iPon Cikkek

22"-os Full HD monitorok tesztje

Dátum | 2010. 01. 13.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal három 22 inches Full HD monitort vizsgáltunk meg közelebbről. A LED-es háttérvilágítással ellátott BenQ V2210Eco-t, a Dell E szériás újdonságát az E2210H-t, és az LG W2243T-t, ami olyan friss, hogy szinte még ropog.

BenQ V2210Eco


A környezettudatos monitorvásárlók számára egyre nagyobb a választék, legalábbis ami a BenQ monitorokat illeti. Alighogy megérkezett a LED-es háttérvilágítással szerelt V2200Eco, máris itt az utódja, a V2210Eco, mely szintén LED-es megvilágítással rendelkezik. Bár az adatlapok szerint modellfrissítésről nem beszélhetünk (ebből kiindulva csak a káva színében különböznek egymástól), az adatokból mégsem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis nem egyszer láttunk már különböző képű monitorokat megegyező paraméterekkel. A BenQ legújabb V szériás kijelzőjét 21,5 colos képátlójával a legkisebb olyan monitorok közé pozícionálták, melyek Full HD (1920*1080) felbontásra képesek. A kis képpont távolság igen részletes képet eredményez, de tudni kell, hogy szövegolvasásra már csak sasszeműeknek ajánlott (ezt vegyük figyelembe vásárlásnál, a kis képpontok miatt sokszor kellhet majd nagyítgatnunk).


A V2210Eco a hófehér borítású káva helyett immáron teljesen fekete, matt színezést kapott. A formaterv változatlan, az egyszerű, de korántsem csúnya dizájnhoz ezúttal is az aszimmetrikus talpat kapjuk, viszont most lemaradt a kör alakú tartórekesz, melybe korábban a vicces műfüvet rakhattuk. Az összeszerelés minősége kitűnő, a műanyag káva elemei pontosan illeszkednek egymáshoz és az egész masszívnak érződik. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy a monitor dőlésszöge is hangtalanul állítható be, nem recseg-ropog a szerkezet.


A menükezelő gombok a káva oldalán vannak, melyek bár könnyen kitapinthatóak, kezelésük mégsem igazán gyors. A fekete alapon fekete színű piktogramok mit sem segítenek a tájékozódásban, nem látjuk, hogy mit nyomunk meg, ezért marad a kiszámolós módszer. Kár, hogy a gyors fényerőállítás hiányzik, ezért mindig be kell lépni a menübe. A szoftveres menüről ezúttal is le kell mondanunk, a kellékeknél még telepítő CD sincs, és a vezetékek közül is csak a legfontosabbakat kapjuk meg: egy VGA- és egy tápegység kábelt. A bekapcsoló gomb tartalmazza az állapotjelző led-et, melyet nem tilthatunk le, de ennek nem is éreztük szükségét, mivel nincs zavaró fényereje.


Az állvány összeszerelésével nincs sok probléma, a talp összepattintása után máris használhatjuk a monitort. A panel billegése minimális, a nagyméretű talp igen stabilan tartja a kijelzőt, az elcsúszást pedig talp gumírozása akadályozza meg sikeresen. Az egyszerű állvány annyi döntögetési lehetőséget rejt, amennyi a hétköznapi használatban szükséges (-5-től 20 fokig állítgathatjuk) . A fixen beállított magasságot is jól eltalálták, ha lehetett volna, akkor sem állítottuk volna át.


Hátul felfüggesztési lyukakat (VESA 100) és video bemeneteket találunk. A csatlakozók közt csak egy VGA és egy HDMI dugasz található, a DVI sajnos lemaradt. Ez még nem nagy probléma, de HDMI kábelt nem kapunk a monitorhoz, ezért saját vezetékre lesz szükségünk, amikor a digitális átvitelt szeretnénk használni (vagy egy átalakító kábelre, ha videokártyánkon nincs HDMI kimenet). A készülék oldalán egy fejhallgató kimenet található, melyen a HDMI jel audio sávja szólal meg, ennek hangereje menüből szabályozható, beépített hangszórók nincsenek. Használat közben, ha megszűnik a video jel, akkor a kijelző önállóan átvált a másikra (ha azon van valami), ezt sajnos nem lehet kikapcsolni.

