iPon Cikkek

Acer Aspire E15: Színes egyéniség

Dátum | 2014. 07. 04.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Április utolsó napjaiban mutatta be az Acer legújabb szériás noteszgépeit, melyek közül elsőként az E15 névre hallgató Aspire tette tiszteletét nálunk. Az idei évtől ismét csavartak egyet a számozásokon és a már megszokott modell neveknek búcsút kell mondanunk. Ami a kategóriákat illeti, a helyzet nem változik, az E14 és E15-ös modellek (amelyek E5-4xx és E5-5xx néven lesznek kaphatók hivatalosan) továbbra is a belépőnél eggyel jobb szintet célozzák meg és körülbelül 100 ezer forinttól egészen 200-210 ezer forintig lesznek kaphatók. A kínálat nagyon széles, hiszen nem csak Intel, hanem AMD processzorral szerelt változatok is piacra kerülnek majd, illetve videokártya terén is lehetőségünk lesz választani a Radeon Rx, illetve a NVIDIA GeForce 800M család között.
A divatot kedvelők bizonyára örülnek majd, hogy a 14”-os E14 hat, a 15,6”-os E15 pedig öt különféle színben is megvásárolható lesz. Nálunk egy piros változat járt, de ezen kívül elérhető lesz még ezüst, fekete, barna, zöld és kék is. Ami a kijelzőt illeti, 1366x768, illetve 1920x1080 pixeles felbontású panelek között választhatunk, utóbbiból matt és fényes változat is elérhető lesz, melyek közül a fényes érintés-érzékeny bevonatot kap (és vélhetően IPS technológiát használ, kiindulva a kisebb, V11-es modellből). Optikai meghajtót csak az E15 kap, ez – a kategóriának megfelelően – nem cserélhető.
Nálunk egy igencsak jól felszerelt változat járt, ugyanis a kijelző bár nem volt érintés-érzékeny, de 1920x1080-as matt panelt kapott, a Core i5-ös processzor mellé pedig a szériánál elérhető leggyorsabb videokártya, a GeForce 840M került, amelyhez az Asus legújabb üzleti szériás B551L névre hallgató gépénél már volt szerencsénk. Tekintettel arra, hogy az E15 vékonyabb, mint a kategória átlaga, a tömege egész baráti, alig 2 kg. Az 54 Wh-s akkumulátor egész jól hangzik, a gyártó szerint akár 7 órás üzemidő is elérhető általa. Az E14 és E15 család forgalmazása hazánkban várhatóan júliusban kezdődik, a tesztben szereplő példány nagyjából 200 ezer forintért vihető majd haza Windows 8.1-gyel és 2 év garanciával. A készülék mellé mi kivételesen csak egy töltőt kaptunk, de a boltokba kerülő változatokhoz se jár majd sokkal több minden, némi dokumentációnál többre ne számítsunk.
A hűtőrendszer tisztességgel végzi a dolgát, de jócskán elmarad az októberben nálunk járt E1-472-étől. Bár abban nem volt dedikált videokártya, rettenetesen hűvösnek és csendesnek bizonyult, ezzel szemben az E15-nek azért van hangja. Normál használat mellett mondjuk nem sok és a hőmérsékletek is rendben vannak, de amint kiaknázzuk a processzorban és a videokártyában rejlő lehetőségeket, a bal oldalon található szellőző nyíláson keresztül igencsak meleg levegő kezd el kiáramlani és a zajszint is érezhetően megemelkedik, bár zavaróvá sosem válik. A burkolat billentyűzet felőli része szerencsére nem melegszik át vészesen, inkább az alsó részre kell odafigyelni, annak is a szellőző nyílás körüli részére, ott átélhetünk meleg pillanatokat, ha ölbe vesszük a masinát. A processzort 84, a videokártyát 78 fokig tudtuk felpiszkálni, de ilyen terhelésnek aligha lesznek kitéve. A processzor választék nagyon széles, a kétmagos Celerontól a szintén kétmagos Core i7-ig mindent találunk, a döntő többség alacsony fogyasztású verzió, így működésükből fakadóan az E15-öt érdemes dedikált video vezérlővel rendelnünk, ha bármilyen komolyabb, videokártyát is megizzasztó alkalmazást tervezünk futtatni. Videokártyák terén is kedvünkre válogathatunk, a Radeonok közül az R5 és az R7 sorozat képviselői közül mazsolázhatunk, míg a GeForce-ok esetében az új 800-as széria két képviselője, a 820M, illetve a 840M került be a repertoárba. Bár hivatalos információt még nem találtunk, de várhatóan az AMD processzorral szerelt példányok kapják a Radeonokat, az Intel CPU-val rendelkezők pedig a GeForce-okat. Ez azért is lenne logikus, mert így az AMD APU-kban lévő integrált videokártya segíteni tudná (CrossFire-ben) a dedikált VGA-t, azaz a teljesítményük, ha nem is adódna össze, mindenképpen jelentősen nőne.
