iPon Cikkek

24 colos monitortrió a legolcsóbbtól az átlagig

Dátum | 2011. 06. 09.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ezúttal 24 colos monitorok közül válogattunk. Egy ledes LG monitort, a Philips újdonságát és egy kedvező árú Topview kijelzőt tettük próbára. 

LG E2441V


Az LG folytatja törekvését abban az irányban, hogy a világ legtöbb típussal rendelkező kijelző gyártója legyen. Az elmúlt néhány hónap termése erről tanúskodik, hiszen a cég számos dizájnmonitort dobott piacra. A mai alkalommal is egy tetszetős példányt veszünk szemügyre, méghozzá az E2441V típust, elsőként ezzel fogunk megismerkedni.


Formaterve alapján a monitor jól illeszkedik a koreai cég új stílusához. A káva szemből kimondottan vékony, és mivel a kijelzőnek ledes háttérvilágítása van, maga a panel is filigrán, így a monitor szép látványt nyújt. Az egész monitort feketére festették, de minőségi műanyagokat használtak, amik enyhén fémes hatást keltenek (kivéve a fényes felületeken). Az anyagminőség ezen felül sem rossz, döntögetéskor csak alig hallható neszek vannak, végig úgy éreztük, hogy a monitort egészen jól összerakták.


A menüvezérlő nyomógombokat kényelmes helyen találjuk meg, a káva elején, jobb oldalon. Bár megvilágításuk nincs, szürkületnél is könnyen elvégezhetők a monitor beállításai. Az öt gomb közül ugyanis bármelyiket megnyomhatjuk, az OSD a segítségünkre siet és piktogramjaival tájékoztat minket. Gyorsgombokból három van, ezeket két nyomásra tudjuk előhívni, és a bement választásért, az automatikus beállításért (VGA bemenetnél), valamint az energiatakarékos mód bekapcsolásáért felelnek. Örültünk volna, ha még legalább a fényerőállításra kapunk egy dedikált gombot, más problémánk viszont nem volt velük. A telepítő lemezen nem találtunk Forte-Managert, továbbá a kijelző a letöltött verzióval sem működött együtt, a szoftveres vezérlést tehát nem támogatja a monitor. Az állapotjelző ledet nem lehet letiltani a menüben, ezért a kijelzőt érdemes kikapcsolni, amikor nem használjuk, egy sötét szobában ugyanis zavaró a lámpa kék villogása.


A készülékhez egy ízléses talpat sikerült választania a gyártónak, amely kellően nagy ahhoz, hogy stabilan megtartsa a monitort. Másrészről viszont kellemetlen, hogy a nyak felfogatása lazán történt meg, ezért a panel hajlamos oldalirányban és hátrafelé billegni, amikor a menügombokat nyomogatjuk. Az egyszerű állvány különleges ergonómiai trükkökre nem képes, csupán az alapvető döntögetési tartományt tudja nekünk prezentálni. A panel papíron -5 és 15 fok közt dönthető meg, ami szűk tartománynak tűnhet, de a gyakorlatban sokat jelent, hogy a kijelzőt némileg előre is megdönthetjük. Az állvány fix magassága megfelelő, így a kijelzőt hosszútávon sem kényelmetlen használni, bár mi jobban szeretjük, ha ennél kicsit magasabbra teszik a panelt.


Annak ellenére, hogy egy dizájnmonitorral van dolgunk, a felfogatási lyukak is megvannak hátul, így a monitor fali konzolokra is felszerelhető. A video bemenetek közt találunk egy DVI, egy VGA és egy HDMI csatlakozót is. Extraként kapunk egy fejhallgató kimenetet, amin a HDMI audio sávja szólalhat meg. A monitornak beépítet hangszórói nincsenek és a kábelkötegelő gyűrűtől is el kell, hogy tekintsünk, de legalább a csomagban a VGA mellett ott van egy digitális (DVI) kábel is. A mellékletben találunk továbbá egy kézikönyvet és egy telepítő lemezt, rajta a driverrel.

OSD


A menü szép és átlátható. Az elrendezésen variáltak egy cseppet, ezúttal csak a legfontosabb funkciókat találjuk meg benne. Az alapvető képbeállításokon kívül (fényerő, kontraszt, színhőmérséklet) csupán a Super Energy Saving almenüt találhatjuk érdekesnek, még az LG-től megszokott F-Engine részleg is kimaradt. Az energiatakarékos opció tudatja velünk, hány g széndioxidot, illetve hány W energiát spórolunk meg, ha bekapcsoljuk. Ez esetben a ledes monitor óránként 17W-ot spórol nekünk, és még 5W-ot, ha bekapcsoljuk az energiatakarékos módot (magyarul lecsökkentjük a fényerőt).

Képprofilok

A monitorban tehát nincsenek különleges képprofilok, melyek internetezésre vagy filmnézésre lettek volna kitalálva. A színhőmérsékletre vonatkozóan viszont három lehetőségünk is van (Warm, Medium, Cool), így jobb híján ezekhez viszonyítottunk, amikor elvégeztük a kalibrációt. A színhelyességet az sRGB színtérben néztük meg, a grafikonokon látható delta E értékek pedig ez és a monitor által megjelenített színek közti eltérésekre vonatkoznak.

