iPon Cikkek

4K és G-Sync házassága Acer módra

Dátum | 2014. 11. 14.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Tekintve, hogy az Acer már elég régi motoros a monitorok piacán, és már letett több játékosoknak szánt szériát is az asztalra, nem túl meglepő, hogy felszállt a G-Sync vonatra is. Az viszont már igen, hogy mindezt hogyan tette! A cég mérnökei valószínűleg szerettek volna olyasmivel előállni, ami a többieknek nincs, a végeredmény pedig egy 4K-s kijelző lett. Na de miért nem kínál az Aceren kívül senki ilyet? Sajnos erre is megvan a magyarázat, nem véletlen ugyanis, hogy nem árasztották el a polcokat a 4K-s gamer monitorok. Az utóbbi években azt láthattuk, hogy a játékokhoz készülő monitoroknak egy valamit kell nyújtaniuk: sebességet. Így kerültünk 100Hz-es képfrissítés fölé, sőt, egészen 144Hz-ig meneteltünk, majd végül ezt még megfejeltük a G-Synckel is. A csatlakozó szabványok azonban nem fejlődnek olyan gyorsan, nemrég még azért is trükközni kellett, hogy egy kábelen kihozzuk a 60Hz-et egy 4K-s kijelző esetében, arra pedig jelenleg nincs megoldásunk, hogy 120 (vagy akár 144) Hz-en járassunk egy ilyen panelt, pedig a sebessége meglenne hozzá. Az Acer XB280HK is egy villámgyors TN panelt kapott, 1ms-os GtG válaszidővel, ami segít megszüntetni a gyors mozgásnál tapasztalható anomáliákat, de a DisplayPort 1.2-es csatlakozó miatt maradunk a 60Hz-nél, mint maximális frissítési rátánál. Ha nem növelhetjük a sebességet, akkor csak két dolgot tehetünk, hogy ne fussunk bele csíkozódásba vagy micro-lagokba a megjelenítésnél: vagy gondoskodunk róla, hogy a játékunk konstans 60fps-sel fusson, ami azért 4K-s felbontás esetében nem triviális, vagy dinamikus képfrissítést használunk, erre pedig jelenleg egyetlen működő megoldás van, a G-Sync (bővebben a technológiáról egy korábbi cikkünkben lehet olvasni). Jövőre érkezhetnek az alternatívák is, de addig az nVidia megoldása egyeduralkodó, és ez sajnos az árán is meglátszik. Jó eséllyel ennek is köszönhető, hogy az Acer az XB0-s gamer szériájában szereplő G-Synces monitorai mellett megjelentette azok G-Sync vezérlő nélküli változatát is, így például az egy collal kisebb XB270 esetében választható a „szimplán” 144Hz-es változat is. ACER XB280HK - Felépítés Az Acer rekorder G-Sync monitora 28 colos, és ennek megfelelően óriási dobozban érkezett hozzánk, ami elég pofásra és informatívra sikeredett. A csomagoláson belül megtalálunk mindent, ami a beüzemeléshez szükséges lehet: a kijelző mellett DisplayPort, USB és tápkábel is van, némi olvasnivalóval együtt (bár van rá egy tippünk, hogy a legtöbben kb. annyit fogják lapozgatni a füzetet, mint mi).
Szemből nézve nem a manapság oly divatos extra-vékony kávák fogadnak minket, de szerencsére nem is a régi monitorokra jellemző vastagság köszön vissza a dizájnban, és legalább mindenhol ugyanolyan széles a káva, az alsó rész sem üt el a többi oldaltól. Az előlapon a diszkrét feliratozás mellett megtaláljuk még az OSD menügombjait, és a működésről árulkodó LED-et, ami talán egy leheletnyivel világosabb a szükségesnél, és ha alulról nézzük, kiszűrődik még némi fény, mintha nem lenne pontos a káva illesztése. Menüből nem lehet kikapcsolni a világítását, de szerencsére csak akkor vonzza egy kicsit a szemet, ha az óriási panel jobb alsó sarkát nézzük, játék közben sosem vonta el a figyelmünket.
