iPon Cikkek

22 inches Full HD újdonságok

Dátum | 2009. 05. 18.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Mai cikkünkben a Fujitsu-Siemens és az LG 22 inches újdonságaival ismerkedünk meg.


Ha a Full HD felbontású monitorok adatlapjára pillantunk, észrevehetjük, hogy a Fujitsu-Siemens készüléke beépített hangszórókkal, felfüggesztési lyukakkal és tápegység kapcsolóval is rendelkezik. A képátló és a dinamikus kontraszt értékeinek különbsége mellett megfigyelhető továbbá, hogy a japán-német gyártó kijelzőjén a DVI bemenetet egy második HDMI csatlakozó helyettesíti.

Fujitsu-Siemens LXL 3220T

Ezúttal a Fujitsu-Siemens egyik legdrágább 22 colos versenyzőjéhez volt szerencsénk, melynek vételára még ennek ellenére is emészthető. Tetszetős küllemével ugyan belopta magát szívünkbe, ám képminőségét tekintve már nem szerepelt ilyen fényesen.


Ami a külcsínt illeti, a tervezők gyakran vehették elő a vonalzót, a szögletes formaterv az Acer G24-es játékos monitorára emlékeztet minket. Hogy ez mennyire tetszik majd a vásárlóknak, már egyéni ízlés kérdése, de meg kell hagyni, hogy igazán stílusosra sikerült. Jellemzően matt felületekkel találkozhatunk, mindössze a káva kerete kapott fényes fekete borítást. Itt a szennyeződések fokozottabban láthatóak, máshol szerencsére sokkal jobb a helyzet. Az anyaghasználatról sem panaszkodhatunk, olyan érzésünk támad, hogy „egyben van az egész”.


A kezelőgombok is jól használhatóak, a menü gyorsan reagál, a segéd piktogramok pedig jól láthatóak, mivel a fehér alapon a fekete feliratok még szürkületben is olvashatóak maradnak. Menükezelő szoftvert sajnos nem kapunk, a telepítő CD-n mindössze a monitor driverei találhatóak meg (de legalább színprofilokkal együtt). A led tetszetős, tájékoztató jellegét mindig képes megőrizni, ugyanis zöld és narancs színei halványak, így a figyelmünket sem vonják el.


A kijelző talpa egyszerű, nem sok mutatványra képes. Fura formája miatt a monitor hajlamos hátradőlni a panel állítása közben, ezt leszámítva kielégítő stabilitással rendelkezik. Bár fa felületen elcsúszásra is hajlamos, ezt most nem rónánk fel hibaként, ugyanis a kijelző így könnyebben mozdítható el a kívánt helyzetbe asztalunkon. A monitor konfigurálásánál csak a panel dönthetősége segít nekünk, de ezt legalább könnyen beállíthatjuk.


Hátul sok érdekesség figyelhető meg, a VESA szabványú lyukaknak hála a monitor állványra is felszerelhető. A kábelek rendezettségéről sem feledkeztek meg, melyért ugyan egy kissé nehézkesen pattintható bilincs felel, a semminél viszont ez is jobb. A kijelző teljes áramtalanításáról egy tápegység kapcsoló, a tökéletes küllemről pedig egy takaró fedél gondoskodik.


A csatlakozóknál két HDMI és egy D-Sub dugasz található. Ha az aktuális bemeneten nem észlel jelet a monitor, magától keresésbe kezd, de lehetőségünk van köztük kézzel is váltani. A beépített hangszórókhoz egy 3,5mm-es jack bemenet szállítja a hangot. A kis csipogók ugyan megfelelő hangerővel rendelkeznek, ám borzasztó, tölcséres hangjuk miatt szoftveres equalizerre lesz szükségünk, ha élvezhetően szeretnénk használni ezeket (szélsőséges beállításokkal végül elviselhetővé tudtuk tenni a hangzásukat).

