iPon Cikkek

A4Tech billentyűzetek a szorítóban

Dátum | 2008. 05. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Korábbi cikkünkben Labtec és Logitech billentyűzet-egér megoldásokat teszteltünk, ám a legfrissebb tesztben már az A4Tech termékei veszik át a főszerepet. Az egységek között van billentyűzet-egér páros, valamint játékosoknak szánt, és slim billentyűzet egyaránt, egyszóval mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb terméket. A tesztben szereplő A4Tech termékek 2600 és 7000 forint közötti áron vásárolhatóak meg, egyszóval nem a felsőkategóriás piacot célozzák meg.
A4Tech Game Master Keyboard (PS/2)

A teszt első szereplője egy igazi játékosoknak szánt billentyűzet. A termék csomagolása első ránézésre is bizalomgerjesztő: a  gyártó feltünteti a billentyűzet legfőbb különlegességeit, amelyek között megtaláljuk a piros "WASD" billentyűket, amelyek igény szerint visszacserélhetőek feketére a mellékelt célszerszám és a mellékelt billentyűknek köszönhetően. A csomagolás egyből elárulja azt is, hogy a billentyűzeten 12 darab különböző gyorsgomb is jelen van, amelyek segítségével az egyes alkalmazások indítását és kezelését próbálja megkönnyíteni a gyártó.
Nézzük, mit is rejt a bizalomgerjesztő csomag. A termék dobozában nincs túl sok kiegészítő: mindössze egy angol nyelvű útmutatót, négy darab billentyűt (W,A,S,D) és egy billentyűkiszedő csipeszt kapunk az egység mellé. A csomag összességében igényes.


A csomag kibontása után megnézzük közelebbről, hogy milyen is a termék. A billentyűzet első ránézésre hagyományos billentyűkiosztással és elhelyezéssel bír: az egyes billentyű csoportok megfelelően el vannak különítve egymástól, mint egy hagyományos billentyűzet esetén. A funkcióbillentyűk az egység felső részén kaptak helyet, ezekkel kapcsolatban egy pici kritikával élnénk: szerencsésebb lett volna a fekete billentyűkön található fekete jelöléseket fehér színnel kitölteni, így ugyanis szembetűnőbb és dizájnosabb lett volna a kivitel. A  gyorsgombok alatt lévő feliratok viszont jól jöhetnek sokak számára. A gyorsgombok külön driver vagy szoftver nélkül is üzemelnek, ám a gyártó a mellékelt kis tájékoztatóban ajánlja a termékhez az iKeyWorks letöltését, viszont a weboldalon már érdekes módon azt írják, hogy a billentyűzethez nem kell driver. Valóban nem kell. Maguk a gombok jól vannak kialakítva: nem kicsik, nem nagyok, pont megfelelőek. A felső rész közepém helyezkedik el a két nagyobb hangerőszabályzó gomb, ez szintén jó megoldás, ugyanis nagyon jól kézre esnek, illetve nagyon jól megkülönböztethetőek a többi gombtól.


A billentyűk lenyomása kényelmes, nem kell komolyabb erőt kifejteni gépeléskor, a billentyűk könnyen és finoman mozognak, hangjuk átlagos: semmivel sem halkabbak vagy hangosabbak a többi klaviatúránál. Az F és a J billentyűknél található egy-egy bemélyedés, gépelés közben ide kell helyezni két mutatóujjunkat a komfortos és ergonomikus használat érdekében. A billentyűzet kitámasztó lábakkal is el van látva, ez szintén a kényelmes használatot segíti elő.


A játékosok számára érdekes, piros WASD gombok kivétele és a fekete gombok behelyezése rendkívül egyszerű a mellékelt kis célszerszám segítségével. A piros billentyűk felülete íves kialakítású, így az ujj kényelmesen passzol hozzájuk. A gyártó szerint a dizájn segítségével könnyebb és kényelmesebb a játék: tény, a próba során valóban nem volt rossz a termék. A különleges billentyűkön gumiborítás található, így kevésbé csúsznak és kényelmesebbek is hagyományos társaiknál.

