iPon Cikkek

Acer Aspire 3810T: A netbook vajon mi?

Dátum | 2009. 06. 17.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Mostani cikkünk könnyen tűnhet majd fizetett hírdetésnek vagy valami féle marketing hadjáratnak, de az a "sajnálatos" tény, hogy minden mondat szóról szóra igaz. Nagyon régóta vártuk már az Acer Timeline szériájának debütálását és három héttel a hazai premiert követően sok háttérmunka után végre valahára elmerülhettünk a – valószínűleg – legnépszerűbb 13,3”-os 3810T világában. Hat kerek napot töltöttünk a géppel, gyakorlatilag majdnem mindent megnéztünk rajta, amit csak lehet, megrázó véleményformálás következik négy oldalon. Aki idáig várt a notebook vásárlással az kezdheti próbálgatni a kalapácsot a malacperselyen.


Processzor: Intel Core 2 Solo SU3500 1,40 GHz 3 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 2x2 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20
Chipset: Intel GS45
Videokártya: Intel GMA X4500MHD
Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio
Kijelző: 13,3” (1366x768, Glare-Type)
Merevlemez: Seagate ST9500325AS (500 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: nincs
Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100AGN 802.11n
e-SATA: nincs
HDMI: van
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 62,2 Wh
Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1
Tömeg: 1,6 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 168 ezer forint


Ha az árra és a felette lévő alkatrészekre pillantunk, akkor rögtön gyanút fogunk, hogy itt valami nem stimmel. Az Intel ULV platformja idáig a méreg drága és kis gépekbe került csak bele, most úgy látszik mintegy kifuttatásként elkezdték olcsón dobálni mind a chipsetet, mind a hozzá tartozó egymagos processzort és ezúttal Consumer ULV név alatt fut már tovább ez a vonal. Gyakorlatilag mindent megkapunk, amire csak szükségünk lehet, memóriából és merevlemezből a lehető legnagyobb áll rendelkezésre, de nem fukarkodtak a gyorsabb WLAN-nal és a brutális akkumulátorral sem. Az előtelepített operációs rendszer már csak hab a tortán. A DVD barátok viszont nem fognak örülni az optikai meghajtó hiányának, bár mi úgy érezzük, hogy útközben nem nagyon van rá szükség manapság. Cserébe alig másfél kilogramm az egész szerkezet, ami több mint ígéretes.


A kiegészítők tárháza ezzel szemben nagyon szegényes, de egy táskát egyszerűbb utólag beszerezni, mint plusz hardvert beépíteni, úgyhogy kivételesen megbocsátható a puritán csomag. Furcsálltuk, hogy az Acer már a Windows 7-re buzdítja a leendő vásárlót, pedig a géphez legális operációs rendszer jár.

Bekapcsolás előtt egyetlen elvárásunk volt a géppel kapcsolatban, mégpedig az, hogy rettenetesen halk kell, hogy legyen. Ez a túlzott optimizmus semmiképpen nem volt ireális, hiszen az egymagos kis Core 2 TDP-je 5,5W, ami alig kétszerese csak egy átlag Atom CPU-nak. Ami azt illeti, konnektoros használatnál volt hangja a gépnek, na nem túl sok, de volt. Teljes terhelésre ezt a zajszintet nem sokkal tudtuk feljebb vinni, de zajtalannak távolról se neveznénk ilyenkor a gépet. Egészen más volt a helyzet akkor, ha a tápkábelt kihúztuk és csak akkumulátoros üzemmódban piszkáltuk a notit. Ilyenkor teljesen elhallgatott a ventilátor, gyakorlatilag csak a szellőzőnyílsához odatapasztott fül tudta megmondani, hogy még működik belül a légkavaró. Terhelésre nagyjából olyan hangja volt, mint 230V-ról üresjáratban, aminek nagyon örültünk.

A pozitív csalódások tovább fokozódtak, amikor nekiláttunk a hőmérséklet teszteknek. Az üresjárati 45 fok sem tűnt már vészesnek, de a terhelés alatti 59 már egészen kiváló teljesítmény. Ilyen példásan alacsony értékeket utoljára a Thinkpad X200-nál mertünk dupla áron (igaz egy négyszer ekkora fogyasztású, sokkal gyorsabb procival). A gép alja sehol nem volt langyosnál melegebb, talán a merevlemez környéke az, ami meghaladta a 35 fokot. A billentyűzet középen bizonyult langyosnak, mindenhol máshol szobahőmérsékletű volt a felület.


Kicsit szkeptikusan álltunk neki a tesztelésnek, ugyanis azt tudtuk, hogy az Intel Atom processzorainál valamivel erősebb az egymagos Core 2, de órajelben 200 MHz-es hátránya volt. Ennek ellenére, amit a Windows Vista-val művelt ez a kis CPU, az nem volt semmi. Gyakorlatilag össze sem lehetett hasonlítani az eddig nálunk járt N280-as Atommal, amelyen szintén volt alkalmunk kipróbálni a Microsoft ezen operációs rendszerét. Ehhez persze kellett az is, hogy a feleslegesen sok CPU időt lefoglaló McAfee tűzfalat eltávolítsuk, amúgy is csak próbavarziót kapunk a gép mellé belőle.