Kábel elvezető a nyakonFejhallgató kimenetHDMI és D-Sub bemenet


OSD


A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták. A grafikus OSD a jó tagoltságnak hála könnyen átlátható, így viszonylag gyorsan elvégezhetjük képbeállításainkat - már ha van hozzá elég fény, ugyanis a gombok feliratai csak ilyenkor látszanak. A Picture Mode almenü rejti a képprofilokat. A Movie, Game és Photo módok élesítéssel, kontraszt és fényerőnöveléssel markánsabbá, látványosabbá teszik a megjelenítést, továbbá ezeknél kapcsolhatjuk be a már kicsit vicces 5 000 000:1 értékű dinamikus kontrasztot is (de nem ajánlott). Különleges helyzetekben jól jönnek az extra színprofilok, viszont internetezéshez, szövegszerkesztéshez jobban járunk a szabványos sRGB-vel vagy egy jól beállított Standard profillal (az ajánlott értékek a lap alján olvashatók, ám most is buzdítanánk mindenkit arra, hogy keresse meg a számára ideális beállításokat, mert a monitorokban is van szórás, nem biztos, hogy ezekkel máshol is jól néz majd ki a kép). Az Eco mód egy fixen beállított fényerejű és kontrasztértékű séma, mellyel az egyébként is kedvező fogyasztást mérsékelhetjük. A színhőmérséklet megváltoztatása csak a Standard és Eco profiloknál lehetséges, itt megtaláljuk a szokásos kékes, pirosas, normál és egyéni sémákat. Extraként a gamma értékét szám szerint állíthatjuk be (1,8 és 2,6 között), a HDMI PC Range opcióval pedig a bemeneti tartomány szűkíthető le, értékei: RGB(0-255), RGB(16-235). Valószínűleg ezzel a gyártó mélyebb feketetét szeretett volna elérni, de ebben a formában ennek nem sok gyakorlati haszna van, mert értékes információt vesztünk vele, így a szélső értékek vagyis a legvilágosabb és legsötétebb árnyalatok tűnnek el.

Képminőség

A monitor igen kiegyensúlyozott színvilággal büszkélkedhet, nem kell tartanunk fakó vagy eltúlzott, rikító színhasználattól, ráadásul a színátmenetek is szép folyamatosak. A kontrasztskála akadályát is szépen vette a készülék, bár a szélső értékeket már nem kedveli annyira, de ha nagyon figyelünk, még ott is láthatunk némi különbséget az árnyalatok közt, ami végeredményben dicséretes. Ahogy az OSD-nél említettük a színhőmérséklet kedvünk szerint állítható be, nekünk sikerült könnyen megtalálni a szemünknek kellemes értéket, ugyanis a színcsatornák kiegyensúlyozott értéke (100, 100, 100) tökéletesen megfelelő volt. Az alacsony fogyasztás ellenére a háttérvilágítás fényereje is bőséges, ez a LED technológia egyik előnye.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Miután beszereztük a digitális átvitelhez szükséges HDMI kábelt, tökéletes minőségben élvezhettük a szövegmegjelenítést. Ezzel szemben azonban a VGA bemenet már jól láthatóan homályosabbnak bizonyult, ezért ez csak annyi időre ajánlott, amíg elő nem kerítjük a digitális madzagot. Megnéztük mi a helyzet olyankor, amikor játszani szeretnénk, viszont videokártyánk nem bírja szuflával, ezért sebességnövelés céljából alacsonyabb képméretekkel próbálkozunk. A kijelző sajnos nem támogatja az 1600*900-as felbontást, ezért ilyen esetekben mindig csak kényszerből vesszük elő a 16:10-esek 1680*1080-as képméretét. Itt a homályosság erős kompromisszummal bár, de még éppen elfogadható: szövegszerkesztésre nem ajánlott, de játékra még jó lehet, főleg, hogy a képarányt sem tévesztette el a monitor. Lejjebb haladva tovább javul a helyzet, az 1360*768 és 1280*720 képméretek homályossága szinte elhanyagolható, de csak utóbbival voltunk maradéktalanul elégedettek az 1360*768 torz képe miatt (nem esett le a monitornak, hogy az is 16:9). Ezt az egyet leszámítva a képarányok kezelését hibátlanul végzi a kijelző, sosem torzít.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A LED-es háttérvilágítás jótékony hatását ezúttal is megtapasztaltuk, a technika előnye nem csak a kedvező fogyasztáson mérhető le, hanem az egyenletes fényeloszláson is. A fekete képernyő a legérzékenyebb a bevilágításokra és foltosodásra, de amint ez a tesztképeken is látszik felhősödésnek nyoma sincs, még a hosszabb záridős felvételen is rendkívül egyenletes a megjelenítés. A széles betekintési szögek viszont hiányoznak a felhőtlen élvezethez, sajnos a kijelző továbbra is csak átlagos látószögekkel bír (valószínűleg ugyanaz a panel és vezérlőelektronika foglal helyet benne, amit a V2200Eco-ban is láthattunk). Egy személynek ez nem jelent gondot, hiszen szemből tökéletesen élvezhetőek a monitor színei és a fekete megjelenítése is meglehetősen mély, ami filmek szempontjából kedvező, de az oldalt ülők már egy jóval sötétebb képet nézhetnek, alulról és felülről pedig drasztikus a kontrasztvesztés (de legalább egyik irányból sincs színtorzulás). Ezért ha egyedül nézünk rajta filmet, tökéletesen elégedettek lehetünk vele, azonban társaságban ez már kevés. A monitor játékra is alkalmas. Még ha nem is rendelkezik a legkifinomultabb túlvezérlési eljárással (sőt egyáltalán semmilyennel), mégis jól tudunk vele játszani. Szigorú szemmel vizsgálva gyors mozgásnál felfedezhető némi utánhúzás, de véleményünk szerint ennyi még belefér, és jobb, mint egy kezdetleges kísérlet a reakcióidő csökkentésére, amely esetleg rosszul sül el (pl. sárgás szellemkép). Emellett még egy pozitívum, hogy a monitor bemeneti késése elhanyagolható, így játék közben a közvetlenség is megmarad.

