iPon Cikkek

24 colos ledes monitorok az Acer, Benq, Samsung triótól

Dátum | 2010. 06. 18.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ma három 24 inches LED-es monitort vizsgálunk meg közelebbről, név szerint az Acer S243HL-t, a BenQ V2420H-t és a Samsung BX2440-et. Jelen esetben sem maradhat el a gyártók által megadott adatokból készült táblázat, mely a különbségekre hivatott rávilágítani:

Acer S243HL


A tesztet az Acer vékony monitorával kezdjük, mely ránézésre sokat ígér, és a cikk végére megtudjuk, vajon képminőség szempontjából is helyt tud-e állni.


Az S243HL típus nem kevesebb céllal született meg, mint hogy a gyártó dizájnmonitora legyen, a kijelző a rendkívül vékony kialakítását pedig a ledes háttérvilágításnak és a külső tápegységnek köszönheti. A kis méret még önmagában nem sokat ér, ha nem párosul valamilyen formai ötletességgel, néhány frappáns újítással, amivel azonnal felismerhetővé tehetik a modellt. A gyártó ezt a feladatot az egyedi nyakrésszel, a rideg, de tartós fémek felhasználásával, fekete-szürke festéssel és a monitor végtelenül egyszerű formájával próbálta megvalósítani. Az eredmény önmagáért beszél, a már divatosan puritán küllem modern hatást kelt, a fekete panelből szinte észrevétlenül nő ki a vaskos nyakrész, melyhez a beépített hangszórók is csatlakoznak. Szerencsére a tapogatás után sem omlott bennünk össze egy világ, az anyaminőség is első osztályú (a panelt recsegés nélkül lehet állítgatni), a festés pedig mindenhol matt, ami főleg abból a szempontból jó, hogy a monitoron az ujjlenyomatok sem látszanak meg olyan könnyen, mint fényes társain.


A nyakrész jóval több feladatot kapott annál, minthogy csupán megtartsa a kijelzőt, itt találhatók a nyomógombok, mögöttük pedig egy nagyméretű állapotjelző led figyel. Ez utóbbi alapfunkcióján kívül a gombok megvilágításban is részt vállal, ugyanis a gombok közti réseken kék fénye átszűrődik, így sötétben könnyebben navigálhatunk. A gombsor ettől függetlenül is viszonylag egyszerűen kezelhető, mert a piktogramok jól látszanak, viszont annak örültünk volna, ha a gombok kicsit nagyobbra sikerültek volna és a gyorsgomboknál nemcsak a hangerőállítást és képprofil váltást, hanem a fényerőállítást és bemenetváltást is megtaláltuk volna. A telepítő lemezen a szoftveres menüvezérlés is megtalálható (Acer e-Display Maganement), így a gombokat akár el is felejthetjük, ha akarjuk, az egérrel ugyanis még könnyebb elvégezni a képbeállításokat. Az állapotjelző led készenléti állapotban erős narancs fénnyel világít, ami idővel zavaróvá válhat, és a menüben sem lehet letiltani, ezért a nem kívánt fényt a monitor kikapcsolásával kell eltűntetnünk, a bekapcsolva látható kék fénnyel viszont nem volt gond.


Oldalról látjuk igazán, hogy milyen vékony a panel, az állvány pedig nem túl nagy, de annál súlyosabb, ezért nem csoda, hogy stabilan tartja a kijelzőt. Az L alakú aszimmetrikus talpat gyorsan összeszerelhetjük, ehhez mindössze a bekészített csavart kell használnunk. Az ergonómiai képességek közül a monitor csupán dönthetőségre képes (-5 és 15 fok között), ez a bólogatási tartomány minden feladatra megfelelőnek bizonyult. A különlegességek, mint a porté mód, elforgatás és magasságállítás tehát elmarad, de utóbbi szerencsére nem egy nagy probléma, mert sikerült jól eltalálni a magasságot, a legtöbb helyre tökéletes lesz.


Ha a kijelzőt megfordítjuk, akkor egy nagyon szép, letisztult hátlapot pillanthatunk meg, a sima matt felületen csak a fém színű márkajelzés látható. A felfüggesztési lyukakat elfelejthetjük, ugyanis azok nincsenek, de ez nem túl nagy hiányosság egy olyan dizájnmonitortól, amit úgyis az asztalon használunk majd. A talprész igazi mindenes, nem csak a gombok és a hangszórók, hanem a csatlakozók is itt találhatók. A monitor két HDMI kapuval és egy VGA csatlakozóval gazdálkodik, tehát két digitális bemenete van. A képet viszont árnyalja, hogy a kijelzőhöz nem kapunk egyetlen digitális kábelt sem. Se sima HDMI-HDMI-t se DVI-HDMI-t, ezért nekünk kell beszereznünk a megfelelőt. A bemenetek között találunk egy audió bemenetet is arra az esetre ha nem a HDMI bemeneten küldenénk a hangot. A monitor dobozában lévő kábelek (VGA, audio, táp) mellett megtaláltuk a külső tápegységet és a telepítő lemezt is (dokumentáció, ADM – szoftveres menü). A beépített hangszórók a monitor díszei, azonban minőségük kritikán aluli, hangjuk egy zsebrádióéra emlékeztet minket. Éppen ezért nem sok mindenre jók, egyedül üzenetküldési hangoknál vehetjük hasznukat, és (tér)hangzás terén sem jeleskednek, nekünk úgy tűnt, mintha egyetlen hangszóró lenne a monitorban, holott a specifikáció szerint egy sztereo hangszórópárról beszélhetünk.