A „multitaszkolás” az egyetlen processzormag ellenére gördülékeny volt, a Word, Excel és négy füllel megnyitott Internet Explorer 8 mellett könnyedén tudtunk újabb programokat nyitogatni, elindulásuk nem vett igénybe pár másodpercnél többet. Nagy kérdés volt az alacsony órajel miatt a HD filmek (azon belül is a problémás .mkv konténerbe csomagolt állományok) lejátszása. Először a VLC Media Playerrel próbálkoztunk, amely kizárólag a processzor erejére támaszkodik. Itt már a 720p-s anyagokkal is majdnem meggyűlt a bajunk, 60%-os CPU terhelés mellett nem teljesen folyamatos képet kaptunk, az 1080p-s anyagok élvezhetetlenek voltak. Ekkor döntöttünk úgy, hogy bevetjük a Media Player Classic Homecinema-t, amely beépített DXVA támogatással bír. Ez röviden annyit tesz, hogy amennyiben a grafikus kártya processzora képes hardveres gyorsításra és a hozzá tartozó driver támogatja a DXVA szabványt, úgy a processzor helyett/mellett a videokártya is munkára bírható a nagyfelbontású videók dekódolásánál. A helyzet gyökeresen megváltozott, ugyanis nemhogy a 720p, de még a legdurvább 1080p-s állomány is röccenésmentesen jelent meg a kijelzőn. Rögtön látni lehetett, hogy a VGA keményen dolgozik, erről a Feladatkezelő is árulkodott, amely maximum 40-50%-os CPU terhelést mutatott ki. Az evés tehát megvolt, a puding nagyon finomnak bizonyult. Itt jegyeznénk meg, hogy amennyiben nem szabványos H.264 illetve VC-1 kódolású anyag található az .mkv konténeren belül, úgy a videokártya képtelen lesz azt gyorsítani, így a processzor miatt legfeljebb 720p-ben élvezhetjük ezeket a különc videókat. A flash tartalomba csomagolt – jellemzően 576p felbontású – videofilmek (pl. Gametrailers.com) szintén kiválóan futottak, alacsony processzor használat mellett. Amolyan szemétkedésnek szántuk a nyers RAW formátumú képek nézegetését Picasa-ban, de ezt az akadályt is vette a kis gép, igaz a művelet nagyságától vagy a használt program miatt 100%-os CPU terheléssel. Az előnézetből a teljes 10 Mpixeles kép kirajzolása nagyságrendileg 1-1,5 másodpercet vett igénybe.

A hangszórók tisztán szólnak, alapértelmezés szerint filmnézésre vannak behangolva, ugyanis a középtartományt eléggé kiemelik. Zenehallgatáshoz érdemes az 500 Hz és a 8 kHz közti tartományt egy elfektetett zárójelnek megfelelően átállítani, méghozzá úgy, hogy a legalacsonyabb szintet a 2 és 4 KHz-es sávok kapják (durván -10 dB). Mélyhangot semmilyen körülmények között nem fogunk tudni kicsikarni az apró hangkeltőkből, ilyen irányú élvezkedéshez marad egy jobb fejhallgató. A Dolby Sound Room technológia némi virtuális térhangzást visz az életünkbe, kár, hogy kezelőpult híján kikapcsolni nem tudjuk.


A merevlemezzel meg lettünk volna elégedve, hiszen óriási, nagyon gyors és hűvös is, viszont a néha előforduló fejpozícionálás következtében előforduló zajok beárnyékolták ezt a remek teljesítményt. Sűrűn nem kell vele számolni, viszont amikor előfordul, akkor az igencsak hallható a gép nagyon csendes működése mellett. Arra nézve nincs információnk, hogy a kisebb merevlemezzel bíró 3810T-kben melyik gyártó vinyója teljesít szolgálatot.

Acer Aspire 3810T teszteredmények (zárójelben egy Intel Atom N270 1,6 GHz eredményei):

PCMark05 (CPU): 2440 (1084)
PCMark05 (Graphics): 1031
PCMark05 (HDD): 4408
Cinebench10: 1516 (9 perc 43 másodperc)
Memória olvasás: 5197 MB/s (3287 MB/s)
Memória írás: 4164 MB/s (2700 MB/s)
Memória másolás: 3938 MB/s (2080 MB/s)
Memória késleltetés: 93,8 ns (113,8 ns)
CPU Queen: 2955 (3762)
CPU PhotoWorxx: 3780 (2257)
CPU Zlib: 8994 kB/s (8100 kB/s)
CPU AES: 2580 (1818)
FPU Julia: 1284 (773)
FPU Mandel: 669 (139)
FPU SinJulia: 494 (280)


Egonómiailag a 3810T a legújabb Aspire One 751h és az Aspire 3935 egyfajta összegyúrása, ami annyit tesz, hogyha az ember megfogja és kézbe veszi, nem kelti a burkolat egy olcsó gép látszatát. Természetesen fémmel vagy szálcsiszolt alumíniummal nem találkozunk, az utolsó szálig műanyag az egész készülék, de a normális minőségűből szerencsére. A fedél kinyitását mechanika nem segíti, viszont a touchpad gombjai süllyesztettek, így könnyedén nyitható a szerkezet.


