iPon Cikkek

Acer Aspire 5750G: Az izomagyú

Dátum | 2011. 02. 07.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Bár túl vagyunk egy hivatalos visszahíváson az Intel jóvoltából, ettől függetlenül már a bejelentés előtt sikerült rátennünk a kezünket egy, a cég legújabb processzorával szerelt notebookra. Általában az Asus és az Acer a két leggyorsabb beszállító a magyar piacra, ha újdonságokról van szó, most utóbbi kedveskedett nekünk egy tesztpéldánnyal. A legújabb Aspire külsejét tekintve senkiben nem fog heves reakciókat kiváltani, ám ami a motorháztető alatt van, nos, az megér egy pár oldalt.


Mint ismeretes az Intel múlt hónapban indította útjára legújabb processzorcsaládját, amely már a Sandy Bridge architektúrára épül. Pár hete alaposabban megnéztük az új mikroarchitektúra előnyeit, most a mobil gépeket érintő változásokat vennénk majd szépen sorba. Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, lássuk, mit kapunk a pénzünkért, ha újra megvásárolható lesz tesztünk főszereplője és úgy döntünk, hogy hazavisszük.


Elsőre elég durva dolgokat látunk a listán, amelyek közül a processzor egyértelműen viszi a pálmát. Az NVIDIA videokártyáinak számozása lassan követhetetlenné válik, de annyit azért elárulhatunk, hogy a GeForce GT 540M a középkategóriában foglal helyet. Ami még említést érdemel, az az USB 3.0 támogatás, ezen felül gyakorlatilag egy átlagos masinával van dolgunk. A mérnökök úgy gondolták, hogy a kék csatlakozón kívül Bluetooth-ra és eSATA-ra biztos nem lesz szükségünk, így a mi kiszerelésünkből ezek kimaradtak, kár értük. Ezek és az egy év garancia ellenére az árcédula több mint baráti, a játékos kedvű felhasználókat vélhetően sikerült már a képernyő elég szegeznünk.


A szállítási költségek minimalizálása érdekében egy borzasztó vékony dobozban kaptuk kézhez az 5750G-t, ennek megfelelően a hozzá tartozó kellékek darabszáma se szökött az egekbe. A legszükségesebbek benne vannak a csomagban, és tekintettel arra, hogy az Acer nem gamer notebookként aposztrofálja az új Aspire-t, így nem kell, hogy hiányérzetünk legyen az egér és a táska mellőzése miatt. A tápegység 90W-os és egész gyorsan tölti a mezei hatcellás akkumulátort.

A múltkor nálunk járt Dell XPS L501X óta nem merünk jóslatokba bocsátkozni az ilyen erős processzort tartalmazó gépek hűtését illetően, így egyszerűen csak kíváncsian vártuk, hogy teljesít a vékonyabb Aspire az új Core i7-tel a fedélzetén. Szinte tizedre azonos értékeket produkált a két gép, ami azt jelenti, hogy üresjáratban 52, maximális terhelés mellett pedig 89 fokon fortyogott a Sandy Bridge alapú egység. A videokártya ugyanezen értékei 44/95 voltak. Egy helyen ugyanakkor jelentősen eltért a két notebook hűtőrendszere, ez pedig a zajszint. Az Acer mérnökei ugyanis gondoltak azokra, akik nem csak fejhallgatóval képesek használni a gépet, így az Aspire kifejezetten halk a benne szunnyadó hardverek erejéhez képest. Igaz, ennek az lett az eredménye, hogy a balkezeseknek túlságosan távol kell tenniük az egerüket a géptől, ugyanis a szellőzőnyíláson (ami jelen esetben a bal oldalon van) iszonyú meleg (egy idő után forró) levegő távozik.

