iPon Cikkek

Acer Aspire 5830TG: Kifutót a kifutóra!

Dátum | 2011. 12. 19.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Ritkán volt eddig példa arra, hogy egy terméket az életciklusának utolsó felében kapjunk meg, ám ahogy mondani szokták, a kivétel erősíti a szabályt. Az Acer pár évvel ezelőtt útjára indított TimeLine szériája immáron a harmadik generációnál tart, ráadásul jövő év első felében jön a negyedik is valószínűleg még tavasz előtt. A 13”-os, illetve 14”-os változatok készletei már fogyatkoznak, viszont a legnagyobb verzióból bőven van még tartalék, ami kész szerencse, hiszen az idén elmaradt karácsonyi notebook ajánlónkban biztosan szerepet kapna.


A TimeLineX sorozatról elsősorban annyit érdemes tudni, hogy az Acer középkategóriás, nem üzleti felhasználásra szánt notebookjai tartoznak ide, melyek szálcsiszolt burkolatot, vékony kialakítást és erős hardvert kaptak, mind emellett a kategória átlagánál jobb üzemidőt is biztosítanak. A marketing maszlag kivételesen tényleg igaz és ezt sikerült megtartani három generáción keresztül is, bár a másodikról mi személy szerint nem tudunk nyilatkozni, csak a külföldi kollégák véleményére alapoztunk. Bár a gyártó nem elsősorban a játékos kedvű felhasználókat célozza meg ezzel a modellel, nyilvánvaló, hogy erős videokártyája és processzora miatt ez a réteg is régóta felfigyelt az Aspire 5830TG-re. Jártunkban-keltünkben sokan szegezték már nekünk az unalomig elcsépelt kérdést: „Játékra szeretnék notit, de ne legyen drága, viszont a billentyűzet fontos lenne.”. Nos, eddig elég kevés modellt tudtuk csak felhozni, ha a válaszadásra került a sor, de végre testközelből is megismerhetjük azt a résztvevőt, aki a képzeletbeli listánkon régóta szerepel, ám személyesen nem sikerült még összefutnunk vele.


Specifikációit tekintve egy teljesen hétköznapi noteszgéppel van dolgunk, talán az USB 3.0 az, amelyet ki lehet emelni a viszonylag erős videokártya mellett, illetve jelen pillanatban a 640 GB-os merevlemez is luxusszámba megy az elszabadult HDD árak miatt. A többi versenyzőhöz képest a közel 70 Wh-s kapacitással rendelkező akkumulátor is fantasztikus, de régről tudjuk, hogy a TimeLine sorozatok mindig is híresek voltak jó üzemidejükről, nem véletlenül. Bár a teszt a fent látható típusról szól, nem árt tudni, hogy alig 180 ezer forintért egy Core i3-mas változat is beszerezhető, ráadásul a hellyel ott sem kell szűkölködni, hiszen 500 GB áll a leendő tulajdonos rendelkezésére. Ha kinézelődtük magunkat a listán, érdemes tovább mennünk, mert ezt a gépet nem elsősorban a specifikációja fogja eladni, hanem mindaz, ami a személyes találkozásig sosem derül ki.


Bár a nekünk szánt változatban csak egy tápkábelt találtunk a hozzá tartozó tápegységgel együtt, a boltban megvásárolható példány ezen felül még egy kis dokumentációt is tartogat majd. Sajnos a Windows-os változatokhoz (itthon csak ilyeneket kapni) nem tartozik helyreállító lemez, így mindenképpen érdemes az első bekapcsolás után készíteni egyet, bár erre többször fel is fogja hívni a figyelmünket az Acer eRecovery névre keresztelt alkalmazása. Amennyiben ezt elmulasztanánk, a rejtett partíció még mindig mentsvárként szolgálhat.

Már nagyon régi az emlékünk az első generációs TimeLine-nal kapcsolatban, de zajszintben annak idején elég jól teljesített mind a 3810T, mind az 5810T. Az Acer különben is elég sokat fejlődött azóta, így ha csodát nem is vártunk az 5830TG-től, egy elfogadható zajszintet és átlagos melegedést mindenképpen, melyet nagyjából hozott is, bár a hőmérsékleti adatok picit alulmúlták a várakozásainkat. Üresjáratban mind a processzor, mind a videokártya 50 fok körül mozog, ami teljesen elfogadható, viszont a maximális terhelésnél mért közel 90 fok már kevésbé, hiszen mégis csak tél van, akármennyire enyhe is. Bár tény, hogy ekkora terhelésnek nem sokan fogják kitenni a gépet, mégis kellemetlen, hogy a készülék bal alsó része ebben az esetben nagyon felmelegszik. A zajszinttel amúgy komolyabb probléma nincs, nyilván 90 fokhoz közelítve már nem túl halk a noteszgép, de játékok alatt egy fokkal elviselhetőbb a helyzet (különben is mindig megkapjuk, hogy játékoknál az emberek fejhallgatót vagy hangfalakat használnak, így lassan irreleváns lesz ez a kérdéskör), internetezés és zenehallgatás közben pedig halk duruzsolásba megy át a lárma.