HDMI x2, VGA, audio, tápcsatlakozó

 

OSD


Az informatív grafikus képernyőmenü rendszere szép és átlátható, főbb tulajdonságait csoportokba sorolva találjuk. Az előre elkészített gyári sémák az „eColor Management” címke alatt találhatók meg, ezekkel még később foglalkozunk. Az automatikus kontrasztvezérlést (ACM: Adaptive Contrast Management) alapértelmezésben kikapcsolva találjuk, ha pedig élni szeretnénk a funkcióval, akkor ezt a képprofiloktól függetlenül engedélyezhetjük. A monitor színhőmérséklete a Warm, Cool és User közül választható ki, ez szintén független a választott képprofiltól. A nyelv kiválasztásán és OSD időzítésén kívül nem található egyéb extra a menüben.

Képprofilok

A választható profilok fényerő, kontraszt, gamma értékükben és enyhe élesítésben is különböznek egymástól, így nem csoda, hogy látványos hatást érhetünk el velük. Ezek az értékek tetszés szerint megváltoztathatók, a gyári állapotot pedig egy resettel állíthatjuk vissza. Az általunk kikísérletezett beállításokat a User profil tárolja, ha pedig a sémák gyári értékein változtatunk, szintén átkerülünk ide, felülírva ezzel korábbi értékeinket.

StandardTextGraphicsMovie
Amit a grafikonokról leolvashatunk, az nem más, mint hogy a kijelző mindegyik profil esetében kissé meleg tónust kap, és a képmódok alaphelyzetben távol állnak a valós színvisszaadástól. Ebből akár arra is következtethetnénk, hogy a helyzet nem túl rózsás, a látottak viszont megcáfolták ezt, a képprofilok egyikére sem tudunk igazán rosszat mondani, mert hosszútávon is nézhetőek. Szövegmegjelenítésre a Text és Standard profilok javallottak, látványosabb színhatást pedig a Graphics és Movie profilokkal érhetünk el, de mivel mindkét mód csak kismértékű élesítést használ, ezért ezeket akár szövegolvasásra is használhatjuk.

Egyéni beállítások User módban + saját színprofil
A legjobb beállítással természetesen most is csodákra lehetünk képesek, User módban az általunk kikísérletezett beállításokkal a grafikon szerint már közel tökéletes a színvisszaadás. 

Képminőség

Kalibrálás ide vagy oda, a képminőséggel nem voltunk maradéktalanul elégedettek, a színek bár sokat javultak a beállítás után, a monitor képe így is fakónak tűnt. Ezen csak a megnyerőbb képű profilok tudtak enyhíteni, ilyenkor viszont számolnunk kellett a meseszerű színhasználattal is. A különleges profiloknál (Graphics, Movie) a színátmeneti gradienseken némi sávosodásra lettünk figyelmesek, alaphelyzetben viszont egész szépek az átmenetek. A monitor kontrasztja átlagos, a sötétebb szürkeárnyalatokat már nem sikerült elővarázsolnia, a világosakkal viszont nem volt gond. Ami a fényerőt illeti, a kijelző erős napsütésnél sem esett zavarba. Az optimális kontrasztértéknél mért legnagyobb fényerő fehér képernyőnél 248 cd/m^2, ugyanez minimális fényerőn 63 cd/m^2 volt, ami azt jelenti, hogy sötét szobában még éppen megfelelően lesötétíthető a kép.

1920 X 10801280 X 10241280 X 7201920 X 10801280 X 10241280 X 720
A kijelző legnagyobb felbontásán csak a HDMI bemenetein nyújt makulátlan képet. Bár a VGA bemenet sem rossz, mégis az enyhe szellemkép miatt és a tökéletes élesség érdekében jobb, ha inkább a digitális kapukra hagyatkozunk. A bemenetváltás kézzel kapcsolható, ami pozitívum, viszont azonos képbeállításokon osztoznak, jobb lenne, ha ezeket egymástól függetlenül konfigurálhatnánk. Ha játszani támad kedvünk és kisebb felbontásokra kell váltani, akkor örülhetünk a kijelző jó minőségű interpolációjának. Az alacsonyabb felbontások közül nemcsak az 1280*720, hanem a többi is egészen szép, annyira, hogy akár szövegolvasásra is elővehetjük ezeket, ha muszáj. A monitor az 1680*1050-es képméretet nem ismeri, ezért a tesztfotót 1280*1024-ben készítettük, ennek minősége szintén nem rossz. A kijelző a 16:9 aránytól eltérve analóg csatlakozás esetén nem esett zavarba, Aspect módban a 4:3, 5:4 és 16:10 arányokkal is elboldogult, HDMI-n viszont többször is hibázott. Ez PC-s használatkor nem nagy probléma, mert ilyenkor hagyatkozhatunk a videokártya skálázására.

A panel betekintési szögei egyáltalán nem mondhatóak szélesnek, ennél már egy TN paneltől is többet várunk, de ha nincsenek különleges igényeink, akkor ez is megteszi. Míg oldalról szinte változatlan marad a kép (csak kicsit sárgul el), addig felülről gyorsan negatívba fordul, és ezt alulról is hamar megteszi, de ez esetben az alsó látószög jobb, mint a felső. Igaz, hogy az oldalsó látószögek a legfontosabbak (és ilyen tekintetben a monitor nem rossz), de a függőleges betekintési szögekre is szükségünk van legalább 5-10 fokos tartományban, ebben viszont nem jeleskedik a monitor. Ha a kijelzőt nem teljesen szemből nézzük, hanem néhány fokban felülről, akkor a fehér színből hamar lila lesz, ha pedig alulról nézzük, akkor a panel teteje lesz zöldes ott ahol fehéret kéne látnunk.


