iPon Cikkek

27 inches monitorok TN panellel

Dátum | 2012. 01. 09.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal két 27 inches, TN paneles kijelzővel ismerkedünk meg, méghozzá a BenQ legújabb, kedvező áron kínált monitorával és egy válaszidő-gyorsítással ellátott modellel a Samsung műhelyéből. Lássuk a specifikációkat:

BenQ G2750


A G szériába mindig is a BenQ legköltséghatékonyabb monitorai tartoztak, általában ezek jelentik a belépőt az adott méretkategóriába. A gyártó ezúttal nagyot lépett abba az irányba, hogy a 27 colos monstrumok közelebb kerüljenek azokhoz is, akik nem elsősorban a csúcsminőséget keresik, de a méret is fontos számukra. A szóban forgó példány ára ugyanis jelenleg 64 ezer forint, ami jóval barátságosabb, mint a 70-80 ezer forintos átlagár, amiért jelenleg hozzájuthatunk egy ekkora kijelzőhöz. A G szériát már ismerjük, ezeket a monitorokat kedvező áruk ellenére többnyire kellemes tapasztalatokkal adtuk vissza, ezért a siker reményében mi is felfokozott várakozással álltunk a teszthez.


Mi a káva formájában mi semmi kivetnivalót nem találtunk. A panel körüli keret nem túl vastag, ezért a monitor szemből nem tűnik ormótlannak. Bár a készüléknek belső tápegysége van, a monitor oldalról sem terebélyes, hátul csak annyi helyet foglal el, amennyi feltétlenül szükséges. Az elegáns zongoralakk fekete borítás a porosodásra különösen hajlamos, de tiszta állapotban szép látványt nyújt. A felhasznált anyagok minősége egyáltalán nem lenne rossz, de az állványnál lévő műanyagok kellemetlenül nyekeregnek döntögetés közben.


A menükezelő nyomógombok szokás szerint a panel jobb oldalán vannak. Mi csak nagyon nehezen tudtuk használni ezeket, és bár a minőségükkel nincs probléma, dudorok híján borzalmasan nehéz kitapintani őket. Napfénynél még megoldható a kezelésük, a káva fekete festésén szürke színű feliratok vannak, így tudjuk, mit kell megnyomni, de szürkületnél már jól jönne a gombmegvilágítás. A gyorsgombok közt nem találtuk meg a számunkra legfontosabb fényerőállítást. Van viszont bemenet váltás, képprofil váltás, képarány állítás, VGA bemenetnél pedig az automatikus kalibráció is a rendelkezésünkre áll. Egyet kivéve tehát megvannak a legfontosabbak, de a fényerőállítás miatt kicsit tallóznunk kell a menüben. A gombok egyébként nem lötyögnek, pontosságukkal sincs baj, ennek ellenére nem volt nagy élmény használni ezeket, szoftveres menüvezérlés pedig nincs. Ellenben jó pont a kijelzőnek, hogy a káva egyedi kialakítása miatt az állapotjelző lámpát csak olyankor látjuk, amikor odahajolunk hozzá, így munka/játék közben soha nem zavar minket (de letiltani nem lehet).


A mellékelt talp egész jól megtartja a monstrumot, a monitor csak a nagyobb lökésekre esik ki egyensúlyából. A kijelzőt előre 5 fokban, hátrafelé 15 fokban dönthetjük meg, ami nem egy széles tartomány, de a legtöbb helyzetre elég lesz. Az állvány egyéb mutatványra nem képes, a portré módtól, magasságállítástól és a sokszor hasznos elforgatástól is el kell tekintenünk.


A viszonylag szűk konfigurációs lehetőségekért cserébe állványra is felrakhatjuk a monitort, az ehhez szükséges felfüggesztési lyukak is megvannak rajta (VESA 100). Alul, lefelé nézve sorakoznak egymás mellett a csatlakozók, ezért a készüléket közel tolhatjuk a falhoz. A bemenetek sorában egy DVI és egy VGA kapu található, sajnos a HDMI már nem fért bele a költségvetésbe. A monitorban nincsenek beépített hangszórók, és a kábelkötegelő extrájáról is le kell mondanunk. A mellékletben a szokásos telepítő lemezt találtuk meg, amin a driver van, ezen kívül már csak egy kézikönyvre, az alapvető VGA kábelre és a tápkábelre bukkantunk. Ha a monitor digitális bemenetét is használni szeretnénk, akkor a DVI madzagról nekünk kell gondoskodni, ez már nem része a csomagnak.

