iPon Cikkek

22 inches monitorok a terítéken

Dátum | 2011. 12. 14.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal 22 inches kijelzőkkel foglalkozunk: megismerkedünk a játékosoknak szánt BenQ RL2240H-val, a kedvező áron kínált HKC 2219A-val és egy Philips kijelzővel, a 226CL típussal.

BenQ RL2240H


A BenQ termékpalettájáról ezúttal egy játékosoknak szánt újdonsággal ismerkedünk meg, méghozzá a most debütáló RL széria 22 inches kijelzőjével. A monitor fejlesztésében a StarTale csapata (StarCraft II) segédkezett, ennek eredményeképp olyan izgalmas funkciókkal gazdagodott a kijelző, mint a gyors válaszidő és jobban látható szürkeárnyalatok. Bár a BenQ kijelzői ebben amúgy sem voltak rosszak, az nem árt, ha a jó dolgokat még tökéletesebbre csiszolják. De még mielőtt elvesznénk a részletekben, előbb járjuk körbe a monitort!


A monitor formatervezői szakítottak a hagyománnyal és a szokásostól eltérően ezúttal nem a szögletességre, hanem a kecsességre fektették a hangsúlyt. A külcsínben nincs semmi különleges, de talán épp az egyszerűsége fogott meg minket, szerintünk még a lekerekített talp is ízlésesre sikerült. A kijelzőnek egészen egyedi megjelenése van, a fehér színű káva igazi ritkaság. A fehér festésnek van még egy előnye, a lakkozott felület ellenére az ujjlenyomatok sem látszanak meg rajta. A felhasznált műanyagok is egész jók, a panel döntögetése közben sem hallunk nyekergést.


A menüvezérlő gombokat a káva jobb oldalán találjuk meg, világítást nem kaptak és feliratok sincsenek rajtuk. A nyomógombokat némi megszokás után már könnyen tudtuk használni, de eleinte kicsit nehézkes volt a monitor oldalán tapogatózni. Kicsit kényelmesebb lenne, ha a panel elején lennének, de még mindig jobb, mintha a káva aljára vagy hátuljára tették volna ezeket (igen, ilyen is van). A gomboknál nincs minőségi probléma, nem lötyögnek, nem kattognak és még pontosak is. A kávába vésett piktogramok helyett az OSD segédkezik abban, hogy a gombok közül megtaláljuk a nekünk megfelelőt, a főmenü pedig egy tetszőlegesen megnyomott gombra előbukkan. Elviseltünk volna még egy menüvezérlő szoftvert is a tökéletesség érdekében, igaz, a kijelzőt már nélküle is egész jól lehet kezelni. Az állapotjelző lámpa fénye bekapcsolva és készenlétnél sem zavaró, ami jó, letiltani ugyanis nem lehet.


A mellékelt talp felszerelése után nem tapasztaltunk inogást, a monitor némi lökdösés ellenére is egész stabilan megállt az asztalon. Az állvány egyetlen képessége, hogy meg lehet dönteni a panelt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban. Ez a tartomány minden helyzetben elegendő, és az állvány fix magasságát is rendben találtuk.  Egyéb extrára viszont ne számítsunk, még a sokszor hasznos talpforgatás képessége is kimaradt a repertoárból.


A típusból egyelőre csak egyetlen változat létezik, mégpedig a H végződésű modell, ezen egyaránt megtalálható a VGA, DVI és HDMI csatlakozó (mindegyikből egyet-egyet kapunk). A kijelző beépített tápegységgel rendelkezik, mégsem támogatja a fali konzolokat, pedig vastagsága okán lenne hely a csavaroknak. Bár gamer monitorról van szó, ezért nem annyira olyan fontos ez, de még egy kábel kötegelőnek sem jutott hely, úgy látszik, a részletekre ezúttal nem figyeltek oda. Beépített hangszórók nincsenek, a HDMI audio sávját viszont kivezették nekünk a monitor hátuljára egy 3,5mm-es jack csatlakozó formájában. A mellékletben találtunk egy kézikönyvet, egy driver CD-t, továbbá egy VGA kábelt, a digitális madzag beszerzése viszont a mi feladatunk marad.

OSD


A monitor képernyőmenüje átesett némi felújításon, ez már látványosabb, mint az előd, miközben szerencsére az áttekinthetőség is megmaradt. Itt egyetlen kifogásunk csak a sebességgel volt, a menü egy leheletnyivel lassabban reagált, mint szerettük volna, de ez már részletkérdés. Az alapvető képbeállítások mellett a Senseye profilokat is változatlanul megtaláltuk benne. Sőt, ezúttal már egyedi profilokat is elmenthetünk (Gamer1, Gamer2, Gamer3) és egy extra gyors profilt is találunk köztük (RTS), a monitor ebben tudja igazán megmutatni, mit tud. Ha ezt a profilt használjuk, akkor a Black eQualizer funkció is aktív, amivel a szürke sötétségét lehet beállítani egy skálán. Az Overscan opciónak a HDMI bemeneten vesszük hasznát, ezzel felülpásztázható a video jel (a monitor belenagyít a képbe, majd levágja annak széleit). A képarány kezelési lehetőségek is igazán szélesek. A már jól ismert Full, Aspect és 1:1 megjelenítési formák mellett ott a 17” (4:3), 19” (4:3) és a 19”w (16:10), melyek értelemszerűen 4:3, illetve 16:10 arányban jelenítik meg a képet a megadott képernyőméretre széthúzva. Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor a SmartScaling funkcióval tetszőleges méretre beállítható a kép a korábban kiválasztott képarány megtartásával (pl. 17” (4:3) mód széthúzva 18”-ra). A menüben a válaszidő-gyorsítást AMA néven találjuk meg, ezen kívül bekapcsolható még az Instand Mode, mellyel a bemeneti késés szorítható le. A SmartFocus funkcióval a kép egy részletét tudjuk kiemelni, olyan módon, hogy a monitor a képernyő többi részét lesötétíti (az ablak mérete és helyzete is megadható). A különleges profilok esetében a színtelítettség is beállítható, ha valaki teltebb színekre vágyik. A kijelző a dinamikus kontraszt funkciót is ismeri, és ezúttal már a kontrasztállítás sebességét is megadhatjuk egy skálán. Így ha akarjuk egészen lassan vagy egy pillanat alatt is végbe mehet a változás, ami nagyon jó (ezt még egyetlen monitornál sem tudtuk beállítani). Az egyéb beállításoknál még megtaláljuk az Auto Power Off lehetőséget, amivel pihenni küldhetjük a monitort, a HDMI Switch kapcsolóval pedig az automatikus jelváltást tilthatjuk le egy HDMI eszköz csatlakoztatásakor. A színhőmérsékleti profilokra vonatkozóan három gyári beállítást találunk (Normal, Reddish, Bluish), továbbá lehetőségünk van egyénileg beállítani a színcsatornákat. És most itt az ideje, hogy végre tüzetesebben megvizsgáljuk a Senseye profilokat.

Képprofilok

Lehetőségeink közt a Standard, Movie, Photo, sRGB, Eco sémák szerepelnek, valamint az RTS (ami a régi Game módot váltja fel), továbbá ott vannak még az egyénileg menthető Game1, Game2, Game3 profilok is. Szemmel vizsgálva az alaphelyzeti Standard sémát és az Eco profilt lehet használni különösebb korrekció nélkül. A harsányabb Movie és Photo módok nemcsak fényerőben, hanem színtelítettségben próbálnak villantani (főleg utóbbi), amikkel látványos hatást lehet elérni. Ezek a profilok élesítést is használnak, de jó hír, hogy ezeket egyénileg is testre szabhatjuk, így ha akarjuk, megszabadulhatunk ettől. Ami a látványt illeti, az sRGB profil nem egy megnyerő séma, ám ennek nem is ez a feladata. Az RTS mód játékra lett kitalálva és inkább a sebességre, mintsem a látványra megy. Bár alaphelyzetben itt is van némi élesítés, ezt érdemes inkább kikapcsolni. Mivel ez egy szubjektív szemlélődés, jobb, ha inkább a pontos adatokra támaszkodunk és lemérjük a gyári profilok értékeit.

