iPon Cikkek

30 éves lett a Windows

Dátum | 2015. 11. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft 30 évvel ezelőtt, 1985. november 20-án mutatta be legelső Windowst, a Windows 1.0-t, amely akkoriban óriási mérföldkőnek számított. Az új operációs rendszer a DOS parancssoros, billentyűzettel irányítható felhasználói kezelőfelületét egy sokkal modernebb, grafikus alapú, billentyűzettel és egérrel egyaránt vezérelhető kezelőfelületre cserélte, ami mai szemmel nézve kicsit vicces dizájnnal rendelkezik, de akkoriban rengetegen örültek neki. 30 év múlva könnyen lehet, hogy a Windows 10 ma még modern felhasználói kezelőfelületét fogjuk alaposan megmosolyogni, ha a Windows 60. születésnapját ünnepeljük – amennyiben akkoriban még lesz Windows.
Fotó: Mike Plant
Jövő ide vagy oda, most a jelen és a múlt a fontos. Napjainkban a Windows piacvezető operációs rendszer, amit sokan imádnak, sokan utálnak, de az tény, hogy az operációs rendszerek piacán abszolút megkerülhetetlen szereplő. Az elmúlt 30 évben a Windows különböző kiadásai nagyon sok kellemes és jó néhány kellemetlen percet szereztek mindannyiunknak. Egyes kiadások nagyon jól sikerültek, míg voltak olyanok is, amelyeket maguk a Microsoft illetékesei is szívesen elfelejtenének – hát még a felhasználók. Mivel ma ünneplünk, emlékezzük a fontos pillanatokra és idézzük fel a Windows főbb mérföldköveit 1985. november 20-tól egészen napjainkig, a Windows 10-ig bezárólag. Ehhez a The Verge összeállítását vesszük alapul.
Windows 1.0
Ahogy fentebb már említettük, a Windows karrierje az 1.0-s kiadással kezdődött, amely napra pontosan 30 éve jelent meg. Ez a kiadás két floppy lemezen érkezett és 256 KB-nyi rendszermemóriát, valamint egy videokártyát igényelt a zökkenőmentes működéshez. Aki "power user" módjára egyszerre több alkalmazást szeretett volna futtatni, annak 512 KB-nyi rendszermemóriát és merevlemezt is be kellett vetnie. (Akkoriban egyébként az Apple már kínált grafikus felhasználói kezelőfelülettel rendelkező, egérrel vezérelhető operációs rendszert, ezen a téren a cég előnyben is volt a Microsofthoz képest, de ezt csak úgy zárójelben, érdekességképpen jegyeznénk meg.)
Windows 2.0
1987-ben megjelent a Windows 2.0, ami továbbra is 16-bites volt, VGA grafikával, viszont ez a kiadás is óriási jelentőséggel bírt, hisz ebben mutatkozott be a Word és az Excel első kiadása.
Windows 3.0
A Windows 3.0 érkezésére egészen 1990-ig kellett várni, de megérte, hisz a friss kiadás sokkal jobb felhasználói kezelőfelületet kapott, valamit a program- és fájlkezelő is megújult. A 3.1-es frissítéssel érkezett meg az aknakereső, aminek később hatalmas rajongótábora lett.
Windows NT 3.5
1993-ban érkezett az első Windows NT, ami nem a Windows 3 alapjait vitte tovább, teljesen különálló fejlesztés volt. 1994-ben köszönthettük a Windows NT második, 3.5-ös kiadását, ami az üzleti szegmenst vette célba fejlett fájlmegosztó szolgáltatásaival, illetve a korábbinál magasabb szintű biztonságával.
Windows 95
Egy évvel később debütált az ikonikus Windows 95, ami az egyik legjelentősebb Windows kiadás volt. Itt szakítottak az átlag felhasználóknak szánt rendszereknél a DOS-szal, és az új rendszer már 32 bites volt. Az első "nagy" Windowsban bukkant fel a Start menü is, ami nélkül ma már sokan nem tudnak létezni – lett is nagy felháborodás, mikor ezt a "fícsört" a Windows 8 piacra dobásával ideiglenesen elvették. A Windows 95 alkalmazások tekintetében egy teljesen új korszakot nyitott, valamint ezzel a kiadással mutatkozott be az Internet Explorer is, méghozzá egy frissítés keretén belül.
1996-ban vált elérhetővé a Windows NT 4.0, amelynek kétféle változata volt: az egyik a munkaállomásokat (Workstation), a másik a szervereket (Server) vette célba. A Windows NT felhasználói kezelőfelület tekintetében nagyon hasonlított a Windows 95-re, valamint számos Windows 95-ös alkalmazássak is felvértezték. Ez az operációs rendszer elsőként tartalmazta alapértelmezetten a DirectX-et, valamint teljesen új Windows Task Manager is helyet kapott a fedélzetén. A Windows NT 4.0 az utolsó olyan főbb Windows kiadás volt, ami az Alpha, a MIPS és a PowerPC architektúrát egyaránt támogatta, valamint a Windows NT család utolsó tagja is volt, hisz utána már a Windows 2000 következett. A Windows NT 4.0 stabilitása és "kezessége" miatt olyan népszerű volt a vállalatok körében, hogy a Microsoft törekvései ellenére még a Windows 2000 megjelenését követő években is sokáig használatban maradt.
Windows 98
