iPon Cikkek

Acer Aspire Switch 10: Hibrid a mágnes erejével

Dátum | 2014. 07. 28.
Szerző | gabi123
Csoport | NOTEBOOK

Számos cikkünkben foglalkoztunk már azzal, hogy napjainkra a táblagépek mennyire súlyos szeletet hasítanak ki az IT piacból, és ez a szelet egyre csak nagyobbra hízik. A tabletek hatással vannak az asztali PC és a notebook eladásokra is, hiszen sokan második vagy harmadik eszköznek már nem asztali vagy noteszgépet, hanem egy ilyen "kézi-kütyüt" választanak, amiben lássuk be, van is némi ráció. A gyártók természetesen tökéletesen tisztában vannak a vásárlási szokásokkal és folyamatosan próbálják lekövetni a változásokat is. Amellett, hogy a klasszikus értelemben vett táblaszámítógépek egyre jobbak, az előállítók részéről cél az is, hogy a tablet ne csak második vagy harmadik eszközként jöjjön szóba, hanem akár elsőként is. Ezt persze egy hagyományos modellel igen nehéz lenne elérni, éppen ezért a tervezők rájöttek, olyan tulajdonságokkal kell felruházni a gépeket, ami alkalmassá teszi őket a nem csak „tablet-szerű” használatra. A tábla PC legnagyobb előnye olykor a legnagyobb hátránya is az asztali, illetve noteszgép társaival szemben: a fizikai billentyűzet hiánya.
A Microsoft Surface Pro gépe
Egy tablet számos esetben kiválóan használható az érintőkijelzőről, hiszen erre tervezték, de elsődleges gépként akadnak olyan helyzetek, mikor szükség van a fizikai billentyűzetre, amit gyakran érintőpaddal és egérgombokkal egészítenek ki, így végeredményben egy érintőkijelzős netbookot kapunk. Egy fizikai billentyűzet - mint kiegészítő - arra is jó, hogy extra portokat helyezzenek el rajta, vagy esetleg plusz háttértár, másodlagos akkumulátor kerüljön a belsejébe. Az összeköttetésnek számos módja lehet, pár ezer forintos kategóriában az úgynevezett tokbillentyűzetek mozognak, ahol gyakorlatilag csak az kritérium, hogy megfelelő méretű táblához válasszuk a kiegészítőt, a csatlakozás pedig USB kábelen történik. Egy valamire való hibridet a gyártó saját maga lát el billentyűzettel, ami valamilyen formában dokkolható, így könnyen "notebookká" változtathatjuk táblánkat. A koncepció ha belegondolunk egyáltalán nem rossz, így nem csoda, ha a szegmensben szinte minden komolyabb gyártó igyekszik ilyesfajta gépeket is letenni az asztalra.
A mostani alkalommal az Acer egyik legfrissebb ilyen jellegű termékével ismerkedünk meg, ami a keresztségben az Aspire Switch nevet kapta. A hangzatos elnevezés ugyebár valamiféle kapcsolásra, átválthatóságra utal, nem is véletlenül. A bevezető sorai után valószínűleg már mindenki sejti, hogy egy hibrid táblagépről van szó, azaz a tablet egy dokkolóval rendelkezik. Ennek egyik különlegessége, hogy mágnesek segítségével teremti meg a kontaktot az anyaeszközzel, amely kapcsolat az Acer szerint olyannyira erős, hogy akár 2,8 kilogrammos tömeget is elbír anélkül, hogy oldódna a kötés. Ráadásul a táblát kétféle módon is a dokkolóra lehet illeszteni (szemből és háttal), így összesen négyféle használati mód áll rendelkezésre: tablet mód, notebook mód, kijelző mód (notebook mód kifelé fordított panellel), sátor mód – ezek összessége bizony igen sokoldalú használatot kölcsönöz az eszköznek.