StandardMoviePhotosRGBECORTS
Már a szemre nyugodtabb Standard és Eco sémáknál is erős eltérést mértünk az ideálisnak tartott 2,2 gammához és 6500K színhőmérséklethez képest, a színek pontossága pedig a még elfogadható kategóriában volt. A Movie, Photo és sRGB profilok sem a pontosságról híresek, a színeltéréseknél nagy ingadozásokat mértünk, a gamma megfelelő értékét pedig egyedül a Photo profil volt képes eltalálni. Az RTS profilnál a színhűség tovább romlott, illetve a gamma értéke is jelentősen megváltozott a többihez képest, ami a sötét részletek kivilágosításnak tudható be. Az eQualizer funkciót ugyanis már alaphelyzetben bekapcsolták nekünk (ezt egyébként csak ebben a profilban tudjuk bekapcsolni).

Ezek nem valami bíztató eredmények, de ha nincs kéznél kalibráló, akkor továbbra is a BenQ monitoroknál megszokott Standard és Eco sémákra hagyatkozhatunk, ezek még nem annyira rosszak. A következő lépésben megkerestük a monitor számára optimális beállításokat is. A célértékeink a következők voltak: 2,2 gamma, 6500K színhőmérséklet, 120cd/m^2 fényerő.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibrációt szokás szerint azzal kezdtük, hogy megkerestük a monitor ideális kontraszt/fényerő/színcsatorna értékeit, és még a színprofil elkészítése előtt megnéztük mekkora a változás. Mondanunk sem kell, hogy már ezzel is szép eredményre jutottunk, a finomhangolással (a képprofil betöltésével) pedig sikerült szinte tökéletesre csiszolni a megjelenítést. Ilyen módon szinte minden kijelző helyre pofozható, de mivel ritkaság, hogy van otthon egy kalibráló erre a célra, fontos, hogy a monitor gyári profiljai is jók legyenek. Ilyen tekintetben viszont nem szerepelt túl fényesen a kijelző (a színek átlagos eltérése jobb, ha 5 alatt marad), ezért érdemes legalább egy szoftveres kalibrációt elvégezni rajta (például itt).

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A kijelző színmegjelenítése jó, a kép kellően élénk, ugyanakkor minőségbeli problémákkal sem találkoztunk, sávosodást még a harsány képprofilok esetében sem láttunk. Érdekes, hogy a kontrasztskálán a legsötétebb szürkeárnyalatot még egy jól beállított kontraszttal és az eQualizer funkcióval sem tudtuk elővarázsolni (pedig ennek ez lenne a lényege), a TN panel korlátai bizony behatárolják a lehetőséginket. Igaz, játék közben még így is jól boldogultunk, mert a legtöbb sötét részlet ennek ellenére is jól látható volt, csak épp semmilyen változást nem láttunk az eQualizer funkció állítgatásakor (de ettől még működhet, sajnos nem volt időnk hosszabb játékteszteknek alávetni a monitort, így ha valakinek van már komolyabb tapasztalata ezen a téren, az írja meg a fórumra, biztos sok olvasónak lenne hasznos). A panel felülete matt bevonatot kapott, ezért nyáron sem kell aggódnunk a tükröződés miatt. Az adott beállításokkal a monitor fényereje 270 cd/m^2-ig tornázható fel, lecsökkenteni pedig 79 cd/m^2 fényerőig lehet, ami elég sötét ahhoz, hogy a monitor szemkímélő legyen egy sötét szobában (a méréseket egyébként egy homogén fehér képernyőn végeztük el).

A digitális video bemenetek (HDMI, DVI) minőségével elégedettek voltunk, ezek szépek és élesek. A VGA bemenet kicsit gyengébb náluk, ezért ha tehetjük, vásároljunk a monitorhoz digitális kábelt, az ugyanis nem jár hozzá. A bemenetek azonos képbeállításokat használnak, tehát nem alkalmazhatunk rajtunk különböző fényerő/kontraszt/színbeállításokat. Ez olyankor lehet zavaró, amikor pl. több PC-t használunk egyszerre, és a videokártyáknak különböző képe van. Ha az egyik bemeneten megszűnik a jel, akkor a kijelző automatikusan átvált egy másikra, ami kényelmes, de néha jól jönne, ha ezt letilthatnánk a menüben (a HDMI Switch opcióval csak a HDMI-re való automatikus átváltást tilthatjuk le).

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor az alacsony felbontásokat jó minőségben interpolálja, egyetlen olyan képméretet sem találtunk, ami ne lenne jó játékra. Ezek közül az 1280*800, 1280*720 és 1024*768-as felbontásokat emelnénk ki, ezek annyira szépek, hogy még szövegolvasásra is jók. Játékra ezeken felül az 1680*1050, 1600*900, 1440*900, 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es felbontások maradnak, komolyabb minőségromlással egyiknél sem kell számolni. Említettük, hogy a monitor igazán profi a képarány kezelésben, az előző oldalon felsorolt lehetőségek rendkívül széles tárháza áll a rendelkezésünkre (ezeket eddig csak az XL szériában találhattunk meg). A fix képarányok mellett az ínyenceknek ott a SmartScale opció, mellyel a kép mérete tetszőlegesen beállítható. A legtöbb helyzetben viszont elég lesz egyszer átkapcsolni az Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát, és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg.


Sajnos a kijelző nem lehet mindenben tökéletes, a panel betekintési szögei átlagosak, ami azt jelenti, hogy egy személynek játékra és filmnézésre is megfelelő lehet, de utóbbi esetben a többieknek már gyengébb minőség jut. Oldalról nem vészes a helyzet, mert csak a kevéske sárgulással és kontrasztcsökkenéssel kell kibékülnünk. Függőlegesen viszont látványosan romlik a minőség, nagyobb betekintési szögeknél felülről és alulról is erős színtorzulás látható (kék illetve vörös), emiatt már egy kisebb fejmozdítástól is megváltozik a színek árnyalata.

Háttérvilágítás tekintetében sem remekel a kijelző, a fekete képernyőn szabad szemmel is láthatóak az egyenetlenségek, és bőven akadnak rajta bevilágítások is. Főleg oldalt és alul szűrődik be a fény egy-egy vékony sávban, és a kép közép látható foltok sem a vizuális élményt hivatottak fokozni. Ezek az egyenetlenségek a homogén szürke és barna képeken viszont nem látszanak, ahogy normál használat közben sem látunk semmilyen foltosodást. Ha tehát elkerüljük a teljesen sötét képernyőt, akkor a hibákból semmit sem fogunk látni, csupán extra szélesvásznú filmeknél lehet zavaró a bevilágítás.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A BenQ gamer monitorának egyik erőssége a képarány kezelés, a másik pedig a gyors válaszidő. Alaphelyzetben a kijelző úgy viselkedik, mint egy átlagos 5ms-os monitor, gyors mozgásnál van némi utánhúzása, leginkább a fehér tartalmaknál látszik némi vöröses elmosódás. Ha bekapcsoljuk a válaszidő-gyorsítást (a menüben ez AMA néven található meg), akkor ez eltűnik, cserébe némi fehér szellemképpel kell számolnunk, amit a túlvezérlés okoz. Az említett kellemetlenséggel számolnunk kell, de tény, hogy az AMA funkció még ezzel együtt is sokat javít a mozgáson. A játékrajongók keménymagja ezért ezt kicsit lomhának tartaná (az Asus 2ms-os készülékei gyorsabbak nála), de a gyorsítás nélküli monitorokhoz képest így is nagy előrelépés. Különösen úgy, hogy a kijelző bemeneti késése is kicsi, ami azt jelenti, hogy az irányítás játék közben is közvetlen marad. Az Instant Mode előnyét viszont nem tudta demonstrálni a monitor, nekünk már kikapcsolva is ugyanolyan közvetlennek tűnt, mint bekapcsolva (ehhez nagyon magas képfrissítés kell, a 120Hz-es BenQ XL2410T típusnál is megtalálható ez a funkció, ott már látszik a különbség).