Az 1998-ban bemutatott Windows 98 a Windows 95 sikerére alapozott, de rengeteg téren fejlődött – például sokkal jobb hardvertámogatást kapott és teljesítménye is jobb volt. A Windows 98 esetében komoly szerephez jutott az internet, amit remekül tükröz az alapértelmezett alkalmazások köre: ezek között az Outlook Express, a Microsoft Chat, a NetMeeting, a Frontpage Express és az Active Desktop egyaránt jelen volt. 1999-ben kijött a rendszer második változata (SE = Second Edition), ami még jobb hardvertámogatással rendelkezett, fejlődött multimédiás és netes fronton is.
Windows ME
2000-ben a Windows ME bemutatásával a Microsoft leginkább a multimédiára és az otthoni felhasználókra fókuszált, ám ez az operációs rendszer végül nem aratott túl nagy sikert, hiszen sok hibája volt és stabilitásáról sem zenghetünk ódákat (bár apró személyes megjegyzés, hogy anno az én félig döglött gépemen csak ez volt hajlandó hiba nélkül futni, miközben mindenki utálta - Svindler). A Windows Movie Maker ebben a kiadásban mutatkozott be, plusz a Windows Media Player és az Internet Explorer továbbfejlesztett változatai is jelen voltak a repertoárban.
Windows 2000
Ugyanebben az évben érkezett meg a Windows 2000, ami az üzleti szerver- és kliens számítógépeket vette célba. A Windows NT alapú operációs rendszer a biztonságra fókuszált új fájlvédelmével, de DLL cache-t is kapott, sőt, bevezette a Plug and Play hardverkezelést is.
Windows XP
2001 folyamán érkezett meg az egyik leghosszabb életű változat, a Windows XP, ami remekül ötvözte a Microsoft otthoni felhasználókat és üzleti felhasználókat célzó törekvéseit (a 2000 alapjaira épült, tehát a klasszikus Windows vonalat itt kukázta a Microsoft). A Windows XP óriási siker lett, sokan imádták, hogy skinezhető, és csak nagyon sokára sikerült leszoktatni róla a felhasználókat – sokan még akkor is Windows XP-t használtak, amikor már a Windows 7 is kiforrott volt, pedig ekkor már biztonsága miatt is veszélyes volt XP-re támaszkodni. Mára már alaposan változott a helyzet, de még mindig nem kopott ki teljesen a Windows XP.
Windows Vista
2007 a Windows Vista megjelenésének éve, amire aligha büszke a Microsoft, hisz ez az operációs rendszer a Windows ME-hez hasonló fogadtatást kapott. Noha a Vistával sok újdonság érkezett, mint például az Aero UI és a továbbfejlesztett biztonságtechnikai szolgáltatások, a hatéves fejlesztés végén mégsem lett átütő siker a szoftverből. A Vista UAC (User Account Control) szolgáltatása sok kritikát kapott, az operációs rendszer piaci részesedése pedig nem emelkedett igazán komoly magasságokba, hisz nem nyerte el a felhasználók rokonszenvét. Az XP maradt a trónon.
Windows 7
2009-ben kiköszörülte a Vistával ejtett csorbát a Microsoft, ugyanis előrukkolt a Windows 7-tel, ami rengeteg újítást hozott. Fejlődött a felhasználói kezelőfelület, kevésbé volt már idegesítő az UAC, plusz gyors is volt az új operációs rendszer, így nem csoda, hogy sokan még ma is imádják a Windows 7-et.
Windows 8
A Windows 8 2012-ben alaposan felkavarta az állóvizet, de megint nem úgy, ahogy azt a Microsoft illetékesei szerették volna. A Modern UI bevezetésével és a Start menü kivezetésével sokan nem értettek egyet: a csempés felület egérrel és billentyűzettel nehezen használható és logikátlan volt, valamint azt is sokan sérelmezték, hogy rendszerindításkor nem a szokásos Windows Asztal jelenik meg, hanem a Modern UI. Ezzel a felhasználói kezelőfelülettel a Microsoft már az érintőkijelzős konfigurációk térhódítására készült, ám a felhasználói nyomás hatására hamar új, használhatóbb operációs rendszerrel kellett előrukkolnia. Ez volt a Windows 8.1, ami már képes volt az asztalra bootolni és rengeteget fejlesztett az alap rendszeren.
Windows 10
A következő nagy lépést az idén július 29-én bemutatott Windows 10 hozta, ami sok újítással próbálta lehengerelni a Windows 8 miatt még mindig kissé morcos felhasználókat. A repertoár nagyon ütősre sikeredett, hiszen megjelent Cortana, a hangalapú parancsokkal is vezérelhető digitális személyi asszisztens, de az Internet Explorer utódja, a Microsoft Edge is ebben a kiadásban debütált. Ez a Windows nagy figyelmet fordít a táblák és a hibrid noteszgépek hatékony kiszolgálásra, de a klasszikus noteszgépeken és asztali számítógépeken is remekül használható. A Windows 10 újabb komoly mérföldkő, hiszen innentől kezdve a Microsoft szolgáltatásként tekint a Windowsra, így sűrűbben ad ki hozzá frissítéseket és új funkciók is sűrűbben érkeznek. A Windows 10 első nagy frissítőcsomagja a Fall Update volt, ami pont ebben a hónapban jelent meg. Hogy ilyen mozgalmas múlt után mit hoz a jövő? Felhasználói szemszögből nézve reméljük, hogy az elkövetkező évek során sok hasznos újítást, valamint gyorsan és stabilan futó Windows kiadásokat üdvözölhetünk. Nem is szaporítjuk tovább a szót: Boldog 30. születésnapot kívánunk, Windows! :)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

