iPon Cikkek

Acer Aspire 5740DG: 3D másképpen

Dátum | 2010. 06. 09.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Nem is olyan rég járt nálunk az első 3D-s notebook az Asus G51J személyében, amelytől nem voltunk éppen elragadtatva. Magával a géppel nem volt gond, viszont az NVIDIA 3D Vision-je hagyott némi kívánnivalót maga után. Most az Acer Aspire 5740G-jének 3D-s változatát vettük szemügyre, mégpedig azért, mert a harmadik dimenzió megjelenítéséhez teljesen más technológiát használ.


Bár az 5740G már járt nálunk az Intel Core i3-as processzoraival szerelt notebookokról szóló cikksorozatunk első részében, mostani kialakításában több szempontból is érdekes alany. Egyrészt 3D támogatással bír, amely már önmagában ínyenc falattá teszi, másrészt felszereltsége még emellett is meglepően magas, így remekül összehasonlítható a nemrég nálunk járt Sony VAIO VPC-EB1S1E-vel.


Látható, hogy nem sajnálták az erőt a gépből, gyakorlatilag ugyanazt a hardvert kapjuk, mint a már említett VAIO-nál, a különbség a Bluetooth-ban és a csatlakozókban keresendő (nincs eSATA és nincs ExpressCard sem). A garancia mindössze egy év, a három évre való bővítés nagyjából 20 ezer forintba kerül. Rengeteg előtelepített szoftvert találunk a gépen, melyek között csak egy-két használható van. A McAfee Internet Security Suite 2009-es próbaverziója volt az első, amit töröltünk a gépről, hiszen látványosan lelassította azt, ráadásul az akkumulátoros üzemidőre is rossz hatással volt. A gyártó honlapján tájékozódhatunk a többi alkalmazás kilétéről, itt most nem mennénk bele a hosszú felsorolásba.


A notebook mellé a szokásos alap dolgokon felül két kis batyut kapunk, melyben a 3D-hez szükséges eszközök lapulnak (erről majd később). A töltő 90W-os és egész gyorsan teszi a dolgát, nagyjából 2-2,5 óra alatt képes teljesen feltölteni az 57,5 Wh-s telepet.

A nálunk járt VAIO-val ellentétben az Acer Aspire-je nem csak üresjáratban és minimális terhelés mellett tudta megőrizni alacsony zajszintjét, de játékok alatt se kellett a fejhallgatónk után nyúlnunk. Természetesen ez a hőmérsékleti adatokon is meglátszott, hiszen míg üresjáratban a processzor 47, a videokártya pedig 50 fokos volt, addig maximális terhelésre ezek az értékek rendre 82-re és 73-ra változtak, amelyek 3-8 fokkal voltak magasabbak, mint a Sony gépénél. Az alacsonyabb zajszint nem csak a visszafogottabb ventilátor működésnek köszönhető, hanem annak is, hogy a szellőzőnyílást nem oldalra, hanem hátra tették a mérnökök. Ez két szempontból is hasznos. Az egyik ugye, hogy a kijelző felfogja a zaj egy részét, a másik pedig, hogy se a bal, se a jobb kezesek nem szenvednek hátrányt a felhasználás során, hiszen a felmelegedett levegő nem oldalra távozik.


Érdekes, hogy egyedül a merevlemezt érezte minimálisan lassabbnak a Windows 7, szerinte a többi alkatrész pontosan ugyanolyan sebességre képes, mint a gyorsabb processzorral, de lassabb videokártyával szerelt Sony VAIO.


Ha már szóba került, ejtsünk pár szót a központi egységről, amely a legkisebb Intel Core i5-ös mobil processzor a piacon. Alapórajele 2,26 GHz, amely a Turbo Boost technológiának köszönhetően akár 2,53 GHz-ig megemelkedhet. Két magja mellé kap még két virtuálisat is a Hyper-Threading miatt, viszont a többi i5-ös CPU-val ellentétben nem támogatja az Intel TXT és VT-d technológiákat, valamint nem képes hardveresen gyorsítani az AES titkosítási algoritmust sem (utóbbinak titkosított merevlemezek kezelésénél van jelentősége).