A menügombok jól kitapinthatóak és megfelelő visszacsatolást adnak, így nem kell attól tartanunk, hogy például duplán nyomjuk meg őket, mint egy érintős megoldásnál. Pár éve még minden monitor hasonló kezelőszervekkel rendelkezett, de azért manapság léteznek ennél sokkal jobbak is. Még szerencse, hogy csak ritkán kell hozzájuk nyúlnunk.
Hátul semmi érdekesség nincsen, így foglalkozzunk inkább az állvánnyal és a talppal, amik viszont elég jóra sikerültek. A monitor forgatható, a magasságát is állítgathatjuk, döntögethetjük a panelt, és a pivot (portré) mód is támogatott. A nyak részen ezen felül még egy kábel elvezető lyuk is van, úgyhogy a tudás nagyon rendben van, az egyetlen, ami egy kicsit zavaró, hogy a panelt tovább forgathatjuk, mint a vízszintes állapot, így vigyáznunk kell, hogy állítjuk be. Szerencsére nem mozog nagyon könnyen, így a beállított pozíciót stabilan tartja, nem lesz ferde egy idő után. A csatlakozók „tárháza” a G-Sync modulnak hála kimerül egy darab DisplayPort bemenetben, tehát hiába van egy 4K-s monitorunk, a PiP vagy PbP módokat felejthetjük, erre csak a gépünk mehet fel, másodlagos eszközöknek helye nincs. Kapunk viszont egy négyportos USB 3.0-s hubot, aminek két kimenete szerencsére a monitor bal oldalán található, így bármikor könnyen hozzáférhetőek. Sajnos azt kell mondjuk, hogy piros pont jár ezért, mert sok gyártó máig hátulra pakolja az összes csatlakozót, aminek nem sok értelme van.
Az Acer XB280HK-nak eléggé fapados menüje van, túl sok mindent nem állítgathatunk. A G-sync vezérlő másik extrája, az ULMB menüpont például szürke, mert ahhoz nagyobb képfrissítési ráta kéne, hogy ne villogjon. Valószínűleg csak azért maradt az OSD-ben, mert az XB270-es is ugyanezt a menüt használja. Kihagyott ziccer, hogy hiába váltunk felbontást, a maximális frissítési ráta marad 60Hz, valószínűleg a vezérlő nem bírja a sebességet (elvégre neki ilyenkor is 4K-s felbontást kell mozgatnia). Megkapjuk a szokásos Acer eColor Management részleget, amiben van pár előre beállított színséma. Egy-kettő elég jól is néz ki, még kalibráció sem feltétlenül szükséges velük. Érdemes is egyébként megnézni mindet, mert az alapbeállítás viszont katasztrofális, egy pillanatra meg is ijedtünk, hogy ilyen lesz végig a monitor, mert akkor túl sok jót nem írhattunk volna róla, de szerencsére ez csak a kezdeti ijesztgetés volt (vagy annak, aki előttünk használta, fura ízlése van). Extra még, hogy bekapcsolhatjuk, hogy az USB portok kikapcsolt állapotban is töltsenek. A könnyen elérhető oldalsó portok miatt ez elég hasznos lehet. A színskálás teszteknél sávozódást szerencsére nem igazán látni, és a kontrasztskála is egész jó, de a legsötétebb elem már nem tud elkülönülni a fekete háttértől, és az egyel világosabbért is nagyon kell hunyorogni, hogy észrevegyük. A világosak mind látszottak. A kalibrálással kicsit meggyűlt a bajunk, de több szoftvert is bevetve végül ezt az eredményt sikerült kisajtolni a monitorból:
Ez megközelíti az ASUS PG278Q ragyogó eredményét, úgyhogy igazából nem panaszkodhatunk. Ahol igazán kiütközik viszont, hogy TN panellel van dolgunk, azok a betekintési szögek. Már horizontálisan is látszik némi színváltozás (ésszerű határokon belül elég minimális), de ami igazán problémás lehet, az a vertikális betekintési szög. Alulról viszonylag gyorsan kezd el enyhén pirosba átmenni a kép, úgyhogy érdemes a panel magasságát ennek megfelelően beállítani, ne rakjuk túl magas pozícióba, és akkor nem lesz gond. Ez azért is fontos, mert a nagy felbontás miatt lehet, hogy sokan túl közelről néznék a monitort, és ilyenkor sokkal gyorsabban jelentkezik a probléma. Normális nézési távolságból tökéletes a kép szemből. A háttérvilágítás a specifikáció szerint villódzás-mentes, valószínűleg így is van, mi szemre teljesen rendben találtuk, tényleg nem volt zavaró. Ahogy az alábbi ábrán is látható, a fényerő eloszlás nem tökéletes, a középponttól mért legnagyobb eltérés 19%-os, de szabad szemmel ebből szerencsére nem sok látszik, játék közben kb. semmi, és még egyszínű háttér esetén is figyelni kell rá.