Szabad szemmel a háttérvilágítással nem volt gond, bevilágításokat nem vettünk észre. Csupán a fényképeken látható, hogy a fekete képernyő minimális mértékben foltos (ami csak oldalról látszik), de ez olyan apróság, hogy ebből semmit sem látunk, ezért ilyen szempontból a monitor tökéletesnek mondható.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor rendelkezik válaszidő-gyorsítással, de a túlvezérlés mértékét nem lehet szabályozni vagy kikapcsolni, a gyorsítást minden képprofilnál bekapcsolva találtuk. Szerencsére a túlvezérlésből származó szellemkép szinte csak a teszteken jelentkezett, játék közben ebből alig vettünk észre valamit. Mindazonáltal a monitornak a 2ms-os válaszidő előnyét nem sikerült teljesen kiaknáznia, mert nem igazán éreztük jobbnak egy átlagos 5ms-os monitornál, de tény, hogy a kijelző bemeneti késése kicsi, ezért az átlagnál fürgébben reagál.

 

Benq V2420H


Következő szereplőnk a Benq-től érkezett. A V szériás modell mindig a vékonyságáról és tetszetős formájáról volt híres, mely alól a legújabb típus, a V2420H sem kivétel.


A Benq monitora egyáltalán nem nevezhető csúnyának, de amikor a tesztelő a századik fényes fekete monitor után a százegyediket meglátja, akkor talán joggal mondja, hogy a kijelző gyártók színhasználata nem túl fantáziadús. Túllépve a komor festésen, megállapíthatjuk, hogy a monitor díjnyertes formatervezése valóban nem rossz (de nem is különleges), a kávát kimondottan vékonyra tervezték, melyben a ledes háttérvilágítás és külső tápegység is részt vállalt. A készülék anyagminősége nagyon jó, a műanyagok meg se nyekkennek, viszont a kijelző nagy szépséghibája, hogy a káva sötét csillogós felülete borzalmasan gyorsan porosodik.


A hagyományos nyomógombok a panel alján, jobb oldalon kaptak helyet. A dudoroknak hála ezeket könnyen kitapinthatjuk, továbbá nagy segítség a tájékozódásban, hogy a fekete festésen a fehér színű piktogramok is jól látszanak. A gyorsgomboknál hiányoltuk a fényerőállítást és bemenet váltást, helyettük csak képprofil váltás és hangerőszabályzás van, így ezek miatt kénytelenek vagyunk egy kicsit tallózni a menüben. A szoftveres menüvezérlés továbbra sem adatik meg a Benq monitorainál, így minden esetben a nyomógombokra kell hagyatkoznunk, de mivel ezek egészen gyorsan reagálnak és nagyjából kézre állnak, nem tartjuk különösebb problémának. A bekapcsoló gomb körül stílusosan egy állapotjelző led található. A zöld fény nappal nem zavaró, és a szürkületi narancsfény ereje sem vészes, ennek ellenére jól jönne a lehetőség, hogy letiltsuk, ám ezt sajnos nem tehetjük meg.


A kijelző első gyenge pontja az állvány. Az egyszerű képességekkel megáldott tartószerkezet nem tartja valami stabilan a panelt, a gombok nyomkodása közben kicsit zavaró, hogy a kijelző jobbra-balra inog. A kör alakú talp egyébként sem egy masszív darab, kis súlya és átmérője miatt a monitor könnyen elbillen a helyéről, ezért nem ajánlott rángatni az asztalt. A kijelző egyetlen ergonómiai beállítása a panel megdöntése, amit -5 és 15 fok közt állíthatunk be. Portré mód, elforgatás vagy magasságállítás nincs, de szerencsére a kijelző ilyen tekintetben nem szorul korrekcióra.


A makulátlan hátlapon ezúttal is csak a márkajelzés látható, az ilyen vékony monitoroknál a felfüggesztési lyukakról mindig le kell mondanunk. A csatlakozók környékén két digitális video bemenetre (HDMI és DVI) valamint egy analóg bemenetre (VGA) bukkantunk. A kijelző HDMI csatlakozó nélkül is kapható, ezért ha erre nincs szükségünk, akkor a H végződés nélküli típust keressük. A bemenetek mellett egy fejhallgató kimenetet is találunk, ahol a HDMI audio sávja szólal meg, így akik konzolt csatlakoztatnak, azok az audio kimenetet is élvezhetik. A készülék dobozában egy telepítő lemez is van (kézikönyv és driver), továbbá felbukkant a külső tápegység és egy VGA kábel (a digitális madzagról itt is nekünk kell gondoskodni).

 HDMI, DVI, VGA, audio, tápcsatlakozó

OSD


A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták. A grafikus OSD a jó tagoltságnak hála könnyen átlátható, így viszonylag gyorsan elvégezhetjük képbeállításainkat. A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat is, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük. További különlegesség, hogy a gamma értéke szám szerint állítható be (1,8 és 2,6 között), a HDMI PC Range opcióval pedig a bemeneti tartomány szűkíthető le, értékei: RGB(0-255), RGB(16-235).

Képprofilok

Az említett képsémákat a Picture Mode almenüben választhatjuk ki. Ezek a profilok a Movie, Game, Photo és sRGB, melyek főnként a színeket változtatják meg, de hatással vannak még az élességre és a gamma értékére, továbbá az első három esetében a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk, de ezt továbbra sem ajánljuk. Amikor eme profilok egyikét kiválasztjuk, olyankor a színhőmérséklet, élesség és gamma tulajdonságokat letiltva találjuk a menüben, csupán a fényerő és kontrasztérték állítható át. A Standard profilnál ezeket is megváltoztathatjuk, itt már megtaláljuk a szokásos kékes, pirosas, normál és egyéni színhőmérsékleteket is. Az Eco az előbbi séma klónozott, alacsony fényerejű változata, de a két profil egymástól függetlenül saját ízlésünkre szabható.