A Windows 7 a kategóriában megszokott pontszámokat mutatja, a lényeg számunkra a processzor és a játékra szolgáló videokártya. Bár ma már magától értetődőnek tűnik, de attól még tény, hogy az 5830TG-ben is két videokártya található, az egyik a processzorban lévő Intel HD Graphics 3000, amely komolyabb játékokon kívül gyakorlatilag minden másra remek, míg a combosabb 3D-s dolgokra ott az NVIDIA lassan leköszönő középkategóriás szörnyetege, a GeForce GT 540M 1 GB memóriával és referencia órajelekkel. Azt, hogy mikor melyik videokártyát szeretnénk használni, nyugodtan rábízhatjuk a rendszerre, de dönthetünk magunk is a kérdésről, viszont ilyenkor nincs meg a lehetőségünk arra, hogy az Optimus technológia lényegét (az alkalmazkodó képességet) kihasználjuk. A 4 GB központi memóriát a mai trendeknek megfelelően egyetlen modulként kapjuk meg, hogy aztán 5-6 ezer forint befektetésével ezt már akár a vásárlás pillanatában megduplázzuk.


A Western Digitaltól érkezett Scorpio Blue merevlemez halkan és elég tempósan teszi a dolgát, ráadásul zajszintje és hőtermelése is meglepően alacsonyan van, előbbi konkrétan nincs. Ha a gyárilag előtelepített (vagy utólag helyreállított) operációs rendszert használjuk, akkor a formázás utáni 596 GB-ot egyetlen partícióként kapjuk meg, leszámítva természetesen a rendszer helyreállításához fenntartott rejtett részt, amely 10 GB-ot vesz el.

Bár az Acer nem hangsúlyozza annyira a fejlett hangrendszert, mint az Asus teszi ezt a SonicMasterrel, attól még kiböki a szemünket a zöld clear.fi matrica. Ez pont elég ahhoz, hogy tudjuk, az átlagnál jobb hangkeltőket is kaptunk a pénzünkért, amely egyébként igaz is, de az Asus-féle Bang&Olufsen rendszerrel kár összehasonlítani és nem csak a dedikált mélysugárzó miatt. A magas és közép tartomány szépen beállítható, mélyhangból gyakorlatilag semmi nincs, viszont a hangtisztasággal és a hangerővel jól áll a készülék, rezonálásnak nyoma sincs.


Jöjjön az a rész, ahol a leköszönő TimeLineX széria igazán nagyot domboríthat. A bevezetőben már szó esett róla, hogy a gép bizonyos részei szálcsiszolt alumíniumból készülnek, nos, ez nem csak a fedőlapra, de a billentyűzet körüli ezüstszínű részre is egyaránt elmondható. Ahol műanyaggal találkozunk, ott is első osztályú a minőségérzet, sehol egy ujjlenyomatokat gyűjtő, csillogó borítás, minden matt, ahogy azt rajtunk kívül még sokan szeretik. Az átlagnál valamivel vékonyabb kialakítás hátránya, hogy a mérnökök kicsit áttervezték a gép alját, így a szerelés pár lépéssel többet vesz igénybe, ha mondjuk a merevlemezt vagy az akkumulátort szeretnénk kivenni, esetleg bepattintani a második memória modult. Bár a fotók alapján azt hihetné a kedves olvasó, hogy a hatcellás akkumulátor nem cserélhető, a valóság az, hogy mégis. Mellesleg ez a kék szín rendkívül dekoratívvá és már-már elegánssá teszi az 5830TG-t, kifejezetten üdének hat, hogy ebben a szegmensben a Samsung mellett más is hajlandó elszakadni az ezüst és fekete színek uralta kliséktől.