Sebesség Ezzel el is érkeztünk a sebességhez, ami a legkényesebb pontja egy gamer monitornak. Azt már a cikk elején kitárgyaltuk, hogy a 4K miatt egy 60Hz-es példánnyal van dolgunk, amit viszont megtámogat az nVidia G-Sync technológiája. Ez esetünkben annyit tesz, hogy a dinamikus képfrissítési ráta 24-60Hz-es (bár egyes dokumentumok szerint 30-60-as). 60fps tehát a maximum, amit meg tud jeleníteni a kijelző, de az esetleges fps ingadozások nem jelentenek problémát neki, a kép szép folyamatos lesz. Legalábbis papíron. A valóságban azt érzékeltük, hogy komolyabb ingadozásnál ha nagyon figyelünk, akkor észrevehetőek apró fennakadások, valószínűleg a 144Hz-es monitorokhoz képest jóval szűkebb határok miatt. Fontos azonban kiemelni, hogy ezeket azért nem könnyű észrevenni, és még így is fényévekkel jobb az eredmény, mint V-Sync esetében, ahol nagyon jól kivehető mindegyik képkocka duplázás. Szellemképpel nem igazán találkoztunk, az 1ms-os panel tényleg villámgyors, a túlvezérlés mértéke pedig állítható a menüből. A gyári normál beállítás szerintünk tökéletes, nem nagyon láttunk vele se szellemképet, se túlvezérlésből fakadó hibákat. Értékelés Játékra jelenleg az XB280HK a legjobb 4K-s monitor a piacon, ez egy pillanatig sem kérdéses. A G-Sync hatása egy 60Hz-es monitor esetében sokkal látványosabb, mint egy 144Hz-esnél, és bár ugyanazt a szintet nem lehet elérni ezzel a képfrissítéssel, érezhetően jobb (nem is kicsit) az Acer újdonsága, mint az alap, V-synces 60Hz-es példányok. Az Acer monitorának ráadásul a képe is szép, villódzás-mentes háttérvilágítása van, kapott egy négyportos USB 3.0-s hubot és az állványa is rendelkezik minden szükséges extrával. Ironikus viszont, hogy ami a leginkább kiemeli a mezőnyben, az is húzza vissza. A G-sync vezérlő ugyanis csak egy DisplayPort bemenetet támogat, úgyhogy a gépünk egyeduralkodó lesz, mást már nem csatlakoztathatunk a monitorhoz. Ráadásul az árat is megnyomja az nVidia megoldása, és még azt is számszerűsíteni tudjuk, hogy mennyivel, mert az Acer CB280HK néven kihozta ugyanezt a monitort, csak egy átlagos vezérlővel. A különbözet 60 ezer forint, ami azért nem kevés, de úgy érezzük, hogy itt van a legtöbb értelme kifizetni. A 144Hz-es monitorok esetében már elég marginális tud lenni az előrelépés a legtöbb esetben, de egy 60Hz-es monitornál nagyon látványos a különbség a G-Sync és a V-sync között, 4K-s monitorból pedig 120Hz-es sincs jelenleg, nemhogy 144-es.
