iPon Cikkek

Acer Aspire 5920G - koronát a királynak

Dátum | 2007. 07. 20.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK


Az Acer a Travelmate sorozat legújabb tagjával bebizonyította, hogy a megújulás sikerre váltható és úgy néz ki jelen cikkünk alanyával sincs ez másképpen. A Gemstone becenévre hallgató Aspire 5920G a cég legújabb Santa Rosa alapokra építkező notebookja, amelyet kifejezetten utazó játékosoknak találtak ki. Ha csak a paramétereket nézzük, gyakorlatilag pár sor után odaítélhetnénk neki a "Legjobb vétel" díjat.


Miután a dobozon áthámoztuk magunkat egyből belekezdtünk a recovery partíción csücsülő Windows Vista Ultimate telepítésébe, amely meglepő módon nem tartalmazott magyar nyelvű változatot, így mi az angolt választottuk. Mivel a gép erősen hiánycikk idehaza, úgy gondoljuk, hogy a külföldről való behozatal miatt nem találtunk még magyar nyelvű telepítőt, de ez egészen biztosan változni fog az elkövetkezendő hetek során. Mindazonáltal a telepítés ugyanannyi ideig tartott, mint az egy hónapja bemutatott Travelmate 5720G esetében, a teljes rendszerfelállás nagyjából 45 percet vett igénybe. Az előtelepített programok között a cég saját termékein túl megtaláljuk a Symantec Norton Internet Security 2007-es csomagját, az NTI DVD-író programját és a 60 napos Microsoft Office 2007 próbaváltozatát is. A DVD filmek zavartalan élvezetéről a Cyberlink PowerDVD 7.0 gondoskodik.A notebook mellé a tápkábelen és az akkumulátoron kívül csupán a szükséges kézikönyvek és használati útmutatók járnak, minden más a merevlemezen foglal helyet.

Tekintettel a rettenetes hőségre, nem volt túl nagy elvárásunk a gép zajszintjével és hőtermelésével kapcsolatban, hiszen a teszthelységben is közel 30 fokot mértünk. Ez rá is nyomta a bélyegét a szellőzésre, hiszen a notebook alapjáraton sem üzemelt túl csendesen, pláne ha leterheltük. Sajnos a szellőzőnyílások nem túl méretesek, így a felmelegedett levegő túl lassan tud távozni a gépházból.


A mobil T7100-as processzort már nem kell bemutatnunk, a Travelmate 5720G-nél pontosan ugyanezzel a típussal találkoztunk, az egyik legolcsóbb Merom magos processzor a piacon, teszi a dolgát, ahogy kell. Üzemi hőmérséklete még a fejlett energiagazdálkodást kihasználva is 50 fok körül mozgott, ami erős terhelésre akár 75 fokig is emelkedett. Ha emellé bekapcsoltunk egy olyan alkalmazást, amely a videokártyát is kihajtja ez az érték átlépte a 80-as értéket is. Ez az iszonyú forróság a bal oldalon ütközik ki, és főleg két helyen érzékelhető. Az egyik a billentyűzet alatt, a másik a billentyűzet fölött. Utóbbi nem probléma, előbbi viszont könnyen a hosszú ideig tartó gépelés rovására mehet.Az egész gépezet legérdekesebb darabja kétség kívül a videokártya, amely az Nvidia legújabb DirectX10-es sorozatából került ki. A GeForce 8600M GT a jelenleg kapható legerősebb DX10-es mobil GPU, 32 Unified Shader egysége 950 MHz-en, grafikus magja 475 MHz-en, míg a 256 MB integrált DDR2-es memória 800 MHz-en üzemel. Ha a lapkán található mennyiség nem lenne elég, a rendszermemóriából további 768 MB nyerhető ki. A videokártya órajelét három lépcsőben szabályozza a PowerMizer segítségével, 2D-s megjelenítés esetén csupán 100 MHz-en "zakatol" a grafikus mag, a feszültség csökkenésről nem tudtunk bizonyosságot szerezni. Hőség ide, órajelcsükkentés oda, a GPU még internetezés közben se tudott 60 fok alá lecsúzni, teljes terhelésen (amennyiben a processzor mindkét magját is terheltük) a maghőmérséklet egészen 92 fokig kúszott fel, amely már-már kritikusnak mondható, egyszer túlmelegedés miatti szoftveres hibával is találkoztunk. Ennek ellenére biztosra vehető, hogy az enyhébb időjárási körülmények esetén a gép teljesen ura a helyzetnek, a hirtelen jött kánikula sajnos nem kíméli a műszaki árukat sem.


A 160 GB-os merevlemez ezúttal a Seagate-től érkezett, a felosztása hasonló, mint a Travelmate-é. 10 GB-ot elkülönített a gyártó az operációs rendszernek és a telepítőcsomagoknak, ez az ún. Recovery partíció. Innen elméletileg bármikor visszaállíthatjuk és újratelepíthetjük a rendszert. A maradék 150 GB-ot kétfelé osztották, ez nem túl előnyös, tekintve, hogy a rendszer partícióra 20 GB-nál többet felesleges áldozni még a Vista esetében is, így ajánlott egy átpartíciónálás egy erre szakosodott programmal. A sebességmérés folyamán megtapasztaltuk, hogy a Seagate Momentus sorozata bizony rendesen rávert az eddig nálunk járt notebook wincheserekre.A DVD-író pontosan ugyanaz az LG GSA-T20N, amely a Travelmate-ben volt, ám itt még szilárdabb felfüggesztést kapott, így a kezelése roppant kényelmes és meglepő módon olvasás közben alig hallatszik valami a meghajtóból, abszolút piros pontot érdemel. Nincs is annál borzasztóbb élmény, mint egy rezonáló, zajos DVD olvasó mellett ücsörögni.