Dell E2210H


A Dell legújabb E szériás monitora szintén közel 22 colon tárja elénk a Full HD felbontást, azonban itt meg kell elégednünk a hagyományos CCFL háttérvilágítással. Meglátjuk, hogy ezúttal ez mire lesz elég.


A Dell háza táján már jó ideje felütötte fejét a kubizmus, mely főként a G és E szériás monitorok küllemére igaz. Jelen tesztalanyunk formaterve, vagyis az E2210H is ennek szellemében készült el. Az egyébként sem szokatlan szögletesség itt fokozottan látható, a káva szélei szinte elvágják a kezünket, a matt fekete festés pedig igen komoly benyomást kelt a szemlélődőben. Az összeszerelés minőségére nincs panasz, bár kiemelkedően masszív megépítésről sem beszélhetünk. A felhasznált műanyagok vastagsága átlagos, a monitor döntögetése viszont tökéletesen hangtalanul történik.


A képbeállítások nyomógombjai a monitor jobb alsó sarkában találhatók. Pozitívum, hogy ezek nem oldalt, hanem a panel elején sorakoznak, és viszonylag jól kezelhetők, ugyanis a gombok felülete kellően nagy, az OSD piktogramjai pedig segítenek nekünk a tájékozódásban. Ugyan jól jött volna, ha maguk a gombok is kapnak valamilyen címkét, de még így is nagyjából elégedettek lehetünk (a szoftveres menü azért jól jött volna). Gyorsgombként akár kettőt is konfigurálhatunk magunknak, így a fényerő/kontraszt beállításai, a bemeneti jelváltás vagy a képprofilok között is tallózhatunk anélkül, hogy végigtúrnánk értük a menüt. A bekapcsoló gombba szerelt állapotjelző led kék és narancs fénye közepesen erős, letiltani nem lehet.


Az E2210H szintén egy kis tudású, de annál vaskosabb állványt kapott, mely a panel súlyához képest jól megtartja a monitort, de kevés inogásra azért számítani kell. Az állvány konfigurációs lehetőségei nem kimondottan szélesek, csak a szokásos döntögetést végezhetjük el rajta. Erre nincs hivatalos adat, de érzésre nagyjából a szokásos határok között képes bólogatni (előre 5 fok, hátra 20). A fix magasság ideális, ezen még kismértékben sem szerettünk volna változtatni.


Hátulról megvizsgálva a készüléket láthatjuk, hogy a nyak közepén egy kábelgyűjtő nyílás is helyet kapott, csökkentve ezzel a vezetékek kuszaságán. Az állvány eltávolítása után a VESA szabványú lyukak is felbukkannak, így a monitor falra szerelhetővé válik. A video bemeneteknél sajnos hiába keressük a HDMI csatlakozót, mivel az nincsen, a panel alján csak az alapvető DVI és VGA bemenetek foglalnak helyet (de legalább mindkét kábelt megkapjuk a monitorhoz). A video jelek külön képbeállításokkal rendelkeznek, ráadásul a jelválasztás lehet kézi vagy automatikus, így elmondhatjuk, hogy a kijelzőt tökéletesen felkészítették a feladatra. Egyéb extra csatlakozó és beépített hangszórók nincsenek, de ami kellemetlenebb, hogy a tápkábel is hiányzott (ejnye, az nem egy nagy tétel).

Kábel elvezetésHangszórótartó pöckökDVI és D-Sub bemenet

OSD


A Dell monitora szintén jól tagolt képernyőmenüvel rendelkezik, ezért könnyű benne eligazodni. A kijelző természetesen előre beállított sémákat is felajánl, de előbb el kell döntenünk, hogy a monitort grafikai vagy video módban szeretnénk használni. A Graphics mód a valódi színreprodukcióra koncentrál, közülük a Standard vagy az egyedileg beállított értékkel lehet a legszebb színhasználatot elérni. A Video mód profiljai inkább meseszerűek, de sokkal megnyerőbb képet produkálnak. Itt a Movie és Sports sémák bizonyultak a legjobbnak, melyek az extra színezésen felül erős (de nem zavaró) élesítéssel érik el a kívánt hatást. Ahogy említettük az OSD oldalán piktogramok segítenek nekünk a gombkezelésnél. Az LCD Conditioning funkció a hibás képpontok felderítésénél tesz jó szolgálatot, további extraként pedig gyorsgombokat konfigurálhatunk, mellyel a képprofil váltás és fényerő állítás végezhető el két gombnyomással.