Képminőség


A kijelző bizonyára nem fog szemfájdalmat okozni senkinek, mivel maximális fényerő mellett is könnyedén használhatjuk szövegszerkesztésre, napsütésben pedig csak épphogy olvasható marad a képernyő. Kontrasztja szintén nem kápráztatott el minket, főleg a sötét árnyalatokat nem kedveli a monitor, ezeket ugyanis már nem képes megjeleníteni. Színhűségére nincs különösebb panasz, képe egyáltalán nem tűnik fakónak, a színjavító profilokkal pedig kifejezetten szépnek mondható (szövegolvasáshoz mégis jobb, ha kerüljük ezeket). A színátmeneti tesztek darabosak, ez leginkább a szürkeskálára jellemző. A kijelző újabb gyengesége az analóg bemeneten nyújtott képminősége, mivel a színek ilyenkor sokkal gyengébbek és beállítani sem tudtuk igazán őket.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Élesség tekintetében natívon jól szerepelt a kijelző, a HDMI bemenetek hozzák az elvárt, kiváló szintet, analógon pedig csak kicsivel homályosabb a kép. A monitor skálázási képességei jók, az alacsony felbontások akár szövegolvasáshoz is használhatóak. Kár, hogy a képarány kezelését teljes mértékben video kártyánkra kell bíznunk, ezt ugyanis semmilyen formában nem támogatja a készülék.

Háttérvilágítás rövid záridővel fényképezveHáttérvilágítás hosszú záridővel fényképezve
A monitor háttérvilágítása dicséretet érdemel, mivel a széleken bevilágítás szinte egyáltalán nem látható. A fekete mélysége is kellemes, így a filmek sötét jelenetei már garantáltan élvezhetőek lesznek. A panel látószögeit viszont nem neveznénk szélesnek. A vízszintes és függőleges láthatóság is gyorsan csökken, ám a helyzeten sokat javít, hogy csak alig látható színtorzulás, inkább a sötétedés jellemző. A kijelzőt csak egy szolid válaszidő gyorsítással látták el, ezért javulás csak kismértékben látható, de így legalább a mellékhatások (sárgás árnyékok) sem jelentkeznek. Játékra mégis a legjobbak közé soroljuk, mivel szerencsére csak nagyon alacsony mértékű bemeneti késéssel kell számolnunk, a közvetlenség nagyon jót tesz az irányításnak. Tapasztalataink szerint ilyen téren érezhető javulás történt a TFT technológiában az elmúlt hónapok során.


A menü nem sok extrát tartogat számunkra, így csak két fontosabb funkciót tudunk megemlíteni. Ha a monitort magára hagyjuk miközben fényerejét és kontrasztját állítjuk, magától végigskálázza nekünk a legalacsonyabbtól a legmagasabb fokozatig, így demonstrálva a szélső értékeket. A Power Saving Mode-dal pedig a megszokottnál gyorsabban kényszeríthetjük készenléti helyzetbe a megjelenítőt, ezzel némi áramot spórolhatunk és a háttérvilágítás élettartamát is megnövelhetjük. A színprofilok a gyári meleg és hideg értékek mellett egyéni keverésre is lehetőséget adnak, bár szükségét nem éreztük, ugyanis a Warm 6500K-es beállítása megfelelőnek tűnt számunkra. Szerencsére a készülék képjavító profilokkal is rendelkezik. Alapállapotban Office üzemmódban találjuk, melyen a Movie, Picture és Game profilok élesítéssel, némi extra színtöbblettel és fényerőkülönbséggel érik el különleges hatásukat. Csodára nem képesek, de azért érdemes használni ezeket a megfelelő helyzetekben.

LG W2253V

Az LG okos (Smart) és dizájnos sorozatából ez alkalommal a 22”-es változattal ismerkedünk meg. A nagyobbik testvér sajnos nem állt a helyzet magaslatán, ami a képminőséget illeti, a forte-Manager kommunikációs problémáját pedig az elhamarkodott megjelenésnek tudtuk be. Örömmel jelentjük, hogy a W2253V az említett hibák egyikét sem örökölte meg, sőt, kategóriájában igen jól szerepelt.


A formaterv mit sem változott, a zongoralakk fekete műanyag borítás mindenhol fényes, a szennyeződések és ujjlenyomatok továbbra is meglátszanak rajta. Az anyagminőség lehetne jobb is, néhol ugyanis halk ropogás kíséri a monitor konfigurálását.