A billentyűzettel kapcsolatos kérdésekre hamar megkaptuk a választ, hiszen a remek alátámasztásnak és a jól eltalált nyomáspontnak köszönhetően kétségünk se lehet afelől, hogy az 5830TG kategóriájának egyik, ha nem a legjobb billentyűzetével rendelkezik. Bár az Enterrel összenőtt hosszú „ű” és a bal oldali Shifttel egybeolvadt hosszú „í” okozhatnak kisebb meglepetéseket, az összkép abszolút pozitív. Szintén feltűnhet még, hogy az alsó sorban található gombok magassága eltér a felettük lévőktől, de ennek mértéke nem zavaró.


A touchpadról is szinte csak jókat mondhatunk, hiszen a felülete a jobb fajta matt borítások közül került kiválasztásra, így visszafogottan gyűjti csak az ujjlenyomatokat, ráadásul érzékenysége is pont olyan, amilyennek az ember szereti. A multitouch gesztusokból nagyon sokat ismer, talán a hasznos felület nagysága az, amelyben alulmarad a mezőny többi tagjával szemben. A bal és jobb egér gombok halkan járnak, és bár nyomáspontjuk picit magas, nagyon könnyen nyomhatók, így a kezelésükkel nincs probléma.


Csatlakozókból ugyan nem vagyunk elkényeztetve, legalábbis, ami a különböző típusokat illeti, viszont USB portból négyet is kapunk, amely ritkaságnak számít, ráadásul ebből az egyik megfelel a legújabb 3.0-s szabványnak is, mi több, a rádugott eszközt a gép kikapcsolt állapotában is képes árammal ellátni. A kártyaolvasót és a visszajelző LED-eket elől találjuk, valamint itt kapott helyet az Acer notebookoknál abszolút nem jellemző akkumulátor töltöttség visszajelző is. Utóbbi két színnel dolgozik, kéket kapunk akkor, ha a telepben rendesen van még szufla, illetve narancssárgát, ha a töltöttség már alacsony szinten van.

A 15,6”-os kijelző a gép talán egyetlen olyan pontja, ahol lehetett volna még mit javítani, ám ahogy növeljük a fényerőt (amelyből tartalékunk van bőven), úgy kezd egyre jobb képvilágot biztosítani. Sajnos a fényes bevonat ezúttal tényleg fényes, napsütésben nem lesz egyszerű dolgunk vele, ugyanakkor a színeket nagyon könnyen be tudtuk állítani olyanra, amely már nem csak mások, hanem a mi szemünknek is megfelel. A látószögekkel picit hadilábon áll a készülék, de ez majdnem minden ebben a kategóriában található kijelzőre elmondható sajnos. A kávában megbúvó webkamera ellenben egész szép képvilággal bír, sőt, még a mesterséges fények is kevésbé fognak ki rajta, mint amikhez eddig szoktunk.

Bár az 5830TG minden főbb alkotóeleme járt már nálunk, az objektív képalkotás miatt természetesen mind a processzort, mind a videokártyát leteszteltük – jó szokásunkhoz híven.


A legkisebb – nem alacsony fogyasztású – Core i5 szépen teljesít továbbra is, bár nem minden felárat ér meg, hiszen az Acernél is egy közel 20 ezer forintos eldöntendő kérdés ennél a típusnál.


A GeForce GT 540M lassan másfél éve számít a legnépszerűbb középkategóriás mobil videokártyának, nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokáig kihúzza komolyabb kihívó nélkül, az AMD sajnos nagyon sokára kapott észbe, ráadásul egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány noteszgépben találkozhatunk a Radeon HD6750M-mel. Ahogy a grafikonon látható, ennél lényegesen jobb tempóra csak a GT 555M képes, erre a pontra még vissza fogunk térni az összegzésnél.


A nagykapacitású hatcellás akkumulátor meghozta a várt eredményt, hiszen az Aspire az összehasonlításhoz használt notebookok mindegyikét maga mögé utasította, legalábbis, ami a maximálisan elérhető üzemidőt illeti. Filmnézésnél is a kategória legjobbjaival volt egy szinten, a maximális terhelésnél pedig csak egy olyan gép tudta megelőzni, amely nála összességében jobb teljesítményt nyújt.

