iPon Cikkek

A Death Valley legnagyobb krátere ismét aktív korba léphet

Dátum | 2012. 01. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kaliforniai Death Valley geológiailag sokkal aktívabb terület, mint azt eddig gondolták: a kutatók legújabb mérései a 200 méter mély Ubehebe-kráter korát mindössze nyolcszáz évnek mutatják. A kráter akkor keletkezett, amikor a felfelé törő magma egy föld alatti víztömeggel találkozott össze és felrobbant. Az eseményt korábban hatezer évvel ezelőttre helyezték ‒ elsősorban a törmelék alatt megtalált ősi amerikai leleteket alapul véve. A Columbia Egyetem kutatói által a kráterből a robbanás során kirepült köveken végzett izotópvizsgálat azonban ennél sokkal fiatalabb korról árulkodik. Az 1200 körül bekövetkezett robbanás geológiailag annyira friss eseménynek számít, hogy könnyen megeshet: még mindig aktívak az ezt okozó folyamatok. A közelebbi vizsgálatok pedig arról árulkodnak, hogy valóban van a területen elég talajvíz és felszín közeli magma egy hasonló robbanáshoz. Eredményeikről a Geophysical Research Letters oldalain számolnak be a kutatók.

Ubehebe-kráter
A Ubehebe a legnagyobb méretű a tucatnyi hasonló kráter, úgynevezett maar között, amelyek a Death Valley Nemzeti Park egy három négyzetkilométeres területén csoportosulnak. Ezek a magma és a víz hirtelen keveredésekor fellépő freatomagmatikus robbanásban jöttek létre, amely lyukat robbantott az üledékes alapkőzetbe, forró gőzt, vulkáni hamut és mérgező gázokat küldve a légkörbe. Brent Goehring, a tanulmány társszerzője szerint ekkor az atomrobbanásokból ismerős gomba alakú felhő jött létre, amely fánk alakban magába roskadt, majd a felszín mentén több mint 300 km/órás sebességgel koncentrikusan terjedt kifelé miközben a robbanás kiszakította sziklák hullottak a földre. Három kilométeres körzetben valószínűleg minden élőlény elpusztult. „Érdekes lenne valami hasonlót élőben megfigyelni ‒ ha legalább 15 kilométerről nézhetnénk az eseményeket” ‒ mondja Goehring.

Freatomagmás kitörés

A kutatás egy tanulmányi kirándulás után kezdődött, amelynek során Goehring és Nicholas Christie-Blick számára világossá vált, hogy milyen kevesen tanulmányozták eddig az Ubehebe-krátert. Engedélyt kértek és kaptak a nemzeti park igazgatóságától, hogy 7‒15 centiméteres homokkő és kvarcit töredékeket gyűjthessenek, amelyeket robbanás szakított ki az üledékes alapkőzetből. A mintákban aztán a berillium-10 izotópmennyiségét vizsgálták, mivel ennek mennyisége növekedni kezd, ha kozmikus sugárzásnak van kitéve. Ennek alapján megállapították, hogy mikor kerültek felszínre a kövek.

Az Ubehebe és a környékbeli kisebb maarok
Az eredmények alapján a legidősebb minták 2100, a legfiatalabbak 800 évvel ezelőtt kerültek a felszínre. Ebből a kutatók egy sor kisebb kitörésre következtetnek, amelyeket 1200 körül követett a krátert kialakító nagy robbanás. Az ezeknél is régebbi minták (3000‒5000 év) pedig a környező, korábban kialakult maarokból származhatnak. A kráter frissességéből, valamint nemrégiben a területen folytatott geofizikai vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy még mindig vannak aktív magmakamrák a völgy alatt. A vizsgálatok során kapott dátumok alapján körülbelül ezer évente vagy gyakrabban következhet be jelentősebb kitörés, ami napjainkat is egy aktív időszakba helyezi, mondja Christie-Blick. „Nincs okunk azt gondolni, hogy az Ubehebe befejezte működését.”

Az egyik alaszkai Ukinrek-maar freatomagmás kitörése 1977-ben...
A hidrológiai adatok is megerősítik a fentieket. A freatomagmatikus robbanások főként vízben gazdag területeken következnek be, ami alapján a Death Valley, mint a földrész legszárazabb és legforróbb pontja, első pillantásra nem lehetne ezek helyszíne. De ahogy a kutatók rámutatnak: a fák évgyűrűinek vizsgálata alapján a terület a középkorban még melegebb és szárazabb volt. Ha pedig akkor elegendő volt a talajban található víz a robbanásokhoz, most bőven elég áll rendelkezésre. A talajvízszint modellezése alapján a jelenlegi vízréteg 150 méterrel a kráter feneke alatt kezdődik. A kutatók számításai szerint a nyolcszáz éve bekövetkezett robbanáshoz hasonló mértékű eseményhez elegendő lenne egy kilencven méter átmérőjű magmakamra (amennyiben ezt gömb alakúnak feltételezzük) és egy ennél jóval kisebb víztömeg összetalálkozása.

...és a terület napjainkban
 

A nemzeti park vezetői komolyan veszik az eredményeket, de különösebben nem lepődtek meg. „Míg általánosságban a park statikus részeként tekintettünk az Ubehebe-kráterre, természetesen eddig is tisztában voltunk vele, hogy aktívvá válhat” ‒ mondja Stephanie Kyriazis geológus, a park oktatási szakértője. A kutatás eredményeit belefoglalják abba az információs anyagba, amelyet a parkot évente meglátogató egymillió turistával megosztanak. A kutatók szinte biztosak abban, hogy egy nagyobb robbanást figyelmeztető jelek előznének meg kisebb földrengések vagy kitörő gőzforrások formájában. Ezek valószínűleg évekkel a nagyobb események előtt kezdődnének.

A Zabriskie Point furcsa alakú szikláit az eső formálta bordázottra (Death Valley Nemzeti Park)
A Yellowstone Nemzeti Park szintén gazdag maarokban, és a geológusok azon a területen körülbelül kétszáz évente számolnak egy Ubehebe méretű krátert létrehozni képes robbanással. Az elmúlt 130 évben húsz kisebb robbanás már be is következett, de ezekben eddig senki sem sérült meg. Sokkal veszélyesebbeknek bizonyulnak a forróvizes források, amelyek évről évre újabb áldozatokat szednek. A Death Valley veszélyei nem geológiai eredetűek: az autóbalesetek, a hőguta és a hirtelen jött árvizek okozzák a leggyakoribb sérüléseket, ahogy a sziklaomlásokra, csörgőkígyókra és skorpiókra is figyelmeztetik a látogatókat. Egy esetleges kitörés veszélye ugyan nem szerepel a listán, de attól még persze számon tartják ezt is.

A Badwater az Egyesült Államok legmélyebben fekvő pontja, 86 méterrel van a tengerszint alatt. A tavat források táplálják és vize háromszor sósabb a tengernél, innen kapta a nevét. (Death Valley Nemzeti Park)
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. nyunyo19
2012.01.25. 14:18
jó lesz történik már valami elvégre 2012-t írunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. NewNeo
2012.01.26. 16:18
Én már vettem pár területet a Szent András törésvonaltól keletre, ha leszakad az egész akkor tengerparti apartmanokat építek rájuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!