Windows 7 pontszám az új Intel......és NVIDIA videokártyákkal
A Windows 7 elképesztően magas pontszámokat osztogatott, notebookoknál nem megszokottak a 6-hoz közeli átlag értékek. Érdemes megfigyelni, hogy az új Intel HD Graphics-ot mennyire jónak tartja az operációs rendszer, ez mindenképpen bíztató. Az új Intel Core i7-es processzort (2630QM), ha nem is sokkal, de egyértelműen gyorsabbnak titulálta a Win 7, mint a „régit” (740QM). Az új központi egység alap órajele 2 GHz, de a továbbfejlesztett Turbo Boost technológiának köszönhetően akár 2.9 GHz-ig képes feltornászni magát, ha egy szálon futó alkalmazással van dolga. Az immáron 32 nm-es gyártástechnológiával készülő és a processzormagokkal egy lapkán lévő integrált videokártya dupla akkora sebességre képes a módosításoknak köszönhetően, mint elődje, ráadásul a szintén továbbfejlesztett Graphic Turbo Boost miatt a kezdeti 650 MHz-es GPU órajel akár 1100 MHz-ig növekedhet, ha a rendszer nem használja teljes gőzzel az i7-es processzort. Kíváncsian vártuk, hogy a megújult videokártya játékok alatt milyen teljesítményre képes, ugyanis könnyen lehet, hogy lesöpör mindent, amit eddig integrált megoldásoktól láttunk.


A GeForce GT 540M egy újabb átnevezett termékként fogható fel az NVIDIA kínálatában, a múltkor nálunk járt Dell XPS-ben lévő GT 435M minimálisan túlhajtott változatát köszönhetjük benne. A DX11-es API-t támogató VGA elődjénél alig 3%-kal gyorsabb papíron, erre legfeljebb az újabb driver és a valamivel gyorsabb processzor tehet rá még pár fps-t.


Nem tudjuk, hogy a HD Tune vagy az új SATA vezérlő miatt nem tudtunk érdemben tesztelni jól bevált programunkkal, ám ez nem változtat a tényen, hogy a 4.6-os verzió a teszt végeztével mindig elszállt hibaüzenettel. Szerencsére tartalékban ott volt a már-már őskövületnek számító 3.0.4-es HD Tach, amely megmutatta, hogy a sokadszorra nálunk vendégeskedő 500 GB-os Western Digital Scorpio Blue semmit nem lassult, továbbra is az egyik leggyorsabb 5400 rpm-es mobil merevlemez a piacon. Zajszintje szokás szerint közelített a nulla felé. Meglepő, hogy mind az 500 GB egyetlen partíción foglalt helyet.

A hangszórók minősége gyakorlatilag az átlagot hozta, tipikus dobozhangot várhatunk tőlük, melyet a beépített térhangzás profilok ugyanakkor képesek egy kicsit feldobni és nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy lesz olyan vásárló, akinek játékok vagy filmnézés alatt tetszeni is fognak.


Az Acer Aspire sorozata viszonylag régóta megkapta már mostani formáját, és ami bevált, azon kár változtatni – tartja a mondás. Tény, ami tény, a kinézettel egy jó ideje nincs baj és nekünk is kifejezetten tetszik ez a vékonyított, kecses dizájn. Az 5750G-nél a fedőlap kivételesen nem szálcsiszolt alumíniumból készült, hanem sima műanyagból, amelyre ráhúztak egy gumiszerű barna burkolatot. A golflabda mintájára emlékeztető fedőlap ennek köszönhetően nem gyűjti az ujjlenyomatokat és egy kicsit jobb minőségű gép benyomását kelti. Ettől függetlenül a közepét megnyomva ugyanúgy süllyed, mint normál műanyagos társai, így a kijelzőt semmivel nem védi jobban, mint eddig. A gépet megfordítva semmi extrát nem látunk egy dolgot leszámítva, ez pedig a narancssárga színben pompázó (rikító?) akkumulátor kioldó retesz, amelyet most már nem tudunk csak úgy elhúzni, mindenképpen valami éles végű tárgy (fogpiszkáló, kihegyezett ceruza, stb.) kell hozzá. Nyilván a változásnak biztonsági okai vannak, mindenesetre lehetett volna egy kicsit kevésbé harsány színt is elővenni az ötletdobozból.


A billentyűzet tulajdonképpen a gép egyetlen olyan része, amelyet a mindennapos használatot szem előtt tartva komolyan kritizálni lehet. Ott van az irány billentyűk kis mérete, ráadásul túlságosan közel kerültek a falhoz, így elég kényelmetlen a kezelésük. A nullát szimbolizáló gomb mérete is lehetne nagyobb, ahogy a bal oldali Shift se szedett túl sok szteroidot. A legnagyobb gond viszont minden kétséget kizáróan a klaviatúra alátámasztásával van. Az összes gomb kivétel nélkül instabil, a billentyűzet közepe felé közelítve pedig már érintésre is süpped az alátámasztásuk, így gépelni abszolút kényelmetlen rajtuk. A WASD kombináció úgy-ahogy használható, de nyilván nem csak játszani fog a leendő tulajdonos a gépen.