HKC 2219A


A mai alkalommal egy kevésbé ismert perifériagyártó termékét is bevettük a tesztbe, hátha egy új ár/érték bajnokot ünnepelhetünk a cikk végén. A ’97-es alapítású, kínai székhelyű cég 2005 óra ismert Európában, elsősorban LCD televíziók és monitorok, valamint OEM termékek gyártásával foglalkoznak. Mivel HKC monitorhoz eddig még nem volt szerencsénk, a kijelzőt felfokozott várakozással bontottuk ki a dobozból, majd ez a látvány fogadott minket:


A készüléknek első ránézésre semmilyen szégyenkeznivalója nincs. Külleme és anyagminősége alapján simán felveszi a versenyt a nálunk ismert, nagynevű cégek termékeivel. Sőt, inkább azt mondhatjuk, hogy egy monitornál már rég láttunk ennyire masszív kávát. A tapogatás során sem kellett csalódnunk, nincsenek illesztési hézagok, a döntögetés csak apróbb neszek kíséretében történik. A káva felülete a mai divatnak megfelelően zongoralakk fekete, erről már nem lehet újat mondani, fénylik, és ahogy illik, az ujjlenyomatokat is hamar begyűjti.


A menü vezérléséért nyomógombok felelnek, ezek viszonylag kényelmes helyen, a káva alján, jobb oldalon foglalnak helyet. Saját megvilágításuk nincs, feliratok viszont vannak a káván, ezek segítenek abban, hogy megtaláljuk a megfelelő gombot. A gombok jól szeparáltak és pontosak, de kicsit kattogósak. A kijelzőn gyorsgombok is vannak, ezekkel alaphelyzetben a fényerőt illetve a kontraszt értékét módosíthatjuk. A menüben ezeket megváltoztathatjuk, így a két gombra beállíthatjuk a képarány/képprofil vagy bemenet/hangerő kombinációkat is. Ha már van ilyen lehetőség, akkor hasznos lett volna, ha ezt tetszőlegesen is beállíthattuk volna rajta pl. képarány/bemenet, de már ez is nagy segítség abban, hogy beállíthassuk a számunkra legfontosabbat. A kijelző a szoftveres menüvezérlést nem támogatja, de mivel a gombokkal nagyjából elégedettek voltunk, nekünk ez nem is hiányzott. Az állapotjelző lámpát nem lehet kikapcsolni, ám ez nem zavart minket, a kis kék lámpa nem vonta el a figyelmünket a képernyőről.


A monitor egyszerű állvánnyal rendelkezik, ezért portré módra vagy magasságállításra ne számítsunk tőle, de még a talpforgatás képességét is mellőznünk kell. A viszonylag nagyméretű talpnak köszönhetően a monitor legalább stabilan áll, kisebb lökésektől nem mozdul el az asztalon. A döntögetési lehetőségek igencsak korlátozottak, a panel előrefelé 0 fokban, hátrafelé 10 fokban bólintható meg. Ez nem egy széles tartomány, bár egy átlagos nézési pozícióhoz ez is elég.


A csatlakozók közt csupán egy DVI és egy VGA bemenet található. A hátoldalon a felfüggesztési lyukak is megvannak, a kijelzőt tehát fali konzolra is felszerelhetjük. A kábelkötegelő extrájától el kell tekintenünk, de ami fontosabb ennél, hogy beépített hangszórók viszont vannak. Ezektől mélyhangot ne várjunk, és kár, hogy a dobozhangzástól sem menekülhettek meg, ámbár a közép és magas tartományban egész tisztességesen szólaltak meg. A menüben lehetőségünk van ezeket lenémítani, mi viszont nem éreztük szükségét ennek, mert használton kívül sem zúgnak. A mellékletben egy kézikönyvnek, VGA kábelnek és egy audio kábelnek jutott hely, a digitális madzagról már nekünk kell gondoskodni.

OSD


Az egyszerű, színes OSD nincs túlbonyolítva, itt csak a legszükségesebb beállítások várnak minket. A rendszerezés átlátható, a menüpontokat pedig a látvány kedvéért egy-egy piktogrammal is megtűzdelték. Az alapvető képbeállításokon kívül (fényerő, kontraszt) lehetőségünk van színhőmérsékleti profilt választani a gyári sémákból (Warm, Cool) vagy egyénileg is keverhetünk a három színcsatornából (User). A monitor a dinamikus kontraszt funkciót is ismeri, de a fényerőátmenetek borzalmasan lassúak, nem értjük mit akartak ezzel elérni. Ilyenkor egyébként nem férhetünk hozzá a fényerő/kontraszt beállításokhoz, tehát a kijelző nemcsak a kontrasztot, hanem a fényerőt is állítgatja. A gyorsgombok konfigurálhatóságát már említettük korábban, az extra funkciók közt már csak a hangerőszabályzást/némítást és fényerő profilokat tudjuk felsorolni. Most ezekkel foglalkozunk.

Képprofilok

Látványos képprofilok nincsenek a monitorban, amikkel különleges színezést érhetnénk el, ezért a vizsgálódást csak a színhőmérsékleti és az Eco (fényerő) profilokkal tudtuk elvégezni. Ez utóbbiak csak a fényerő/kontraszt párost változtatják meg, egyéb beállításokhoz nem nyúlnak. Az Eco profilok esetében tehát ne számítsunk nagy változásra, míg a Standard és Text szemkímélő fényerejükkel hosszútávon is nézhetőek, addig a Movie, Game sémák a magasabb fényerő/kontraszt értékükkel némileg megnyerőbb látványt nyújtanak. Nagy változásra ne számítsunk tőlük, nagy pozitívum azonban, hogy mindegyiknek nézhető képe van. A kontrasztot ugyanis egyik sem vezérli túl, így nincsenek „kiégett” világos részletek.

Standard (Warm)Text (Warm)MovieGame (Warm)
A színhőmérsékletet az Eco profiloktól függetlenül állíthatjuk be, mi a mérések során a gyári 6500K-es értéken hagytuk a kijelzőt. Azért hogy a színhőmérsékleti profilok értékére is fény derüljön, ezeket is megvizsgáltuk. A Warm és Cool kifejezések mögött szinte bármi állhat, de mi elsősorban nem is ezekre, hanem az alaphelyzeti User profilra voltunk kíváncsiak (vajon kiegyenlített színcsatornákon hány Kelvin a monitor színhőmérséklete).

Standard (Cool)Standard (User)

A grafikonok alapján kijelenthetjük, hogy a HKC kijelzője már a gyári beállításain is viszonylag pontos, szabad szemmel vizsgálva pedig egyáltalán nem lehet okunk a panaszra. A Standard nyugodtan használható nappal, a Text pedig egy sötét szobában jön jól. Nagyjából ennyit kell állítanunk a monitoron, ha nem szeretnénk hosszú perceket tölteni a finombeállítással. A viszonyítás szokásunkhoz híven a 6500K színhőmérséklethez, 2,2 gammához és 120cd/m^2 fényerőhöz ment, és a kalibráció során mi is erre törekedtünk.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Ha mégis arra vetemednénk, hogy kipréseljük a monitorból, amit lehet, akkor a lap alján közölt értékekkel érdemes próbálkozni (bár a legyártott példányok közt lehet némi szórás, ezért előfordulhat, hogy otthon más értékek lesznek jók). Amikor csak a kijelző beállításaira hagyatkoztunk már akkor is szép eredményre jutottunk, az egyedi képprofil betöltésével pedig egészen tökéletesre sikerült csiszolni a megjelenítést. Most pedig lapozzunk, és nézzük meg, milyen a monitor képe a gyakorlatban.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A kijelző színeivel elégedettek voltunk, a kép élénk, de nem harsány, és az átmeneteknél sávosodást sem láttunk. A kontrasztskála elemei közül a világosszürkék jól megkülönböztethetőek voltak, viszont a legsötétebbek már beleolvadtak a fekete háttérbe. Ez a játékok és filmek sötét jeleneteinél némi hátrányt jelent a jobb monitorokkal szemben, mert így elvesznek a részletek. A legkisebb fényerő, amit a tesztpéldány beállításainál egy fehér képernyőn mértünk 41 cd/m^2 volt, ami megfelelő ahhoz, hogy egy teljesen sötét szobában szemkímélően tudjuk használni a monitort. A kijelző matt felülettel rendelkezik, ezért fényes társainál kevésbé tükröződik. Éppen ezért a legmagasabbnak mért 202 cd/m^2-es fényerő erős napsütéshez is elég.

