iPon Cikkek

Ace Combat Infinity – Ingyenes sétarepülés

Dátum | 2014. 06. 17.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Az Ace Combat című repülőgépes széria - figyelembe véve a mobil platformokat is - immár a tizenhetedik felvonásánál tart. A számos fejlesztőt megjárt franchise ezúttal ismét a Project Aces csapatának kezébe került, akik legutóbb az Ace Combat Xi: Skies of Incursionnel vetették észre magukat, igaz csak az iPhone tulajok számára, hiszen ez a rész kizárólag erre a platformra jelent meg. Más tapasztalata nem is igazán volt a stúdiónak a szériával, így kissé félve ültünk le az Infinity elé, mely egy huszáros vágással fizetési módot is váltott, hiszen free-to-play címként jelent meg. Mivel a legutóbbi konzolos rész, az Assault Horizon sokak szerint egy viszonylat közepes alkotás lett (pedig szerintünk nem volt rossz), a rajongók régóta vártak már egy minőségi folytatást.
Az említett Assault Horizon már csak azért sem volt szimpatikus a széria keményvonalas rajongói számára, mert a korábbi részek fiktív univerzumban játszódó egyedi története helyett egy eléggé realista sztorit kaptunk, mely a mi világunkban zajlott. Ebben helyi háborúk dúlták a Földet, terroristák, amcsik és oroszok estek egymásnak, ami nem volt olyan érdekes, mint a többi Ace Combat epizód. Nos, az Infinity megpróbálja helyrehozni ezt a problémát, még ha nem is tér vissza teljesen a régi formulához, megpróbálja keverni a régi és az új irányvonalat. A történet a nem túl távoli jövőben, a Földön játszódik, ahol az Ulysses aszteroida egy világméretű katasztrófát okozott. 1999-es becsapódása csak azért nem okozta fajunk kihalását, mert a földi kormányok óriási légvédelmi ágyúkat építettek, mellyel a meteor nagy részét sikerült megsemmisíteni. Sajnos az apróbb darabok így is hatalmas pusztítást végeztek, legyalulva a Föld területének 20%-át, különösen az Eurázsiai földrészen. Ennek eredményeképpen megszűntek az államok, és régiókon alapuló szövetségek jöttek létre, melyek elsősorban az újjáépítésre koncentráltak, csökkentve a hadikiadásokat. Mi 2019-ben kapcsolódunk be a történetbe, amikor egyes terrorista csoportok megpróbálják kihasználni a legyengült nemzetek védtelenségét.
A fent felvázolt történetet a hadjáratmód során tapasztalhatjuk meg, mely ezúttal csak afféle másodhegedűs szerepet tölt be a játékban, szemben az előző részekkel. A hangsúly ugyanis a kooperatív többjátékos mókázáson van, ami nem túl meglepő, hiszen az ingyenesen játszható játékok többsége is ezt a vonalat követi. De ne foglalkozzunk most még a multival, térjünk vissza a sztorimódra. Összesen nyolc küldetést próbálhatunk ki, ami nem túl sok, különösen annak fényében, hogy egyik sem tart tovább fél óránál, és túlságosan nagy kihívást sem nyújtanak a rutinosabb Ace Combat pilótáknak. A küldetések között sincs túl nagy variáció, mert bár a helyszínek változnak, a feladat mindig csak annyi, hogy az ellenséges légi és földi célpontokat levadásszuk.
Ettől függetlenül mi élveztük volna a missziókat, ha az „ingyenesség” átka nem ütötte volna fel a fejét. Ugyanis a harmadik feladatnál, mint egy falba, úgy ütköztünk bele a F2P-es korlátozásba. Ha folytatni akartuk a hadjáratot, akkor két lehetőség közül választhattunk. Vagy megvesszük a körülbelül négyezer forintot kóstáló „bérletet”, vagy összegyűjtünk 200 ezer kreditet a multis szekcióban, ami hatalmas összeg, mint később kiderült számunkra. Napokig tartó játékra volt szükség, hogy meglegyen az összeg, ugyanis először alig pár ezer kreditet lehet bezsákolni egy-egy misszióval.