53. noPublicFG
2015.11.21. 00:58
Valami ajándékkal kéne készüljünk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. istvankiss... noPub...
2015.11.21. 01:16
Miért, meghívtak valahova?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. ChoSimba
2015.11.21. 10:51
Egy szülinapi reinstall ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. dbori
2015.11.21. 11:37
A 3.1-től kezdve mindegyik volt nekem. Én mindegyiket előrelépésnek éltem meg. A vistát is használtam 2 évig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. dobko
2015.11.21. 11:48
Rengeteget fejlődött az évek során, de azért van pár ókori megoldás, amit végre elfelejthetnének vagy továbbfejleszthetnének. Gondolom a kompatibilitás az átka ennek amit megértek, de azért ideje lenne már lépni.

Anno a 386-oson a 3.1-el kezdtem talán, pasziánsz és aknakereső jól futott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. kiskoller dobko
2015.11.21. 12:51
Sajnos minden OS-ben vannak ilyen ősrégi kódrészek, amiket nehéz kukázni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. dobko kisko...
2015.11.21. 13:09
Nyilván, és azt se mondtam, hogy egyszerű, de itt már ennél többről van szó azért....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. m76
2015.11.21. 14:12
Ennek örömére tegnap frissítettem irodai gépem XP-ről Windows 7-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. kibic71
2015.11.21. 17:53
Nekem meg ma jött meg az értesítés, hogy ingyenesen frissíthetek Windows10-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. fofoka
2015.11.21. 17:56
Az NT 4.0-t sikerült kifelejteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. kiskoller dobko
2015.11.21. 18:01
Linuxban mennyire vagy járatos? Nah ott rengeteg a régi szemét, legacy cucc.
Az X szerver fele ilyen, a kernel fele ilyen, a belső programok nagy része még mindig terminálokban gondolkodik, holott ezen már réges-rég túlnőttünk.

Egy hozzáértő estig sorolhatná...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. wishformor... kisko...
2015.11.21. 18:44
Egy terminal emulator es a shell / shell programozas nem ugyanaz, az hogy a shell-t kenyelmes elerni terminal emulatoron keresztul az mas kerdes.

A dinamikus kernel modul support (DKMS) (2003 / stable: 2011) ota backward compat miatt vannak meg a kernelbe (modulkent) a dolgok. ami be sem toltodik ha nincs ra szukseg, es meg mindig az egesz 300mega alatt van, mennyi is ugyanez windozba? Tovabba ha nem tetszik meg mindig megvaltoztathatod alakithatod...
Gyakorlatilag osszehasonlithatatlan a 2 rendszer, nemtom hogy miert hoztad fel egyatalan...
mielott nekiallnal fikazni valamit amihez lathatoan halvany fingod nincs, elotte legalabb olvass a temaban...
Az X et meg nem muszaj hasznalni, az valoban regi.
"Egy hozzáértő estig sorolhatná..." ezt a mennyisegu hulyeseget lehet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. mythbuster
2015.11.21. 20:33
30 éve fagy a rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. gumitamin
2015.11.21. 21:28
Bepróbálkoztam egy Windows 8-as gépen a külső USB-s vinyómmal, nem látta.
Maradok a WIN7-nél, köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Rimagras kisko...
2015.11.21. 23:49
És amiből szerencsére a felhasználó nem vesz észre semmit, se kékhalál, se vírusok, se defrag ha kell ha nem, se install után 1 hónappal már invalid bejegyzésekkel teli gigászi registry...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Rimagras
2015.11.21. 23:52
Annyi kárt nem okozott semmi a számítástechnikának az elmúlt 30 évben, mint billgec és a windows 'operációs rendszer" - amit a mac prototipusokról lopott le (mint az közismert).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Rimagras
2015.11.21. 23:55
" (Akkoriban egyébként az Apple már kínált grafikus felhasználói kezelőfelülettel rendelkező, egérrel vezérelhető operációs rendszert, ezen a téren a cég előnyben is volt a Microsofthoz képest, de ezt csak úgy zárójelben, érdekességképpen jegyeznénk meg.)"