WarmMediumCool
Célunk a 120 cd/m^2 fényerő, 6500K színhőmérséklet és 2,2 gamma értékek elérése volt. A profiloknál nem konkrét színhőmérsékleti értékeket találunk, hanem „meleg”, „hideg”, illetve „normál” címkéket. Így nehezebb kifogást találni rajtuk, de a 6800K, 8600K, illetve 11600K értékekből még így is arra következtethetünk, hogy a monitor képe erősen a hideg tónusba húz (a három színhőmérséklet általában 5500K, 6500K és 8600K körüli értéket képvisel). Az egyetlen használható gyári séma tehát a Warm, a többnél kellemetlenül kékes színű a képernyő. A gamma értéke legalább rendben van, a fényerő viszont lehetne alacsonyabb (a monitor háttérvilágítása alapból a maximumon van, így ezen már nem lepődtünk meg).

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Ami a színhelyességet illeti, a helyzet nem vészes, a monitor már gyári beállításon is egészen jól szimulálja a sRGB színteret, de természetesen erre a példányra is ráfért a finomhangolás. A durvább eltéréseket a monitor alapvető képbeállításaival (fényerő, kontraszt, színcsatornák) korrigálhatjuk, de azért, hogy a színhűséget szinte tökéletesre csiszoljuk, szükség van az egyedi képprofil betöltésére is.

A tesztpéldány beállításai

 

Képminőség

Ha a monitort bekalibráljuk, a színeivel tökéletesen elégedettek lehetünk, és a színátmeneti gradienseket is szép egyenletesen tárja elénk, sávosodás nélkül. A megfelelő kontrasztbeállítás azért kell, hogy a színtorzulást a minimálisra csökkentsük, így a világos szürkeárnyalatok is jól látszanak. A kontrasztskála elemei közül a világosszürkék kivétel nélkül jól láthatóak, de a legsötétebbek már összefolynak. A tesztpéldány beállításaival a monitor fényerőtartaléka nem túl nagy. A legmagasabb fényerőnek 187 cd/m^2-et mértünk egy fehér képernyőn, a legalacsonyabbnak 59 cd/m^2-t, a kettő között tudjuk skálázni a monitort. Bár ilyen beállítások mellett a kijelzőt rendkívül szemkímélőre állíthatjuk szürkületnél, a napsütéses fényviszonyokhoz ez éppencsak elég (ezért érdemes más beállításokkal is kipróbálni a monitort). A Super Energy Saving opcióval egy alacsony fényerőt tudunk beállítani. Ez a tesztpéldány esetében nagyjából 70 cd/m^2 fényerőt jelentett, az energiatakarékos módot tehát tartós szövegolvasásra vagy szürkületnél érdemes bekapcsolnunk.

Az élesség a monitor digitális bemenetein (HDMI, DVI) nagyon jó, a VGA bemenet pedig csak kicsivel marad le tőlük (ilyenkor nagyon halvány szellemkép is látható, ez rontja az élességet). Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, hanem készenléti módba vált, és csak abban az esetben kezd keresésbe, ha megérintjük a menügombok egyikét.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző az alacsonyabb képméreteket egészen jól interpolálja, jó néhány felbontás akadt, amit elővehetünk sebességnövelés céljából. Szövegolvasásra az 1280*960, 1280*720, 1024*768-as képméreteket használhatóak, ezek különösen szépek. Játékra még megfelelnek az 1680*1050, 1280*1024 és 1152*864-es felbontások is, mert csak kicsit homályosak. Az 1440*900 és 1280*800-as képméretek viszont már elég csúnyák, úgyhogy jobb ha a fentiek egyikét preferáljuk (ráadásul azok között olyan is van, ami megfelel a monitor arányának). A menüben található Original Ratio részleg a helyes képarány kezelésért felel. Enélkül az alacsonyabb felbontásokat csak videokártyánkkal tudnánk skálázni. Ha átkapcsolunk Original-ba, onnantól kezdve a kijelző mindig tudja, hogy milyen arányt kell használnia, tehát nem kell minden felbontásban kapcsolgatni. Ez a funkció annyira intelligens, hogy az 5:4-et is megkülönbözteti a 4:3 aránytól.

A monitor betekintési szögei átlagosak. Szemből nézve a fehér képernyőt, annak teteje és alja nem teljesen egyforma színben pompázik, mert felül némileg vörösebb képet látunk. Oldalról viszont nincs színváltozás, csak enyhe kontrasztcsökkenés figyelhető meg, ez az oldalt ülőknek még nem rontja drasztikusan a vizuális élményt. Felülről durvább kontrasztcsökkenést láthatunk, de más hiba nem rontja a látványt. Ha alulról nézzük a panelt, akkor vöröses színtorzulással kell számolnunk, de a sötétedés csak nagyjából 30 fokban következik be. Mivel előfordulhat, hogy néhány fokban alulról is néznünk kell a panelt, ez jó hír, ugyanis a minőségromlás ellenére az olvashatóság még megmarad.


A monitor háttérvilágítása igencsak foltos és a képszélek felől bevilágítások is látszanak. A foltosodás homogén képernyőnél, a bevilágítások pedig a sötét jeleneteknél szembetűnőek. Az említett problémáknak azonban nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mert normál használat közben ezeket észre sem lehet venni.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A kijelzőben nincs válaszidő-gyorsítás, de ez nem azt jelenti, hogy rossz lenne játékra. A gyors mozgásnál látható enyhe elmosódás ugyanis csak az FPS bajnokokat fogja zavarni, a többiek talán észre sem veszik ezt. Mivel beépített gyorsítás nincs, túlvezérlési hibáktól sem kell tartanunk. A készülék egy további fontos sebességgel kapcsolatos jellemzője a bemeneti késés. Ez esetben átlagos késésről számolhatunk be, ami nem sok vizet zavar, játékokban az irányítás még így is viszonylag közvetlen volt.

