iPon Cikkek

23 colos monitorok Dell és HP módra

Dátum | 2011. 08. 23.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal 23 inches TN paneles kijelzőkkel foglalkozunk: ezúttal a Dell és a HP berkeiből érkezett hozzánk egy-egy monitor.

Dell ST2320L


A tesztet a Dell kijelzőjével kezdjük, ami ezúttal az otthoni felhasználókat célozza meg.


Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a monitor küllem tekintetében felveszi a versenyt a konkurenciával, így a készülék akár a nappali dísze is lehet. Emellett sikerült megtartani valamit a gyártó jellegzetesen szögletes formavezetéséből is, ám a csillogós káva szerintünk a készülék gyenge pontja, ezen bizony hamar meglátszanak az ujjlenyomatok. A káva egészen masszív, és bár felül egy kicsit lötyögősre sikerült, ettől még jó az anyagminőség.


A kijelző érintőgombjai a káva elején, jobb oldalon vannak. Az érintőmezők helyét egy-egy pöttyel jelölték be nekünk, ami nappal segít megtalálni a megfelelőt. Mivel saját megvilágításuk nincsen és a kijelző a szoftveres menüvezérlést sem támogatja, szürkületnél egy kicsit nehezebb tallózni a menüben, de nem sokkal, mert az opciók a gombok mellett foglalnak helyet. A vezérlés egyébként egész jó, az érintőfelület egyszer sem hibázott és a menü reakciója is gyors volt. A monitor kettő darab gyorsgombbal is rendelkezik, ezeket a felsorolt lehetőségek bármelyikére beállíthatjuk: fényerő/kontraszt menüje, képprofilok váltása, video jelváltás, automatikus konfigurálás (VGA bemenetnél). Ez egy szép választék, nem is hiányoltunk közülük semmit. Az állapotjelző lámpa fehér fénye nem vonja el a figyelmet és készenléti narancs fény sem zavaró. Még szerencse, hiszen ezt nem lehet letiltani a menüben.


A készülék egyszerű állvánnyal rendelkezik, de mivel megfelelően masszív ahhoz, hogy a kijelzőt stabilan tartsa, nem volt problémánk vele. A konfigurációs lehetőségek közt csupán a dönthetőség szerepel, a panelt előrefelé 4 fokban, hátrafelé 21 fokban állíthatjuk. Az állvány fix magassága is megfelelő, bár mi talán egy kicsit magasabbra tettük volna ezt (ám ez asztalmagasságtól is függ).


A monitor még hátulról is kétségtelenül szép, cserébe viszont számolnunk kell vele, hogy fali konzolra nem lehet felrakni, a lyukak bizonyára elrontották volna a látványt. A video bemenetek közt megtalálható a HDMI és a DVI kapu, valamint természetesen egy VGA bemenet is a rendelkezésünkre áll. Extraként egy fejhallgató kimenetet is kapott a monitor, bár ezt szerencsésebb helyre, pl. oldalra is tehették volna, mert nem túl kényelmes hátul keresgélni ezt (kivéve ha Soundbart is használunk, a Dell csatlakoztatható hangfalát). Sikerült még helyet szorítani egy audio bemenetnek, ami azért fontos, mert ha nem a HDMI bemenetet használjuk akkor még valahol jönnie kell a hangnak. A kellékek közt csak a legszükségesebbre bukkantunk (VGA és tápkábel), a digitális madzagról nekünk kell gondoskodni. A telepítő lemezen a dokumentációt és a monitor driverét találtuk meg, menükezelő szoftverrel nem találkoztunk.

OSD


A Dell szürkésfekete képernyőmenüje a megszokott átlátható rendszert követi, ezt már régóta nem frissítették, de ami jó, azt nem kell megváltoztatni. Az OSD közvetlenül a gombok mellett található, de arrébb is tehetjük. Ez porté mód esetén fontos, így a gombok funkcióját sötétben még ilyenkor is tudni fogjuk. További extraként még az LCD Conditioning funkciót tartjuk fontosnak megemlíteni, mely a hibás képpontok felderítésénél tesz jó szolgálatot, és ha már itt tartunk a mi tesztpéldányunk hibátlan volt, mint mindig.

Képprofilok

A képprofilokat két nagy csoportra osztva találjuk meg a menüben, a Graphics és Video szekcióban. Míg előbbiek főként színhőmérsékletben különböznek (a Multimedia és a Game enyhe élesítést is használ), addig utóbbiak az extra színezésen felül már erősebb élesítéssel érik el a kívánt hatást, mely távol áll a valós színhűségtől, de kétségtelenül megkapó. Még mielőtt megkerestünk volna az optimális képbeállításokat, mindegyik gyári profilról készítettünk egy-egy mérést, hogy megállapítsuk ezek mennyire térnek el az ideális értékektől.

