iPon Cikkek

Acer Aspire F 15 - szürke eminenciás

Dátum | 2016. 05. 03.
Szerző | gabi123
Csoport | NOTEBOOK

E borús, esős tavaszi napon az emberen eluralkodó álmosságot és kedvtelenséget egy notebook bemutatóval igyekszünk megtörni, hozzátéve, ez alkalommal inkább a költséghatékonyság és a hagyománytisztelet fog dominálni, mintsem a körömlerágósan izgalmas újítások. Manapság rengetegféle méretű és kialakítású hordozható masina van a piacon, de a klasszikus 15,6 hüvelykes méret sem tudott kikopni a kínálatból, vélhetően nem véletlenül, hisz ez a méret egy olyan barátságos kompromisszum, ami mindenre alkalmassá teszi az adott notebookot. Lehet rajta filmet nézni, dolgozni, kényelmesen netezni, és általában a multimédiás képességek korrekt kivitelezésének is teret ad a gépház, azonban ha szállítani kell, még mindig jóval barátságosabb a tömege, mint a 17-18"-os asztali notebookoknak. Nem véletlen tehát, hogy a gyártók igyekeznek folyamatosan frissen tartani ezt a palettát is, hiszen még mindig jelentős forgalmuk származik belőle.
Jelen cikkünk képviselője is ezt a szegmenst erősíti. 15,6 colos kijelző, átlagos vastagságú készülékházzal, ami így otthont tud adni optikai meghajtónak (DVD-író) is, és a csatlakozók terén sem fogunk szűkölködni. Természetesen a gép külsejével és a portokkal a későbbiek során aprólékosan foglalkozunk, ahogy a hardverrel is, de azt el kell mondanunk, hogy a belsőt tekintve az adott SoC alkalmazása kissé csalódás volt a számunkra. Nem azért, mert az i5-4210U egy rossz vagy egy gyenge megoldás lenne, hanem azért, mert egy 4. generációs modellt a 6. generációs (Skylake) processzorok térnyerését követően nem feltétlen illik az alaplapra forrasztani. Persze ezt is el lehet nézni, ha cserébe megfelelő kompenzációt kapunk a vételár oldalán, hamarosan ezt is mindenki eldöntheti majd, vágjunk is bele a közelebbi megismerkedésbe!
Bele is vágunk a közepébe, és megvizsgáljuk mit rejt belül a gépház. Az F 15 alapja egy régebbi, még 22 nm-en gyártott, Core i5-4210U, ultra-alacsony fogyasztású (Haswell-ULT) központi egység. A CPU BGA forrasztással kerül fel az alaplapra. A 15 wattos TDP osztályt erősíti, emiatt jogos az ultra-alacsony jelző. 2 fizikai magot tartalmaz, Hyper-Threadinggel kiegészítve, így a CPU összesen négy szálon számol. Alapórajele 1700 MHz, mely egy darab terhelt mag esetén 2700, kettőnél 2400 MHz-ig skálázódhat.
A CPU-ban a harmadlagos gyorsítótár mérete 3 MB, a memóriavezérlő természetesen kétcsatornás, a támogatott RAM-típusok a következőek: DDR3L-1333, DDR3L-1600, LPDDR3-1333, LPDDR3-1600. A melegre nem különösebben érzékeny, a maximális működési hőmérsékletet 100 °C-ban határozta meg a gyártó. Természetesen az IGP még manapság is megfelel a kor kívánalmainak, a HD 4400 néven (GT2, 20 EU) azonosítható megoldás alapórajele 200 MHz, mely akár 1100 MHz-re is felugorhat. Maximum három kijelző egyidejű kezelését teszi lehetővé, valamint támogatja a DirectX 11.2 és az OpenGL 4.3 API-kat, illetve az Intel Wireless Display, Quick Sync Video, Clear Video technology, Clear Video HD technology, InTru 3D technology és Insider technológiákat.