A második versenyző már egy komolyabb modell: a PowerSaver R7-es billentyűzet-egér páros nem csak hogy vezeték nélkül kapcsolódnak a rendszerhez, de még energiatakarékosak is. A gyártó állítása szerint az R7-es szett egere mindössze 7 mA-es áramfelvétel mellett üzemel, ezáltal a világ egyik legenergiatakarékosabb egere, ugyanis a hagyományos rágcsálók 25 mA körüli áramfelvétel mellett üzemelnek. A kis energiafogyasztásnak köszönhetően az elemek háromszor tovább üzemelnek, mint egy hagyományos vezeték nélküli egér esetében.


A rövid kis kitérő után vessünk néhány pillantást a termék csomagolására. Az egység egy nagyon hosszú dobozban érkezik, a nagy felületet a gyártó ki is használja és tudatja a vásárlóval, hogy a szett egere bizony extrém módon kevés energiát használ.


A billentyűzet csomagolásán belül találunk egy pici driver lemezt, valamint egy rövid leírást az egység üzembehelyezéséről, amiben sajnos nincs magyar nyelvű rész, de ez talán nem is szükséges. A gyártó négy darab AAA elemet is ad az egéhez és a billentyűzethez, ezen kívül egy USB-s vevőegység és egy USB-s asztali dokkoló található a dobozban, utóbbi a vevőegység számára készült. A vevőegység rendkívül kis méretű, nagyjából akkora, mint egy kisebb pendrive. Szokatlan módon a gyártó mellékel egy védőkupakot is a vevő számára.


A szett billentyűzete dizájnosnak mondható, ám a billentyűkön található betű gravírozás valahogy nem illik a képbe: a betű túlságosan nagynak tűnnek, valamint a betűtípus sem szép. Ettől eltekintve rendben van az egység: a különböző billentyűcsoportok ebben az esetben is jól el vannak különítve egymástól, a billentyűk minősége a felirattól eltekintve jó, használatuk kényelmes. Gépelés közben halkan működnek a billentyűk, ám néha-néha kicsit be tudnak ragadni, azaz nem zökkenőmentes a lenyomásuk. Az F és a J billentyűkön ennél a terméknél is található egy-egy mélyedés a mutatóujj számára. A billentyűzet hátulján nem találunk kinyitható támasztó lábakat, ám az egység döntött kivitele miatt ezekre nincs is égető szükség. A numerikus billentyűknél az 5-ös gombon is található egy jelzés, ennek köszönhetően könnyebb a billentyűk használata, ha nem nézünk oda, ugyanis az 5-ös gomb helyét mindig „érezzük”. A billentyűzet egyébként két darab AAA elemmel üzemel az egérhez hasonlóan.
A billentyűzeten gyorsgombok is helyet kaptak az egység felső részén, ezek funkció szerint három csoportba vannak osztva: webböngészéskor használatos navigációs gombok, multimédiás gombok, és alkalmazásindító gyorsgombok. A billentyűk zökkenőmentes működéséhez telepítenünk kell a mellékelt szoftvert, amelynek segítségével testre is szabhatjuk a különböző gombok működését.
A webböngészéshez használatos bal oldali funkciógomb csoport kialakítása teljesen jó, ám a piktogramokat eltérő. akár fekete színnel is jelölhette volna a gyártó, hogy ne olvadjanak bele a környezetükbe. A multimédiás gombsor kivitelezése már nem mondható túl jónak. A billentyűk túl kicsik, ami nem lenne baj, ha nem lennének ennyire közel téve egymáshoz. Ha nem figyelünk oda, akkor egy track váltás  vagy a hangerő némításának alkalmával további 1-2 gombot is lenyomhatunk véletlenül, ugyanis nagyon közel vannak egymáshoz a gombok. A jobb oldali gyorsgomb csoport szintén hibátlanul van megoldva: a billentyűk mérete és elhelyezése egyaránt tökéletes.

Az R7-es szett egere sokkal tetszetősebb, mint a billentyűzet. Az egér két darab AAA elemmel üzemel, a termék hátulján található elemtartó egy textil szalaggal is el van látva, amelynek köszönhetően az elemek cseréje rendkívül egyszerű.