G: StandardG: MultimediaG: GameG: WarmG: Cool
A profilok összességében egészen tűrhetőek, legalábbis szemmel, az már más kérdés, hogy a mérések szerint a színhűség jobb is lehetne. Alaphelyzetben a Standard sémából indulunk ki, ami ránézésre nem rossz, de a jól beállított kép után visszatérve úgy tűnik, hogy kicsit zöldes a képe. A Multimedia ehhez képest enyhén kékes tónust kapott, más különbség nem látható, egyébként ez is egy használható profil. Ha átkapcsolunk Game módba, akkor szinte semmilyen változást nem látunk (nem kapcsolódik be pl. válaszidő-gyorsítás), mindössze egy árnyalatnyival kivilágosodik a kép. A Warm és Cool nevükhöz híven a meleg és hideg árnyalatai a Standard sémának, így zavaró élesítéssel sem kell számolnunk. Az utóbbi két profil esetében színhőmérsékletnek nagyjából 6100K és 7200K-t mértünk, tehát a monitor kerüli a túlzásokat, ami mindenképpen jó dolog (ha extrém kék vagy vörös tónust szeretnénk, azt egyénileg is be tudjuk állítani).

V: MovieV: GameV: SportsV: Nature
A Video részleg képsémái már bátrabban használnak képmanipulációt. A filmnézésre szánt Movie profil erős élesítése szövegolvasáskor zavaró volt, mert a betűk kicsit elszíneződtek, de a megkapó látvány miatt filmnézéskor mégis érdemes elővenni. A Sports és Nature sémák mintha a Movie-ból készültek volna, mindössze annyi a különbség, hogy előbbi kékes, utóbbi vöröses árnyalatot kapott. A Game mód enyhe élesítése még nem túlzottan zavaró, de a színei kicsit fakók (a profil ezúttal sincs hatással a monitor reakcióidejére). A Video szekcióból tehát csak a Movie ajánlott, ám ez is csak rövidtávon jó, hosszútávon már érdemes egy kiegyensúlyozott képbeállítást keresni.

A menüben a dinamikus kontraszt opció is megtalálható, bekapcsolva csak a Video profiloknál és a Graphics/Game profilnál fog működésbe lépni (aki ezt szereti boldog lesz vele, de szerintünk nem sok értelme van).

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibrálás során célunk ezúttal is a 120cd/m^2 fényerő, 6500K színhőmérsékletet és 2,2 gamma érték megtalálása volt. Már csupán a monitor kontraszt és színbeállításával is jobb eredményt értünk el a gyári sémáknál, érdemes tehát kísérletezni. A kijelző finomhangolásával pedig tovább szépültek az eredmények, de kicsivel elmaradtak attól, amit egy kalibrált monitortól elvárunk.

Ha nem rendelkezünk kalibráló eszközzel, akkor érdemes a lap alján közölt értékeket használni, de ezek a tesztpéldányra vonatkoznak, és mivel a gyártásban előfordulhat némi szórás, azonos típusú monitorokhoz képest is lehet eltérés.


A tesztpéldány beállításai
 

Képminőség

A monitor képminőségével elégedettek voltunk, a színek kellően élénknek bizonyultak, és még az átmeneti gradienseken sem láttunk sávosodást. Az ideális kontrasztértéknél mért legnagyobb fényerő 170 cd/m^2 volt, annak ellenére, hogy nem sokat csökkentettünk rajta. A viszonylag kis fényerőtartalékról nem a beállításaink tehetnek, hanem a gyártó spórolt a háttérvilágítással. Ezt pedig a gyári profilok a magas gamma értékkel kompenzálták, így mérhettünk 250-260 cd/m^2 körül értékeket. Ilyen módon kicsikarható a monitorból a magas fényerő, de a szép látvány érdekében jobb, ha a 2,2 gamma értéknél maradunk. Bár a fényerőtartalék némileg kisebb a szokásosnál, a matt felületű képernyővel párosítva jól látható volt a szöveg erős napsütésnél, így a legtöbb helyre ez a fényerő is elég lesz. Amikor a fényerőt teljesen lecsökkentettük, akkor 61 cd/m^2-es értéket mértünk, ez már kellően alacsony a szemkímélő szövegolvasáshoz, még egy sötét szobában is. A monitor a szürke világos árnyalatait hibátlanul jelenítette meg, a legsötétebb árnyalatok viszont beleolvadtak a fekete háttérbe, de a kijelző még így is hozta az átlagos szintet.