 

Philips 244E2SBIsmerkedjünk meg a Philips vadonatúj kijelzőjével, mely az otthoni felhasználásra szánt E-line széria tagjait gyarapítja.


A monitor hűen ragaszkodik a gyártóra jellemző formai vonásokhoz, külleme alapján rögtön felismerhető, hogy egy Philips kijelző van előttünk. A káva divatosan vékony, a felhasznált dizájnelemek közül pedig itt sem hiányozhatnak a fényes fekete díszlécek. Az anyagminőség is jó, a panel megdöntése közben a monitornak esze ágában sincs atomjaira hullani.


A kijelző gyönyörű érintőgombokat kapott, amik ráadásul teljesen jól is működnek, érintésre azonnal reagálnak és az érintőmezők véletlenül sem a szomszédos funkciókat indítják el. Használaton kívül csupán az állapotjelző led halványkék fénye látszik, de ha megérintjük az érintőmezők felületét, akkor kigyúlnak a könnyen olvasható piktogramok fényei is. Még egy teljesen sötét szobában sem bántják szemeinket és érdekes módon ezeket még nappali fénynél is jól lehet látni. A szoftveres menüvezérlést nem támogatja a monitor, ezért a képbeállításokat az említett érintőgombokkal végezhetjük el, amik egyébként a káva elején, kényelmes helyen vannak. Hogy ne kelljen annyit tallóznunk a menüben, a monitor gyorsgombjaival képprofilt és video bemenetet tudunk váltani, valamint a fejhallgató kimenet hangerejét szabályozhatjuk velük. Nekünk innen egyedül a fényerőszabályzás hiányzott. Az állapotjelző lámpácska még készenlétnél is alig látható, ezért az sem probléma, hogy a menüben ezt nem lehet letiltani.


A monitorhoz tartozó pillekönnyű talp nem egy terebélyes példány. Ennek megfelelően a stabilitás lehetne jobb, mert a kijelző hajlamos megbillenni asztalunkon. A helyzet így sem vészes, csak ne lökjük fel a monitort. Az egyszerű állvány nem sok extrával kecsegtet minket, még a sokszor nagyon hasznos talpforgatás lehetősége is kimaradt. A monitor csak az alapvető döntögetési metódusra képes, a panelt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban lehet elmozdítani (megfelelő ellentartás mellett), ez normál körülményekhez bőven elég. A panel kicsit magasabban van, mint a legtöbb monitornál, asztala válogatja, hogy ez gond-e, nálunk pont nagyon jól jött ki, kényelmes volt használni a kijelzőt.


A kijelzőt fali konzolokra is felszerelhetjük, az ehhez szükséges felfüggesztési lyukak megtalálhatóak hátul. A csatlakozók közt találunk egy VGA és egy DVI bemenetet, de szerencsére a HDMI kapu sem maradt le. A HDMI csatlakozókkal felszerelt kijelzőknél megszokott, hogy a bemeneti jelből leválasztják az audio sávot, és egy fejhallgató kimenetre kötik. Ezt erről a monitorról sem spórolták le, a fejhallgató kimenet pedig szerencsés helyre, oldalra került, hogy a csatlakozás kényelmesebb legyen. A készülékhez csomagolt extrákkal viszont szűkmarkúan bántak, mert a dobozban található használat útmutatón kívül csak egy VGA madzagra futotta, a digitális kábeleket nekünk kell biztosítani a monitorhoz. 

OSD


A monitorban található, mellesleg nagyon szép grafikus képernyőmenüben az alapvető képbeállításokat tudjuk megváltoztatni, egyéb extrákat viszont ne várjunk tőle. A fényerő és kontraszt megfelelő beállításával, a dinamikus kontraszt kikapcsolásával és a színcsatornák egyéni hangolásával tudjuk teljesen kiaknázni a monitorban rejlő képességeket.

Képprofilok

A monitor három beépített képprofillal rendelkezik (Standard, Internet, Game), melyekhez csak a kijelző gyorsgombjával férünk hozzá (ilyenkor a Smart Image Lite almenü bukkan fel), a főmenüben nem találjuk meg ezeket. A képprofilok egymástól függetlenül testreszabhatók, ezek tárolják egyéni fényerő, kontraszt és színbeállításainkat, illetve alaphelyzetben a gyári beállításokat.

StandardInternetGame
A látvány a Standard profilban egészen jó, és bár a kép kissé meleg tónust kapott, ennek ellenére még hosszútávon is el tudnánk képzelni vele életet. Egyetlen kifogásunk a túl magas fényerővel volt, de ezt könnyen lehet korrigálni. Ami fontosabb ennél, hogy az sRGB színskálához viszonyítva a monitor egészen pontos színmegjelenítést tesz lehetővé. Az Internet és Game profilok esetében túl magas a kontraszt, ami kellemetlen színtorzulást okoz. További probléma a túl magas gamma érték, ami mindkét profil esetében kellemetlen látványt eredményez, a színvisszaadás pontatlanságáról pedig ne is beszéljünk. Az Internet és Game sémáknál a fényerő szintén túl magas, de így legalább hamar kiderült, hogy a monitornak vannak tartalékai.