StandardEcoMovieGamePhotosRGB
A diagramok nem sok jóval kecsegtetnek minket, ugyanis a színek ideális értékektől való eltérése minden profilnál igen nagy. Szemmel vizsgálva a Standard és Eco sémák nem olyan vészesek, viszont a Movie már csúnya élesítést használ, ami szellemképet okoz, de az alacsony gamma érték sem tett jót a képnek, a látvány ugyanis túl fakó lett. A Game profilnál sikerült tovább rontani a helyzeten és a Photo sémával sem járunk jobban. Az sRGB ezek után valódi felüdülés volt. Bár a színhelyesség az adatok alapján nem sokat javult, szemmel mégis nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb képet láthattunk, ami minden bizonnyal a normál gamma értéknek és 6500K közeli színhőmérsékletnek köszönhető. Különleges helyzetekben tehát jól jönnek az extra színprofilok, viszont internetezéshez, szövegszerkesztéshez az sRGB vagy Eco módot érdemes választani, de a legjobban akkor járunk, ha egy jól beállított Standard profillal használjuk a kijelzőt.

Egyedi beállítások + saját színprofil
A kalibrált állapotról is készítettünk egy ellenőrzést, és bár egy-két nagyobb kilengés is megfigyelhető, a 0,7 átlagos eltérés összességében igen jónak mondható.


 

Képminőség

A monitor képminősége a kalibrálás után egészen sokat javult, színvilága szép, ám a színátmeneti gradienseken látható enyhe sávosodás megmaradt, ezzel sajnos nem tudtunk mit kezdeni. A Benq monitora a kontrasztskálán is csak átlagosan teljesített, a szürke legsötétebb árnyalatai ugyanis elbújtak, a fehérek viszont jól láthatóak voltak. Az ideális kontrasztértéknél mért legnagyobb fényerő fehér képernyőn mérve 208 cd/m^2, a legkisebb fényerő pedig 40 cd/m^2 volt, tehát a monitor kellően magas és alacsony fényerőre is beállítható, attól függően, hogy napsütésnél vagy sötét szobában szeretnénk használni.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor képe natív felbontáson nemcsak a digitális bemeneteken (HDMI, DVI), hanem az analógon (VGA) is remek, ami azt jelenti, hogy a kijelző három jó minőségű bemenettel gazdálkodik (csak kár, hogy nem lehet eltérő képbeállításokat használni rajtuk). Az alacsony felbontások viszont nem jártak ilyen jól, a kijelző az 1680*1050, 1440*900 és 1280*1024 képméreteket közepesen homályosan jeleníti meg, ezek szövegolvasásra már kerülendők. A gyakrabban használt 1280*720 viszonylag szépnek mondható, ezt játékra bátran elővehetjük. A képarány kezelés kifogástalan, a monitornak a 16:10, 4:3 és 5:4 aránnyal sem volt baja, ráadásul elég volt egyszer kiválasztani az Aspect módot és a kijelző mindig a megfelelő képarányt használta.

A panel betekintési szögei átlagosak. Oldalról a kijelző egy darabig megtartja minőségét, később már a kontraszt némileg lecsökken, és enyhén sárgássá válik a kép. Felülről ennél jóval hamarabb elsötétedik a kép és némi színtorzulással is számolnunk kell, de drasztikus minőségromlástól azért nem kell tartani. Alulról nagyjából -10 fokig „csak” sötétedéssel kell számolni, ami egy kibírható jelenség, a régi monitorok színe ilyenkor már negatívba változott volna, itt viszont csak ezután kezdenek fokozatosan megváltozni a színek. Mindez ahhoz elég, hogy a monitor tulajdonosa és egy-egy oldalt ülő személy tökéletesen élvezze a képet, nagyobb társasággal azonban ne számoljunk.


A háttérvilágítás viszonylag homogén, a képernyő alján némileg világosabb a kép, de legalább komoly bevilágításoktól nem kell tartanunk.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor ugyan nem rendelkezik válaszidő-gyorsítással, de így legalább a túlvezérlési hibáktól sem kell tartanunk. Az 5ms-os érték így is bőven megfelel játékra, főleg, hogy nagy bemeneti késéssel sem kell számolnunk, de egy kicsi azért van neki. Az elmosódás csak gyors mozgásnál látszik és nem vészes, így akik nem érzékenyek erre, azok észre sem veszik majd, egyedül a keményvonalas játékosok járnának jobban egy erre kihegyezett típussal.

 

Samsung BX2440


Végül lássuk, mit tud felmutatni a Samsung ledes kijelzője, a BX2440, mely az előzőekben ismertetett típusokhoz hasonló kvalitásokkal rendelkezik.


A monitor ránézésre egy átlagos darab, mely a Samsung berkeiből érkezett és a gyártó szokványos formai jellegzetességeit hordozza. Az egyetlen említésre érdemes momentum, az a panel körüli káva, mely a szokásosnál vékonyabb. A készülék festése matt fekete, így a por sem látszik meg rajta annyira könnyen és a káva anyaga az ujjlenyomatokat is egészen jól tűri. Az anyagminőséggel is elégedettek voltunk, a felhasznált műanyagok eléggé vastagok ahhoz, hogy a minőségérzettel ne legyen probléma, és a panel döntögetés közben sem ad ki magából jellegzetes hangokat.


A monitor kezelőgombjai a panel alján találhatók, melyeket csak nappal tudtuk elégedetten használni, szürkületnél már kényelmetlen volt kitapogatni ezeket. Bár piktogramok is segítenek a tájékozódásban, ezek csak erős fényben látszanak, ezért kénytelenek voltunk a gombokból kiálló dudorokra hagyatkozni, de a kattogós és kemény nyomáspontú gombokat így sem volt nagy élmény használni. Szerencsére a gyártó jó szokásához híven ezúttal is mellékelte a MagicTune szoftveres menükezelőjét, mely megmentette a helyzetet, így a gombokat akár el is felejthetjük, de ha ragaszkodunk a monitor gyorsgombjaihoz, akkor jó hír, hogy a legfontosabbak (bemenet váltás, fényerőállítás, tetszőleges gyorsgomb) továbbra is megtalálhatók a kijelzőn. Az állapotjelző erős kék fénye viszont nyugtalanító, ezt sem lecsökkenteni, sem letiltani nem lehet a menüben.


