iPon Cikkek

A torrent razzia, és ami mögötte van

Dátum | 2010. 06. 24.
Szerző | Svindler
Csoport | IT VILÁG

Előző hét szerdán a rendőrség számos torrent szervert lefoglalt, óriási csapást mérve a hazai torrentes közösségre. A legnagyobb oldalak tűntek el egyik pillanatról a másikra, van amelyik ideiglenesen, van amelyik talán végleg. Névtelenül nyilatkoztak is az érintettek, így az ő véleményük is benne lesz a mai cikkben, de mielőtt ennyire előre ugranánk, szeretnénk tisztába tenni a laikusok számára pár alapfogalmat, hogy mégis mi az a BitTorrent protokoll, hogyan működik és milyen jogi kérdéseket vet fel. Aki úgy érzi, hogy ebben a témakörben nem lehet őt zavarba hozni, az nyugodtan ugorjon a következő oldalra, a többieknek pedig jöjjön egy kis alapozó.

Mik is azok a torrentek?

A BitTorrent protokolt Bram Cohen írta még 2001-ben, hogy könnyebben lehessen nagy adathalmazokat megosztani, anélkül, hogy egy központi szervert terhelne mindenki, mint a http és az FTP esetében. A BitTorrent használatával mindenki részt vesz az adatforgalomban még akkor is, ha nincsenek meg neki a teljes fájlok. Azok ugyanis apróbb szeletekre vannak vágva, és a már beszerzett szeleteket mindenki meg tudja osztani a többi felhasználóval.

Az egész procedúra úgy kezdődik, hogy van valaki, aki szeretne megosztani egy fájlt másokkal. Mivel neki megvan a teljes fájl, ezért ő lesz a seeder, a fájlja pedig a seed. Ezután mások csatlakoznak hozzá, akiknek a kliensei elkezdenek egy-egy szeletet letölteni a seed-ből, ők a peer-ek. Azokat a szeleteket, amik már teljesen megvannak nekik, elkezdik megosztani. Ennek köszönhetően tehermentesíthetik a seedert, aki így azokat a szeleteket töltheti fel másoknak, ami nincs meg senkinek még, vagy csak kevés kliensnek. Amelyik felhasználóhoz megérkezett a teljes fájl az seederré válik. Természetesen ezt az egész folyamatot valaminek koordinálnia kell, a kliensek nem egy varázsgömbből veszik a peerek és seedek elérhetőségeit. Az olyan szervereket, amik segítik az adatcserét trackereknek hívjuk. Ezek adják meg az ugyanahhoz a torrenthez csatlakozó seedeknek és peereknek egymás elérhetőségeit.

A torrentes megoldás működése szemléltetve (forrás: Wikipedia)
Ahhoz, hogy leszedhessünk valamit, szükségünk lesz a hozzá tartozó torrent fájlra. Ez tárolja többek között az információkat arról, hogy mekkora szeletekre van felosztva a megosztott tartalom, ezekhez mi az ellenőrzőkód és mely tracker(ek) végzik a koordinációt, hová kell csatlakoznia először a kliensnek. Vannak torrent gyűjtőhelyek, amik sok esetben trackerként is működnek, de fontos látni, hogy ettől még magukat a letölthető adatokat nem tárolják. Az olyan szervereket, amiken megtalálható egy-egy torrent teljes tartalma seed szervereknek hívjuk.

A torrentes megosztási forma egyik hátránya, hogy anonimitást nem kínál, hiszen a trackernek tudnia kell az aktív felhasználók IP címeit. Erre vannak áthidaló megoldások, mint például a VPN szolgáltatások, de egyébként ritka, hogy a végfelhasználót piszkálnák (viszont nem példa nélküli). Főleg, hogy a jogi szabályozás itthon elég hiányos. Mivel egy letöltő csak egy-egy, önmagában használhatatlan szeletet szed össze különböző helyekről, ezért tartalomtól függetlenül nem követ el bűncselekményt, főleg ezért is vadásznak inkább a szerverekre. Az előző heti eset azért tér el erősen az eddigiektől, mert rengeteg trackert is lefoglaltak. Eddig főleg az olyan gépek voltak a célpontok, amik tele voltak jogsértő tartalommal (FTP-k, seed szerverek, stb.).

A hangsúly pedig a jogsértőn van, mert az egy téveszme, hogy a BitTorrent egyenlő a warezzel, egyre közkedveltebb forma teljesen legális tartalmak megosztására is, és pont ezért lehet felháborító amikor olyanról olvashatunk, hogy vannak olyan internet szolgáltatók, amik lassítják a P2P hálózatok sebességét, arra hivatkozva, hogy azok viszik el a sávszélesség jelentős részét. Ez utóbbi igaz, de nem fogja például megnyugtatni azt a World of Warcraft játékost, aki órákat vár a legfrissebb patchre (a Blizzard Downloader is BitTorrent alapú). No de lapozzunk egyet és lássuk mi történt előző héten és mit mondanak erről az érintettek.

A razzia

A razzia június 16-án, szerdán, 11 óra körül kezdődött, és az információk szerint a rendőrség körülbelül 15 autóval ment ki a helyszínekre és pár óra alatt végeztek is, mert pontosan tudták mely gépekért mennek. Csütörtökön és pénteken további gépek is lefoglalásra kerültek. A hivatalos közleményben ez áll:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitánysága szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást folytat ismeretlen tettes ellen az Audióvizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány, valamint a PROART Szövetség a Szerzői Jogokért képviselőinek a feljelentése alapján.