A monitor natív felbontásán a digitális video bemenetek (HDMI, DVI) nagyon szépek, ráadásul még a VGA sem rosszabb náluk, így a kijelző három teljes értékű bemenettel gazdálkodhat. A bemeneteken más-más fényerő/kontraszt/szín beállításokat használhatunk, ami olyankor lehet fontos, amikor két PC-t kötünk egy monitorra. Szintén jó ötlet, hogy a video bemenetek automatikus és kézi váltásra is kapcsolhatók, ezt mi választhatjuk ki a menüben.

1920 X 10801280 X 10241280 X 7201920 X 10801280 X 10241280 X 720
Az alacsonyabb felbontások interpolációjában a kijelző szépen teljesít, csak kicsit válogatós. Az 1280*720, 1152*864 és 1024*768-as felbontások annyira szépek, hogy ezeket szövegolvasásra is elővehetjük. Játékra még az 1280*960-as képméret is jó választás. Ez kicsivel homályosabb az előzőeknél, de játékok alatt nem zavaróan. A kijelző az 1680*1050 és 1440*900-as felbontásokat nem ismeri, valamint az 1280*800-at csak oldalról széthúzva, teljes képernyőn hajlandó megjeleníteni. Ez annak tudható be, hogy a monitor csak a Fill (teljes képernyős kitöltés) és a 4:3 arányokat ismeri, ráadásul ezt nekünk kell kapcsolgatni, ami kényelmetlen. Mivel az 1280*1024 egy 5:4 arányú felbontás, ezt a kijelző egy kicsit torz módon (de legalább jó minőségben) jeleníti meg. A fent említett felbontásokkal viszont jól megleszünk, sebességnövelés céljából ott az 1280*720, a régi játékoknak pedig pl. az 1024*768, de kétségtelen, hogy a választék nem túl széles.

A monitor betekintési egészen jók. Oldalról enyhe sárgulással és némi kontrasztcsökkenéssel kell számolnunk, de az oldalt lévők alig látnak gyengébb minőséget, mint a szemben ülők. Felül erős kontrasztcsökkenés látható már kb. 20-25 fokban, ami szerencsére még nem érinti azokat, akik szemből nézik a képernyőt. Bár alulról teljesen nem tekinthetünk el a vöröses színtorzulástól, de mivel ez csak kis mértékben jelentkezik, alig zavaró. Így viszonylag nagy szögben élvezhetjük a monitor képét, mert a sötétedés és komolyabb vöröses színtorzulás csak egészen lentről látszik.


A háttérvilágítás szintén egy jó pontja a kijelzőnek, csak apróbb hibákat találtunk rajta, melyek csak kritikus helyzetekben jönnek elő. A képernyő oldalán például látható némi bevilágítás, de ez a kis egyenetlenség még nem zavaró. A panel többi részén csak hangyányi foltosodás van, és mivel a hibák csak teljesen sötét képernyőnél látszanak, nem feltűnőek.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor válaszidő tekintetében is jól teljesít, a teszt során úgy éreztük, hogy a kijelzővel zokszó nélkül lehet játszani. Bár 5ms-os darabról van szó, tehát nincs benne gyorsítás, ez nem okozott problémát gyors mozgásnál, az elmosódás alig látható, és a bemeneti késés sem rosszabb az átlagnál. Extrém gamereknek nem ez a tökéletes monitor, de mindenki másnak elég lehet, amit nyújtani tud.
 

HP LA2306x


Tesztünk következő szereplője a HP termékkínálatát színesíti. A 23 inches ledes monitor nagy hasonlóságot mutat az imént tesztelt kijelzővel, így tökéletes ellenfél a megmérettetéshez.


Bár a totálisan fekete káva semmiképp sem nevezhető izgalmas látványnak, kivételesen jó minőségű anyagokból készült, a panel állítgatása közben recsegésnek nyoma sincs. A matt fényezésnek köszönhetően a por is kevésbé látszik meg rajta, mint fényes társain. Látszik, hogy a gyártó ezúttal a tökéletes minőségre törekedett, ami sajnos egyre inkább ritkaságszámba megy.