A monitor HAS típusú állvánnyal rendelkezik, ami a koreai gyártónál annyit jelent, hogy magassága állítható, támogatja a pivot funkciót (porté mód), és az állvány talpa is elforgatható. A konfigurációs lehetőségekkel elégedettek voltunk, a magasság nemcsak nagyon alacsonyra, hanem kellően magasra is beállítható. A porté mód megfelelő ellentartással forgatható el, így a kijelző függőlegesen is stabil maradt, a mellékelt telepítő lemezen pedig a MagicRotation is megtalálható, mely elforgatja a képet, ha videokártyánk drivere ezt nem támogatná. Az állvány talpa +/- 45 fokban forgatható el, mely ugyan szűkebb intervallum az eddig megszokott teljes körös elforgatáshoz képest, de az ergonómiai lehetőségek tárháza így is nagyon széles. Természetesen bólogatni is tud a panel, pontos adatok nincsenek, de érzésünk szerint erre a kijelző nagyjából -5 és 20 fok között képes, ami minden helyzethez elég. A robosztus állvány kellően stabilan tartja a készüléket, és az összeszerelés sem okozott különösebb fejtörést, a kör alakú talpat az előre elhelyezett csavarral tudtuk rögzíteni.


Annak ellenére, hogy a monitor rendkívül jól konfigurálható, még a fali konzolokat is támogatja, a felszereléshez csupán el kell távolítanunk az állványt és akkor a VESA 75 szabványú lyukak is előbukkannak. A csatlakozók környékén csak DVI és VGA bemenet látható, HDMI ezúttal nincs. A készülék dobozában rátaláltunk a telepítő lemezre (tartalma: driver, MagicTune, MultiScreen, MagicRotation) és az összes kábel típusra, amit a monitor támogat (DVI, VGA, táp).

Tápkapcsoló, DVI, VGA bemenet

 

OSD


A monitorban a gyártó megszokott fekete-szürke színű grafikus képernyőmenüje található, ami átlátható, lehetőségeit pedig tematikusan elválasztva találjuk meg benne. A menü extrái közt a régebbi hasznos funkciók mellett az újdonságok is felbukkannak. A már megszokott kikapcsolás időzítőt és ColorEffect-et ismerjük, utóbbi Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra, ha unatkoznánk. A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, a látványos extra inkább filmeknél jöhet jól. A PC/AV mode AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, továbbá a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használhatunk. Az egyedi gyorsgomb (Customized Key) beállításánál a következők közül választhatunk: MagicBright (képprofil váltás), Image Size (képarány kezelés módja), és a nemrég bevezetett MagicAngle és MagicEco. A MagicAngle segítségével a panel látószögén javíthatunk aszerint, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Nagy csodára ne számítsunk, de tény, hogy bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, csak cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha azért hasznát vehetjük. A MagicEco-val a fényerő értékét állíthatjuk be fixen 50, 75, 100%-os értékre, aminek nem sok haszna van, hiszen a fényerőt eddig is lecsökkenthettük, ha akartuk. A típusban először a gombismétlés sebességét is beállíthatjuk, ami a hosszú listás tallózásnál lehet hasznunkra.

Képprofilok

A MagicBright képprofilok színhelyességét ezúttal is megvizsgáltuk, a diagramokon a Standard, Game, Cinema és Dynamic Contrast értékei láthatók.

StandardGameMovieDynamic Contrast
Az adatok szerint a Standard képprofil egy egészen használható séma, a színek eltérései egyáltalán nem vészesek, bár a színhőmérsékletet és a gamma értékét érdemes korrigálni. Szemmel vizsgálva ez a profil teljesen jó, csak a gyakorlott sem veszi észre, hogy a kép enyhén meleg tónusba húz. A Game mód az adatok alapján ennél kicsit gyengébbnek bizonyult, de ránézésre csupán a magas fényerő, ami feltűnhet, most kivételesen ez is egy jól használható profil. Ahhoz viszont, hogy a Cinema mód csúnyaságát megállapítsuk, nem kell műszer, a rikító színek és a kellemetlen élesítés szerintünk filmek alatt sem jó semmire, a színek drasztikus eltérése miatt igen távolra kerülünk a valós színmegjelenítéstől. A Dynamic Contrast képminősége ezúttal tűrhető, bár ahogy mindig, most is egyéni kísérletezésre buzdítjuk olvasóinkat.

Egyéni beállítások Custom módban + saját színprofil
A kalibrálással most is remek értékeket sikerült kinyerni a monitorból. Nemcsak az átlagos eltérést, hanem a legnagyobb eltérést is sikerült igen előkelő helyre szorítani, de ezek csak adatok, lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban.


 

Képminőség

Végre elérkeztünk a lényeghez, a monitor képminőségéhez. A kijelző színeivel elégedettek voltunk, és a színátmeneti gradienseken sávosodást sem vettünk észre, ami dicséretes. A kontrasztskála elemei közül a csak legsötétebb bújt el, a világosabbak közül mind látható volt, ami szintén jó értékelést érdemel. A legmagasabb fényerő, amit egy fehér képernyőn mértünk 285 cd/m^2 volt, a legkisebb fényerő pedig 24 cd/m^2, ami kellően széles fényerőállítást jelent ahhoz, hogy a kijelző erős napsütésnél is olvasható maradjon és egy teljesen sötét szobában is szemkímélő legyen.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor legnagyobb felbontásán minkét bemenete (DVI és VGA) szép éles. A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, és ha valamelyiken megszűnik a jel, akkor beindul az automatikus keresés, de szerencsére ezt letilthatjuk a menüben. A kijelző az alacsony felbontások zömét közepes minőségben tárja elénk, és sajnos a gyakrabban használt 1280*720 is ilyen, az 1280*1024 pedig az átlagnál is rosszabb. Hogy azért legyen minek örülni ez alól az 1680*1050 és 1440*900 kivételek, így ha felbontást kell csökkenteni, akkor érdemes ezek közül választani. Szerencsére ebben a kijelző skálázási képessége is partner, ugyanis a 16:10 aránytól nem riad vissza, és a többivel sem akadt gondja, az 5:4 és 4:3 arányokkal ugyanilyen jól elboldogult, ráadásul ezt automatikusan tette meg, minden helyzetben felismerte, hogy melyiket kellett alkalmaznia.