Ezek után egyéni értékekkel kihoztuk a monitorból, amit lehetett. Célunk ezúttal is a 2,2 gamma érték, 6500K színhőmérséklet és a 120 cd/m^2 fényerő volt.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A bal oldali grafikon csupán a monitor hardveres beállításaival elért eredményt mutatja, a jobb oldalon látható grafikon esetében ehhez még saját színprofilunkat is betöltöttük. Mindkét esetben megnyugtató eredményre jutottunk. A legjobb mégis az, hogy már a gyári Standard profillal is egészen jó látványban lehet részünk, ezért ha valaki nem szeretne a kézi finomhangolással foglalkozni, akkor nyugodtan választhatja ezt. A tesztpéldány értékei a lap alján látható olvashatók, de mivel a legyártott példányok közt is lehetnek eltérések, ezek legfeljebb kiindulási alapnak jók.

A tesztpéldány beállításai

 

Képminőség

A kijelző színei fantasztikusan élénkek, ami a TN panelek közt ritkaság. A színátmeneti gradienseken van némi sávosodás is, ami annak köszönhető, hogy a remek színvilág érdekében a készülék valamilyen színmanipulációs eljárást is alkalmaz, de ezt a kis hibát normál körülmények közt aligha fogjuk észrevenni. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok kivétel nélkül megmutatják magukat. A sötétebbek viszont elbújnak, akárcsak az LG monitoránál, elbújnak. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 290 cd/m^2, ami egy óriási érték, ez tökéletesen elég ahhoz, hogy a kijelző bármilyen erős napsütésben is olvasható legyen. A legkisebb fényerő 70 cd/m^2 volt, ez pedig megfelelően sötét ahhoz, hogy egy sötét szobában is szemkímélő maradjon a kijelző.

A betűk élessége a HDMI és DVI bemeneteken kifogástalan, a VGA minősége viszont kicsit gyengébb náluk, de szükség estén ennek is használt vehetjük. Ha az egyik bemeneten megszűnik a jel, akkor a kijelző önállóan átkapcsol egy másikra. Ha az egyik video bemenet képét beállítottuk, akkor ugyanazokat az értékeket fogjuk találni a másikon is, tehát nem függetlenek egymástól.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző alapvetően nagyon szépen skálázza az alacsonyabb felbontásokat, egyetlen hibája, hogy a beépített képarány kezelés elavult. Ha 4:3 arányú felbontást akarunk használni, akkor minden egyes felbontás váltáskor kézzel kell átkapcsolnunk 4:3 módba, majd vissza, ami már rövidtávon is zavaró. Az 5:4 és 16:10 arányú felbontásokat nem kezeli le rendesen, ezért Wide módban széthúzva, 4:3 módban összenyomva lehet használni ezeket. Ajánlott tehát a monitornak megfelelő 16:9-es felbontást választani, vagyis az 1280*720-at. Ez viszont annyira szép, hogy szövegolvasásra is használhatjuk. Szintén csodás minőségük van az 1152*864 és 1024*768 képméreteknek, szövegolvasásra ezeket érdemes még elővenni. Az 1280*960 minősége csak játékhoz elég, de ez esetben nem csak kétoldalt, hanem alul és felül is számolnunk kell a fekete csíkokkal. Bár az 1680*1050 és 1440*900 és 1280*1024 minősége sem rossz, ezeket torz mivoltunk miatt nem ajánlott használni. A monitor skálázási képessége összességében gyenge közepesre sikerült, hiszen a remek a minőséget csak néhány felbontásban tudjuk élvezni, a képarány kézzel való kapcsolgatása pedig kényelmetlenné teszi a használatukat, ezért végeredményben csak egyetlen felbontás marad, amit zokszó nélkül tudunk élvezni.

A panel betekintési szögei átlagosak. Vízszintesen nem sok okunk lehet a panaszra, csak némi sötétedéssel kell számolnunk, de jelentősebb színtorzulás nem látható oldalról. Felülről erős kontrasztcsökkenés és némi színtorzulás jelentkezik, de a hasznos nézési tartományt ez nem befolyásolja. Alulról már nulla fokban is látható némi vöröses színtorzulás, de ez a betekintési szög csökkentésével csak lassan romlik tovább. Így bár a minőség romlik, az olvashatóság ebből a helyzetből is sokáig megmarad. Ha a panelt szemből nézzük, akkor egy homogén fehér kép esetén a képernyő teteje enyhén vöröses tónust kap, de a jelenség nem annyira vészes, a legtöbb felhasználó számára nem lesz zavaró.


A monitor háttérvilágításán nem láthatunk bevilágításokat, ami nagyon jó hír azoknak a filmrajongóknak, akik néha extra szélesvásznú filmeket is néznek. Viszont enyhe foltosodással számolnunk kell, ami a homogén szürke és barna képernyőkön észrevehetőek, de normál használat közben ezeket sem sűrűn fogjuk látni (ha egyáltalán).

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A kijelző válaszidő-gyorsítással nem rendelkezik, de sebessége az 5ms-os átlagnál semmivel sem rosszabb. Gyors mozgásnál csak enyhe utánhúzás látható, ami maximum a profi játékosokat zavarhatja. A bemeneti késés értékét az átlagnál némileg kisebbnek éreztük, így elég reszponzív a monitor, gyorsan reagál mindenre.