A nálunk járt tesztgép 8 GB 1600 MHz-es DDR3L (SK Hynix modulok) rendszermemóriát tartalmazott 2×4 GB felállásban, így a kétcsatornás üzemmód is aktív volt. Van egy másodlagos grafikus vezérlő is a NVIDIA GeForce 940M személyében. A GM108 kódnévből már kiolvasható, hogy ez már Maxwell-alapú megoldás, de ettől függetlenül a belépőszintet képviseli. A 384 shader egységre azért így is lehet számítani, a DirectX 12 (FL 11_0) és Shader modell 5.0 támogatás pedig adott. A GPU ez esetben 2 GB-nyi DDR3-mal gazdálkodhat, és a memóriacsatoló is csak 64 bites, így a rendelkezésre álló sávszélesség nem túl nagy. A GPU üzemfrekvenciája 1072 (1176 Boost) MHz, a RAM 2000 MHz-en ketyeg. A szokásos GeForce extrák természetesen itt is rendelkezésre állnak, például: GPU Boost 2.0, Optimus, PhysX, CUDA, GeForce Experience.
Természetesen abban a kategóriában, ahol az Acer Aspire F 15 indul, az SSD nem feltétlenül elvárható extra, így a hagyományos notebook merevlemez nem lepett meg minket. Ez egy Toshiba MQ01ABD100, amely egy 1000 GB-os, 5400 percenkénti fordulatszámú HDD, és hát: nem gyors. Lehetett volna legalább 7200 RPM-es, vagy inkább SSHD, vagy inkább SSD. Nem lett, és ezt érezni is. Bár a boot időn nem nagyon vesszük észre (14-15 s) és az alvó állapotból is elég pattogósan ébred fel a rendszer, de több ízben tapasztalhatóak belassulások, elgondolkodások, természetesen főleg akkor, amikor a merevlemez a háttérben valamilyen műveletet végez. Kár, mert az egyébként igen gyors és pörgős hardvernek érezhetően a terhére van, egy SSD-vel közel lett volna a tökéleteshez. Persze ezen még utólag lehet segíteni, de ez újabb anyagi ráfordítást igényel.
A gép úgy lett kialakítva, hogy optikai meghajtó is lehessen benne, és természetesen van is, ebben a kategóriában még sokan szeretik ha ott figyel az oldallapon. Adatkapcsolatok terén az előző oldalon specifikáció szintjén már felsorolt felszereltség említhető itt is: gigabites vezetékes LAN, már AC szabványt támogató WiFi MU-MIMO antennával, Bluetooth 4.0. Az akku belülre, a burkolat alá lett szerelve, így hagyományos módszerrel nem cserélhető. Egy 4-cellás Li-ion példány 37 Wh teljesítménnyel, a gyártó által akár 6 órásnak mondott üzemidővel. Ez papíron nem hangzik rosszul, de majd a tesztek megmutatják, mit képes kezdeni az adott hardverrel és a 15,6 hüvelykes, 1920×1080 felbontású panellel.
Az Aspire F 15-571G-511J kapcsán a mérnököknek bőven volt helyük arra, hogy megfelelő hűtéssel lássák el a gépet, ráadásul a 15 wattos TDP-vel büszkélkedő SoC kordában tartása nem egy megoldhatatlan feladat, ehhez alumínium borda és réz hőcső került felhasználásra, ami mindenképpen dicséretes, ugyanakkor vélhetően a GeForce 940M jelenléte (illetve annak 25 watt körüli fogyasztása) jobban indokolta, mint maga a CPU. A lényeg, hogy a cooler megfelelő anyagból van kialakítva, természetesen aktív, a ventilátor terheletlen állapotban is dolgozok, de ilyenkor alig hallható, csak komolyabb terhelésnél, főleg játékok futtatásánál (a 940M munkába kezd) jön meg a hangja, de ekkor is teljesen átlagos, sőt, valamivel az alatti szintet képvisel. A tisztítása viszont nem lesz egyszerű, szerelőnyílásokat abszolút nem helyeztek a gép aljára, ha hozzá akarunk férni a belsőhöz, 18 darab csavar eltávolítása után válik lebonthatóvá a fenéklemez. A szellőzőnyílás viszont elég nagyméretű, itt kellő mennyiségű friss levegő tud beáramlani, ami aztán átmelegedve a gép bal szélén távozik.