A tesztpéldányban egy GeForce 840M igyekezett kiszolgálni a játékos kedvű felhasználókat. Szerencsére – ahogy az Asus B551L esetében is – megint Maxwell magos változattal volt dolgunk, melynek előnyét az üzemidő vizsgálatánál láthatjuk majd. Ami az órajeleket illeti, azok teljesen megegyeztek az NVIDIA által ajánlottal, így könnyedén kimutatható, mekkora hatása van a processzor órajelének és/vagy cache memóriájának a játékok alatt mutatott teljesítményre, ugyanis a már említett Asus üzleti notebookban egy szintén kétmagos, alacsony fogyasztású, de Core i7-es processzor dolgozott. Magától értetődő, de azért a rend kedvéért leírjuk, hogy természetesen az NVIDIA Optimus technológiája (amellyel szabályozni tudjuk, mikor melyik (dedikált/integrált) videokártyát szeretnénk használni) itt is megtalálható, így a hosszú üzemidő és a jó teljesítmény is rendelkezésre áll, igaz, nem egyszerre. Az alaplapon két memória foglalatot találunk, melyekbe összesen maximum 16 GB RAM-ot tehetünk.
A merevlemez kínálat 320-1000 GB közötti HDD-ket tartalmaz, mindegyik modell szigorúan percenként 5400-as fordulatszámmal működik, ennél fogva sebességük is visszafogottabb. A tesztpéldányban lévő 500 GB-os verzió egy hang nélkül, viszont nem túl gyorsan tette a dolgát, legalább egy kiegészítő, kis kapacitású SSD elfért volna mellette – hibrid merevlemezekkel ugyanakkor az E15 nem lesz kapható. Bár az áprilisi sajtóanyagban még remek hangszórókról szóltak a hírek, a tesztkészülék inkább csak egy erős közepes szintet ütött meg. Hangerejével abszolút nem volt gond, viszont a hangtisztaság már nem tartozott az erősségei közé, mélyhangot pedig úgy általában se szoktunk keresni egy nem prémium audio rendszert tartalmazó noteszgépben.
A piros, vagy inkább bordó készülékház mindenképpen dob a készülék hangulatán, hiszen dizájn tekintetében a jól bevált receptet követte az Acer mérnökgárdája.
Dacára annak, hogy a készülék jelentősen vékonyabb az átlagnál, a felső borítás meglepően robusztus, érzésre egy átlagosnál nagyobb nyomást is kibírhat. A felülete alapvetően matt, az ujjlenyomatokat ettől függetlenül minimális ugyan, de gyűjti.
Ugyanez a helyzet a gép aljával, amelyet nagyon sok csavar kitekerése után próbálhatunk meg kinyitni, hogy elvégezzük a szükséges bővítéseket, esetleg idővel a takarításokat. Ha a legfapadosabb változat is ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik majd, akkor nem érhető szó a ház elejét. A zsanérok kellően erősek, stabilan tartják a helyén a 15,6”-os kijelzőt.
Kivételesen a klaviatúrával is elégedettek voltunk, hiszen végre kapott egy megfelelően stabil alátámasztást, így nem volt kérdés, hogy a kellően mély nyomásponttal rendelkező gombok sokaságából egy, az átlagnál érezhetően jobb billentyűzet kerekedik ki. Háttérvilágítást sajnos nem kapott, illetve opcióként sem rendelhető az E15-höz.
