket használjuk, amivel még a monitor képe szép (nincs színtorzulás, a világos és sötét szürkeárnyalatok a lehető legjobban látszanak), így sikerült elérnünk ezt a nagy fényerőt. Természetesen alacsonyabb kontraszton kisebb fényerőértékeket kapunk, így egy sötét szobában is szemkímélő módon használhatjuk a monitort, azt azonban jó tudni, hogy bőven van fényerőtartaléka.

A kijelző élessége DVI bemeneten, natív felbontáson hibátlan, ráadásul a VGA bemenetet sem kell elkerülnünk, mert ennek minőségével is elégedettek voltunk. Így a monitor mindkét bemenetét kihasználhatjuk, de természetesen jobb, ha a digitális bemenetnél maradunk, mert így elkerülhető az automatikus kalibráció felbontás váltáskor. A bemenetek közti váltás automatikus, ezért amikor megszűnik a video jel, a készülék átkapcsol a másikra, és ezt letiltani sem lehet. A video bemenetek képe nem állítható be egymástól függetlenül, tehát ha az egyiken már beállítottunk egy bizonyos fényerőt, kontrasztértéket és színhőmérsékletet, azt a másikon is ugyanúgy találjuk majd.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző az alacsonyabb felbontások közül az 1280*720 és 1024*768 képméreteket tudja igazán szép minőségben megjeleníteni, ezek szövegolvasásra is használhatóak. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es képméretek már gyengébbek, de játékra még elővehetjük őket. Az 1360*768 és 1280*800-as felbontásokat viszont jobb kerülni, ezek már nagyon homályosak, ezért játékra sem igazán alkalmasak. A készülék skálázási képessége tehát összességében egész jó, és a képarány kezelésnek hála az 5:4 és 4:3 arányú felbontások is helyes képaránnyal jelennek meg (ha eltérünk a natív 16:9-től). Ráadásul a 4:3 módot elég egyszer kiválasztani, onnantól kezdve a monitor magától átkapcsol a helyes képarányra. A 16:10-esek viszont torzak, de ezek hiánya jó eséllyel senkinek nem fog nagy gondot okozni, hiszen elsősorban maximális felbontáson fogunk játszani, és ha lejjebb kell menni, akkor úgyis a kijelző 16:9 arányának megfelelő 1280*720-as képméretet vesszük elő, ahol a monitor képe igazán szép.

A monitor betekintési szögei átlagosak. A panel legnagyobb gyengesége, hogy oldalról és felülről is durva kontrasztcsökkenés látható rajta, de legalább a kritikus helyzetekből nézve minimális a színtorzulás. Durvább elszíneződésre csak felülről (kb. 30-40 fokban) számíthatunk, ahonnan egyébként is ritkán nézzük a kijelzőt. Az viszont előfordulhat, hogy néhány fokban alulról kell néznünk a panelt, és ebben a helyzetben viszonylag jól teljesít, mert színtorzulása alig van, „csak” kontrasztcsökkenéssel és sötétedéssel kell számolnunk. Akiknek tehát fontos a monitor alsó látószöge, nem járnak rosszul a HP kijelzőjével, a többiek viszont átlagos betekintési szögeket kapnak. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a kijelzőn többedmagunkkal is nézhetünk filmeket, mert oldalról ugyan sötétebb képet látunk, de a színek szinte változatlanok maradnak.


Az x22LED típus, ahogy ez nevéből is adódik, ledes háttérvilágítást kapott. Ebből alacsony fogyasztásra és viszonylag egyenletes fényerőeloszlásra lehet következtetni, kár, hogy ezekből csak az első teljesül. A HP kijelzőjének háttérvilágítása ugyanis nem kifejezetten homogén, alul és oldalt bevilágítások vannak, a szürke és barna teszten pedig enyhe foltosodás látható a panel felső részén. Normál körülmények közt ezeket észre sem vesszük, de extra szélesvásznú filmeknél, ahol a képernyő alsó és felső része fekete, a bevilágítások már zavaróak lehetnek.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Mivel a kijelző nem rendelkezik válaszidő-gyorsítással, nem várhatunk tőle csodát, de ahhoz képest, hogy 5ms-os válaszidővel rendelkezik, elég jól lehet vele játszani. Sebesség szempontjából elégedettek voltunk a látottakkal, mert használat közben csak alig látszik rajta utánhúzás, de a monitor bemeneti késése kisebb is lehetne, az egérkurzor mozdulatait ugyanis kissé lustán követi.

Ezek után lássuk az LG dizájnmonitorát!
 

LG E2260V

Az LG E50 szériájához már volt szerencsénk korábban, ami inkább különlegességeivel, mintsem kitűnő képminőségével hívta fel magára a figyelmet. Ezúttal megismerkedünk a folytatásnak szánt E60 szériával, mely stílusos formájával tűnik ki a tömegből. Reményeink szerint ezúttal a képminőségre is legalább ekkora hangsúlyt fektettek, nemsokára kiderül így van-e.


A kijelző kétségkívül szépre sikerült, ez különösen akkor igaz, ha kedveljük a szögletes formatervezést. A monitor kávája ízlésesen vékony, a borítás festése pedig a szokásos lakkozott fekete színben pompázik, mely a mai trendnek megfelel. Mégis, ami a legszebb az egészben, az a kijelző állapotjelző lámpája, pontosabban a krómozott nyakrészről visszaverődő fénye. A készülék rendkívül elegáns, amíg nem száll rá a por, az ilyen érzékeny felületeknél az ujjlenyomatok is hamar meglátszanak, ezekkel együtt kell élni. Az anyagminőség jó, a káva elég masszívnak tűnt döntögetés közben (bár egy egészen kicsit lehetnének vastagabbak a műanyagok), és örültünk annak, hogy nem zavarja meg a konfigurálást holmi nyekergés.


A monitor nyomógombjai jól kitapinthatóak, a menü piktogramjai pedig segítenek eligazodni köztük. A gombok fölött ugyanis nem találunk feliratokat, csupán egy-egy jelzést, amik a gombok helyzetéről tájékoztatnak minket. Szerencse, hogy a gombok egészen jól használhatóak, mert a kijelző nem támogatja a gyártó menükezelő szoftverét (Forte Manager), hiba töltöttük le hozzá a legújabbat. Gyorsgombokból hármat kapunk, melyek közül az első a Mode almenüt hívja elő (itt találhatóak az f-Engine és Photo Effect részlegek, valamint a képarány kezelési módok), a második az automatikus kalibrációt (VGA bemenetnél), a harmadik a bemenetváltást könnyíti meg. Az említett állapotjelző led kék és vörös fénye egyáltalán nem zavaró, de akár le is tilthatjuk a menüben.


A monitor formatervezésére különösen büszke a gyártó, hiszen a káva valóban vékonyra sikerült, amit külső tápegységgel sikerült megoldani. Ha a kijelzőt oldalról megnézzük, láthatjuk, hogy ennek előnye inkább a monitor szépségében mutatkozik, mintsem a praktikumban, ugyanis a hátranyúló talp megakadályozza, hogy a kijelzőt közel toljuk a falhoz. Az állvány stabilitása egyébként elfogadható, de némi súlygyarapodás  kétségtelenül jót tett volna neki, mert a kijelző előre és hátrafelé bizony hajlamos meginogni. A fix magasság éppen jó helyen van, így a monitort hosszútávon sem fárasztó használni. A bólogatási tartomány éppen csak elegendő (-5 és 15 fok között állítható), szerencsére a magas állvány miatt ebből nem származik hátránya a kijelzőnek. Az talpazat nem képes extra mutatványokra, sajnos a sokszor nagyon hasznos talpforgatás képessége is lemaradt róla.


A készülék hátlapja szintén csillogós borítást kapott, és a dizájnmonitorokhoz hűen a fali konzolokat sem támogatja, az ehhez szükséges felfogatási lyukak ugyanis nem találhatók meg rajta. Ahogy említettük, a kijelzőt külső táppal látták el, a csatlakozó a video bemenetek mellett foglal helyet. A monitor egyelőre két fajta változatban kapható, az általunk tesztelt V jelű típus HDMI csatlakozóval is rendelkezik, a T végződésű modell ezt nem tartalmazza. A monitoron megtalálható továbbá a DVI és VGA bemenet is, plusz kapunk egy fejhallgató kimenetet, amin a HDMI audio sávja szólal meg. A monitornak beépítet hangszórói nincsenek és a kábelkötegelő gyűrűtől is el kell, hogy tekintsünk. A csomagban foglalt VGA kábelen kívül megkapjuk a külső tápegységet, egy kézikönyvet, valamint egy telepítő lemezt, amin a driver és a kézikönyv található meg, utóbbi digitális formában. Sajnos a digitális kábelről nekünk kell gondoskodni. 