A gyakorlatban is meggyőzően tette a dolgát a hűtő. Sajnos az AIDA64 legfrissebb verziója sem tudta kiolvasni a légkavaró fordulatszámát, de a venti a néhány sorral feljebb leírt módon viselkedett. Terheletlen állapotban csupán akkor hallható, ha teljes csend van a szobában, egyébként bármilyen környezeti zaj elnyomja és csak jelentős terhelésre kapcsol egyre nagyobb fordulatszámos lépcsőkre. A SoC hőmérséklete 79 fokig ment el, a burkolaton ekkor a legmelegebb terület a billentyűzet bal oldalának közepe volt (valahol pont alatta húzódik a hűtés) 39,6 fok körüli adattal, a széleken már ennél alacsonyabb értékeket mértünk terhelve. Terheletlen állapotban a SoC mindössze 37-39 Celsius, a burkolaton 30 körüli, illetve ettől kisebb hőfokokat mértünk. A gép aljának közepe terheletlenül 31,2, terhelve 39,4 fok körül volt, szóval a combunk sem fog ropogósra sülni, ha netán az ölünkbe ültetnénk az Aspire-t.
Az Acer Aspire F 15 méretét tekintve nem szolgál semmi rendkívülivel, a 15,6 hüvelykes kijelzőt tartalmazó gépház fizikai méretei 381,6 x 256 x 24,9-29,2 mm, ehhez 2,4 kg-os tömeg társul, ez sem lóg ki nagyon az átlagból. Az formavilág szögletesebb irányt vett, de azért a felületek szélei ahol kell, le vannak kerekítve. A fedlap kicsit egyedi, matt festésű, textilszerű mintázatot kapott, amelyet a középvonal jobb szélén egy ezüst-színű Acer embléma dob föl.
Nem néz ki rosszul, ugyanakkor az anyag műanyag, és nem a legjobb fajtából: az egy dolog, hogy kopogós, hiszen nem drága masináról van szó, de elég vékony is, ha középen megpöcögtetjük, úgy hullámzik, mint a Balaton egy erősebb vihar alkalmával. A fedlapot nem rögzíti semmi a készülék alsó részéhez, csupán annyi a dolgunk, hogy ujjunkkal megemeljük, amihez nem is kell túl nagy erőt kifejteni, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a két oldalt elhelyezkedő, körülbelül 2 cm széles zsanérok lazák lennének, stabilan tartják meg a kijelzőt.
A 15,6 hüvelykes, matt LCD kijelző (LED, FHD, TN) körül elhelyezkedő műanyag keret szintén matt fekete, felül és kétoldalt nagyjából 1,5 cm széles, 6 darab vékony kis gumicsíkkal kiegészítve, ezek tartják meg a tisztes távolságot a billentyűzet gombjai és a panel között. Az alsó kéret kb. 3 cm széles, baloldal egy aranyozott FULL HD – 1080 matricával (illetve további 2 darab gumiütközővel), középen egy festett, szürke Acer logóval, ez már olcsóbb hatást kelt, mint a külső ezüstös embléma. Az egyetlen megemlítendő dolog még ezen a területen a felül-középen elhelyezett webkamera, ami 1,3 Mpixeles Acer Crystal Eye, beépített mikrofonnal.
Térjünk át a gépház alsó részére! Az anyaghasználat itt jelentősen javul, ugyanis a fedlap színét követő, feketére színezett szálcsiszolt alumínium felületet köszönthetünk, ami jelentősen növeli stabilitás- és komfortérzetet. A zsanérok alatt 3-4 cm széles lakatlan terület található, alatta indul a süllyesztett, sziget stílusú billentyűzet. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs külön bekapcsológomb, ezt a feladatot szintén egy billentyűre bízták, ami a jobb felső sarokban található. A nyelv természetesen magyar, és numerikus pad is van.
