iPon Cikkek

A szabadalmi háborúk és az innováció halála

Dátum | 2012. 09. 02.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A legtöbbünk talán egyetért abban, hogy kevés unalmasabb dolog van a világon a szabadalmi pereknél, a technológiai cégek azonban manapság mintha egyenesen sportot űznének ebből a tevékenységből. A mellékelt ábra bepillantást enged a pár hónappal ezelőtti állapotokba, ennek segítségével nyomon követhetjük, hogy ki, kit és éppen hány szabadalomért perel. Első pillantásra is látható, hogy a helyzet meglehetősen kaotikus, és közel sincs vége. A dolog szomorú eredménye, hogy míg a cégek egymást fojtogatják a világ tárgyalótermeiben, az egésznek az innováció és a felhasználó issza meg a levét.

Az utóbbi hetekben az Apple és a Samsung ügye került reflektorfénybe, ezúttal az amerikai szövetségi bíróság tárgyalta az esetet, amelynek során az Apple 2,5 milliárd dolláros kártérítést követelt a dél-koreai cégtől. Állításuk szerint a Samsung az iPhone és az iPad terveit másolta le saját termékeinek fejlesztésénél, és illegálisan használt több szabadalmaztatott technológiai megoldást is. A Samsung is visszaperelt persze, a cég szintén szabadalomsértéssel vádolta az Apple-t.

Az eredetileg negyven napra ütemezett tárgyaláson meglepően rövid idő alatt megszületett az ítélet, és a bíróság szinte minden kérdésben az amerikai cég javára döntött az óriási médiacirkusszal kísért tárgyaláson, amelytől sokan azt várták, hogy talán új utat mutathat a szabadalmi háborúk problémájának megoldásához. A Samsungot több mint egymilliárd dolláros kártérítés fizetésére kötelezték, mivel az ítélet szerint hétszáznál is több szabadalmat sértettek meg készülékeik gyártása során. Ez minden idők legmagasabb összegű szabadalmi ügyben megítélt kártérítése.Az Apple pár napja beterjesztette azt a listát is, hogy a Samsung mely termékeinek forgalmazását tiltatná be az Egyesült Államokban a további jogsértés lehetőségének megszüntetése érdekében. A betiltásra jelölt modellek a következők: Galaxy S 4G, Galaxy S2 AT&T, Galaxy S2, Galaxy S2 T-Mobile, Galaxy S2 Epic 4G, Galaxy S Showcase, Droid Charge és Galaxy Prevail, ezek esetében két formatervezési és három technológiai szabadalom megsértését állapította meg a bíróság. A Samsungnak két hete van reagálni az Apple beadványára, és szeptember 20-án várható a végső döntés az ügyben.

Időközben a szöuli bíróság sem tétlenkedett, és legújabb döntésük kapcsán egy dolog állítható biztosan: mindenki rosszul járt. Az ítélet megállapításai szerint a Samsung nem másolta le az Apple készülékeit a Galaxy S és Galaxy Tab fejlesztésekor, viszont illegálisan használt egyes, az Apple által szabadalmaztatott érintőképernyős megoldásokat. A kaliforniai cég cserébe megsértette a Samsung néhány vezeték nélküli adatátvitellel kapcsolatos szabadalmát. Az ügy végeredményeként minden érintett készülék forgalmazását betiltották Dél-Koreában, vagyis a jövőben nem lehet hozzájutni többek közt az Ipad 2-höz, iPhone 4-hez és Samsung Galaxy S2-höz sem. A cégek ezentúl gyakorlatilag csak legújabb és egyben legdrágább modelljeiket (a Galaxy S3-at, az új iPad-et és az iPhone 4S-t) árusíthatják az ázsiai országban. Az ítélet egyedül a kisebb cégeknek kedvez, akik az olcsóbb telefonok piacán most előretörhetnek a keletkezett hiányok pótlására.

Különösen érdekes egyébként a cégek jogi háborúja annak tudatában, hogy a Samsung az Apple egyik legnagyobb beszállítója, így bíróságokon viaskodó felek közben szoros üzleti kapcsolatban is állnak egymással. 