Ezek után megnéztük a monitor video bemeneteit. A DVI minősége hibátlan, és meglepő módon a VGA képe is nagyon szép. Igaz, ehhez egy jó videokártya is kell (az integrált megoldásoktól ne várjunk csodát), de az biztos, hogy a képminőség nem a monitoron fog múlni. A kijelzőnek tehát két jó video bemenete is van, de mivel nem jár hozzá digitális kábel, erre még költenünk kell. A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, és ha valamelyiken megszűnik a jel, akkor a kijelző átkapcsol a másikra (egy olyakor lehet zavaró, ha két PC-t használunk egyszerre).

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor interpolációja egyszerűen remek, ezért a kijelző az alacsony felbontásokat nagyon jó minőségben képes elénk tárni. Szövegolvasás céljából számos képméretet alkalmazhatunk, ami igazi ritkaság. Ezek a következők: 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*800, 1280*720 és 1024*768. Játékra még az 1280*960 és 1152*864-es felbontásokat is elővehetjük, mert csak alig homályosak. A kijelző képarány kezelése is hibátlan, a menüben található Auto beállításnál a monitor a 4:3, 5:4 és 16:10 arányú felbontásokkal is jól elboldogul. Ezt ráadásul automatikusan teszi meg, tehát minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia. Ha kényszerített módban akarjuk használni a monitort, akkor a 4:3 és Wide módok közül választhatunk, utóbbi teljes képernyőn jeleníti meg a video jelet.

A látószögek is egészen jók, a minőséggel filmnézéskor is elégedettek voltunk. Oldalról csak némi kontrasztcsökkenéssel kell számolnunk, más minőségbeli kifogásunk nem lehet. A panelnek felülről már erősebb a kontrasztcsökkenése, de a normál nézési tartományban ilyenkor sem kell számolni színtorzulással. A kép alulról is meglepőn nagy szögben élvezhető marad, de a sötétedés miatt ebből az irányból már gyengébb minőségre kell számítanunk. Összességében tehát elégedettek voltunk a panel látószögeivel, ez a nézési tartomány már nem csak egy személynek, hanem egy társaságnak is elég.


Háttérvilágításban már nem ennyire erős a monitor, főleg alulról, de oldalról is bőven beszűrődik a fény. A panelnek foltosodása is van, ami a homogén képeken, főleg a szürke képernyőn látható, de átlagos körülmények közt szerencsére ezekből a hibákból semmi sem látható.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor sebességével is elégedettek voltunk, mert jobbnak éreztük egy 5ms-os készülékhez képest, de a gyorsítástól ne várjunk csodát. A túlvezérlés mértékét szabályozni nem lehet, de ennek szükségét sem éreztük, a mérnököknek sikerült megtalálni az ideális gyorsítás mértékét. Kis utánhúzása még így is maradt a kijelzőnek, de legalább túlvezérlési hiba sem látható a képen. A megmaradt elmosódás ráadásul nem kapott vöröses árnyalatot se, mint ahogy ez a gyengébb monitoroknál elő szokott fordulni (pl. fehér háttér előtti fekete szövegnél). A készülék bemeneti késése is egész jó, ezért emiatt sem kell aggódnunk, ha játékra adjuk fejünket.

Philips 226CL


Végül elővettük a Philips otthoni felhasználásra szánt monitorát is, a 226CL típust.


A készülék szép, letisztult formavilága már ismerős lehet egyeseknek, hiszen korábban már találkozhattunk a gyártó eme dizájnjával. A fényes fekete káva és a kéken világító érintőgombok jól harmonizálnak egymással, a szép látvány komoly hatással lehet ismerőseinkre. Az elegáns küllem hátránya már néhány perces tapogatás után megmutatkozik, a káva ugyanis villámgyorsan gyűjti be az ujjlenyomatokat. A készülék egyébként rendkívül könnyű és vékony, ennek ellenére az összeszerelési minőség is kiváló, a panel döntögetése közben sem hallottunk kellemetlen zörejeket.


A kijelző látványos érintőgombokat kapott, melyeket halványkék megvilágítással is elláttak. Ezek kényelmes helyen, a káva elején vannak, és érintésre az egész ledsor diszkréten felvillan. Az érintőmezők megfelelő távolságra kerültek egymástól, nehogy véletlenül a szomszédos funkciót indítsuk el. A menü reakciója gyors volt, a mezők érintésre azonnal reagáltak. A megvilágított piktogramok nappal könnyen olvashatóak, ennek ellenére nincs bántó fényük, és egy teljesen sötét szobában sem égetik ki szemeinket. A szoftveres menüvezérlést nem támogatja a monitor, de mivel beállításainkat így is viszonylag gördülékenyen tudtuk elvégezni, ezt nem tartjuk tragikus hiányosságnak. A kijelzőn néhány gyorsgombot is találunk, annak érdekében, hogy ne kelljen időzni a főmenüben. Ezekkel video bemenetet és képprofilt válthatunk, továbbá a válaszidő-gyorsítást tudjuk bekapcsolni velük. Az állapotjelző lámpa fénye egyáltalán nem zavaró, ezért az sem probléma, hogy a menüben ezt nem lehet letiltani.


A készülék talpa nem egy hatalmas példány, nem csoda hát, hogy a monitor kissé borulékony, ezért jobb, ha a kijelző közelében kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Az állvány csak az alapvető döntögetési metódust ismeri, a panel előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban dönthető meg. Ez a tartomány már elég széles, ám ezen kívül az állvány nem sok extrával kecsegtet minket, még a sokszor nagyon hasznos talpforgatás lehetősége is kimaradt. Az állvány fix magassága viszont jó helyen van, így hosszútávon is kényelmesen tudtuk nézni a monitort.


A csatlakozók repertoárja a DVI és VGA bemenetekben merül ki (ezekből egyet-egyet kapunk), a HDMI portnak viszont már nem jutott hely. Beépített hangszórók nincsenek, és a készüléket fali konzolokra sem lehet felszerelni (az ehhez szükséges felfüggesztési lyukak nincsenek meg rajta), és a gyártó a kábelkötegelőre sem gondolt - ez egy elég fapados konstrukció. A készülék dobozában viszont a VGA mellett megvan a DVI kábel is, ez manapság sajnos ritkaság. A mellékletben ezen kívül egy használat útmutatót és egy telepítő lemezt találtunk (ez utóbbin a készülék drivere van).

OSD


A Philips grafikus képernyőmenüje is nagyon szép, de csak az alapvető képbeállításokat tudjuk megváltoztatni benne, túl sok extrát ne várjunk tőle. A fényerő, kontraszt, gamma beállításán kívül a színhőmérsékletet tudjuk kiválasztani a gyári értékek közül. Ebben a részlegben 5000 és 11500 Kelvin fok közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt, továbbá ott van az sRGB profil is, illetve lehetőségünk van egyéni színkeverésre az egyes színcsatornák segítségével. Az extrák közt csupán a SmartResponse és SmartContrast funkciókat találjuk meg. Előbbivel a válaszidő-gyorsítást kapcsolhatjuk be, míg utóbbival a dinamikus kontrasztszabályzást engedélyezhetjük. A sötét-világos átmenetek nagyon gyorsan, de a világos-sötét átmenetek némileg lassabban mennek végbe, ezért a fényerőváltások egyeseknek már zavaróak lehetnek.