Az angyalföldi rendőrök 2010. június 16-án –egy időben- egy összehangolt akció keretében Budapest területén egyszerre több szerverhotelben lévő internet szolgáltató cégnél, valamint egy műszaki főiskolán tartottak házkutatást. A nyomozás során beazonosították a nyomozók a legnagyobb hazai és nemzetközi fájlcserélő torrent oldalakhoz tartozó statisztikákat-, adatokat tartalmazó szervereket, valamint a fájlcserélés alapját adó átjátszó- és tartalom szervereket, amelyeken több tízezer szerzői joggal védett művet közvetítettek, osztottak meg jogosulatlanul a nyilvánosság felé a szerzők és kiadók engedélye nélkül, a szolgáltatást igénybe vevők közreműködésével.
BRFK Kommunikációs Osztály


Felvétel a razziáról

A szerdán lefoglalt 50 gép között 40 seed-szerver volt, a többi tracker vagy proxy. Az elvitt szervereken összesen 500TB-nyi jogsértő tartalom van, így ez az egyik legnagyobb „fogása” a rendőrségnek ez eddigi razziákat tekintve. Mint az adatokból is látszik ezúttal kifejezetten a seed-szerverek voltak a célpontok, az FTP-k, SMS-es helyek, és egyéb fizetős szolgáltatásokat nyújtó oldalak biztonságban átvészelték a gépbegyűjtést. A ProArt szerint minden internet szolgáltatót figyelmeztettek a razzia előtt, hogy olyan szervereknek adnak otthont, amik több száz jogvédett anyagot tartalmaznak (mint kiderült, a figyelmeztetés azért nem mindig jutott el oda, ahova kellett volna). A szerdai razzia után több hazai torrent oldal kapcsolt le, vagy mert elvitték a szerverét, vagy mert biztonsági okokból jobbnak látták, ha ideiglenes visszavonulót fújnak. Van amelyik már újraindult, sokan pedig külföldre költöztették szervereiket, pontos követést az ASVA.info oldalán találhattok, ők voltak az elsők akik írtak az egész razziáról és naprakész információk alapján frissítik az oldalukat.

A lefoglalt gépek egy része
Mindenképpen érdemes figyelni az adataikra, mert a szerverek lekapcsolása után nagyon gyorsan elkezdtek terjedni a phising oldalak, amiknek a belépési felülete nagyon hasonlít az eredeti oldaléra, csak épp nincs mögöttes tartalom, hiszen a felhasználók adataira hajtanak! Óvatosan tehát.

Belsős információk

Sokan csak használják a torrent oldalakat, de nem igazán tudják mi áll a hátterükben, mi hajtja az üzemeltetőket, mi lesz most velük és mit gondolnak az egész helyzetről. Az egyik legnagyobb hazai torrent oldaltól nyilatkoztak nekünk több témakört érintve, így az anonimitást megtartva összefoglalnánk a hallottakat.

Két-három éve gombamód kezdtek el szaporodni a trackerek és torrent adatbázisok, boldog-boldogtalan készített egy oldalt. Ők még akkor indultak, amikor az egész gyerekcipőben járt idehaza. Igazából a motiváció nem volt más, mint „jófejség”, hobbiból csinálták, és az adminisztrátorok között van diáktól a családapáig mindenki. Fenntartani azonban nem olcsó egy ilyet, mert ahogy nő a felhasználók száma egyre több és erősebb gépre van szükség, és az állandó fejlesztések mellett fizetni kell az internetelérést is. Eleinte ők is kipróbálták az SMS játékokat, amik mára a bűnözés melegágyává váltak, őket is csőbe húzták, és így nem is foglalkoztak többet a témával, a legtöbben úgyis utálják ezt a formát. Maradtak a reklámok, amik épp elegek a költségek fedezésére, a befolyt összegek teljesen a fenntartásra mennek el. Sokan hiszik, hogy a nagy trackerek gazdái már palotákban élnek, pedig a magáncélokra fordított pénz egyenlő a nullával.

Biztonsági intézkedések nem nagyon voltak a szerverekkel kapcsolatban, hiszen Magyarországon trackereket üzemeltetni nem bűncselekmény, a torrent fájlok nem tárolnak jogsértő tartalmat. Seed-szervereket pedig nem futtattak, ahogy a többi hazai nagy trackerre sem jellemző ez, hiszen bolondság lenne jogsértő szolgáltatásokat keverni egy olyannal, ami jogilag rendben van. Hogy ezt biztosítsák, volt is bejelentő e-mail cím az oldalukon, ahol kérésre azonnal töröltek bármilyen torrentet az adatbázisból. Volt is rá rengeteg példa az évek alatt, és még olyanok is voltak, akik a kérés mellett gratuláltak az oldalhoz.

Felszólítást/figyelmeztetést ők nem kaptak a géplefoglalások előtt, aminek több oka is lehet, de ha a feljelentő tényleg küldött minden szolgáltatónak értesítést előtte, akkor valószínűleg azért nem, mert a szolgáltató nem továbbította azt feléjük. A rendőrség azonban nem kereste még őket személyesen, és mivel a trackerek maguk nem jogsértőek, valószínűleg idővel vissza is kapják őket. Arról, hogy lesz-e újraindítás még nem szeretnének nyilatkozni. Ha itthon közben büntetendővé válna a trackerek fenntartása, akkor természetesen itt biztos nem (de ez nem valószínű).