OSD


A kijelző menürendszere rendkívül szépre sikerült, és a logikus rendszerezésnek hála gyorsan átlátható. A főmenü négy részre van tagolva, a lehetőségek közt pedig az OK gomb helyett a gyártó régi szokását felrúgva a lefelé nyíllal váltogathatunk, szerintünk ez így logikusabb. A színhőmérsékleti sémák és a képmódok egyaránt megtalálhatóak benne, az elrendezésük pedig a megszokott rendszert követi. A főmenüt ezzel ki is merítettük. Kapunk még egy kisebb menüt is, mely a „Mode” névre hallgat. Ez a részleg a különlegességek számára van fenntartva, amik következők:

A harmadik részlegben találhatóak az f-Engine képprofilok, ezekkel kicsit részletesebben foglalkozunk alant.

Képprofilok

Képprofilok terén továbbra sincs nagy választék, a kijelző repertoárjában csupán három lehetőség, a Normal, a Movie és Internet módok szerepelnek. A sémákat még a kiválasztás előtt megtekinthetjük: a képernyő jobb oldalán az eredeti, bal oldalán az új kép jelenik meg. Ha a Demo lehetőséget választjuk, akkor az összehasonlítás kedvéért ez állandó jelleggel megmarad.

NormalMovieInternet
Bár mindhárom képprofil esetében viszonylag közel vagyunk az ideális 6500K színhőmérséklethez, ami viszont a helyes színvisszaadást illeti, sajnos a képsémák nem állnak a helyzet magaslatán. Internetezéshez és szövegolvasáshoz is ajánlott egyedi sémát használni, mert durva élesítésük, rikító színük és erős fényük miatt ezek nem alkalmasak erre. Filmnézéskor és játékok alatt viszont egyaránt jónak bizonyult a Movie és Internet profil, utóbbi még a sötét jeleneteknek is kedvez.

Ha egyéni beállításokat szeretnénk használni, akkor azok a Normal profilba kerülnek, és ahogy mindig, most is egyéni kísérletezésre buzdítjuk olvasóinkat, érdemes, hiszen nagy javulást érhetünk el vele.

Saját beállításokkal
A monitor képe mindegyik séma estén hideg tónusba húz, már csak ezért is érdemes foglalkozni a színhőmérséklet beállításával. Ha viszont elvárásaink nem túl nagyok, akkor a gyári Normal profil is megfelelő lehet.

Saját beállítások

 

Képminőség

A kijelző fényerőtartaléka éppen csak elegendő az erős napsütéshez, sötétben viszont kellően szemkímélő lehet, ugyanis az adott beállítások mellett a monitort 43 és 196 cd/m^2 közötti fényerőtartományban állíthatjuk igényeinkhez. A monitor fényerőtartaléka tehát lehetne nagyobb, jó hír viszont, hogy színei kellően élénkek, és ezúttal a piros szín fakóságára sincs panasz. A színátmeneti gradienseken csak minimális sávosodás látszik, ez a gyakorlatban semmilyen hátránnyal nem jár. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatokat szépen megkülönbözteti a monitor, a sötétek viszont elbújnak, ami a filmnézéskor érezteti hatását.

Az élesség a HDMI és DVI bemeneten is kiváló. A VGA bemenet képe szintén remek, ennek élességére sem lehet panaszunk, így három teljes értékű bemenettel gazdálkodhatunk. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, szerintünk ez jobb, mintha keresésbe kezdene. A video bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, ilyen tekintetben nem függetlenek egymástól.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző az alacsonyabb felbontások közül csupán az 1024*768-at tudja igazán szép minőségben elénk tárni, ezt némi kompromisszummal szövegolvasásra is elővehetjük. Ettől eltekintve a monitor minden felbontást közepes minőségben képes megjeleníteni. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*800, 1152*864-es képméretek játékra alkalmasak, de szövegolvasáshoz már csúnyácskák. Szintén ebbe a minőségbe tartoznak az 1360*768, 1280*960 és 1280*720-as felbontások, de ezeket a jobb képminőség érdekében a monitor egy fekete kerettel jeleníti meg, így kisebb mérettel kell beérnünk. Szerencsére ennek a trükknek hála egyetlen csúnya felbontást sem találtunk, de annak jobban örültünk volna, ha legalább az 1280*720-as képméretet kiváló minőségben tárná elénk a monitor. A képarány kezelés viszont nagyon intelligens módon történik, elég egyszer kiválasztani az Original módot, onnantól kezdve a kijelző az összes felbontást helyes képaránnyal jelenti meg.

A monitor betekintési szögei egyáltalán nem szélesek, ezért csak egy személynek felelnek meg. A panelen durva kontrasztcsökkenés és némi színtorzulás is van, ezeket sajnos minden irányból láthatjuk. Felülről és oldalról az említett kontrasztcsökkenésen kívül sárgulás is látható, ha pedig néhány fokban alulról nézzük a kijelzőt, akkor vöröses elszíneződéssel kell számolni. Az összkép tehát nem túl rózsás, de a helyzet így sem tragikus, az enyhe színtorzulás ellenére oldalról és alulról is lehet nézni a képernyőt, igaz, ezt jóval gyengébb minőségben tehetjük meg.


A fekete képeken, a szürke és barna teszten is jól látható, hogy durva bevilágításokkal és foltosodással kell számolnunk. Egy ledes kijelzőtől ennél jóval egyenletesebb háttérvilágítást vártunk, úgy látszik, hogy az E2260V egy kivétel. A hibákkal együtt lehet élni, mert normál körülmények közt semmit sem látunk belőlük, az extra szélesvásznú filmeknél viszont határozottan zavaró a jelenség.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A kijelző sebességével elégedettek voltunk, habár a monitor nem kapott válaszidő-gyorsítást. 5ms válaszidejének hála a gyors mozgásoknál csak enyhe elmosódás látható, ami a szőrszálhasogatókat zavarni fogja, de a többiek talán észre sem veszik majd. A bemeneti késés nem kirívóan nagy, de a monitort az átlagnál picivel lustábbnak éreztük, ezzel együtt a kijelző jól megfelel játékra is, legalábbis sebessége ennek nem fog gátat szabni. Más kérdés, hogy közepes interpolációja miatt jobban járunk egy másik típussal, ugyanis a sebesség nem minden, hiszen a TN paneles monitorok ebben a legerősebbek.

 

Samsung BX2231

A teszt végére hagytuk a Samsung válaszidő-gyorsítással felszerelt ledes kijelzőjét, mely reményeink szerint ráncba szedi a mezőnyt.


A monitor külleme nem különösebben figyelemre méltó, de csúnyának sem neveznénk, inkább az elegánsan visszafogott jelző, ami ráillik. A kijelző körüli vékony, lakkozott fekete káva és a kör alakú talp már egy megszokott formaterv, az anyaghasználat viszont nem hétköznapi, erről a tapogatás során is meggyőződhetünk. A panel bólogatása közben nem hallható nyekergés, és használat közben más zörejek sem rombolják a hangulatot.


Sajnos a BX2231 modell sem menekülhetett meg az érintőgomboktól, ami önmagában még nem baj, a gond az, hogy nehéz megtalálni a megfelelő érintőmezőket. Az OSD felbukkanó piktogramjai ebben segítenek nekünk, mi mégis úgy gondoljuk, hogy jobb, amikor hagyományos nyomógombok teljesítenek szolgálatot, mert azokat sötétben is kitapinthatjuk. A képbeállításokat szerencsére a mellékelt MagicTune szoftverrel is elvégezhetjük, így kiválthatjuk a közepesen jól használható érintőgombokat. Gyorsgombokból négyet kapunk, melyből az egyik a fényerőállításért felel (HDMI bemenet esetén a hangerőszabályzásért). A második a bemenetváltásért, a harmadik az automatikus kalibrációért (VGA bemenet esetén), és végül a negyedik tetszőlegesen beállítható a következő lehetőségek egyikére: MagicBright (képprofilváltás), MagicAngle (látószög módok), MagicEco (takarékos mód), Image Size (képarány módok), a választék tehát igen nagy. Kicsit sajnáltuk, hogy HDMI bemeneten nincs gyorsgomb a fényerőállításra, ilyenkor a főmenüben kell tallóznunk. Az érintőmezők mellett kapott helyet az állapotjelző led. Mivel fénye alig látszik, ez egyáltalán nem zavaró, ezért azt sem tartjuk különösebb problémának, hogy nem lehet letiltani a menüben.