Képprofilok

A monitor a fent említett gyári színprofilokon kívül különleges színező képsémákkal is rendelkezik, melyekkel látványos hatást érhetünk el. Ezek a sémák függetlenek a színhőmérsékleti profiloktól, így tetszőlegesen kombinálhatjuk őket egymással, kiválaszthatunk például egy Office módot 5000K színhőmérséklet mellett. A száraz adatok általában nem sokat mondanak, ezért jobb, ha egyenként végigmegyünk rajtuk, hogy kiderüljön, mit láthatunk szabad szemmel. Az Office módot nem meglepő módon irodába javasolja a gyártó, méghozzá szövegolvasáshoz, bár szerintünk a kijelző fényereje ehhez még mindig túl magas, és az élesítés sem használ az olvashatóságnak. Photo módban csodás látványban lehet részünk, különösen akkor, ha kedveljük az erősen szaturált képet. A Movie séma is ehhez hasonló képmanipulációkat alkalmaz, de képe nyugodtabb, enyhén kék tónus jellemzi és a dinamikus kontrasztot is előszeretettel használja (igaz, ezt letilthatjuk, ha akarjuk). A Game profil képe világosabb ennél, kevésbé szaturált, valamint válaszidő-gyorsítást is használ. Az Economy profil elsődleges célja a fogyasztás csökkentése, ezt szintén irodába ajánlják. Szemkímélő és nyugodt képe miatt nekünk ez a séma tetszett a legjobban. A profilok közül tehát mindegyik jó valamilyen tekintetben, ezért érdemes mindig a megfelelő helyzetben átkapcsolni arra, ami a legjobban tetszik nekünk. Most lássuk a gyári profilok eredményeit:

Office (6500K)Photo (6500K)Movie (6500K)Game (6500K)Economy (6500K)SmartImage Off (sRGB)
Amint látható, színhűségben ez a monitor sem remekel, ezért megpróbáltuk egyéni értékekkel kihozni belőle, amit lehetett. Célunk ezúttal is a 2,2 gamma érték, 6500K színhőmérséklet és a 120 cd/m^2 fényerő volt.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A bal oldali grafikon csupán a monitor hardveres beállításaival elért eredményt mutatja, a jobb oldali esetében ehhez még saját színprofilunkat is betöltöttük. Már a hardveres beállításokkal is javulást értünk el, de igazán megnyugtató eredményre csak a képprofil betöltésével jutottunk. Érdemes tehát kísérletezni a monitorral, mert sokat javíthatunk rajta, de ha azonnali minőségjavulást szeretnénk, akkor a gyári Economy profilra érdemes átkapcsolni.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

Most foglalkozzunk a képminőségbeli tesztekkel. A színeket ennél a monitornál is rendben találtuk, a színátmeneti gradienseken még a különleges profilok bekapcsolásakor sem láttunk sávosodást. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok kivétel nélkül megmutatták magukat, de a sötétebbek feketének látszottak. Ez filmnézéskor és játéknál is hátrányt jelent, mert így elvesznek a legsötétebb részletek. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 230 cd/m^2, ami egy szép érték, és elég ahhoz, hogy a matt bevonattal ellátott panel erős napsütésben is olvasható legyen. A legkisebb fényerő 51 cd/m^2, ez pedig kellően sötét ahhoz, hogy a kijelzőt egy sötét szobában is szemkímélőre tudjuk beállítani a monitort.

Ahogy említettük a kijelzőnek egy DVI és egy VGA bemenete van, és jelenleg az a szerencsés helyzet áll fent, hogy a szövegmegjelenítés mindkét kapun nagyon szép éles. A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, a jelváltás pedig automatikus, ezt nem lehet letiltani a menüben.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző interpolációban nem remekel, az alacsonyabb felbontások közül csupán az 1024*768-as képméretet képes olyan minőségben megjeleníteni, hogy az szövegolvasásra is alkalmas legyen. Még a 16:9-es kijelzőknél legtöbbször szép 1280*720-as felbontás is picit homályos volt, ez viszont már alkalmasnak bizonyult játékra. Az 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es képméreteket szintén elővehetjük játékra, mert egész szépek, viszont az 1680*1050, 1440*900 és 1280*800-as felbontásokat az elavult képarány kezelés miatt jobb, ha elfelejtjük. Ha 4:3 arányú felbontást akarunk használni, akkor minden egyes felbontás váltáskor kézzel kell átkapcsolnunk 4:3 módba, majd vissza, ami már rövidtávon is zavaró. Az 5:4 és 16:10 arányú felbontásokat nem kezeli le rendesen, ezért Wide módban széthúzva, 4:3 módban összenyomva lehet használni ezeket. Ajánlott tehát a monitornak megfelelő 16:9-es felbontást választani, vagyis az 1280*720-at, csak kár, hogy ez egy fekete keretet is kapott.

A panel betekintési szögei sajnos nem túl szélesek, ezért a kijelző csak egy személynek nyújt felhőtlen élményt. Ha a monitort többen is körbeüljük, akkor oldalról láthatunk némi vöröses elszíneződést, ami nem tesz jót a látványnak, plusz ott a szokásos kontrasztcsökkenés is. Felülről már durvább kontrasztcsökkenéssel kell számolnunk, de csak nagyobb szögben, ami a normál nézési tartományt nem zavarja. Alulról nézve sokáig látható marad a kép, csak extrém szögben van durvább minőségromlás, viszont a vöröses színtorzulás már kis szögben is jelentkezik. Ennek eredményeképp, amikor a panelt szemből nézzük, akkor egy homogén fehér kép esetén bizony a képernyő teteje és alsó része is más-más árnyalatban pompázik.


A kijelzőnek viszont remek háttérvilágítása van, a legkritikusabb helyzetben, vagyis a fekete képernyőn sem láthatóak bevilágítások. Ez kedvez az extra szélesvásznú filmeknek, hiszen a kimaradó fekete sávok nem foltosak és így kevésbé zavaróak. A homogén szürke és barna tesztképeken csak nagyon kicsi foltosodással kell számolnunk, amit talán már az igényesebb képszerkesztési munkáknál sem veszünk észre (más kérdés, hogy a gyenge látószögek miatt ez a monitor alkalmatlan erre a feladatra).

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Említettük, hogy a kijelzőt válaszidő-gyorsítással is ellátták (papíron így sikerült elérnie a 2ms-os specifikációt), ám a monitor ebből nem sok előnyt tudott magának kovácsolni. Kikapcsolt túlvezérléssel (a menüben ezt SmartResponse néven találjuk meg) a monitor lomhábbnak bizonyult egy átlagos 5ms-os kijelzőnél, ezért fordulhatott elő, hogy a gyorsítás nem tudott rajta érdemben segíteni. Mozgás közben lilás utánhúzás látható a képernyőn, ami bekapcsolt gyorsítással már alig látszik, de cserébe ott a fehér színű szellemkép. Ez a fanatikus játékrajongókat zavarja, a többiek viszont még ellesznek vele. Célzáskor viszont egész közvetlennek éreztük a monitort, így sebesség tekintetében a Philips készüléke is megérdemli a jó értékelést, bár egy 2ms-os kijelzőtől ennél már többet vár az ember.

BenQ RL2240H


A BenQ ezúttal egy olyan készülékkel szeretett volna előrukkolni, melynek elsősorban a játékos társadalom fogja hasznát venni, ennek szellemében a széria első tagját a tajvani cég profi játékosaival karöltve készítette el. A monitor képminősége egész jó, színei szépek, a bemenetek élességére sincs panasz, ahogy a választékra se, a HDMI, DVI és VGA egyaránt megtalálható rajta. A monitor egyik gyengesége, hogy a panel betekintési szögei igencsak átlagosak, ami egy személynél még nem probléma, de egy társaságban már megmutatkoznak a kijelző korlátai. A háttérvilágítás szintén nem makulátlan, extra szélesvásznú filmeknél látható némi bevilágítás, de a legtöbb helyzetben ez nem okoz problémát. Az elegáns fehér káva már önmagában is különlegessé teszi a monitort, de igazi ereje az olyan extrákban rejlik, melyekkel valódi előnyhöz juthatunk egy játékcsata során. A SmartScaling, AMA, InstantMode és eQualizer funkciók a játékteljesítményen hivatottak javítani, de eme képességek közül mi csak az első kettőnél tapasztaltunk változást, utóbbiak, mint ha ott se lettek volna. A rendkívül széles képarány kezelési lehetőségnek nagy hasznát vesszük alacsony felbontásoknál és régebbi játékok esetében, főleg úgy, hogy a monitor interpolációs képessége is átlagon felüli. Az pedig szintén egy hasznos extra, hogy a SmartScaling funkcióval szabadon méretezhetjük a képet. A válaszidőt is egész jónak találtuk, gyorsításkor (AMA) némi mellékhatással is számolnunk kell, ami a túlvezérlésből fakad, ám ezzel együtt még nagyon jónak tartjuk a kijelző sebességét. Az InstantMode a bemeneti késést redukálja le, de mivel a kijelző már alaphelyzetben is nagyon közvetlen volt, a funkció bekapcsolásával már nem láttunk változást. A sötét jelenetek is egész jól látszottak, az eQualizer opció viszont nem volt hatással a képre, a kontraszt és a gamma állítgatása is látványosabb eredménnyel járt.