Jöjjön végre egy apróbb negatívum, nehogy úgy tűnjön, hogy a legújabb Aspire-ön nem lehet hibát találni. A billentyűzet sajnos nem sokat változott a Travelmate-hez képest, talán a nyomáspontja valamivel magasabban van, és nem hajlított, így könnyebb rajta gépelni, de ezen kívül ugyanaz a puhaság jellemzi, mint testvérét. Ezalatt a pár nap alatt meg tudtuk szokni, de a keményebb billentyűket még mindig jobban szeretjük.

(a nagyításhoz kattints a képre vagy ide!)

Az embert mindig érik meglepetések. Nem is számítottunk rá, hogy a Travelmate után az Acer egy ilyen kiváló kijelzőt tud kölcsönözni az új Aspire-nek. Az AUO2774-es panelje kétség kívül a jobbak közé tartozik, bár TN panelje miatt nem fogja az éllovasok között végezni. A magas kontraszt és fényerő mellett az igazán kiemelkedő teljesítmény a 8 ms-os válaszidő, amely minden eddiginél kevesebb utánhúzást biztosít a felhasználó számára és ez bizony a mindennapokban is nagyon jól nyomon követhető. Az 5720G-nál látott panelhez képest a színek is élethűbbnek hatottak, igaz az optikai szűrő erősen eltorzítja a képet. A betekintési szögek a szokásosak, alulról nagyon gyorsan sötétedik, felülről tejfölös, oldalról pedig színt veszít.A Travelmate-nél látott bal oldali gyorsindító gombok itt is megmaradtak, sőt továbbiakal egészültek ki a jobb oldalon. Ezek már érintőgombok, amelyeket sajnos véletlenül is meg lehet nyomni, nekünk egyszer-kétszer sikerült is, jobb, ha az ember megszokja a helyüket.


A Touchpad is eltér az eddigiektől. A kurzorpad tisztességgel teszi a dolgát, viszont a bal és jobb egérgombok túlságosan kopognak, használat közben az embernek olcsó műanyag érzése támad tőle. A Travelmate-nél ezt jobban csinálták a tervezők.


Sajnos a hangki- és bementek ismét elöl foglalnak helyet, ez az asztali használatot némileg megnehezíti kábelezés szempontjából, de nem olyan nagy tragédia. Ami sokkal inkább aggasztó az a memóriakártyaolvasó, amely túlságosan beesik a felső perem síkja alá, így javarészt csak a gép megdöntésével használhatjuk (kivéve, ha remek körmeink vannak). Ezt elég súlyos hibának tartjuk, egy oldalra helyezett olvasóval sokkal könnyebben boldogulnánk.
A gép jobb oldala mondhatni dögunalom, a DVD-írón kívül egyetlen USB port árválkodik itt, az is teljesen felelslegesen, hiszen általában mindenki igyekszik szabadon hagyni a DVD meghajtó környezetét. Hátul csak a tápcsatlakozóval és a szorosan mellette elhelyezkedő szellőzőnyílással találkozhatunk, amely egyben a leghuzatosabb része a gépnek. Bal oldalt bővítőhelyek egész tárháza fogadja a felhasználót. Ezek közül csak az újdonságot emelnénk ki, amely nem más, mint a HDMI, amelyen az integrált hangkártya segítségével audiojeleket is kiküldhetnünk, ezzel spórolva egy kábelt. Minősége jó, LCD TV-re kötve a gépet impozáns látványban volt részünk.


A kávába épített webkamera pontosan ugyanaz a típus volt, amelyet a Travelmate-nél láthattunk, minőségbeli eltérést sem tapasztaltunk. Egyetlen különbség viszont van, ugyanis ezesetben a webkamera teteje egyben a fedőlap nyitókapcsolója is, így vigyázzunk a használatánál. Forgatni ennek megfelelően nem is lehet.

A gép mellé csomagolt 8 cellás akkumulátor elég meggyőzően teljesített. Minimális terhelésnél nagyjából három és fél óráig húzta WiFi-vel, Bluetooth-szal és infrával. A teljes terheléses tesztet (processzormagok és videokártya 100%-on) egy és negyed óráig bírta, ez a Travelmate-nél jobb eredmény, ám azt is szem előtt kell tartanunk, hogy ilyen terhelésnek nagyon ritkán tesznek ki egy notebookot.

Az Acer legújabb, Gemstone fantázianévre hallgató Aspire 5920G-je meggyőzött minket arról, hogy remek vétel. A valamivel 300 ezer forint alatti bruttó árért gyakorlatilag egy komplett erőművet kapunk, amelyben minden alkatrész passzol a másikhoz. A nagyszerű készülék eszméjét egyedül a gyenge, ellenben az átlagnál hangosabb hűtőrendszer és az erős melegedés árnyékolja be. Más kivetnivalót - bár nagyon kerestünk, de - nem találtunk a készülékben. Különösen ajánlott vétel!


Hivatalos honlap: Acer Magyarország
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. amazing
2007.07.20. 11:21
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alvin_ti42...
2007.10.13. 16:42
nagyon jó minőségű, nem recseg-ropog, nem kelti piaci kinézet hatását, amolyan trendi (pozitív értelemben).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bako
2012.02.23. 20:28
Még mindig használom, Crysis 2 még elfut rajta és a legújabb COD is Kiváló vétel volt ez 5 éve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!