A felső sor a funkciógombokkal indul, amelyek az FN lenyomása esetén a kékkel szitázott műveletekre képesek, például hangerő szabályzás, fényerő állítás, médiavezérlő gombok, némítás, touchpadzár, wifi ki/be, kijelző váltás. A teljes méret a legtöbb gomb esetén adott, ez alól kivétel például a 0, a space jobb oldalán lévő 3 gomb, a fel/le nyilak, illetve a numerikus pad tagjai. A billentyűk elég messze vannak egymástól, így a közös leütéshez már nagyon kell szerencsétlenkedni, erre az utóbbi években már kimondottan figyelnek a gyártók.
Útjuk rövid, ennek megfelelően kellően feszesek, igazából se lefelé, se felfelé nem lóg ki az átlagból, ugyanolyan megoldás, amit szinte minden gyártó alkalmaz ebben a terméksávban. Hasonlókat lehet elmondani az érintőpadról is. Kissé balra tájolt, a Windows-os gesztusvezérlések okán hatalmas méretű (~10,5 × 8 cm), a gombok rejtettek, a felületek fizikailag egy lemezből van kialakítva. A touchpad rész elég érzékeny és pontos, használata nem igényel különösebb megszokást, de azért több órás asztali használat mellett inkább egy vezeték nélküli egérnek szavaznék bizalmat.
Nézzük az oldalakat! A baloldal egy Kensington-zárral indul, majd a hűtés közel 8 cm-es széles szellőzőrácsa következik. Őt az analóg videokimenet követi (dsub), majd a gigabites ethernet portja látható. Szomszédja egy HDMI, majd két darab USB 3.0, a sort pedig egy kombinált 3,5 mm-es jack csatlakozó zárja.
Előre nem sok minden került, de a kártyaolvasó nyílását ide helyezték el, mellette két darab állapotjelző LED-del (üzemállapot, háttértár-aktivitás). A gép hátulja teljesen üres, ezen tehát nincs mit részletezni.
A jobboldal a töltő nyílásával indul, mellette egy jelentős területet az optikai meghajtó sajátít ki magának. Az utolsó említendő elem egy harmadik USB, ami ezúttal csak 2.0 szabványú. A készülékház alja ugyanabból a műanyagból van kialakítva, mint a fedlap, még a textilszerű textúrázás is megegyezik. Az alsó sávban három darab gumitalp tartja a gépet, felül az anyag körülbelül 1 cm-es szélességben ki van emelve, mellette mindkét oldalt 1-1 továbi gumitalppal.
Doboz, tartozékok A gépezet egy hagyományos barna kartondobozban pihent meg a kibontásig, semmi csicsa vagy felesleges hivalkodás nem jellemzi, az egyes paraméterek lényegében a rajta lévő matricáról tudhatóak meg.
Az Aspire F 15-571G-511J-n kívül egy használati útmutatót, néhány egyéb irományt, egy telepítőlemezt, egy hálózati kábelt és egy kisméretű töltőt találtunk a pakkban, ami a kimenetén 19 voltot és 3,42 ampert tud, magyarán 65 wattos.
A nálunk járt tesztpéldány alapból Linuxot hordozott magán, és az olcsóbb példányok kereskedelmi forgalomba is ilyen operációs rendszerrel kerülnek, de persze kapható lesz gyárilag Windows-zal előtelepített kiadás is. A tesztelés érdekében mi egy Windows 10 64 bites OS-t húztunk fel a HDD-re, majd telepítettük az összes elérhető frissítést. Mérések Korábban már volt dolgunk hasonló Haswell chippel, ettől függetlenül az Aspire F 15-571G sem úszhatta meg, hogy ráeresszünk néhány tesztprogramot, ahol jól megizzadhat, vagy éppen megcsillogtathatja tudását.
3D-s teljesítménnyel kapcsolatos mérések:
Üzemidő Az akkumulátor teljesítményének felderítése kapcsán a szokásos metódust használtuk. A specifikáció szerint az Aspire F 15-571G egy 4 cellás, 37 Wh-s lítium ion akkumulátort tartalmaz. Hogy ennek mennyit kellene bírnia, arra pontosan nem tér ki a gyártói specifikációs táblázat, egy 6 órás adat van említve. Nyilván a CPU 15 wattos TDP-je nincs ellenére a telepnek, de játékok futtatása során a GeForce 940M már falánkabb, és ne felejtsük el, hogy egy FULL HD felbontású panelt kell ellátni energiával. Első körben egy kis filmnézéssel kínáltuk meg az akkut, a FULL HD felbontású MKV-t teljes fényerő és 30 százalékos hangerő mellett szabadítottuk rá a rendszerre, amely így 3 óra 34 perc után lehelte ki az utolsó lehelettét. Ennél láttunk már jobbat, de azért két átlagos hosszúságú mozifilm így is belefér az üzemidőbe.