Maga a tábla egyébként egy 10,1 hüvelyk képátlójú panellel rendelkezik, amely IPS technológiát használ, így színhűsége és betekintési szögei (178/178 fok) kiválóak. Felbontása 1366×768 pixel, ez első blikkre nem tűnik soknak, de őszintén szólva a megjelenítőre kirajzolódó dolgok így sem túl nagyok, a Windows 8.1 (a gépen ez dübörög) egyszerűen ennél nagyobb felbontáson kényelmetlen lenne ezen a képátlón, így is lesz olyan felhasználó (nagyobb, vastagabb ujjakkal rendelkező), akinek lesznek kellemetlen pillanatai, és inkább ráülteti majd a gépet a billentyűzetre.
De ne szaladjunk ennyire előre, inkább ismerkedjünk meg tüzetesebben a Switch külsejével!
A gép tábla módban 8,9 mm vastag, de a dokkolóval sem különösebben trampli, 20,2 mm. Szélessége 261,6, magassága 177,1 mm. A dokkoló nélkül a tömeget tekintve 0,59, míg azzal együtt 1,17 kilogrammot nyom, így nem kell attól tartanunk, hogy a cipeléstől be fog durranni a karunk. A produktum uralkodó színe az ezüst, pláne, ha a klaviatúra is csatlakoztatva van.
A dizájnt tekintve meglátásunk szerint az Acer semmilyen különleges újítást nem alkalmazott, a már említett 10,1 colos IPS kijelzőt körülöleli egy fekete keret, melyre áthúzódik a fényes üvegborítás, az éleken elkerekítve (fent, középen a webkamera optikájával). Az üveg a Corningtól származik, egy harmadik generációs Gorilla Glass borítja az előlapot. Ehhez idomul az ezüstös külső keret, ami a sarkokon szintén lekerekített, a két rövidebb oldalon egészen vékony, felül sem vastagabb fél centinél, egyedül a gép alján szélesebb kicsit, hiszen ide került két oldalra a sztereó hangrendszer, valamint középre az Acer logó is (felette, a fekete sávban pihenő piktogram – ami egyben egy Windows gomb is - jelzi, hogy milyen operációs rendszerrel lesz dolgunk).
Továbbra is az a véleményünk, a külsőt tekintve szemből a Switch nem nyújt semmi korszakalkotót, a szemnek mégis kellemes, igényes hatást kelt. Ugyanez mondható el a hátlapról. Körülbelül egy másfél centiméteres szélességben (azon az oldalon, ahol a Switch-et notebook módban nyitogatni fogjuk) meghagytak egy műanyag sávot (vélhetően ez az anyag ellenállóbb a körmökkel szemben), a maradék viszont fém (alumínium), méghozzá keresztirányú, szálcsiszolt formában. A hátlap színe egyébként a műanyagot és a fémet tekintve is jóval sötétebb, mint a belső részé, ez már inkább grafit szürke, mint ezüst, de ettől még jól néz ki. A szükséges minőségérzet is megvan, ezüstnek pedig megmaradt a középre elhelyezett Acer embléma.
A ki- és bemenetek a Switch jobb oldalára jutottak, legalul a töltő csatlakozóját találjuk, felette pedig egy micro-HDMI és egy micro-USB portra lehetünk figyelmesek. Őket a micro SD kártyanyílás követi (ebbe elméletileg akár 64 GB-os kártya is beleülhet), majd két aprócska lyuk marad, a RESET és a beépített mikrofon nyílása. A bal oldalra a hangerő-szabályozót és a bekapcsoló gombot álmodták meg a mérnökök, de vélhetően a másik oldal zsúfoltsága miatt (és esetleg azon félreértések elkerülése végett, hogy a fejhallgatót a töltő nyílásába dugják a kevésbé gyakorlott felhasználók) ide került a 3,5 mm-es jack bemenet fej- és fülhallgatók számára, de akár kisebb hangszórókat is csatlakoztathatunk a rendszerbe.
A készülékház felső élén már nem találunk semmit, a tablet módban elérhető csatlakozók számát kiveséztük. Sajnos a billentyűzet portokat tekintve nem kényeztet el minket, csupán egy normál méretű USB 2.0 csatlakozót találunk rajta a jobb felső sarokban. Azt már elmondtuk, hogy a Switch mágneses erő segítségével fixálja magát a dokkolón, de azt még nem emeltük ki, hogy az a terület, amire rákapaszkodik, gyakorlatilag egy hatalmas zsanér, amit majdnem teljesen kényünk-kedvünk szerint hajtogathatunk. Ezt elég kevés konkurens megoldás tudja, ennek a kivitelezésnek köszönhetően a Switch tényleg egy valódi netbook/notebook használatának érzetét kelti.