A Mobility Radeon HD5650-et már ismerjük, viszont a DirectX 11-es videokártya órajeleit az Acer nem engedte olyan alacsonyra, mint a Sony. A grafikus mag 550 MHz-en, míg a memória picit visszafogva 1500 MHz-en dolgozik. Nyers erőben tehát nagyjából 20%-kal kellene, hogy gyorsabb legyen ez a változat annál, mint amit a VAIO-ban láthattunk. Sajnos a processzorba integrált Intel HD Graphics VGA-t ezúttal sem használhatjuk, igaz a HD5650 energia menedzsmentje nem mondható rossznak a kategóriában (sőt).

Az 500 GB-os Hitachi merevlemez még a Sony-ban található Samsung sebességén is túltesz, méghozzá látványosan. A percenkénti 5400-as fordulatszámot meghazudtoló tempó gyakorlatilag az egyik leggyorsabb ma kapható merevlemezt jelenti a piacon. Természetesen a melegebb alkatrészek miatt a hőmérséklet folyamatosan 40 fok felett járt, amely nem kritikus, valószínűleg nyáron se lesz vele gond. A rejtett partíción kívül, amelyről a rendszer visszaállítását végezhetjük el további egy áll rendelkezésre, amelyen maga a rendszer és az adataink vannak.

A hangszórók pontosan ugyanúgy szóltak, mint a „sima” 5740G-nél, a Dolby Home Theater virtuális térhangzást az azóta eltelt két és fél hónap alatt se kedveltük meg, így ajánlott inkább kikapcsolt állapotban tartani.

Térjünk rá a tesztkészülék lényegére, a háromdimenziós képességekre. Valójában emiatt kértük el a gépet, nem pedig a jó felszereltség miatt. Ennek oka az, hogy az Acer az Asus-szal ellentétben nem az aktív-záras megoldás mellett tette le a voksát, hanem a valamivel jobbnak tűnő polárszűrős technológiát alkalmazza. Mi is ez valójában, mik a fontosabb különbségek?

A pár hónappal ezelőtt bemutatott Asus G51J az NVIDIA 3D Vision szettjét használta, amely aktív-záras megoldást használ. Ez azt jelenti, hogy a csomagban található szemüveg két LCD-t tartalmaz, melyeknek feladata egyszer a bal, egyszer pedig a jobb szem kitakarása. Erre azért van szükség, mert a notebook kijelzője egyik pillanatban a bal, másik pillanatban a jobb szemre eső képet mutatja. Ahhoz, hogy szinkronban legyen a monitor a lencséket képező LCD-kkel, egy külön egység szükséges, amelyet a 3D-s LCD TV-kbe már beépítenek, az NVIDIA azonban külön vezetékkel csatlakoztatja ezt a kis szerkezetet a géphez. A megoldásnak sajnos van pár hátránya. Egyrészt a szemek kitakarása fényerő csökkenéssel jár, másrészt ahhoz, hogy percenként hatvan kitakarás jusson mindkét szemre, kétszeres képfrissítéssel bíró (120 Hz-es) kijelző szükséges. Probléma még, hogy az aktív lencséket (innen jön az aktív-zár kifejezés) el kell látni árammal, így a szemüvegben található egy beépített akkumulátor, amit bizonyos időközönként tölteni kell és növeli az eszköz súlyát . A legnagyobb gond viszont a vibrálással volt, amelyet a kitakarások okoztak, ez emberfüggő kit mennyire zavar.