Szerencsére a kooperatív küldetések élvezetes játékot nyújtottak, amiben nagy szerepe volt annak, hogy másokkal vállvetve vadászhattunk a légi célpontokra. A maximum 4v4-es meccseken a két csapat (Alfa és Bravo) nem egymás ellen, hanem az AI vezette gépek és földi célpontok ellen indul harcba, a végén pedig az nyer, aki az idő letelte előtt a legtöbb pontot gyűjti össze. A játékmenet partner a pörgős, adrenalin bombát kínáló légiharcokhoz, nem akar több lenni, mint ami. Ez nem szimulátor kérem szépen, vasmadaraink úgy gyorsulnak és mozognak, mint az űrhajók, és lőszerből is rengeteg fér el rajtuk. Hatalmas élvezet éles fordulókkal lerázni a bennünket üldöző rakétánkat, majd befogva a célpontot útjára engedni egy pár rakétát, bőven nyújtott ehhez hasonló izgalmakat a játék. Aki rajongott az eddigi Ace Combat részek játékmenete iránt, az nem fog csalódni az Infinity-ben sem. Jelenleg összesen öt multis küldetés és egy speciális pálya szerepel a játékban, ami nem túl sok, reméljük a jövőben érkeznek új helyszínek is. Az említett speciális misszió egy úgynevezett „Special Raid Mission”, amit nem lehet a küldetés összeállításakor választani, hanem véletlenszerűen tűnik fel.
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a játék legizgalmasabb része, már csak azért is, mert valami újdonságot mutat az egy kaptafára készülő egyjátékos és multis feladatok után. Ez egy igazi sci-fi küldetés, ahogy az az Ace Combathoz illik. Egy óriási, léghajó méretű repülőgépet, és hasonlóan méretes kísérőit kell levadásznunk, ami azonban nem egyszerű dolog. Egyrészt vannak kísérő vadászok, amik próbálják megvédeni őket, másrészt az óriás gépek tucatnyi légvédelmi ágyúval és számos hatalmas hajtóművel vannak felszerelve, így nem egyszerű leszedni őket. Itt tényleg össze kell dolgozniuk a játékosoknak, ha győzni akarnak. És ha már kooperációról beszélünk, érdemes megemlíteni a sorozatban először feltűnő „taktikai adatkapcsolat” elemet, ami akkor aktiválódik, amikor közel repülünk egy csapattársunkhoz. Ilyenkor mindketten kapunk valamilyen bónuszt (erősebb fegyver, jobb manőverezés stb.), ami egészen addig aktív marad, amíg el nem távolodunk egymástól. Értelemszerűen érdemes fenntartani ezt a kapcsolatot, ha könnyíteni akarunk a dolgunkon.
A mai multiplayer játékokhoz hasonlóan az Ace Combat Infinity is tartalmaz egy robosztus fejlődési rendszert, ami hosszú hetekre, hónapokra a gép elé szegezheti a játékost, ha minden extrát meg akar nyitni. Az összetett fejlődési fa tele van a legkülönfélébb repülőgép típusokkal, illetve különféle felszerelésekkel (fegyverek, páncélok, jobb motorok és aerodinamikai elemek). Utóbbiakat minden gépünk esetében saját magunk állíthatjuk be, így többféle kombinációt is kipróbálhatunk egy-egy repcsi esetében. Minden egyes online küldetéssel fejlődünk egy kicsit, így nyerve meg az új eszközöket. Megnyitásuk után meg is kell vásárolni az újdonságokat, ami nem kevés pénzbe kerül, már csak ezért is elég nehéz pénzt összegyűjteni az egyjátékos missziók megnyitásához. Vásárolhatunk persze pénznövelő boostereket, vagy fejlesztést segítő üzemanyagot, de ezekért minden alkalommal a pénztárcánkba kell nyúlnunk.