Meg érdekességképpen a Commodore Amiga is, ami preemtive multitaskos, HW gyorsított OS-sel volt éppen jelen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. kiberg
2015.11.22. 00:38
30 év alatt annyira nem jutottak hogy több szál kezelése. Ha mondjuk sd kártya olvasó nem válaszol lefagy nem csak az egész fájlkezelő az egész asztal/tálca...Üdv 2015-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. CyberPunk6...
2015.11.22. 09:16
Rengeteg ókori megoldás van mindegyikben, aminek az az oka, hogy rengeteg dolog van még használatban ami ókori.


A linux és a windows nem minden tekintetben konkurenciái egymásnak. Van amit az egyiken, és van, amit a másikon jobb vagy amit csak az egyiken lehet. Maximum azt lehet mondani, hogy erre vagy arra jobb az egyik a másiknál.


Évek óta nem fagyott le a rendszerem, de a lefagyás nem windows specifikus dolog.


Ha valamihez a gyártó nem csinál drivert, amiatt nem a windowst kéne szidni.


A defrag nem windows a win miatt kell, nem tudom ezt hogy lehet felróni neki. Meg mintha azt nem lehetne teleszemetelni, csak meg másként működik...


Pontosan részletezd a károkat amiket okozott, Bill Gates és a Microsoft, gondolom rengeteg konkrétumot tudsz mondani, ha 30 éve vezeti a listát.
Amint az köztudott a xeroxtól lopták el, egyébként.Ha már a szálkezelést nézzük, akkor nem mindegy hogy egy adott dolog éppen melyik ponton fagy le és az sem hogy éppen mi. A hw kezelés egy kényes kérdés és pont kritikus szekció, ahol a szál lefutásáig le szokták tiltani a szálakat és ha pont itt történik a dolog, akkor meg fog állni egy picit, egyébként nem real-time os a windwos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. wishformor... Rimag...
2015.11.22. 13:05
De van helyette Kernel panic, config hell, package management maze. Virus csak azert nincs (olyan sok) mert nem lejterjedt asztali kornyezetben, majd lesz ha elterjed es a sok hulye ezt fogja hasznalni (lasd Android). registry valoban nics, de nalam mar szakadt ossze debian ubuntu es suse is major verzio upgrade utan.
azert meg ezt neked is gyakorloni kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. wishformor... Rimag...
2015.11.22. 13:08
"Meg érdekességképpen a Commodore Amiga is, ami preemtive multitaskos, HW gyorsított OS-sel volt éppen jelen"

mire az amiga eljutott a HW gyorsitassal 92-re, addigra az IBM a 386-ossal kb tonkreverte a piacot. az a HW gyorsitas meg amugy is custom chip volt. szoval nemveletlen doglott az meg ott ahol.
https://en.wikipedia.org/wiki/Amiga
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. dobko
2015.11.22. 13:41
Én nem akartam a Linuxot direkt felhozni, mert nem is látom értelmét jelen pillanatban. Össze lehet hasonlítani őket de ebbe nem szeretnék most belebonyolódni. Amire én rávilágítanék, hogy vannak a Windowsban olyan dolgok, amiket már régen kukázni vagy továbbfejleszteni kellett volna, mint pl a fájlrendszer.
Talán tényleg a 10-es az utolsó kiadás és a Microsoft olyasmire készül, mint az internet explorer frásszal, megpróbálja kukázni.
Explorert se lehetett már örökké foltozni, erre nehezen rájöttek.
Remélem a Win is a feledésbe merül hamarosan a registry-s hülyeségeivel együtt, mert az tényleg nem állapot, hogy "hétköznapi" rendszerhasználat mellett is hónapról hónapra lassabb a rendszer, aztán egyszer csak összeomlik egy egyszerű malware miatt, amit ha ki is bírsz írtani, az a rendszer már sose lesz olyan, mint előtte, mivel nincs ember aki végig kínlódja kézzel a beállításokat, a reistry cleaner meg társai csak több kárt okoznak, mint hasznot, egyszerűbb egy tiszta újratelepítés vagy szerencsésebb esetben egy régebbi képfájl visszaállítása SZERINTEM.
Ezzel nem azt akarom mondai, hogy s*ar az egész, csak új alapokra kéne fektetni az egészet.