 

Topview 2491Wd


Az Topview monitora árát tekintve elég kedvező kategóriában indul, ezért felfokozott várakozással csomagoltuk ki, abban reménykedve, hogy egy új ár/érték bajnokot ünnepelhetünk a teszt végén. A hazánkban egyelőre ismeretlen dél-koreai cég monitorgyártással foglalkozik, mi pedig a termékskála legnagyobb, 24 colos példányát vettük nagyító alá.


A készülék ránézésre egy átlagos monitor benyomását kelti. Nincs különleges formaterve, de a látvánnyal szégyenkeznie sem kell, bármelyik monitorgyártó kínálatában elférne. A kijelzőt meglepően jó minőségű anyagokból rakták össze, egy ehhez hasonló masszív káva manapság annyira ritka, mint a fehér holló. A panel körüli káva divatosan vékony, és a készülék hátulja sem foglal túl sok helyet, annak ellenére, hogy a kijelzőben CCFL háttérvilágítás és belső tápegység van. Mivel a burkolat matt, a monitor az ujjlenyomatokat sem gyűjti olyan szorgalmasan, mint lakkozott társai.


A menüvezérlő nyomógombokat kényelmes helyen, a káva alján, jobb oldalon találjuk meg. Saját megvilágítással nem rendelkeznek, de a jól szeparált gombokat szürkületnél is könnyen kitapinthatjuk, továbbá a lenyomásra gyorsan reagálnak és pontosak, ezért egy rossz szavunk sem lehet rájuk. A gyorsgombokkal viszont fukarul bántak. Csupán az automatikus beállítás kapott egy dedikált gombot (VGA bemenet esetén működik), illetve az Eco képprofilokat tudjuk váltogatni egy másikkal. Hasznos lett volna, ha legalább a bemenet váltásra kapunk egy további gyorsgombot. A kijelző a szoftveres menüvezérlést nem támogatja, de mivel a gombokkal elégedettek voltunk, nekünk ez nem is hiányzott. Egy kis kellemetlenség, hogy az állapotjelző lámpa fénye túl erős, és nem lehet kikapcsolni, ezért könnyen elvonja a figyelmet. A készenléti fény pedig határozottan zavaró, ezért a monitort nem érdemes készenléti állapotban hagyni, ki kell kapcsolni.


A kijelzőhöz mellékelt talp mérete és súlya ahhoz is elegendő, hogy megtartsa a nem éppen pehelysúlyú monitort. A döntögetési korlátok kellően szélesek, előrefelé 5 fokban, hátrafelé 19 fokban lehet elmozdítani, megfelelően nagy ellentartás mellett. Az állványtól egyébként ne várjunk extra képességeket (pl. porté mód vagy elforgatás), de legfőbb feladatát elvégzi, mert a helyén tartja a panelt. A fix magasság pedig jó helyen van, így a monitort hosszútávon sem fárasztó használni.


Az egyszerű és tetszetős hátlapon a felfüggesztési lyukakat is megtaláljuk, így a kijelzőt fali konzolra is felszerelhetjük. A csatlakozók közt egy VGA és egy DVI bemenet található. A HDMI kapuról le kell mondanunk, ami egy Full HD kijelzőnél nem túl előnyös dolog, bár ha szükségünk van rá, a hiányosságot egy átalakítóval orvosolhatjuk. Beépített hangszórók nincsenek, ahogy a kábelkötegelő extrájától is el kell tekintenünk. A kellékekkel sem bántak túl nagyvonalúan, mert a kijelzőhöz csak egy kézikönyv és egy VGA kábel jár, a digitális madzagról nekünk kell gondoskodni (de ezen az árszinten ez könnyebben megbocsátható).


 

OSD


A monitorba épített OSD tagolt és átlátható. Rendszerezését és funkcióit tekintve egy AOC vagy NEC monitorban is lehetne, valószínűleg a Topview is ez utóbbitól kölcsönözte a menüt. Az alapvető képbeállításokat nem részleteznénk, de a különlegességekre érdemes néhány mondatot szentelni. A Color Boost funkcióval extra színezést érhetünk el a következő opciók által: Sky-blue, Green Field, Nature Skin, valamint ezek kombinációja az Auto Detect (ilyenkor a monitor dönti el, hogy milyen színkiemelést használjon) és Full Enhance (minden kiemelés bekapcsolva). A természetes megjelenítésről viszont ilyenkor le kell mondanunk, ugyanis erős, rikító színeket kapunk, akármelyiket is kapcsoljuk be. További csemege a Picture Boost szolgáltatás, mely a képernyő egy részletét emeli ki képmanipuláló eljárásokkal. A képkocka pozícióját, méretét, fényerejét és kontrasztértékét is kedvünkre konfigurálhatjuk.