A két cégóriás pereskedése csak egy aktuális példa a sok közül, a mostani végeredmény azonban döntően befolyásolhatja azt, hogy a jövőben hogyan zajlanak a hasonló ügyek. A helyzet egyelőre nem tűnik túl biztatónak, a szabadalmi harc mérséklődése helyett, jelenleg inkább annak további kiélesedése várható, és mindenki számára világos, hogy jelen esetben már messze nem a találmányok védelméről van szó, hanem egyszerűen a mobilpiaci konkurenciaharc keresett és talált magának új terepet.

Amikor 2007-ben Steve Jobs bemutatta az iPhone-t, valami egészen újat és példátlant hozott a kereskedelmi forgalomban kapható készülékek közé. A fejlesztés egészen másképp működött, mint az addig látott telefonok, és nagyságrendekkel jobb volt, mint addig bármi. Az innováció mestermunkájaként létrehozott iPhone-nak köszönhetően az Apple pillanatok alatt a csúcskategória egyeduralkodója és egyben a világ egyik legértékesebb vállalata lett.

Ahogy telt-múlt az idő a többi cég is hasonló termékekkel állt elő, egyre általánosabbá vált az érintőképernyő és a színes ikonok használata, és közülük is a Samsung termékei mutatták a legnagyobb hasonlatosságot az Apple eredeti fejlesztéseivel. Megkezdődött tehát a szabadalmi perek végeláthatatlan sora, ezek közül a legutóbbi részleteit ismertettük az előzőekben.A szövetségi bíróság mostani döntését sokan alig leplezett protekcionizmusként értékelhetik, hiszen hogyan másként is döntene egy amerikai testület, mint a hazai cég javára. Tulajdonképpen mindegy is, hogy ebben mennyi az igazság, feltételezzük azonban, hogy a bíróság tagjai valóban a hatályos törvényeknek megfelelően jártak el, és állapították meg, hogy sérültek-e a szabadalmi jogok. A nagyobb kérdés inkább talán az lehetne, hogy az Apple vagy bármely más hasonló ügyekben érintett cég egyes fejlesztéseit egyáltalán jogosan illeti-e meg szabadalmi oltalom.

A szabadalom, mint intézmény azért jött létre, hogy védje a feltaláló érdekeit, és ellentételezést nyújtson mindazért a befektetett szellemi munkáért, amely a találmány első példányának elkészítéséhez szükséges volt. A szabadalmi törvények országonként némiképp eltérnek ugyan, de alapvetően az a lényegük, hogy az adott területen korlátozott monopóliumot nyújtanak a feltalálónak cserébe azért, hogy elárulja, hogyan működik az általa évekig-évtizedekig fejlesztett technológia. Az Egyesült Államokban az „új, hasznos és nem magától értetődő” megoldások esetében 20 évig exkluzív jogok illetik meg a feltalálót, „dizájn-szabadalmak” esetében, amikor tehát valamilyen külső megjelenítési megoldás esik védelem alá, a szabadalmi oltalom 14 év. (A legnagyobb területi eltérés egyébként, hogy az EU-val ellentétben Amerikában szervezési megoldásokra, algoritmusokra, elméletekre is lehet szabadalmi oltalmat kapni.)
 

Az Apple és a Samsung pereskedése kevésbé szól arról, hogy az adott készülékek hogyan működnek, mint inkább azok megjelenéséről és használatuk fizikai vonásairól. Olyan megoldások alkalmazásának jogai kérdőjeleződtek meg, mint például a dupla ujjkoppintással nagyítás, a kétujjas gesztusok vagy a rugalmas visszapattanás vizuális effektusa, ha görgetés közben az lap végére érünk. További vitapontot jelent a lekerekített sarkú ikonok használati jogával kapcsolatos kérdés is. Ezen megoldások jó része valóban az iPhone-nal került be mobilpiacra, de ujjmozdulatokra és lekerekített sarkú négyzetekre, mint „új és nem magától értetődő” megoldásokra monopol jogokat adni enyhén szólva is túlzásnak tűnhet, még a bármit bármibe belemagyarázni képes amerikai szabadalmi jogrendszer káoszában is.