A gép alján két lecsavarozható fedelet találunk, az egyik alatt a memóriák, a másik alatt a merevlemez lakozik. Ha a tesztben szereplő modellt választjuk, akkor jó eséllyel nem fogjuk egyiket se bántani, ugyanis a legnagyobb merevlemez és a chipset által támogatott maximális 4 GB memória van a gépben. Egyetlen esetet tudunk elképzelni, amikor valaki mégis megbontja a burkolatot, ha a beépített winchestert egy SSD meghajtóra cseréli (a konyhafőnök ajánlata a Corsair M64 mellesleg).


A billentyűzet már bizonyított a fent említett két notebooknál is, szóval szinte már magától érthetődő, hogy kiválónak találtuk. Annál is inkább, mert ezúttal egy kemény műanyagból készült alátámasztást is kapott, amely a klaviatúra alatt terül el és csupán a gombokhoz tartozó mechanikának a helye van belőle kivágva. Sajnos a gombok ezúttal picit fényesebbek a mattnál, nem olyan csillogósak, mint a Toshiba Satellite modelleken, de mindenképpen hajlamosak gyűjteni az ujjlenyomatokat és a maszatokat, így tisztításuk kulcsfontossáfú feladat.


A hatalmas billentyűzet ellenére jutott hely egy elfogadható méretű touchpadnak, amelynek kezelését a remek érzékenység és jól eltalált felületi anyaghasználat is garantálja. A függőleges görgetősáv ugyan nincs feltűntetve, de van, továbbá – ahogy a képen látszik – ez a szerkezet is megkapta a multitouch kiegészítéseket. A jobb felső sarokban található gombbal ki-bekapcsolhatjuk őkelmét, amelynek egér használatánál van jelentősége (esetleg huzamosabb gépelésnél, pl. cikkírás, szakdolgozat, programozás, stb.). A bal és jobb egérgombok süllyesztve helyezkednek el a felülethez képest, ami nem lenne baj, viszont nagyon kicsit nyomhatóak csak le, így valamivel nehezebb őket kezelni, mint a szokásos kitülemkedő nagy gombokat.


Szokatlan és hatalmas világítótest helyezkedik el a gép elülső oldalán, közvetlenül a touchpad alatt. Ez az akkumulátor állapotáról küld visszajelzést a felhasználónak, narancssárgán világít, ha töltődik, ugyanilyen színnel villog, ha lemerülni készül, illetve kék színben pompázik, ha teljesen fel van töltve. Kétség kívül jópofán néz ki, de sötétben nagyon zavaró tud lenni, ha mondjuk filmet szeretnénk nézni, ilyenkor érdemes akkumulátorról használni a gépet (ezáltal zajszintben is nyerünk egy kicsit).


A gép két oldalán a szokásos portok sorakoznak, az optikai meghajtó hiányáról már ejtettünk szót, aminek viszont nagyon örültünk, az a HDMI kimenet, ami – Intel VGA-nál nem egyértelműen – hangot is képes továbbítani a video jel mellett. Amint csatlakoztatjuk a HDMI kábelt, a hangot automatikusan azon keresztül továbbítja a notebook anélkül, hogy bármit át kellene állítanunk.


Újabb piros pontot érdemel a gyártó, ugyanis a színvilágot okosan kihasználták és telerakták feliratokkal a gép két szélét, ráadásul úgy, hogy emellé még picit le is kerekítették azokat, így normál használat mellett nem vonják el a figyelmet, viszont ha keresünk egy szabad USB portot pendrive-unknak, akkor nem kell oldalra hajolnunk, hogy megállapítsuk, melyik csatlakozó merre helyezkedik el.


A nagyon vékony kávába integrált webkamera HD (720p) felbontásban is képes működni, és nem szoftveres trükközéssel, hanem rendes nagylátószögű, 16:9-es képaránnyal. Nagyon nagy hátránya, hogy a VGA és QCIF felbontásokhoz képest a CPU használat 4-5%-ról 100-ra ugrik, így vélhetően senki nem fogja használni, legfeljebb ha egy Youtube-ra szánt házi tesztet készít el a készülék segítségével. MSN-re és egyéb azonnali üzenetküldő alkalmazásoknál nem is létszükséglet a VGA-nál nagyobb felbontás, hiszen képminőségben nem nagyon lesz változás a másik oldalon, cserébe pazaroljuk a sávszélességünket a megnövekedett adatforgalom miatt.

A kijelző LED-es háttérvilágítást kapott, ami nagyon szép homogén képet eredményez, nagyon apró bevilágítást lehet csak látni a panel alsó tájékán koromfekete háttérnél. A minimális fényerő pont jó a nappali használathoz, a maximális pedig filmnézésre vagy napsütéses böngészésre termett. Egyetlen dologgal nem voltunk megelégedve, ez pedig a látószög, amely függőlegesen átlagon aluli és oldalról is viszonylag gyorsan kezdenek haladni az invertált megjelenítés felé a távolabb eső sarkok. Ettől függetlenül, ha barátunkkal/barátnőnkkel szeretnénk kettesben filmezni, találni fogunk olyan pozíciót, ahonnan mindkét személy drasztikusabb minőségromlás nélkül végig tudja követni az eseményt. Kollégiumos nagyüzemi videózást viszont ne tervezzünk. A vékony káva miatt hátulról könnyen megsérülhet a kijelző, ha nem óvjuk a gépet az ütődésektől, ezt nem árt szem előtt tartani.