A jövő azonban sok minden mást is tartogathat még. Érdekesség, hogy ők már régebben is felvették a kapcsolatot jogvédő szervezetekkel, amikből jó sok van Magyarországon, hogy létrehozhassanak egy teljesen legális, fizetős, megosztós modellt. Sajnos a válasz legtöbbször az volt, hogy nem volt válasz, vagy még rosszabb, olyat átláthatatlan jogdíjfizetési rendszert tártak fel előttük, ami ellehetetlenített volna bármi ilyen próbálkozást, az irreálisan magas díjakról nem is beszélve. Ettől függetlenül ők nyitottak lennének bármi ilyesmire és megtiszteltetésnek vennék, ha érkezne irányukba ilyen témával kapcsolatban megkeresés, de ahhoz előbb az ősi üzleti modelleknek kéne megváltozniuk. Külföldön már vannak jó példák erre, de itthon sok tartalom még mindig csak nehezen vagy szimplán sehogyan sem szerezhető be, vagy ha mégis akkor van, hogy a külföldinél magasabb áron, pedig lenne igény minőségi szolgáltatásra.

A trackereknél maradva azonban szerintük most letörik ez a tracker fenntartási láz, ami jó is, mert megszűnnek a silányabb oldalak is, amikről könnyű volt adatot lopni. Persze a legtöbbeteket valószínűleg az érdekli, hogy a felhasználóknak van-e félnivalójuk, hiszen a trackerek tárolnak IP címeket, a jelszóemlékeztető miatt pedig megvannak az e-mail címek is. Ez utóbbival nem lehet mit kezdeni, de az IP címek csak átmenetileg vannak tárolva, és a lehető legkevesebb ideig. Az aktív kapcsolatoknál fent vannak, de utána gyorsan kikerülnek a rendszerből. A lényeg, hogy el lehet jutni a végfelhasználóig, de nem jellemző, hogy meg is tennék. Egyrészt sokan vannak, másrészt annyira nem érdemes foglalkozni velük, de erről szerintük is az ügyvédek tudnának érdemben nyilatkozni.

Pont ezért ma este hét órától élőben lehetőségetek lesz itt az iPonon kérdéseket feltenni Dr. Dallos Zsolt ügyvédnek, aki egy órán keresztül lesz vendégünk. Ha ez az idő nem lenne elég minden kérdés megválaszolására, akkor igény szerint tartunk majd még ilyen estéket, és meghívunk másokat is. Nézzetek fel hát este, ha kérdésetek van, megéri!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

68. VergilX
2010.06.24. 15:25
kérjük vissza nCore-t!!!!:-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. bandika198...
2010.06.24. 15:30
számból vetted ki a szót...
amúgy grat, okos ötlet volt felhozni ezt a kérdezz-felelek dolgot, így legalább némi esély nyílik a szitu tisztázására
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. mythbuster
2010.06.24. 15:41
Első kérdés... Mikor jelenkezhetek már be újra az nCore honlapjára?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. axe
2010.06.24. 15:45
www.asva.info a hozzászólók között irtózatosan sok idióta van aki németországot és egyéb országokat veszi alapul ahol közel nincs egymáshoz az alapbér. Viszont van 1-2 aki tényleg jót mond pl: magyarországon mikor lesz megvásárolható HD felbontásban 10-20éves film, kedvenc külföldi előadó száma lossless vagy 320kbps bitrátával vagy olyan filmek zenék amik alapból nincsenek magyarországon esetleg sorozatok. Viszont azt azér ajánlom minden olyan nCore felhasználónak, hogy a merevlemezét (win7 ultimate esetén vagy egyéb programokkal) titkosítsa le! Összes CD-t DVD-t vigye át szomszédba, biztos nem fog neki gondot okozni ha feldobjátok a szomszéd padlásra. És azt se felejtsük el, hogy a jogvédők nem az előadók művészek jogait védik, csak a pénz kell nekik, és mondjatok légyszíves olyan magyar előadót művészt egyebet akinek a CD-jén az összes szám hallgatható&jó, vagy olyan magyar filmet ami megéri az árát, szerintem mindenki tudja mennyi van ilyen. És ha visszatérünk külföldre, Depesche Mode és a többi nem a CD-kből kaszálja a legnagyobb bevételt, hanem a teltházas koncertekből. Vagy visszatérve németországra azon bellül is Rock-ra Rammstein. Akármennyi videóklippet nézek róluk (live) mindig teltházas a csarnok vagy ahol épp van a koncert. akkor Guns N' Roses stb stb. És még annyit hozzátennék így a vége felé, hogy azt ugye nem gondolták, hogy 40,000-ér veszek windowst (ez az alap, az ultimate, box-ban 85) akkor ha akarok CD-t írni nero 12 és még lehetne sorolni, DE vannak alternatívák, pingvin, ashampoo, imgburn stb. Akkor ki fog olyan filmet megvenni ami egyszer nézhető meg, mer aki aktív torrentező mejdnem az összes új filmet megnézte vagy belenézett, és láthatta hogy 80%-a nézhetetlen a többi maradék 8%egyszer és nagyon kevés film többször. Akkor nézzük SP új lemezét (én nem szeretem, és nem kell jönni napiszarral, mer ő csak a hírnevét akarja rombolni) 2-3 sazám ami jó többi kuka. Páran már rájöttek ezekre, pl FankaDeli: otthon készíti a számait otthon szerkeszti meg otthon veszi fel, és ő maga adja ki (nightchild is az övé). Ennyit szerettem volna, úgyis jönnek kritikák, mer ilyen a közösség, és a legvégére még annyit, hogy aki kimegy egy koncertre fújjongani meg ilyenek azok mutatják meg a színvonalat, külföldön meg a belépőjegyekre licitálnak hogy bejussanak meg a többi hogy jegyhez jussanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. sleepingdr...
2010.06.24. 16:13
Azért megnézném, hogy mind a ~130ezer nCore felhasználó átviszi a DVD-it a haverjához, persze csak olyanhoz, aki feddhetetlen előéletű, totál legális. Már látom az új trendet!