Elhangzott, hogy maga a dokkoló sem túl nehéz, bár a nálunk járt példány nem tartalmazott extra háttértárat (500 GB 2,5” HDD), de az sem növeli meg annyira a tömeget, hogy az zavaró lenne. Fontos kiemelni, hogy a billentyűzet lokalizált, magyar kiosztású, a gombok méretei a netbookoktól lehetnek ismerősek, szerencsére közéjük elhelyeztek néhány mm széles keretet, amivel kisebb az esélye a véletlen lenyomásnak. Ugyanakkor helytakarékossági okokból a funkcióbillentyűket tartalmazó felső sor felezett méretű, ahogy a kurzormozgató billentyűk is, ezek a részek a nagyobb tenyerű férfiaknak nem lesznek a kedvenceik, de bizonyos kompromisszumokat muszáj megkötni.
A klaviatúrát követő „csuklótámasz” rész kissé ki van emelve, a touchpad pedig meglepően nagy méretű, ugyanakkor nincs rajta dedikált bal és jobb egérgomb, a bal alsó, illetve a jobb alsó területet megnyomva érhetjük el a kívánt funkciókat. Az érintőpad (mely Precision Touchpad névre hallgat) mérete vélhetően abból is adódik, hogy egyszerre akár hat ujj mozgását is képes lereagálni. A dokkoló felső részének színe megegyezik a táblagép külső keretének színével, azaz ezüst, míg alja a tablet hátlapjánál látott grafit szürke, így alkotnak egy kerek egészet.
A dokkoló alja egyébként a halandó felhasználó számára már nem nyújt semmi izgalmasat vagy fontosat, egy elnyújtott és két kerek formájú gumitalp mellett felkerült még egy hologramos Windows 8 logó, valamint a különféle szabványok, hitelesítések piktogramjai. Érdekes adalék még a jövőre nézve, hogy az alsó fedél néhány darab hagyományos, csillagfejű csavarra van rögzítve, melyek közül a nálunk járt tesztpéldányon egyik sem volt leragasztva, így elképzelhető, hogy az Acer zöld utat ad majd azoknak, akik saját maguk szeretnék merevlemezzel bővíteni a gépüket, de ez egyelőre csak spekuláció.
A Switch 10 elég tekintélyes méretű, szürke dobozban érkezett hozzánk, amely nem nélkülözte a lényegi információkat. Aztán a belsejében a tablet és a dokkoló mellett egy hálózati töltőt, egy üzembe helyezési útmutatót, egy használati útmutatót és egy kartonkártyát találunk, amin megkapjuk a Windows 8.1 Small Screen Touch és az Office Home & Student 2013 változatának legális használatához szükséges kódot, illetve matricát.
A külsővel megvolnánk, most virtuálisan pillantsunk be a motorháztető alá!
Nem meglepő módon az Acer a Windows 8.1-et futtató tablet szívének egy Intel központi egységet választott az Atom Z3745 személyében. Ez a SoC négy darab processzormagot tartalmaz, melyeknek alapórajele 1,33 GHz, de a Turbó órajel (jelen esetben burst frequency) maximum 1,86 GHz lehet. A 22 nanométeres gyártástechnológiával készülő egység másodlagos gyorsítótára 2 MB, maximum 4 GB-nyi LPDDR3 memóriát támogat kétcsatornás üzemmódban 1066 MHz-es üzemfrekvenciával, TDP-je mindössze 2 watt. Az Intel HD grafikus vezérlő alapfrekvenciája 311 MHz, ez szükség esetén egészen 778 MHz-ig ugorhat fel. Az USB 2.0 és 3.0 egyaránt támogatott. Az Acer a nálunk járt kiépítésbe (Aspire SWS-011) 2 GB LPDDR3 memóriát helyezett 2×1 GB felállásban, azaz a dual-channel használatáról nem kell lemondanunk, háttértárat tekintve pedig egy 64 GB-os eMMC meghajtó került bele, amely az AIDA64 szerint egy Hynix HCG8e modell. A formázott kapacitása 58 GB. Sajnos SSD-kategóriájú sebességre nem lehet számítani, nemsokára visszatérünk rá, mire képes ez eMMC kártya. Adatkapcsolatok terén nagyon nem panaszkodhatunk, a Broadcom WiFi az a/b/g/n szabványokat a támogatja, a Bluetooth pedig 4.0 verziójú.