OSD


A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták. A grafikus OSD a jó tagoltságnak köszönhetően átlátható, így viszonylag gyorsan elvégezhetjük képbeállításainkat. Az élességállítás alacsony felbontásnál hasznos lehet, de a kijelző natív felbontásán ezt jobb alaphelyzetben hagyni. A gamma értékét is beállíthatjuk, de ezt konkrét értékek helyett rejtélyes számok közül lehet kiválasztani (1-től 5-ig). A színhőmérsékleti beállításoknál a gyári Normal, Reddish, Bluish áll a rendelkezésünkre, de a számunkra megfelelő hőmérsékletet egyénileg is kikeverhetjük a három alapszínből. A képarány kezelés részlegében (Display Mode) a teljes képernyős (Full) és a képarány megtartásos (Aspect) megjelenítési módok közül választhatunk. A HDMI csatlakozókkal felszerelt változatoknál az Overscan is elérhető, ez a tesztpéldányban inaktív maradt. A monitorban van még egy időzítő is, amivel pihenni küldhetjük a monitort, ha előre tudjuk, hogy hamarosan nem lesz rá szükség (lehetőségek: 30, 20, 10 perc, Off). A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat is, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük (a színtelítettséget külön csúszkán is megadhatjuk). Most ezekkel foglalkozunk kicsit részletesebben.

Képprofilok

A képprofilok a Picture Mode almenüben vannak, és a könnyebb kapcsolgatás érdekében gyorsgombbal is váltogathatunk köztük. Ezek a sémák a Standard, Movie, Game, Photo, sRGB és Eco, melyek egy része a színeket, a gamma értékét és az élességet is megváltoztatják. A Movie, Game és Photo módok esetében a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk. Ennek viszont nem sok gyakorlati haszna van, mert bár lehet állítani a fényerőállítás gyorsaságát, nekünk a leggyorsabb beállításnál is lomhának tűnt a kijelző. Amikor eme profilok egyikét kiválasztjuk, olyankor a színhőmérséklet, élesség és gamma tulajdonságokat letiltva találjuk a menüben, csupán a fényerő és kontrasztérték állítható át. A Standard profilnál ezeket is megváltoztathatjuk, itt már megtaláljuk a szokásos kékes, pirosas, normál és egyéni színhőmérsékleteket is. Az Eco egy alacsony fényerejű képprofil, ám az eddigiekkel szakítva, itt már csak a gamma és az élesség állítható be, a többi képbeállítás inaktív.

A monitort alaphelyzetben a Standard profilban találjuk, ezt internetezéshez és szövegszerkesztéshez bátran elővehetjük, ha nem akarunk bajlódni a képbeállításokkal. Ami viszont elsőre feltűnt a monitorral kapcsolatban, az hogy borzalmasan világos képe van. Ez csak a gyári Standard profilra érvényes, a többi kevésbé bántja a szemet. A Movie, Game és Photo sémák szokásukhoz híven erős élesítést és némi színezést használnak, ezzel látványos eredményt értek el. Nekünk így is tetszett a monitor képe, de idővel meg lehet unni az erős színezésből fakadó meseszerű látványt. Ezért legfeljebb filmnézésre érdemes ezeket elővenni, és hosszútávon úgyis egy jól beállított képprofil mellett kötünk ki. Sajnos sRGB módban sem javul a színhelyesség, ezért ha erre törekszünk, be kell kalibrálni a monitort (érdemes a lap alján közölt értékekből kiindulni). Meglepő módon az Eco bizonyult a legszebbnek. Itt minden trükköt bevetettek: a séma használ élesítést, dinamikus kontrasztot, és a színtelítettség is magas.

A képprofilokról elvégeztük szokásos méréseinket is, a viszonyítás pedig 6500K színhőmérséklethez, 2,2 gammához és 120 cd/m^2 fényerőértékhez ment.