A touchpad viszont nagyon jól működik, az anyagfelhasználás példás, igazán könnyen siklik rajta az ember keze és nincs semmiféle késés vagy akadozás a kezelés során. A bal és jobb egér gombok halkan, de nem túl puhán járnak. A multitouch műveletek közül egyedül a háromujjas helyi menü hiányzik.


Viszonylag kevés csatlakozót találunk az 5750G-n, a jóval olcsóbb gépeken is több szokott néha lenni. Az eSATA hiányát a várhatóan népszerűbb USB3-mal kompenzálták, a kártyaolvasó pedig a gép elejére került.

A kijelző tű éles, szép képpel rendelkezik és fényerő tartaléka is bőven van, ugyanakkor látószögek tekintetében inkább az alsóbb régióban foglal helyet. Bár nem üzleti gépről beszélünk, de érdemes kiemelni, hogy a kijelző 140 fokban dönthető, így az ölünkben tartva is kényelmesen dolgozhatunk a géppel. A webkamera inkább specifikációban erős, mint képminőségben, képe mosott és rosszabb fényviszonyok mellett eléggé zajos is.

A teszteknek ezúttal komoly szerepe volt, ugyanis mind a processzor, mind a videokártyák új szereplőnek számítanak a piacon (ha eltekintünk attól, hogy az NVDIA egy átnevezett példányt vont be az új 500-as sorozatba).


Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az új Sandy Bridge alapú Core i7 brutálisan gyors lett. Az amúgy se lassú, előző generációs i7-740QM gyakorlatilag kullog utána, pedig órajelben nincs olyan nagy különbség a két processzor között. Ha a megfizethetőbb i3 és i5 egységek is ilyen nagyságrenddel fejlődnek, akkor az AMD-nek alaposan fel kell majd kötnie a gatyát, ha konkurencia szeretne lenni az idei évben.


Talán még ennél is nagyobb meglepetést hozott az új Intel HD Graphics 3000-es videokártya tesztje, amely során kiderült, hogy ha nem lesznek problémák driver szinten, akkor gyakorlatilag teljesen feleslegessé válnak a belépő szintű dedikált VGA-k.


Az NVIDIA nagy átnevező show-jának keretén belül a GT 540M nem meglepő módon nem sokkal gyorsabb a nála valamivel alacsonyabb órajelen ketyegő, de ugyanolyan magra épülő GT 435M-nél.


A Sandy Bridge architektúra vizsgálatánál már felhívtuk a figyelmet arra, mennyire keveset fogyasztanak ez új processzorok üresjáratban és ezt az akkumulátoros tesztek is könnyedén igazolták. Az integrált VGA-val mért dokumentum-olvasós teszt a mezei hatcellás teleppel majdnem nyolc óráig tartott, ami eszméletlen jó érték. Tekintettel arra, hogy az általunk használt Media Player Classic Home Cinema lejátszó programból még nem adtak ki olyan változatot, amely maximálisan támogatná az Intel legújabb videokártyáit, így a teszt filmet a dedikált GeForce GT 540M-mel játszottuk le, amely értelemszerűen sokkal többet fogyaszt a HD Graphics 3000-nél. Ennek ellenére több mint két óráig bírta szuflával a gép, amely megint csak egy döbbenetes érték, ha megnézzük a specifikációt. A maximális terheléssel elvégzett teszt természetesen már kimutatta, milyen erős géppel is van dolgunk valójában, de aligha lepődik meg bárki is a szűk 40 perces értéken.

Az Acer legújabb Aspire-jével sajnos nem voltunk maradéktalanul elégedettek, mert hiába a halk (de elégtelenhez közeli) hűtőrendszer és az erős hardver, ergonómiailag a gyenge billentyűzet már rövidtávon is képes bosszantani az embert. Aki viszont alkalmazkodó típus, annak nyert ügye van, ugyanis ezt leszámítva aligha lehet komolyabb panasz az 5750G-re, amely 250 ezer forintos árával bizony remek vétel, ha az ár/érték arányt tartjuk szem előtt. Az Intel új Sandy Bridge processzora és az abban szolgálatot teljesítő HD Graphics 3000 videokártya előtt le a kalappal. Úgy sikerült többlet teljesítményt elérni a korábbi generációhoz képest, hogy az üresjárati fogyasztást csökkentették és a maximális sem igazán nőtt. Izgatottan várjuk az új Core i3 és i5 mobil processzorok megjelenését.


