iPon Cikkek

Acer Aspire One 751h: Szintet lépett

Dátum | 2009. 06. 06.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Feltételezem, hogy nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy a netbook piac kezd nagyon leülni, gyakorlatilag ugyanarra a kaptafára épül az összes modell, egyedül a külsőn próbálnak variálni a gyártók. Nemrég végre megérkezett az egyébként már egy éve készen lévő Poulsbo chipset, amely alacsonyabb fogyasztást és jobb videogyorsítást kínál. Az első ilyen netbook az MSI hibrid Windje volt, amely pár hete látogatta meg szerkesztőségünket és megmutatta, hogy bizony le lehet pipálni az Asus eeePC-it üzemidőben is. Most az Acer jelentkezett be a saját megoldásával, amely ezen kívül más érdekességeket is rejt.


Processzor: Intel Atom Z520 1,33 GHz 512 kB cache 533 MHz FSB
Memória: 1 GB DDR2-533 CL4-4-4-12
Chipset: Intel US15W (Poulsbo)
Videokártya: Intel GMA500
Hangkártya: Realtek ALC272 HD Audio
Kijelző: 11,6” (1366x768, Glare-Type)
Merevlemez: Hitachi HTS543216L9SA00 (160 GB, 5400 RPM, SATA)
Optikai meghajtó: nincs
Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8102/8103/8136 Family PCI-E
Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter
e-SATA: nincs
HDMI: nincs
Mobil internet: nincs (opcionális)
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 54 Wh
Operációs rendszer: Windows XP Home Edition SP3
Tömeg: 1,35 kg (a gyári 6 cellás akkumulátorral)
Ár (a cikk megjelenésekor): 113 ezer forint (a kék, a többi szín 109 ezer forint)

Az egyik újdonság már itt szembetűnő, ez pedig nem más, mint a kijelző, ami méretét és felbontását tekintve is hízott, sokak nagy örömére. Úgy érzem ennek nagyon régóta itt lett volna az ideje, hiszen a sok negatívum közül talán a felbontás volt az egyik legnagyobb probléma az összes gépnél. A többi gyakorlatilag a MSI Wind Hybrid-nél látott sémát követi, semmi meglepetés nincs. Bár létezik 3G-s változat a gépből, nagy valószínűséggel sosem fogunk velük találkozni a hazai piacon, pedig igény lenne rá bőven (annak ellenére, hogy az Aspire One A150 volt az egyetlen HSDPA modemes netbook a piacon tavaly).


A kellékeket se vitte túlzásba az Acer, egy egeret vagy még inkább egy táskát szívesen vettünk volna, igaz cserébe kárpótol minket a gép ára, ami véleményünk szerint több mint baráti – ezt be is bizonyítjuk a cikk végére. Örömmel üdvözöltük a hat cellás akkumulátort, ami normális formájának köszönhetően nem nagyon emeli meg a gépet, inkább hátul terebélyesedik, ami sokkal kevésbé zavaró. Az előtelepített operációs rendszer kizárólag merevlemezről tudjuk helyreállítani, ha Windows Vista-t szeretnénk, akkor illesztőprogramokért meg kell látogatnunk a gyártó honlapját, ugyanis CD nem jár a géphez. Szokás szerint előtelepített 60 napos McAfee Internet Security Suite és Microsoft Works 9.0, illetve Office 2007 próbavezió fogad minket az első bejelentkezés után. Kapunk még pár játékdemót is, amelyek többnyire csak egy óráig működőképesek, utána regisztrációért esedeznek.