Az újszerű menüvilágítás tetszetős és érdekes, a dizájn javítása mellett jó szolgálatot tesznek olyankor is, mikor sötétben a fehér színű piktogramok már nem látszanak. Érintésükre a menü viszonylag gyorsan reagál, a szoftveres vezérléssel pedig tovább fokozhatjuk a kényelemet. Szerencsére ezúttal nem kell számolnunk a forte-Manager kompatibilitási problémájával, a korongon található 3.15-ös változattal gond nélkül képes együttműködni a monitor, így már a menü extrái is tökéletesen működnek.


A talpnak nincsenek stabilitási gondjai, ovális alakjával és közepes súlyával megfelelően képes megtartani a kijelzőt. Az állvány alján található egy beépített csavar, melyet egy negyed fordulattal rögzíthetünk a monitorral, miután összeillesztettük őket. A talpat körbeforgatni már nem lehet, ha viszont fa felületű asztalon használjuk, akkor csúsztatással ez is megoldható. A szinte nulla konfigurálási lehetőséggel ellátott monitor fix magassága ideális, a panelt viszont még mindig kényelmetlen döntögetni, ha pedig sokat állítgatjuk, idővel a helyzet tovább romolhat.


A panel hátuljáról lemaradtak a felfüggesztési lyukak, így az állványra rögzítés nem lehetséges, valamint a kábelek rendezésére és a csatlakozók takaró lemezére sem gondoltak.


A készülék bemenetei között egy HDMI-t, DVI és D-Subot tisztelhetünk, rajtuk kívül még egy fejhallgató kimenet is helyet kapott a HDMI audio sávjának kivezetése céljából. Audio bemenet és beépített hangszórók nincsenek a monitoron.

Képminőség

A monitor kellően nagy fényerővel rendelkezik a napsütéses fényiszonyokhoz is. Különleges képessége, hogy fényérzékelőjével képes minden esetben az ideális szintre beállítania a háttérvilágítást, de ki is kapcsolható, ha nem tetszene nekünk. Kontrasztértéke nagyszerű, a skála világosabb és sötétebb elemei egyaránt láthatóak rajta. Színhűség terén viszont csak átlagos, a színátmeneti skálákon némi darabosság is megfigyelhető.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A natív felbontás élessége HDMI-n és DVI-n remek, a bemenetek éppen olyan élesek, amilyet várunk tőlük, analógon pedig megszokott módon a kép némileg homályosabb. A monitor skálázási képessége egészen jó, nemcsak az 1280*720-as felbontás, hanem még az átmeneti (a 16:9-eseknél jobb híján használt) 1680*1050-es képméret minősége is elfogadható. A régebbi játékoknál, melyek még nem ismerik a szélesvásznú felbontásokat, illetve 4:3 arányú filmjeinknél tesz jó szolgálatot a monitor „4:3 in wide” képarány kezelése. A torzításmentes képért a 16:10-eseknél és 5:4-eseknél viszont video kártyánkra kell bízzuk ezt a feladatot.

Háttérvilágítás rövid záridővel fényképezveHáttérvilágítás hosszú záridővel fényképezve
A monitor nagy meglepetése a jó háttérvilágítása. A fekete képernyő alig foltos, szinte csak a hosszú záridős felvételeken látható némi felhősödés, és a képszélek bevilágításai is minimálisak. A fekete mélysége szintén a jobbak közt említhető, bár ennél láttunk már sötétebbet is (TN panelek közt). Látószögei nem nevezhetőek túl szélesnek. Habár vízszintesen alig történik változás, függőlegesen hamar megtörténik a kontrasztvesztés, ráadásul ilyenkor némi színtorzulás is látható. A monitort válaszidő gyorsítással is ellátták, melynek nagy szerepe van abban, hogy a gyors mozgások jobban láthatóak, és nem tapasztalható az általában mellékhatásként jelentkező enyhén sárgás utánhúzás sem. Az alacsony mértékű bemeneti késésnek köszönhetően nagyon közvetlen irányításról tudunk beszámolni, mely játékosok körében egyáltalán nem elhanyagolható tényező.