A kijelző tehát nem rossz, ezúttal is egy jól átgondolt készüléket sikerült megismernünk a BenQ-től, de a beharangozott különlegességektől mi többet vártunk. Ha a monitort összteljesítménye alapján értékeljük, akkor azt mondhatjuk, hogy a középmezőnyt képviseli, ehhez mérten a monitor ára is reális a maga 35 ezer forintos cédulájával.

Webshop: BenQ RL2240H
Hivatalos honlap


HKC 2219A


A pozitív tapasztalatok után azt mondhatjuk, hogy a HKC egy nagyon is vállalható monitort dobott piacra, méghozzá rendkívül kedvező áron. Természetesen ennek a monitornak is megvannak az apróbb hibái (melyiknek nincs?), ám túlnyomó részt nagyon jó minőségről számolhatunk be, de vegyük sorra ezeket egyenként. A monitor színeivel nem akadt probléma, már gyári beállításon is szép látvány fogadott minket, a kijelzőnek pedig egészen pontos színmegjelenítése volt a kalibrálás után. Mivel a panel látószögei szélesek és a kijelző mindkét bementén tűéles a kép, a filmnézés egy élmény a monitoron. Bár a VGA bemenet képe is jó, aki DVI-n szeretné használni a készüléket, annak vásárolnia kell hozzá egy digitális kábelt is, az ugyanis nem jár hozzá. Játék közben sem panaszkodtunk, a készülék kimagaslóan szépen skálázza az alacsonyabb felbontásokat, ráadásul képarány kezelése is tökéletes. Sebességét is rendben találtuk, és bár a kijelző gyorsítása igen mérsékelt, már ez is elég volt ahhoz, hogy utánhúzása kicsi legyen. Játék alatt a közvetlenség is megvan, ami célzáskor nagyon fontos. Kár, hogy a monitor a legsötétebb szürkeárnyalatokat nem kedveli, ezért a filmek és játékok sötét jelenetei már nem látszanak tökéletesen (itt nem kell vészes hibára gondolni, de pl. fenti BenQ monitor jobb volt nála). A háttérvilágítás foltossága szintén nem a kijelző erényeit gyarapítja, de ez is csak sötét környezetben feltűnő, a világosabb tartalmaknál egyáltalán nem látszanak a bevilágítások.

Érthető, hogy az ismeretlen márkáktól sokan idegenkednek, viszont aki 30 ezer forint alatt szándékozik kijelzőt vásárolni, az nyugodtan adhat neki egy esélyt. A monitor külleme, anyagminősége és nem utolsó sorban képminősége alapján bármelyik gyártó palettáján elférne. Pláne, hogy még olyan problémával sem találkoztunk, mint a tápegység zúgása, ami az olcsóbb szegmensben a neves gyártók termékeinél sem ritkaság.

Webshop: HKC 2219A
Hivatalos honlap


Philips 226CL


Ez alkalommal tesztünk legdrágább monitora (ami jelenleg 37 ezer forintba kerül) okozta nekünk a legnagyobb csalódást, ez is bizonyítja, hogy nem mindig a drágább a jobb. A készülék Achilles-sarka, hogy szűk látószögei vannak. Filmnézés közben a színtorzulás miatt az oldalt ülők már jóval gyengébb minőséget kapnak, mint szemből, emiatt a monitort csak egy személynek tudjuk jó szívvel ajánlani. A készülék erőssége viszont a remek háttérvilágítás. Ritkán találkozunk ennyire homogén képernyővel, a panelen egyáltalán nem látszanak bevilágítások. Remek háttérvilágítás, gyenge látószögek, mozizás szempontjából ez egy érdekes párosítás, amit az egyik kéz adott, azt a másik elvette. A készülék a sötét részletek megjelenítésében sem jeleskedik, színei viszont szépek, sávosodásnak nyoma sincs. Jó hogy a monitornak van egy olyan profilja is, amiben viszonylag pontos, de általában véve a gyári képprofilokról azt mondhatjuk, hogy nem túl pontosak, viszont látványosak. A video bemenetek közül nem csak a digitális, hanem az analóg is éles, és ezúttal már a DVI kábelre sem kell külön költenünk. Ha játékra adjuk a fejünket, akkor a monitor közepes interpolációjával és elavult képarány kezelésével szembesülünk. Sebessége viszont egész jó, ha egy átlagos példánnyal vetjük össze, de a gyorsítással ellátott készülékek közt már a mezőny végén kullog.

A monitor már csak kiemelkedő anyagminőségével és a megnyerő látvánnyal tudott nagyot domborítani, ezzel nagyjából ki is merítette minden képességét. Tesztünk szereplői közül a Philips készüléke bizonyult a leggyengébbnek, ezért úgy gondoljuk, csak alacsonyabb áron lehetne létjogosultsága.

Webshop: Philips 226CL
Hivatalos honlap


A monitorokat a Cédrus Kft-től, a CHS Hungary Kft.-től és a Ramiris Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

  

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

34. sanyix
2011.12.14. 18:02
a benq egész jó lenne, megvan a led világítás és még hdmi-is, csak éppen az árából kéne egy tizest faragni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. davidrt
2011.12.14. 18:33
Én most tervezek monitort venni karácsony után! Kb 40-45ezert szánnék rá!
Amit eddig kinéztem: SAMSUNG S22A350H
Tetszik ez a BenQ is, de szerintem a Samsung jobb lenne! Véleményetek szerint? Esetleg tudtok ajánlani kb 40-45 k-ért hasonló monitort. Méret legyen 22-24 col. De inkább egy jobb minőségű 22-es! Filmet nézek sokat, meg néha játszok, netezek! (tehát szép színek és a 2ms-es válaszidő jó lenne). Ami még támpont, h legyen HDMI!
Bocsi, h itt kérek segítséget, de nem találtam erre vonatkozó fórumot!
Köszi előre is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Marcell77
2011.12.14. 19:37
én tudok neked ajánlani Dell U2312HM ez egy remek monitor U2311h utódja a 8ms-től meg ne ijedj meg.... 60hz 60 kép/sec 1/60=16,7 ms és ez azt jelenti, hogy a 2 ms hót felesleges inkább az input lagg számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. davidrt
2011.12.14. 19:47
A Dell U2312HM nem lenne rossz tipp, de ha jól látom az ipon termékek között, akkor egyrészt 10-essel drágább, mint az anyagi keret, és HDMI sincs rajta. Laptopra lenne kötve, így ez eléggé fontos feltétel. Eset valaki még tipp? Neked Marcell77 köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Marcell77
2011.12.14. 20:53
LG IPS236V-PN akkor én mindenképpen kerülném a TN-paneles lcd-t a samsungnak is vannak prémium paneljei meg a lg nek is LG-nél IPs Samsungnál PVA SPVA amúgy egy dvi hdmi átalakítóval bármi orvosolható ha neked mindenképpen kell rá hdmi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. NeoX
2011.12.14. 21:07
davidrt:Van nálunk Benq, nyugodtan megveheted! Ezek a mostani TN panelek már szebbek szemből ülve mintnéhány elavultabb IPS panel, és az utánhúzási effektet is elfelejtheted. Ha nagyon jót akarsz akkor a Samsung P2270HD-t veszed meg.
Igaz ez 46eBr ért Távirányitót meg TV tunert is tartalmaz, de gyönyörű a képe.
Én egy P2370HD-t és egy B2430HD-t használok, hihetelen mit tud kihozni a SAMU egy TN panelből..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Marcell77
2011.12.14. 21:29
"Ezek a mostani TN panelek már szebbek szemből ülve mintnéhány elavultabb IPS panel"

TN panel röviden:
● kitűnő válaszidő
● jó kontraszt, jó fekete
● gyenge betekintési szögek
● közepes színhelyesség
● 18 bites színképzés
● olcsó
● játékra, irodai használatra kiváló
● filmnézésre jó
● profi munkára gyenge


IPS panel röviden (AS-IPS):
● jó válaszidő
● jó kontraszt, jó fekete
● kiváló betekintési szögek
● kiváló színhelyesség
● drága
● játékra jó
● filmnézésre, irodai munkára kiváló
● profi munkára kiváló


MVA/PVA panel röviden:
● jó válaszidő
● kiváló kontraszt és fekete
● kiváló betekintési szögek
● jó színhelyesség
● játékra, filmnézésre jó
● irodai munkára kiváló
● profi munkára jó

nos TN-es monitor fizikailag csak 262 ezer szín megjelenítésére képes hoppá és ez nem fog változni... viszont az IPS nem elavult és már nem drága az LG-nek hála.... szóval szerintem ebbe a vitába kár belemenni nekem 2 monitorom van az egyik egy dell u2311h (ccfl) és egy LG E2351VR TN panel és LED háttérvilágítás. És megállapítom, hogy a Dell jobb.