Az akkumulátor annak ellenére, hogy semmilyen irányban nem lóg ki a gépből brutális teljesítményű: 62,16 Wh. A csomagolástól kezdve a gép minden porcikáján át hírdetett 8 órás üzemidőre nagyon kíváncsiak voltunk, ugyanis kategóriájában borzalmasan jó eredmény lenne a kis Aspire-től. A szuper alacsony fogyasztású processzor és a LED-es kijelző meghozta a hatását, minimális fényerő mellett a szokásos olvasós teszt 8 óra 20 percet bírt. Álleejtős eredmény, főleg ha hozzávesszük, hogy egy netbooknál jóval erősebb gépet tartunk a kezünkben. Még durvább a helyzet akkor, ha eláruljuk, hogy ez az érték mindössze fél órával rövidült meg akkor, ha maximális fényerőn tettük ugyanezt. A teljes CPU terheléssel járó Prime95 mellé meghagytuk a maximális fényerőt, a gép ilyenkor se volt képes 4 óra 10 percnél hamarabb lemerülni. Ez egyben azt is jelenti, hogy HD és FullHD felbontású filmekkel legalább 4,5-5 óráig elleszünk utazás közben. Bekapcsolt állapotban a teljes feltöltés alig több, mint 3 órát vett igénybe (az utolsó 5% esik csak bele a lassú töltési időszakba).


Hol is kezdjük? Mi az, ami az Acer Aspire 3810T-t különösen ajánlott vétellé teszi? Adott egy meglehetősen vékony gép a maga 168 ezres árcédulájával. Ebben a kategóriában jellemzően belépő szintű kétmagos processzort, 2-4 GB memóriát és 320 GB-os merevlemezt szokás adni egy visszafogott 6 cellás akkumulátorral, kis szerencsével Windows Vista-val párosítva. Ezzel szemben az Acer a legújabb Aspire-be egy CULV platformot pakolt, amely fogyasztásban messze lekörözi vetélytársait, ezáltal nagyon hosszú üzemidőre képes. Az elsőre gyengének tűnő, ám a tesztek alapján kimondottan használhatónak bizonyuló egymagos processzor mellé gyakorlatilag fullos felszereltséget kapunk, megspékelve egy LED-es kijelzővel. HDMI van, méghozzá hanggal együtt és dedikált videokártya nélkül. Ergonómiailag, ha nem is tökéletes, de nagyon kényelmesen használható a szerkezetet, nem beszélve az akkumulátorral együtt alig másfél kilogrammos tömegről. Aki nem egy zajos, játékra is alkalmas, de nehéz és gyorsan lemerülő notebookot keres, hanem inkább a hordozhatóságra helyezi a hangsúlyt, az megtalálta az idei év egyik legjobb vételét, ráadásul a július elsejével esedékes ÁFA emelés előtt. Annak ellenére, hogy hamarosan az Asus is előrukkol majd CULV platformos jószágával (az MSI X-szériája egyelőre bukni látszik) és ősszel is érkezik a HP hasonló megoldása, mindenképpen kijár egy nagy taps a srácoknak. Bravó Acer!

Az Acer Aspire 3810T-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

Pro:
+ LED-es háttérvilágítású kijelző
+ kissé fényes, de remekül használható, nagy gombos billentyűzet
+ jól használható touchpad
+ halk működés
+ kategóriájában ellentmondást nem tűrő üzemidő
+ 16:9-es HD Ready webkamera
+ fullos felszereltség
+ opcionálisan választható 3G-s modellek (itthon kérdéses az elérhetőségük)
+ HDMI Video és Audio
+ csatlakozást segítő feliratok
+ kellemes anyaghasználat
+ vékony kivitel
+ 1080p .mkv Ready
+ hűvös alkatrészek

Kontra:
- néha zajos merevlemez
- touchpad gombjai kissé nehézkesen kezelhetők
- HD minőségben a webkamera teljesen leterheli a processzort
- akkumulátor töltöttséget visszajelző LED használattól függően zavaró lehet
- sérülékeny kijelző a vékony fedlap miatt

Hivatalos honlap: Acer Magyarország
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

52. Klemice
2009.06.17. 10:16
VISSZA A CIKKHEZ

fejbeverném az összes állatot aki a laptopokra matricákat ragasztgat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Lancelot23
2009.06.17. 10:38
Jó cikk lett nagyon tetszik a kis masina. A VGA egy kicsit gyengus, de filmezésre jó másra nem nagyon. Alvin gratula megint a cikkért.
Nem tudom mi a bajod egy kicsit görbék, de azon kívül nem zavarok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. d311c
2009.06.17. 11:31
Tényleg minden frankó lenne, csak lenne belőle _anti glare_ kijelzős változat. Különösen ilyen viszonylag kis felbontású kijelzőnél képtelen vagyok megérteni a csillogósat. Netbookra miért jut csillogásmentes? A notebooknál meg minek a csillogós?

Valaki kitalálta ezt a csillogós hülyeséget, és most képtelenek leszokni róla.

Röhely, hogy egyéb paraméterei miatt tényleg megvenném - mintha nekem találták volna ki (mondjuk lehetne inkább SSD-s) - de a csillogós kijelző miatt már korántsem vagyok biztos benne.