A monitor színhőmérsékletét 6500K és 9300K között, három fokozatban állíthatjuk be, elérhető továbbá az sRGB szabvány és az egyedi, színcsatornánkénti beállítás is. A kijelző f-engine színkezelő motorja csak kézi beállításokkal képes javítani a vizuális élményen (ACE a tiszta képért és RCM a természetes színekért), gyári profiljai (Movie, Internet) továbbra sem kimondottan jók. A játékos képi sémák (Movie, Game, User, Sports, Standard) egyedi beállításai közt a HUE és Saturation opciók is elérhetőek, segítségükkel a szín telítettsége állítható be. A képernyőmenü extrái a már megszokott funkciókon felül az 53-as sorozatra jellemző újításokat is tartalmazza.

Fun (Fün) almenü:


Smart almenü:


Fujitsu-Siemens LXL 3220T


A monitor kiváló skálázási képességeinek (a képarány kezelést leszámítva), kellemes válaszidejének és közvetlenségének hála játékra ajánlott leginkább. Komolyabb grafikai munkára az átlagos színek, gyenge fényerő és kontraszt páros miatt egyáltalán nem javasolt, szövegszerkesztéshez viszont még jó lehet. Filmekhez is használhatjuk, a kijelző mély feketével és jó háttérvilágítással büszkélkedhet, ám betekintési szögei csak átlagosak, és a színjavító profilokkal is csak kielégítő megjelenítést tudtunk elérni. A készülék kellékei közt a VGA mellett egy DVI-HDMI madzagot és egy jack audio kábelt is találunk, így már ezekre sem kell költenünk, ám az áhított három napos pixelhiba garanciát nem kapjuk meg a gyártótól. A kijelző értékelése: 63/100.


LG W2253V


Úgy gondoljuk az LG ezzel a kijelzővel mutatta meg, hogy igazából milyennek is szánta az 53-as sorozatot. Válaszidejének és jó skálázási képességének hála játékra kitűnő választás. Alacsonyabb felbontásai is jól használhatóak, így a gyengébb VGA tulajoknak sem kell aggódniuk emiatt. Munkára és internetezésre is remekül használható, mivel számos kényelmi extrával rendelkezik, úgymint Cinema Mode és Auto Bright, melyekkel sokkal kényelmesebb a böngészés. Filmeknél viszont többet vártunk tőle. Igaz ugyan, hogy nyoma sincs a nagytestvér foltos háttérvilágításának, de az átlagos színek és látószögek miatt a helyzet még így sem az igazi. A monitor rengeteg extrája igen meggyőző és a mellékelt kábelek közül sem hiányoltunk semmit. Mindezek mellé a 3 napos pixelhiba garanciát is megkapjuk, így összességében a kijelző értékelése: 70/100.

                                   A cikk lezárásáig sajnos nem érkezett meg a Samsung 2233SN és a BenQ G2200HDA DVI bemenettel ellátott változata, így ezek most kimaradtak a tesztből. Ígérjük, amint megérkeznek, pótolni fogjuk!


A teszttermékekért köszönet a CHS Hungary Kft-nek (Fujitsu-Siemens) és a Cédrus Kft-nek (LG)!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. gebana
2009.05.18. 17:45
pedig deszép a fusi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. straw
2009.11.19. 15:35
Ja! Olyan terminátoros!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. sanya20071
2009.11.20. 12:01
Hát nem tudom nekem nem hajlandó menni a fortemanager de lehet hogy ez csak a windows 7 miatt van bár mondjuk másnak se megy. Valaki tud rá megoldást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. HollyBoni
2009.11.26. 18:22
sanya20071

Szerintem próbáld meg a progit futtatni rendszergazdai módban,és XPSP3 kompatibilis módban.

Ezt megteheted ikon,jobbklikk,tulajdonságok,kompatibiltás,és ott lesz.

Nekem is win7-em van,ez sok problémát megoldott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. capika84
2009.12.11. 22:09
Valaki tud már megoldást a forte manager problémájára win 7 alatt. Most érkezett meg a monitor, pixelhibás és a forte manager sem akar működni, teljesen szétakaszt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sanya20071
2010.02.01. 13:29
nekem is pixelhibás de későn vettem észre amúgy a fortemanager ment xp alatt de win7-en nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. tasakos
2010.03.02. 00:35
Sziasztok!