Kiadó garázs, akár warez tartalmak tárolására is, első tulajdonostól, internet sosem volt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Szaby59
2010.06.24. 16:14
Axe, mi a fenének neked Win 7 ultimate?
Mi a fenének neked CD írásra a Nero?
A nero egy multimédia csomag, cd írrásra ott egy csomó ingyenes alternatíva.
A többi viszont igaz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. Dice
2010.06.24. 16:19
A ProArt a fájlcserélők használatát is jogsértő tevékenységként tartja számon, Horváth szerint azonban nem az a céljuk, hogy az otthoni felhasználókat üldözzék a hatóságok. "A hatóságokat arrafelé tereljük, hogy az üzemeltetőket vonják felelősségre. Lehetne ötvenezer egyedi eljárást indítani, de attól még nem szűnik meg a jogsértés, és nem is az a cél, hogy gyerekeket vagy nagymamákat citáljunk bíróság elé, mint amire volt példa Amerikában. A hazai jogtulajdonosoknak nem ez a stratégiája, ezért nem is voltak, és nem is lesznek ilyen perek nálunk."
Idézet az origo.hu cikkjéből, interjújából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. pal07
2010.06.24. 16:22
Remélem minden visszaáll a régi kerékvágásba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. myckie2
2010.06.24. 16:31
Szeretnék pornót nézni! Elvonási tüneteim vannak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. csab959 mycki...
2010.06.24. 16:33
Pornhub nem elég?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Racer01
2010.06.24. 17:00
Tudjátok mit terelgessenek a proartosok?....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. lackoo1111
2010.06.24. 17:10
egyedül a Blizzard Downloader-t használom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. axe
2010.06.24. 17:52
Szaby59 - Erre mit írtam? Van 30-40-ér is windows nem kell a legdrágább, vagy helyette ingyenes linux, íráshoz nem muszáj Nero helyette van ingyene imgburn, meg csomó más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. amazing
2010.06.24. 18:10
Remelem gondolkoztok a kerdeseken, ne legyen nagy beeges hogy senkit se erdekel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Genyo17
2010.06.24. 18:16
Ez a riport hol lesz elérhető??
Főoldalon vagy ebben a cikkben??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. spuros
2010.06.24. 18:18
Engem már komolyan idegesít az ncore utáni rinya.. Lépjenek tovább... Van helyette másik. Mindenhol ahol erről olvasok a kommentek között mindenki sír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. ThePoweR spuro...
2010.06.24. 18:26
Jó hogy sírok 2.3 terra fel volt töltve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. amazing
2010.06.24. 18:36
Cikk lesz, kis kerdes szoveg box-szal, perceken belul sztm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. sleepingdr...
2010.06.24. 18:40
Nem sírunk az nCore miatt, de szerintem nyilvánvalóan színvonalas oldal volt. Nem kell túllihegni, az igaz, de bármit kerestem (a ritkább cuccokról beszélek főleg) az nCore-on tuti fennvolt! És most feltünő, hogy mostmeg egyik kis oldalon sincs. Vagy ha mégis, 1-2 seeder...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. No.1. ThePo...
2010.06.24. 18:41
Nekem meg a makin 6,8Tb
És nem sírok az ncore után. Másik után sem, pedig az hiányzik inkább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Riddick77
2010.06.24. 19:03
Idióta rendőrök. Nincs rá jogalap,még is megbénították a hazai torrent társadalmat jó időre! Mert,biztos vissza fogják adni a trackereket,de addig vagy pénz ölnek bele a üzemeltetők,vagy kivárják,mire kimondják,hogy semmi jogsértő nem volt rajtuk! Az a vicces az egészben,hogy 100% mondom,nagyon sok átlag zsaru onnan szedte a cuccokat magának otthon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Humbuk
2010.06.24. 19:45
Riddick77

Ha igaz amit mondanak a zsaruknak most ott a kánaán 500TB-nyi adat
Játékok,zene,filmek,progik sztem lehet nyílik is majd 1-2 új sms fizetős oldal Azon sem lepődnék meg ha egyik másik gépből eltünedeznének ottan a vinyók is

A jogvédőknek meg annyit: Ha tudnák az emberek, hogy a cd/dvd árának a nagyobb %át a zenészek/művészek kapnák meg a felvételi és anyag költségen felül, akkor sokkal szívesebben vennének eredeti dolgokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. god666
2010.06.24. 19:54
Mivel az már tény, hogy belső infok alapján razziáztak, igy mindenkinek világossá válhatott, hogy a jogvédők is benn voltak az oldalon. Mivel ahhoz, hogy bennmaradj, le is és fel is kellett töltetned adatokat, és nem is keveset, ahhoz, hogy jó arányt tarts, mert különben kitettek volna, így ők is illegális tevékenységet folytattak. Magyarul fel kell jelenteni őket, náluk is legyen razzia:
ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.