Na most jól kisírtam magam. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Alvin_ti42...
2009.06.17. 11:35
Nem akarok kampányolni mellette, de nekem nem igazán tükröződött
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Lancelot23
2009.06.17. 11:37
A kijelző főként Acer notebook és netbook-nál jelent meg. Aztán a többiek is elővették valamivel jobb olcsóbb az előállítása talán azért használják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. d311c
2009.06.17. 11:49
Ezek szerint meg kellene néznem közelről. Nekem nagyon fontos, hogy kültéren napsütésben is használható legyen, azért rettegek különösen a csillogós változatoktól.

Az ACER oldalán van utalás rá mintha lenne gyári SSD opció. Erről tudsz valamit "testközelből"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Alvin_ti42...
2009.06.17. 12:04
Én úgy tudom itthon se a 3G-s, se az SSD-s változat nem lesz kapható, legalábbis egyelőre biztos, hogy nem. Amiket most látni lehet a webáruházban, azok vannak (már amikor nem fogy el a gyorsan apadó készlet). SSD-ből én egy Corsair M64-et dobnék bele a cuccba, ha eladod a vinyót, akkor olyan 20 ezer forint többletköltséggel meg is van. Azért ajánlom őt, mert nem a szokásos JMicron vezérlő van benne, hanem sajátot épített hozzá a Corsair, így a régi MLC SSD-re jellemző laggolási jelenségek megszűntek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. pluto
2009.06.17. 12:24
Jól sikerült cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. akosmez
2009.06.17. 13:19
Sziasztok!

A közeljövőben megjelenő hasonló gépek felsorolásából kimaradt a Lenovo U350, amit vásárlási döntés előtt szerintem érdemes lenne még megvárni. Bízom benne, hogy az néma lesz, tartalmaz optikai meghajtót, arcfelismerő automatikát. Méreteiben még kedvezőbb, súlya ezzel megegyező.
A cikkhez gratula, remélem az U350-ről is olvashatunk majd egyet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. d311c
2009.06.17. 13:51
Annak sincs optikai meghajtója, az biztos. (Nekem pl. ez plusz pont.)

Viszont csak 4 cellás akkuval jön, a 8 cellást külön kell megvenni hozzá. A 4 cellással 4-5 órát tud. Egyébként szinte valamennyi paraméterében ennek az ACERnek felel meg.

A nagy kérdés számomra csak az anti glare-e, mert a lenovo vegyesen dobja piacra a laptopjait. Na meg persze az ára.

Ja és van benne: VeriFace 3.5.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. akosmez
2009.06.17. 14:31
Pedigitt:
http://www.gamechannel.hu/cikk/hirblock/ke...novokinalataban
ezt írják:

"A képi megjelenítésről az Intel GMA 4500M grafikus processzor felel, az adatok tárolásáról pedig egy 500GB-os hagyományos merevlemez és egy DVD +/-RW optikai
meghajtó gondoskodik."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. d311c
2009.06.17. 14:44
Szerintem összemosták fordítás közben a G550 paramétereivel, mert angol nyelvű oldalakon az volt, hogy csak a G550-ben van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Svindler
2009.06.17. 15:35
Bizony keverik, tessék inkább iPon-t olvasni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Ludi
2009.06.17. 16:08
Itt is átvették a PH!-ról ismert különösen ajánlott és egyéb besorolásokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Svindler
2009.06.17. 16:27
PH-ról ismert? Volt élet az előtt is, és nem nagyon hasonlítgatnám a két oldalt... Túl sok kifejezés közül nem válogathatsz ha egyszer valami ajánlható annyira jó. Odaát ráadásul nem igazán emlékszem negatív "besorolásokra", míg itt megtalálod őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. avman
2009.06.17. 16:29
'Acer Aspire 3810T: A netbook vajon mi?
én azt mondanám mákdaráló. elektromosban. egy vicc, h ulv platform alá milyen hangos ventit raktak, ami ráadásul folyamatosan jár. nálam spec 2. fordulatszámon bekapcsolás után pár órával. ha meg kihúzom, kussol. ez ám a tervezés és átgondoltság csúcsa, le a kalappal. legszívesebben a fején verném szét a kitalálójának.
teljesítménye: én nem mondanám, h dxva nélküli 720p-re elég. sőt. érdemes render-ben nézni az mpc-nél és látszik az fps meg a jitter értékek. . még alacsony bitrátánál is.
egyéb bajom nincs vele. de ennyi elég is, mehet a levesbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Kobaljov
2009.06.17. 17:13
"Processzor: Intel Core 2 Solo [..] "


"Ebben a kategóriában jellemzően belépő szintű kétmagos processzort [..] "


Egymagos a processzora, nem? (Solo)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. pluto
2009.06.17. 17:18
Nemnem, a Core Solo, az még a Core2 előtt kezdődött, attól még u.úgy 2 magos volt, csak ez volt a neve. Gondolom ez a Core2 architektúrának a belépő szintű változata.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Kobaljov
2009.06.17. 17:54
Én úgy tudom, hogy a "Core 2" után a a "Solo" az egymagos, a "Duo" a kétmagos, a "Quad" pedig a négymagos felépítést jelenti
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Svindler
2009.06.17. 18:42
Ez így van, viszont a szövegértés három hozzászólással lejjebb nem ment.