Egyébként véleményem szerint megvan itt mindennek az üzleti oldala is. Egy izzó se jó már évekig, mint anno, pedig nem hinném, hogy visszafelé fejlődnénk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. dobko wishf...
2015.11.22. 13:48
A különböző Linux disztribúciók is megtudnak halni(ember találta ki), megvan a saját bajuk, de mégis más.

Alapvetően én abban látom az előnyét Linux világnak, hogy teljesen más hozzáállással vannak kitalálva. Az emberek leülnek otthon, kedvtelésből csinálják(azért van kivétel), kész lesz mikor kész lesz. Még a másik oldalon határidőkre, pénzkeresési szándékból tervezett rendszerek állnak.
Nos az ember a szabadidejében és a munkahelyén két különálló faj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. wishformor... dobko
2015.11.22. 14:13
Ez netto hulyeseg amit irsz. A fejelsztok tobbsege nem a szabadidejeben, hanem teljes munkaidoben fejleszti a kernel-t es kore tartozo dolgokat egyarant, a Canonicalnal sem kacsintasert dolgoznak, Lasd: https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_Foundation
ez hogy az emberek a linuxot a szabadidejukben fejlesztik kb 20 eve nem igaz...
az hogy bekreulnek egyeni megoldasok a kernelbe meg ide oda pull req-kon keresztul az pedig a FOSS hozzallasnak koszonheto. De az emberek tobbsege fizetesert fejleszt korulotte.
Most komolyan honnan szeditek ezeket az egbekialto faszsagokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. dobko wishf...
2015.11.22. 15:12
Ahogy nézem te a wikipédiáról.
Mint mondtam van kivétel, de az is lehet én nem vagyok naprakész. Mindenesetre a két oldal merőben más volt a múltban felfogásilag és most is az. Az eredmény meg látszik.

De még ha orbitális baromságot is mond szerinted valaki, azt akkor is lehetne "kultúrbarbárabb" módon közölni, vagy ránts rá előtte ha ennyire feszült vagy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. tk36
2015.11.22. 15:46
"A 3.1-es frissítéssel érkezett meg az aknakereső, aminek később hatalmas rajongótábora lett." - a felette lévő képen az aknakereső látható, de az aláírása Windows 3.0 . Akkor most melyik?f

Első PC-m 486 DX4-100-as volt, amin a Win'3.1 futott, raktam fel. Azóta folyamatosan vannak, némelyik Windows kiadást kihagytam (Windows Me, Windows 98 első kiadása, Windows Vista).

Kár hogy főleg és ennyire Windows központú (volt?) az oktatás.

További sok sikert és innovációt a Windowsnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. CyberPunk6... dobko
2015.11.22. 16:28
Régen elég sokszor hallottam ezt az idővel belassul a rendszer, registry miatt lassú stb.

De amikor a win7 volt az új rendszer, akkor betudtam annak, hogy biztosan még xp-t használ.

De így 2015-ben nem tudom értelmezni ezt egyszerűen. win7 óta használtam a 8-at, 8.1-et és most a 10 van fent.
Használok rajta virtuális gépeket (vmware, virtualbox), fejlesztek rajta gépre is, beágyazott rendszerekre is, fpga fejlesztőkörnyezet is van rajta, azt is szoktam mókolgatni, van rajta pár játék, nagyon ritkán, de játszom is...
nem lassul be és nem szoktam rendszeresen újratelepíteni sem.

Nem tudom, hogyan lehetne még több olyan programmal gyötörni, ami mélyen beleivódik egyes pontokon a rendszerbe, driverekkel tömi tele a wint, lefoglal brutális mennyiségű memóriát, cpu-t.

Mégsem jelentkeznek ezek a dolgok. Akkor szokott win telepítés lenni, ha kijön egy új win. Vagy esetleg komolyabb hw cserénél (legutóbb pl új rendszerlemezt kapott a gép, nem akartam a képet átrakni).
Semmivel sem gyorsabb a friss.


El sem tudom képzelni, hogy mégis mivel csinálják az emberek, hogy pár hét alatt belassul és összeomlik. Ennél jobban hogy lehetne szétterhelni a rendszert?

Mondjuk nem állítom, hogy ez lenne az oka, mindenesetre nincsenek nem eredeti játékok a gépemen. De például látogattam már meg felnőtteknek szóló oldalakat is.

Mivel nyírjátok ki a wint, amitől belassul? Komolyan!


nem értem.