A kijelző gombjai vegyes érzéseket keltettek bennünk. Méretük nagy, így könnyű rajtuk fogást találni, de mivel nehezen nyomódnak, kicsit kellemetlen volt használni ezeket. A fekete felületen könnyen olvashatóak a fehér feliratok, ráadásul a gombok is szerencsés helyen vannak, a káva elején. Mivel ezeknek nincs saját megvilágításuk, szürkületnél a kitapogatós módszerre hagyatkozhatunk. A másik lehetőség, hogy feltelepítjük a gyártó szoftveres menüjét, a HP DisplayAssistant-ot, ez sokat segít a helyzeten. Ha mégis ragaszkodunk a nyomógombokhoz, akkor örülhetünk, hogy a bemenet váltás és az automatikus konfigurálás (VGA bemenetnél) dedikált gombot kapott. A fényerőállítást viszont hiába is keresnénk, sajnos ez kimaradt a gyorsgombok közül, pedig sokszor hasznos lenne. A káván egy apróságot még találtunk, ez pedig az állapotjelző lámpa. Ez elviselhető erővel világít, de akinek nem tetszik, akár le is tilthatja a menüben.


A masszív talapzat méretének és súlyának köszönhetően a monitor nagyon stabilan áll az asztalunkon. Ráadásul a kijelző állványa minden ergonómiai trükkre képes, amit csak kitaláltak eddig. A panelt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 30 fokban lehet megdönteni, ami egy rendkívül széles tartomány. Mi csak azt kifogásoltuk, hogy ezt kicsit nehézkesen lehetett megtenni, ehhez a szokásosnál jóval nagyobb erőkifejtésre volt szükségünk. A készülék a talpforgatás képességét is megkapta, ráadásul a faék egyszerűségű kivitelezésnek hála, a monitort a végtelenségig pörgethetjük saját tengelye körül, ezt még 360 foknál sem korlátozták le. A panelt egészen mélyre és magasra is beállíthatjuk, a szokatlanul nagy tartomány pedig minden helyzethez megfelel. Kár, hogy ezt nem lehet rögzíteni egy ponton (kivéve, ha a monitor talpát fejjel lefelé tartva összenyomjuk, mert ilyenkor az állványt csomagolásra kész állapotba tolhatjuk).


A hátlapon a felfüggesztési lyukak is megtalálhatók (VESA 100), ám ahhoz, hogy hozzáférjünk ezekhez, előbb el kell távolítanunk az állványt. A csatlakozóknál egy DisplayPort, egy DVI és egy VGA bemenetet vár minket, a HDMI kapu sajnos lemaradt. A monitor két USB csatlakozót is kapott, ezek szerencsés helyre, oldalra kerültek. A kellékekkel nagyvonalúan bántak: a dobozban egy DVI és egy VGA kábelre, továbbá egy USB és egy tápegység vezetékre bukkantunk. A telepítő lemezen dokumentáció és driver is van, de a menükezelő szoftvert már nekünk kell letölteni a kijelzőhöz.

OSD


A kijelző menürendszerén semmit sem változtatott a gyártó, így ezúttal is a már jól bevált átlátható és kontrasztos OSD-t kapjuk, amit eddig. A jól kiforrott menü néha aranyat ér egy monitorban, ezért kár lenne ezt elrontani csupán az újítás kedvéért.

Az OSD különlegességei:


Ennyit a menüről, most pedig foglalkozzunk egy kicsit a kép beállításával.

Képprofilok

A monitor sajnos nem rendelkezik komplex képprofilokkal, ezért meg kell elégednünk az egyszerűbb színhőmérsékleti sémákkal, így a továbbiakban ezeket ismertetjük.

StandardWarmCool
A mérések alapján a gyári normál (6500K), meleg (5000K) és hideg (9300K) sémák kivételes pontossággal adják vissza a nevükben szereplő színhőmérsékletet. A színhűség mindegyik profil esetében átlagos pontosságú, és bár akad egy-két nagyobb kilengés, a DeltaE értéke (ami a színek átlagos eltérését jelenti) 5 alatt van, ami nem rossz egy kalibrálatlan monitortól.

Egyedi beállításainkkal ezúttal is a 120 cd/m^2 fényerőre, 2,2 gamma értékre és 6500K színhőmérsékletre törekedtünk.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Ahogy a grafikonokon látszik, a bekalibrált képen látható némi javulás, de a várakozásainktól jóval elmaradtak. Amikor már nem csak a monitor beállításaira hagyatkoztunk, hanem a finomhangolás céljából betöltöttük a monitorhoz egyedi icc színprofilunkat is, még tovább javultak a kijelző értékei, de a legtöbb monitort ennél kicsit pontosabban lehet kalibrálni. Az tehát mindenképpen pozitívum, hogy egyik gyári profillal sem járunk rosszul, de igazán jó eredményt még kalibrálással sem tudtunk elérni (az átlag azért megvan).