Elmondható, hogy bár a játék tényleg ingyenesen játszható, ebben a formában rengeteg monoton grindelésre van szükség, hogy haladjunk a fejlődési fán. A fejlesztők mentségére legyen mondva, hogy az új Ace Combat tipikusan olyan játék, amiben akkor is elég jó eredményeket lehet elérni, ha nem a legfejlettebb technikával repülünk. Jómagam, ha első helyezett nem is voltam, vígan vadásztam le az ellenfeleket egyes szintű F-16-osommal, hiába volt a másik emberi játékosnak egy kimaxolt F-14-ese. Ettől függetlenül egy idő után elkedvetlenedhet az ember, amikor a huszadik misszió után is alig lép előre, ezt érdemes szem előtt tartani a játék kipróbálása előtt.
Ami a külsőségeket illeti, a kizárólag PS3-ra megjelent Infinity-n látszik, hogy nem egy mai csirke az őt hajtó hardver. A gépek modelljei távolról szépek, ám közelről már látszik, hogy recések a kontúrok, és a textúrák sem a legélesebbek. Ugyanez igaz a tájra is, ami csak a magasból fest szépen (bár az esetek többségében csak távolról fogjuk látni, hiszen repülünk vagy mi a szösz). A kezelés egyszerű és jól működik, „csak” a célzás volt nehézkes, hiszen a rengeteg célpont közül többször nem azt jelölte ki a gép, akit mi szerettünk volna, ami egy pörgős légiharcban az életünkbe kerülhet. A hangokba viszont nem igazán tudunk belekötni, a gépek sivító hangja jól hangzik, a lendületes zenék pedig tovább növelik az élvezeti faktort.
Mindent egybevéve az Ace Combat Infinity egy viszonylag korrekt free to play játék, melynek problémái pontosan abból adódnak, hogy ingyenes a program. Emiatt csigalassúságú a fejlődés és a pénzszerzés, ami egy idő után sokakat eltántoríthat a játéktól, hacsak nem fizetnek párszáz forintot egy-egy menet közben. Szerencsére maga a játékmenet izgalmas, a harcok is kellőképpen élvezetesek, így ideig-óráig leragadhat a játéknál a virtuális szobapilóta. Értékelés: 6/10 Platform: PS3
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. LengyelFer...
2014.06.17. 09:33
Az Ace Combat -ról az alábbi ugrott be, C64 szép volt, jó volt, régen volt.
Biztos nincs benne a 17 verzióban, sokat játszottam vele:
[C64 - ACE: Air Combat]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02 Lengy...
2014.06.17. 10:37
Rengeteget játszottam vele én is!
A levegőben tankolástól,meg mindenki el volt ájulva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kerty
2014.06.17. 12:13
A 3. rész mai napig az egyik kedvenc játékom! Amióta megjelent a ps3, ez az első pillanat, hogy arra gondoltam, hogy jó lenne beszerezni egyet. persze most egy F2P játék kedvéért nem fogok, de basszus... megyek telesírom a kispárnám D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.17. 14:10
Sose tudtam felszállni vele
De mindig próbálkoztam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2014.06.17. 20:30
Nekem meg a TopGun ugrott be(és le sikerült tennem a gépet), én kimaradtam a C64 korszakból, de az AVGN-nek "hála" a rosszabb játékokkal mind sikerült játszanom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. raiden
2014.06.18. 00:31
arcade témában a tom clancy hawks?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gardrobe10
2014.08.18. 12:57
Már elnézést, de üzemanayagot "Challenges"-ben is szerezhetünk...
Illetve ha szereztél INGYEN "pénznövelőt", (mert lehet hetente 1-szer) akkor hétvégén ha kikapsz egy Moby Dick 2-t akkor simán szert tehetsz egy repülés alatt 300,000 kreditre is! Tehát nekem nincsen vele semmi bajom... Teljesen ingyenes játékos vagyok és az első 5 küldetés fel is van oldva a treevel sem állok rosszul (mindjárt elérek az F-22 kifejlesztéséhez és jelenleg egy F15S/MTD géppel lövöm az AI-t)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!