A szabadalmi ügyek elharapózása több ponton is káros hatással van az iparágra. Egyrészt úgy tűnik, hogy a technológiai cégek versengése a piacról egyre inkább a tárgyalótermekbe tevődik át. A sok szabadalmi jogvita között a gyártók mintha lassacskán megfeledkeznének magukról a készülékekről és az ezt használni kívánó fogyasztókról. A másik nagy probléma, hogy közben a létező technológiák továbbfejlesztésének lehetősége jelentősen korlátozódik, hiszen amíg az eredeti fejlesztéseken, találmányokon marakodnak a cégek, azok működésén nem nagyon van lehetőség tovább javítani. A harmadik probléma, hogy a vég nélküli csatározás csak tovább fokozza az Egyesült Államok szabadalmi rendszerének egyik legnagyobb rákfenéjét, az úgynevezett patent trollok (NPE, non-practicing entity) aktivitását. Ezek olyan spekuláns cégek, amelyek kizárólag későbbi pereskedés céljából jegyeztetnek be vagy vásárolnak fel szabadalmakat, a megszerzett technológiát azonban semmiféle termék előállítására nem használják fel.Olyan reformokra lenne tehát szükség, amelyek gátat szabnak annak a gyakorlatnak, hogy a technológiai cégek a több sebből vérző szabadalmi rendszer kijátszhatóságán keresztül igyekezzenek kiszúrni piaci versenytársaikkal. Az Apple és a Samsung pereskedése pedig számos példát felvonultat az említett problémákra. Az egyre elmérgesedő helyzet megoldására szigorúbb szabadalmi rendszerre, és speciálisan az ilyen ügyekre szakosodott bíróságokra lenne szükség, amelyek jobban átlátják egy-egy döntés technikai következményeit és a háttérben felsorakozó valós okokat. Ha pedig valóban jogsértés történt, akkor korlátozni kellene azt, hogy a sértett fél milyen követeléseket tehet. Az egyszeri pénzbeli kártérítés mindenképp célszerűbb és fogyasztói szempontból barátságosabb lenne, mint a már létező készülékek forgalmazásának betiltása.

Akármi is várható a jövőben, a jelenlegi helyzet lassan tarthatatlanná válik. Az állandó pereskedés megöli a fejlesztést, és jelentősen korlátozza a piaci kínálatot. Az Apple vezetői pillanatnyilag boldogok lehetnek ugyan a kedvező ítélettel, de a dolog hamar visszaüthet. A kaliforniai cég állítólag egy új iPad-et tervez, amely kisebb képernyővel rendelkezik a mostaninál, olyan formátumról van tehát szó, amely már szerepel a Samsung kínálatában. A fejlesztés híre már most szabadalmi perért kiált, amelyet a Samsung nyilván kezdeményezni is fog, amint lehetősége lesz rá.

Az Apple saját kezdeti sikerei azon alapultak, hogy átvették és továbbfejlesztették a létező legjobb technológiákat, többek közt a Stanfordon kiötlött és a Xerox Palo Alto Kutatóközpontjában (Xerox PARC) tökéletesített grafikus felhasználói felületet és az egeret. „A siker titka ott rejtőzik, hogy meg kell keresni a legjobb dolgokat, amelyeket az ember megalkotott, és megpróbálni ezeket valahogy belevonni abba, amit csinálunk” ‒ mondta Steve Jobs 1996-ban. „Ha nagy ötletekkel találkoztunk, azokat sosem szégyelltük ellopni.”
   

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

44. Enno
2012.09.02. 14:07
Nem meglepő amúgy hogy amerikában tartott apple vs samsung tárgyalás különösen gyorsan zajlott applének kedvező eredménnyel, milyen lett volna ha a maguk cégét szivatják a nacionalista amcsik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. chapwees
2012.09.02. 15:25
Vicces hogy csak az Apple van megint kiemelve, ahogy a kommentekben is lesz. Az ábra alapján mindenki perel mindenkit, de ők le vannak szarva. Az Apple jött, látott, és újraformálta a mobilpiacot. A többiek meg csak a babérokat akarják leszedni előle. Már már nem csak a szabadalmi perek nevetségesek, de az is ahogy írnak ezekről. Lehet hogy az Apple valójában nem jogosult a fent említett szabadalmakra, de a többi sem lett volna jogosult szinte egy az egyben lemásolni azt amit így vagy úgy, de ők fejlesztettek ki. A Samsung meg mindig is híres volt a kreativitás nélkül dolgozó Designereiről, meg lehet nézni hogy régebben is(after iPhone) másolt készülékekkel állt elő. Ez lenne az az áhított innováció, amit CSAK AZ APPLE(mert ugyebár csak ő!!!) meggátol a szabadalmi perekkel? Ugyan már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. CyberPunk6...
2012.09.02. 16:08
chapwees - azért messze az applenek van a legtöbb pere. Illetve az apple nem is csak a mennyiséggel veri ki a biztosítékot, hanem azzal amikért perelt.