StandardMovieGamePhotosRGBEco
Az adatok magunkért beszélnek, pontosság tekintetében nem várhatunk sokat a gyári profiloktól. Érdekes módon éppen az sRGB szerepelt a leggyengébben, holott neki kellett volna brillírozni, legalábbis ami a valóság visszaadását illeti. Ha tehát nincs lehetőségünk bekalibrálni a monitort, akkor némi fényerőcsökkentéssel válasszuk a Standard-ot, a látványos eredmény érdekében pedig az Eco profilt javasoljuk.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Fontos, hogy a kalibrálás után a színprofilt is betöltsük a monitorhoz, mert ez esetben még nagyobb javulást érhetünk el vele. Ezek után lássuk a képminőségbeli teszteket.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A monitor képminősége nem rossz, de ahogy az várható volt, bőven akadnak apróbb hibái. Először is, a kontrasztskálán látottak nem kápráztattak el minket. A világos szürkeárnyalatokkal semmi gondja a kijelzőnek, de a sötétebb szürkeárnyalatokat egyáltalán nem kedveli, ezek már beleolvadnak a fekete háttérbe. Emiatt a filmek sötét részletei elvesznek, és játékban is hátrány, ha sötét tartalmak fordulnak elő. A kijelző színei viszont szépek, már gyári beállításon is egész jó látványban lehet részünk, ráadásul a színátmeneti gradiensek is teljesen folyamatosak. A fényerőtartalék bőven elegendő: a fehér képernyőn mért legsötétebb 66 cd/m^2, a legvilágosabb 293 cd/m^2, ami sötét szobában és verőfényes napsütésben is megfelelő skálázhatóságot jelent nekünk.

Az hogy a monitor a fekete színt nem túl sötéten jeleníti meg, csak kis probléma, hiszen inkább az a ritka, amikor ez fordítva van (főleg egy TN paneles kijelzőnél). A készülék olcsósága inkább a bemeneteken érezteti hatását, a DVI kicsit gyengébb a szokásosnál. A betűk körül látszik némi pontatlanság, lilás elszíneződés, ha közel hajolunk a képernyőhöz, különösen fehér háttér előtti fekete szövegnél. Ez nem vészes minőségromlás, de tény, hogy a digitális bemenetek általában kicsit jobbak. Ezt a szintet viszont a VGA bemenet is tartani tudta, így a monitornak még két használható bemenete van, de tű éles képre egyiknél sem számíthatunk. A video bemenetek egyébként egyforma képbeállításokat használnak, tehát nem függetlenek egymástól. Ha az egyiken megszűnik a video jel, akkor a köztük történő váltás is automatikusan történik meg, ezt a menüben letiltani sem lehet.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző skálázásban viszont meglepően jó, ezért akkor sem jön zavarba, amikor alacsonyabb felbontásokat kell megjeleníteni. Akadnak szövegolvasásra is alkalmas képméretek, mint az 1280*800, 1280*720 és 1024*768-as felbontás. Ezek nagyon szépek, a natívhoz képest minimális a minőségromlás. Játékra az 1680*1050, 1600*900, 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es felbontások alkalmasak. Kicsit gyengébbek az előzőeknél, de minőségük még mindig jó, mert csak alig homályosak. Az egyetlen közepes minőségű felbontás az 1440*900, de mivel a választék már így is nagy, talán nélküle is megleszünk. A monitor képarány kezelése is hibátlan. Elég egyszer átkapcsolni az Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg, legyen szó 4:3, 5:4 vagy 16:10 arányról. Ráadásul ezt automatikusan teszi, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A betekintési szögek sem rosszak, de az átlagos láthatóságnál jobbra nem számíthatunk. Már oldalról is van kis színtorzulás, a panel enyhe vöröses árnyalatot kap a kontrasztcsökkenés mellé. Ez a vöröses színtorzulás alulról is látható. Alulról a szokásos sötétedéssel is számolnunk kell, de meglepően nagy tartományban olvasható marad a kép. Felülről durva kontrasztcsökkenés fogad minket, viszont a hasznos nézési tartományt ez még nem zavarja, ezért csak akkor fogunk találkozni vele, ha a kifejezetten ezt a hibát keressük. Komolyabb kifogásunk tehát nem volt a monitor látószögeivel, az viszont tény, hogy egy homogén fehér képernyőnél már szemből is látható némi árnyalatváltozás függőleges irányban.