A látószögek nem rosszak, bár túlságosan széles betekintési szögekről sajnos most sem tudunk beszámolni. A kijelző kontrasztja felülről hamar elkezd csökkenni, de legalább a kép elfogadható marad, színtorzulás ilyenkor egyáltalán nincs. Az oldalsó látószögeknél kicsit jobbra számítottunk: ahogy haladunk a kép némileg sötétebb lesz, majd enyhén sárgul, extrém helyzetből pedig lilás tónust kap. Ilyen színtorzulást oldalról nem sűrűn látunk, de a helyzet azért így sem drasztikus, csak megemlítjük, mert szigorúak vagyunk. Alulról a szokásosnál jobb a látószög, csak sokára, nagyjából -20 foktól kezdődik meg a sötétedés. Az olvasottak alapján összességében ez inkább egy közepes látószög, azonban a kijelző MagicAngle lehetőségével ezt egy bizonyos irányból mindig feljavíthatjuk, és ezzel a kijelzőnek sikerült feltornáznia magát a szélesebb látószögű kijelzők közé.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Az, hogy a kijelző háttérvilágítása mennyire homogén, a fekete képeken jól látható. Bevilágítások egyáltalán nincsenek és foltok sem láthatók, ezen a területen a ledes technika diadalmaskodik.

A monitor utánhúzása igen jónak bizonyult az 5ms-os gyorsítás nélküli panelek közt, ami azt jelenti, hogy remekül tudunk vele játszani. A látottak alapján felesleges lenne a gyorsítás, mert a próba során gyors mozgásoknál is csak alig láttunk némi elmosódást. Ez legtöbbünket valószínűleg nem fog eltántorítani a játéktól, részben azért is, mert a monitor bemeneti késése is kicsi.

Acer S243HL


A monitor értékelésénél egyrészt figyelembe kell vennünk a szépséget és ötletességet, a három video bemenetet (amiből kettő digitális) és a szoftverkörítést, másrészt viszont hiába kapunk egy ránézésre szép dizájnmonitort, ha képminősége nem felel meg a céljainknak. A látószögek gyengeségét inkább függőleges irányban éreztük, oldalról még megfelelőnek bizonyultak, azonban a monitor filmnézéshez így sem igazán ajánlott, hiszen színeivel és kontrasztjával nem kápráztatott el minket. A háttérvilágítás szép egyenletes volt, így legalább ezen a területen és a fogyasztási értéken megtapasztalhattuk a ledes technológia előnyét. Játékra egyáltalán nem rossz választás az S243HL, sőt, válaszideje és bemeneti késése kicsi, a túlvezérlési hibák csak a teszteken láthatók, ráadásul az alacsony felbontások is jó minőségben jelennek meg, így már csak azt sajnáltuk, hogy a HDMI bemeneteken a képarány kezelés nem tökéletes. A készülék megjelenése óta már jókora árcsökkenésen esett át, így talán az is megbocsátható, hogy a DVI/HDMI átalakítót külön kell megvenni hozzá. A kijelző tehát azoknak ajánlott, akik egy látványos készüléket keresnek játékra vagy irodába, és képminőség terén nincsenek nagy elvárásaik, ugyanis az Acer kijelzője ebből a szempontból jóindulattal is csak átlagos teljesítményt képes felmutatni.


Benq V2420H


Aki a tesztet elolvasta, azt gondolhatja, hogy a Benq eme típusa egy átlagos eresztés, a kijelző ugyanis a ledes technika előnyein kívül (kis fogyasztás és homogén háttérvilágítás) nem igazán tudott más különlegességet felmutatni. Az átlagos betekintési szögei és kontrasztértéke, valamint az összességében közepes skálázási képessége miatt a V2420H valóban nem egy kiemelkedő monitor, viszont a három jó minőségű bemenete miatt irodába ésszerű választás lehet. De ne ítéljük el rögtön a készüléket, némi kompromisszummal a kijelzőt azért filmekhez is elővehetjük, ugyanis színei szépek és bevilágításai sincsenek (igaz a szélesebb látószögek jól jöttek volna). Ha jobban megnézzük, akkor a játékok miatt nem kell aggódnunk, ugyanis a monitornak nincs zavaró utánhúzása és képarány kezelése is tökéletes, csak arra kell figyelni, hogy ha alacsony felbontásba váltunk, akkor az az 1280*720 legyen, ugyanis ezt leszámítva a monitor képe nem túl éles. Ha tudomásul vettük a fent említett kompromisszumokat, akkor még mindig egy vállalható kijelzőt vihetünk haza, melynek ár/érték mutatója sem rossz, azt viszont kicsit sajnáltuk, hogy a vételárba már nem fért bele a digitális kábel.