Audiovizuális Mûvek Szerzõi Jogait Védõ
Közcélú Alapítvány Székhely: H-1113 Budapest, Karolina út 65.

ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért
1012 Budapest, Pálya u. 4-6.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. tigerboy
2010.06.24. 21:21
Én bevallom mióta torrentezek sokkal több jogtiszta cuccot veszek mint előtte. Szeretem megnézni a filmeket mielőtt pénzt áldozok rá. Vagy megfordítva a dolgot: Sz@rért nem fizetek súlyos ezreket. De ezek a sötét jogvédők ezt nem fogják fel, hogy a torrentezők veszik a legtöbb legális cuccot... OMG.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. tigerboy
2010.06.24. 21:24
Jut eszembe:
-Oprendszer/programok: Linux
-Film: torrent, utána ha jó akkor bolt.
-Zene: netrádió
-Játék: steam-ről
Így elég olcsón ki lehet hozni a dolgokat a jogvédőknek meg kuss.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. ayr No.1.
2010.06.24. 21:33
Riddick:
Még véletlenül se szeretném a zsarukat védeni de már jó lenne felfogni, hogy ebben az esetben nem őket kéne szidni hanem a proartot és társai. Miután a proart vagy tudom is én ki megtette a feljelentéseket onnantól a rendőrségnek szvsz kötelessége eljárni az ügyben...ennyi. Az már más kérdés ,hogy az egyszerű "idióta rendőr" mit kezd az ölébe hullott sok-sok jóféle tartalommal. Ti mit kezdenétek?

(Off: bocsi,nem neurosys kommentjére akartam válaszolni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. axe
2010.06.24. 22:36
Talpra Seeder, hív a haza!
Kell az nCore most vagy soha!
Leecherek legyünk vagy offline-ok?
Ez a kérdés válasszatok!
A torrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!

Seederek voltunk mostanáig,
Kárhozottak jogászaink.
Kik szabadon le s fel töltöttek,
nCore nélkül nem élhetnek.
A torrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!

Sehonnai bitang ember,
Ki most ha kell tölteni nem mer,
Kinek drágább rongy szervere,
Mint az nCore becsülete.
A torrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!

Sebesebb az nCore, mint a többi szar,
Mindenki jó torrentet akar!
És mi mégis DC-t tolunk,
Ide veled régi nCore-unk!
A torrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!

Az Endless név megint szép lesz,
Méltó régi nagy híréhez,
Mit rá kentek a SÜN századok,
Lemossuk a gyalázatot.
A torrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!

Hol szervereink domborulnak,
Felhasználóink leborulnak,
S áldó imádság mellett,
Mondják el admin neveinket.
A törrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. csab959
2010.06.24. 22:40
Amikor rákattintok az ncore.nu-ra vagy .cc-re akkor kiírja, hogy "pingvin" ennek van valami jelentősége?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Qouzey
2010.06.24. 22:40
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. axe
2010.06.24. 23:38
van jelentősége asva.info hozzászólásokból kiderül mit jelképez a pingvin.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. pal07
2010.06.25. 00:26
axe: ez nagyon ott van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. pjszilard
2010.06.25. 02:55
Ezzel nem lenne baj, ha azokban az esetekben is igy jarna el a rendorseg amikor valakit szemelyesen erint.

Atmentem a piroson, a level keson erkezett addigra atmentem ugyanott megegyszer, elvettek a jogsimat (video felvetel). Elloptak a motorom, telen alig jart auto, nem volt emberuk arra, hogy atnezzek a videofelveteleket!

Ha jogtiszta mindenem es kapok egy virut, az egesz tendorseg keresni fogja a megirojat es kartalanitanak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. pjszilard
2010.06.25. 03:01
500TB-nyi jogsértő tartalom, valaki mar lezarta a nyomozast es megszuletett az itelet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Starlark
2010.06.25. 06:56
Sosem torrenteztem, azt a pár szoftvert, játékot amit használok azt megveszem évente az a kb 6 film ami nézhető arra elmegyek a moziba, ebből ha 2 bejött úgy hogy kell dvd-n előbb utóbb tuti kijön 990ft-os áron.
De szeretem a kedvenc sorozataim eredeti nyelven nézni sőt arra is volt példa hogy idehaza nem is adták vagy csak pár év csúszással. Epizódonként itthonról legálisan letölteni nem lehet. Kivárni meg nem fogom míg kijön esetleg dvd-n, ráadásul horror áron, és esetleg csak külföldről rendelhető. Zenét lehet már legálisan számonként letölteni? Még jó pár éve mikor próbálkoztam az iTunes-al közölte kishazánkból azt se lehet. Akkor mondtam hogy menjenek a francba. Ha próbálom se lehet normálisan legálisan maradt az eMule. Az is vmi hasonló