Ami viszont ebben a kiépítésben nincs, az a SIM foglalat, így a mobilnet használatáról ilyen módon le kell mondani, legfeljebb USB-s sticket használhatunk. Sajnos a gépnek a specifikációs adatokat böngészve akad egy komoly gyenge pontja, a kétcellás, mindössze 22Wh-s akkumulátor, mely elméletileg 8 órás üzemidőt kínál, meglátjuk, a valóságban ez mennyire állja meg a helyét. Az eddigiek alapján elmondható, hogy egy átlagos erőt felvonultató belsővel állunk szemben, az Atom Z3745 sem számítási, sem grafikai teljesítményben nem a csúcs, de ettől még a mindennapi használatra elegendő lehet, hiszen azért mégiscsak egy négymagos megoldással állunk szemben. Természetesen kérdéseinkre tesztprogramjaink segítségével igyekeztünk választ találni. A táblázatban szerepel néhány olyan program, amelyet nem feltétlenül „illik” egy tableten lefuttatni, ezek kapcsán nem is az volt az elvárásunk, hogy a hardver teljesen használható szintet tudjon felmutatni, hanem inkább az, hogy ezeket az alkalmazásokat olvasóink otthon, saját gépükön lefuttatva képet kapjanak arról, milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járna erőforrás szempontjából, ha jelenlegi masinájukat például egy Acer Switch 10-re cserélnék. Íme:
Természetesen egy jelenkori, klasszikus asztali számítógép teljesítményétől ezek az értékek elmaradnak, de ne felejtsük el, itt egy tabletről van szó, amelynek központi egysége ráadásul mindössze 2 wattot fogyaszt, ez a teljesítmény/fogyasztás mutató pedig egyáltalán nem rossz. Nyilván hosszú órákat renderelni nem fogunk a Switch-en, mert nem erre való, de 1-2 képet megszerkeszteni, kitömöríteni néhány ISO-t, valamint irodai és multimédiás célokra ez az erő tökéletesen elegendő. Régebbi, illetve flash-alapú játékokra az IGP ereje is elég, ahogy láthatjuk, még egy Resident Evil 5 is képes volt átlag 22 FPS-t hozni, persze a minimum részletesség mellett. Kiegészítésképpen lássuk, mire képes a 2×1 GB LPDDR 1066 MHz memória, illetve GPGPU képességeket tekintve mit várhatunk az Atom Z3745-től!
Az egyedüli terület, amivel nem voltunk megelégedve, az a háttértár, a 64 GB-os eMMC meghajtó tárterülete még akár elég is lehet, illetve a szintetikus tesztekben mutatott átviteli értékek sem tűnnek kevésnek, mégis, néha érthetetlen belassulások, elmélázások szakították meg a folyamatosságot, amire nem igazán tudtunk magyarázatot találni (tudjuk, hogy e típusú adattárolónak az írás nem az erőssége, néha mégis logikátlan szituációkban futottunk bele egy kis "elgondolkodásba").
Táblagép módban nyilván csak magát a Switch-et fogjuk, a 10,1 hüvelykes méret révén a tájolása fekvő, így kétkezes használatra nyílik mód. Az aktív mátrixos, LED-es háttérvilágítású LCD színei tényleg nagyon szépek, szinte életre kelnek, és a panelt nézhetjük bárhonnan, mindenhonnan ugyanazt látjuk. Az 1366×786-as felbontás HD kompatibilitást kínál, egyáltalán nem kevés, efölött a klasszikus Windows felületet már mindenképpen hanyagolni kellene. A Metro UI és az azt használó programok használata teljesen kényelmes, ahogy a képernyő-billentyűzet is jól használható.