A monitor állványa az egyszerű változatok közé sorolható, ugyanis az egyetlen dolog, amit beállíthatunk rajta, az a dönthetőség. A panelt egy átlagos 0-20 fokos tartományban mozgathatjuk, jól jönne, ha ezt néhány fokban előre is megdönthetnénk. A fix állvány helyzete ideális, ezért elmondhatjuk, hogy a monitort hosszútávon sem fárasztó nézni. Az állvány kellően stabil ahhoz, hogy jól meg tudja tartani a kijelzőt, ami részben a nagyméretű talpnak köszönhető. A ledes háttérvilágítás miatt a kijelző külső tápegységet használ, ennek köszönhetően a káva nagyon vékonyra sikerült, ami egy látványos extra, ám a talp hátul is igen terebélyes, ezért a monitor vékonyságát nem tudjuk kihasználni, ha közel szeretnénk tolni a falhoz.


A ledes monitoroktól megszokott, hogy vékonyságuk okán nem kompatibilisek a fali konzolokkal, így nem csoda, hogy a falra szereléshez szükséges lyukak a BX2231 modellen sem találhatók meg. A kijelző három video bemenettel rendelkezik, melyből kettő HDMI, a harmadik hagyományos VGA. Akik DVI-n keresztül szeretnék használni a monitort, azoknak egy DVI->HDMI átalakító zsinórt is mellékelt a gyártó. A monitornak beépítet hangszórói nincsenek és a kábelkötegelő gyűrűtől is el kell, hogy tekintsünk. A csomagban az említett átalakító kábel és egy VGA vezeték található, továbbá megkapjuk a monitorhoz a külső tápegységet is. Extraként annyit írhatunk fel a monitornak, hogy a video bemenetek mellett egy jack kimenet is található, amin a HDMI audio sávja szólalhat meg. 

OSD


A monitorban egy viszonylag szép, de legalábbis átlátható grafikus képernyőmenü található. A fekete alapon íródott fehér szöveg könnyen olvasható, a lehetőségeket pedig tematikusan elválasztva találjuk meg benne, hogy könnyebb legyen az életünk. A menü extrái közt a régebbi hasznos funkciók mellett az újdonságok is felbukkannak. A már megszokott kikapcsolás időzítőt és ColorEffect-et ismerjük, utóbbi Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra, ha unatkoznánk. A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, a látványos extra inkább filmeknél jöhet jól. A ResponseTime részlegben a válaszidő-gyorsítás mértékét állíthatjuk be, ezzel még később foglalkozunk. A PC/AV mode a régebbi DVD-lejátszók miatt került a monitorba, AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, továbbá a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használhatunk. Az egyedi gyorsgombról (Customized Key) már esett szó, a MagicAngle extrával pedig a panel látószögén javíthatunk aszerint, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Nagy csodára ne számítsunk, de tény, hogy bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, csak cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha hasznát vehetjük. A MagicEco-val a fényerő értékét állíthatjuk be fixen 50, 75, 100%-os értékre, aminek nem sok haszna van, hiszen a fényerőt eddig is lecsökkenthettük, ha akartuk. A gombismétlés sebességét is beállíthatjuk (gyorsítás, 1s, 2s, nincs ismétlés), ami a hosszú listás tallózásnál lehet hasznunkra, de előfordulhat, hogy egyesek az utolsó lehetőségnek örülnek majd.

Képprofilok

A MagicBright képprofilok színhelyességét ez alkalommal is megvizsgáltuk. A monitor négy profillal rendelkezik, a grafikonokon a Standard, Game, Cinema és Dynamic Contrast mérései láthatók.

StandardGameCinemaDynamic Contrast
Bár ránézésre a profilok képe nem rossz, és a színhőmérséklet is közel áll az ideális 6500K-hez, a mérések szerint mindegyik esetében túl alacsony a gamma értéke és a fényerő is nagyobb a kelleténél. A legnagyobb probléma mégis a mért színek eltéréseinél látható, bár szemmel vizsgálva ebből csak akkor veszünk észre valamit, ha a gyári színprofilokat összehasonlítjuk az egyénileg kalibrált Custom profillal. Ha nem szeretnénk foglalkozni a beállításokkal, akkor nyugodtan használhatjuk a Standard vagy Game profilt. A Cinema mód viszont szövegolvasáshoz már csúnya. A durva élesítés és rikító színek a nevéhez hűen tényleg csak filmek alatt érnek valamit, de sokan valószínűleg ott sem kapcsolják be, mert ezzel igen távolra kerülünk a valós színmegjelenítéstől. A Dynamic Contrast képminősége nem rossz (szerencsére a kontrasztérték nem tud annyira felmenni, hogy színtorzulást okozzon) bár ahogy mindig, most is egyéni kísérletezésre buzdítjuk olvasóinkat, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni a monitorból.

Saját beállításokkal
Bizonyára nem okozunk nagy meglepetést azzal, ha eláruljuk, megfelelő beállításokkal csodákra lehetünk képesek. Az átlagos eltérés így már remek, és a legrosszabb érték is alig megy 1 fölé, ami nagyon pontos kalibrációt jelent. A lap alján látható adatok a tesztpéldány értékei, amik csak kiindulási alapnak jók, mert a legyártott példányok is különbözőek lehetnek.

Saját beállítások

 

Képminőség

A kijelző színvilága kellően élénk, annak pedig különösen örültünk, hogy a vörös alapszín sem fakó, bár ez csak a korai ledes monitorokra volt jellemző. A színátmeneti gradiensek kifogástalanok, sávosodás nincs. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok kivétel nélkül megmutatták magukat, a sötétebbek viszont elbújtak, ami filmnézéskor jelent hátrányt. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 232 cd/m^2, a legkisebb 47 cd/m^2 volt, ami tökéletesen elég ahhoz, hogy napsütésben is olvasható legyen a kijelző és egy sötét szobában is szemkímélő tudjon maradni.

A betűk élessége tökéletes, a HDMI bemenetek tűélesek. A VGA bemenet képe csak alig rosszabb náluk, de érdemes inkább a digitális csatlakozóknál maradni, mert látható javulást érhetünk el velük. Ahogy a Samsung monitorainál szokás, ha az egyik bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra, ezt a menüben lehet beállítani. A video bemenetek képe egymástól függetlenül állítható be, ami jól jön olyankor, amikor több PC-t használunk vagy konzolt is csatlakoztatunk.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Az alacsonyabb felbontások minősége kitűnő, számos képméretet találtunk, amit gyengébben látók szövegolvasásra is elővehetnek. Ilyenek az 1440*900, 1280*720, 1280*800 és az 1024*768-as felbontások. Játékra az 1680*1050, 1360*768, 1280*1024, 1280*960 és az 1152*864-es képméretek is ajánlottak. ezek kicsit homályosabbak, de még jól lehet bennük játszani. Szerencsére nem találtunk egyetlen olyan felbontást sem, amiben a monitor gyengélkedne, nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy a monitornak remek interpolációja van. A képarány kezelés egyszerűen működik és mindegy milyen felbontást veszünk elő, a monitor az összeset megfelelően kezeli. A 16:10 aránytól sem riad vissza, és a többivel sem akad gondja, az 5:4 és 4:3 arányokkal ugyanilyen jól elboldogul. Ráadásul ezt automatikusan teszi, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A monitor betekintési szögei közepesek. Vízszintesen csak enyhe sárgulás jelentkezik, és az ilyenkor látható kontrasztcsökkenés sem számottevő, ezért még az oldalt ülők is egészen jó képminőséget kapnak. Felülről erős kontrasztcsökkenés és némi színtorzulás jelentkezik, ami némileg rontja az olvashatóságot, de mivel ezek csak 30-40 fokban kezdődnek, normál körülmények között nem találkozunk velük. Alulról már 3-4 fokban megkezdődik a vöröses elszíneződés és a sötétedés, de ezt a szintet sokáig tartani tudja a monitor, így bár a minőség rosszabb, mintha szemből néznénk a kijelzőt, a képernyő alulról még nagyobb szögben is olvasható marad.