Az XB280-nal együtt érkeztek az XB270-esek is, amiknél a „HA” jelzésű a G-Synces variáns, a sima „H” végű pedig a 144Hz-es, ami viszont cserébe több bemenettel is rendelkezik. Ezek Full HD-s monitorok és a felár miatt itt már érdemes lehet alaposan megfontolni, hogy szükségünk van-e a G-Syncre, vagy beérjük a 144Hz-cel. Ezek lennének az újdonságok, de érdemesnek tartjuk azt is megemlíteni, hogy az Acer kínálja jelenleg a legolcsóbb 144Hz-es megoldást is egy 24 colos monitor képében (Predator GN246HLBbid), a költséghatékony megoldást keresőknek érdemes vetni rá egy pillantást.
Acer XB280HK
Az Acer XB280HK-t az Acer hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte! Acer XB0-s sorozat: XB270H, XB270HA, XB280HK
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. pongracz6
2014.11.14. 16:38
A G-Syncnek pont az az értelme hogy NEM kell hozzá 100+ hz-es képfrissítés. Viszont ha az nem kell akkor TN panel SEM KELL.
Vagyis ez a monitor még mindig elrontott.
VAGY 140hz-es TN paneles monitor akkor nem kell hozzá G-Sync, VAGY 60hz-es IPS (vagy VA) paneles monitor G-Synccel. Akinek az utóbbi még mindig nem elég gyors az némi képminőség feláldozásával válassza az előbbit.
Fura hogy a monitorgyártók ezt nem érik fel ésszel ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog pongr...
2014.11.14. 22:53
Fura mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet pongr...
2014.11.15. 12:34
Az emberek azt sem tudják mi az a G-sync vagy IPS. Nekem a barátnőm jegyezte meg az IPS kijelzős laptopomra, hogy valahogy olyan szép a képe meg fura hogy látszik oldalról. Mondom neki mert IPS panel van benne. Erre nézett nagy szemekkel, hogy mi az a panel...

A g-sync ugyan ez, több "gamert" is ismerek akik nyáladzanak, hogy uhh de király dolog, meg alig várják amikor meg megkérdezem, hogy ok, de tudod mire jó? akkor néznek nagy szemekkel.

A gyártók meg rengeteg pénzt ki tudnak sajtolni az ilyen emberekből és nem is tudom őket hibáztatni érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Riddick77 nemle...
2014.11.16. 15:30
A barátnőt felhozni IPS panelnél,hogy nem tudja mi az kicsit bevállalás...) Kevés nőt érdekel ilyen szinten a technológia ,hogy vágja milyen lcd képrenyő panel típusok léteznek....szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. peti198706... nemle...
2014.11.16. 15:43
Erre megy ki, minél újabb kevesebben tudnak róla máris hájp hájp mert nagyon vad récéknek képzelik egyesek magukat s persze ez pénz megint a marketingeseknek a sok sületlen kacsamáj megfeküdte a gyomrukat. Biztos ami bozontos. (lásd.pl. Grimm's Tales: The Emperor's New Clothes)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Resike pongr...
2014.11.16. 23:48
Nem tudom, hogy te mit szedtél, de semmi értelme sincs annak amit ide írtál.

A G-Sync a videó kártya render idejét szinkronizálja össze a monitor frissítésével. A kép akkor fog megjelenni a képernyőn amikor annak kész a renderelése, és nem a monitor következő frissítési ciklusában.

Ergo ennek semmi köze a panel típusához sem ahhoz hogy mekkora a max frissítési megjelenítése a monitornak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. saba
2014.11.20. 19:06
Szerintem, Ő arra céloz, hogy ha játékgyártók 60 fps (Hz) -re lövik be a játékok rendermotrát, akkor a videokártyának sem kell többel mennie, és ebből következik, hogy a monitornak sem kell több, hanem inkább tegyenek bele szebbet de lassabbat. Persze ha 100 vagy 120 fps-re optimalizálnak akkor fog kelleni a több.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!