Én is ilyen monitor megvételén gondolkozom, bár félő hogy full hd-hoz kevés lenne az ati 4850-es. Amit láttam a teszt alapján jól kezeli az 1680x1050-es felbontást ami nekem fontos lenne, mivel számít a viszonylag sok fps. A másik kérdésem mivel ez 16:9-es és a 20" -os kistesója 1600x900 tud, ez is tudja azt a felbontást? Ill. ha igen abban valaki tudna tájékoztatást adni milyen a képe?

Előre is köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. szepeee
2010.03.09. 21:30
Szijasztok,ezen a monitoron gondolkozok,videó karim ati HD4550,azzal meglehet hajtani úgy hogy full HD-ba menjen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. szepeee
2010.03.09. 21:31
Ja azt kifelejtettem hogy az LG re gondoltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sanya20071
2010.03.12. 21:23
Nekem a 2magos athlonx2 7750be és a 3850 elég neki . Pl tökéletesen lejátsza a full hd-s filmeket meg a játékok nagy része is elmegy natív felbontáson(1920x1080). Pl Supreme commander 2, Modern Warfare 2 vagy mass effect 2. Egyedül a fortemanager nem megy a windows 7 miatt xp-n viszont működött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. szucsok01
2010.03.17. 10:52
helo mindenki, tegnap vettem egy ilyen monitort, DVI-n használom, mert HDMI-n 1080p-s felbontás alatt keretbe rakja az egész képet.. DVI-n pl 1280x720-as felbontást is nagyon csúnya keretbe rak bele, elég zavaró. A kérdésem az lenne hogy ez most windows 7-el, a videokártyával (HD 2900) vagy esetleg valami mással van összefüggésben. Ha valaki válaszolna megköszönném
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. szucsok01
2010.03.17. 10:53
jah igen, az LG monitorról van most szó.. bocsi, elfelejtettem leírni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. szepeee
2010.03.17. 17:58
Videokari beállitásánál probáltál állítgatni valamit?
hogy érted hogy keretbe?
állítsd be az elhelyezkedést a monitoron
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. szucsok01
2010.03.17. 19:02
hát ott nemigazán lehet, HDTV-nek veszi a monitort, 1920x1080. igazából nemzavaró mert fullHD-n illetve ilyen 1680x1050-es felbontásokon nincs alul felül fekete csík, tehát kitölti a teljes képernyőt, csak nem minden játékot bír el ekkora felbontáson a videokártyám. No de kilátásban van, hogy veszek egy újat, azzal már nem lesz baj, csak érdeklődtem másoknak is produkál-e ilyesmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. szilagyi_a...
2010.03.18. 09:06
A forteManager 3.18 a Win7 saját driverével megy! (ha telepítetted a monitorhoz mellékelt cd-ről a drivert, akkor távolítsd el majd indítsd újra)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. szepeee
2010.03.18. 21:09
Üdv. szucsok01 !

Akkor azt mondod hogy jó a monitor?=)
1-2 hét és énis veszek egyet csak még nem vagyok benne 100%osan biztos.
Válaszodat előre is köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szucsok01
2010.03.18. 23:42
helo szepeee!

Igen, nekem nagyon tetszik, a full hd felbontás igazából az xbox miatt volt fontos számomra, de a filmnézés is egész új értelmet nyert Szerintem nyugodt szívvel megveheted!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. szilagyi_a...
2010.03.20. 05:53
mégsem megy sajnos (1x pedig jól működött...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szucsok01
2010.03.22. 23:20
Egyszer nekem is működött. Azóta sajnos semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szilagyi_a...
2010.03.23. 11:27
talán a következő forteManager verzió már jó lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szilagyi_a...
2010.07.12. 10:29
most meg a fortemanager eltávolítása nem működik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pal07
2011.06.05. 22:58
Valaki tudna egy jó képe beállítást mert nem sikerül jól bekalibrálni ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sleepingdr...
2011.09.22. 17:30
Hali! A bemenetek között hogyan vált, ha több is van bekötve? (2 géphez használnám egyszerre!) Lehet gombbal váltani, vagy ha kap jelet, akkor vált magától?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!