Képprofilok

Ezek után lássuk a képprofilokat. Az Eco sémák csak a fényerőt változtatják meg, egyéb beállításokhoz nem nyúlnak. A Standard, Text, Internet, Game, Movie, Sports sémák közül csak a legelsőben állítható be a fényerő és kontraszt, ez pedig magyarázat arra, hogy miért csak a Standard ajánlott, a többi ugyanis túlerőlteti a kontrasztot. A színhőmérsékletre négy előre beállított profilt kapunk (Normal, Warm, Cool, sRGB), de ha nem nyerné el tetszésünket a normál, meleg, hideg és a szabványos sRGB mód valamelyike, akkor színcsatornánként keverhetünk magunknak (6 szín alapján). Mivel az Eco módok csak fényerőben különböznek, a méréseket ezekkel a profilokkal végeztük el. A viszonyítás 6500K színhőmérséklethez, 2,2 gammához és 120cd/m^2 fényerőhöz ment.

NormalWarmCoolsRGB
A grafikonok nem az sRGB színskála legpontosabb szimulációjáról tanúskodnak, a gamma értéke sem az igazi, továbbá a fényerő is túl magas. Ami a színhőmérsékletet illeti, a profilokhoz hasraütésszerű értékek tartoznak: amíg a Normal séma 7100K, addig a Warm és Cool profilok 6400K színhőmérséklettel rendelkeznek. Jó esetben a 6500K számít egy normál értéknek, az ennél kisebb meleg, a nagyobb pedig hideg színhőmérsékletre utal. Ezért a gyári profiloknak nem sok értelmük van, jobban járunk, ha ezt inkább kézzel állítjuk be.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Ha nem szeretnénk sokat foglalkozni a beállításokkal, akkor a gyári sRGB profilt kell választanunk, de jobban járunk, ha inkább egyénileg állítjuk be a képet. Némi finomhangolással sokat javítottunk a színhűségen, végül pedig az egyedi képprofil betöltésével nagyon jó eredményre jutottunk. Most pedig lássuk, milyen a monitor képe a gyakorlatban.

A tesztpéldány beállításai

 

Képminőség

A kijelző színei szépek, az említett ColorBoost funkcióval pedig ennél is szebb látványban lehet részünk (de nem mindenhol néz ki jól). Az ehhez hasonló színekkel trükköző eljárások hátránya, hogy a színátmeneti gradienseken sávosodást okoznak, de mivel a kijelzőn enélkül is látható némi sávosodás, túl sokat már nem ront rajta. A kontrasztskála elemei közül a világosszürkék jól megkülönböztethetőek egymástól, és a sötétek közül is csak a legsötétebb olvad bele a fekete háttérbe. Ezt azt jelenti, hogy a monitor nagyon jól megkülönbözteti a szürkeárnyalatokat, még a filmek sötét jelenetei is egészen jól láthatóak. A legkisebb fényerő, amit a tesztpéldány beállításainál egy fehér képernyőn mértünk 70 cd/m^2 volt, ami megfelelő ahhoz, hogy egy teljesen sötét szobában szemkímélően tudjuk használni a monitort. Viszont a legmagasabb fényerő, amit egy fehér képernyőn mértünk csak 173 cd/m^2 volt. Ez elég kevés, a kis fényerőtartalék miatt erős napsütésnél bajban lesz a monitor.

A monitor DVI bemenete éles, de minimális szellemkép is látható a betűk körül. Sasszeműek észrevehetik ezt, ha egy másik, tökéletes kijelzővel hasonlítják össze, de egyébként nem feltűnő a hiba. Ezzel a jelenséggel találkoztunk már korábban a nemrégiben tesztelt AOC monitoránál (ezek a kijelzők közös elektronikát használnak). A VGA bemenetnél is látható az enyhe szellemkép, plusz kicsivel homályosabb is nála, de nem sokkal. A video bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, és ha valamelyiken megszűnik a jel, akkor a kijelző villámgyorsan átkapcsol a másikra.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Az alacsony felbontásokat viszonylag jó minőségben interpolálja a monitor, ezért akkor is tudunk vele játszani, ha videokártyánk nem bírná szuflával. Szövegolvasás céljából az 1280*720 és 1024*768-as képméreteket ajánlott elővenni, ezeket nagyon jó minőségben tárja elénk a monitor. Játékra az 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es felbontásokat használhatjuk, mert csak alig homályosak. Bár az 1680*1050, 1440*900 és 1280*800-as képméretek szintén nem csúnyák, a kijelző ezeket nem kezeli le rendesen és csak teljes képernyőn hajlandó megjeleníteni. A képarány kezelés tehát kissé hiányos. A menüben található Aspect Control 4:3-ra állításával a monitor a 4:3 és 5:4 arányú felbontásokkal boldogul el. Jó pont a kijelzőnek, hogy ezt automatikusan teszi meg, tehát minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A látószögek egészen jók, filmnézéskor az oldalt ülőknek sem volt kifogásuk a minőséggel. Innen csak némi sötétedéssel kell számolnunk, más hiba nem rontja el az élményt. Felülről némi kontrasztcsökkenés látható, de nem vészes mértékben, a hasznos nézési tartományban pedig nincs színtorzulás. Az alsó látószög nagyon jó, mivel a színtorzulás csak nagyjából 30 foknál kezdődik, addig csak sötétedés látható. Összességében mi elégedettek voltunk a panel látószögeivel, egy társaságnak is elég nagy tartománnyal rendelkezik.