Monitor választásnál fontos szempontok:
-kerüld a fényes kávát
-a monitor felülete lehetőleg legyen matt
-a visszajelző fény ne legyen 3000ezer lumenes
-ha van rá lehetőség néz meg a monitoron egy EIZO tesztet... az sokat elárul ha figyelsz

Ha ezeket betartod és tetszik a monitor képe legyen TN,IPS,PVA paneles és legyen bármilyen márka akkor nagy csalódás nem érhet... de teszem azt én a dellemet 46-ért vettem és még nem csalódtam benne... az LG is e körül volt de hát sajna az picit silányabb de nem gond elég 1 olyan monitor ami szín hű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. davidrt
2011.12.14. 21:34
Neox: Köszönöm, a BenQ nekem új márka, még nem néztem körbe alaposan! Bár ezen a tesztelt típusok kívül egyik sem nagyon tetszik! A P2270HD jó tipp, a nagytesót a 2770-est használom én TV-nek, tényleg jó! Csak hát a 27 col nekem sok lenne, ezért marad a falon tv-nek, és esetleg fekvős filmnézésnek
Viszont kicsit hülye vagyok a monitorokhoz, ez a panel típusok része nem tiszta. Akkor most az IPS alaoból jobb lenne mint a TN. csak hát azok drágák? És te meg azt mondod, h ezek a TN panelesek (BenQ és Samsung) nagyon jók!?
A B2430HD kicsit húzós árú, de a P2270 és 2370 lehet opció. Bár, h utóbbi kettő miben tér el az általam eredetileg választott monitortól (SAMSUNG S22A350H), a TV-tuneren kívül, azt nem tudom! Esetleg akkor más a panelje?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Marcell77
2011.12.14. 23:32
minden gyártónak vannak belépő szintű monitorjai ezeket általában TN panellel szerelik ami egy olcsó "jó minőségű" panel.

a jobb monitorokat ips, pva panelekkel szerelik valamint jobb minőségű háttérvilágítással és elektronikával...

és ma lehet olyan IPS monitorokat kapni amik olcsók és szanaszét verik bármelyik TN monitort.... ugyan ezek picit visszafogott e-IPS panelek. e-IPS nagy tesója a H-IPS na azoknak meg már nagyon élethű színvisszaadással rendelkeznek...

ugyan ez a helyzet a Samsungnál csak ők PVA, S-PVA, MVA, utópia AMOLED

TN belépő szintű a többi picit/nagyon felette van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Marcell77
2011.12.14. 23:32
minden gyártónak vannak belépő szintű monitorjai ezeket általában TN panellel szerelik ami egy olcsó "jó minőségű" panel.

a jobb monitorokat ips, pva panelekkel szerelik valamint jobb minőségű háttérvilágítással és elektronikával...

és ma lehet olyan IPS monitorokat kapni amik olcsók és szanaszét verik bármelyik TN monitort.... ugyan ezek picit visszafogott e-IPS panelek. e-IPS nagy tesója a H-IPS na azoknak meg már nagyon élethű színvisszaadással rendelkeznek...

ugyan ez a helyzet a Samsungnál csak ők PVA, S-PVA, MVA, utópia AMOLED

TN belépő szintű a többi picit/nagyon felette van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Marcell77
2011.12.14. 23:33
bocs a duplapostért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. rastawicc Marce...
2011.12.15. 10:33
El vagy te tévedve egy kicsit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. darkarchon...
2011.12.15. 13:17
davidrt: ha már ennyit szánsz monitorra, ne sajnáld azt a +10-et a Dell U2312HM-re, ISZONYAT JÓ monitor! Szívtam a fogam én is az árán, de tudva, mit most, 1000x verném a fejem a falba, ha TN-t vettem volna. Monitort meg nem fél évre vesz az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Trolltaxi
2011.12.15. 15:15
A HKC 30 alatt, mint a teszt második helyezettje (2 ponttal lemaradva egy 20%-al drágább és 10 ponttal előzve egy majd harmadával drágább monitort) igen jó eredményt produkált.

Én vasárnap vettem egyet, érzésre (leszámítva a töksötét képen a bevilágítást) kiváló, remélem, hogy 3-5 év múlva is az lesz, nem pedig veszélyes hulladék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Marcell77
2011.12.15. 18:17
és az egyetlen VESA kompatibilis ami mai led monitoroknál ritkaság ebben az árkategóriában meg csoda
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Marcell77
2011.12.15. 18:18
ja csak az CCFL sorry
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. davidrt
2011.12.15. 18:39
darkarchon1978: Egyrészt a 45k is a max költség, másrészt szerintem az a monitor nagyon csúnya(Dell U2312HM)! A másik, h még mindig nincs HDMI rajta, és mivel nem fal felé lenne téve, ezért látszana h kiáll az átalakító(amúgy sem szívesen használok DVI-t)!
Majd még gondolkozok, mert biztos jó lenne egy IPS paneles monitor, de azért ennyi pénzt nem szánnék rá! Meg inkább egy felső kategóriás TN, mint a legolcsóbb IPS!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Marcell77
2011.12.15. 18:46
akkor vegyél TN-t ha szerinted csúnya akkor nincsen stílusérzéked a DELL azért általában elegáns akkor vegyél felső kategóriás TN-t de azt 45 ért szintúgy nem kapsz 22 colos méretben sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. yodamester...
2011.12.15. 18:47
Ha előbb szólszMost adtam el a samsung 2370HD monitoromat 40 ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. NeoX
2011.12.16. 20:27
Hát meg kell mondani a monitorban az U2311 ritka ronda..De nem számít mert úgysincs rajta HDMI! Ehhez képest drága is! 60eHUF fölött van az ára, pedig elavult és sokat is zabál. A nagykerben melléraktuk a Samsungomnak 2370HD éshát a feketéje csapnivaló volt. Szval lehet akármilyen a színhűsége, meg lehet kitekert nyakkal már 178" ból monitort nézni, de a lassú frissítés meg a vacak fekete egyértelműsíti a TESCO gazdaságos IPS monitor feelinget.
Igen vegyél egy felsőkategóriás TN panelest. A vacak DELL árát pl megtoldod 5eHUF-al és 65ért akcióban megveheted a SAMSUNG B2430HD-t Analóg/Digit tunerrel, mkv/felírat lejátszással, távírányítóval, ezerféle kalibrációs lehetőséggel, látószög javító funkcióval(Magic Angle).Hidd el szemből nézve a SAMSUNG színei tűnnek a gyönyörűbbnek és a kép a képben sem utolsó dolog NET-ezés közben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. davidrt
2011.12.16. 20:53
NeoX: Köszönöm, azt hiszem a Samsungnál maradok a pontos típus még kérdéses! Még meg kell néznem mennyit tudok hozzárakni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Marcell77
2011.12.17. 13:33
Dell U2311h a monitor usb csatlakozóiról használom a következő eszközöket... Billentyűzet: Logitech G110, Egér: Logitech G400, Logitech HD Webcam C310, valamint a monitor tápról meg a Dell AX510-es hangszóró is... ezzel a konfigurációval 22 Wattot zabál... a CCFL háttér világításos csúnya monitorom ami 1000× jobban néz ki egy zongoralakk fröccsentet Samsung monitornál... KB. egy hete vettem az én édes testvéremnek egy Samsung S22A300N ez egy 21,5 colos LED monitort na ez az elvetemült bekalibrálva 16 Wattot eszik....

