iPon Cikkek

32 ezer éves, fagyott vírust keltettek életre

Dátum | 2014. 03. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A legutóbbi időkig meglehetősen egyértelműnek tűnt a vírusok és az egysejtűek közti határvonal. Utóbbiak jóval nagyobbak, és minden önálló élethez és osztódáshoz fontos hozzávalót hordoznak. A vírusok ezzel szemben aprók, és csak azon génekkel rendelkeznek, amelyek az általuk kiszemelt sejt rendszerei fölötti uralom átvételéhez szükségesek, ezeken keresztül oldva meg a szaporodást. A helyzet bonyolódni látszott, amikor kiderült, hogy az egysejtűek közt is léteznek paraziták és szimbióták, amelyek lecsupaszított, minimalista genomjuk eredményeként nem képesek önálló életre, vagyis csak egy másik sejten belül tudnak megmaradni. Emellett a szakértők olyan hatalmas vírusokat is felfedeztek, amelyek genomja sok baktérium genetikai állományát is meghaladja méreteiben. Ezek ráadásul a fehérjeszintézishez szükséges gének jelentős részét is magukban hordozzák, vagyis csak részben támaszkodnak a gazdasejt saját rendszereire szaporodásuk során. A kutatók nemrégiben ezen óriási vírusok újabb fajtájára akadtak rá. A történet egy sci-fi alkotásban is megállná a helyét (sőt: némi változtatásokkal már írtak is hasonlókat), a szakértők ugyanis Szibéria legalább 30 ezer éve fagyott talajából vettek mintákat, majd a kiolvadó anyagot néhány amőba társaságába helyezték, hogy az abban fellelhető esetleges vírusok a sejteket megfertőzve azonosíthatóvá váljanak. A projekthez az alapötletet egy két évvel ezelőtti orosz kutatás adta, amelynek során egy 30 ezer éve fagyott állapotban levő mag segítségével élesztettek újjá egy virágos növényt. Jean-Michel Claverie és Chantal Abergel vezető kutatók úgy gondolták, hogy ha egy növényi mag életképes maradhat a permafroszt vidékén, esetlegesen túlélő vírusok is rejtőzhetnek a fagyos talajban.
Rossz hír, hogy minta valóban tartalmazott egy eddig ismeretlen vírust, amely ráadásul több tízezer évig képes volt megmaradni fagyasztott állapotban, jó hír viszont, hogy ez a mikroorganizmus semmi veszélyt nem jelent az emberre. Arra azonban nincs biztosíték, hogy az olvadó területekben lassan feléledő vírusok mindegyike ártalmatlan lesz, figyelmeztetnek a tanulmány francia és orosz szerzői. A kutatók rendkívül egyszerű módszert választottak a mikroorganizmus életre hívására. Beszereztek néhány olyan amőbát, amely a mintavételi hely környékén elterjedt, majd a táptalajra helyezett egysejtűek közé helyeztek valamennyit a mintákból. Ezt követően csak ki kellett várni, hogy valami szokatlan történjen. Erre rövidesen sor is került: a sejtek egy része egyszerűen szétrobbant, vagyis úgynevezett lízisen menve keresztül darabjaira esett szét. A kultúrát közelebbről megvizsgálva abban hatalmas vírusokat fedeztek fel a kutatók, amelyek nagyon hasonlítottak a pár éve felfedezett pandoravírusokra. Ez utóbbiak genomja közel 3 millió bázispárból áll, a most azonosított vírus azonban fizikai méreteiben ezt is lekörözi. 1,5 mikrométeres hosszával eléri a kisebb baktériumok nagyságát. Az új megavírust Pandora szelencéjének görög elnevezése (pitosz) nyomán pitovírusnak keresztelték felfedezői. Bár a pitovírus sok mindenben hasonlít a pandoravírushoz, például mindkét mikroorganizmus amőbákat fertőz meg, és hasonló, ovális alakkal, illetve vastag fallal bír, az első pillanattól világos volt, hogy akadnak köztük különbségek is. A pitovírus nyitott végén különleges fehérjefonalakkal rendelkezik, és a pandorával ellentétben nem a gazdasejt nukleuszát veszi célba, hanem a sejt más régióiban alakít ki vírusgyárakat.