A monitor háttérvilágítása majdnem teljesen egyenletes, bevilágítás egyik oldalról sem látható. A képernyő alsó része egy kicsit foltosabb, mint máshol, ennyi hiba viszont a legjobb minősítésbe is belefér, mert a jelenség nem sok vizet zavar és az egyenletesség még ezzel együtt is kiváló.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Ahogy említettük, a monitor válaszidő-gyorsítással is rendelkezik, mely három fokozatban szabályozható (Normal, Faster, Fastest). Ez meg is látszik rajta, a túlvezérlés nélküli 5ms-os változatoknál észrevehetően gyorsabb a panel, de láttunk már ennél kicsivel fürgébb megoldásokat is. Normal beállításnál kikapcsolhatjuk a gyorsítást, ilyenkor úgy viselkedik a monitor, mint egy átlagos 5ms-os kijelző: gyorsabb mozgásoknál enyhe utánhúzást produkál némi bemeneti késéssel. Fastest módban a bemeneti késés érezhetően lecsökken, az utánhúzást viszont felváltja a túlvezérlési hiba, ami a helyzettől függően zöldes vagy lilás elmosódásban nyilvánul meg. Faster módban nincsenek ehhez hasonló zavaró mellékhatások, ráadásul a bemeneti késés is kicsi. Így tehát az arany középút a jó választás, ahol még gyors mozgásoknál is alig látszik az elmosódás.
 

HP x22LED


A HP x22LED típusa nem állt be a gyártó büszkeségei közé, ezt a kijelző pontszámai is tükrözik. Rossznak még így sem mondanánk, mert ha mindent figyelembe veszünk, akkor egy átlagos készülékkel volt dolgunk, de tény, hogy a monitornak vannak korlátai, a mezőny pedig erős. A kijelző menügombjai egészen jóra sikerültek, de mivel a készülék támogatja a gyártó menükezelő szoftverét is, a nehezen olvasható feliratok miatt érdemes ezeket kiváltani vele. Az ergonómiai lehetőségek határozottan szűkek, a panel csak alig dönthető meg hátrafelé. A küllem és az anyagminőség átlagosak, különösebb kifogásolnivalónk ezeknél nem volt. A monitor betekintési szögei lehetnének kicsit szélesebbek és kontrasztja is lehetne jobb, ezek a filmnézés élményét némileg lerontják. A kijelző háttérvilágítása nem kifejezetten homogén, itt-ott foltok és bevilágítások láthatók, de ezek csak az extra szélesvásznú filmeknél éreztetik negatív hatásukat. A színekkel viszont elégedettek voltunk, a monitor megnyerő képprofilok nélkül is élénk képet tár elénk, ráadásul a színátmenetei is szép egyenletesek. Az élességgel szintén nagyon elégedettek voltunk, a készülék mindkét bemenete kiváló, már csak azt sajnáljuk, hogy a HDMI bemenet lemaradt róla (ahogy minden további extra). A kijelző játékok szempontjából tűnik a legjobb választásnak, mert interpolációs képességeinek hála alacsonyabb felbontásokon is élvezhető képet nézhetünk, plusz az utánhúzás problémájával sem kell foglalkoznunk. A monitorhoz nem jár 3 napos pixelhiba garancia, de az eddig nálunk járt összes HP kijelző hibátlan volt. Egy jó pontot még felírhat magának a készülék azzal, hogy a digitális kábelt is megkapjuk hozzá.
Webshop: HP x22LED
Hivatalos honlap

LG E2260VSajnos várakozásainkkal ellentétben az LG üdvöskéje, az E2260V típus nem a képminőségével szorongatja meg a mezőnyt. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a látványra, ami valóban elismerést érdemel, nekünk az állapotjelző lámpa visszaverődő fénye tetszett a legjobban. A kikapcsolható halvány megvilágítás nemcsak hasznos, hanem a hangulatot is feldobja. A menü gombok egészen jól sikerültek, így a szoftveres menüvezérlés hiánya sem annyira fájó pont. A különleges talp látványos kiegészítője a monitornak, kár, hogy ezért a szűk konfigurációs lehetőségekkel kell fizetnünk, de a fix magasságot legalább jól eltalálták, így nincs okunk a panaszra. Tény, hogy képminőségét illetően a monitorra a gyenge közepes jelző illik, néhány pozitívumot azonban még így is képes felvonultatni, vegyük sorra ezeket. A kijelző színei már a gyári értékeken is jók, megfelelő beállításokkal pedig kimondottan szép látványt nyújt. A bemenetek tűélesek, és ez alól az analóg sem kivétel, így három teljes értékű bemenetünk lehet. Sebesség szempontjából a monitort játékra is bátran elővehetjük, mert elmosódás csak alig látható rajta. Az intelligens képarány kezelés szintén a készülék erőssége, skálázási képessége viszont csak közepes, sajnos az 1024*768-on kívül nem találtunk olyan alacsony felbontást, amit igazán ajánlanánk. A panel látószögei szűkek, ezért a készülék csak egy személynek ajánlott, filmnézéskor az oldalt ülők gyengébb minőséggel kell, hogy beérjék. A kijelző irodába még mindig jó választás lehet, a betűk élesek és a fogyasztás is rendkívül alacsony. A csomagból sajnos kimaradt a digitális kábel, viszont a monitor mellé jár 3 napos pixelhiba garancia, ami a vezetéknél egy jóval értékesebb extra.
Webshop: LG E2260V
Hivatalos honlap

Samsung BX2231


A Samsung BX2231 az eddigiekkel szemben végre egy rendesen használható monitor, ami már képminőségével sem vall szégyent, de haladjunk szép sorban. A menükezelő érintőgombokat kicsit nehézkes használni, de szerencsére a készülékhez menüvezérlő szoftver is jár. A monitor bólogatási tartománya elfogadható, de az ergonómiai lehetőségek tárházától itt sem esünk zavarba, nem ártana, ha kicsit előre is meg tudnánk dönteni a panelt. A felhasznált műanyagok jó minőségűek, a monitor pedig pofás, így ilyen tekintetben sem lehet kifogásunk ellene. A kijelző színei szépek, a háttérvilágítás egyenletes, a digitális bemenetek pedig tűélesek, amiből kettőt is kapunk a monitorra. A készülék egyetlen komolyabb negatívuma, hogy csak átlagos látószögei vannak. Az közepes láthatóság egy személynek még filmnézéshez is elég (különösen, hogy a MagicAngle látószögjavító lehetőséggel is élhetünk), társaságban viszont már jelentkeznek a panel korlátai. Az alacsonyabb felbontásokat kitűnően skálázza a monitor, a képarány kezelés pedig intelligens módon történik, hibátlanul. A válaszidő-gyorsításnak hála a sebességre szintén nem lehet panasz, valamint a kijelző bemeneti késése is kicsi, így játékosoknak is jó választás lehet. A csomagban a szükséges kábeleket megtaláljuk (VGA, DVI-HDMI átalakító) és a monitorhoz a 3 napos pixelhiba garanciát is megkapjuk.
Webshop: Samsung BX2231
Hivatalos honlap

A monitorokat a Cédrus Hungary Kft-től és a Ramiris Europe Kft.-től kaptuk, ezúton is köszönet érte!Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