A lista ujjal görgetése, a kétujjas zoom, meg a meghamisított samsung tábla kinézete a német bíróságon...

Meg hogy a fenébe lehet levédetni egy méretet? Csinálok egy xl és l közötti polót és akkor más nem is szabhat akkorát? Ez nem szabadalom, ez trollkodás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. zord01
2012.09.02. 16:16
Ez az ábra baromi jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. HUFEUR
2012.09.02. 16:20
chapwees:

Az Apple neve a perek 60%-ában felmerül, szóval nem véletlen emlegetik mindig őket.
És nem az Apple találta fel az érintőképernyős telefon, csupán ő terjesztette el, ez még nem jelenti azt, hogy ő a legjobb, csakhogy az emberek idióták.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. lorddiablo
2012.09.02. 16:41
Mindjárt megjön mythbuster, aztán rendet tesz. Jools - mint mindig - most is elég jól megfogta a dolgot. Érdekes, hogy bármilyen per van az almások állnak az egyik oldalon. Bármilyen ítéletek születnek, mindenki megszívja a levét. Ok, diadalmaskodott az alma, de samu szállít sok kütyüt nekik, akik vélhetően nem fogják ezt lenyelni, hanem az elszenvedett kárt tovább fogják hárítani a vásárlókra, így drágulni fognak az iCuccok. Furcsa, hogy pl. az autóknál nincsenek ilyen médiát felkavaró perek. Pedig ott is megy a másolás 1000-rel. De ameddig csak másolnak és nem igazán értik a működését egy adott kütyünek a mérnökök, esetleg nem tudnak rájönni, hogy milyen technológiával állítottak elő egy-egy fémdarabot a szerkezetben, addig a kitalálóé a versenyelőny. Tehát ha valaki valami nagyon forradalmit talál ki, akkor a konkurenciának amúgy is kell vagy 5-10 év, mire visszafejtik rendesen. De ha egy olyat ad be valaki szabadalmaztatni, amire ha ránéz Józsi, és meg is érti a működését, az nem érdemli meg a védett plecsnit. Az, hogy egy telefongyártó teljesen érintőképernyős telefont gyárt, magával vonzza a tégla alakú testet. Mivel nem akarjuk megvágni a kezünket az éles élekkel, ezért lekerekítjük őket. Ezt a filozófiát még az ősidőkben a gyártástechnológusok kitalálták, azóta működik. Akkor most én elloptam egy áttörő design szabadalmat? Újra kéne gondolni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. sanyix
2012.09.02. 16:41
@chapwees: apple 1 dolgot fejleszt, marketinget. Mást nem, mindent csak összevásárol, ellop.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Phantomstr...
2012.09.02. 17:00
Tényleg vicc, hogy mit le lehet védetni és tényleg már nagyon régen csak az innováció gátjai a szabadalmi törvények. A megváltoztatásuk viszont nem lesz épp egyszerű, mivel pont azok a nagy cégek nyernek rajta, amik hatással vannak a törvényhozásra. Az Apple sem véletlenül van kiemelve, az egyik leggusztustalanabb módon él vissza a törvényi hézagokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. sanyix
2012.09.02. 17:13
Egyébként azért az applet említik meg, mert mint a képen is látható ők azok akik szinte mindenkivel perben állnak, másrészt ők azok akik a legnevetségesebb, nulla szabadalmakkal trollkodnak, aminek 90%-át óvatlan cégektől akik elfelejtették szabadalmaztatni nyúlták le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. DogTheDog
2012.09.02. 17:17
Szerintem a szabadalmak nem feltetlenul gatoljak a technologia fejlodeset.Ha kell vkinek a szabadalom,akkor fizethet erte,hasznalhatja es tovabb is fejlesztheti.A tovabbfejlesztett termeket levedetheti,es maris neki fognak fizetni.
Sokkal jobban gatoljak az innovaciot a top mernokok szerzodesei.Persze azokrol nem cikkeznek,ugyhogy utalja csak mindenki a szabadalmakat.
A szabadalom arra valo,hogy ne legyen sok feltalalo,aki ugyanazt talalja fel veletlenul.
Egy szabadalom sem tiltja,hogy valami mast fejlesszenek ki.
Az innovacio pedig arrol szol ugye,hogy eddig meg nem levot mutatunk be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. somakb
2012.09.02. 17:45
Az Apple időközben felvetette a tiltólistára a Galaxy S3-at és a Galaxy Note 10.1-et, ami már tényleg abszurd... hol van már az iPad szolgáltatásában, meg egyéb paramétereiben is egy Galaxy Note 10.1-hez képest a Wacom tollal meg az ahhoz kapcsolód szolgáltatásokkal... Szimplán fosnak, mert zuhan az iPhone eladás, csökken a részesedés, az Apple meg 80%-ban kizárólag az IOS-ból él... valószínűleg a következő eszközeikhez ők is akarnak valamiféle ceruzás megoldást, aztán jó lenne előre takarítani maguk előtt az útból a legnagyobb konkurenst... rém gusztustalanok.