Képminőség

Ami a kijelző képminőségét illeti, nagyjából elégedettek voltunk, de azért messze nem beszélhetünk tökéletességről. A színhasználat nem rossz, hozza a TN panelek átlagát, de az átmeneteknél egy kis sávosodás is látható. A fényerő kellően nagy, amin nem lepődtünk meg, mivel a készülék fogyasztása sem túl alacsony (átlagos értéke 27W, ami akár 40-45W-os csúcsértéket is jelenthet). Bár a kontrasztskála világos árnyalatait szépen megkülönbözteti a monitor, a sötétekkel már jól láthatóan gondban van. Ez utóbbi filmeknél jelent majd hátrányt, ezért a felemás eredményt csak egy közepes minősítéssel tudjuk illetni. A kijelző betekintési szögeivel viszont nincs különösebb probléma, sőt, oldalról mindössze csekély kontrasztvesztésre kell számítani és színtorzulás is csak elenyésző szinten jelentkezik. Alulról a szokásos sötétedés vár minket, de meglepően sokáig olvasható marad a képernyő, felülről pedig alig változik a kép, csak leheletnyi fényerőcsökkenés látható. Összefoglalva a monitor színvilága és kontrasztértéke inkább átlagos, de ezt széles tartományban képes elénk tárni.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző legnagyobb felbontásán a DVI bemenet kellően éles, de kevés minőségromlás mellett a VGA csatlakozó is jól használható. Látszik, hogy erre odafigyeltek, hiszen mindkét bemenet saját képbeállításokkal és kézi jelváltással is rendelkezik. Ha az alacsonyabb képméreteket is használni szeretnénk, akkor csak végszükség esetén tegyük ezt, ugyanis az általában használható 1280*720-as felbontás már kellemetlenül homályosnak bizonyult (és a többi sem volt jobb). Képarány kezelés nincsen, a monitor minden felbontást 16:9-ként kezel, ennek megfelelően csak ezek jeleníthetők meg torzításmentesen, használjuk a VGA-t inkább a képarány kezelésre, ha képes rá. Ha mégis maradunk a készülék interpolációjánál, akkor az alacsonyabb felbontások mindegyike némi fekete kerettel jelenik meg, még olyankor is, amikor erre látszólag semmi szükség nincs (16:9-es felbontásoknál).

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Filmezés szempontjából dicséretes, hogy TN panelhez képest jók a látószögek, de sajnos a közepesen mély fekete, a háttérvilágítás foltossága és a minden irányból beszűrődő fények lerontják az összképet. Kár érte, ugyanis a Video mód színprofiljaival még felhúzhatnánk a közepes színvilágot, világosabb jeleneteknél viszont ez nem probléma, a foltosodás és a bevilágítások sem észrevehetőek, de a sötét jelenetek nem a legszebbek. A válaszidő gyorsítás nélküli kijelző 5ms-os értéke ezúttal csak éppen elég volt játékra, gyors mozgásoknál nem kellett erőlködni, hogy utánhúzást is lássunk (azonos specifikáció ellenére a BenQ monitora itt láthatóan jobbnak bizonyult). A monitor bemeneti késése közepes, így összességében csak alkalmi játékosoknak ajánlható.

LG W2243T


Végül lássuk az LG újdonságát, melynek valós 22 colos képátlója szintén Full HD felbontással társult, és az ára is igen kedvező.


A kijelző formája talán kissé unalmas, merő feketeség fogad minket, és azt sem mondanánk, hogy a dizájnt túlzásba vitték. Természetesen ez önmagában nem jelent semmit, ettől még lehet, hogy egy kiváló monitorral van dolgunk, hiszen úgyis a képminőség a lényeg. Az anyagminőség egyébként nem rossz, szerencsére a nyekergő talp effektus itt elmarad (néha ugyanis előfordul, hogy a gyártó egy-egy típusánál becsúszik egy ilyen), a műanyag borítás közepesen vastag és az illesztési hézagok is elfogadhatóak. A monitorra ránézni tehát nem egy különleges élmény, de abszolút megszokható és a lényeg, hogy nem akar szétesni, ezért a vendégek előtt sem kell szégyenkezni vele.