Második lépésben az AIDA64 rendszer stabilitástesztjét (mindent terhelve) eresztettük rá a vasra maximális fényerő mellett, így 59 percet bírt ki az energiaforrás, ami a magas terhelést figyelembe véve valamelyest megbocsátható. Végül a PCMark 8 beépített akkumulátortesztjét használva a „Conventional” modult futtattuk, amivel 2 óra 21 perces eredményt tudtunk elérni. Mindent egybevetve netezgetéssel, irodai használattal meglehet az 5-6 órás üzemidő, ha igényeink nem mutatnak túl ezen, akkor nincs probléma, és mivel lényegében egy klasszikus asztali notiról van szó, mi is jobban elnézzük neki, mintha egy ultrabook vagy egy „business class” termék lenne.
Az Acer Aspire F 15-től felemás érzésekkel búcsúztunk. Klasszikus asztali notebook révén nem vártunk tőle világmegváltó újdonságokat, amire életre keltették, azt összességében stabilan hozza. A 15,6 hüvelykes kijelző adott, az 1920×1080-as felbontást (FULL HD) kínáló panellel meg voltunk elégedve, mert bár sokan már qHD és 4K felbontásokat favorizálnak, azért ha mélyen magunkba nézünk és teljesen őszinték vagyunk magunkhoz, akkor beláthatjuk, hogy az átlagos felhasználók igényeit tekintve még manapság is bőven elég a FULL HD azok kielégítésére. A minőségi tartalmak így natív felbontáson tudnak megjelenni, de netezés vagy munka közben is megfelelően "tágasnak" érezzük a rendelkezésre álló területet.
Ha szemből nézzük a kijelzőt (egy hordozható gépnél a legtöbb esetben ezt tesszük), akkor a színek is rendben vannak, de kevésbé ideális betekintési szögnél azért láthatóan van színtorzulás, pláne ha felülről vagy alulról nézzük a megjelenítőt - hiába, a TN panel már csak ilyen. Nem bánnánk, ha lassacskán ebbe az árkategóriába is leköltöznének az IPS megoldások, és van egy olyan megérzésünk, hogy ha minden gyártó erre törekedne és megerőltetné magát, akkor nem lenne kivitelezhetetlen. A kijelző körüli borítás és fedlap a dizájn szempontjából nem rossz, a textilszerű textúra egy kis életet lehel az anyagba, bár az alkalmazott műanyag minőségétől nem voltunk hanyatt esve - az egy dolog, hogy kopog, de elég vékony is, meglehetősen könnyen hajlik. Jelentős komfort- és minőségérzet ugrás következik be akkor, amikor átevezünk a beviteli területe, itt ugyanis szálcsiszolt alumíniumot alkalmaztak, az adott színre színezve.
A billentyűzet és a touchpad egyaránt a kategóriára jellemző átlagos kialakítást és minőséget képviseli, egy-két órás ismerkedési fázis után jól használható, komolyabb hibát nem tudnánk megnevezni az irányukba. A hardvert tekintve a negyedik generációs SoC alkalmazása 2016-ban kissé csalódás, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne meg a szükséges erő. Azt el kell ismerni, hogy az i5-4210U Haswell manapság is alkalmassá teszi a gépet arra, amire elsődlegesen szánták, a Maxwell-alapú GeForce GT 940M pedig lehetőséget biztosít arra, hogy kicsit játszogassunk is.