A tesztidőszak végére érve sajnáltuk csak igazán, mennyire elkéstünk a TimeLine sorozat harmadik generációjának tesztelésével. Az Aspire 5830TG személyében ugyanis egy meglehetősen kiegyensúlyozott notebookot ismerhettünk meg, amelynek természetesen nem csak jó, hanem kevésbé jó tulajdonságai is akadnak. Előbbihez a remek billentyűzet, a könnyen kezelhető touchpad, a felhasznált anyagok minősége, az USB 3.0 támogatás és az akkumulátoros üzemidő tartozik, míg elégedetlenek talán a melegedéssel és a csupán átlagos kijelzővel lehetünk. Bár megjelenésekor talán nem volt ennyire kiélezett a verseny ott, ahova pozícionálták, mára ez nem mondható el, ugyanis az Asus az N55SF-fel eléggé betalált a játékos kedvű felhasználók körében. A bő 35 ezer forintos felár ellenében nagyobb felbontású, ráadásul matt bevonatú kijelzőt, érezhetően erősebb videokártyát, halkabb hűtőrendszert, a kategória legjobb hangrendszerét, továbbá plusz egy év garanciát kapunk. Az Acer ugyanakkor jobb ergonómiájával emelkedik ki, hiszen mind a billentyűzete, mind a touchpadje jobb a leköszönő Aspire-nek, mint az N55SF-nek. Úgy gondoljuk, hogy mind a két termék megéri az árát, de igazán jó boltot Core i3 processzorral csinálunk velük, ennél fogva a lent látható plecsni is inkább a 180 ezres változatot illeti, kivéve akkor, ha a plusz 700 MHz-et tényleg ki tudjuk használni és hajlandók vagyunk kifizetni a Core i5 nagyjából 20 ezres felárát. Bár specifikációit tekintve a Lenovo Ideapad Y570A is vetélytárs lehetne, de minőségben elég távol van mind az Acer, mind az Asus megoldásától.A tesztben szereplő Acer Aspire 5830TG-t a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztre, köszönjük!


Pro:
+ jó billentyűzet
+ jó touchpad
+ minőségi anyagok használata
+ USB 3.0 és PowerOFF USB Charging
+ kategóriájában hosszúnak számító akkumulátoros üzemidő

Kontra:
- terhelés esetén kicsit hangos, de még inkább meleg
- nehezebben szerelhető az átlagnál
- a kijelző képminősége csupán átlagos és erősen tükröződik
- csupán egy év garancia

Hivatalos oldal: Acer
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

35. GaborGh
2011.12.19. 10:58
Sziasztok!

Nekem a teszt legutolsó mondata ütötte meg a fülemet:

"Bár specifikációit tekintve a Lenovo Ideapad Y570A is vetélytárs lehetne, de minőségben elég távol van mind az Acer, mind az Asus megoldásától."

Ezt a mondatot kifejtené nekem valaki bővebben, miért is marad el az Y570 minőségben az Acer és Asus mögött, mi a gond vele???

Mert én még csak jót olvastam és hallottam vele kapcsolatban, ellentétben az Acer-ről és Asus-ról, gyenge szerviz és support...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. sonkolysom...
2011.12.19. 11:11
Elmondom én röviden és tömören ez a laptop egy fos. Játék alatt túlmelegszik. Cpu belassul. Élvezhetetlen. Volt ilyenem kb 3napig. Ráadásul karcolódik gyűjti az újjlenyomatokat is.

Y570-pedig még jobb is minőségileg. Az 1Év garancia meg egyenesen röhej.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. sonkolysom...
2011.12.19. 11:14
Jah és a hab a tortán, hogy annyira túlmelegszik, hogy kikapcsol...
Hála az alul méretezett hűtésnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Alvin_ti42...
2011.12.19. 11:15
GaborGh: a billentyűzete az Acernek jobb, illetve az Y570 gyakorlatilag mindenhol fényes műanyagot kapott, a touchpadja rosszabb lett az elődjénél (Y560), továbbá minőségérzetről alkotott összkép se valami jó. Tesztre még nem volt nálunk (tervbe van véve, főleg, ha igény lesz rá), egy multinál ismerkedtem vele pár perc erejéig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. sonkolysom...
2011.12.19. 11:22
Nálam járt mind a két gép. Billentyűzete mind a kettőnek jó. Viszont az acer sokkal jobban szedi a koszt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Alvin_ti42...
2011.12.19. 11:29
sonkolyasoma: mi nem tapasztaltunk ilyen problémát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. buherka
2011.12.19. 11:29
Külsőre nekem tetszik a noti. Jó dolog azért ez a váltható grafikus alrendszer, főleg, ha az ember nem csak a teljesítményt hanem az üzemidőt is figyelembe veszi.
Mondjuk az anyagminőséggel szerintem ez is hadilábon áll. Persze valamit valamiért, valamin faragni kell, ha erős hardvereket akarunk. Egy-két szál csiszolt felülettől szerintem még nem kell hasra esni.
Azért ez is horpad rendesen úgyhogy ha valaki ilyent vesz, akkor csak finoman.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. sonkolysom...
2011.12.19. 11:35
Alvin_ti4200
Ha nálatok van még a gép akkor egy Furmark+Prime95-t nézzetek. Gpu rendben lesz. Viszont a cpu túl fog melegedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Alvin_ti42...
2011.12.19. 12:00
sonkolyasoma: sajnos nincs nálunk már, de rá fogok kérdezni az Acer Magyarországnál, hogy nézzék meg, én nem tapasztaltam ilyesmit, de ha tényleg így van, akkor az súlyos probléma. Rákérdezek továbbá a BIOS-ra is, köszi az infót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. sonkolysom... Alvin...
2011.12.19. 12:11
Köszönöm