A rágcsáló bal és jobb egérgombja a felső műanyag házzal egyben van, a gombok jól reagálnak, átlagosan hangosak. Az egér bal oldalán két darab navigációs gomb is elhelyezkedik, amelyek segítségével webböngészés közben előre, illetve hátra tudunk lapozgatni a meglátogatott oldalak között. A termék görgője kényelmes, görgetés közben szinte hangtalan. Az egér pontossága homológ felületen jó, ám ha a sima asztalon használjuk, akkor az egérmutató néha-néha ugrik egyet és még véletlenül sem oda mutat, ahova kéne. Szerencsére ez csak ritkán fordul elő. Az egér energiatakarékossága figyelemre méltó: a termék használaton kívül négy fokozatban csökkenti az energiafogyasztást, a negyedik lépcsőt fél óra inaktivitás után éri el, ekkor már csak 0,01 mA-t igényel az energiaforrástól.A driver telepítése után számos új lehetőség nyílik meg előttünk: az egér görgője feletti Office gomb lenyomásakor egy pici menü jelenik meg a képen, amelynek segítségével elindíthatjuk a Word-öt, hangerőt változtathatunk vagy akár zoomolhatunk is. Természetesen ezeket a funkciókat igényeinknek megfelelően saját beállításokra is lecserélhetjük.


A Billentyűzet esetében szintén lehetőség van a gyorsgombok programozására, ekkor a felsorolt listából választhatunk funkciókat az egyes gombokhoz. A menüben a KeyWorks Office gombra kattintva az office különböző funkcióit rendeli hozzá a program a különböző gombokhoz: egy gombnyomásra nyithatunk új dokumentumot, növelhetjük a betűméretet vagy akár elindíthatjuk az Excel-t is. A szetthez tartozó szoftver a tálcán is jelzi, ha a Num-, Caps-, vagy Scroll Lock billentyűk be vannak kapcsolva. A billentyűzet és az egér beállításait a tálcán lapuló kis ikonok segítségével könnyedén elérhetjük.

A következő termék az A4Tech vezeték nélküli irodai billentyűzet-egér párosa, a Wireless Desktop. A termékből USB-s vevőegységgel és PS/2-es vevőegységgel rendelkező változat egyaránt kapható, nálunk most a PS/2-es,  amerikai lokalizációval rendelkező verzió vendégeskedett, de az USB-s, magyar kiosztású termék időtállóbb választás.


A Wireless Desktop doboza hosszú is és magas is, kicsinek egyáltalán nem mondható. A csomagolás tartalmazza a legfontosabb információkat, egy rövid tanulmányozás során minden szükséges információt megtudhatunk a termékekről, amire csak szükség lehet.


A csomagban lapul egy rövid üzembehelyezési útmutató, ami magyar nyelvű részt ismét nem tartalmaz, de megint csak azt mondjuk, hogy nincs is rá szükség. A leírás mellett egy Floppy lemezen megkapjuk a billentyűzet-egér pároshoz szükséges drivereket, amelyeket a gyártó oldaláról is beszerezhetünk, ha esetleg már nem lenne kislemez meghajtónk. A gyártó két darab AA elemet mellékel a billentyűzethez, valamint négy darab AAA akkumulátort ad az egérhez. Az akkumulátorok hasznosak: szerencsére egyszerre csak kettőt kell használni belőlük, így a másik kettőt tartalékként használhatjuk, ha hirtelen lemerülnének az éppen használatban lévő energiaforrások. A kis AAA akkumulátorok 600 mAh-ás kapacitással bírnak, így rossznak egyáltalán nem mondhatóak. Az egységeket a vevővel lehet tölteni, az ugyanis akkumulátortöltőként is funkcionál. Az elemek töltésének folyamatát két led is jelzi.
A csomag ezeken kívül tartalmaz egy PS/2-es vevőegységet, valamint magát a billentyűzetet és az egeret is, előbbihez szerencsére még egy csuklótámaszt is mellékel a gyártó, hogy kényelmesen gépelhessünk.