Azért a FULL HD felbontás mellett ne várjunk tőle 100 FPS-t kimaxolt beállításokat alkalmazva (a megfelelő paraméterek kiválasztásához jó segítséget adhat a GeForce Experience segédprogram). Az akkumulátor a specifikációjának megfelelő produkciót mutatott be: az már megszokott, hogy a gyártók beépítik a burkolat alá és könnyed mozdulattal nem kivehető, ugyanakkor a teljesítménye maximum közepesnek mondható az ultra-alacsony fogyasztású SoC ellenére. Igaz, ha csak az IGP volt használatban, akkor sokat javult a helyzet, ha a GeForce is "beszáll a buliba", akkor drasztikus mértékben csökken az üzemidő. Persze ha a fényerőt tekintve nem vagyunk maximalisták, akkor egy szolidabb értékkel sok értékes percet lehet nyerni.
Első olvasatra a 180 000 forint körüli ár a körülményeket figyelembe véve kis mértékben eltúlzottnak tűnik, ez egy olyan összeghatár, ahol hatalmas a kínálat, itt bizony vannak Broadwell és Skylake-alapú SoC-ot kínáló termékek is a piacon, szintén FULL HD kijelzővel, bár jellemzően fele ennyi, tehát csak 4 GB rendszermemóriával, de házon belül is találunk komoly kihívókat, mint például az Aspire V5 vagy az E5. Azt is meg kell említeni, hogy az Aspire F 15 is számos kiépítésben elérhető, így akár már 112 000 forinttól szert tehetünk ilyen modellre 4 GB RAM-mal és Core i3-5005-val a fedélzetén, ami még dVGA hiányát szem előtt tartva is egy jobb ár/érték aránynak tűnik. A cikkben szereplő kiépítésnél jobb választásnak gondoljuk a szintén i5-4210U-val és 940M-mel operáló darabot, ami csak 4 GB RAM-ot és 500 GB-os HDD-t tartalmaz, cserébe már 157 000 forintért elvihető. Pro: + egyedi mintázat a készülékházon + numerikus pad + szálcsiszolt alumínium belső + korrekt kimenetkínálat Kontra: - kopogós, puha műanyag - tesztgépben csak 4. generációs SoC - közepes akkumulátoros üzemidő A notebookot az Acer hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. BeZol
2016.05.03. 18:29
Pontosan 2 éve vettem talán pont itt iponon E5-571G laptopot.
i5-4210U volt az is, csak még 840M-mel (amit ugye átneveztek 940M-re és talán adtak neki +50mhz órajelet...), még a csatlakozók is teljesen ugyanazok, mint a laptopomon. A bekapcsoló gombot rakták máshova, és ilyen csiszolt szerű lett a borítás. Én 179ért vettem 2 éve ugyanígy fullHD kijelzővel (de csak 4gb rammal). Ez egy kövér lehúzás a semmiért 2 év után. Azt még mellékesen megjegyzem, hogy a fullHD kijelzőt nyugodtan hagyjátok ki az extrák közül, mert kb. 30-40 perc olvasgatás után kifolyik a szemetek, annyira aprók a betűk, a játékok meg csoda, ha 1366x768-ban futnak elegendő fps-sel...
Az az egy dolog jó ebben az új gépben, hogy már AC-s wifije van, amit én külső usb-s ac-s egységgel oldottam meg, miután szépen behalt a gyári wifi, mert miért ne. Repesztenek a letöltések szépen, bár játékra még mindig kábel a tuti.
Sajnos hiába fényévekkel gyorsabb egy 940m a prociba integrált megoldásoknál, ha mondjuk 10fps helyett lesz 30, az még mindig gyatrán kevés az akadásmentes játékhoz, akkor meg minek 80-110ezer Ft-nál többet költeni egy laptopra. A következő szint a gtx 950m lenne, de olyat 200ezer Ft felettől árulnak csak, és az is határeset.
Még azt is megemlíteném, hogy augusztusban jönnek az új mobil amd kártyák (nvidia is jön majd vmikor), és minden grafikus egység kb. egy kategóriával feljebb fog ugrani, tehát a 940m utódja simán legalább a mostani gtx 950m szintjét fogja hozni. Na annak úgy már lesz értelme, de ennek így most egy 80-110ezer Ft-os géphez képest semmi értelme. Én megbántam. A fullHD kijelzőt is, és a 840m-et is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Csicso1
2016.05.03. 20:00
A FHD kijelző 15,6"-nál BŰN ezt jó lenne már fogni mint ahogy volt róla szó hogy 25 col felett PEDIG KEVÉS ennyi kész, ahogy BeZol írta. Ilyen harmat VGA-n már a +4 giga ram sem segít tehát lehet elég lenne 4GB ram mennyivel is olcsóbb lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. AusWolf Csics...