A készülék hagyományos CCFL háttérvilágítást kapott, de ez egyáltalán nem jelent hátrányt a megjelenítésben. A hibákra legérzékenyebb fekete képernyőn csak alulról figyeltünk fel észvehető bevilágításra, durvább foltjai és egyenetlenségei viszont nincsenek a háttérvilágításnak. Szabad szemmel extra szélesvásznú filmeknél sem volt kifogásunk ellene, a kimaradt fekete képrészleteken nem látszottak az apró hibák. A szürke és barnateszten sem látható jelentős foltosodás (a kép tetején látható sötétedés a látószögekből fakad), a gyártó tehát egy egészen homogén háttérvilágítást tett a panel mögé.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Annak ellenére, hogy a kijelzőben nincs gyorsítás, a monitor játékra is alkalmas, különösen azért, mert bemeneti késése is nagyon kicsi. Persze némi elmosódás látható gyors mozgás közben és különösebb szemtornáztatás sem kell ahhoz, hogy ezt észrevegyük. A monitor viszont még így is jobb, mint egyes gyorsítással ellátott kijelzők, melyeknél túlzásba vitték a gyorsítást és emiatt erős túlvezérlési hiba látható rajtuk.
 

Samsung S27A350H


Második versenyzőnk a Samsung berkeiből érkezett hozzánk. A gyorsítással ellátott ledes kijelző már egy magasabb árkategóriában indul, ezért érthető módon elvárásaink is magasabbak vele szemben.


A monitor formatervezése ízléses, a megszokott fényes fekete borítást némi vöröses beütéssel és egy átlátszó, fényes kerettel dobták fel. Ettől a kijelző nem olyan egyhangú, mint az ehhez hasonló, de egyszerűbb változatok, bár a szappantartó formán ez mit sem változtat. A felhasznált műanyagok is jók, a panel döntögetése közben nincsenek nyekergések, de a tökéletesség érdekében a kávát mi egy kicsit vastagabbra terveztük volna.


A kijelzőt érintőgombokkal látták el, ezek most hibátlanul működtek: minden érintőmező elsőre reagált és véletlenül sem a szomszédos funkció indult el. Az érintőmezőknek azonban nincs megvilágításuk, ezért sötétben nehéz megtalálni őket. Ezért jó, hogy a gombok bármelyikének megérintésére az OSD alján piktogramok bukkannak fel, így mindig tudjuk, hová kell nyúlni. Ha ez nem lenne elég, akkor a képbeállításokat a mellékelt MagicTune szoftverrel is elvégezhetjük, így kiválthatjuk az érintőgombokat. Ha nem szeretnénk foglalkozni ezzel, akkor a monitor gyorsgombjai is könnyebbé teszik életünket. Megtalálható köztük a legfontosabb, vagyis a fényerőállítás, továbbá a bemenet váltás és VGA bemenetnél az automatikus kalibráció is. Rajtuk kívül kapunk egy tetszőlegesen beállítható gombot is, aminek a funkcióját a menüben tudjuk átállítani. Az érintőmezőktől jobbra található a vörös színű állapotjelző lámpa. Ez a monitor használata során nem zavart minket, ezért azt sem tartjuk különösebb problémának, hogy a menüben nem lehet letiltani.


Az állvány kellően stabil, ezért nem kell aggódunk amiatt, hogy egy óvatlan mozdulattal fellöknénk a monitort. A kijelzőhöz mellékelt talpat egyébként csavarozós módszerrel tudjuk a panelhez illeszteni. Apróság ugyan, mégis lelombozó kicsit, hogy a csavar széléről ezúttal lemaradt a kis fül, ezért az összeszereléshez egy csavarhúzó is kell. Az egyszerű állvány nem sok extrával kecsegtet minket, sajnos a talpforgatás képességéről is le kell mondanunk. A repertoárban csak a panel megdöntése szerepel, erre viszont kellően széles tartományban képes: előre 0 fokban, hátrafelé 21 fokban. Bár mi akkor örülnénk igazán, ha egy kicsit előre is megdönthetnénk. Ezzel együtt a monitort hosszútávon sem fárasztó nézni, ugyanis fix magasságát jól eltalálták.