A háttérvilágítás viszonylag szép, foltosodása nem számottevő, és durva bevilágításokkal sem kell számolni. Csak alulról szűrődik be némi fény, de ez csak sötét képernyőnél látszik halványan, normál körülmények közt ezt sem vesszük észre.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor sebességével elégedettek voltunk, egy átlagos 5ms-os készülék előnyeit és hátrányit vonultatja fel. Előnyként a túlvezérlési hibáktól mentes megjelenítést említhetjük meg, hátrányként pedig ugyanezt, hiszen ha nincs gyorsítás, akkor az 5ms-os válaszidő sem lesz kevesebb. A gyors mozgásnál látható enyhe utánhúzást csak kevesen veszik észre, ezért a kijelző még így is ajánlott játékra. A monitor átlagos bemeneti késéssel rendelkezik, ami még nem rontja el az irányítás közvetlenségét játékokban.

 

LG E2441V


Az LG egy újabb dizájnmonitorral rukkolt elő. Ahogy ezt a koreai cégtől megszokhattuk, a látvány jól sikerült, és a képminőséggel sem volt különösebb gond, de csak egy átlagosan jól sikerült típushoz volt szerencsénk. A legfőbb felhasználási terület, ahová a monitort ajánlani tudjuk, az a játékok világa. A kijelző sebességével ugyanis elégedettek voltunk, az alacsonyabb képméreteket egészen jól interpolálja, az intelligens képarány kezelésre pedig egy rossz szavunk sem lehet. Filmnézés tekintetében kicsit gyengébben muzsikált a kijelző. A látószögekkel nem voltunk maradéktalanul elégedettek, a színek a képernyő alján és tetején már szemből nézve sem voltak tökéletesen egyformák (a monitor színei egyébként szépek). A sötétebb árnyalatokat ez a monitor sem kedveli, továbbá az extra szélesvásznú filmeknél némi bevilágítás is rontja a látványt. Az említett hibákkal együtt lehet élni, irodai felhasználáskor például semmit sem veszünk észre ezekből. Ha már irodáról van szó, akkor érdemes megemlíteni, hogy egy takarékos monitorról beszélünk, ugyanis a készülék 25W-ot fogyaszt, ha a Super Energy Saving opciót is bekapcsoljuk rajta. A kijelző digitális bemenetei szép elesek, a VGA kicsit gyengébb náluk, viszont erre aligha lesz szükségünk, hiszen előbbiekből kettőt is kapunk a monitorra. A monitort szépen összerakták, anyagminőségbeli kifogásunk nem volt, reményeink szerint már az LG esetében is végképp elbúcsúzhatunk a filléres hatású műanyagoktól. A csomagban digitális kábel is van, továbbá a gyártó 3 napos pixelhiba-garanciáját is megkapjuk.
Webshop: LG E2441V
Hivatalos oldalPhilips 244E2SB


A Philips kijelzője azoknak fog örömet okozni, akik elsősorban a szép színeket részesítik előnyben és főleg egyedül ülnek a monitor előtt. Nekünk különösen tetszett az, hogy a monitornak kifinomult elektronikája van: a színhőmérsékletet nagyon szépen, hajszálpontosan lehet rajta beállítani, ami sok más monitorról nem mondható el. A színek tehát rendben vannak, a háttérvilágítás pedig majdnem tökéletesen egyenletes, a bökkenő csak az átlagos betekintési szögekkel van, de mivel az összhatás jó, mi a monitort filmnézésre is ajánljuk. Akik nem szeretnek a képbeállításokkal pepecselni, azoknak jó hír, hogy a monitor képe már alapbeállításon is egészen jó, így ahhoz, hogy a kijelzőből a legtöbbet kihozzuk, már nem sok korrekcióra van szükség. A Philips monitora játékra sem rossz választás, sebességét tekintve nem lehet vele kifogásunk, azt viszont figyelembe kell venni, hogy az elavult képarány kezelés miatt csak az 1280*720-ra válthatunk kényelmesen, de az legalább kivételesen szép. A kijelző szerencsére nem az irodák ellensége: annak ellenére, hogy CCFL háttérvilágítása van, viszonylag keveset fogyaszt (32W). A digitális video bemenetek élesek, ebből kettőt is találunk rajta. Az pedig egy újabb jó pont a monitornak, hogy a HDMI audió részének fejhallgató kivezetése kényelmes helyre, oldalra került. A küllem szép, a felhasznált anyagok pedig tartósnak ígérkeznek, a menüvezérlés pedig látványos és könnyen használható. Annak ellenére, hogy ennek a monitornak is csak alapszintű állványa van, az ergonómia itt volt a legjobb, mert a panel kellemesen magasra került. Már csak azt sajnáljuk, hogy a készülékhez nem jár digitális kábel és a 3 napos pixelhiba-garanciáról is le kell mondanunk.
Webshop: Philips 244E2SB
Hivatalos oldalTopview T2491Wd