Tekintettel arra, hogy a BIOS-ban gyakorlatilag minimális beleszólásunk van a rendszer működésébe, egyből a Windows XP telepítés irányába vettük útunkat. Az oldal irányban picit meghízott, de még mindig vékony gép nagyon csendben tette a dolgát, alig hallatott magáról. Ez a helyzet tovább javult, ha akkumulátorról kezdtük használni a szerkezetet, ilyenkor gyakorlatilag passzívan ment az egész, nagyobb terhelésre lehetett csak ventilátor működésre utaló nyomokra felfigyelni. Ha 230V-ról hajtottuk meg az új Aspire One-t és neki engedtünk mindenféle CPU zabáló alkalmazást, akkor kezdett csak zajongani, de ez is annyira alacsony zajszintet jelentett, hogy túl sok karaktert nem érdemes rá fecsérelni. Üresjáratban 53/71, terhelésre 64/81 fokot (CPU felülete/dióda) mértünk, ezek átlagos eredménynek számítanak egy netbooknál. Elektromos áramról hajtva a gépet terhelésre a (felülről nézve) bal felső sarok picit meleg volt, de annyira nem, hogy ölbe ne lehessen venni a szerkezetet.

Sokkal izgalmasabb témakört érint a processzor, főleg annak teljesítménye. Azt mindenki tudja, hogy a Z szériás Atomok mindössze 2W-ot esznek maximális terhelés mellett, ami tiszteletre méltó eredmény, viszont a Z520 mindössze 1,33 GHz-en ketyeg, ami elég sovány így első hallásra is. Sajnos a gyakorlatban ez meg is mutatkozott, a Z530-hoz képest (ami 1,6 GHz-en zakatol) lényegesen visszafogottabb volt a videók kezelése. Az előtelepített PowerDVD 8 segítségével (ami 30 napig használható ingyenesen) néhány 720p felbontású .wmv állományt is sikerült élvezetes működésre bírnunk, de a program a .mov-okkal és .mkv-kkel nem tudott mit kezdeni, így azokra maradt a jól bevált VLC. Sajnos mindkét esetben 540p-ig tudtunk merészkedni durván 60%-os processzor terhelés mellett, a 720p videokártya közbeiktatása nélkül már akadozott, így élvezhetetlenné vált. Kár érte, mert az eggyel erősebb Z530 többnyire megbírkózik a feladattal, persze drágább is a Z520-nál, így az Acer a teljesítményt feláldozta az árcetli oltárán (az összes 751h Z520-zal kerül forgalomba). Utolsó reményünk az XBMC volt, az viszont gyári OpenGL driver miatti gyorsítás hiányra panaszkodva el sem indult, úgyhogy itt véget is ért a próbálkozásunk, mivel külön illesztőprogramot nem lehet letölteni az Intel oldaláról a GMA500-hoz. Összességében tehát az 576p-s mkv-k, mp4-ek és mov-ok illetve némely 720p-s wmv megy (utóbbi szigorúan csak PowerDVD 8-cal), a DVD image-ek is hibátlanok, viszont egyik forrás esetében se használjunk teljes képernyős módot, ugyanis a beépített upscaler nagyon gyatra minőségű, így kockásodni fog minden mozgóanyag.


A 160 gigás Hitachi merevlemez derekasan és főleg nagyon halkan tette a dolgát, így nem rontotta el a gondosan megtervezett hűtőrendszer teljesítményét. Az átlagnál talán valamivel lassabb volt, de ez a rendszeren nem érződött a lassú processzor miatt. Az elmúlt napoknak köszönhetően a szobahőmérséklet is csökkent 2-3 fokkal, így nem csoda, hogy a merevlemez nem érte el a 40 fokot még másolással se, ezt jó eredménynek vettük.

A legnagyobb változás kétségtelenül a külsőt érintette. Ugyan a fedlapon nem igazán lehet észrevenni komolyabb különbséget a régebbi Aspire One-okhoz képest (legfeljebb azt, hogy nagyobb), viszont amint megpillantjuk a gép alját, már szembetűnik a minőségbeli ugrás.


A szabad szemmel láthatóan elkülönített alkatrészek mindegyike cserélhető, memóriából azonban továbbra is 2 GB-ot használhatunk maximum (a Poulsbo chipset miatt). Garanciavesztés nélkül kicserélhetünk bármit, amit ez alatt a három fedél alatt találunk, nincs megkötve a kezünk. A felhasznált műanyag minőségén egyébként érződik, hogy az Acer nem csak méretileg, de minőségileg is igyekezett eggyel magasabb szintre lépni.