A touchpad érzékenységével nem voltunk megelégedve, hiszen túl alacsony volt, szinte maximálisra kellett állítani, hogy kellemes legyen a használata a mindennapokban. Ami ennél is nagyobb probléma volt, hogy néha egyszerűen nem működött, ilyenkor jellemzően az újraindítás oldotta meg a dolgot vagy egy USB-s egér csatlakoztatása, majd eltávolítása. Elképzelhető, hogy driver problémával állunk szemben, meglepődnénk, ha a kereskedelmi forgalomba kerülő E15-ökön ez a hiba jelentkezne. Ezt leszámítva a felület elég nagy és az ujjunkat is könnyedén mozgathatjuk rajta, az integrált gombok használata viszont nem túl kényelmes, ugyanis a sarkokhoz közeledve már nagyon könnyű őket megnyomni, így erre érdemes odafigyelni. Holtjátékuk és köztes állásuk szerencsére nincs.
Ami a csatlakozókat illeti, minden szükségeset megkapunk, talán egy negyedik USB elférhetett volna, főleg annak tükrében, hogy csak a bal oldali támogatja a legújabb 3.0-s szabványt. A kártyaolvasó elöl kapott helyett, így használata nem éppen a legkényelmesebb. A 15,6”-os 1920x1080-as kijelző matt bevonatot kapott (hurrá!), viszont TN technológiára épül (nem hurrá!), ami azt jelenti, hogy a betekintési szögei nem túl acélosak (főleg vertikálisan). Ezt a technológiából fakadó problémát némileg ellensúlyozza, hogy a színei egész szépek (egy TN-hez képest), a vonalélesség pedig egyenesen kiváló, így a szöveg olvasással nem lehet gondunk. A fényerő elég tág keretek között állítható, a minimum érték pont kellemes egy sötét helységben, a maximális pedig még éppen rendben van napsütéses időben.
A nálunk járt tesztpéldányban a szokásos Core i5-4200U névre hallgató Intel Haswell processzor dolgozott, teljesítményét jól ismerhetjük már pár korábbi notebooknak köszönhetően.
Pont kapóra jött, hogy megvizsgáljuk, mennyit dob a játékok alatt mutatott teljesítményen a szintén kétmagos, de magasabb órajellel és több cache memóriával rendelkező Core i7 egy középkategóriás mobil videokártya esetében. A GeForce 840M ugyanis már van elég erős ahhoz, hogy legyen értelme elgondolkodnunk azon, megéri-e az a nagyjából 20 ezer forintos felár a Core i7-es változatért.
1366x768
Nos, a helyzet az, hogy nincs. Hiába a ma már alacsonynak számító 1366x768-as felbontás, már itt is csak a régebbi játékoknál nyerünk egy keveset a gyorsabb processzorral.
1920x1080
1920x1080-as felbontás esetén már akad bőven játék, melynél vissza kell vennünk a részletességet közepesre vagy alacsonyra, hogy játszható (átlag) értékeket kapjunk, de ezen nincs mit csodálkozni, elvégre, ha nem így lenne, kinek kellene a GTX 860M?
Üzemidőt tekintve nem sikerült elérnünk a gyártó által meghatározott maximális 7 órát, 6 és fél óra után konnektorért kiáltott az E15, pedig minimum fényerőn használtuk és gyakorlatilag semmilyen terhelésnek nem tettük ki. A maximális fényerő melletti Full HD filmnézés 3 óra 53 perc erejéig lehetséges, míg, ha igazán meghajtjuk a gépet, akkor 1 óra 7 percünk van arra, hogy ezt utazás közben kiélvezzük.
Az Acer Aspire E15 végre egy olyan, megfizethető Acer notebook, amelyért ugyan lelkesedni nem igazán lehet, viszont megelégedéssel használni igen. A különböző vidám színekben elérhető noteszgépnek igazán gyenge pontja talán csak a touchpadje, a többi része megugorja a lécet. A hűtőrendszer ugyan viszonylag halk és az alkatrészeket nem is engedi megsülni, az alsó burkolatra már sokkal kevésbé vigyáz. Az 1920x1080 pixeles TN kijelző a látószögeitől eltekintve, ha nem vagyunk maximalisták, akkor egyáltalán nem okoz majd csalódást, a gépben található processzor-videokártya páros pedig kompromisszumokkal ugyan, de még ekkora felbontásra is elegendő lehet. Az üzemidő sajnos csak átlagos, de bő 4 órát azért el lehet használni a gépet, ha nem ragaszkodunk a maximális fényerőhöz és főleg netezünk. Az E15 kapható lesz 14”-os változatban E14 (E5-4xx) néven, bár a hazai premier már megvolt, a kínálat még nagyon szegényes, így a következő hetekben érdemes lehet nézni a webáruházat, ha valaki szimpatizál velük, ugyanis nagy valószínűséggel a kínálat rohamosan bővül majd. Legnagyobb ellenfélnek a szintén nemrég piacra dobott Dell Inspiron 3542 tekinthető, reméljük, hamarosan lesz rá lehetőségünk, hogy összehasonlítsuk a két készüléket.