A kijelző külső tápegységet használ a minél vékonyabb kialakítás érdekében. Ennek megfelelően nem elég vastag ahhoz, hogy fali konzolokra szereljük, a felfüggesztési lyukaknak ugyanis már nem jutott hely. A csatlakozók közt egy HDMI és egy VGA bemenetet találtunk, valamint egy bemeneti tápcsatlakozót. A monitorban beépített hangszórók nincsenek és a kábelrendező extrájától is el kell tekintenünk. A csomagban egy telepítő lemez található, amin a driver, a MagicTune menükezelő és MultiScreen képernyőfelosztó szoftverek vannak. A csomagban találtunk még egy külső tápegységet és egy VGA kábelt, a digitális madzagról viszont nekünk kell gondoskodni.

OSD


A monitorban a már jól bevált szürke színű grafikus képernyőmenü található meg, ami átlátható, ugyanis a fekete alapon íródott fehér szöveg könnyen olvasható, a lehetőségeket pedig téma szerint tagolták nekünk. Az alapvető képbeállításokon kívül (mint a fényerő, kontraszt, színcsatornák), számos extra kínálkozik arra, hogy kihasználjuk a monitorban rejlő képességeket. Vegyük sorra ezeket:


Képprofilok

Ezek után lássuk a monitor képprofiljait. Ezek a MagicBright részlegben találhatók meg, a gyári lehetőségek pedig a következők: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast. Ha egyéni beállításokat alkalmazunk, akkor mindig a Standard profilt írjuk felül.

A képprofilok ezúttal is látványosak, de pl. a BenQ monitoraihoz képest csak mérsékleten használnak képmanipulációt. Ha szövegolvasásra vagy internetezésre szeretnénk használni a monitort, akkor a Standard és DynamicContrast profilokkal járunk a legjobban, a látványos hatás érdekében pedig a Cinema vagy Game ajánlott. A színátmeneteknél a Cinema és DynamicContrast profiloknál romlik a minőség, Cinema módban ráadásul élesítéssel is számolnunk kell, ami már rövidtávon sem szép. Mindezzel együtt, ha ismerőseinket szeretnénk lenyűgözni, akkor a Cinema a leglátványosabb profil, amit ilyenkor elővehetünk, de ha a pontos megjelenítés a cél, akkor a Standard ajánlott. Vagy ha tehetjük, inkább alkalmazzunk egyéni képbeállításokat.

StandardCinemaGameDynamicContrast
A profilok színhűsége egész tűrhető: az átlagos delta E értékek mind a négy séma esetében 5 alatt maradtak, ami nem rossz egy kalibrálatlan monitorhoz képest. A beállítás során mi mindig 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekszünk, ezúttal sem történt ez másképp.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A grafikonon látható, hogy a monitor engedelmeskedett és viszonylag jó helyre sikerült leszorítani a színek pontosságát. Érdemes kiindulni a lap alján látható adatokból, de mivel a legyártott példányok közt is lehetnek eltérések, ezek legfeljebb kiindulási alapnak jók.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A képminőségbeli teszteket szépen vette a kijelző. A panel színvilága élénknek bizonyult, a színátmeneti gradienseken pedig minimális sávosodást sem láttunk a kalibrált monitoron. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatokból mind látható volt, de a sötétebbek elbújtak. Ez filmnézéskor jelet némi hátrány, mert a sötét jelenetekből elvesznek részletek, de a helyzet egyáltalán nem tragikus. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 230 cd/m^2, a legkisebb 23 cd/m^2 volt, ami már ahhoz is elég, hogy a kijelző napsütésben is olvasható legyen és egy sötét szobában is szemkímélő tudjon maradni.