Azt már meg sem említem, hogy egy csomó e-bayes beágyazott cuccnak a drivere van fent.
Mondjuk nem fut automatikusan egy rakás dolog a win indulásakor, mint addonfrissítők, steam és ezernyi társa. Meg az adobe szarjai.

nem értem, komolyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. hympyke
2015.11.22. 16:56
Teleszedik vírussal/trójaival meg warezelnek... 4 év alatt semmit nem lassult a windows 7 nálam. Most feltettem a 8.1-et "de mennék vissza".
A win 7 legnagyobb hibája szerintem az update, sok gépnél egyszerűen megeszi a procit. Az svchost.exe felhízik fél perc alatt 1,2 gigára ramhasználatban és 2 magos gépeknél az egyik magot kompletten befoglalja 100%-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. thestock
2015.11.22. 22:12
Gondolom hogy van itt jó pár programozó aki a munkájából kifolyólag sűrűbben szembesül a rendszer hibáival,de azért érdemes figyelembe venni az átlag felhasználót. Nos ennek a rétegnek szerintem bőven megfelel. A telepítés pofonegyszerű lett, a driverezéssel sincs különösebb probléma,rengeteg program közül lehet választani stbstb.
Nos a stabilitás....osztom szájber véleményét, én sem szorulok rá arra hogy sűrűn újrahúzzam a rendszert.Lehet hogy a billentyűzet és a szék között kell keresni a probléma forrását? ;-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. csabi02
2015.11.22. 23:21
Az emberek nagy többsége "síkhülye" hozzá (1001 alkalmazás és szemét indul egyszerre) és ezért nyírják ki kb 1 hónap alatt,sőt arról nem is beszélve,hogy ezeréves 2magos celeronoktól,meg gyenge hdd és max 2GB rendszermemória kombinációjától várnak olyan sebességet,amit egy "tiszta" gép tud i5-i7 + ssd kombóval...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Supra Rimag...
2015.11.23. 08:20
... Ráadásul mindezt rom-ból tudta. Nem emlékszem, hogy akkoriban nagyon arcolt volna az MS a boot időkkel :-)

Én kaptam valahonnan az 1200-a s amigába egy 20mb-os note hdd-t, aminek a fele jó volt: szerintem az a boot idő még most is elfogadható volt :-)

És, hogy teljes legyen az alázás: Az összes Amiga HW gyorsított audio koprocesszort kapott - ezt a mai nap a PC egyszerűen nem tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ChoSimba Supra
2015.11.23. 10:51
/trollION
És hogy még teljesebb legyen az alázás: az Amiga meg nem tudja futtatni a crysis-t
/trollOFF
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. dobko Cyber...
2015.11.23. 11:12
Senki se érti ez a baj. Nyilván a hozzáértőbbeknek kevesebb a gondjuk, nekem most 3 éve megy viszonylag gond nélkül. A vas se elhanyagolható kérdés, az egyszerűbb "netezős"
gépeket jobban érinti.
Most a 10-est kezdtem el nyúzni, arról még nem tudok nyilatkozni bővebben, mint ahogy kb senki, azt leszámítva, hogy a fall update jót tett neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. dobko csabi...
2015.11.23. 11:21
Hát a gyenge HDD-t leszámítva a 2 magos celeron és 2GB Ram legyen már elég megnézni a facebookot. A HDD kínlódása az tényleg megöli az egész rendszert, főleg laptopokban amit a userek úgy ráznak működés közben, mint a fütyit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ChoSimba dobko
2015.11.23. 13:08
Nem is értem, hogy miért nem SSD-t tesznek a laptopokba. Legalábbis csak elvétve találni bennük, de 200e alatti kategóriában sehol. Lehet hogy az egy költségérzékeny kategória, de azért egy 120GB-os SSD ma már nem aranyárban mérettetik.
Mondjuk jó lenne látni egy kimutatást arról, hogy az ezekben a laptopokban található 500GB-1TB HDD-k hány százalékát használják a tulajok.
De legalább lehetne kérni SSD-vel. Vagy legalább HDD nélkül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. csabi02 dobko
2015.11.23. 18:01
nem arról van szó hogy nem lenne elég 2mag meg 2giga,hanem arról,hogy 1szerre 200alkalmazás indul indításkor,mert fogalmuk sincs róla mit telepítettek,mit csináltak a géppel és ez megy évekig,gyűlik a több giga szemét, aztán nem tudják miért lassú a win7...