Az egyszerűség előnye a gyorsaság, legalábbis jelen esetben. A menü elég fapados, talán ennek köszönhető, hogy a képbeállítások gombjai rendkívül gyorsan reagálnak és a tetejében még kezelésük is kényelmes, így sötétben sem okoz gondot ezeket kitapintani. Legalábbis azoknak, akik az LG gombkiosztásához vannak hozzászokva, ugyanis nincs változás, de megszokásuk egyébként sem tarthat tovább tíz percnél. A gyorsgombokkal csak bemeneti jelet és profilt válthatunk, a fényerőállítást hiányoltuk róla, és extraként nem ártott volna a szoftveres menüvezérlés sem, de ilyen jó gombok mellett erre nincs is különösebb szükség. Kicsit kattogósak, de nagyon pontosak. A bekapcsoló gomb egyúttal Led-ként szolgál, mely használat közben egy igen zavaró elem, készenlétnél pedig az intenzív piros villogás még kellemetlenebb. Még jó, hogy ezt menüből letilthatjuk, szükség is van rá.


Ahogy említettük, egyszerű monitorról van szó, így talpa sem képes nagy kunsztokra, bár ebben többi tesztalanyunk sem jeleskedett igazán. Az alapvető döntögetéssel viszont nincs baj, hátrafelé megfelelő mértékben billenthető (15 fokban) és jó, hogy előre is képes megdőlni (5 fokban). Bár a különleges igényeket ez nem elégíti ki, a mindennapokra mégis megfelel, ezért egy használható állványról beszélhetünk, a nagyméretű talp pedig igen jól megtartja az egyébként könnyű panelt. A monitor fix magassága még éppen megfelelő, mi talán kicsit magasabbra tettük volna, de a panel hátradöntésével ezt könnyen ellensúlyozhatjuk.


Hátul sem fogad minket nagy meglepetés, a szellőzőrácsok alatt felfüggesztési lyukak vannak (VESA 100), lejjebb haladva pedig megtaláljuk a csatlakozókat is. A video bemenetek közt egy DVI és egy VGA áll a rendelkezésünkre. Tartottunk tőle, hogy az olcsó ár okán lemarad majd a digitális csatlakozó. Szerencsére nem így történt, de azért egy HDMI dugasz elfért volna még rajta. Ha az egyik bemeneten megszűnik a video jel, akkor a monitor a gyártótól megszokott módon önállóan átvált a másikra, ezt sajnos nem lehet kikapcsolni (persze legtöbb embert nem érinti a dolog). Beépített hangszórók és extra audio kimenet nincs, viszont mindkét video kábel és a tápegység madzagja is megtalálható a dobozban.

DVI és D-Sub bemenet

OSD


A képernyőmenü a lényegre szorítkozik, ezért csak az alapvető fényerő, kontraszt és színhőmérsékleti beállításokkal rendelkezik. A kijelző színhőmérsékletét három fokozatban állíthatjuk be 6500K és 9300K között, de elérhető az sRGB szabvány és az egyedi színkeverés is. Közülük utóbbi ajánlott, de nem kell sokáig próbálkozni, ugyanis a kiegyenlített gyári értékek (50,50,50) tökéletesen megfelelőek. A monitor f-engine színkezelő motorjával érdemes kísérletezni, mert látványos hatást érhetünk el vele, azonban rikító színei miatt a gyári sémák (Movie, Internet) nem igazán használhatók erre a célra. További profilok gyanánt a Normal, Demo (fél képernyős összehasonlítás a Normal és Movie között) és az User (egyedi) módokat kapjuk, ahol lehetőségünk van az ACE és RCM képjavító funkciókat saját kézzel beállítani. Extraként az állapotjelző kikapcsolása, és a Fün gomb megnyomásával a 4:3 mód és a Photo Effect részleg áll a rendelkezésünkre. A „4:3 in wide” képarány kezelési funkció hasznossága az olyan régi játékoknál nyer különösebb jelentőséget, melyeknél szélesvásznú monitoron torz a kép, vagyis nem támogatják a 16:9 vagy 16:10-es felbontásokat. Ennek segítségével oldalról nyomhatjuk össze a képet, így érve el a rendes 4:3 arányt, bár ezt az újabb videokártyák driverével is kiválthatjuk. A „Photo Effect” fényképek nézegetésekor lehet hasznos. Három opció közül választhatunk: Gaussian Blur (mely némileg elmossa a képet), Sepia és Monochrome (utóbbi kettő adja magát, barnássá vagy fekete-fehérré tehetjük vele a képet).