Az Acer Aspire 5740DG szerencsére nem ezt a technológiát használja, ezért is ragadtuk meg az alkalmat, hogy tesztelhessük. Itt nincs megnövelt képfrissítéssel rendelkező kijelző, továbbá szinkronizáló egység és LCD-t tartalmazó szemüveg sem. A polárszűrős 3D lényege, hogy a notebook kijelzőjében a pixelek előtt van még egy polárszűrő is, ami megváltoztatja a rajta áthaladó fény polaritását. 3D-s módban minden pixel helyett tulajdonképpen kettő van. Ugyanazt a pixelt képviselik, csak az egyik a bal szemnek, a másik a jobbnak szól, és hogy a megfelelő helyre jusson el a fényük, arról az előttük lévő polárszűrő réteg gondoskodik, és a rajtunk lévő szemüveg. A monitor így bonyolultabbá válik, de szinte minden kellemetlenségtől megszabadulunk.


A notesz mellé két szütyőt kapunk, mind a kettőben egy-egy szemüveg lakozik, de használatuk két különböző közönséget céloz meg. Az egyik zsákban egy rendes szemüveget találunk, míg a másikban egy szemüvegre csíptethető lencsepárt, amit a mindennapokban is szemüveget viselőknek találtak ki. Az NVIDIA 3D Vision csomagjában található aktív-záras szemüveghez képest az Acer Aspire 5740DG mellé csomagolt változat jóval könnyebb és kényelmesebb volt, nem kezdett tőle fájni a fülünk, hiszen ergonómiailag sokkal kifinomultabb formákkal rendelkezett.


Szoftveresen is jelentősen eltér a két megoldás egymástól. Az Acer a TriDef 3D nevű alkalmazást használja mindenféle 3D-s anyag megjelenítéséhez. Ide tartoznak a képek, videók, illetve a játékok is. A programmal lényegében összegyűjthetjük (vagy megkerestethetjük) azokat a már feltelepített játékokat, amelyeknek van beépített gyári profiljuk. Természetesen a listához magunk is hozzáadhatunk alkalmazásokat, kiválasztva egy tetszőleges 3D profilt, majd játékon belül ezt maximálisan testre szabhatjuk a numerikus billentyűzet segítségével. Ha kialakult a számunkra elfogadható végleges forma, bátran el is menthetjük az így kialakult profilt. A szoftverért felelős cég üzemeltet egy fórumot is, ahol a felhasználók folyamatosan kérhetnek profilokat, ezeket vagy a cég vagy más felhasználók biztosítják a játékosok számára. Fontos tudni, hogy a profil letöltése és kipróbálása előtt lehetőségünk van 3D-s tesztképek nézegetésére is, hogy eldöntsük, megfelel-e nekünk az, amit látunk vagy sem. Lehetőségünk van parancsikonok létrehozására is, így nem szükséges minden játékindítás előtt végigzongorázni a TriDef 3D alkalmazás menüpontjait, ezt megteszi a rendszer helyettünk automatikusan. Fontos viszont kiemelni, hogy jelen állás szerint a 3D-t csak olyan programok esetében használhatjuk, amelyek DirectX 9-es kódot futtatnak. Ez a jövőre nézve komoly probléma lehet, bár valószínűleg szoftveresen fejleszthető dologról van szó, hiszen se a polarizáló rétegnek, se a szemüvegnek nincs köze a működés ezen részéhez. A TriDef programokkal egyébként nem csak játékokat és különböző médiákat nézhetünk 3D-ben, hanem a TriDef Experience-szel például a Google Earth-öt is.

Használat során sokkal pozitívabb tapasztalatokat gyűjtöttünk a polárszűrős megoldásról, mint a pár hónapja nálunk járt aktív-záras technológiáról. Önmagában már a vibrálás megszűnése egy olyan faktor volt, amely drasztikusan megváltoztatta a felhasználói élményt. Megfelelő beállítás esetén valóban jópofa volt átérezni a harmadik dimenziót, de a távolság felmérése kulcsfontosságú lehet, hiszen ha túl közel ülünk a kijelzőhöz, akkor a szemünk fókuszálási képessége romolhat (ennek rövidtávú hatásait érezhetjük is a szemüveg levétele után). Nekünk ezt leszámítva nem volt igazán nagy gondunk a fény polarizációján alapuló technológiával, ha ránk erőszakolnák a 3D használatát, minden bizonnyal emellett tennénk le a voksunkat, de az olcsóbb technológia miatt nagyon úgy néz ki, hogy a piac a másik irányba fog elhúzni.