"Ebben a kategóriában jellemzően.." ez nem erre a notebookra vonatkozik. A Core Solo természetesen egymagos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. miopda701
2009.06.17. 19:10
Az én régi Celeronom 2,6ghz (ami nem Celeron D és nem M) a vista 3,2 pontot adott, és marha lassú volt vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. twollah
2009.06.17. 19:25
Jonak tunik a gep a teszt alapjan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Kobaljov
2009.06.17. 20:36
Jogos, később írva is vagyon: "kimondottan használhatónak bizonyuló egymagos processzor mellé"..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Recsi
2009.06.17. 22:20
Jó gép, jó cikk. Köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. malvoisen
2009.06.18. 12:39
Ajánlják a Windows 7-et... Aztán külső ODD-ről nem települ, épp csak annyira nem, hogy utána még a szervíz is csak más gépbe szerelt merevlemezzel tud restore-t csinálni.

Amúgy jó, de pl. ha más Vistát teszel rá, akkor nem ismeri fel rendesen a touchpad drivert.

Ettől eltekintve tetszett az a pár óra, amit használni tudtam, talán ma visszakapom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. malvoisen
2009.06.18. 13:03
És az enyém fedlapja alu, talán ezért is volt egy picit drágább.

Amúgy a webshop fórumon már jeleztem, a tesztben is szerepel, szóval talán kijavíthatnátok, az optikai meghajtó rovatot, hátha valakit megzavar a vásárlásnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. ooooobi
2009.06.18. 15:53
Nem mondod h nem lehet ra masik rendszert rakni külső lemezről, most akkor 4810T-t vegyek inkább? Valaki más aki proóbálkozott már rendszer telepítéssel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Alvin_ti42...
2009.06.18. 17:55
ez egy hülyeség, Windows XP-hez tessék átállítani a BIOS-ban a SATA kezelést IDE-re AHCI-ről és meg van oldva a probléma, ez minden notebooknál így van. Windows Vista-t vissza lehet állítani merevlemezről, Windows 7 meg simán megy külső ODD-ről (AHCI-vel is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. ooooobi
2009.06.18. 18:03
akkor megnyugodtam, nem volt még notebookom eddig, de ez a hosszú üzemidejű acer tetszik
valakinek esetleg van infoja a 3810TG-ről ami HD4330 al kerül forgalomba? (azt nem tudom nálunk mikor lessz kaphat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. malvoisen
2009.06.18. 18:13
Kedves Alvin!

Konzultálj nyugodtan az Ec-co Kft-vel, az én munkalapomra ugyanis azt írták, hogy "Telepítés, csak ha a HDD másik gépbe van beépítve." Lehet, hogy a kiírt Windows 7 RC dvd volt hibás, ez az én bajom. Az viszont egészen biztos, hogy nem fog feltelepülni, ha van MBR partíció, ergo leformázhatod, aztán reménykedj, hogy felmegy. Nekem nem ment, egy hétvégét elszívóztam vele, nem sikerült külső ODD-ről visszaállítani a rendszert a kiírt recovery lemezekkel (igen, az Alt+F10-et is próbáltam, mielőtt ezért is hülye lennék), így landolt a szervízben.

Tehát újra: ha sérül a recovery partíció, akkor nem tudod visszaállítani merevlemezről és ODD-ről sem, és ha más rendszert teszel rá, mint gyárit, akkor sérülni fog, hiszen le lesz formázva -> azt hiszem, a hibaüzenet a következő volt a Win7 telepítése során: Windows does not support GPT systems.

Pár tanulságos link:
-egy olasz srác így járt, csak linux-szal: lepucolta a gépet, aztán nem ment a restore, csak külső HDD vel...
http://neosmart.net/forums/showthread.php?t=3931

-általában az Acer partíciókról:
http://ezinearticles.com/?How-to-Repair-th...overy&id=794500

Amúgy visszakaptam a gépet, még mindig tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Alvin_ti42...
2009.06.18. 18:28
szerintem ha sérül a recovery partíció, akkor vagy egy Linux vagy egy Windows XP CD-vel le kell pucolni az amúgy rejtett recovery partíciót és az elsődleges partíciót is (erre települ a gyári Vista), létrehozni egy vagy két partíciót (ki hogy szokta elosztani a merevlemezeit) és a kisebbikre feltelepíteni a kivánt OS-t. Én minden esetben így csinálom és eddig soha nem volt gond. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy jelen modellel vannak gubancok, erről sajnos nem tudok nyilatkozni, mert gyárilag Windows Vista-val érkezik, így nem jutott eszembe, hogy legyaluljam és egy teljesen eltérő OS-t tegyek rá. A restore-t viszont a teszt végeztével kipróbáltam és hibátlanul működött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. malvoisen
2009.06.18. 18:43
Igen, most kezdünk ugyanarról beszélni. Nálam az volt a gond, hogy hiába formáztam vissza a gyári állapotba Paragonnal, elindult a recovery az ODD-ről, felrakta egyszer a Vistat, utána pedig meg akarta csinálni az MBR partíciót is, de a semmibe másolta valamiért, utána pedig a jól felrakott Vista sem bootolt.

Természetesen tudtam rárakni másik Vistat, akármilyen Linuxot, de nem működött megfelelően, pl. a touchpad a finom mozgást nem ismerte, annak ellenére, hogy a driverek fenn voltak (amiket szintén a gépről írtam ki az első indítás után).