Nagysága ellenére a pitovírus genomja jóval kisebb a pandoráénál, hiszen mindössze 600 ezer bázispárból áll. A többi hely egy részét a vírusreplikáció megkezdődéséhez szükséges fehérjék töltik ki, a kutatók azonban egyelőre nem találtak választ arra, hogy a kórokozó fehérjeburkában található óriási tér mégis milyen célt szolgálhat. A genom a gének számát tekintve is igen szegényes, hiszen mindössze 467 proteint kódol, szemben a több mint ezer, a pandoravírus esetében több mint kétezer génnel rendelkező más megavírusokkal. Ráadásul pontosan azon gének hiányoznak az állományból, amelyek a többi óriási vírust olyan különlegesség teszik apróbb társaik közt. Nincsenek meg tehát sem a fehérjetranszlációban, sem az energiahasználatban szerepet játszó gének. Ami még furcsább, a genomban ismétlődő szakaszok is akadnak, holott a vírusok túlnyomó többsége kínosan ügyel arra, hogy megszabaduljon a felesleges DNS-szakaszoktól, így genomjuk csaknem tisztán fehérjekódoló részekből áll össze. A pitovírus genetikai állományát viszont nagy számban tarkítják egymásra igencsak hasonlító nem kódoló szakaszok is. A szerzők szerint két dolog lehetséges: az extra DNS azért kell, hogy a genom működni tudjon a hatalmas burokban, vagy pedig nemrégiben parazita DNS került a vírusba, amelytől még nem volt ideje megszabadulnia a mikroorganizmusnak. Ami magukat a géneket illeti, kétharmaduk teljes újdonságnak számít a kutatók számára. A maradék egyharmad egyik fele bakteriális génekre, másik fele vírusok génjeire hasonlít. A pitovírus tehát genetikai szinten is különbözik minden más eddig ismert élőlénytől. A gének alapján legközelebbinek tekinthető, a vírusok közé tartozó rokonai meg sem közelítik méreteit. Az eddigiek során azonosított megavírusok szinte kizárólagosan amőbákat fertőztek meg, ezért is választották a szakértők ezeket az egysejtűeket a fagyott talajminták tesztelésére. (Az egyetlen eddigi kivételt egy tavalyi eset jelenti, amikor is egy 11 hónapos francia kisfiú vérében és nyirokcsomóiban is kimutatták egy megavírus jelenlétét, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy valóban ez a vírus okozta-e a gyermek tüneteit.) A mostani vizsgálatok során a szakértők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy ne kontaminálják a szibériai mintákat, ami viszont azt jelenti, hogy a vírus legalább 32 ezer évig maradt életképes fagyott állapotban, mivel ennyi idős az a réteg, amelyből előkerült. Ez a tény pedig fontos figyelmeztető jel lehet. A permafroszt, vagyis az örök fagy vidéke egyre gyakrabban kap emberi látogatókat, ráadásul a globális éghajlatváltozás következményeként több tízezer éve fagyott régiók indulnak olvadásnak. A mostani felfedezés igazolja, hogy a jeges talajban életképes kórokozók rejtőzhetnek, amelyek annyira régen kivonódtak a forgalomból, hogy fajunk és a Föld többi lakója számára az újdonság erejével hathatnak. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a régió a jövő járványainak kiindulópontja lesz, de egyelőre nem lehet kizárni ennek lehetőségét sem.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. NimKorko
2014.03.05. 14:05
Az életre keltés nem egészen helytálló egy vírusról szóló cikknél, a vírus csak van, működik, de nem él.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. DogTheDog
2014.03.05. 14:29
lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. tibaimp
2014.03.05. 15:12
Az kell, hátha kinyír mindenkit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Benny
2014.03.05. 15:22
Remélem mindenki bekészítette a fejszét az ágya mellé. Nem a legjobb arra kelni, h hugi a bokádat rágja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. YellowFlas...