Külsejét tekintve az Acer Aspire 5740DG gyakorlatilag semmilyen meglepetést vagy újdonságot nem tartogat rendszeres olvasóink számára, hiszen egy mezei 5740G-ről van szó. A felső burkolat csillogó kék bevonatot kapott, amely az ujjlenyomatokat gazdagon gyűjti és, ha nem is nagyon, de sérülékeny, a kijelzőt biztos, hogy nem fogja megvédeni egy nagyobb ütközésnél. A memóriákat és a merevlemezt is cserélhetjük a garancia elvesztése nélkül.


A billentyűzettel meg voltunk elégedve, hiszen alátámasztása még mindig jó, nyomáspontja kellemes, viszont gyorsgépelésre az anyaghasználat miatt nem teljesen alkalmas (hajlamos elcsúszni rajta az ember ujja), ráadásul a gombok túl könnyen nyomhatók, amely az erősebb kézzel rendelkezőket zavarhat. Gyorsgombokból bár találunk jó párat, valójában csak a hangerő szabályzására hivatottakat használtuk (egy némításra alkalmas gomb még jól jött volna).


A touchpad multitouch képességekkel bír, és az anyagválasztás illetve a felület mérete miatt jól használható. Az alatta található gomb viszont szörnyen hangos, alig 1-2 mm-re nyomható be és akkor is nehezen.


A két video kimeneten kívül négy darab USB portot és egy memóriakártya-olvasót találunk, ebben ki is merül a csatlakozók tárháza. Az analóg modem helyett szívesebben láttunk volna egy eSATA portot, a többcsatornás rendszer kedvelői viszont örülhetnek, hiszen a három csatlakozó segítségével 5.1-es rendszerek is meghajthatók.

A kijelző ugyanolyan képminőséget produkált, mint az 5740G-ben lévő. A képe picit pirosas, a kontraszt enyhén túlvezérelt, de mindkettőt korrigálhatjuk a videokártya meghajtó programjából. A fényerő tartomány tág volt, a látószögek viszont nem éppen, így pont szemből mutat csak elfogadható képet a panel. A kávába tett webkamera változatlan, felbontása 640x480, de képminősége elfogadhatónak bizonyult. Továbbra sem értjük viszont a billentyűzet feletti mikrofont, lenne annak ésszerűbb helye is.

A sebességtesztek közül szokás szerint a processzor teljesítményének lemérésével kezdtük, de ez jelen esetben a kevésbé fontosabb.


Ami lényeges, az a videokártya, ugyanis a Mobility Radeon HD5650 ezúttal 450 helyett 550 MHz-en jár, így döntő tényező lehet az ebből kovácsolt előny.


A 22%-os órajel emelés ritkán tudott érvényesülni a gyakorlatban, az átlag inkább a 12-15% volt. Ettől függetlenül a növekedés szemmel látható és 3D-s használatnál szükséges is. Hivatalos specifikációk szerint a HD5650 maximális órajele elérheti a 650 MHz-et, kíváncsiak vagyunk, mikor futunk össze az első olyan notebookkal, amely ezt alkalmazza is.


Üzemidőben is sokat dobott a 20%-kal nagyobb kapacitással rendelkező akkumulátor. Átlagos használat mellett az 5740DG akár 2,5-3 óráig is kibírhatja. A filmnézés és teljes terhelés alatt mért értékek maximális fényerővel értendők, így nem meglepő, hogy a különbség itt elenyésző, hiszen a Sony VAIO-jának jóval alacsonyabb a maximális fényereje, mint az Acer 3D-s masinájáé. Érdemes viszont megfigyelni, hogy a Samsung R580-at az Acer játékra szánt gépe minden tekintetben megverte.