Bár a gyártás során előfordulhat némi szórás, azért kiindulási alapnak jók lehetnek a tesztpéldány beállításai:

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A kijelző színeit kicsit fakónak találtuk, pozitívum viszont, hogy a színátmeneti gradiensek szép egyenletesek. A fakóság egyébként a legtöbb TN-es HP monitorra jellemző tapasztalataink alapján. A látvány nem kimondottan megkapó, de nem is csúnya, ezt azok fogják kedvelni, akik inkább a valós színmegjelenítést kedvelik. A kontrasztskála világos szürkeárnyalatai közül mind jól látható, a sötéteket viszont nem szereti a monitor. Ezek beleolvadnak a fekete háttérbe, ami pedig azt eredményezi, hogy például a filmek sötét jeleneteinél elbújnak a részletek. A készülék fényereje 14 és 215 cd/m^2 között skálázható egy fehér képernyőn. Ezek napsütéshez is megfelelő értékek, annak pedig külön örültünk, hogy a kijelzőt egy sötét szobához is be lehet állítani szemkímélőre (az ilyen alacsony érték ritkaság).

A monitor élessége a DVI bemeneten remek, de ezt el is vártuk tőle. A VGA minősége egy kicsit gyengébb a digitális bemenetnél, élessége, ha nem is sokkal, de elmarad tőle (a DisplayPortot megfelelő videokártya hiányában nem volt lehetőségünk kipróbálni). A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, így nem lehet pl. más-más színhőmérsékletet beállítani rajtuk. Ez olyankor okozhat gondot, amikor két PC-t csatlakoztatunk. Azt, hogy melyik video bemenet legyen az alapértelmezett, mi adhatjuk meg. Ez az automatikus jelváltás miatt fontos, amit egyébként le is tilthatunk a menüben.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Ezek után lássuk, hogyan interpolál a monitor. A kijelző az alacsonyabb felbontások közül az 1440*900, 1280*720 és 1024*768 képméreteket tudja igazán szép minőségben megjeleníteni, ezek még szövegolvasásra is alkalmasak. Az 1680*1050, 1280*1024 és 1280*960-as képméretek kicsit gyengébbek, de minőségük még jó, ezért játékra megfelelnek. Az 1280*800 és 1152*864-es felbontások már valóban gyengék, ezeket jobb, ha elkerüljük. A készülék skálázási képessége tehát jó, ráadásul a képarány kezelése is hibátlan. Ez a HP monitorainál megszokott módon történik: a teljes képernyős (Fill To Screen) és arány megtartásos (Fill To Aspect Ratio) megjelenítés közül elég, ha utóbbit kiválasztjuk, onnantól kezdve a monitor minden esetben helyes képarányt alkalmaz. Ráadásul az 1280*1024 képméretet is helyesen kezeli és nem 4:3-nak, ahogy sok monitor.


A monitor betekintési szögei szokatlanul jók, ez a láthatóság egy TN paneles monitortól ritkaság. Oldalról csak leheletnyi sárgásodás és enyhe kontrasztcsökkenés figyelhető meg, más hiba nem rontja az élményt. Felülről szintén csak nagyon enyhe kontrasztcsökkenéssel kell számolnunk, színtorzulás nem látható. Alulról nézve is nagyon jól teljesít a panel. Természetesen ebből az irányból kell számolnunk a legerősebb minőségromlással, de más monitorokhoz képest ez a láthatóság nagyon jónak számít. A fejünk mozgatásával a monitor képe csupán elsötétedik (ilyenkor általában vöröses színtorzulás látható), és ez is csak viszonylag nagy szögben válik zavaróvá. Ennek köszönhető, hogy egy homogén kép esetén szemből nézve a képernyő alja és teteje is egyforma színben pompázik.

A háttérvilágítás is egész jól sikerült, bár a képszélek felől enyhe bevilágítás is látható. Ezt a sasszeműek észreveszik, ha egy sötét képet néznek, de a legtöbb estben nem zavarja a látványt. A homogén barna és szürke képernyőn némi foltosodás is megfigyelhető, de mivel ennek mértéke sem vészes, nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani neki, nagyon-nagyon ritkán lehet csak észrevenni normál felhasználás esetén, és akkor is csak akkor, ha keresi az ember.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A készüléktől válaszidő-gyorsítás híján különlegesen nagy sebességet nem várhatunk, de 5ms-os létére igazán büszke lehet magára, mert használat közben utánhúzás csak alig látszik rajta. Gyorsabb mozgásnál már megfigyelhető enyhe elmosódás, de a kijelző még ezzel együtt is a jobbak közé tartozik. Bemeneti késése átlagos, ami azt jelenti, hogy ezzel már játszani is lehet. Bár a kijelző nem tartozik az extrém játékmonitorok közé, mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy aki csak másodsorban szeretné játékra használni a monitort, nem fog benne csalódni.