Képminőség

Kezdjük rögtön egy negatívummal, a monitor bekapcsolása után némi zúgásra lettünk figyelmesek, mely a fényerő csökkentésével felerősödött. Sejtésünk beigazolódott, némi fülelés után kiderült, hogy a zavaró hang a tápegység felől jön, ezzel sajnos ki kell békülnünk, ha ezt a típust választjuk (ha valaki egy ilyennek a tulajdonosa megírhatná a fórumban, hogy csak a mi példányunkat sújtotta ez a probléma, vagy általános). A képminőség viszont nem rossz, sőt. A kijelző színvilága a koreai panelekhez híven jó, a színátmenetek is szép folyamatosak, nyoma sincs darabosságnak. A fényerőtartalék bőséges, így erős napsütésben is olvasható a kép. A monitor viszont nem szereti a legsötétebb színárnyalatokat, csak a kontrasztskála világos árnyalatait képes kifogástalanul megjeleníteni, de ezen a területen összességében még így is valamivel az átlag felett teljesített. A panel látószögei jók. Oldalról csak enyhe fényerőcsökkenés látható, az extrém esetektől eltekintve egyik irányból sincs színtorzulás. Felülről némileg erősebb a kontrasztvesztés, de még nagyjából élvezhető a kép, alulról pedig sokáig olvasható marad, így az sem okoz gondot, ha 1-2 fokban alulról nézzük a képernyőt.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor legnagyobb felbontásán a digitális (DVI) és analóg (D-Sub) bementen is jól szerepelt, de azért a DVI előnye itt is meglátszott, a kép ezen némileg élesebb volt. Az felskálázás nem a kijelző erőssége. Egyedül az 1280*720 volt élvezhető (de az tényleg jó volt), a többi már nem ajánlott szövegolvasásra, különös tekintettel arra, hogy a monitor képarány kezelése kimerül a 4:3 módban, így csak az ennek megfelelő felbontások, no és természetesen a 16:9-esek jelennek meg helyes képarányban.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A kijelző háttérvilágítása ahhoz képest, hogy csak CCFL technológiával rendelkezik nagyon szép homogén. Itt-ott ugyan látható enyhe bevilágítás, de ezek még filmek sötét jelenetei alatt sem láthatóak. A fekete mélysége sem olyan rossz, így mindent összevetve a monitor jól teljesít mozivászonként. Játékok alatt viszont többet vártunk a TN paneltől, még annak ellenére is, hogy a monitorban nincs válaszidő gyorsítás. Bár nem vészes mértékben, de ha figyelünk, mozgás közben látható némi utánhúzás, a bemeneti késés pedig átlagos, így ez a teljesítmény a kijelzőt csak az alkalmi játékmonitorok közé rakja. 

BenQ V2210Eco


A BenQ V2210Eco monitora azok kegyeibe férkőzik, akik az egyszerű küllemet, jó összeszerelési minőséget, kedvező fogyasztást és nem utolsó sorban a jó képminőséget keresik. Igaz, a betekintési szögek terén kompromisszumot kell vállalni. Egy személynek tökéletes lesz az élmény, a háttérvilágítás homogén, a szép színek, kontrasztos kép és kellően magas fényerő megnyerő képet eredményeznek, de az átlagos látószögek miatt egy nagyobb társaság ennek csak egy részét élvezheti. A monitor helytállt játékoknál, mivel válaszideje, bemeneti késése és skálázási képessége is jó. A negatívumok közt a kényelmetlen menügombokat tudjuk megemlíteni, és bár a monitor HDMI csatlakozással is rendelkezik, kár, hogy ehhez nem jár vezeték. Mindent összevetve a látószögek miatt az V2210Eco igazán csak azoknak ajánlott, akik a monitort egyedül fogják használni, ők viszont biztosan nem fognak csalódni benne.

Pro:
-    jó anyagminőség
-    kis tudású, de minőségi állvány
-    szép színek
-    homogén, bevilágításoktól mentes háttérvilágítás
-    mély fekete
-    széleskörű képarány kezelés
-    HDMI bemenet

Kontra:
-    közepes, de még elfogadható látószögek
-    csak egy digitális bemenet (de legalább HDMI)
-    a menükezelő gombok kényelmetlen helyen vannak

Vásárlás


Dell E2210H


Ha a Dell kijelzőjére esik a választásunk, akkor egy igen kompromisszumos készüléket viszünk haza, de azért akadnak előnyei is a monitornak. Az átlagos színvilág az extra színprofilokkal némileg feljavítható, és a panel betekintési szögei is igazán jók, ezért a kijelző akár egy nagyobb társaságot is képes kiszolgálni. Már ha tanulásról, szövegszerkesztésről vagy internetezésről van szó (esetleg filmnézéshez világosabb jelenetekkel), más felhasználásnál ugyanis előjönnek a készülék hibái. Ha filmezésre kerül sor, akkor a sötét jeleneteket jobb elkerülni, ugyanis a szürkeárnyalatok egybemosódnak, a bevilágítás pedig kellemetlen látvány. A kijelző az alkalmi játékosokat képes kiszolgálni, de a komolyabb gamerek ennél sokkal jobb monitorokat is találnak a TN kategóriában. Az E2210H-t így leginkább irodában tudnánk elképzelni egy jóval mérsékeltebb árcédula mellett, ahol nincsenek nagy elvárások.