Mondjuk érdekes politika az Acertől, hogy hiába van meg a kiírt visszaállító lemez, nem tudod a gyári állapotokat visszaidézni, ha nem sértetlen a rejtett MBR partíció. De akkor minek is kiíratni a userrel a 3 dvd-t?!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ooooobi
2009.06.18. 19:12
mit akar jelenteni ez a "Telepítés, csak ha a HDD másik gépbe van beépítve"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. malvoisen
2009.06.18. 19:26
ooooobi!

Ez azt jelenti, hogy ki kell venni a merevlemezt, berakni egy asztali gépbe és onnan elintézni a rendszertelepítést, majd visszatenni a laptopba.

Szerintem mondjuk ne aggódj, mert egyrészt nem lesz bajod a Vistával, másrészt pedig, ha nem formázod le a rejtett partíciót, akkor soha nem is fog kelleni, hogy külső optikai meghajtóról intézd el a telepítést.

Amúgy olvasgattam, meg tapintásra is alunak tűnik a fedlap, itt a webshopban pedig verhetetlen áron van a gép. Amúgy jelenleg 64%-on van az akksi és a Vista szerint még 4 óra 57 percem van, de max fényerőn külső CD-ről telepítek programokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sfsxnight
2009.06.19. 13:56
Mi ezen a gépen a nagy szám??

Lehet vannak jó tulajdonságai, de Netbooknak nagy és drága, fő laptopnak pedig kicsi, kicsi a kijelzője, filmet se lehet rajta igazán nézni stb..
Nem hinném hogy mindenki rohan érte majd iponhoz..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Lancelot23
2009.06.19. 14:04
Az a nagy szám benne, hogy nagyon sokáig kibírja egy feltöltéssel és ilyen tulajdonsággal csak drágább serial kapsz. Ennyi pénzért igen jó. Amúgy egyeltalán tisztába vagy a notbook nagysággal?
Notbook vége kijelzőbe 14"-ig de ez kerekítve
Notebook meg 14" fölött kezdődnek így ez a notbook ideális kijelzője van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. prohlep
2009.06.19. 18:20
Nekem jó ideje az első hordozható gép, amely nagyon gondolkodóba ejtett.

Sokfélék az emberek, valaki írta, hogy netbooknak nagy, elsődleges notebooknak kicsi.

Igaz, van olyan, sok publikus színhelyen kutató bölcsész, akinek fontos, hogy WC-re menet ne kelljen közterületi szabad prédaként az asztalon hagynia a gépet, hanem a kis 1 kilós gép nem csúszik ki a hónalja alól ... közben sem.

Igaz, van olyan, akinek fontos, hogy a gép elsődleges erőmű legyen.

Én élethelyzetem e kettő közé esik: matek kutatásra elégséges elsődleges erőmű számomra egyénileg megfizethetetlen, de hűtött szerverszobában rendelkezésemre áll a leggyengébb hálózati gépen keresztül is. És nem is vagyok sok publikus helyszínen kutató bölcsész.

Nekem ebben a gépben az tetszik, hogy a netbook és notebook kategória közé esik szinte minden tekintetben, miközben 6-8 órát remélhetek aksiról, ja és állítólag meg sem süketülök a ventillátorhangjától.

Én most igen nagy csábítást érzek, mert az én élethelyzetemhez ez passzol. Mellesleg a wincsi és memória mennyiség is nagyon tetszik. Stb.

Egyszerűen egy igen jónak tűnő középút annak, akinek amúgyis valamilyen középútra volna szüksége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. marcias
2009.06.20. 12:23
Üdv!
Egy korábbi hírben olvastam még áprilisban, hogy ez meg fog jelenni, és ott azt írták, hogy SU 9600-as procival is meg fog jelenni, és az nekem pont jó lenne, viszont a Win felesleges. Az a kérdésem hogy mekkora eséllyel jön majd ilyen változat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Alvin_ti42...
2009.06.20. 13:07
nagyságrendileg úgy 0% esélyt látok rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. marcias
2009.06.20. 22:28
Megyikre érted? (SU 9600-s, vagy Win nélküli)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Alvin_ti42...
2009.06.21. 02:54
SU9600 és Win nélküliségre értettem egyszerre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ooooobi
2009.06.21. 17:31
tszaboo: mert mi lessz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. d311c
2009.06.22. 10:29
Megtetszett és megvettem, mert régóta keresek már notebookot. Hardveresen alapvetően elégedett vagyok vele, mivel játszani nem akarok rajta.
A cikkel szemben 1-2 dolgot máshogy látok, de ez nyilván izlés kérdése is:

1. Fényes kijelző - még mindig bukó számomra, épphogy megüti napfénynél a használhatóság abszolút minimumát.

2. Minimum fényerő túl nagy, maximum túl kicsi. Néha segít, hogy a háttérvilágítás gombbal lekapcsolható, így passzív kijelzőként nagy ritkán akár jobban olvasható a szöveg rajta, mint megvilágítva - persze színhűség ilyenkor nincs. Jó lenne egy olyan segédprogram frissités, mint amilyet az ASUS netbookoknál láttam, ami megnövel szoftveresen a fényerőt a gyári maximum fölé.