55. Benny
2011.01.14. 10:10
Tetszik a samsung, lehet, h lecserélem a mostani Samsung P2050-em erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. gylovag
2011.01.14. 10:24
Lassan el kellene már felejteni a TN panelt. Így a büdös életben nem lesznek olcsóbbak a minőségi monitorok.
Az már egy másik dolog, hogy 22"-nál a fullHD kicsi képpontokat eredményez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. natloz
2011.01.14. 10:57
Szerintem meg ezt a 22" túl kicsi fullHD-ra dolgot kéne elfelejteni. Sok helyen olvastam, hogy 24" alatt túl kicsik a képpontok a fullHD-ban.
Most vagy én vagyok vaksi, vagy nem tudom, de azt a 0,02 mm különbséget egy 22"-os meg egy 24"-os képpontjai között szerintem elég nehéz észrevenni.
Egy 15,6"-os 1366*786 felbontású notinak is kb akkorák a pixelei, mint egy 22"-os fullHD monitornak, azoknál mégsem írja senki se, hogy túl picik a pixelek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. perempe
2011.01.14. 12:16
Mivel jobbak ezek a mostani, 223BW (1680-as) monitoromtól?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Gamedavid
2011.01.14. 12:38
Egy fullHD filmre, szerintem továbbra sem elég egy 22-24"-os monitor. Minimum egy 37-40"-os kijelző kell, hogy tényleg kihasználjuk a HD filmek minőségét. Ellenben netezésre meg rossz egy HD monitor, túl aprók a betűk és a nagyítástól, meg szétcsúsznak az oldalak. Egyedül tervezésnél, videó és képfeldolgozásnál, valamint játékoknál van értelme ekkora felbontásnak ilyen "kis" képernyőn. Ha meg kisebb felbontáson hajtjuk, mint a natív, akkor meg homályos a kép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Ashtm
2011.01.14. 13:53
Gamedavid: valóban előfordulhat, hogy bizonyos monitoroknál natív felbontás alatt homályosságot lehet tapasztalni, de a jó panelekkel szerelteknél ebből semmit sem lehet érzékelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. natloz
2011.01.14. 14:05
Igazából a "kis" betűk is csak megszokás kérdése.
Aki huzamosabb ideje notebookot használ, mint mondjuk én (~8 éve) annak nem kicsik a betűk egy 22"-os fullHD kijelzőn. Sőt... 22-es fullHD monitort használok a 14-es laptop mellett, és a külső kijelzőn talán még nagyobbak is a betűk, mint a noti saját kijelzőjén. Nem sokkal másabb a helyzet 15,6"-on se.
Volt (illetve még megvan) olyan notim, amin még az 4:3-as 1400*1050 pixles 15"-os kijelző volt. Na azon tényleg kicsik voltak a betűk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Gamedavid
2011.01.14. 15:26
Persze, meg lehet szokni. De én pl mikor a 37"-os HD tv-men gépeztem, kb 1,2m-ről, akkor is ki kellett nagyítani a weblapokat és most is ki kell a 24"-os szintén HD-s monitoromon is, amit kb 50 cm-ről nézek. Nincs baj a szememmel, mielőtt bárki azt hinné , egyszerűen csak kicsik a betűk és az a legrosszabb, hogy még mindig nem használják ki ezt a felbontást a weblapok. Kb a látott honlap 2/3-da csak háttér, persze tudom sokan még kisebb felbontású monitorral rendelkeznek, de lehetne választható opcióként nagyobb felbontás is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Taragas
2011.01.14. 17:46
Ez a weboldalak örök hátránya.
Amúgy had kérdezzem meg, mennyire rossz egy 27" egy 24"-hez képest, mert akarunk venni egy kisebb tvt, kis szobába, de jó legyen géphez is(nem játékra, csak egyéb feladatokra), azt nem tom, hogy 27-essel rosszul járnák e?!
Amúgy ezt a monitort valaki ismeri:
http://ipon.hu/webshop/product/_lg_m2780d_pz/165157
Tom drága, de hosszú távra lesz, tv helyett is, csak nem találok tesztet róla, azt érdekelne a véleményetek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.01.14. 21:11
Natloz, azért mert Neked
21,5"-os Full HD monitorod van, nem kell MÁSOKNAK IS rosszat akarni. Nem kell
mellébeszélni:ha sok helyen olvastad az azért van mert
valószínűleg Nekik van igazuk, Nem? A méretezés is sántít:
a 21,5"-os monitorod képpontávolsága 0.237 mm.
Egy Full HD 24" épp a tűréshatár:0,270!
Ennél kisebb képpont csak Notiban jó de azt ölben használod, a 21,5" os monitoroddal ellentétben.
A 15,6"-os laptopod 0,26 mm képpontméretű!! Pedig azt ölben használod! Tehát alaposan mellélőttél, az asztalid rosszabb, azt pedig nem veheted ölbe!1szóval: Ha Neked rossz, másnak miért legyen Rossz?
Valójában egy 24"-os full HD monitor már nem drága, Én 65-ért TV-vel egybeépítettet vettem...Tudod milyen kényelmes ágyból lezárni a Nagyon Vadon 3-at? Vagy felhangosítani?..Gondolkozz el!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. natloz NeoX
2011.01.14. 23:04
Én nem akarok senkinek se rosszat.
Méretezést különböző táblázatokból szedtem.
Tessék, és Tessék
Az én monitoromnak 0,248 mm a pixelmérete. A 24"-osnak ugyanebből 0,276 mm Igazad van, itt sántít a dolog, mivel nem 0.02 mm a különbség, hanem 0.028, ami már valóban inkább 0.03 mm. Hibámért elnézést kérek, majd térdepelek kukoricán 20 percet érte. Ígérem!
Amúgy nekem 14"-os a gépem, aminek a pixelmérete ez alapján 0,2269 mm, azaz az én "rossz" monitorom valóban nagyobb pixelmérettel bír, mint a notebookom.

Igazad van a nagy monitort nem tudom az ölembe venni, de nem is azért vettem. És nem is 5 méterről akarok vele dolgozni, hanem kb 1 méterről nézem. Amúgy a laptopom is sokat használom íróasztalnál (igaz az kb 20 centivel közelebb van akkor). A monitor ugyanis a laptop mellett van.

Nem én vagyok az egyedüli itt a fórumon, aki 21,5"-os (szintén elnézést a pontatlanságomért, újabb 20 perc térdepelés érte, de ugyanez jár akkor a cikkírónak is!) fullHD monitort használ, vagyunk egypáran. Sőt sokak még többet is használnak ebből a méretből (pl Mikrobi is).

Amúgy meg örülök, hogy Te tudod, hogy nekem rossz. Azt is megmondhatnád, hogy miért rossz. Legalább nem kell pszichiátert fizetnem. A monitorom miatt biztos nem. Legalábbis én nem érzem, hogy nekem rossz lenne, innentől kezdve más véleménye nem érdekel.
Rosszat pedig senkinek nem akarok, távol álljon tőlem. Nem is értem, hogy hol találsz erre utaló dolgot. Én csak elmondtam a saját kis véleményem.

Tudom, hogy nem drága a 24"-os monitor, de nem éreztem szükségességét egy akkora kijelzőnek, így csak 21,5"-ost vettem. És még mindig nem hiszem el, hogy te egy-egy pixelnél látod azt a 0,028mm különbséget. Egy "l" betű 7 pixel magas, ha jól számolom. Ez azt jelenti, hogy az l betű a te monitorodon 0,196mm-el magasabb. Ez már valóban látható különbség. 30 centi távolságról. De messzebbről már aligha mondod meg, hogy annyival nagyobb a betű.

És tudom milyen kényelmes dolog, amit leírsz. És képzeld! Én is meg tudom csinálni. Van egy aranyos távirányítóm hangosítani, és egy aranyos vezeték nélküli egerem bezárni az ablakot.

És Te tudod, hogy maximum 20 centivel közelebbről kell néznem az én 21,5"-os monitoromat, hogy kb ugyanazt lássam mint te a 24"-os monitorodon? Gondolkozz el! Nem 40"-t hasonlítunk a 21,5-höz, hanem 24-et a 21,5-höz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. natloz
2011.01.14. 23:09
Bocsi, az offolásért! Igyekszem többet nem hozzászólni ehhez a témához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. zoltanneme...
2011.01.15. 02:06
natzol teljesen jogos amit leírtál. Nekem is 22"-os monitorom van, és ku...ra nem kicsik a pixelek. A mellékelt táblázatod is mutatja hogy a legtöbben csak dumálni járnak fel, de tényekkel nem támasszák alá a mondandójukat. Csak vagdolkóznak a más fórumokon olvasgatott hülyeségekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Vendég-Ven...
2011.01.15. 04:52
Nem egészen értem ezt a pixelméret-vitát. A pixelméretnek önmagában semmi jelentősége nincs, ha nem vesszük figyelembe azt is, milyen távolságból nézzük a monitort. Ha a különféle képátlójú 1920-as monitorokat olyan távolságból nézzük, hogy minden monitort azonos szög alatt látunk, akkor tökmindegy a pixelméret.