Pro:
-    széles betekintési szögek
-    független video bemenetek (külön képbeállítások)
-    könnyen szerelhető, vaskos állvány

Kontra:
-    nincs képarány kezelés
-    TN panelhez képest lehetne jobb válaszideje
-    nincs HDMI bemenet
-    nincs tápegység kábel

Vásárlás


LG W2243T


Az LG eme kijelzője jó választás azoknak, akik kevés pénzből szeretnének Full HD felbontású monitort irodába vagy filmnézésre. A készülék színvilága és kontrasztja jó, és végre egy monitor, mely szélesebb látószögben is képes ezt megtartani, így akár egy társaság számára is mozivászonként szolgálhat, különösen, hogy lehetőségeihez képest (CCFL) háttérvilágítása is remek. Játékra viszont csak alkalomadtán érdemes elővenni a monitort, ugyanis gyors mozgásoknál látható némi utánhúzás, továbbá skálázásával és képarány kezelésével sem voltunk elégedettek, igaz legalább a 4:3 módot ismeri. A LG W2243T típusa tehát nem a kemény játékosoknak ajánlott, hanem inkább azoknak, akik társaságban szeretnék használni a monitort, akár filmezésre is.

Pro:
-    szép színek
-    széles betekintési szögek
-    jó anyagminőség
-    jó menükezelő gombok
-    többnyire homogén, szinte bevilágításoktól mentes háttérvilágítás
-    elfogadhatóan mély fekete

Kontra:
-    nincs HDMI bemenet
-    szegényes képarány kezelés (egyedül 4:3 mód van)

Vásárlás

A monitorokért köszönet a Cédrus Kft-nek és CHS Hungary Kft-nek!

                                     

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. lencseszos...
2010.01.13. 13:55
Hali!

Király lett a teszt!
Viszont felvetett bennem egy pár kérdést. Irodai környezetbe szeretnék valami 22-es led-es monitort, és ezeket a Benq-kat néztem. Excelre, wordre, meg netezésre lenne leginkább használva. FullHD-s felbontáson ezek mennyire lehetségesek? És nem gond, ha csak sima VGA bemeneten kötöm rá a gépre vagy sokat számítana egy hdmi-s videókártya is?
Előre is köszi a segítséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. straw
2010.01.13. 15:17
Üdv!

TV-tuneres Monitor (mondjuk 23"-osok) teszt lesz valamikor? Mert engem azért érdekelne hogy viselekednek, milyen képük van stb. Biztos vna ezzel így más is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. atti2010
2010.01.13. 15:50
Hát az a 40w LED hátteres 22 monitornak elég durva ám, a Benq majdnem a felét fogyasztja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. yany
2010.01.13. 17:20
Hát, nekem még mindig magasan a Samsung 2433LW monitora tűnik a legjobb vételnek. 50e Ft, FullHD, DVI bemenet és 3 napos pixel gari. A képminőségét annak sem húzták le. Az iponon olvasottak alapján mind a 3 monitornál jobb vétel a 2433LW. (ja és az 23,6"-os ugyanezért az árért!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Svindler
2010.01.13. 17:36
lencseszosz: ajánlani majd ajánl Terrayon monitort, de szerintem egy DVI-s vagy HDMI-s kártya főleg ezekre a területekre ilyen nagy felbontáson ajánlott, akkor a legélesebb a kép. D-sub kimenetnél nagyon nem mindegy, hogy mi az adott VGA (mi egy HD4850-re kötöttük a monitorokat, de pl néhány nVidia kártyánál már eléggé el van hanyagolva a D-sub minősége).

straw: már volt több TV tuneres monitor tesztünk is, ha lesz megint egy tesztre való érdekes adag, akkor persze lesz újra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. horvathimr...
2010.01.13. 17:48
én a monitoromat kb 1,5 évvel ezelőtt 40e-ért vettem, igaz, csak 1440x900-as, de 5000:1 kontrasztos (nem dinamikus). miért gyártanak ilyen alacsony kontrasztú monitorokat, mint itt ez a 3? mert a dinamikus nem konstans.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Terrayon
2010.01.13. 18:44
lencseszosz: A kevesebb mint 36 ezer forintjáért óriási vétel most a BenQ G2220HD monitor, így elsősorban azt ajánlom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dh1
2010.01.13. 19:22
TN paneles monitort venni bun es buntetes is egyben ...
Olcso husnak baromira hig a leve
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. McDuff
2010.01.13. 20:41
én épp most állok monitor vásárlás előtt és egyszerűen nem tudok dönteni
annyit tudok hogy BenQ-t akarok mert az itt olvasott tesztek alapján azok jók is és olcsók is.viszont hogy azokból milyen legyen azt nem tudom.az érdekelne,hogy mennyire számít ez hogy HDMI-s?úgyértem DVI-n is el lehet érni hasonló képminőséget nem?csak az nem visz hangot,annyi.meg pl. egy HDMI-s LCD és egy HDMI nélküli LED-es monitor esetében melyiknél tapasztalnék szebb képet?elsősorban játékra kéne,azon belül is xboxhoz.vki tudna nekem tapasztalatokat írni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. lencseszos...
2010.01.13. 21:14
Terrayon:
Köszi az ajánlást, elég elgondolkodtató. Irodába annyira nem létfontosságú a led-esség, és egy durva számítás utána úgy néztem, hogy kb 5 év használat után térülne meg a különbözet.