A szövegmegjelenítés a monitor HDMI bemenetén tökéletes, de a VGA kicsit gyengébb nála, ezen már nagyon kicsit homályos a kép. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra (ezt a menüben tudjuk beállítani). Ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor igen jó interpolációval büszkélkedhet, nem találtunk egyetlen olyan felbontást sem, amiben rosszul teljesítene. A legkiválóbbak, melyeket szövegolvasásra is elővehetünk az 1280*800, 1280*720, 1152*864 és az 1024*768-as felbontások. Játékra az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024 és 1280*960-as képméretek ajánlottak, ezek kicsit homályosabbak az előbbieknél, de még mindig nagyon szépek. A képarány kezelés egyszerűen működik és mindegy milyen képméretet veszünk elő, a kijelző az összeset megfelelően lekezeli. A 16:10, 5:4 és 4:3 aránytól sem riad vissza, és a legjobb, hogy a kijelző minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A Samsung kijelzője hiába drágább tesztünk másik készülékénél, ennek is csak átlagosak a betekintési szögei. Oldalirányban látható a legkisebb minőségromlás, ilyenkor némileg kontrasztszegényebb a kép, de a panelnek nincs jelentősebb színtorzulása (csak leheletnyit sárgul be). Ha a kijelzőt fentről nézzük, akkor erős kontrasztcsökkenés jelentkezik, de a normál nézési tartományt ez nem zavarja. Alulról már 2-3 fokban vöröses elszíneződés látható, ami lejjebb haladva fokozatosan romlik. Az olvashatóság viszont ebből a pozícióból is megmarad, ezért nem okoz jelentősebb problémát. Ahhoz viszont már ez is elég, hogy szemből nézve a képernyő teteje és alja ne legyen teljesen egyforma színű, ami egy fehér kép estében látszik a legjobban.


A monitor ledes háttérvilágítása viszont szép homogén, csak apróbb foltosodás és kisebb bevilágítás látható rajta. Fekte képernyőnél alig láthatóan beszűrődik némi fény alulról, de a kijelzőnek legalább nincsenek oldalsó bevilágításai. Ez még extra szélesvásznú filmeknél sem zavaró, így nem érdemes foglalkozni vele. A szürke- és barnateszten látható egyenetlenségek kimerülnek a panel sarkain látható apró hibákban, de ezt leszámítva itt is homogén képet láthatunk (a függőleges sötétedésről a közepes betekintési szögek tehetnek).

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor sebességével igazán elégedettek voltunk, ez egy rendes 2ms-os kijelző. A készülék válaszidő-gyorsítással is rendelkezik, ezt három fokozatban lehet beállítani, annak függvényében, hogy mekkora túlvezérléssel szeretnénk használni (Normal, Faster, Fastest). Szemmel vizsgálva a Normal beállítás olyan, mintha egy átlagos 5ms-os kijelzőt használnánk, már ezzel is lehet játszani. Érdemes azonban a Faster módot választani, ilyenkor az utánhúzás lecsökken és még a zavaró mellékhatások sem láthatók, mint pl. fehér szellemkép, ami a gyorsított monitorokra jellemző. Fastest módban az utánhúzás tovább csökken, de az említett szellemképből is láthatunk már valamit. A Fastest módnak viszont van még egy további előnye, a bemeneti késés ugyanis érezhetően lecsökken, ami az irányításra van jótékony hatással. A monitor válaszidő-gyorsítását tehát érdemes a közepes (Faster) vagy a legmagasabb (Fastest) fokozaton használni, annak függvényében, hogy mennyi túlvezérlési hibát vagyunk hajlandóak elviselni a fürgébb megjelenítésért cserébe (nekünk mindkettő bevált).

BenQ G2750


A BenQ monitorai általában kiemelkedően jó ár/érték arányukról híresek, ez a típus viszont pont annyival tud kevesebbet, mint amennyivel gyengébb az átlagnál. Anyaminőség és kezelhetőség (menü gombok) szempontjából némi gyengülést kellett tapasztalnunk a szokásoshoz képest, de legalább a képminőségre odafigyeltek valamennyire, bár ebben sem túl acélos a tajvani gyártó eme típusa. A legszembetűnőbb képminőségbeli kifogásunk az élességgel volt, a DVI bemenet ugyanolyannak tűnt, mint a VGA. Mivel a monitornak nem sikerült kihasználnia a digitális bemenet előnyét, ezért az se baj, hogy nincs hozzá DVI kábel, így ez felesleges is megvennünk hozzá. A kijelző nem szereti a sötét jeleneteket, ebben ugyanis nem jeleskedik, más képminőségbeli problémánk viszont nem volt vele. A szép színeknek és a viszonylag egyenletes háttérvilágításnak hála a monitor filmnézésre is használható, csak kerüljük a sötét jeleneteket. Kár, hogy átlagos látószögek bekorlátozzák lehetőségeinket, és a kijelzőben látószögjavító opció sincs, ami ezt ellensúlyozhatná. A monitor játékban a legerősebb: gyors, az alacsonyabb felbontásokat szépen tárja elénk, a képarány kezelése pedig hibátlan, ilyen tekintetben csak a csúcspéldányok tudják megszorongatni.