Előbb talán feltételeket kéne teremteni, aztán razziázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. god666
2010.06.25. 08:23
sorozatoknál meg még az is idegesítő, hogy a magyar tévé kivág belőle 4-5 percet, mert szerintük az ugyse lényeges, és észre se vennéd, csak mmikor letöltöd, és láss csodát, hosszabb a film mint amit a magyar tévé leadott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Narval
2010.06.25. 10:03
Hi!
És ami még pofátlanság, hogy minden írható CD-n v DVD-n ott figyel az artisjus matrica. Én pár éve vettem olyan 10-es torta DVD-t, amin mindegyik (!!!) korongra rá volt ragasztva a matrica, de úgy, hogy a torta maga be volt csomagolva! Namost, ha én egyszer fizetek 200 ft-ot 1 darab dvd-ért a boltban, aminek kb 5 ft a teljes előállítási-, csomagolási- és szállítási díja, tehát nem keveset pengetek azért, mert "biztos illegális tartalmat írok rá", akkor utána mér pattognak azért, hogy nem fizetünk a tartalomért? Ott van megfizetve bmeg a matricában. És az is gusztustalan, hogy a sok tehetségtelen fos hazai nyirvákoló együttes veri a nyálát, h letöltik a szutykaikat. Ezek a szervezetek: proart, asva, artisjus meg mind-mind azt jelentik, hogy Magyarországon nagyon sok a munkanélküli jogász. Bocs, ha kicsit elharapódzott a hsz-em, csak az ilyenek mindig felbacnak.
By!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. maláj
2010.06.25. 10:41
a proartot is a görbeorrúak irányítják - mit vártatok ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. djwolf
2010.06.26. 01:43
1 a lényeg... Ha jön az ncore, (vagy más néven) kérek meghívót., cserébe adok pár Tb-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. sasa006
2010.06.26. 08:07
énis akarom a ncorét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Caboose
2010.06.26. 15:39
Úgy kezelik ezt az "illegális letöltést" mintha ez lenne a legnagyobb probléma Magyarországon... Előbb rendet kéne tenni az országban aztán ezzel foglalkozni szerintem. Másrészt meg semmit nem érek el ezzel mert az összes torrent oldalt úgysem tudják megszüntetni, sőt a fejemet rá, hogy a torrentezők számát se tudják csökkenteni, csak a pénzt cseszik el erre... közben meg a cigányok késelik az embereket az utcán... így kell ezt csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Eccpecc
2010.06.26. 16:07
Azon gondolkodtam, hogy a razziát végző rendőrök vagy a szerzői jogvédő szervezetknél dolgozó "agyonfizetett" irodai mókusok hány %-a lehetett valamelyik letöltős oldal tagja? 80%, 90%?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. fecaa
2010.06.26. 19:08
Hogy pakolgat a rohadék, de ügyesen tudja kihúzgálni az utp-ket.
Még jó hogy csak szerver bérlés -a legtöbb legalábbis, tehát a gépet biztosító cég gépeit viszegetik el,cseppet se a bérlőket károsítják.

Ahogy 1 magyar filmben is volt: "Van másik"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. sfsxnight
2010.06.26. 21:31
Az ncore-nak saját szerverei voltak. A szolgáltatók nem nagyon vállalnak be tracker működtetést, meg a bérelt szerver amúgy is nagyon drága.

A nemzeti daltól meg majd behugyoztam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Mifee
2010.06.27. 09:36
egy érdekes jogi kiskapu?"egy letöltő csak egy-egy, önmagában használhatatlan szeletet szed össze különböző helyekről, ezért tartalomtól függetlenül nem követ el bűncselekményt"
érdekes...viszont, ha letöltöttem és kiírom magamnak, megint legális, mivel kifizettem a cd/dvd -t amin ott van a artisjus matrica. De ha visszatöltésnél nem érem el a 100%-ot, megint nem vonhatnak felelősség alá, mert nem osztottam meg teljesen. Így akinek visszaosztom, nem tudja (az én részemről) használni a megosztott állományt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Humbuk Mifee
2010.06.27. 11:38
Mifee

Ez a 100% dolog azért érdekes, mert neked nem kell ahhoz 100%ot feltölteni, hogy valaki más általad elérje a 100%ot. De ez nem bizonyítható.

A cd/dvd-s dologgal viszont egyet kell értsek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. ThePoweR sfsxn...
2010.06.27. 11:42
Trackerekkel úgyse tudnak mit kezdeni. Az csak összeköt két felhasználót semmilyen fájl nincs rajta csak a torrentfájlok. Az meg nem törvénysértő. Azért se mert nem a tulajdonosok töltötték fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Smith166
2010.06.27. 17:02
Nem tudnak vele mit kezdeni, végül pár év huzavona után visszaadják és valami mondvacsinált indokkal ráverik szegényre az egész hercehurca eljárási költségét. Ez a felháborító. Közben a bokszosok kint bűnöznek, ártatalnokat gyilkolnak, zsarolnak, és az árvíz által elvitt házakat fosztogatják.