Persze ha többen akarják nézni, akkor nem árt a nagyobb képátló, mert ha a több ember elég távolról nézi a monitort, akkor a korlátozott betekintési szög hátrányai kevésbé jönnek elő.

(A pixelméret igen kis mértékben azért számít, mert az egyes pixeleket vezérlő elektronika nem ereszti át a fényt, ezért egy kisebb képátlójú monitornál a fény nagyobb hányada veszhet el ezen az elektronikán. De ez nagyon keveset számít.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. anubys
2011.01.15. 08:57
Két hete vettünk egy Samsung BX2231-t. Eddigi tapasztalataim kizárólag pozitívak. Szerintem nagyon jó választás volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. NeoX
2011.01.15. 11:58
natloz - 2011-01-14 23:04:04
"ami már valóban inkább 0.03 mm. Hibámért elnézést kérek" ,"21,5"-os (szintén elnézést a pontatlanságomért"

A lényeg hogy benézted mindkétszer!

Az új hozzászólásban pedig ez sántít:
"nem hiszem el, hogy te egy-egy pixelnél látod azt a 0,0284 mm különbséget"

Ehhez annyit hogy egy régi klasszikus 17" -os és egy 19" -os 4:3-as monitor közötti különbség:
szintén 0,03mm. Nem Tudom mennyi idős vagy
de Én emlékszem ezekre a monitorokra!
A különbség Ég és Föld!
Nem 0,03mm ról van szó hanem az 1280x0,03-ról(38,4mm!!).
ÉN Tudom mert használtam mindegyik típust amiről beszélek, nem kell belinkelnem.
Sőt nem kell hozzá érettségi hogy készíts egy SAJÁT xls-t amiben kiszámolod MAGADNAK mekkora
egy képpont távolsága a monitorodon. Innen tudom hogy a "22"-os FULL HD panelek VALÓJÁBAN
21,53"-osak! (Ha adsz mail-t megy az XLS-em.)
Hidd el hogy 20 év múlva bánni fogod hogy a kiss képpontméretű monitorokhoz ragszkodtál...Már most is hiányzik az a 4 cm ha az ágyból nézed persze..
Ez a Te kereszted, Te választottad, gondolom rajongsz Érte, de attól még Bolondság másoknak azt Javasolni hogy ez a méret ŰbarF*sza.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. natloz NeoX
2011.01.15. 14:27
Óóó hogy az Isten áldjon már meg!!

Én alapjában véve nagyon nyugodt ember vagyok, és most értem haza edzésről is, így le van vezetve a feszültség, de most komolyan felidegesítettél! A korom nem hiszem, hogy annyira számítana. Amúgy nem titok, 24 éves vagyok, egyetemre járok, építőmérnök leszek, ha nagy leszek, mellette dolgozom. Most boldog vagy? Tudsz rólam minden fontosat.

Senkinek nem mondtam, hogy 22"-os monitort vegyen, vagy láttad tőlem ezt akárhol is? Hogy 21,53-as monitort vegyen, mert az a jó, jobb nem kell, az az istenkirály, csak azt lehet megvenni?!

Amúgy meg komolyan les..rom az adattábládat, de tényleg. Ennyit nem ér az egész, hogy excellt készíts róla, és ezt mutogasd. Vagy neked nincs jobb hobbid, mint monitorok tényleges 5 tizedesjegyig történő méretszámolgatása?

Most komolyan ezekbe a hibákba kötsz bele, hogy 22"-ost írtam, a 21,53 helyett? Kövezz meg érte, az ostoba szakmám miatt van, hozzá vagyok szokva, hogy általában centi pontosságban kell gondolkozni. Rossz ember vagyok, igazad van.
22"-nak írják itt a cikkben, fórumokon, a nyomorult monitorok dobozán, mindenhol. Ne legyél már ennyire rugalmatlan, mindenki más értette, hogy mire gondoltam, sőt én is felfogtam, hogy nem 5 tizedes jegyig pontos az a 22", de mivel mindenki így használja gondoltam lehetek én is ennyire pontatlan... Fogadok, hogy tanárember vagy. Azok szoktak ilyen kukacoskodó, minden apróságba belekötő okostojások lenni (tisztelet a kivételnek).

És honnét a rákból veszed, hogy nekem hiányzik az a nyomorult 4 centi? Képzeld Rohadtul nem hiányzik. Nem nézem ágyból a monitorom, ha az ágyból akarok nézni valamit, akkor az ölembe veszem a laptopom! BENÉZTED!!

Amúgy meg egész eddig a betűkről volt szó, nem az egész monitor magasságáról. BENÉZTED!!
Amúgy ezt az 1280 pixelt honnét vetted? FullHD-ról beszéltünk egész idáig, ami 1920*1080! BENÉZTED!!! NEM KICSIT!!!

Azt meg hogy mi lesz húsz év múlva Te sem tudod... Vagy Te vagy az új Nostradamus? Esetleg kártyát vetettél, és kiolvastad belőle, hogy én 20 év múlva azon fogok pityeregni, hogy "én hülye 2010 decemberében nem 24"-os monitort vettem, hanem csak 21,53"-ost"?
Szerinted fogok én akkor emlékezni a mostani monitoromra? Addigra már 3x tönkremenne, meg 4x veszek másikat...

Te meg ne osszad az okosságot, hogy a 24"-od mennyivel jobb. 5 méterről ugyanolyan kicsi, mint az enyém!
Vagy most ez virtuális p..sméregetés, ahol a nagyobb képátló nyer??
Mert akkor épp egy 40"-os fullHD TV-t nézek, és mindjárt előrángatom a HDMI kábelt, és rákötöm a gépemet, és akkor jó lesz nekem. Mert akkor mittudomén mekkora lesz egy pixelem, de tuti, hogy 2,137 mm-el nagyobb a Media Player Classic X gombja, és 2 méterrel messzebbről is rá tudok kattintani, mint TE!! HAHAHAHA MEGELŐZTELEK!! BENÉZTED!!!

Legyél boldog, Te biztos okosabb, tapasztaltabb, jobb ember vagy mint én. De had ne érezzem már szarul magam amiatt, hogy SZERINTED az én monitorom szar, a tiéd meg a jó.
És jó lenne, ha észrevennéd magad...
Folyamatosan oltogatsz engem, mert nekem volt egy igényem, amit követett egy döntés, aminek az eredménye kielégítette az igényemet, és én ettől jól érzem magam. Bocsánat érte, nem gondoltam volna, hogy ez ennyire zavar Téged. Elnézést még egyszer!
De hogy jó legyen neked elmondom, hogy fáj a bal könyököm nagyon, mert ráestem edzésen, és emiatt nem érzem jól magam! Ugye most már jobb lesz neked is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Taragas
2011.01.15. 15:21
ez kész! mire végére értem, sírva röhögtem!!! Főleg a könyökön röhögtem!
Amúgy elég erős ebben a hszben az irónia, meg a tömör szarkazmus...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. insanity22...
2011.01.15. 16:31
Nem mondjátok, hogy TN-es meg fúhádé monitorokon megy a vita? Ha még IPS vs. VA, meg 1680x1050 vs. 1920x1200, akkor megérteném, de ezeken a vackokon miért kell vitatkozni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Fzoltan
2011.01.15. 16:41
Ehhez a hatalmas vitához hozzászólva: nálunk melóhelyen 19"-os 4:3-as monitorok vannak, 1280x1024-es felbontással. Ezek után elkezdték rendszeresíteni valamelyik LED-es Samsungot, 22"-osat, FullHD-t. Első ránézésre gyönyörű a képe (a régiekhez képest...), magasságilag ugyanakkora mint a 4:3-as 19", persze szélesebb, és naná, hogy kisebbek a képpontok emiatt. Az emberek kb. 3/4-ének nagyon tetszik (fiatalok, idősek (50+) vegyesen). Nekem szokatlan volt, és azt mondtam, hogy jobb lenne 24"-ban sokkal, aztán eltelt 2-3 nap, és totál megszoktam... mostmár az lenne a furcsa, hogy ha nagyobb lenne a monitor. 90 cm-ről nézem (lemértem...), csak azért nem messzebbről, mert nem tudom hátrébb tolni... és abszolút jó. Nem vagyok szemüveges, mindent jól látok.