A Samsung időközben nyilatkozta, hogy amint megjelenik LTE technológiát alkalmazó iPhone, a gatyát leperlik az Appléről (USA-ban nehéz lesz, nem LTE-t használnia az Applének).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. zord01
2012.09.02. 18:09
A rolex ezért nem perelt. Pedig egy 2 millió forintos óránál szvsz kicsit fontosabb a dizájn, mint egy 200k-s p.o.s. telefonnál...

http://kepfeltoltes.hu/120902/RR_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. zord01
2012.09.02. 18:09
A rolex ezért nem perelt. Pedig egy 2 millió forintos óránál szvsz kicsit fontosabb a dizájn, mint egy 200k-s p.o.s. telefonnál...

http://kepfeltoltes.hu/120902/RR_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. hellego
2012.09.02. 18:29
Ha már az első érintőkijelzős telefont itt valaki a almának tulajdonította: LG KE850, más néven LG Prada, érintőkijelzős mobiltelefon LG Electronics. Az első bejelentés december 12-én, 2006.!!!
Az iPhone 1 az Apple által tervezett, és gyártott okostelefon. Első változatát Steve Jobs, az Apple Inc. hajdani vezetője mutatta be, 2007. január 9-én és azon év július 29-én került kereskedelmi forgalomba.!!!
Csak, hogy ne a Samut hozzam fel...
Ja a perről:
Apple panaszát benne külön szövetségi követelések szabadalmi jogsértés, hamis eredetmegjelölés , tisztességtelen verseny , és a védjegybitorlás , valamint az állami szintű igények tisztességtelen verseny, common law védjegybitorlás, és a jogalap nélküli gazdagodás .
Tessék???? Az Apple ezekre hivatkozva perelt??? Jó vicc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. hellego
2012.09.02. 18:38
2004-re a Samsung volt a world's legnagyobb gyártója OLED, a 40 százalékos piaci részesedést világszerte, és 2010-től már a 98%-os részesedéssel a globális AMOLED piacon. A cég a világ vezető OLED ipar, generáló 100.200.000 $ az összesen 475.000.000 $ bevételt a globális OLED piacon 2006-ban. 2006-tól úgy ítélte meg, több mint 600 amerikai szabadalom, és több mint 2800 nemzetközi szabadalom, és ezzel a legnagyobb tulajdonosa AMOLED technológia szabadalmak. Na ezért veszi az Apple a kijelzőit a Samutól..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Fzoltan
2012.09.02. 19:20
Az amerikai szabványrendszer kizárólag a saját cégeik védelmében jött létre. A saját piacukat védik, ennyi az egész. Aki ezt nem látja, az vagy hülye, vagy vak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. lajcsi1975
2012.09.02. 22:40
Ha van isten akkor a samsung alaposan zacskóra vágja az applet az lte-vel. Mert baromira rájuk férne már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Simba
2012.09.02. 23:37
Amerikai cég, hazai bíróságon, Apple-hez köze volt bírónővel, marha nagy hibát elkövető hozzá nem értő esküdtek. Ugye 1 ember véleményére adtak, mert hogy ő szabadalom tulajdonos jó nagy epic fail. Nos nem meglepő az eredmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Csaber somak...
2012.09.03. 00:16
Nem véletlen hogy az Apple nagy mennyiségű készpénzt halmozott fel , + mellé dobva amit a Samsungról most leperelt az nagy sok , normális stabil cég nem tesz ilyet ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. thedevelop...
2012.09.03. 06:12
Szerintem csak idő kérdése, amíg az Apple be nem száll egy olyan piacra, ahol jelenleg még nincs érdekeltsége. (pl.: műholdgyártás, stb..)
Ekkora vagyonnal könnyűszerrel megteheti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Csaber thede...
2012.09.03. 09:24
Az biztos egyenlőre úgy néz az Apple ha a piacon marad mindenképp ahogy somakb írta[lemarad] a cikkből kiderül miért .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Zabalint
2012.09.03. 10:37
chapwees:
Az iPhone-ban nem volt semmi eget verő újdonság. Eget verő a marketing volt, aminek köszönhetően ez lehetett az első okostelefon, amely minden korábbinál szélesebb körben el tudott terjedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Balucsek
2012.09.03. 10:37
DogTheDog: a probléma ott van, hogy te addig semmit sem csinálhatsz a szabadalommal (hivatalosan) amíg a tulaja nem engedélyezi. Ha épp úgy gondolja, hogy azzal beléphetsz a piacára akkor vagy abszolút nem ad engedélyt a használatára vagy mond neked olyan összeget amit lehetetlen kifizetni. Így nem, hogy segíti, de ellehetetleníti a piaci verseny kialakulását és a technológia tovább fejlesztését. Ez addig rendben van amíg olyan szabadalomról van szó ami az egész életet gyökeresen megváltoztatja és más még csak a közelében sem járt pl ha valaki feltalálná a semmiből keletkező energia forrást stb... de amikor olyan piszlicsáré dolgokat szabadalmaztatnak amik egyrészt már a szabadalom bejegyzése előtt megjelenik más gyártóknál is másrészt ami egy 8 általánossal rendelkező (5 első 3 második) egyénnek is kézenfekvő szabadalom, nah azok amik ellehetetlenítik a fejlődést.

Az igazán korrekt az lenne ha az ilyen alapvető szabadalmaknál pl dizájn gesztusok felismerése és hasonló mérvű szabadalmaknál max 2 év lenne a szabadalom védelmi ideje és/vagy meghatároznák a szabadalom bevédésénél a maximális árát is amiért kötelezően bárki hozzájuthat és ezt az árat nem a feltaláló szabná meg(max javaslatot tehetne, hogy mennyit vár érte), hanem a bejegyző testület.
Pl az apple levédi a csepp formájú laptopját (feltéve hogy tényleg övé volt az első és még nincs belőle több tucat forgalomban) választhatna hogy 2 évig övé az ilyen alakú laptop gyártása, vagy végig övé lesz a design, de a testület meghatároz rá egy pl 10 centes árat amit minden darab után kap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Zabalint
2012.09.03. 10:43
Balucsek:
Az almánál az a poén, hogy vannak olyan szabadalmai is, amelyek nem léteznek, nem is fognak még legalább 10 évig létezni, de ha valamikor valaki megoldja a dolgot, akkor a gatyáját is le lehet perelni. Szóval nem csak a kézenfekvő dolgokkal van probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. beleutomaz...
2012.09.03. 11:02
Mar nem azert de a ketujjas mozgatasra szabadalmat bejegyezni baromsag mikor mar egy 3-eves is azt gyakorolja hogy ket ujjal atvigyen a szoba egyik sarkabol a masikba egy ceruzat.
A krumplit a piacrol 5 ujjal es egy karral viszem haza(nem beszelve a tovabbi testreszeket). A lekerekitett ikonokat B. Joskane fedezte fell 1996-ban mikor a windows 95-os gepere kotott monitorban baszott a kepstabilizalo. Kerem mikor fizet az Apple ezekert a lopasokert? Erintokepernyos telefon? Amikor 2004-ben megvettem a Siemens C55-met minden alkalommal megerintettem a kepernyojet mert valammi maszat zavarta az sms olvasast.
A szabadalmak nem a feltalalot hanem a cegeket vedik, ezert gatoljak a fejlesztest. Az a szerencsetlen aki megoldotta a kurzor sima mozgasat csak egy premiumot kapott bar azota mar hany millio egeret adtak el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. mazsi1911
2012.09.03. 11:57
csak hozzatennem hogy az MS pont annyi embert perel mint amennyit az Apple.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. jozsefm
2012.09.03. 13:55
Apple= "Ha nagy ötletekkel találkoztunk, azokat sosem szégyelltük ellopni.”?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. eleminator
2012.09.03. 14:18
Lekerekített négyzet ikonok, nagy cucc! Én azt mondom, hogy a samsungnál meg négyzetesített körök vannak és kész, akkor mi van? Az nem ugyanaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. vivanto
2012.09.03. 15:35
"Amerikában szervezési megoldásokra, algoritmusokra, elméletekre is lehet szabadalmi oltalmat kapni"