A kijelző tehát azoknak ajánlott, akik olcsón keresnek nagy monitort, elsősorban játékra és irodai munkára, de néha egy-egy filmet is megnéznének rajta, extra elvárásaik viszont nincsenek. Erre a BenQ eme típusa tökéletesen megfelel, és tény, hogy ár/érték viszonylatban nem kiemelkedően jó, de mivel egyelőre nincs más alternatívája, érdemes adni neki egy esélyt.

Webshop: BenQ G2750
Hivatalos honlap


Samsung S27A350H


A Samsung kijelzője ugyanazzal az ár/érték arány mutatóval rendelkezik, mint a fenti monitor. A kettejük közti különbség, hogy ez magasabb minőséget képvisel, tehát éppen annyival kapunk többet, mint amennyit rááldozunk. Anyagminőség és menükezelés szempontjából nincs miért szégyenkeznie a monitornak, azon ritka példányok közé tartozik, ahol az érintőgombok is pontosan, lendületesen használhatók. Bár a panelnek csak átlagos betekintési szögei vannak, az élesség jó, a kijelzőnek színmegjelenítési problémái nincsenek, és háttérvilágítása is egyenletes, ezért a monitorból jó mozivászon lehet. Különösen úgy, hogy a MagicAngle funkcióba a csoportos látószög opció is bekerült, ezzel az eddiginél is hatékonyabban javítható fel a láthatóság. Amiben a legerősebb a kijelző, az a játékok világa, ezen a területen minden szempontból elégedettek voltunk vele. A kifinomultan szabályozható túlvezérléssel a kijelző sebessége nagyon jó, képarány kezelése intelligens, és még az alacsony felbontásokat is nagyon szépen jeleníti meg. Ezek után nem csoda, hogy a monitor már a keményvonalas játékosoknak is megfelel.

Végeredményben azt mondhatjuk, hogy a Samsung eme típusa minden téren kiállta a próbát, így a komolyabb képszerkesztési munkát leszámítva az összes felhasználási területre ajánlott. Egyedül a látószögeket nem találtuk kiemelkedőnek, de „szoftveresen”ezen is javíthatunk. Bár a digitális madzagról nekünk kell gondoskodni, némi vigaszt nyújthat, hogy a kijelzőhöz megkapjuk a gyári 3 napos pixelhiba-garanciát is (mint minden Samsung monitorhoz).

Webshop: Samsung S27A350H
Hivatalos honlap


A monitorokat a Cédrus Kft-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

  

