iPon Cikkek

Acer Aspire 5310: Az olcsó PC vajon mi?

Dátum | 2007. 10. 15.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK


Nagyon régóta nem teszteltünk igazán olcsó notebookokat, így a felhasználók egy igen jelentős részének kedvezve most az Acer Aspire sorozat legolcsóbb tagját vettük szemügyre.


Nem véletlenül esett a választásunk az Aspire 5310-re, hiszen gyakorlatilag minden benne van, amire egy mezei utazónak, esetleg főiskolásnak szüksége lehet, ráadásul mindez kevesebb, mint 130 ezer forintba kerül.

Processzor: Intel Celeron M 530 (1,73 GHz, 533 MHz FSB, 1 MB L2 cache, Conroe-L mag, 65 nm, EM64T)
Memória: 1 GB Samsung DDR2-667 SO-DIMM (533 MHz, CL4-4-4-12, Single Channel)
Chipkészlet: Intel i945GM
Videokártya: Intel GMA950 (32-256 MB megosztott memória, DirectX 9.0b)
Hangkártya: Realtek ALC268 2.1 HD Audio
Merevlemez: Toshiba MK1237GSX (120 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA)
Kijelző: 15,4” Glare-Type 1280x800 (AUO2774)
Optikai Meghajtó: Optiarc (Sony-NEC) AD-7560A (SuperMulti, 2 MB, ATA-100)
Hálózati vezérlő (LAN): Broadcom Gigabit PCI
Hálózati vezérlő (WLAN): Atheros AR5007EG 54 MBit/s
Modem: Conexant-2 Modem
Akkumulátor: 6 cellás 4000 mAh (Sanyo)
Operációs rendszer: Linux


Operációs rendszerként egy Linuxot kapunk, ezt nyílván a felhasználók többsége valamilyen Windows-ra fogja cserélni. Mi szokásunkhoz híven Vista Home Premiummal próbálkoztunk. A felsorolt kiegészítők mellé tartozik még az 1.3 MPixeles webkamera valamint egy 4 az egyben kártyaolvasó is, táska és egér – ahogy az várható volt – nem jár a notebook mellé.


A csomagban minden szükséges holmit megtalálunk, egyedül a zacskóba beragasztott Resource CD zavart meg minket, ugyanis mellette egy aranyos kis pingvines szórólap foglalt helyet, így vásárlás előtt mindenképpen ajánlatos a gyártó honlapjáról a legfrissebb meghajtóprogramok letöltése (annál is inkább, hiszen a vezeték nélküli hálózati kártyát és a kártyaolvasót még a Vista sem ismerte fel alapból).

Nagy várakozás előzte meg a gép kicsomagolását, hiszen az 5310 nagytestvére (5920G) nyáron kiérdemelte az „Ajánlott” minősítést. Örömmel tapasztaltuk, hogy az ismert formák köszöntek vissza ránk, igaz nem ugyanabban a formában.


Bekapcsolás után gyakorlatilag némán üzemelt a gépezet egészen addig a pillanatig, amíg a processzor üzemi hőmérsékletét el nem érte. Ekkor az egyetlen ventilátor alacsony fordulatszámon elkezdett dolgozni, amit kizárólag akkor veszünk észre, ha a fülünket a gép oldalához tapasztjuk. Tartottunk attól, hogy a Celeron M sorozatból hiányzó Speedstep energiagazdálkodási technológia miatt a gép hangos és meleg lesz, de óriásit tévedtünk. Internetezés közben a processzor hőmérséklete alig szökött 50 fok fölé, miközben a ventilátor még mindig alig pörgött. A helyzet teljes terhelés esetén sem változott, a hőmérséklet elérte a 60 fokot, a zajszint viszont nem emelkedett, hatalmas piros pont egy ilyen árfekvésű gépnél.

A memória ugyan 667 MHz-es, a gyakorlatban az FSB-vel szinkronban, azaz 533 MHz-en üzemel, viszont az időzítések cserébe jobbak. A gyártónál még arra is odafigyeltek, hogy aki bővítésre adja a fejét (a mai RAM árak mellett gyakorlatilag mindenki), annak ne kelljen eladogatnia a gép megvásárlásánál kapott modulokat, ezért egy darab 1 GB-os RAM-ot tettek a notebookba, így a második slot szabadon maradt.

A processzor teljesítményével elégedettek voltunk, a mindennapos feladatokat simán ellátja, gyakorlatilag egy egymagos Core 2-nek felel meg, amelyet az alacsony FSB némileg visszafog. Az integrált videokártya miatt a modern játékok döntő többsége úgyis kiesik, a 3-4 éves címekkel pedig az 1733 MHz-es szörnyeteg is lazán megbírkózik. Apropó VGA, az operációs rendszer automatikusan rákérdezett, hogy leszedje-e az adott hardverhez tartozó meghajtóprogramot, amire mi lustaságból igent nyomtunk, ezzel nem is volt gond, ám ez nem éppen a legfrissebb volt, részben ennek tudható be az Aero felület alatt nyújtott teljesítmény. Cinebench-ben 274 pontot sikerült elérnünk, ami egy Core 2 Duo egy szálas futtatási eredményének a 70-80%-a. PCMark05-ben a 2936 pont pontosan egy mobil Sempron 3800+ teljesítményének felel meg.