Samsung BX2440


A Samsung kijelzőjének legnagyobb előnye nem csak a jól konfigurálható állványában rejlik, hiszen képminőségével sem szégyenkezhet, a próba során mi minden területen nagyjából elégedettek voltunk vele. Irodába elsőrangú választás, hiszen a kijelző minden ergonómiai trükkre képes, ami létezik, a bemenetei közül pedig még az analóg is szép éles. A látószögek alaphelyzetben csak átlagosak, a MagicAngle lehetőséggel viszont feltornázhatók, a javított betekintési szögekkel, szép színekkel és homogén háttérvilágítással öröm a filmnézés. A játékok kedvelői nem fognak panaszkodni a sebesség miatt, a kijelző a pergős jelenetekhez is kellően gyors. A közepes skálázási képességek viszont nem váltak a készülék előnyére, az alacsonyabb felbontások közül a monitor fura módon egyedül a 16:10(!)-es képméreteket jeleníti meg szépen. Örömteli, hogy a DVI kábel jár hozzá és vásárláskor a 3 napos pixelhiba garancia is a miénk lesz, de egy HDMI kapu azért biztos nem ártott volna még rá.

Samsung BX2440Acer S243HL: Webshop
Benq V2420H: Webshop
Samsung BX2440: Webshop

A monitorokért köszönet a CHS Hungary Kft.-nek és a Cédrus Számítástechnikai Kft.-nek!

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. doktorovic...
2010.06.18. 10:18
csak a samsung az ami megéri a többi nem....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. gedezoli
2010.06.18. 10:30
Az összesítő táblázatban furcsának találom, hogy az Acer forgathatóságánál nincs semmi megadva, mivel a készült képeken is jól látszik a képernyő fel-le forgatását lehetővé tévő tengely.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Winyettyu
2010.06.18. 10:31
szerintem is a samsung az egyetlen választás.. a benq az szeirntem hihetetlenül csúnya már nem azért.. de irtó béna na.. az acer "talpában" meg nem tudom miért nem fért el egy 20w-os tápegység.. a laptopnak a 90wosa van kb 5x4515 centi.. 20wos lenne kb annyi mint 3 gyufásdoboz.. annyi hely nemigaz h nincs benne.. amúgy menő h olyna vékony meg minden.. de nekem akkor is samsung.. ,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. farkas.mak...
2010.06.18. 10:34
Hát nem tom én nekem már jó ideje egy Acer-em van és én teljesen megvagyok vele elégedve szóval én sztem ha cserélek akkor acerre fogok illetva Dell vagy Hp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. prohlep
2010.06.18. 12:24
Samsung BX2440: "A készülék dobozában rátaláltunk a telepítő lemezre (...) és az összes kábel típusra, amit a monitor támogat (DVI, VGA, táp)."

En az ilyen keszuleket szeretem, amely tamogatja a 230V halozati tapkabelt.

Nem szeretem, hogy scanner + tap dobozka, printer + tap dobozka, halozati printer eleresi pont + tap dobozka, switch + tap dobozka, tuzfal + tap dobozka, kabel modem + tap dobozka, ... ... ... + tap dobozka, ... ... ... + tap dobozka.

Ja, es mig a 230-as halozati kabelt egy keszulek megtart, addig a 230-as kabel tekeri, huzza, tolja ide-oda a kis tap dobozkakat, ...

... amelyek jol melegszenek, tehat idegesit, ha papir kozelebe kerul, vagy valami egyeb, ...

... es aki utolsonak hagyja el a lakasunkat, annak korbe kell jarnia, es ellenoriznie, hogy minden ilyen kis tap dobozka ki van-e kapcsolva, mert minek fogyasszon es minek kockaztassuk, hogy hazaerve a tuzoltosagi helyszineloket talaljuk a porig egett lakasunk hult helyen.


Asszem sporolasrol van szo:

ha van egy bevalt tap dobozka gyarto, akkor annak mindenfele feszultseg es teljesitmeny kombinaciora van egy hatosagilag bemeretett es engedelyeztetett kis dobozkaja.

Ha en viszont laptopot, monitort, switch-t, tuzfalat, halozati printer eleresi pontot, scannert vagy tintatsugaras printert gyartok, ...

... akkor minden egyes keszulekemnel kezdhetem a nullarol az erintesvedelmi hatosagi vizsgalatokat, azok idoigenyessegevel es anyagi igenyevel, ha beepitett tapot akarok.

Ha viszont gyartokent nem akarok beepitett tapot, akkor az osszes erintesvedelmi hatosagi hercehurcat a vonatkozo koltsegekkel egyutt siman elkerultem.

En a kis kulon tap dobozkas keszulekeket altalaban alacsonyabb szinvonalnak itelem meg. Mert felhasznaloi kenyelmessegben es biztonsagban egy alacsonyabb szintet kepviselnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. gabesz84
2010.06.18. 12:48
ennyi ipari hulladekot... es az emberek ezt veszik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Terror
2010.06.18. 13:20
Azért az elég nagy szégyen, hogy a mai napig nézegetni kell monitorvásárlás előtt, hogy mit tud a cucc és mit nem:

- mert pixelhibás
- mert szellemképes
- mert homályos
- mert pocsék a színhűség
- mert pocsék a kontraszt
- mert a Samsungon kívül egyik se kezel rendesen képarányt
- mert ótvar a betekintési szög
- mert stb, stb

Hanyadik sorozatot adják már ki ezekből, és még a legalapvetőbb hibákat sem tudják orvosolni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ledzeppeli...
2010.06.18. 13:58
Saját vélemény, nem kötekedés: Én nem vagyok ugyan tapasztalt, sem monitor szakértő, de teljesen elégedett vagyok a Benq V2420H monitorommal. :-) Egyik ismerős sem panaszkodott a betekintési szögre (pedig van egy két kényes szemű)- bár ha panaszkodnának sem érdekelne, mert magamnak vettem a monitort, és a célra (net, munka, játék, film) tökéletesen megfelel. Ennyi pénzért meg pláne megérte nekem. Nem csalódtam benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Terror
2010.06.18. 14:47
Te most elégedett vagy, de aki pixelhibásan kapja, az mehet a Jóistenhez, mert még 3 napos garancia sem jár mellé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. vna
2010.06.18. 15:09
gabesz84: Ez az! Most jól megmondtad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Insignia
2010.06.19. 11:39
Winyettyu nemtudom milyen notid van de szerintem külön van a táp a notitól....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Terrayon gedez...
2010.06.19. 12:13
gedezoli: Mivel azt dönthetőségnek hívjuk, nem forgatásnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csakegyreg
2010.06.19. 22:16
sziasztok!