De sajnos ez az összes 5830TG-nél így van amiben I5 és GT540 van. 1 höcsövön van a kettő és nem tud eléggé meghűlni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. hunmyke
2011.12.19. 14:03
Kíváncsi lennék, hogy HD6650-nel is ennyire melegedne-e...
Korábbi 5820TG-kkel nem volt ilyen baj, legalábbis bátyámé jól bírja, abban i5 430M és HD5650 volt. És az sem volt vastag szerkezet.

Nekem 7750G-ben i5 2410 + HD6650M sem fűt be ennyire, persze ez 17"-os és vastagabb némileg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. GaborGh sonko...
2011.12.19. 14:26
sonkolysoma:

Ne haragudj, de neked szövegértelmezési problémáid vannak...
Én nem ezt ezt kérdeztem, amire Te válaszoltál, de attól függetlenül egyetértek veled, mert szerintem is sokkal minőségibb egy Y570, mint a Csehszlovákok bosszúja 1 év garral, ezért nem értettem én is a teszt utolsó mondatát, hogy lehet az, hogy az Ipon az Y570-est az Acer alá pozicionálja, ráadásul nem is kicsit, hanem nagyon, ez számomra meglepő és mulatságos, főleg ha még figyelembe vesszük az Acer szervizét és szupportját...

LOL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. GaborGh sonko...
2011.12.19. 14:54
sonkolysoma:

Azt elfelejtettem megkérdezni, Te milyen notit használsz most?

Asus N55SF-ről mi a véleményetek?

Ti melyiket vennétek inkább Asus N55SF vagy Lenovo Y570

Thx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. GaborGh Alvin...
2011.12.19. 15:06
Alvin_ti4200:

Ez nagyon meglepett, hogy Te inkább az 1 év garanciával rendelkező Cseh remeket ajánlod, szervizestől, szupportostól , mint a Lenovo Y570-est...

Nagyon örülnék egy Y570-es tesztnek.

Egyébként szerintem a 200k-res kategóriából az Acer a gyenge GT540 és throttling problémák, 1 év gar miatt egyértelműen kiesik és a GT555-tel rendelkező Asus N55SF vagy Lenovo Y570 marad csak bent!

Ha kicsit feljebb lépkedünk akkor pedig a GTX560-nal szerelt Asus G sorozat a nyerő...

Persze csak akkor, ha a játék a fő felhasználási terület.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Alvin_ti42...
2011.12.19. 15:15
GaborGh: Az Acer szervize tudomásom szerint az egyik legjobb a régióban egy ideje. A Lenovo Ideapad Y570 és az Asus N55SF közül én mindenképpen az utóbbit választanám, ha belefér. Nagy felbontású matt kijelző (az 1600x900 opcionális, erre érdemes figyelni!), matt burkolat, erejéhez képest alacsony zajszint, nagyon jó hangzás. Sajnos az Y570-et még nem ismerem részleteiben, de ha az általam felsorolt indokok nem számítanak, akkor nyugodtan nézd meg azt is, hiszen olcsóbb az Asusnál. A garanciaidő pedig minden gyártónál bővíthető, Acernél nagyjából 10-15 ezer forintért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. buherka
2011.12.19. 15:20
GaborGh

Kis történelem...1993 jan. 1.-től már csak Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság létezik. Tehát legközelebb kéretik külön írni ha lehet.
Volt dolgom élőben is kipróbálni a lenovo Y570-es verzióját. Jó kis gép az is. A hűtése elég jól el van találva.
De azért a lenovo supportjáról is lehetne ódákat zengeni, ha mondjuk a garanciáról beszélünk. Erről is tudnék mesélni. De persze nem csak pozitív értelemben.
Mondom ezt úgy hogy nekem is lenovo gépem van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. GaborGh buher...
2011.12.19. 15:59
Buherka:

"Kis történelem...1993 jan. 1.-től már csak Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság létezik. Tehát legközelebb kéretik külön írni ha lehet."