2016.05.03. 22:28
Miért lenne bűn? Nagyobb ppi -> élesebb kép. Az olvashatóságon pedig a Windows (10) skálázása segít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hcsa
2016.05.05. 13:19
Csicso1 és BeZol:
Egyetértek, ráadásul a Geforce840M a 64bites vezérlő+DDR3 memóriával nem is ajánlott játékra WXGA (1366*76 felett - a pár éves játékokra értve... :-D
Tök felesleges így az egész, amit grafikusan tud, arra elég lenne az integrált VGA is. És hát 22-24" alatt játszani vagy filmet nézni... hát ízlés dolga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. AusWolf hcsa
2016.05.05. 22:42
Nem csak ízlés dolga. Nem mindenkinek van lehetősége asztali gépet tartani nagy monitorral. Én pl. sokat utazok, úgyhogy muszáj beérnem 15,6"-el. Az 1920 mindenhogy nézve több mint az 1366, vagyis egységnyi képátlóval élesebb képet kapsz. Nem értem, mi a gond ezzel. Ha valamielyik játék nem fut, akkor lentebb lehet venni a felbontást, de gyengébb képernyővel fentebb nem.

Apropó játék, a minap kipróbáltam a HD Graphics 5500-at (ami hasonló, mint ami ebben ebben az Acerben van), és feleannyi pontot ért el 3DMarkban, mint itt a 940M. Asztali gépbe nyilván erősebbet vesz az ember ha játszani akar, de egy laptopban én simán látom értelmét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Adrian1984
2016.05.07. 13:33
Az én gépemben is ugyanilyen processzor van, plusz egy 840M. Azt kell, hogy mondjam, van létjogosultsága még ennek a kártyának is. AusWolf-al értek egyet: lehet, hogy nem egy gétéix, de még a mai játékokat is viszi, mégsem teljes grafikán. Szerintem nincs egy súlyban egyetlen Intel-el sem, annál azért jobb.

Mi van akkor, ha valaki nem teljes grafikán szeretne játszani, de játszani akar, akár az utóbbi 1-2 év játékaival? Ezzel a kártyával megteheti úgy, hogy valóban lejjebb veszi a felbontást, plusz olyan szintre lövi be a grafikát, hogy az ne csúcson legyen, de maradjon szép is. Nyilván erős kompromisszumokkal - de meg lehet lépni. Rendben, 1-2 játék szinte csak low-on fut (Assasins sorozat), és úgy is gyalázatosan, de ez csak 1-2 db a többihez képest. A 840M pl. remekül viszi az új NFS-t 1366x768-on (kb. 30 fps), magas textúrafelbontáson (az effektek "alacsony", viszont MSAA be van lőve). Bár lehet, hogy valaki nem elégszik meg 30 FPS-el. Ezt is megértem.

Az a véleményem, hogy a 940M jó kis kártya, viszont a jövőre nézve valóban édeskevés lesz az új cimekhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. AusWolf
2016.05.08. 14:01
Azt is nézted, hogy ezek 1800-2000 euróba kerülnek? Nem mindenki mászkál ám ilyen összegekkel a zsebében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. AusWolf
2016.05.08. 18:19
"a minőséget meg kell fizetni"

Ebben egyetértek, viszont a 970 alatt is van élet a Földön. Az én Asusom (K501LX) olcsóbb verziói például alig drágábbak ennél az Acernél, de a bennük lévő 950M ultra grafikán 1080p-ben is szaggatásmentesen viszi a World of Tanks-t, meg a Skyrimot. Komolyabb címeknél nyilván kompromisszumot kell kötni, de tény, hogy nincs olyan játék, ahol semmilyen beállításon ne lenne meg a 30 fps minimum.
És azért mégse fizettem félmillió forintot (csak annak a felét).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!