Dell ST2320L


A Dell monitorában ezúttal sem kellet csalódnunk, bár különlegesen jó teljesítményt nem tudott felmutatni, inkább az átlag felé közelít, néhány kiemelkedő résszel. Ott vannak kapásból a bemenetek, melyeknek minősége példás, három teljes értékű csatlakozót kapunk. A panel viszonylag széles látószögeinek hála a színeket még az oldalt ülők is élvezhetik, és még függőleges irányban is van némi mozgásterünk. A háttérvilágításnak, csak minimális hibái vannak, amiket nehéz észrevenni, a tökéletes mozizást viszont beárnyékolja az, hogy a sötét részletek megjelenítésében nem jeleskedik a monitor. A beépített profilok látványosak, de nem a jó színhűségükről híresek, és sajnos kalibrálással is csak átlagosan pontos a monitor. Játékoknál hasonló a helyzet: ez egy jó 5ms-os monitor, átlagos reakcióidővel, így ha valakinél a sebesség a legnagyobb prioritás, akkor felejtse el a monitort (mindenki másnak tökéletes lesz ilyen fronton). A skálázással nem voltunk teljesen kibékülve, ugyanis a monitor nagyon válogatós, és a képarány kezelést is manuálisan kell kapcsolgatni. Ebbe hosszútávon beleun az ember, és hajlamos inkább mellőzni a kijelző eme funkcióját. A készülék állványával viszont elégedettek voltunk, alapfeladatát ellátja, mert stabil és kellőképpen dönthető, de különlegességeket ne várjunk tőle. Keserű pirula a végére, hogy 3 napos pixelhiba garancia nem jár a monitorhoz (bár hibás Dell monitorral még egyszer sem találkoztunk), és a digitális video kábelről is nekünk kell gondoskodni.
Webshop: Dell ST2320L
Hivatalos honlap

HP LA2306x


A HP monitora képminőség tekintetében kicsit gyengébben szerepelt a Dell kijelzőjével szemben, de szerencsére ezt sikerült kárpótolnia mással. A gyengeség a fakóbb színekben nyilvánult meg, ám a kevésbé szaturált kép még nem jelenti azt, hogy a kijelző képe csúnya lenne. A készülékben nincsenek különleges képprofilok, és a monitor színei kalibrálva is csak átlagosak, ez viszont tény. Filmnézésre mégis jó a monitor, mert még viszonylag egyenletes a háttérvilágítása, látószögekben pedig a HP monitora a bajnok (egy TN paneles kijelzőnél ritkaság, hogy a képernyőt ennyire széles szögből tudjuk nézni). A kijelzőt játékra is elővehetjük, bár a típus nem kifejezetten játékmonitornak készült: sebessége nem rossz, de van némi késése. Ellenben az interpolációs képességeinek és az intelligens képarány kezelésnek hála alacsonyabb felbontásokon is élvezhető képet kapunk, ami sokszor lehet előny.
Az ergonómiai lehetőségek rendkívül szélesek, minden benne van a repertoárban, ami csak létezik (nekünk a végtelen forgathatóság különösen tetszett). A video bemeneteknél a VGA mellett a DisplayPort is megtalálható, már csak azt sajnáljuk, hogy a HDMI lemaradt róla. Némileg enyhít a hiányon a két USB csatlakozó extrája a monitor oldalán, ez még sokszor jól jöhet. A monitorhoz nem jár 3 napos pixelhiba garancia, de az eddig nálunk járt összes HP kijelző hibátlan volt. Egy jó pontot még felírhat magának a készülék azzal, hogy a digitális kábelt is megkapjuk hozzá.
Webshop: HP LA2306x
Hivatalos honlap


A monitorokat a CHS-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. EHyde
2011.08.24. 08:26
nem rossz nem rossz, de jelenleg még be lehet szerezni ebben az árkategóriában a Dell U2311H monitort, aminek jobbak a betekintési szögei mint ezeknek a monitoroknak. A HP felszereltsége tényleg jobb mint a jelenleg tesztelt Dellnek, valamint jobban testre szabható, ám még mindig jobb választás a Dell 23colod (e)H-IPS monitora(ameddig kapható)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kleinguru
2011.08.24. 12:17
Ezeket minek kellett tesztelni?! (nem fogynak???)