Szóval NeoX azt még nem is említem, hogy ezt a monitort már nem gyártják... Dell U2312HM van helyette. és azt, hogy elavult ki kérem magamnak sokkal homológabb a háttérvilágítás mint bármelyik edge led szarnak. "TESCO IPS" még mindig jobb mint a legalja TN.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kristof123
2011.12.17. 16:41
Sziasztok! Én is szeretnék monitort venni, de sajnos nem boldogulok velük. Mikor elolvastam az itteni hozzászólásokat elgondolkodtam.... ASUS ML228H, ezt a monitort néztem ki. Sajnos nem értek hozzájuk és szeretném ha segítene valaki vagy csak tudna ajánlani 45-50k a plafon és szeretném ha 21-22" között lenne. FPS játékhoz használnám leginkább és elvétve filmezni is. Köszönöm előre is a segítséget!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. NeoX
2011.12.17. 23:10
Az U2313-ről nem Tudok nyilatkozni, a 2311 mellett kapcsoltattam be a zongoralakk B2430HD-m. Igaz csak a tesóm meg a nagykeres volt mellettünk, de a
monoszkópábra alapján a dell feketéje csapnivaló volt. Persze ez köztudott az IPS-ről a lényeg hogy számomra zavaró. A 22W hoz annyit fűzök hogy az AX510
adatlapján "10 watts continuous average power" üzenet szerepel. Ekkor még a bill+egér+webcam fogyasztását nem vontuk le az általad megadott értékből. Ezekután NEM az a NONSZENSZ állítás jön le hogy az általad HYPE-olt monitor KEVESEBBET eszik mint egy LEDES 23"-os, hanem hogy EGYENESEN termeli az Áramot )

Nem kell rizsa, érintsd meg többórás használat után (nem nulla fényerőn) az IPS paneled, majd tapints meg egy LED panelt. Amit érzel az minimum 5-15W különbség.
Arról nem beszélve hogy egy CCFL panel háttérvilágítása napi 3-4 ki be kapcsolás mellett 2-5 év alatt "kiég".Emiatt nem célszerű őket rövid időnként lekapcsolni. A LED monitornak TELJESEN mindegy hányszor kapcsolgatod, nem fog megállni hamarabb .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. NeoX
2011.12.17. 23:22
Kristof123: Jó az az ASUS, csak az a gond hogy ár/teljesítményben a egyik legrosszabb. A SAMSUNG S24A300B-t ajánlom pl az IPON-on 49-ért, vagy a tényleg gyönyörű SAMSUNG S23A350H-t (ez csak 46). Egyiket sem fogod megbánni. Pixelhiba garancia van, ha beregisztrálod a SERIAL-t a honlapon, további 2 hónap garancia jár. Ez utóbbi a sokkal drágább monitorokhoz sem jár..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Sytyx
2011.12.17. 23:40
TNes Samsungról váltottam IPSes Dellre. Nem cserélném vissza, fekete ide vagy oda. Bár nem tom miről beszélsz, nem voltam elájulva Samu feketéjétől sem. És ha nem direkt szemből néztem akkor mindegy volt mit nézek, kb semmit nem láttam. Fogyasztás meg hát érdekes hogy 2-5Won megy a vita. Ez évi max ezer péz. Annyit fizetek a vacak Dell többletfogyasztásáért. A szoftveres képjavítások meg annyit is érnek. De legalább szép a feketéje a Samudnak, ha minden másba gyengébb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Marcell77
2011.12.18. 00:23
NeoX szerintem te zacskóban élsz abban igazad van, hogy a CCFL-nek vannak hátrányai de engem sokkal jobban irritál ha nem homológ a háttérvilágítás na mindegy... és evvel a feketével nincs semmi gond

LG W2420R légy-szí ezt a monitort fikázd picit...

Meg írj az EIZO-nak levelet, hogy hülyék és szar monitorokat csinálnak IPS kuka TN-t bele...

én jót szórakoztam rajtad már csak azon is, hogy kikerested a AX510-ös teljesítményét 10 Watt maximális felvétel kihúztam mindent a te kedvedért... de csak is a tiedért 19.5 Wattot zabál úgy ez az undorító szar DELL ami még mindig sakkal jobb mint bármelyik TN
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rastawicc
2011.12.18. 02:47
Marcell77
Most már elég lesz, neked van igazad. A közrend érdekében húzd le magad. Éljen az IPS!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. NeoX
2011.12.18. 14:11
Marcell77: "10 watts continuous average power"<>'10 Watt maximális felvétel' de mindegy1. A monitorod 20W-al és a Nálam átlagos napi 16 órával (munka+filmnézés)számolva: 0,0552 Ft/Wh* 20W* 16h napi használat* 365 nap =6447 Ft Nettó fogyasztás Évente.(+Szénipari szerk.át.tám.díj+Kedv.árú vill.energia.tám.fiz.díj+Kapcsolt termelésszerk-átal.díj+Elosztói alapdíj) Összesen ez bruttó Kb 7000 HUF évente. Egy átlagos 32"-os LED TV is kb pont ennyi megtakarítást hoz évente. Tehát a +20000Ft felárat egy led TV akár 2 év alatt is behozza, nem beszélve arról hogy az élettartama a többszöröse a CCFL-esnek. Egyszóval nem beszélek "hüleséget" ugye.
LG W2420R? 65W Ledes háttérvilágítással. Egy profi monitortól jó érték. Ahony nézegettem az elődök 100W körül zabálnak, itt se mindegy az évi 10-30e HUF többletfogyasztás..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Marcell77
2011.12.18. 18:01
És ki beszélt itt LED tv-ről? mert, hogy eddig monitorról volt szó az biztos. hülye troll
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Marcell77
2011.12.18. 18:05
5 év alatt maga az LCD elavul szóval kb. seggedet a földhöz verheted, hogy a háttérvilágítás még jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. NeoX
2011.12.19. 21:09
Azért próbálsz sértegetni mert újra alulmaradtál az érvelésben. Nekem állt meg CCFL 2 év 2 hónap után, szval ismét csak a hasadra ütöttél. Próbálj intelligensen érvelni, linkekkel alátámasztva hogy hasznos része légy a fórumnak s a társadalomnak. pl: "DELL U2311H Power consumption (typical)
33W (without audio and USB connections)" Link:
www.alldea.si/media/uploads/datoteke/PDF%20SPEC/Monitorji/U2311H.pdf .
Mivel gyengéd volt az angol lentebb:
"Átlag 33W-ot eszik a monitorod az USB-s cuccaid és a hangszóród nélkül". Azzal együtt átlag 44W ugye. A LED TV kiváló viszonyítási alap, a 32"-osok bizony közel 50W-al is beérik..Az "ami Nekem van az az überf*sza aki mástmond az %@&troll"viselkedést mindenképp vetkőzd le szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. davidrt
2011.12.19. 21:22
Fiúk!
Köszönöm mindkettőtöknek (és mindenki másnak is) a segítséget, de szeretném, ha vége lenne a vitának! Szimplán feltettem egy kérdést, ki tudna ajánlani a megadott feltételekhez passzoló monitort! Az, h valaki nem érti meg őket, és valami tök mást ajánl, az dízelt tankol 95-ös helyett? Vagy cukrot használ só helyett?
Nem szeretnélek megsérteni, de nem viccből írtam hogy kell HDMI, és hogy ne legyen több mint 45k. Értem, h neked nagyon bevált, és szuper monitor, de ha egyszer nem jó nekem, akkor a hajamra kenhetem! És ne sértődj meg, ha valaki nem fogadja el a segítséget. De rendes vagy, h időt szakítottál rám.
Amúgy valószínű maradok az eredetinél, utólag bocsi, h kirobbantottam a harcot! kellemes ünnepeket!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. NeoX
2011.12.20. 00:13
Davidrt! Ritka ha valaki ilyen gentleman mint Te. Engem is így Neveltek, bár az a párom kicsit lerontott. Marcell77: Sajnálom h lerondáztam a DELL-ed.
És Én is Mindenkinek Boldog Karácsonyt Kívánok! És Bort, Búzát, Olcsó SATA3-as SSD-ket..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!