A billentyűzet változott a leginkább, megörökölte az új Timeline széria klaviatúráját (nagyon helyesen), ami igencsak jót tett a gépnek, hiszen kifejezetten élvezet rajta hosszú szövegeket is legépelni. Mi talán egy picit kisebbre vettük volna a gombok méretét…


…ugyanis így a touchpad alig lett nagyobb, első ránézésre szinte semmivel. Megkapta a multitouch műveleteket illetve a bal és jobb egérgombok összenőttek és a felület alá kerültek, de ennél több nem történt.


A gép jobb oldala első ránézésre teljesen üres, pedig egy US port, egy memóriakártya-olvasó és az egyetlen videokimenet is itt kapott helyet. A bal oldalon már katonásabb rendben sorakoznak a csatlakozók, ami kimaradt a szokásos netbookos repertoárból az mind ide került.


Bár a képen nem látszik az elmászott fókuszpont miatt, de a 11,6”-os kijelző tűéles képet produkált, a LED-es háttérvilágításnak köszönhetően homogenitása is kiváló volt, a fekete szint a szokásos 10”-os kijelzőknél látottakhoz képest jelentősen javult, gyakorlatilag nincsenek bevilágítások. A látószög átlagos, filmnézésnél nem lesz vele gond (oldalról). Minimális fényereje tényleg minimális, mi sötétben se nagyon tudtuk használni így a gépet, nagyon mereszteni kellett a szemünket, a maximális érték viszont tényleg kellemesen erős, napsütéses időben is használhatóvá teszi a kis masinát.


A webkamera külön szoftver segítségével is használható, napsütéses időben folyamatos mozgásra képes, de a színek nagyon lágyak és néhol ki is vannak égve. Sötétben a feldolgozás sebessége valamivel lassabb, az előállított kép zajos és a fehéregyensúly se stimmel. Mindezektől eltekintve – ha nem támasztunk nagy igényeket - , akkor rendesen használható a mindennapi MSN-ezéshez. A mikrofon minősége kifogástalan.

A kedvező ár ellenére megkapta a teljes értékű hat cellás akkumulátort az Aspire One 751h, így kíváncsian vártuk, hogy a meghízott kijelzővel együtt mire lesz képes az Intel Poulsbo platform. A minimális fényerőt ebben az esetben elfelejtettük, mert teljesen használhatatlannak minősítettük, helyette két lépcsővel feljebb húztuk meg a számunkra elfogadható szintet. Bátran kijelenthetjük, hogy minimális terheléssel a gép 8 óráig volt képes ébren maradni, ez az érték 5-5,5 órára csökkent maximális fényerő mellett, ami még mindig nagyon jó eredmény. Jár a piros pont.


Az Acer Aspire One 751h egy könnyen megszerethető gép abban az esetben, ha tisztában vagyunk a korlátaival. A megnövekedett kijelző méret és felbontás adta lehetőség végre olyan szintre emelik a netbook kategóriát, hogy érdemben beszélhetünk mindennapos használattal velük kapcsolatban. Nem okoz gondot egy nagyobb weboldal meglátogatása, egy tömörebb dokumentum átfutása, ill. megírása sem. Filmnézésnél már előjönnek a processzor és a videokártya gyengeségei. DVD-re, sorozatokra átlagos minőséggel, de hibátlan sebességgel használható a borzasztóan halk készülék, HD tartalmakkal 576p felett akad majd először gondunk. Ha létezne rohangáló notebook kategória, akkor az Aspire One 751h bizonyos, hogy az egyik jeles képviselője lenne.