Az Acer Aspire 5740DG egy nagy erős konstrukció a piacon, ehhez kétség sem férhet. Az elfogadható anyaghasználat és összeszerelési minőség mellett a belepakolt hardverek ereje és a használható 3D-s képességek könnyedén vásárlásra csábíthatják a célközönséget. Akkumulátoros üzemideje kategóriájában jónak mondható, egyedül a Bluetooth és az eSATA hiánya, valamint az egy éves garancia az, amelyek a mérleg negatív oldalába tartoznak. Bár a szerkezet terhelés hatására képes melegedni, a szokásosnál alacsonyabb zajszint kárpótolja a felhasználót ezért. Nehezen tudnánk dönteni a múltkor bemutatott Sony VAIO és e között, de az biztos, hogy az Acer 3D-s notebookja ajánlott vételnek tekinthető.

Acer 5740DG

Az Acer Aspire 5740DG-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ remek teljesítmény
+ vállalható 3D-s képességek
+ kategóriájában alacsonynak számító zajszint
+ használható billentyűzet és touchpad

Kontra:
- 1 év garancia
- enyhén melegedő alkatrészek
- zajos touchpad gombok

Hivatalos honlap: Acer Magyarország
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Raikkonend...
2010.06.09. 09:03
Jó teszt lett, nem rossz notebook.
Találtam egy kisebb hibát. A táblázatban 47.5Wh szerepel, míg pár sorral lejjebb 57.5Wh a telep kapacitása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zedpapa
2010.06.09. 14:58
Nekem is tetszett a teszt, egy ilyen gépet szívesen csapnék a hónom alá. Egy kisebb hibát én is észrevettem, a teszteredményeknél a Far Cry táblában Medium DX9 mellett a Vaio sávja rövidebb mint a Dell-é, ám a rajtuk látható érték megegyezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. blaskogabo...
2010.06.09. 18:45
jó cikk viszont azt leírhatná nekem valaki h kell a touchpad multitouch funkcióti használni ill milyen progi kell hozzá?! és milyen progiknál működik?
THX előre is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Azrael
2010.06.10. 13:52
Fel kell rakni hozzá a drivert, és működik. Elvileg működik bárhol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. s.per.s blask...
2010.06.14. 14:22
Egy hete vásároltam egy Acer ASPIRE 5741G -t, 3D nélkül. A touchpad alapból tudja a nagyítást: ujjak széthúzásával, kicsinyítést: ujjak összehúzásával, valamint a görgetést bármely cursorpzícióból (a touchpad szélén, a jobb oldalon, 'függölegesen' lévő nyilnál, <-------> )
A legjobban az alvó állapotból való felébresztés tetszik: max 5 másodperc alatt folytathatom az előző ülést. Hibernálás helyett is ezt az állapotot választja, ha netán kifogy a szufla az akksikból. Egyébként nagyon igényesen megtervezett gép, ugyanúgy mint az előző kettő Acer-em, (14"-os, céges illetve saját vásárlású 15,4"-os TravelMate 2410), Egytől-egyig, mindegyik sokat kibírt. Meg voltam velük elégedve. A mostani vásárlásom az ASUS K52JR és e gép között dőlt el, az nVidia Geforce GT320M Cuda 1GB sokat nyomott a latba. A gyárilag telepített Windows 7 megszokás kérdése. Most barátkozom vele, habár máris érzek egy kis hátrányt: a fájlok elérési útvonalának hiánya okozott egy kis frászt. Az akkuk tényleg kibírják az üzletben említett 3 órát. Az igazi gondom csak egy: a tetszetősség miatt magasfényű külső minden karcolást meg fog mutatni, így ez a gép nem fog időben ugyanannyit teljesíteni (megkímélten sem), mint a TravelMate, amelyik többmint 5 évet szolgált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Azrael
2010.06.16. 12:08
Attól függ hogy használod, az én mostani Aspire-öm most lett 1 éves, de egyáltalán nem látszik meg rajta - leszámítva a koszt, de hát néha takarítani is kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!