Na ezen kaptam agyfaszt és a legnagyobb kreténség amit kitalálhattak.

Ugyan hol tartanánk most ha az id-soft által elterjesztett newton-rhapson közelítést alkalmazó négyzetgyök implementációt 20 évre befagyasztják? Egy 93-as programról van szó, tehát még mindig nem használhatná senki. Ez csak egy viszonylag egyszerű példa - amivel azóta már nem is kell a programozónak foglalkozni hw támogatásnak hála - de van rengeteg hasonló eset.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Szefmester
2012.09.03. 17:28
Nekem van egy Sony-Ericsson P910i telefonom.. (még működik is) 2008 februárjában vettem kb másfél éves használt állapotában.. az akárhogy nézem hamarabb volt mint az Iphone.. és ez is érintőképernyős.

Sajnos olyan dolgokat is lehet védetni amit már rééég nem lenne szabad. Sőt szerintem az informatika, és elektronika világában a szabadalmakat nem lenne szabad 3-5 évnél hosszabra adni, mert addigra már jóformán el is évülnek.

Még szerencse hogy az ausztráloknak van némi eszük. Valaki pár éve szabadalmaztatni akarta a kereket mert nem volt. De túl általános, és túl régóta használatban levő dolog, így nem engedték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Norbert09
2012.09.03. 19:44
http://hoc.hu/Technologia/30-kamion-5-centessel-fizet-a-Samsung-az-Apple-nek.html

hehe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. krisztian9...
2012.09.03. 20:20
Samsung trolololo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. krisztian9...
2012.09.03. 21:00
Kicsit utána néztem de ez egy kis matek után inkább kacsa, de jópofa ötlet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Nurba
2012.09.03. 22:33
A Sony Ericsson P900-t, azt hiszem 2003 végén mutatták be, tesóm vett is egyet (fél éves használtan) 2004 vége felé, ha jól emlékszem. Le is szerelte róla a lehajtható és leszerelhető gombsort és úgy használta, ahogy manapság szokás. Ájuldoztam, hogy micsoda csúcstechnika, ráadásul elég tartós kis cucc volt (talán még ma is működik), jó sokat nyúzta, jó sokszor le lett ejtve, tiszta karc volt az egész, de kutya baja nem volt. Persze amikor bemutatták az iPhone-t, mi is néztünk, hogy milyen jó kis cucc, de nem gondoltuk volna eleinte, hogy ekkora nagy spanyolviasz tojó, érinthetetlenül felsőbbrendű, sznob presztizs dologról van szó. Mi végül az anroid mellett tettük le a voksot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DogTheDog
2012.09.04. 09:51

vivanto:

Kivancsi lennek hogy velekednek errol az id-nel.Ha az otleteiket levedetik,es olcson elerhetove teszik,akkor most az id lehetne az egyik legnagyobb es leggazdagabb studio.Senki sem panaszkodna a TM-ek miatt,nem allna meg az elet husz evre,stb,viszont lehetne mar annyi szabadalmuk,hogy boven eltarthatna a ceget.
Az id olyan jol csinalta ezt anno,hogy most a Bethesdanak dolgozik be,es ha ki is ad vmit,akkor az max kozepes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. vivanto
2012.09.04. 10:37
@DogTheDog

Kétségtelen, pénzügyileg nagyon megérte volna nekik az egyes technológiákat levédetni (a Normal map első implementációját is ők alkották meg, akkor még nem is így hívták..) Nem is sajnálnám tőlük, nagyszerű szakemberek dolgoznak náluk és több elismerést érdemelnének mint amit kapnak.