Én kérek elnézést mindenkitől, hogy nem fogalmaztam elég világosan és lemaradtak az idézőjelek a "Csehszlovákról" amivel a "rendkívüli minőséget" próbáltam érzékeltetni és emiatt félreérthető voltam, azt reméltem átjön az irónia...

Bocsánatot kívánok még egyszer.


"De azért a lenovo supportjáról is lehetne ódákat zengeni, ha mondjuk a garanciáról beszélünk. Erről is tudnék mesélni. De persze nem csak pozitív értelemben."

Engem érdekelne mindenképp és megköszönném, ha nem publikus jöhet nyugodtan privátban.
A notiról is érdekelnének a negatív kritikák, milyen hibája van, mi az amivel elégedetlen vagy?

Köszönöm előre is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. GaborGh Alvin...
2011.12.19. 16:11
Alvin_ti4200

Köszönöm szépen a részletes válaszodat, bár nem értek mindenhol egyet veled, főleg a szervizek területén.

Én az Acer-t majdnem hogy az utolsó helyre tenném és inkább a bevált hazaikat tenném az első helyre, mint pl.

Toshiba, Fujitsu, Dell, HP, Lenovo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. hunmyke
2011.12.19. 16:46
GaborGh, nekem volt dolgom Acer garanciával.

Csütörtökön megcsörgettem őket, küldtek egy e-mail-t, benne egy esetazonosítóval és a GLS telefonszámával. Felhívtam a GLS-t, leegyeztettem velük, hogy Pénteken jöjjenek érte. Futár átvette Pénteken, következő héten szerdán már jelezték, hogy átadták a UPS futárnak, és Pénteken a GLS hozta meg. Nyomtattak hozzá két papírt, egy hibajelentést (abból kiderült, hogy csak az egyik memória volt meghalva), másik pedig a tesztelésről szólt.

Nem tudom 5 munkanapon belül megcsinálták, ez rossznak számít?

Az általad felsorolt márkákból, consumer kategóriás gépet talán a Lenovo-tól mernék venni. Ha üzleti akkor Dell, HP, Lenovo egyértelműen. Többiről nincs túl jó tapasztalatom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. nividdy
2011.12.19. 17:16
Nekem pontosan ez a gép van meg és büszke tulajdonosa vagyok. Rendkívül sokat válogattam ebben a kategóriában, eredetileg valamilyen Lenovo gépet szerettem volna, de aztán felfigyeltem az Acer gépére is. Alapvetően nem igazán szerettem a márkát, de úgy gondoltam teszek egy esélyt. Anno én 3 év garanciát kaptam rá (ajándékba) és teljesen elégedett vagyok vele. A hangzása kielégítő, a billentyűzet és a tapipad is. Ezek számomra rendkívül fontosak voltak. A kijelzőnek a szögei valóban rémesek, illetve napfényben nem túl szerencsés használni, de kárpótol a jó üzemidő. Használom játékokhoz is, valóban bal oldalt eléggé felmelegszik, de egy félórán belül teljesen normalizálódik a helyzet. Én elégedett vagyok vele, és csak ajánlani tudom, annak ellenére hogy Acer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sonkolysom... Gabor...
2011.12.19. 17:30
y570-t
De volt ilyen acerem is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sonkolysom... nivid...
2011.12.19. 17:32
kerlek akkor egy prime95+furmarkot indits el egyszerre. Hatterben pedig cpu-z ben nezd milyen szepen veszi vissza a cpu az orajelet mert tulmelegszik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nightmare1...
2011.12.19. 22:14
sonkolysoma

Igaz, hogy az Y570-ben csak egy kamu GT555 van? Notebookchecken olvastam, hogy csak egy emelt órajelű 550 van benne, ugyanúgy 96 cuda egységgel, és nem egy 144 cuda egységes gf106-ra épülő cuccos?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. GaborGh
2011.12.19. 23:35
nightmare13:

Nemcsak a CUDA magok száma határozza meg egy vga teljesítményét hanem, hogy mennyire gyors memória van rajta...