A Wireless Desktop billentyűzetén találhatóak gyorsgombok (23 darab), amelyek segítségével könnyebben internetezhetünk és könnyebben vezérelhetjük a multimédiás alkalmazásokat. A gyorsgombok a felső billentyűsor mögött helyezkednek el, a gombok benyomása esetenként kényelmetlen, ugyanis könnyedén hozzáérhetünk a felső billentyűsorhoz is (F1-F12). A gyorsgombokat kiemelhették volna egy picit, vagy a felső gombsort süllyeszthették volna a tervezők a kényelem érdekében. A gyorsgombok egyébként ebben az esetben is jól használhatóak: a bal oldali részen találjuk a netezéshez kapcsolódó billentyűket, míg a jobb oldalon a multimédiás gombok, és egy-két alkalmazásindító gomb foglal helyet. A billentyűzet jobb felső sarkában lévő nyilakkal jobbra-balra, illetve fel és le scrollozhatunk.


A lejátszással kapcsolatos gombok a felső sor közepén kaptak helyet, itt már nem követte el a gyártó azt a hibát, hogy kis gombokat zsúfolt egymás mellé, így könnyedén és kényelmesen használhatjuk a funkcióbillentyűket anélkül, hogy egy lenyomással 2-3 gombot is érintenénk.

A billentyűzet különböző gombcsoportjai ebben az esetben is jól el vannak különítve egymástól. Az ergonómia teljesen jó: a gyártó a helyes használat érdekében itt is elhelyezte a két bemélyedést az F és a J billentyűkön, valamint a jobb és bal kézre eső billentyűket különleges, ferde kialakítással látta el, hogy még kényelmesebben lehessen dolgozni a termékkel. A két kéz által lefedett terület képzeletbeli közepén „A” alakú választóvonal található, ami az ergonómiát és így a kényelmes használatot szolgálja. A billentyűzet hátsó részén található egy csatornaváltó kapcsoló, amelynek két állása van: választhatunk, hogy az 1-es vagy a 2-es csatornát kívánjuk használni a billentyűzet esetében. Ha átállítjuk a csatornát, akkor ne felejtsük el a vevő oldalán található kapcsolókat is a megfelelő állásba kapcsolni, ellenkező esetben nem fog működni a szett. Érdekesség, hogy csak a vevőegységen található „connect” gomb, az egéren és a billentyűzeten nem.A termék hátulján két darab kitámasztó láb is helyet kapott, ám ezek használata majdnem hogy felesleges, ugyanis a döntött kivitel alapból megemeli egy picit a billentyűzet felső részét. Az egységhez mellékelt csuklótámasz jó szolgálatot tesz, segítségével kevésbé fárad az ember keze még hosszas gépelés után is.

A csomagban található egér nagydarab, így egy nagyobb kézbe is remekül passzol. A rágcsáló kialakításának köszönhetően jobb- és balkezesek számára egyaránt kényelmes. Az egér dizájnjában tökéletesen illik a billentyűzethez. Az egérgombok kissé hangosak, de cserébe pontosan működnek, a görgő a gumírozott borításnak köszönhetően kényelmes, gyakorlatilag hangtalanul végzi a dolgát.

Az egér érzékenységével és pontosságával nem volt baj, átlagos irodai használatra tökéletesen megfelel, viszont komolyabb játékosoknak egyáltalán nem ajánlott, mert picit pontatlan, no de nem is ezzel a céllal készült…

Az egér hátulján találunk egy kikapcsoló gombot is, amely jó szolgálatot tehet, ugyanis ha hosszabb ideig nem használjuk a rendszert, akkor az egér kikapcsolásával takarékoskodhatunk az akkumulátorokkal. Az egér 800 DPI-s, a vevőtől maximum 2 méteres távolságig működik csak úgy, mint a billentyűzet.