A tesztben szereplő Acer Aspire 5750G notebookot a Ramiris Europre Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Acer Aspire 5750G
Pro:
+ elképesztően jó ár/érték arány
+ gyors hardverek
+ kategóriájában átlag feletti üzemidő
+ halk működés
+ jó touchpad
+ USB 3.0

Kontra:
- gyenge hangszórók
- terhelés hatására forrósodó alkatrészek
- gyenge billentyűzet
- még mindig csak 1 év garancia alapáron

Hivatalos honlap: Acer
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. psylocke
2011.02.07. 13:31
Ennyiért, ez tényleg ajándék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. somakb
2011.02.07. 15:11
A Core i5-2410M SB procis 5750G verzió volt az igazi jó vétel, 199.000 ért volt itt az Iponon, 4gb rammal, GT540M-el ugyebben a házban... csak gondolom ez is a csipszetmizéria miatt lekerült az Acer listájáról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. iteq47
2011.02.07. 15:14
ennyire csúnya a kijelzője, h nem fotóztátok le?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. norbi1017
2011.02.07. 15:49
Nagyon jol nez ki a gép belső alapján, de aki kifejezetten játékra venné annak sztem egy i5ös változat is bőven elég lenne, mert ez a proci játékok alatt max 20%on pörög... tapasztalatbol mondom i7es laptop-om van ati5730-al(ugyan az mint az 540m, 0% eltérés) és amig a videokártya 100on pörög a proci 20-30on...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Svidi
2011.02.07. 15:56
A táblázatban 2 év garancia van írva, mindenhol máshol a cikkben 1. Melyik a valódi?
Kár, hogy nem raktak bele kicsit ütősebb videókártyát, meg valami olyan hűtést, ami hidegen tartja a dolgokat ott benn egy kis zajért cserébe is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. leonsilver...
2011.02.07. 16:30
Tényleg jó cucc, viszont sosem értem hogy miért nem kerül be a játéktesztbe vmi MMO pl a WOW. Azt rengetegen játszák vagy szeretnék laptopon játszani. Érdekes lenne látni, hogy fut e értelmesen egy ilyen gépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gezu1025
2011.02.07. 16:45
leonsilver84 Fogod a wowra használt agyad és elkezdesz vele gondolkozni és megnézed, hogy a tesztelt játékoknak milyen a gépigénye és, hogy ahhoz képest milyen a wowé, és tudsz következtetni. De ha egy kicsit is értenél a dolgokhoz már a specifikációból rájöhetnél, hogy nincs az a wow ami ezen a cuccon ne futna olyan fps értékek mellett aminek a negyede elég lenne.

(de ezeket nem bántásból mondtam ne haragudj )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. insanity22...
2011.02.07. 17:33
Egy baja van ennek a gépnek: Acer...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Alvin_ti42...
2011.02.07. 18:00
Svidi: Egy év garancia van a termékre, ki fogom javítani a táblázatban is, köszönöm, hogy szóltál!