Y570 96 cuda mag, de DDR5-ös gyorsabb memória;
N55SF 144 cuda mag, de jóval lassabb DDR3-as memória, így közel azonos a teljesítményük összességében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Alvin_ti42...
2011.12.20. 00:49
GaborGh: nem is az NVIDIA lenne, ha nem kavarna ennyit a videokártyák számozásával...mint kiderült, három különböző maggal is készülhet GeForce GT 555M, aztán a felhasználó meg derítse ki, hogy merre áll arccal.

Lenovo Ideapad Y570 - GeForce GT 555M GPU-Z fotó

Bár a memória sávszélesség tényleg szép, nem lennék biztos benne, hogy a 96 shader miatt ér is valamit. Azt hiszem, záros határidőn belül meg kell néznünk egy ilyen masinát, mert túl sok kezd lenni a kérdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. GaborGh Alvin...
2011.12.20. 09:40
Alvin_ti4200:

Igen sajnos ebben az NV-ás témakörben igazat kell, hogy adjak, ez már tényleg kimeríti a vásárlók megtévesztését, főleg az amit a következő évtől művelnek, (mondjuk az AMD sem jobb, egy kutya, ők is hasonló átnevezési hullámra készülnek, mindenféle teljesítménynövelés nélkül...)

"Bemutatkoztak az „új” mobil GeForce-ok"

"Az NVIDIA hivatalosan is bejelentette a GeForce GT 635M, GT 630M és 610M jelzésű termékeket, melyek az előző generációs lapkákra építkeznek."

Csak a "drágakedves" marketinges urak azt felejtették el közölni, hogy ezek az új GeForce-ok egy az egyben megegyeznek az előző generációval és mindössze fejlesztés címszó alatt, egy "nagyon komoly" átnevezés történt

Erről csak ennyi a véleményem röviden és tömören:

Köszönjük Emese leülhetsz, elégtelen!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. sonkolysom... Alvin...
2011.12.20. 10:50
Ha 1-2nap alatt megvan egy ilyen teszt az enyemet felajanlom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. GaborGh sonko...
2011.12.20. 11:10
sonkolysoma:

Na végre egy önzetlen és nagylelkű felajánlás, ezt már szeretem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. GaborGh hunmy...
2011.12.20. 11:33
hunmyke:

"Nem tudom 5 munkanapon belül megcsinálták, ez rossznak számít?"

Nagyon szerencsés vagy és örülök neki, hogy neked ilyen jó tapasztalatok jutottak, sajnos az én ismertségi körömben elszomorítóak és elrettentőek a visszajelzések a hírhedt Brno-i szervizzel kapcsolatban, ezért én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy Isten óvjon mindenkit és a hazát is az Aspire-től, eMachines-től és "még kiválóbb" Packard Bell-től ...(


"Az általad felsorolt márkákból, consumer kategóriás gépet talán a Lenovo-tól mernék venni. Ha üzleti akkor Dell, HP, Lenovo egyértelműen. Többiről nincs túl jó tapasztalatom..."

Ok persze, az üzletiek egyértelműen ajánlhatók, megbízhatóak, de ez meg is látszik az árcédulájukon is, hogy nem szart dobtak össze 2 perc alatt, hanem kellő időt fordítottak a tesztelésükre szélsőséges körülmények között és persze külön respect a katonai szabványokat is gyártó szériáknak, melyek szinte elpusztíthatatlanok és nemcsak fémházzal, de fémvázzal is rendelkeznek...

Ja még annyit, hogy a Fuji a különválás óta már nem gyárt consumereket, hanem csak jó minőségű 3,4,5 év garos LifeBook-okat...

Acer-ből neked melyik modell van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hunmyke
2011.12.22. 11:20
GaborGh, nekem Aspire 7750G van.
Bátyámnak is van Aspire timelinex 5820TG-je, az is volt szervízben vinyócsere miatt. Kb 10 napon belül kézhez kapta a gépet.
Persze ezek egyszerűbb cserés esetek, egy alaplaphiba lehet már más lenne.

Hát én kicsit az üzleti és a szélsőséges körülményekre gyártott katonai gépeket is különválasztanám. Egy Thinkpad elég jól bírja, de mégsem egy Panasonic Toughbook kategória. Más körülményekhez gyártották mindkettőt. Ha már üzleti azért megérdemli, hogy megemlítsük a kategóriában az Acer Travelmate-eket, elvégre Mg vázt, matt kijelzőt megkapták, igen a billentyűzete ugyanolyan vacak, mint az Acer-ek jelentős részében.