A lemezen található szoftver (iKeyWorksOffice 6.16) telepítése, és egy gyors újraindítás után a következő beállítási lehetőségek tárultak elénk a billentyűzet és az egér esetében:


A billentyűzet gyorsgombjait egyszerűen testre szabhatjuk, így azok az igényeinknek megfelelő alkalmazásokat fogják elindítani, de az is megoldhat, hogy a gomb lenyomására egy korábban felvett billentyűkombináció „kerüljön leütésre”. Természetesen ebben az esetben is lehetőség van az iKeyWorks Office billentyűkiosztás használatára, ekkor a különböző gyorsgombok segítségével az irodai alkalmazások gyorsindítására van lehetőség.  A billentyűzet esetében a jobb oldalon található függőleges és vízszintes nyilak scrollozási sebességén is változtathatunk.
A szoftver a tálcán ebben az esetben is jelzi a Num-, Scroll-, és Caps Lock billentyűk állapotát, ami rendkívül hasznos.


A driver telepítése után az egér működésének komolyabb testre szabására is lehetőség van. A görgő lenyomásával megjelenik egy menü, ahol az előre beállított funkciók érhetőek el. A lista szabadon módosítható igényeink szerint, ehhez csak a listában található opciók közül kell választani, majd rákattintani arra a gombra, amelyre be kívánjuk állítani a funkciót.

Tesztünk utolsó szereplője egy igazi lapos, multimédiás billentyűzet. Az egység csomagolása kisebb, mint a többi terméké, de ez nem is csoda, hiszen maga a billentyűzet is kisebb. valamint a csomag sem tartalmaz túl sok kiegészítőt. A doboz első ránézésre tetszetős és informatív: rögtön kiderül, hogy egy nem mindennapi billentyűzetet rejt a csomagolás.A termék dobozának belsejében egy rövid, angol nyelvű leírást találunk, ezen kívül semmilyen kiegészítőt nem mellékel hozzá a gyártó. A dobozban megtaláljuk magát a billentyűzetet is, amely gondosan be van csomagolva.


A termék dizájnos, sötétszürke kivitelben érkezik, a billentyűk feketék, és ebben az esetben is azt a kissé csúnya betűtípussal vannak gravírozva, amely cserébe még nagyméretű is. A funkciógombok között minden szükséges billentyűt megtalálunk: a bal felső szekcióban a webböngészővel kapcsolatos gyorsgombok kerültek, a középső rész a multimédiás gomboké, míg a jobb felső részben a különböző segédprogramokat indító gombokat találjuk meg.
A gyártó ebben az esetben is elkövette azt a hibát, amit már korábban említettünk: a multimédiás gomboknál túl közel került egymáshoz a track váltásért és elindításért felelős néhány egység, sőt, közéjük még a némító billentyűt is beékelte a gyártó, így egy gombnyomással ismét jó eséllyel érhetünk 2-3 billentyűhöz. A többi gyorsgomb viszont tökéletes. A gyorsgombokhoz nem szükséges driver, ugyanis nélküle is tökéletesen üzemelnek, a gyártó nem is mellékel a termékhez semmilyen telepítő lemezt.

A billentyűzet gombjai könnyedén lenyomhatóak, így gépelés közben kényelmesen használhatóak, a billentyűk átlagos zajszint mellett teszik a dolgukat. A termék slim kivitel, így a hátulján nem találunk támasztólábakat, de a döntött kivitel miatt ebben az esetben sem nélkülözhetetlenek a támasztók.A billentyűzet szokványos, PS/2-es kábel segítségével kapcsolódik a rendszerhez, ám ez a kábel mégsem mondható átlagosnak: a billentyűzetet összekapcsolhatjuk egy USB-porttal, valamint a hangkimenettel és a mikrofon bemenettel egyaránt, ugyanis az egységen a felsorolt csatlakozóknak kimenete is van. A billentyűzet bal felső oldalán találjuk a fejhallgató kimenetet és a mikrofon bemenetet, ami ideális például Skype-hoz, a jobb felső oldalon pedig egy USB csatlakozó kapott helyet, amelybe akár a pendrive-ot is gond nélkül csatlakoztathatjuk.