A merevlemezt AHCI módban használtuk, hiszen a BIOS ezt kínálja fel alapból, de a pár napos tesztelés után inkább az IDE-s megoldást javasoljuk, hiszen egyrészt így WindowsXP-t is tudunk telepíteni, másrészt sokkal kevésbé ette a processzort használat közben. A sebesség nagyjából egál volt a két megoldás között (PCMark05 HDD: 3178 pont), a képek az AHCI tesztből származnak. Használat közben 40-42 fok között ingadozott a vinyó, zajszintje passzolt a géphez – alig hallottuk.Az optikai meghajtó szerepét ezúttal a Sony és a NEC közös gyermeke, az Optiarc AD-7560A tölti be, amely minden CD és DVD-vel kapcsolatos lemezformátummal megbírkózik. Hangereje átlagos, de magas olvasási sebesség esetén igencsak berezonál tőle a gépház. Ennek nem nagyon örültünk, de furcsa is lett volna, ha egy 125 ezer forintos noteszgépnek egyetlen negatívuma sincs. Ez legyen a legkisebb baj, optikai meghajtót úgysem sűrűn használ az ember.
Az ergonómmia és bővíthetőség témát viszonylag gyorsan el fogjuk intézni, ugyanis bővítési lehetőségként egyedül egy Express Card foglalat áll rendelkezésünkre, a videokártya képét pedig D-Sub vagy S-Video kimeneten továbbíthatjuk egy külső kijelző felé. USB-ből négy darabot kapunk, ezek a gép két oldalán párosával helyezkednek el, vezeték nélküli kommunikáció terén be kell érnünk a WLAN-nal, a Bluetooth és az infravörös port kimaradt a repertoárból, amelyből az előbbi talán a fájóbb pont. FireWire port szintén nincs.


A fedőlap az 5920G-vel ellentétben mentes mindenféle vazenlintől és egyéb cukormázra hasonlító anyagtól, ujjlenyomatokat csak a széle gyűjtöget, egyébként teljesen matt. Kevésbé elegáns, ám annál praktikusabb. A nyitást egy sima rugós mechanizmus segíti.A billentyűzet az egyik olyan pontja a gépnek, amelyet teljes egészében megörökölt a nagytestvértől, ez pedig hatalmas nagy pozitívumnak számít, hiszen a viszonylag puha, ám kellemes nyomáspontú klaviatúra baromi kényelmes gépelést biztosított a három tesztnap alatt. A gyorsgombok a bal oldalról a billentyűzet fölé kerültek, az eredetileg jobb oldalon elhelyezkedő multimédiás gombok ezúttal kimaradtak. A hangerőszabályzás (amint a képeken majd látható) a gép bal oldalára került egy tekerő formájában. A touchpad alapvetően jól használható, bár nekünk túl érzékeny volt és hiányzott az oldalsó scroll bar is.

A jobb kezesek fellélegezhetnek, ugyanis az optikai meghajtó ezúttal is a számukra kedvező oldalra került, ráadásul az egyetlen szellőzőnyílás a gép hátulján helyezkedik el, így a meleg levegő is arra távozik, elkerülve ezzel valamelyik kéz melegítését. A hangki- és bemenetek maradtak elöl, ez inkább a fejhallgató pártiaknak kedvez, mintsem az otthoni felhasználóknak. Külön kiemelendő, hogy a notebook rendelkezik S/PDIF csatlakozóval.

Az AU Optronics-tól származó panel teljes egészében megegyezik az 5920G-nél látottal, amely a második kövér piros pontot jelenti. A 8 ms-os válaszidővel és 220 candela-s fényerővel rendelkező kijelző képminőség szempontjából az egyik legjobb, amivel idáig találkoztunk és bár látószöge nagyon gyenge öröm volt vele dolgozni. Körbeülős kollégiumi össznépes filmnézésre nem ajánlott, minden másra maximálisan.

A hátsó fertájon szolgálatot teljesítő 6 cellás Sanyo akkumulátor a processzor folyamatos étvágyához képest tűrhetően teljesített, maximális terhelés esetén 1 óra 30 percet, kíméletes internetezős-zenehallgatós felhasználás mellett valamivel több, mint 2 óra 15 percet sikerült vele kihúznunk. Amennyiben vállalkozó szellem lakozik bennünk, meg lehet próbálni az ingyenes Notebook Hardware Control nevű okos programmal lejjebb venni a processzor magfeszültségét 1-1,1V környékére, így nyerhetünk még durván 30-45 percet felhasználástól függően.


Ezek után mit is mondhatnánk még? Az Acer Aspire 5310 megismételte nagyobbik testvére diadalmenetét a legolcsóbb gépek között. A modern kommunikációs csatornák hiányától eltekintve gyakorlatilag minden benne van, amit egy notebooktól kívánni lehet, ráadásul a kártyaolvasó, a webkamera és a hatalmas merevlemez eddig nem volt jellemző ebben az árkategóriában. A billentyűzet és a kijelző mindenképpen a gép erősségei közé tartoznak. Költségérzékeny felhasználók számára maximálisan ajánlott vétel, 10 pontból 11-et adnánk neki, ha értékelnénk. Bravó Acer, bravó ismét.


Hivatalos honlap: Acer Magyarország
Vásárlás: Ipon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.10.15. 08:03
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!