(nem egyszer láttam olyat,hogy belakta a partíciót, vagy 2-250giga biztonsági mentés volt a 320-as wd-n)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. VikMorroHu... Cyber...
2015.11.23. 18:43
Feltesznek rá mindenféle toolbart, automatikusan induló frissítő/egyéb (felesleges) programokat. Szomszédom gépét már többször kellett javítgatnom. Volt olyan, hogy kb. 5 percig tartott neki, mire kínkeservesen elindult (XP). Nagyjából kitakarítottam az automatikusan induló programokat, lement 2 percre. Olyan esettel is találkoztam, amikor egy gép már Youtube videókat sem tudott lejátszani. Ráeresztettem a CCleanert, utána rendesen működött. (Ez nem pont ide tartozik, csak valaki említette, hogy mennyire rossz ötlet a beállításjegyzék karbantartása.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Rimagras csabi...
2015.11.24. 15:14
Nézd meg mik futnak clean install után, 40% felesleges process. Vicc, el nem tudom képzelni, hogy a windows-t tudatosan tervezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Rimagras wishf...
2015.11.24. 15:54
Neked kell gyakorolni inkább, én úgy látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Rimagras wishf...
2015.11.24. 15:56
Nekem volt Amigám mindig, mikor felszabadult a COCOM alól hoztunk egyből bécsből. Év elején adtam el az utolsó és 100% működő 1200-esemet, szóval a te wikipediás "tudásod" nem igazán mérvadó (pláne, hogy hülyeséget írsz, aminek ráadásul az OS-hez semmi köze).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Rimagras Cyber...
2015.11.24. 16:00
"A defrag nem windows a win miatt kell, nem tudom ezt hogy lehet felróni neki."

Szívesen felteszek mást is az NTFS helyett, tudsz ajánlani egy olyan FS-t, amit nem kell defragolni? Csak informatíve, Linux clean telepításkor felajánl vagy 10 félét (NTFS is beleértve).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Rimagras Cyber...
2015.11.24. 16:04
"Pontosan részletezd a károkat amiket okozott, Bill Gates és a Microsoft, gondolom rengeteg konkrétumot tudsz mondani, ha 30 éve vezeti a listát. "

Elhitették az emberekkel, hogy a windows az "az" OS, beépített backdoorral, nulla értékű grafikus felülettel, iszonyat erőforráspazarlással, a milliónyi user akinek a személyes adatait, munkáját cseszte el egy vírus, mivel a win semmiféle komoly védelemmel nem rendelkezik ellenük, egy idióta windows generáció kitenyésztése, akik köpködnek mindenre ami nem windows... Ez már 10+ milliós nagyságrendű kár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dobko VikMo...
2015.11.24. 16:31
Nem rossz ötlet a regitry karbantartása, csak ezekkel a programokkal úgyse tudod megoldani a gondokat, max annyira, hogy elinduljon vmi, mint te is említed, mellette csinál még kárt is. Kézzel buherálni ugye meg elég aprólékos egy feladat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dobko csabi...
2015.11.24. 16:33
Igaz. De ezzel egy átlag user nem nagyon tud mit kezdeni ,mert azt se tudja miről beszélsz neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Bihus
2015.11.24. 17:56
Én is gyak. az összes vindózt használtam már az NT-ken kívül, az XP óta azért el lehet felejteni ezt a fagyogatás dolgot. Ahhoz valami spec hardver is kell.

Kékhalált is akkor látok, mikor valamiért elindítom a régi vinyómat, és nem állítom át az AHCI-IDE baromságot, vagy oda, vagy vissza

Igazából az XP-t még évente újraraktam, a 7-est már inkább csak több évente (de a régi laptopomon gyakorlatilag 2008 óta fenn van és apám még mindig azt használja gond nélkül), és a 8.1-es meg kihúzta végig a mostani hardveren, 10-est akkor fogok rakni, ha lementettem szépen lassan mindent és újratolom az egészet.

A mostani laptopomon egy insider win10-es van, és nekem azzal sincs a világon semmi bajom. Akkor szoktam anyázni, mikor valamit keresek a settingsben és az istennek sincs meg. Lehetne jobb is, nem aszondom, de azért a használhatatlantól már igen messze van. Persze elcseszni minden rendszert el lehet.

A winnel, androiddal meg az összes rendszerrel gyakorlatilag egy baj van: a frissítések (a renceré és az összes programé, amit használsz). Ha hagyod automatikusan, az sztem nem az igazi, mert teljesen elveszted a kontrollt, ha pedig manuálisra teszed, akkor túl sokat kell vele vesződni. Apám is hetente hívogat, hogy vmi critical update már megint szirénázik neki. De ha rábíznám, akkor meg régen tele lenne a gépe minden reklám szirszarral, amit a leggyakrabban használt programok persze alapból fel akarnak tenni a gépre. Na nekem ezzel van a bajom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kadzsor
2015.11.25. 18:31
Én 3.1-től kezdve használom a Windows-t, de nálam a 8.1 a nyerő használhatóság szempontjából, mivel már nem nagyon támogatják a Vistát. Külcsín szempontjából viszont egyértelműen a Vista a nyerő, kár hogy annak a felülete nem érhető el a későbbi Windows-okban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. csabi02 Rimag...
2015.11.26. 17:00
Install után az az első dolgom,hogy tiltok/kikapcsolok mindent ami felesleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sola
2015.11.30. 20:39
Azért nem minden diadalmenet:

A Windows 30-ik szülinapjára pont ki is esett a szuperszámítógépek 500-as toplistájáról. Most már csak 99%+ Linux és 1-2 db AIX-es masina ketyeg ott. Hiába, nem lehet valaki mindenben jó.