Az álláspontjukat szerintem viszont nagyon jól tükrözi hogy már az id Tech 4 motor is open source, nem-titkolt szándékuk pedig pont hogy elősegítsék fiatal programozók fejlődését. A jelenlegi tech-5 motor is várhatóan nyílt lesz pár év múlva.

A gyökvonásról meg maga John Carmack ismerte el, hogy nem saját szerzemény, hanem több SGI kutató írta még és valahogy átkerült hozzájuk. Mellesleg kissé rosszul emlékeztem a dátumokkal és első alkalmazással kapcsolatban , de végső soron még mindig a 90-es évekig vezethető vissza - akit érdekel a téma: link.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Magon
2012.09.04. 13:50
Kíváncsi vagyok az apple hány ember kedvét vette el ezzel az erőszakos nyomulással, amúgy. Nekem még nem volt iPhone-om soha, de nem is lesz, emiatt péel. Nem azért, mert nem jó, biztos frankó, de akkor se kell ezek miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Phantomstr... Magon
2012.09.04. 21:12

"Kíváncsi vagyok az apple hány ember kedvét vette el ezzel az erőszakos nyomulással"


Hát még EZZEL.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. agyturbini...
2012.09.08. 13:04
Na akkor van egy eros jogi levedett mintaoltalmi kerdesem: Ha tegyuk fel en mint alkalmazott dolgozom egy ceg nek, es latok egy szerszamot valakinel ami nekunk nincs, fogom magam es mindenki tudta nelkul lemasolom, majd azzal sajat eletem megkonnyitve, de masnak hajtva hasznot akkor kinek kell birosagra mennie?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tranceatla...
2012.09.11. 18:54
Neked.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. agyturbini...
2012.09.12. 08:25
Na ezt jo tudni..mert mar se a szerszam nincs meg se nem annak a cegnek dolgozok, akkor inkabb letagadom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nagydster
2012.09.30. 11:44
Akkor se vennék sziPhont, ha ez lenne az egyetlen okos telefon Magyarországon, még akkor sem ha a Samsungot egész Európából kiszorítanák. Leginkább azért mert nevetséges/még inkább felháborító áron kínálja a termékeit, és annyira nem enged belőle, hogy még a mobil szolgáltatók sem adják olcsóbban. Ehhez képest kisvállalati céges flottában érvényes kedvezménnyel 2 éve a Galaxy S-emet olcsóbban szereztem meg, mint amennyibe a legegyszerűbb Nokia téglatelefonok kerülnek!
Küzdhet érte az Apple úgy ahogy akar, én akkor se leszek az ő felhasználójuk, ilyen árak mellett.
Ráadásul olyan hülyeségei vannak az iOS-nek, amelyektől önmagában hátast dobtam. Nekem rohadtul nem tetszik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cannapeace
2013.02.15. 23:18
Ha valamelyik gyártó vissza hozná a gótikus vagy reneszánsz stílust annak nagyon örülnék és vennék is egyet. Viszont amíg az Apple egyszerű óvodás penetráns kinézetét majmolják addig mire számítson az ember. Milyen jól is nézne ki egy Drakula féle kinézetű telefon piros háttér világítással még az se baj ha nincs benne semmi extra max mp3 és rádió meg Bluetooth micro-sd hely nekem ez az ami kell!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cannapeace
2013.02.15. 23:26
Nálam egyszer volt egy iphone úgy kifagyott hogy ki se lehetett kapcsolni a hátlapot meg nem tudtam hogy kell leszedni így vártam míg szépen lemerül majd feltöltöttem és gyorsan tul estem rajta és eladtam a francnak se kell egy ilyen vacak mobil amit szét se tudok szedni hogy újra indítsam ez akkor lett volna szép ha még egy fontos telefont is vártam volna aznap szerencsére a Nokia 1112 szépen teszi a dolgát azóta is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!