Szvsz: Úgyis mindenki utánanéz, kipróbálja a monitort, mielőtt megveszi, nem vagyunk már 10 évesek, döntsön már mindenki maga, hogy mit tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Fzoltan
2011.01.15. 16:45
insanity: Persze, biztos, hogy überfasza az IPS, meg hasonló finomságok, de amikor az emberek 99%-ának az igényeit is kielégíti, akkor mi a francnak IPS? Ez kb. mintha kistehert vagy kamiont vennél bevásárlókocsinak... (főleg úgy, hogy a TN és az IPS nem egy (ár)kategória)

Gamedavid: Szerintem meg súlyos problémák vannak a szemeddel... 37"-os TV-t nagyítani 1.2m-ről...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. insanity22...
2011.01.15. 17:50
45 a fenti TN csodacsapat, 60 az IPS. 15 ezer a különbség, meg pár fényév...
Le lehet lazán spórolni a Core i7, a 650W-os táp, meg a 20 ezres ház árából. Persze ezek nyilván sokkal fontosabbak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Fzoltan
2011.01.15. 18:18
insanity: Mondom még egyszer: az emberek 99%-ának az igényeit kielégíti a TN panel. Miért vegyek 1/3-al drágább monitort, ha nem használom ki? Én elhiszem, hogy Neked nagyon fontos, és megéri, de az emberek többsége inkább kevesebbet fizet, és meg sem látja a különbséget. Ez olyan, mint az audiorendszereknél az 100e-s szett és a 1000e-s szett. Másrészt egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány ismerősömnek van i7-es procija: 0. A többségének 4-5 éves gépe van. Na az ilyennek magyarázd meg, hogy adjon ki +15e forintot IPS paneles monitorra, mert az sokkal jobb. És hozzáteszem: se jobb monitorra, se jobb gépre nincs igényük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Fuxy0322
2011.01.15. 20:02
Nekem Samsung BX2431-es van és meg vagyok vele elégedve, a teszttel is egyetértek.
Fzoltannak pedig igaza van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. XtreemX
2011.01.15. 20:38
Nem értem minek megy a vita,egy 21,5"-os monitor BŐVEN elég bármire. Sőt,egy 19"-os is.
Ami a tesztet illeti,engem a Samu győzött meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. NeoX
2011.01.16. 00:00
Hát. Sikerült feldobnom a fórumot, legalább 3 féle nézőpont ütközik, ez így igazán tanulságos. Natloz: Valóban pedagógus a végzettségem, emelett 2 cégnél rendszergazdáskodom. A benézted-ekre nem regálok sztem Te is tudod h nincs jelentősége. A lényeg h kifakadtál és leírtad a frankót. Mostmár viszont érdekelne
milyen edzésre jársz. Régen kosaraztam, megnősültem akkor gyúrtam, ahogy jött a baba már csak futni járok. Nos térjünk a lényegre, egy tapasztalatot megosztok akarok megoszatveletek:
!LED vs IPS kijelző!
Most volt nálam egy I-phone 4 , ami ugye az agyonhype-olt RETINA DISPLAY-t tartalmazza. Ez valójában egy vacak IPS panel, sok telefonban van már. Összehasonlítottam a telefonommal egy SGS-el, abban Super AMOLED 4"-os kijelző van és hát..Szval a LED monitoroké a jövő! Nem a LED-es háttérvilágításúaké! A KONKRÉT szerves LED diódát tartalmazó paneleké! Mindenben otthagyja az SGS az I-PONE-t, max fényerőben, betekintési szögben, kültéri láthatóságban és (a lényeg) fogyasztásban. Az I4 fekete képtartalomnál is több tized W-ot eszik, az SGS 0W-ot! Hasonló (kevés) használat mellett az I4-et 2 naponta tölti, Én 4 naponta.
A CPU mindkét telefonban ugyanaz, 45nm-en készülnek a Samsungnál. Egyszóval
nagy csalódás számomra az IPS technika, megértem hogy az AMOLED felé nyítnak a gyártók. Kizárt hogy megér +10-20 e HUF-ot egy IPS-technikájú csak azért h nagyobb legyen a betekintéi szög s ezzel együtt a fogyasztás..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Simba
2011.01.16. 10:36
NeoX: Hát nem tudom hogy jön ide a telefon kijelző, de mindegy.
A véleményem leírom. Egyértelműen az IPS a jobb kijelző az S-AMOLED ezer sebből vérzi. Élőszőr is agyonszaturáltak a színek, most lehet hogy ez valakinek tetszik, de szerintem nagyon természet ellenes. Fehéregyensúly problémája is van (egyszerűen kékes a fehér) és színhelyesség szempontjából is elég gyatra még egy sima TFT kijelzőhöz képest is.
Amiben jobbak az a fogyasztás, a magasabb fényerő és kontraszt. Ezt én is leírom.

Az AMOLED technológiának még rengeteget kell fejlődnie hogy a komoly profi grafikusoknak szánt monitorokban is megjelenhessenek.

Fzoltan:Akkor az emberek 99%-a igénytelen. Egy PC-nél szerintem a monitor az egyik legfontosabb mivel azt nézi az ember. Én sosem értem azt hogy valaki vesz egy 100k-s VGA-t és aztán monitoron meg spórol és vesz egy szutyok TN-t.
Én TN-ről váltottam egy H-IPS paneles monitorra habár ez nem egy csúcs Eizo, csak egy Dell U2410. De mivel nem vagyok grafikus ezért jó ez nekem, és eszem éágában nem lenne TN-t venni. Ezerszer inkább a CCFL-es IPS. Mint valami "LED"-es TN design monitor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. insanity22...
2011.01.16. 12:13
NeoX

Én csak azt nem értem, hogy sikerült belekavarni az IPS vs. LED megvilágítású TN/IPS monitorokba az AMOLED-es telefon kijelzőket.
Olyan mintha két motor versenyébe bedobnál egy motorcsónakot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. NeoX
2011.01.16. 13:00
"hogy sikerült belekavarni az IPS vs. LED megvilágítású TN/IPS monitorokba az AMOLED kijelzőket" -Kb ahogy elsőként TE kavartad bele az IPS tecnikát a TN-es monitorok közé, momdhatni Neked köszönhetően hoztam fel Én is.
Amúgy OLED monitor elég régóta kapható, szval amiről nem tudsz az nem jelenti azt hogy nincs(a tévhited hogy csak Telefon kijelzőben van-ha pedig Tudtad h monitorok is vannak akkor nem logikus a hsz-ed) Ennyit az OFF-ról.
OLED monitor pl SAMSUNG P2370L LED BLU. 2009 jan 17. ikén jött ki, meglévő technika, sorozatgyártással elönti majd a piacot a samsung. Aztán kijött h vásárlóknak nemhogy OLED, de még IPS sem kell, egy minőségi TN-paneles monitorral bőven megelégednek. (A nagy többség. Grafikai munkára gonolom OLED-et vesznek..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. insanity22...
2011.01.16. 13:28
Ezek szerint az iPhone egy monitor. Köszönöm, nincs több kérdésem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. insanity22...
2011.01.16. 13:37
Jó, tudom már korábbi eszmecserénkből, hogy szerinted a TN semmivel sem rosszabb mint egy IPS vagy VA panel, én elhiszem, hogy így van. Csak sajnos ránézek pl. erre a videóra [LINK], vagy odarakom a TN-es laptopom az IPS monitor mellé és rádöbbenek, hogy a szemem nem tudom átverni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. NeoX
2011.01.16. 14:14
"tévhited hogy csak Telefon kijelzőben van(OLED)-ha pedig Tudtad h monitorok is vannak akkor nem logikus a hsz-ed" ebből Neked ez jön le: "Ezek szerint az iPhone egy monitor" GRATULA! AZ IPS monitorod meg Überkirály Tudjuk jól..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Simba
2011.01.16. 14:50
NeoX:Ne haragudj, de szerintem te még az életben nem láttál TN panelen kívül mást max CRT monitort
Mert ekkora baromságokat összehordani itt. Egy szakmai fórumban csak kinevettetnéd magad
Javaslom ott a Google és néz utána a panel technológiáknak mielőtt itt nagy volumenű kijelentéseket teszel. És persze menj el és néz meg személyesen egy színhelyesre bekalibrált IPS monitort.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. LoGA NeoX
2011.01.16. 15:02
Ne keverjük már az OLED-et a LED-del... Az OLED a szerves alapú LED-et jelenti, az OLED kijelzőkön maguk a képpontok a LED-ek. Marha drága előállítani (meg még egyéb probléma is akad vele), tudomásom szerint csak prototípusig jutottak egyelőre vele (leagalábbis monitor-tv szinten, ugyanis a hordozható eszközökben már találkozhatunk AMOLED kijelzőkkel). Ezzel szemben a LED-es monitor sima LCD technológiájú (folyadékkristályos), csak a háttérvilágítása történik LED-ekkel. Ez jóval olcsóbban előállítható, továbbra is szenved az LCD hátrányaitól, de legalább a fogyasztása kedvezőbb. Attól, hogy a háttérvilágítása LED-es, még a panel technológiája lehet TN (monitoroknál jellemző), IPS (inkább a tvkben használják), vagy akár VA (professzionális monitoroknál használják). A fent említett SAMSUNG P2370L is LED háttérvilágítású LCD monitor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. NeoX
2011.01.16. 20:58
LoGA - 2011-01-16 15:02:53
1."Ne keverjük már az OLED-et a LED-del"-ÉN egy alkalommal sem kevertem. Olvass vissza..
2. "fent említett SAM P2370L is LED háttérvilágítású LCD monitor"-lent SAMSUNG P2370L LED BLU monitort említettem ami OLED!!!! http://www.oled-display.net/samsung-show-23-inch-oled-tv-monitor-prototype-which-comes-2010
Szummázva szerintem rajtad kívűl mindenki tisztában van a különbséggel.