szeretnek mar venni egy monitort, a kerdesem az, hogy van egy ilyen Samsung BX2440 olyan jo mint egy IPS monitor? (Dell 2209WA, LG 2220p) (atlag felhasnzalo vagyok)

A fogyasztas is szamit...ez a Samusung monitor fele annyit fogyaszt mint IPS!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terrayon csake...
2010.06.20. 11:43
Áh, dehogy. Az IPS paneles monitorok képe szebb és ami talán még fontosabb, hogy azoknak a látószögük is sokkal jobb. Képminőségre azokkal jársz jobban, de a fogyasztásuk az valóban több lesz, mivel a CCFL háttérvilágítás többet fogyaszt mint a LED.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. rabib
2010.06.20. 13:02
Igen, Samsungok a jók. Nekem Samsung HD TV-m van, és ha teljesen a TV mellé megyek, oldalról akkor is látom a képet. Mindegy, hogy milyen irányból nézem, bárhonnan látható tisztán a kép, nem sötétedik. De ugyanez az LG LCD monitoromra is igaz.

2 ms válaszidő? Az szép. Játékokra 5 ms vagy az alatt jók a monitorok, afelett késik/késhet a billentyűlenyomás vagy egérmozdítás a monitoron, ami eléggé zavaró lehet. Ezek a ledes cuccok nagyon szép képet adnak, kiváló a képminőségük. Legalábbis azoknak olyan volt, amiket én láttam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bigz
2010.06.20. 19:54
@csakegyreg: ez attol fugg, mire akarod hasznalni. nekem pl mindenes monitor kellett, es bar eleg sokat jatszottam regen (most mar azert kevesebbet), inkabb megbaratkoztam egy 8ms valaszidovel, es vettem egy olyan LCD-t, amiben egy IPS panel van, amivel azutan a filmek is szebbek voltak es a Photoshop is szinhelyes. Van, aki szerint a TN panel igenytelen, en szemely szerint rovid tavon nem vettem eszre rajta semmi zavarot, de magamnak soha nem vennek. Az IPS meg az xVA panelek nagyobb betekintesi szoget kinalnak es nativ 16,7 millio szint. Mindezt termeszetesen lassabban, valamint jelenleg egyedul az Apple gyart olyan IPS paneles monitort, ami LED hattervilagitast kapott, a tobbi mind CCFL. (ezt nem is ertem igazan)
A valaszido azert ne figyen tevutra, CoD4 es CS alatt soha nem volt eszreveheto keses, pedig wireless egerrel toltam. Ha leszedtek, az azert volt, mert bena voltam, vagy csaj eppen tolta fel a kepeket flickr-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bigz
2010.06.20. 19:55
Na jo, az iment az CS: S akart lenni, nem pedig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Winyettyu
2010.06.21. 15:44
Insignia szerintem világosan leírtam a noti tápjának a méretét.. az persze h külön van, ha akksot tölt meg még megy is a cucc akkor fölmelekszik 60-70fokra a kis doboz nemhiszem hogy jót tenne az amúgy is könnyen melegedő platformba még egy ilyen kályha, meg persze el se férne.. de h notin kívül másba miért nem lehet belerakni azt nem vágom..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. redatt
2010.06.27. 17:32
Nekem Samsung BX2440 monitorom van, és iszonyatosan rossz a színhűsége. Kék helyett undorító lilás színt jelenít meg. Kipróbáltam ezt az ipon-os színbeállítást is, de ez még rosszabb eredményt ad. Ez jellegzetes LED-monitoros jelenség? Mert töröm a fejem, hogy visszaviszem garba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terrayon redat...
2010.07.04. 12:34
Előfordulhat néhány LED-es monitornál, hogy furák a színek, ilyenkor kalibrálni kell és az rendbe teszi a színeket. A tesztpéldánynál egyáltalán nem volt ilyen gond, úgy látszik elég nagy a szórás .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. PumaK
2010.08.04. 13:51
Nekem csak a Samsung tetszik. Lehet vastag, de nekem az jön át hogy abban legalább van anyag... valamint az állítható magasság és a portré kép is előny... amint lehetőségem nyílik veszek egy olyan monitort
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. beks
2010.11.20. 18:15
Most vettem egy Benq V2420H monitort. Két dologban kijavítanám a cikk íróját. A bemenetet nagyon egyszerűen az ENTER feliratú gomb nyomkodásával lehet váltani, valamint van szoftveres menüvezérlés, csak be kell kapcsolni az OSD-ben a DDC/CI-t.
Szerintem egyébként a monitor kiváló. Gyönyörű képe van (mióta a cikkben leírtak szerint lőttem be a színeket). Szokatlanul vékony, aki szerint pedig ronda, az nézze meg élőben! Képeken nem igazán jól látszik, de kitéve az asztalra pompás. Nagyon jó minőségű monitor, én kellemesen csalódtam. Pár éve a Benkő gagyi márkának számított, de szerintem nagyon feljöttek az utóbbi időben.
u.i.: Nehogy már az alapján döntse el valaki hogy milyen minőségű egy eszköz, hogy külső vagy belső tápja van! Ez egyszerűen hülyeség. Nincs semmi jelentősége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Marci.32
2011.01.21. 17:10
redatt:
Bár már nem aktuális, de ha másnak is "lilásodás" gondja lenne, akkor szerintem a Gamma Mode 3 a megoldás, alapból az 1-esen volt, és úgy én is lilásnak éreztem. Most így teljesen jónak tűnik az iponos beállításokkal. (leszámítva a Gamma Mode 1-et)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!