Csak mert ~48Kért nagyságrendekkel jobb monitort lehet kapni, aminek a beve DELL U2311H
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. -Melkor-
2011.08.24. 16:53
U2311H verhetetlen ebben az árkategóriában
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. NeoX
2011.08.24. 19:36
Az U2311H 51e HUF alatt nem hozható el, (ahol igen ott kötelező a 2000Ft +fa futárdíj)
azontúl egy elavult villanykazán az elavult (NEM LED-es) háttérvilágítással.A betekintési szögei csak extrém szögből jobbak(170 vs 178 fok), az extra színmélység pedig ilyen kis méretnél nem vagy csak alig észrevehető.
Az IPS paneleket hagyjuk meg a 27" fölötti kategóriának ott talán tényleg olyanok veszik meg akik munkájához elengedhetetlen a 82%-os színskála lefedettség(sRGB).
Az IPS monitor itt kezdődik(a 22-23"-os méret csak "trollkodásra" jó): http://ipon.hu/webshop/product/_dell_u3011/171960
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. CyberPunk6...
2011.08.24. 19:44
ezeknél még olcsóbban is van jobb monitor:

például nekem ilyenem van, nagyon olcsó, de nem olyan rossz, ezt a szintet simán hozza, erről is van teszt itt az oldalon, ott van linkként a terméknél: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. aAron_
2011.08.25. 04:29
NeoX, ezt mégis honnan veszed?? olyan nagy tapasztalatod van az IPS paneles monitorokkal? 48e ft ért már tényleg kapni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. EHyde
2011.08.25. 07:23
hát láttam már TN paneles monitorokat(működés közben) és nem győztek meg. Képet nem adja olyan szépen vissza mint egy IPS paneles. kb egy hete van Dell U2311H monitorom, és merem állítani, hogy röhögve kenterbe veri a TN panelt, főleg olyan helyen ahol haverokkal többen összeültök mozizni és mindenki egyforma képi élményben akar részesülni. Vagy olyan helyzetben, ahol munkára kell a dolog és 23"nál nincs szükség (vagy hely) nagyobbra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. insanity22...
2011.08.25. 07:23
NeoX mindig is ellene volt az IPS monitoroknak, anno én is sokat próbáltam neki magyarázni mi az előnyük, de szerinte a TN jobb. Egészségére
(amiket leírt, ahhoz inkább nem fűznék hozzá semmit...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. aAron_
2011.08.25. 11:29
Biztos vett egy drága TN-t és nem akarja belátni a hibáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kleinguru
2011.08.25. 12:25
NeoX finoman szólva is rád férne egy lézeres szemműtét

Biztos vagyok benne, hogy nem láttál még ips monitor mellett tn paneleset.

Az elavult (nem Ledes) CCFL pedig minden szempontból jobb mint az általad említett ledes trendi megoldás, a dell u2311H kalibrálva 20W fogyaszt (megmértem) a fogyasztásbeli előnyét sem nagyon értem a lednek ebben a méretben...

MAGYARUL: Hülye vagy. Ez nem is lenne baj, csak ne terjesztenéd másnak is, ill. húznád meg magad...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. NeoX
2011.08.25. 21:58
Kleinguru: Fogyasztásmérőm Nekem is van, 11w átlag simán kijön egy -egy márkásabb TN-film paneles LED-es monitornál..Dupla annyit eszik, Ne terjessz "hülyeséget"! IPS panel van a Nootebook-omban, sőt a TV-mben is. A trollkodás tipikus mintapéldánya vagy, szerinted mindenki U2311H-t vegyen aki 23"-os monitort vesz, mert NEKED az van..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Marcell77
2011.08.26. 10:24
NeoX parancsolj nekem bizonyítékom is van, hogy az ips fényévekkel jobb...

A TN panelek gyorsasága (és olcsósága ) részben annak köszönhető, hogy ezek a monitorok ma már kizárólag csak 18 bites (színenként 6 bites) színképzést használnak. Ez okozza a paneltípus egyik legnagyobb hátrányát: egy TN-es monitor fizikailag csak 262 ezer szín megjelenítésére képes.