Mondjuk az a gyanúm, hogy az internet szerver piacon is szépen csökken a részesedése, különben nem kellene domain parkoltató trükkökhöz folyamodniuk, hogy szebb legyen a statisztika. Talán az intranet-es rendszerekben tartja majd magát (bár amit mostanság nagyobbacska céget láttam, ott mindenhol jöttek befelé a Linux-ok az intranet-es feladatokra mint az özönvíz). Az otthoni szerver feladatokat pedig elveszik a Linux-os NAS-ok (Synology, QNAP...stb).

Mobilon sem jutott sehova a Windows, hiába tolt bele a Microsoft több milliárd dollárt és tette tönkre a kedvéért a Nokia mobilos üzletágát. Ott szépen látszott, hogy a Microsoft-al összemérhető cégek (Apple, Google) símán lenyomják a Windows-t ha nulláról, egyenlő terepen kell versenyezni.

Desktop-on mondjuk szépen tartja magát, bár e mögött inkább a Microsoft kőkemény versenytorzító magatartása állhat (OEM licenc megállapodások), nem a valós műszaki értékek. A Win7 + Aero volt az utolsó, ami nekem kinézetre és működésre tetszett, az utána következők már szerintem kinézetre rondábbak mint egy átlag desktop Linux distro (akár KDE Plasma 5 alap témával is néz ki úgy), működésre/konfigurálhatóságra pedig már régen jobbak a Linux-os DE-k. Általános szoftverkínálatban persze mindent ver a Windows továbbra is.

Egy újabb 10 év múlva lesz érdemes megnézni, hogy hogy alakul a Windows életpályája, most nagyon dinamikusan alakul szinte az összes piaca. Az én predikcióm az, hogy a mostani zárt forrásos, licenc konstrukciók mellett a szerver piacokat javarészt elveszíti és a desktop-ból sem lesz meg 50%-nál több, a teljes computing device piacon (desktop+laptop+tablet/hibrid+okosteló) pedig 10% körül sem fog állni (most ~20%). Az Apple OSX részesedése továbbra is nőni fog a desktop/laptop szegmensben és bizony ha a Microsoft tovább tömi a Windows-t kiszámíthatatlan update-ekkel és "telemetria" szolgáltatásokkal, akkor lesz itt még Linux desktop éve is, bármilyen mém-esen is hangozzon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba sola
2015.11.30. 21:26
Szerintem meg a linuxnak addig nincs esélye desktop fronton, ameddig le nem butítják windows szintre.
A kutya nem akar az oprendszerrel foglalkozni, használni akarják a gépet, nem bütykölni. Az idő pénz és azt hasznosan akarja mindenki eltölteni. Senkit nem érdekelnek a tűzfalak, vírusvédők, jelszavak, IP beállítások, stb.
Amikor egy oprendszer olyan buta lesz, mint egy android vagy ios, akkor lesz a legnépszerűbb. És a windows totál errefelé halad, lásd win10.
Persze mindig van egy réteg, akik bütykölni akar, de a tömeg az egyáltalán nem akar. Nekik a pc csak egy eszköz, mint a kenyérpirító.
Márpedig ki akarna kenyérpirítót 101 gombbal
Nem véletlenül terjedek a mobil eszközök úgy mint a vírus.
"Primitív", kéznél van és csak a töltéssel kell foglalkozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller Rimag...
2015.12.01. 00:56
Semmi köze a Windowshoz a defrag. Max akkor nem kell defragot futtatni, ha vagy maga a hardver nem szorul rá (pl. SSD) vagy ha a fájlrendszer magától csinálná a háttérben (ilyen perpill nem jut eszembe)


wishformore: Ha nem vagy képes kulturáltan fórumozni, akkor maradj csöndben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. inverzmous...
2015.12.09. 14:56
Boldog szülinapot windózer!

3.1, 95, 98, ME, 2k, XP, 7. Ezen a vonaton mentem végig, aztán úgy néz ki hogy egyelőre itt a vége. 8/10es szériában csalódtam, ugyanazon a gépen ratyibban teljesített, kevésbé volt stabil, és összevissza volt az egész. Remélem 2020-ra kikupálják a 10-est, vagy pedig ez volt az utolsó ablakos OS az életemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gtas
2015.12.10. 20:58
Bódogat Windows! Én a 95, 98, ME, 2k és XP-t használtam. 2009 óta a 7-es szolgál ki és nem tervezem leváltani se a csempékre, se a bugos 10-re. Max ha már minden játékhoz a dx12 lesz a követelmény akkor fogok váltani rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. user12
2015.12.27. 07:06
Sok exploitot és kékhalált kívánok nekik !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!