A cikkben szereplő Acer Aspire E15 típusú noteszgépet a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, melyet ezúton is köszönünk! Pro: + GeForce 840M, mint opció + nagy felbontású matt kijelző + meglepően masszív burkolat + sok színben kapható + a hűtőrendszer az esetek túlnyomó részében halkan teszi a dolgát + végre egy elfogadható Acer billentyűzet Kontra: - hiába nem rossz az 1920x1080-as TN kijelző, biztos, hogy lesznek, akik hiányolni fogják az IPS változatot - a touchpad nálunk elég hektikusan működött (tesztpéldányról van szó) - az üzemidő csak átlagos - csak egy USB 3.0 csatlakozó Hivatalos honlap: Acer Vásárlás: Irány a webáruház!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. zsigaa94
2014.07.04. 12:07
Nagyon jónak tűnik viszont szomorú,hogy 2014 nyarán még mindíg pro az ha egy laptopnak fullhd a kijelzője. Egyedül az az u-s processzor szúrja a szemem épphogy jobb mint a 2 éves i3 2350m-em, igaz fogyasztás sem utolsó de teljesítménybe nem túl fényes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. LoGA
2014.07.04. 12:39
Optikai meghajtó meg a HDD mehet a kukába, helyettük egy 256-os SSD és már tényleg jó is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gabest
2014.07.04. 17:40
Nekem is acer van, még a sandy-s korszakból, szinte tök ugyanilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BeZol
2014.07.05. 10:31
2 hete vettem iponon hasonlót, csak 4210U-val, 4GB rammal, és feketében, az akkor 183,5-volt.
Szüleimnek vettem, de nekik túl aprók a betűk 1920x1080ban, tehát nyugodtan lehet sima 1366x768-as kijelzővel venni, játékok alatt amúgy is azt érdemes használni. (kb. 25k a felára a full hd kijelzőnek)
Valaki viszont dobhatna fel egy youtube videót/linket, hogy hogyan kell szétszedni, mert szeretném kicserélni a HDD-t SSD-re. Már évek óta SSD van minden gépben, és legyilkol a lassúság, teljesen elszoktam tőle
Azért én még annyit zárójelben hozzátennék a dolgokhoz, hogy az asztali gépemben Core 2 Quad Q9550 2.83GHz van, és ez az energiatakarékos U-betűs proci már majdneml hozza annak a teljesítményét, egy szálon pedig még gyorsabb is. A geforce 840m pedig pont fele olyan erős, mint az ati 4870-esem.
Szerintem nagyon halk a laptop a többi laptopunkhoz képest is, a touchpad rendben van, igaz nekem szokatlan, ahogy kattintani lehet vele, de ízlések és pofonok, úgyis mindenki külön egeret használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csabi02 BeZol
2014.07.05. 16:58
A fotót elnézve ennél is ki kell csavaroznod a kb ~20db csavart ha valamit cserélni akarsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.05. 20:54
Hát igen, de engem a csavarok utáni szakasz érdekelne! Ennél nem lehet kipattintani a billentyűzetet, mert a borítás lefogja, aztán félek a pöcköktől is, optikai meghajtónál pedig mintha csak elcsúsztatni lehetne, nem is csak kipattintani, ergo inkább feladtam, nem mertem feszegetni, hasonló felépítésű laptopot nem ismerek sajnos, így nincs miből kiindulnom a csavarok kitekerése utántól
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Azrael
2014.07.06. 12:30
Ezzel analóg módon kell csinálni: http://www.youtube.com/watch?v=dyiBj19Eyb4

Annyi hogy előbb jön le a fedlap, és utána a billentyűzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csabi02
2014.07.06. 15:24
ha új szerelésű notiról van szó akkor nincs sok komplikáció:
pl Acer R7
[LINK]

ha meg hagyományos lenne amilyen videót Azrael linkelt be,akkor meg nincs miről beszélni,mert azokon ott a szerelő fedél külön a HDD,memória cseréhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Csupman
2014.07.07. 19:28
Enyyibe került timelinex 3830tg-m egy normélis i5 sandy procival 2 éve és ugyan ennyit megy akkuról, igaz 66Whr-ás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!