McDuff:
Tapasztalatokat nem tudok írni az újabb típusokkal kapcsolatban, de nekem első tft monitorom egy 15"-ös BenQ amit 5 éve vettem, és azóta használok minden nap, és tökéletes. Eddig semmi gondom nem volt vele. Leszámítva egy kissebb sötét foltot amit kedves nővérem szállítási eljárása okozott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. papus016
2010.01.13. 21:21
Ehe ilyen Dell moncsikon dolgozunk a munkahelyen. és meg kell valjam szép képük van (laikus szemmel) De nem vennék Dell-t Hogy miért ? nemtudom talán mert ezekkel dolgozom vagy a fene sem tudja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. threedee
2010.01.13. 22:05
yany:
Igen, a 2433LW nagyon jó választás, eleinte bántotta a szemem, de 30-as brightnes, magic colorn, és tökéletes. Fura, hogy 1280x720-ban szoktam játszani 1-2 rosszabbul optimalizált játékot, és egyszerűen nem homályosodik! Az apróbb betüknél lehet észrevenni, ezért játékra tökéletes. Kis kékes bevilágítás van, de csak a plazma tv után veszem észre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2010.01.14. 18:22
40-ér vettem fujitsu siemens 24"-os monitoromat tökéletesen működik ahogy kell, ennyit erről, nem is kell drágábban monitor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Vendég-Ven...
2010.01.14. 19:06
horvathimre: Többnyire már az 1000-es kontrasztarány is némi bűvészkedés eredménye, pl. alaposan leviszik a fényerőt. TN-nél az 5000-es arányban kell lennie valami csalafintaságnak.

Terrayon - 2010-01-13 18:44:24:
Valóban nem tűnik rossz vételnek, de az iPON-nál ki tudod próbálni, mielőtt hazaviszed? Mert ha nem, akkor a 3 napos pixelgarancia nélkül elég lutri a vétel.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CarKiller
2010.01.15. 14:43
Nekem az LG W2243T-m csak egy halk "ssss" hangot ad amikor bekapcsol, utána a táp hangját nem hallom, még ha egy laptopra kötöm és a monitort a hátuljáról hallgatom akkor sem hallok semmit... Bár azt még észrevettem, hogy a tápkábel igen lazán illeszkedik a helyére, remélem nem fog egyszercsak kiesni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CarKiller
2010.01.17. 21:07
Amúgy miért olyan friss ez az LG? Nekem már 2 hónapja vígan üzemel...

Szerk.: több az, most hogy utána számoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. yorro
2010.02.01. 12:21
Tudnatok egy max. 22 colos monitort ajanlani 60-80e Ft tartomanyban? Atlagos feljhasznalo vagyok. Kis jatek (fokent strategia), heti max. 1-2 film, nagyon sok irodai felhasznalas es internet elott ules (cca. napi 10 ora) - vagyis nem art ha a szemem nem szenved karosodast.
Koszi elore is a valaszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. yorro
2010.02.01. 12:52
Tudnatok egy max. 22 colos monitort ajanlani 60-80e Ft tartomanyban? Atlagos feljhasznalo vagyok. Kis jatek (fokent strategia), heti max. 1-2 film, nagyon sok irodai felhasznalas es internet elott ules (cca. napi 10 ora) - vagyis nem art ha a szemem nem szenved karosodast.
Koszi elore is a valaszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CarKiller
2010.02.01. 18:55
Érdekes... ilyen monitorom van (LG W2243T) és a hosszú záridősnél teljesen feketének látom a képernyőt, már attól félek vmi gondolkozó trükkös monitor ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CarKiller
2010.12.20. 10:57
Rájöttem valamire, az LG, na ő ha megszűnik az egyike bemenetet a jel egyáltalán nem vált jelet magától hanem szépen lemegy készenlétbe (W2243T), bár lehet ezt csak az enyém csinálja de így jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!