Persze könnyű abba rúgni aki nem bűnöző, egy igazi nehézfiúba nem tudnak belekötni. Nem mernek. Gyáva férgek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. bszoke88
2010.06.27. 19:58
OFF
"az árvíz által elvitt házakat fosztogatják"
elgondolkodtató történet: tűzoltók rakták le a szivattyúkat sorban, és egyszer csak azt vették észre, h csökken a zaj. ezek, működés közben vitték el őket...
/OFF

remélem eljutunk oda, h a legálisnak és jogvédőnek nevezett szervezetek tagjai vki lesz olyan kedves így-vagy-úgy eltűntetni ezen Föld színéről.
egyszerűen hihetetlen, h egyesek mit meg nem engednek maguknak ebben az országban. (illetve nem csak ebben)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. fecaa
2010.06.27. 22:42
sfsxnight:

De a seed szerverek meg inkább béreltek,és tb-nyi cuccok azon vannak.
a saját gépeken nincs illegális cucc...sztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Multitask
2010.06.27. 22:46
Szerintem is vannak ennél fontosabb dolgok az országban, amivel foglalkozni kellene!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. kalács
2010.06.28. 10:40
Szar tetűk ezek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ThePoweR
2010.06.28. 10:42
Most ez a nemzetközi sláger -.-'
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kalács
2010.06.28. 10:46
De milyen érdekes hogy a fekete munkát nem tudják felszámolni szegény milliomos vállalkozóknál!Meg lefülelni az adócsaló nyugdíjasokat és egyebeket akik helyett a becsületes melósoknak kell fizetni a súlyos terheket!!!!!!!!!!SZAR ORSZÁG!!!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. skateout
2010.06.28. 12:23
Végre egy normális banda. (Ti)
Rendes hozzászólások, normális érvelés, ésszerű magyarázat, és sorolhatnám.
Igazatok van, és én is egyet értek sok mindennel. Annyi baromság van az országban, és ilyennel foglalkoznak. Meg kéne szüntessék a bűnözést (ez vicc amellett ami igazán történik) és rendbe kéne tenni az országot számos szempont alapján.
Ez a razzia meg minden ami hozzá tartozott az adó fizetők pénzéből ment. Nem abból amit ők dolgoztak össze maguknak, hanem a mi pénzünkből. De a mi pénzünkből b...nak rendet tenni, csak lenyúlni tudják.
És tényleg sok mindenkinek igaza van a torrent hasznával kapcsban, én sem tudom beszerezni azokat a sorozatokat, amik az USA-ban mennek. Én meg nem szinkronosan nézem a filmeket. Tehát cseszhetik még ha be is hozzák az országba 10 év múlva. Ezért is töltök újabban külföldi oldalról, mert ott tuti nincs szinkron (magyar legalább is). És félre ne értsetek, nem a magyar nyelvvel van baj, hanem hogy béna a szinkron, ahogyan jónak látják úgy fordítanak, odavész a poén és kivágnak a filmekből. Hát ilyen "minőségért" én tuti nem fizetnék és nem is fogok soha.
Egyszóval elmehetnek a francba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pdx06
2010.06.28. 16:02
Szerintem a szerver-lefoglalások után megjelent adatforgalmi grafikonon látható volt az akció értelmetlensége. Megzuhant a görbe, utánna pedig visszaemelkedett. Talán magasabbra is. A rendőrség is inkább a közbiztonsággal foglalkozna - nem a jogvédettek érdekeit kéne védeni akikhez ígyis milliárdok vándorolnak napi szinten - főleg az amerikai pop zenészek féloktávos három perc alatt elkészíthető zenéiről beszélek ami gagyi, mégis milliós igény van rájuk. Ennyi erővel akkor is kárt okozok a kiadónak ha nem ismerem és nem veszem meg a termékét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zaki27
2010.06.28. 17:23
Nem csak torrentezés terén razziáznak ezek. Valami tényleg történik országos szinten. Múlt hetekben apám munkahelyén volt razzia, jöttek a munkaügyi ellenőrök, a rendőrség, meg minden babám fa..a. Az a hely meg tele van románokkal, el is kaptak 2-t, ahogy a kerítésen másztak át, nem voltak bejelentve. Most meg majd jönnek a milliós bírságok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zotya
2010.06.28. 19:14
Ja Viktorka rendet tesz... a maga módján...

Talán azon kéne munkálkodnia hogy 5x-ösére emeli a béreket, ahogy igazságos lenne és akkor nem azon kéne sírni hogy mindenki warezol.
De érdekes ezen egyik szarrágó politikus sem munkálkodik, azon viszont mindegyik, hogy hol lehet még jobban megszorítani, megbüntetni, ellehetetleníteni az adófizető polgárt.