A nálunk járt A4Tech termékek közül talán a PowerSaver R7-es csomagot emelnénk ki: az egység dizájnja ugyan nem hibátlan, de 7000 forint körüli árával, alacsony energiafogyasztásával és az árához képest gazdag szolgáltatásaival még most is versenyképes a piacon.

R7 PowerSaver Desktop - Jó választás!
A főleg irodába szánt Wireless Desktop szintén üde színfolt volt a tesztben, a termék kényelmes kialakítása miatt ideális lehet hosszas irodai munkára. A csomag tartalma szintén rendben volt: a mellékelt négy darab akkumulátor az egérhez és a vevőegység akkumulátortöltő funkciója szintén meggyőző, ám ha erre a termékre esik a választás, akkor érdemesebb inkább USB-s kivitelben keresni, mivel az sokkal időtállóbb és kényelmesebb. A termék 5500 forint körüli árával szintén jó választás, ugyanis ezért a pénzért kapunk egy használható billentyűzetet és egy jó egeret, ami kompromisszumok mellett kisebb játékra is alkalmas.

Game Master Keyboard: Játékosoknak valóban jó, olcsó alternatíva.
A Game Master Keyboard kifejezetten a játékos közönséget célozza meg, az egység a gumírozott, cserélhető WASD gomboknak köszönhetően valóban ideális lehet játékra. A termék kissé rideg műanyagból készült, de ez lényegében az összes többi billentyűzetre is elmondható, ám ennek ellenére érdemes megvenni. Az egység gyorsgombjai tökéletes szolgálatot tehetnek a mindennapokban, de a billentyűzet mellett szól a rendkívül kedvező, 2600 forint körüli ár is.

Az X-Slim Multimedia Keyboard inkább a különleges kialakítása miatt lehet jó választás: a beépített fejhallgató, mikrofon és USB csatlakozók nagyon jól jönnek a mindennapokban, ugyanis kézre esnek. A termék multimédiás gombjainak kialakításával nem voltunk elégedettek, de a gyorsgombok tökéletesen tették a dolgukat, így javítva a termék megítélését. A billentyűzet dizájn tekintetében rendben volt, a maga 3100 forintos árával szintén érdemes elgondolkodni a megvételén, amennyiben ebben az árkategóriában keresgélünk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. J.o.k.e.r
2008.05.21. 14:53
vissza a cikkhez

Az árukhoz képest tényleg jók az A4Tech billentyűzetek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. J.o.k.e.r
2008.05.21. 16:57
Igyekszünk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. J.o.k.e.r
2008.05.21. 20:37
Nem kell átírni semmit. Voltak kisebb gondok, így nem minden funkció működött rendesen, ez okozta az általad tapasztalt hibát. Sajnos máshol, az oldal egyéb részein is érezhetőek voltak a gondok, de már minden rendben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. J.o.k.e.r
2008.05.21. 22:27
Semmi baj, az csak jó, ha szólsz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. J.o.k.e.r
2008.05.22. 13:31
És ha a fenti legördülő menüből választasz oldalt? A hibát továbbítom az illetékesek felé! Köszi, hogy szóltál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Svindler
2008.05.23. 10:43
Nem lehetséges, hogy egy ad-ware van a gépeden? Más oldalnál nem jelentkezik a probléma?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. J.o.k.e.r
2008.05.23. 21:41
Igen, de általában ez a kis jelzés egy kiemelkedő vonalka szokott lenni. Az A4Tech esetében az, hogy ezt mélyedéssel oldották meg, kifejezetten tetszett. Ezért is lett kiemelve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. J.o.k.e.r
2008.05.29. 08:19
(Vendég_szedy_* @ 2008 May 27, 13:02) [snapback]45278[/snapback]
Találtam drivert, viszont kl-7mu-nál nekem 64 bites vista alatt nem lehet normálisan halkítani/hangosítani... minden más más működik kivéve ezt... még programozni is tudom a gombokat... esetleg vki hasonló tapasztalat vagy vmi ötlet a hiba megoldására?

64-bites Vista alatt mi nem próbáltuk, de hátha akad olyan, aki ilyen rendszeren használja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!