A Topview monitora nagyon jó vétel, ha hajlandóak vagyunk némi kompromisszumot vállalni vele. A készülék egyetlen említésre méltó hibája, hogy bemenetei kicsivel élesebbek is lehetnének, ezt szokni kell. Ha ettől eltekintünk, akkor egy remek mindenes kijelzőt vihetünk haza, mert szép színeit viszonylag széles tartományban képes megtartani, a sötét jelenetek is jól láthatóak rajta, a háttérvilágítás pedig szintén jól sikerült. Éppen ezért a kijelzőből remek mozivászon lehet, a Picture Boost színkezeléssel pedig tovább fokozható a vizuális élmény. Játékra szintén jó választás a monitor, mivel az alacsony felbontásokat többnyire szépen kezeli, a válaszidőből fakadó elmosódás pedig megfelel az 5ms-os átlagnak, ezzel már jól lehet játszani. Az irodai felhasználást a viszonylag magas fogyasztási érték miatt meg kell gondolni, CCFL háttérvilágításával a monitor átlagosan 49W-ot fogyaszt. A készülék formaterve egészen jó, remek anyagminőségén pedig mi is meglepődtünk. A monitor döntögetési tartományával és fix magasságával szintén nem volt probléma, a kijelző hosszútávon is kényelmesen nézhető. A kellékek közt nincs digitális kábel, és azt sem árt tudni, hogy a Topview esetében a 3 napos pixelhiba-garanciára sem számíthatunk.
Webshop: Topview T2491Wd
Hivatalos oldal
 


A monitorokat a CHS Hungary Kft.-től, a Juventus Kft.-től és a Cédrus Kft.-től kaptuk a teszthez, köszönjük!
 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. huncut123
2011.06.09. 18:28
Hát igen itt kiderül, hogy a kis név is gyárthat jót, és nem minden a márka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tszaboo
2011.06.09. 23:04
Ú jajj mennyit fogyaszt ú jajj. Kicsit eltúloztátok. 8 órai használattal havi 200 Ft-tal több az üzemeltetése mint a lg-é, szóval elég sok idő amíg megtérül a LED.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Simba
2011.06.10. 09:29
53k ért 24" TN
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.06.10. 16:12
Nem csak azon a 7w-on van a hangsúly...
1. ledes háttérvilágítás egyenletesebb mint a fénycsöves..
2. napi 5-6 órás használat mellett a fénycsövek 5-6 év után felmondják a szolgálatot (lehet előbb v. később is...) ilyenkor már biztos nincs garanciád...

lehetőség: veszel 4db 24" es fénycsövet 10-15k ért és otthon beszereled.. de nem valami egyszerű és nem árt pormentes környezet sem... vagy viszed szerelőhöz és már 20k körül vagy...
és nem mindenki 1-2évre veszi a monitort, azt is vedd figyelembe...

ergo nem "Ú jajj..." meg stb... előbb gondolkodj, azután okoskodj...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Dragon3k
2011.06.10. 20:00
Akárhol néztem eddig led háttér világítású készüléket, mindegyiken kékes volt a fehér, ebből a szempontból inkább fogyasszon 5-10W-tal többet de a fehér fehér is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tszaboo
2011.06.10. 22:01
"Az irodai felhasználást a viszonylag magas fogyasztási érték miatt meg kell gondolni, CCFL háttérvilágításával a monitor átlagosan 49W-ot fogyaszt" és 5-6 évvel ezelőtt is vásároltunk LCD-t, és érdekes módon működnek, azonkívül ha irdába veszed akkor amikor megadja magát akkor kidobod, és majd a IT részleg hoz egy másikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sleepingdr...
2011.06.11. 15:40
Nem azt mondom, hogy a legfontosabb, de egy irodában a fogyaszás ott is érdekes, hogy meddig birja a konfig szünetmentesről adott esetben! Mert ott bizony a kicsi is nagyot számít!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. huncut123
2011.06.12. 23:33
Én több mint 5 évig használtam egy HP 17"-os LCD monitort hiba nélkül (napi 5-7 órában heti 7 nap), majd eladtam, és vettem egy 24"-os Acer G245H-t 52k-ért (igen TN paneles, és...).

Miért hisz azt mindenki hogy a TN az szar lenne (csak mert az Apple nem azt tesz a monitoraikba, vagy mert olcsóbb mint az IPS)? Vegyük a felhasználók 95%-át bőven elég, és fel sem tűnik neki hogy TN és nem IPS, sőt szükségük sincs rá. Vegyen az IPS paneles monitort akinek kell (gondolok a grafikai tervezőkre). A Dell U2311H "csak" 47.500Ft, mégse azt veszik az emberek.

Még egy gondolat, az 5ms-os TN-esre azt mondjuk hogy lassú, de a 8ms-os IPS már nem az?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pepusos
2011.06.14. 09:58
"A Dell U2311H "csak" 47.500Ft, mégse azt veszik az emberek."....

Én azt vettem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Osynho
2011.08.07. 14:54
Miért hisz azt mindenki hogy a TN az szar lenne

Mert az is.

Vegyük a felhasználók 95%-át bőven elég
Ha kb azonos áron jobbat kapsz, miért vegyél gyenegébb minőségűt? Eddig az U2311 jóval drágább volt a tn-es társainál, manapság nem olyan nagy a különbség. Sőt, az ilyen agyondizájnolt, eldobhatópohár-műanyagból készült és ujjlenyomat gyűjtő zongoralakkbevonatú ledes TN paneles monitorok még drágábbak is.

fel sem tűnik neki hogy TN és nem IPS
Akkor vagy TN, vagy IPS paneles monitort nem láttál még.

Még egygondolat, az 5ms-os TN-esre azt mondjuk hogy lassú, de a 8ms-os IPS már nem az?

Ezt jól látod, valóban nem lassú, mivel az IPS panelnél mást jelent ez. Simán hozza egy 5ms-os TN szintjét a 8ms-os IPS. Egyébként ki mondja az 5ms-os tn-re hogy lassú?

Ja, énis U2311-et vettem, bár ez lehet, hogy kiderült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!