És ha már ciágonozunk is, akkor érdekes módon a palotát építő cigányokat miért nem zargatja az apeh? Őket nem meri vagy még mindig van az van hogy pozítiv diszkrimináció és védeni kell őket a többség kárára??
A céget ahol dolgozom idén már 3x ellenőrízték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kalács
2010.06.29. 00:24
A főnököm előbb tudná meg mikor jönnek razziázni,mint az illetékesek!
De azt is megtudja ki az aki lép ellene!Ebben az országban annak már biztos nem lenne munkahelye,sőt helye sem!A Sünök,az APEH,TB,stb.mind tudják mi folyik.Szívesen elfogadnám minimálbér helyett azt a lóvét amit ezek a szemetek kaszálnak a vállalkozóktól!Erre van lé a tetűnek,de hogy rendesen megfizessen,megadja ami járna,arra nincs.Mindez országosan és nyíltan...Röhej!De ezt csinálja a Főgenya is még inkább a First-je.Meséltek róluk az erdélyi magyarok éppen eleget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kalács
2010.06.29. 00:53
Egyébként a Mac-emre minden szoftwert pénzért vettem,naná hogy a haverom is ezeket használja(ő már ingyen mert ilyen vagyok)kinek mi köze hozzá???Sok filmet vettem pénzért,az első az hogy odaadom a haveroknak.Kinek mi köze hozzá???Hogy ők mit csinálnak vele...kinek mi köze hozzá???Nem torrenteztem soha,bár ajánlották.De ha letöltök valahonnan egy filmet(amit máshonnan nem tudok megszerezni) diribdarabokban,összerakom,szerkesztem stb.hogy megnézhessem a gépemen,esetleg lemezre írom hogy jobban élvezhessem a TV-n,vajon kinek ártok vele?Megvettem a gépem,a szoftwereket,fizetek az áramért,az internetért,az üres lemezért,olykor a letöltésért is.Kinek mi a f...sz köze hozzá???Azt a sok rohadt ingyenélő,élősködő szemétládát kellene kinyírni akik ilyesmivel foglalkoznak egyáltalán.Meg a TV adások szüneteltetésével(büntetésből).A kurva anyjukat 5 ezer Ft-ot fizetek havonta a kábelTV-ért.És nem nézhetem,mert egy barom kitalálta hogy megtilthatja.Ekkora baromságok a világon sehol nincsenek!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zotya
2010.06.29. 09:51
Az rtl klub ingyér is fogható antennával, és igenis büntessék meg, sőt tiltsák be, mert nem közvetít semmilyen értéket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. misx83
2010.06.29. 22:55
"féloktávos három perc alatt elkészíthető zenéiről beszélek ami gagyi"

Nem az a baj hogy féloktávos, hanem hogy számítógép játssza azt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kalács
2010.06.30. 23:13
Én leszarom hogy mit tiltanak be,de ne korlátozzanak abban amiért fizetek!
Ha nem tudnád a kábelTV csomagok több csatornát tartalmaznak,ennek csak egyike az RTL szarság.És nem tudom mi köze ennek ahhoz hogy ingyé.....stb.Kissé korlátolt az Úr.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kalács
2010.06.30. 23:19
Azzal pedig hogy nem tudtam felvenni egyetlen kedvenc sorozatom epizódját nem a barmokat büntetik hanem engem és a többtízezer nézőt.Vagy ez is magas???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TJZ83
2010.07.02. 08:05
Nekem nagyon is hiányzik a torrent. Sok olyan külföldi filmsorozat, ősrégi filmek, művészfilm, dokumentumfilmhez való hozzáférést szüntették meg, amiket nemhogy DVD-n nem tudok megvenni, hanem mára igazi kuriózum. Javítási útmutatók, régi kézikönyvek, isten veletek. Valamint (bár én nem nézem, és ezért kövezzetek meg) a foci VB meccseit sem tudom letölteni, és a Forma1-es futamokat sem. Új filmet meg nem vennék amúgy sem, ami érdekel megnézem moziban. Ami pedig kifejezetten tetszik, azt megveszem. (Legutóbbi DVD vételem pl 15-éves film...) Amit letöltöttem azzal csak a feltöltő járt jól, hogy növeltem az arányát, de kárt nemigen okoztam egy kiadónak sem. Zenével úgy vagyok, hogy az mp3-ból kinőttem, nem vagyok nagy walkman fan, meg sem közelíti az eredeti cd, bakelit stb hangminőségét. Játékokkal elenyészőt játszok, azok közül inkább régiekkel, többségük vagy magazinmellékletként került hozzám, a többi vagy eredeti, vagy kölcsönkért darab. Persze biztos akad warez cucc is, de azt bőven fedezi a házi videók és fényképgyűjtemények tárolására vett lemezek artisjussa. Részemről ennyi, az ncore induló pedig tetszik, de túlzás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2010.07.03. 12:44
ezzel a razziával mit értek el? majdnem minden megmaradt torrentoldalon nőtt a felhasználók száma 30%-al és több lett a peer semmi mást, ugyanaúgy megy tovább, csak máshol. Kijönnének házhoz meglátnám autót kitépném a vinyót és átdobnám a szomszéd fészerébe, oszt keressék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2010.07.04. 23:50
Nem kell siránkozni, úgylátom megtörtént a feltámadás. Ha értitek mire célzok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gaborninja
2010.07.15. 10:25
Számomra elképesztő, hogy a törvényeket maguk a törvény alkotói és betartói is mennyire semmibe veszik. Csak a látszatra és a statisztikára adnak. Erre számos példa van a piacon lemezeket válogató rendőrtől kezdve a ittas és drogos halálos balesetet okozó Császár Elődöt börtön alól felmentő főbírón keresztül.. Én a razzia lehetséges okainak a statisztika javítását, a számítógépek lefoglalását és saját birtokba való vételét tartom. A torrentezők nem tudják megfizetni a drága dvd tartalmat, ellenben az, aki meg tudja fizetni, sokkal valószínűbb, hogy tolvaj.. Magyarországon élünk! Lassan csak ennyit lehet mondani a lopásokra..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. neofery
2010.08.27. 19:33
Egyet értek gaborninja.Aki megtudja fizetni az vagy sokat spórol vagy tanult és bejött az élet vagy mint a zsipók egész életében lopott a magyartól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!