2014.03.05. 15:28
Köszönjük ocsabi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. dzsuz87
2014.03.05. 17:50
Atlantisz lakói az életük árán elzártak egy vírust az északi sark jegébe, amit 30.000 évvel később egy tudóscsapat gyanútlanul kiolvasztott. Lehetne ez a következő Resident Evil rész története...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim dzsuz...
2014.03.05. 18:31
Add el a történetet a SyFy-nak ... azok szokták tömeggyártani az ilyen filmeket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. cheatergs
2014.03.05. 19:36
Asagrim, elfelejtetted, hogy erről már készült film? =) A dolog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. myckie2 cheat...
2014.03.05. 20:10
Lehet, hogy én láttam régen, de A dolog teljesen másról szól. Vírus nincs is a filmbe, hanem egy alienről szól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. LechooEdy
2014.03.05. 23:47
Vírus, alien, mindegy. A lényeg, hogy mind necromorphok leszünk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. raiden
2014.03.06. 03:59
Bakker, érzem, hogy jövőre szibériában vodka-influenza lesz! Ez fogja csak igazán megrengetni a gazdaságot...! Remélem mehetünk majd önkéntesnek, levágni a fertőzött vodkás üvegeket ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Secondhand NimKo...
2014.03.06. 11:47
És mi él szerinted? Mi az élet definíciója? Mi választja el az élőt és az élettelent?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csabi02
2014.03.06. 12:58
Megnéztem és nagyon kemény amit linkeltél!
Ám az eredeti1982-es film Kurt Russel-el hatalmas volt anno...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. NimKorko Secon...
2014.03.06. 13:23
Kérdezz meg egy biológust. A válasz: van anyagcseréje. Tehát táplálkozik és ürít. Mellesleg szaporodóképes is.

A vírus, vírus. Vektorokkal jut sejtekbe, ahol a sejteket kényszerűen csak arra használja, hogy duplikálja magát, még akkor is, ha a sejtek halálához vezet a dolog.
A vírusnak nincs sejtburka, se sejtmagja. Semmi ami élőlényként definiálná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Robeast csabi...
2014.03.06. 13:55
Érdekesség, hogy már a 82-es is remakeje a The thing from another worldnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csabi02 Robea...
2014.03.06. 14:28
Kösz az infót!
Az azért durva,hogy 1951-es ez "a dolog"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zorrd023
2014.03.06. 17:51
A vírusok millió éveket is kibírnak. Hiszen ha nincs megfelelő körülmény kvázi nem élnek. Mihelyst van gazdatest beindulnak. Baktériumok is lazán képesek ezer éveket kibírni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. xXdoki88Xx
2014.03.06. 19:46
Aztán majd még a végén valóra válik a HELIX sorozat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Profeta051...
2014.03.07. 14:10
Aha....Akkor meg se lepődjek, ha egyszer lemegyek az utcára, mindenfele káosz, zombik jobbra balra???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dobko
2014.03.08. 17:16
Amíg szigorúan elzárva tevékenykednek, addig ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Qouzey
2014.03.11. 09:36
Valószínűleg úgy is eljön az idő amikor még többen leszünk, és "véletlen" kiszökik egy vírus a laborból, és balesetnek lesz beállítva. És sok ártatlan életébe fog kerülni. Ez meg a valóság forgatókönyve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. benczeb90
2014.03.12. 19:17
és akkor jönnek a nyilatkozatok, hogy "urai vagyunk a helyzetnek" ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balazs630
2014.03.22. 21:53
Annyira cool ahogy kinéz, egy nagy zsák és rajta egy input.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!