leonsilver84: a WoW konkrétan azért nem kerül be, mert gyakorlatilag bármelyik gépen fut, amelyben valami alap dedikált videokártya van, másrészt nem azért szokott belassulni, mert gyenge a gép, hanem mert néha már az engine nem bírja a strapát, ergo nem igazán lehetne valós különbségeket kimutatni x és y gép között. Arról nem is beszélve, hogy benchmark híján elég nehéz tesztelni egy MMO-t online mivolta miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. _DiEGO_
2011.02.07. 18:34
Miután online game - ezért plusz beleszól játékszerver telitettsége ( LAG ), sebessége , PING , szal egy online játékot igy teszteleni
Ha meg egy szerver-közeli helyen, optikai kábelen futó neten és rettenetes jó PING értékkel tesztelnének , az se volna reális, mert más-más a körülmény - még ha az adott gép ugyan az is . Mégha szuper is a laptop - egy mobilnet azért akasztaná játék folyamatosságát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. leonsilver...
2011.02.08. 01:36
Értem én.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Krike
2011.02.08. 11:39
insanity228: ne haragudj, hogy bántalak, de ez már rettenetesen a múlté. Nagyon sok gyártó a mai értékrend szerint ugyanazt, vagy rosszabb minőséget hoz, mint az Acer, ráadásul a szervízhátteret ismerve, még kiemelkedő is(tudtad hogy a dell 85%-ban újrahasznosított alkatrészeket használ a garanciális javításokhoz? És ez csak egy példa a nagy gyártókból.), hidd el, semmivel sem rosszabbak ezek a gépek minőségben a többi gyártótól, csak hajlamosak vagyunk a beidegződésekre. Mint pl. magyar embernél az autó német, pedig többségük egy kalap trutyit sem ér. Tehát ha az adott tipust nem ismered, kérlek tájékozódj, mielőtt véleményt alkotnál. Emellett persze azt is vedd figyelembe, hogy egy notebook fél-, egy évente jó ha átesik egy teljes tisztításon, és 2 évente újra érdemes kenni a hűtőbordákat a hőérintkezési felületeken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. insanity22...
2011.02.08. 11:49
Akárhány Acer gépet tapogattam meg addig (de igaz ez Asusra, MSI-re is, Packard Bellt meg hasonlókat meg se említem) egyik sem tudja az általam elvárt szintet kielégíteni. Nekem ez a véleményem.
u.i.: ugye rosszul értelmezem, hogy az Acer szervizét kiemelkedőnek jellemzed?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. oroszmtb
2011.02.08. 13:51
Ár-minőség tekintetében az egyik legjobb választás az ACER!
Nekem van egy msi és egy asus notebookom is. De az ACER nálam veri mindkettőt.
Mondjuk az Msi-t könnyen mert azzal csak a szívás volt és a hazai szervizét inkább nem jellemezném ,mert nem tudok olyan választékosan káromkodni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. sznoopy
2011.02.08. 20:30
Most nekem is egy Acer-om van, minden tekintetben hibátlan - kis magnéziummal megspékelve, ez tuti tetszene neked is, igaz nem egy alapmodell. Acer szervizzel egy a gond a távolság, de futár hozza - viszi és átlag 2 hét. Annó foglalkoztam ilyesmivel is, az MSI tényleg kritikán alul, tökéletesen egyet értek az előttem szólóval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. insanity22...
2011.02.08. 21:14
Konkrétan én is MgAl vázas gépet használok, Al borítással, ez sem 'alapmodell', ezért is vagyok rossz véleménnyel az Acerekről. Csak ránézek a fenti gépre és elsírom magam a zsanérjától. Ilyet 2011-ben be mernek vállalni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pistanew
2011.02.09. 13:50
Üdv mindenkinek írtam hozzászólást de nem jelent meg valamit eltoltam vagy sokat pepecseltem vele lehet azért,röviden ez a gép drága.
inkább nézzetek rá erre [LINK] szerintem jobb vétel

Üdv mindenkinek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hympyke
2011.02.10. 18:24
A linkelt cucc valóban jó anyag de az egy év gari egyenlő a semmivel nálam..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Movolif
2011.02.11. 00:50
hympyke: abszolút egyetértek... sok nagy cég méregdrága cucca van 1 évvel tolva, elég pofátlan dolog, főleg, hogy manapság már nem az örökkévalóságnak tervezik a hardwereket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. spy14
2011.02.21. 07:47
Nem tudni, hogy mikortól lesz újra kapható?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Caine
2011.08.08. 00:48
gyenge billentyűzet
én ezt az 1 dolgot nem értem
most épp laptopot keresek, és lehet nem jelentek meg még a mostani 200 ezres kategórába tartozó laptopok a cikk írásakor, de szörnyűbbnél szörnyűbb billentyűzetek vannak...
ennek szerintem teljesen jó, a kisebb 0-át szerintem nem nehéz megszokni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sonkolysom... Caine
2011.08.08. 01:03
Ilyenem van csak I5-2410M procival. Teljesen jó a bill!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jossy
2013.03.05. 21:20
Acer Aspire 5750g -hez keresnék 1 jo dokkolot mert soakt játszom rajta és melegszik tud valki ajánlani valmi jót ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!