Simba - 2011-01-16 14:50:32 "nem láttál TN panelen kívül mást max CRT monitort"-
Igazad van, nincs egy ismerősnek, ügyfélnek sem, drágálljuk.
De mint megtudtam, a gyerek Samsung TV-je PVA paneles, az LG TV-m pedig E-IPS.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. LoGA NeoX
2011.01.16. 21:52
LED BLU = Light Emitting Diode Back Light Unit, tehát nem OLED, hanem LED háttérvilágítású. OLED tv pl. a Sony XEL-1, nem éppen egy árkategória a SAMSUNG P2370L LED BLU-val.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Antiserver
2011.01.16. 22:04
Üdv!
Egy hibára hívnám csak fel a szerző figyelmét a táblázatban:

LG E2260V
Video bemenetek: DVI, VGA

Ezzel szemben a leírásban:
"A monitor egyelőre két fajta változatban kapható, az általunk tesztelt V jelű típus HDMI csatlakozóval is rendelkezik"

Amúgy hasznos cikk, köszönjük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. l-bandee
2011.01.16. 23:36
Melóhelyre pont pár hete vettem az LG ugyanezen szériájából való, ámde 23"-os monitorát. Véleményem nekem is az, hogy iszonyat jó a designja, viszont óriási hátránya, hogy alapbeállításon még szabad szemmel is lehet látni, hogy a képe egy kissé sárgásabb árnyalatú színeket ad, mint amit az ember megszokott. Szenvedtem is vele rendesen, mire be sikerült lőnöm nagyjából. Másik hátrány, hogy amíg a "számítógép" ikontól eljut a tekintetem az órára, elfárad a szemem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. NeoX
2011.01.16. 23:52
l-bandee - 2011-01-16 23:36:18 Wazze, agyaltam vagy másfél percig miről beszélsz.. Szemezek minkét gépemen a sajátgép ikonnal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terrayon
2011.01.17. 00:18
Antiserver: Kösz, javítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. l-bandee
2011.01.17. 07:56
@NeoX:
Igen, windows7-ben már "Számítógép"-re fordították a Sajátgépet, és szerintem nem ez lesz az utolsó "félreértés" az életemben emiatt az idióta fordítás miatt
Mellesleg igen, arra akartam célozni, hogy átlag felhasználáshoz már szerintem túlontúl nagy méretű, bár azért játszani biztos bivaly jó lehet rajta, csak ugye melóhelyen fura lenne, ha pl. Crysist, vagy valami trancsírt látnának a kollégák a képen, amikor belépnek az irodába (bár lehet, hogy annyi lenne a megjegyzés, hogy derohadtjól néz ki...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. PCL
2011.01.17. 09:45
Ahogy olvasgattam neten a Samsungra is azt írják, hogy 5.000.000:1 (din) a kontrasztaránya. Nem mintha sokat számítana, mert a valós mindnek ez esetben 1000:1, de lehet valakinél ez pont szempont a választáskor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. iteq47
2011.01.17. 10:08
@PCL
jaja. jól mondod.
itt a bizonyíték

ha nekem választanom kéne, a táblázatból, és a fotóból tudnám h a samsung a nyerő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Winyettyu
2011.01.17. 11:33
egyiknek sincs rögzítési lehetőség a hátulján.. így, hogy ilyen vacak semerre se állítható talpakat tettek alájuk, kicsit gáz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Winyettyu
2011.01.17. 11:36
l-bandee: szeirntem átlag felhasználáshoz sem sok egy ilyen. nekem van egy 1920x1200 előttem, mellette egy fullhd állítva netezéshez, és fölötte egy régi 19es 1440x900as msn vagy intéző, ilyesmikhez. és nem vagyok összezavarodva hogy mi hol van minden megszokás kérdése
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DieHard
2011.01.17. 15:44
No hdmi on hp???? ez viccc komolyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Frenky1988
2011.01.19. 10:08
Am közzétehetnétek a kalibrálás filejait.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. 5hat7
2011.01.19. 16:42
Üdv! Kár hogy a HP helyett nem az alábbi címen szereplő volt a teszt alany

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. blaskogabo...
2011.01.27. 18:42
üdv keresek egy full hd-s monitort
40-45e forint lenne rá a keret
játékra és filmekre használnám
22" az az ami méretbe nekem megfelelne
ez hajtaná:
GIGABYTE GV-R687OC-1GD HD6870 1GB GDDR5 PCIE

THx a válaszokat előre is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. NeoX
2011.01.30. 00:27
Hali. 24" alatt ne végy FULL HD-t! 22" esben 1680*1050-est végy!
A kártyád pedig bőven kihajtja a FULL HD-t, egy 5770-es (mostmár 6770) is elég hozzá. Javasolt monitor a P2370HD beépített TV tunerrel 69 eFt-ért. Hihetelen mód
elégedett vagyok, profi kép, profi tuner, profi távírányitó, semmi laggolás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hmisi
2011.02.02. 18:56
Samsung BX2231 vagy EX2220 a jobb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szerzetes
2011.02.23. 10:46
Valaki szedett már szét olyan talpat mint a Samsungnak van? Egyszer összeraktuk, azóta se tudjuk kiszedni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. korenchy
2011.03.06. 21:59
Sziasztok!
A minap vettem egy ilyen monitort és azt vettem észre,hogy (d-sub csatival) 1920*1080-as felbontásban vibrál a kép.Nem látszik csak a vonalak/betűknél.de elég zavaró.ebben a felbontásban csak 60 hz-et enged beállítani.Ha 1280*1024-be állítom engedi a 75 hz-et és itt nem vibrál már,de a betűk itt meg kissé homályosak lesznek.
Valyon ez természetes,vagy valami hibás darabot fogtam ki?
MSI vr610 notira van rákötve.Egy x1200-as alaplapi kártya van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. korenchy
2011.03.06. 22:00
Sziasztok!
A minap vettem egy ilyen monitort és azt vettem észre,hogy (d-sub csatival) 1920*1080-as felbontásban vibrál a kép.Nem látszik csak a vonalak/betűknél.de elég zavaró.ebben a felbontásban csak 60 hz-et enged beállítani.Ha 1280*1024-be állítom engedi a 75 hz-et és itt nem vibrál már,de a betűk itt meg kissé homályosak lesznek.
Vajon ez természetes,vagy valami hibás darabot fogtam ki?
MSI vr610 notira van rákötve.Egy x1200-as alaplapi kártya van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. korenchy
2011.03.11. 11:53
ja!lemaradt,hogyamsung BX2231 az említett monitor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!