TN panel röviden:
● kitűnő válaszidő
● jó kontraszt, jó fekete
● gyenge betekintési szögek
● közepes színhelyesség
● 18 bites színképzés
● olcsó
● játékra, irodai használatra kiváló
● filmnézésre jó
● profi munkára gyenge

evvel szemben a ISP

IPS panel röviden (AS-IPS):
● jó válaszidő
● jó kontraszt, jó fekete
● kiváló betekintési szögek
● kiváló színhelyesség
● drága
● játékra jó
● filmnézésre, irodai munkára kiváló
● profi munkára kiváló

Valamint ha 11 wattos fogyasztást sikerült elérned akkor jó sötét lehet a képernyő igaz a ccfl háttérvilágítás nem lehet olyan dinamikusan állítani mint a ledet de a ccfl nagy előnye, hogy sokkal homológabb képed ad mint egy kávás ledes (Edge-LED) monitor gondolom neked olyan van... mivel a hátsó ledes monitorokba már állatlában nem teszik bele a TN panelt vagy PVA-t vagy ISP-t használnak.

És tudod azért dobálóznak az U2311h-val mert ez egy bestbuy monitor TN panelt azt el kell felejteni LED világítás jöhet ha nem Edge-LED hanem a pixelenkénti hátulról megvilágított de az meg drága...

Marci.

ui. én 8 ms nél nem érzékelek utánhúzást az u2311h-nál klón módba néztük egy 2 ms Samsunggal jó pár fps játékon vizsgáltam... nem találtam semmi különbséget.

NeoX látod látod... már csak egy remek ips monitort kellene szerezned, hogy fasza legyél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. NeoX
2011.08.26. 13:16
Marcell77: korrekt vagy, erről beszéltem h nem kell trollkodni! Így mások számára is érdemleges érvek születhetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. NeoX
2011.08.26. 13:38
http://www.technet.hu/tv/20100208/led_tv_kesz_atveres_vagy/

Egy kis adalék..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nightmare1...
2011.08.26. 21:33
Nekem csak 1 bajom van azzal a Dellel... A HDMI hiányzik nekem róla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Marcell77
2011.08.27. 08:22
DVI-HDMI átalakítót tudok ajánlani... nekem működik még kezdetben kipróbáltam, mondjuk számomra felesleges mert a tv-men van 4...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. MJA NeoX
2011.08.27. 21:25
NeoX link:

"Itt van rögtön például a betekintési szög: míg egy normál LCD TV esetében ahogy eltávolodunk oldalra a középső síktól, a kontraszt rohamosan csökkenni kezd, ezzel szemben a LED-es modellek e tekintetben már kezdik utolérni a plazmákat"


hazudik, mint a vízfolyás... éppen pár sorral feljebb írja, hogy ugyanolyan LCD technológia, betekintési szögnél csak a paneltípus számít, teljesen lényegtelen, hogy milyen a háttérvilágítás (de még az is hogy milyen elrendezésűek a ledek), akár tábortűz is lehetne...és ugyanez vonatkozik a kontrasztarányra is edge led esetén (az is egy átverés). Ez egy olyan "leleplező" írás, amiben szinte ugyanazt hazudja a szerző, mint amit "leleplezne"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. maláj
2011.08.30. 20:42
neox folyamatosan éxxx
nem érzed kissé ??? DD
borzalmasan csúnyán kapod az élettől DFASAS:FASAS:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. NeoX
2011.09.01. 22:38
Kedves Maláj! A HSZ-ed alapján Te "éXX" mint a "Reichstag".
Ez alapján egy 14-éves gyerek Értelmi szintjére degradálódsz:
" DFASAS:FASAS: "
Lejáratod Magad, Gratula hozzá! Máskor Ne OFF-olj inkább maradj csendben,
hidd el jobban jársz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. insanity22...
2011.09.02. 07:50
NeoX

A lényeg: a TN soha nem fog jobb képminőséggel rendelkezni mint akármelyik pro vagy félpro panel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. NeoX
2011.09.02. 19:28
insanity228- Végülis 1etértünk. Más.Hallottál róla, a Samu azzal próbálkozik hogy állítható teszi a TN monitor belátási szögeit. Működik, de az Életben nem fogok azzal bajlódni hogy átkapcsoljam a belátási szögeket ha állva tévézek ill ha leülök a monitor elé..
www.samsung.com/hu/consumer/printers-monitors-peripherals/monitors/led-monitors/LS22A300NS/EN/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=

3.ik bekezdés-Samsung Magic Angle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. insanity22...
2011.09.02. 22:56
NeoX - Igazából nem érdekel mivel kísérletezik a Samsung a TN paneljein, ezért bele se nézek Azt ugye tudjuk, hogy a TN és pl. az e-IPS között nem csak a betekintési szögek jobbak az utóbbi javára?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!