Elismerem a Lifebook-okkal nincs nagy tapasztalatom, egy-két véleményt halottam róluk, ott ódákat zengtek róla.
De a régi FUSI-król elég sok panaszt hallottam.

Korábbi Acerekről volt elég sok panaszt. Sőt még a kezemben is megakad egy-két hibás példány. És szidom is a vásárlót azzal, hogy miért nem bővítette meg +2 év garival, 15k-t kiad pluszban és akkor van 3 évig egy gépe, így most 1,5 év után negyedéért ha el tudja adni.
Az újabbakról (nem olcsó 130k alatti kategóriásak) viszont elég jók a visszajelzések.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zsoooooti
2011.12.22. 18:25
Na akkor most kéretik rám figyelni! Nekem volt ilyenem, 7XX gigás, 2Gb ramos VGA-val, eladtam pár hetesen mert használhatatlan, az akku fix, jó belefér, de az nem ,hogy a cpu és a vga olyan meleg, hogy bekapcsol a cpu throttling! Pár perc játék után cpu 1200Mhz és nem moccan erről. Aki megvette tőlem ő is tovább adta ez miatt, hűtőpaddal sem használható, innentől meg felesleges ez a vga bele. Életem eddigi legnagyobb notis hibája volt megvenni ezt.... Azóta sem vettem mert elegem lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hunmyke
2011.12.23. 11:24
Zsoooooti, hát játékra biztos nem vékony gépet vennék, azokban mindig összenyomják a hűtést.
Továbbá tök mind1, hogy milyen laptop, +hűtőpad nélkül tuti nem játszanék. Eleve nem csak a CPU-t terheled játék alatt. És jelentősen csökkented így az élettartalmát, erről már korábban is fórumok zengtek.
Itt az én példám, vettem egy 7750G-t, ami 17"-os, gyártanak belőle i7 + HD 6850-es verziót, ami messze melegedősebb. Na most ha azt le bírja hűteni, akkor a saját i5 + HD 6650-esemet röhögve. És nincs CPU órajel csökkentés, meg egyéb problémák. Egyébként nálam hűtőpad nélkül is bírja a játékot.

Laptopvásárlásnál nem csak a hardvert kell figyelembe venni.
Egy haverom hasonló gépet vett, csak 14"-ban, grafikus munkákat végez + suliban használja. Neki teljesen megfelel, nem terheli játékokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. arin
2011.12.27. 19:19
Egy Y570 -es tesztnek én is örülnék!!

Bár én nemrég vettem egyet (én konkrétan elégedett vagyok vele), de például más laptopokkal való összehasonlítására tök kíváncsi lennék.

Egy Acer Aspire 7750G est néztem össze vele, de csak egy rövid ideig, az én Lenovóm gázkazán módjára ontotta a hőt játék közben -persze csak a hűtőnyilásnál- , míg az Acer annyira nem izzott... más felületén nem éreztem melegedést, talán a bekapcsológomb körül, szerintem ott lehet a videókari, vagy valami hőelvezető cső vagy nemtudom. Egy két notit nyomkodtam még futólag, de ezekből a tapasztalatokból kiindulva, ha megint laptopot kéne vennem, ugyanezt választanám.

A laptophűtésről meg annyit, hogy szereztem egy kiszuperált lehel hűtőpolcot, hátul kétoldalt két lábszerű támasztékkal megemeltem, rászerkesztettem egy régi házventilátort, meg a szekrény alján találtam egy állítható feszültségű adaptert, azt összehoztam a ventivel --> kész a laptophűtő (állítható ventilátor sebességgel!) Annyira nem vágom mennyit érhetnek ezek a cuccok a boltban, szerintem laptopfüggő az is, hogy mennyi levegőt tudsz pluszban a gépbe fújni, én mindenesetre a "6-10 ezer forintért már jót kapsz" -on felbuzdulva raktam ezt össze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. GaborGh
2012.02.01. 13:44
Ezt nektek

Végre megérkezett a várva várt Lenovo Y570 tesztje, mely a 200e-s árkategóriában különösen ajánlott vétel a játékosok számára...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SShadow82
2012.02.07. 21:53
GaborGh:

"Ez itt a reklám helye:"

Az itt kapható ASUS N55SF-S2145V Fehér most az egyik BestBuy kategória

Jogtiszta Win7,nagyobb felbontású kijelző, mélynyomó és ami nem utolsó
Teljes értékű GT555M nem a 96shared,DDR5ös mert hogy a notebookcheck-et idézzem: "just a fast GT 550M" ami egy emelt órajelű GT540M
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!