Az Acer Aspire One 751h-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

Pro:
+ remek kijelző
+ hosszú akkumulátoros üzemidő
+ zajtalan működés
+ kényelmes és nagy billentyűzet
+ multitouch megoldások
+ tetszetős design

Kontra:
- 576p feletti HD tartalmakhoz gyenge processzor
- 1 GB memóriával nem olyan fürge
- gyenge upscaler
- továbbra is kis méretű touchpad

Hivatalos oldal: Acer Magyarország
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. simongl
2009.06.06. 11:18
VISSZA A CIKKHEZ

Gizda kis gép ez.

off:
"Elektromos áramról hajtva a gépet..." - ne titkoljátok el, ha megy pl gázolajjal is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. shabbarule...
2009.06.06. 12:00
A HD lejátszás biztos valami sw-hw összeférhetetlenség hozadéka mert a chipsetben lévő hardwares video dekóder akár az 1080p-val is elbír, persze az ereje csak akkor tud érvényesülni ha a sw is azt akarja.

Érdekes lett volna még az Intel féle Moblin 2-vel is kipróbálni, az elég erősen az Atom-ra van optimalizálva ami egy kis teljesítményű cpu-nál sokat lökhet a teljesítményen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alwares
2009.06.06. 12:18
Na kijelenthetem ez a gép nekem nagyon bejön, úgy látom a hasznos újításokat kezdik egy gépbe összegyúrni. A nyáron szeretnék Netbookot venni, ezt most felírtam a listámra, elég jó gépnek tűnik, persze vásárlás után még belepakolnék 1 GB ramot....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kobaljov
2009.06.06. 15:11
Ebbe a méretbe egy optikai meghajtó már igazán belefért volna, és a processzora a leggyengébb még az Atomok között is, bár az ára tényleg kedvező. Ha kijön majd a többi gyártó is a 12"-es modelljeinek 2.-3. generációjával már tökéletes lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nattila77
2009.06.06. 20:57
ugyan azt a koncepriot követi, mint a többi netbook: majdnem jó

itt a CPU lett gyatra, a GPU erejét meg kb semmi nem képes kihasználni - sakk-matt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. legyes
2009.06.08. 08:37
Kíváncsi vagyok, hogy mit tudnak majd az ION-os netbook-ok, ha lesz egyáltalán divat belőle. Az Intel felhagyhatna már ezekkel a lassú chipsetekkel. Gyatra I/O és GPU... OK, hogy 2 elektronnal kevesebbet használ, de már lassan a passziánsznak is 3D kell.

Sohasem fogom megérteni, hogy miért akar mindenki HD-t lejátszani netbookon. Mintha a Suzukimmal akarnék nevezni egy dragster gyorsulási versenyen és felrónám hibának az értékelésnél, hogy gyenge egy kissé. A kijelzője annyit sem bír, mint a HD felbontása.
Úgyis warez a filmek forrása (de vannak ingyenes konverter progik) és kisebb felbontásban/méretben netbookhoz kifogástalan minőségben is elérhetőek a filmek. Az oprendszer a 10 MSN ablak és a 10 Chrome ablak működjön, anélkül ha szaggat az egércursor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2009.06.08. 11:34
a kijelző natív felbontása 1366x768, a HD Ready felbontás 1280x720, ami ráadásul extra szélesvásznú filmeknél csak 1280x544, szóval nem tudom miről beszélünk... mellesleg a 10 MSN és 10 böngésző ablak/fül már komoly lassulást eredményezhet a netbookoknál, főleg 1 GB RAM-mal (amiből még a VGA is elvesz).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Memphis
2009.06.11. 20:12
Egy a laptop hátuljáról készült képen a bal oldalt van a merevlemez, jobboldalon a memória, de mi van alul középen? Valaki meg tudná mondani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alvin_ti42...
2009.06.11. 20:37
Az a WLAN
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tozso76
2009.07.14. 14:05
Én is vettem egy ilyen kis netbook-ot. Tényleg bírja 8 órán keresztül aksiról, 1080p mkv-t lejátssza videoproci hardveres gyorsításával, felirattal, 15-20% cpu terhelés mellett. Mcafee-t, adobe pdf reader-t azonnal le kell takarítani és utána elég normális sebességgel működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!