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. viiiiktor
2012.01.09. 16:21
27" és FHD felbontás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. menzi
2012.01.09. 17:47
A Samsung monitor 29W-os fogyasztása mennyire reális?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kockaharco...
2012.01.09. 17:53
Reális, az én 27"-os Acer monitoromra 22W-ot írnak. Szóval sima.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. olloczky
2012.01.09. 17:59
amúgy csak én gondolom úgy, hogy ekkora b***ott monitornál már elférne egy HDMI csatlakozó is? nem értem, hogy az miért nem alapfelszereltség már minden új monitornál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tomazolika
2012.01.09. 18:26
olloczky
Jogos !
Úgy kell vadászni a megfelelő méretű / árfekvésű monitorok között , hogy melyik rendelkezik hdmi porttal .
Szégyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. polarx
2012.01.09. 18:37
aki ekkora méretbe gondolkozik miért monitort vesz és miért nem tv-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror
2012.01.09. 18:40
Mert a tévének sokkal gyatrább képe van. Játék közben kimondottan zavaró.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. spanmoli
2012.01.09. 18:52
ha képcsöves tv d van akkor biztos is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. stranger
2012.01.09. 18:58
Inkább az a kérdés, hogy aki ekkora monitort akar, miért merül fel egyáltalán benne a TN panel... Ekkora méretnél nagyon szembetűnőek lehetnek a negatívumai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hammer88
2012.01.10. 10:40
ips paneles lg ips236v, nicns ghosting,jók a színek jól kalibrálható, keveset eszik vétek tn-t venni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Simba
2012.01.10. 10:49
TN panel. Mikkor hal már ki a francba ez a szar? Azért a Samsung az durva 87k egy TN paneles csodáért. Értem én hogy 27", de én már 24"-t sem vennék TN-el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hammer88
2012.01.10. 12:28
majd ha mindenki tudja mi az ips és a tn közt a különbség, etc... , a magyarok a jól megszokott dolgokra mindig kaphatóak, bár az árazásrt tényleg nemértem mert akkor inkább 110k ért egy dell u2711 ami ezt földbedöngöli
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm
2012.01.10. 12:35
Na de kérem...ekkora monitorokon sehol a Displayport, mégha midjárt csak fullhd akkor is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hammer88
2012.01.10. 12:40
ahhoz kéne egy alap fotómonitor minősítés, ezek sokféle igényt kielégítenek, viszont semmiben sem kategóriába való , mondjuk az ár tekintetében,és igen a displayport mar csak a nagyobb felbontás miatt érdekes lett volna!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tischler
2012.01.10. 19:46
hammer88: hol lehet 110k ért dell u2711-et venni? ez azért érdekelne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm tisch...
2012.01.10. 20:01
Annyiért sehol ,a 24" is 140 felett van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. stranger tisch...
2012.01.10. 20:13
Ez engem is érdekelne.
/Lehet a 24 colosat nézte nettóban. /
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. astronaut_...
2012.01.12. 16:14
Amúgy durva, hogy ennyit elkérnek egy TN-es monitorért, ráadásul nem is 16:10-esek. Amin meg végképp meglepődtem, az az, hogy DVI port sincs a Samsungon.

Ez a "ha ekkora méretben gondolkodsz, miért nem veszel tv-t" dolog űberbosszantó, lehet, hogy nem akarok négy méterre ülni tőle? Van egy tippem, hogy az emberek többségének az íróasztala ugyan az az asztal, ahol a gépe is van. Nem tudom, ti a szoba közepén ültök, egy külön dohányzóasztal mellett amin az egér van, öletekben a billentyűzet? Kontrollereket meg meg se említsétek, mert nem csak játékra lehet használni a gépet... Nem is tudom egy monitoros téma alá ilyen komment minek kell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. n0k0m
2012.01.16. 07:15
Miért kellene 4 méterre ülnöd tőle? 32 colos tv-t használok én is monitornak, ugyanúgy ott van az íróasztalon és ugyanúgy ülök előtte. Szövegolvasásra, játékra és filmre is használva. Ráadásul olcsóbb is, mint ezek a 27-es monitorok.

Nemértem mi az "űberbosszantó" ezen. Nem képcsöves tv ez, hogy a konyhából kelljen nézni sugárzás védelmi ruhában heggesztőszemüvegben.

Vagy, ha a felbontás a bajod, az ugyanúgy 1920x1080, ami a nagyobb méret miatt valóban nagyobbak a képpontok (bár engem nem zavar), de lehet 27 colosat is venni, amin ugyanakkorák lesznek.

Igényelni pedig nem igényel semmi extra mókolást a beszerelése. Bedugod a kábelt és kiválasztod a tv menüjében a forrást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pidzse
2012.01.16. 22:26
komoly azért a két monitor de a legkomolyabb az hogy a samsung fele annyi áramot használ ami azért fontos nagyon . Ha másért nem de ezért érdemes azt választani.
A másik az hogy hdmi vagy dvi port van a monitoron az mindegy hiszen ma már annyi átalakito van hogy tökmindegy . És a legtöbb videokártyán van hdmi kimenet szoval
mindegy szerintem nem kell megijedni ha nincs rajta dvi hiszen a kép minösége ugyan olyan mint a digitális kimenetnek vagyis a DVi olyan jo mint a HDMI.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. slashing
2012.01.20. 14:02
pidzse akkor számold ki azt is hogy 23w hány év alatt fog fogyasztani 23 ezer forintot ami a kettő közti különbség...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Montim
2012.01.21. 11:17
Imádom ezeket a zongoralakkos kiviteleket, mert a jelenlegit is sikeresen kikoptatta az egér zsinórja, ez azért jó poén egy ilyen árkategóriájú készüléknél. Vagy hagyjam rajta a fóliát örökre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!