3. Háttérvilágítást kapcsolgatja a töltőre dugás és kihúzás. Míg annak lenne értelme, hogy töltés nélkülire kapcsolódáskor egy megadott maximumig visszaveszi a háttérvilágítást, ha nagyobbra van állítva, annak azonban semmi értelme, hogy fix értékekre kapcsolgat az energiasémák alapján. Ez olyan bosszantó programozott butaság, hogy nem akartam elhinni, hogy ezt nem lehet valahogy kikapcsolni. (Lehet, hogy van 1 titkos Registry érték erre. Aki tudja árulja el!)

4. Billentyűzettől a cikk alapján jobbat vártam, de 1-2 ASUS kipróbálása utáni élményhez képest nyilván jobb, idővel majd megszokom.

5. A ventillátor szinte mindig megy egy kicsit. A hangja ugyan nem zavaró, de kiváncsi leszek, hogy még garancián belül kimúlik-e. Okát saját magán is hirdeti "active skin cooling" néven. Tényleg nem melegszik a ház, de lehet, hogy nagy árat fizethetünk majd érte.

Viszont egyertértek abban a cikkel, hogy nagyon jól összerakott gép, rég láttam ilyet, különösen figyelembe véve, hogy milyen vékony.

Szoftveresen már nem ilyen fényes. Napokba került a Vista felesleges butaságait kiölni, jobb lett volna az OEM telepítőbe egy választható XP downgrade lehetőség is, bár gondolom 1-2 driver rögtön hiányozna.
Pár nap után már nincs akkora bajom a Vistával (kiölés után már nem olyan lass
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. malvoisen
2009.06.22. 18:57
Reagálva d311c post-jára:

1-2. szerintem relatív, én kocsiban használtam, simán tudtam egy rendes nyomtatott szöveget olvasni (fehér alapon fekete)

3. tényleg így van, de mivel az elmúlt 4 napban 2x volt töltőn, annyira nem releváns a kérdés

4. nekem bejön a billentyűzet, az egyetlen, ami zavar, hogy általában ahhoz vagyok szokva, hogy a tapipad középe és a bill közepe egyezik, de mivel itt még egy oszlop gomb (lapozók) be van eröltetve az enter jobb szélétől, kicsit balra tolódottnak érzem az egészet, de már nagyjából megszoktam

5. megmondom őszintén, 36 hónap gyári garanciával nem érdekel, hogy mi lesz a géppel, annyit valószínűleg úgysem lesz nálam, eladom, amíg még kérhetek érte valami értelmes összeget

Végül:

A net nálam egyáltalán nem ment, most AVG van fent, azóta minden OK. Az Acer-féle recovery, illetve Vista csomag tényleg szörnyű, ráadásul a szervízelés óta nem tudok recovery lemezt írni, mert a kedves Ec-co kft rosszul állított be valamit, de már nem érdekel. A programokat én is google-ben nézegettem, aztán szépen szedegettem le őket: minek pl. univerzális messenger?!

Amúgy jól megy a gép, szeretem, csak valószínűleg sosem fogok tökéletes laptopot találni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ooooobi
2009.06.23. 22:24
ez a +2év garancia nem minden boltban van? azt hittem azt az acer adja, nem pedig a boltok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szekelyrob...
2009.07.06. 12:41
Van ez "Windows mentesen" is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. danee91
2009.07.07. 12:22
Itt csak Windowsos verzióban látom(gondolom az Acer előre telepíti, úgy kapja meg a nagyker is). Ha letörlöd, Windows mentes lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lancelot23
2009.07.07. 14:14
ooooobi!
A garancia elég érdekes dolog. Az Acer 3 év garanciát ad max. Magyarországon minden 10.000 Ft fölötti termékre kötelező 1 év garanciát adni ha a gyártó nem módosítja. Na most a gyári garanciából a cég dönti el, hogy mennyit ad meg és ha szeretnéd azt a +2 évet akkor megveheted úgy nagyjából 15-17.000 Ft ért.
Van ahol a teljes garanciát megkapod és itthon szervizeltetheted, de van mikor csak itthon 1 év és a maradék 2 vagy 4 évet vagy többet a gyártónak vissza küldve tudod csak kihasználni. De ez rajta van garancia papíron illetve a bolt is közli veled ha nem itthoni garancia van rajta teljes idő alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2009.08.09. 13:53
asszem EVR Custommal volt de este megkérdezem Svindlert, ő segített benne anno, de biztos, hogy működött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kérdező
2009.08.09. 21:44
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Rendszert szeretnék telepíteni egy Lenovo X200 -as gépre, amiben sajna nincs optikai meghajtó. Ugyanakkor nem megoldható a merevlemez áttétele egy másik gépbe, amit itt már olvastam. Várnék egyéb ötleteket a témában, bár lehet, hogy egy külső meghajtó csatolása lenne a legcélravezetőbb? Viszont ha törlöm a már fentlévő Vista-t, a gép fogja látni az USB-portokat? Mert ha nem, akkor a külső meghajtót sem ismeri fel, amiről telepíteni szeretnék...
Remélem tudtok segíteni, előre is köszönet érte!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2009.08.10. 05:28
helló
nem ide tartozik
igen
kellene, telepítéshez biosban kell látnia, nem vistában
keress rá google-on install vista from external drive
csak 16,7 millió találat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Norboy
2009.09.20. 02:45
Helló!

Vettem egy ilyen netbookot, csak az a problémám vele, hogy nekem max terhelés mellett csak 3 és fél óráig bírja, ez mitől lehet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!