A kapacitív multitouch panel 5 pontot képes egyidejűleg érzékelni, mindent egybevetve tehát a kijelző abszolút erőssége az eszköznek. A Windows 8.1 számtalan olyan mozdulatot, szolgáltatást kínál, amely kifejezetten a tabletes használatot hivatott segíteni, ne legyünk lusták megismerni ezeket, hiszen táblagép módban nagyon megkönnyíthetik az életünket. A dokkoló csatlakoztatása után gyakorlatilag egy netbookot kapunk. A kis billentyűk ellenére a klaviatúra viszonylag jól használható, a gombok elég „kemények”, nem olyan könnyű véletlenül lenyomni őket. A kiosztás és a feliratozás magyar, innentől kezdve többet nem is kívánhatunk az Acer részéről.
A touchpad már kevésbé nyűgözött le minket: a mérete teljesen rendben van és az ujj mozgását is gyorsan, pontosan érzékeli, de mivel fizikailag nincsenek elválasztva az egérgombok, a határvonal elmosódik, így pedig nem mindig egyértelmű, hol van az a terület, ahol az érintőpanel még érintést vagy már nyomást érzékel, ez néha tud kellemetlenségeket okozni. Meg kell, hogy mondjam, én magam a tesztelés ideje alatt inkább külső egeret használtam, persze néhány nap elteltével biztosan rá lehet érezni a touchpad rigolyáira is. A dokkolóra elhelyezett egy darab USB port kevés, ebből sokkal többet is ki lehetett volna hozni, legalább a másik oldalra is illett volna pakolni egyet.
A tableten lévő gombok átgondoltan vannak elhelyezve, a hangerőszabályzó kényelmesen használható és a bekapcsoló gomb elérése sem okoz gondot. Ebbe egy pici LED-et is építettek, amely töltésről és egyéb állapotokról képes informálni. Ami egy kicsit érdekes és vicces, az a töltő és a töltő bemenet viszonya, a töltő csatlakozója úgy lötyög a „lyukban”, hogy azt csak egy vállalhatatlanul erős szexuális töltetű hasonlattal lehetne megfelelően érzékeltetni, amitől most eltekintünk. Persze ha kellően erősen megnyomjuk, akkor bepattan a „helyére”, így már kicsúszni nem tud, de a lötyögés megmarad. Ezen a használatot tekintve nem múlik semmi, mégsem illik egy ilyen minőségi géphez.
Ami viszont meglepően korrekt, az a hangzás, a két kis hangszóró egészen hangosan és tisztán képes megszólalni, még teljes hangerőn is szinte teljesen torzításmentes, és ezen a szinten már egy kisebb szobát betöltő hangerővel számolhatunk. Bizonyos anyagok mellett még részleteket is képes előhozni a zenéből, a YouTube-ot bármikor bátran felcsaphatjuk rajta. A kamera a gép kategóriájához mérten átlagos, a fotó képaránya lehet 4:3 vagy 16:9 a videó felbontása pedig 720p vagy 1080p. Bekapcsolhatóak rácsvonalak, állítható a frissítési frekvencia (50/60 Hz), megadhatóak a helyadatok, stb. Mivel ez egy előlapi, és nem hátlapi kamera, elsősorban webkamerás célokra hivatott, de ha nagyon muszáj, el lehet vele csípni pár fontos pillanatot is. Jó fényviszonyok között vállalható a képe, a fény csökkenésével azonban rohamosan „zajosodik” és elmosódnak az élek.
Mintavideó: link Az akkumulátorral kapcsolatban korábban már kifejeztük aggodalmainkat, melyek a teszt során némileg beigazolódtak. Teljes fényerő és 50 százalékos hangerő mellett, 720p felbontású film lejátszásakor YouTube-ról a Switch 4 óra 37 perces etapot volt képes futni. Természetesen ez jelentős terhelést rótt a gépre, ennél netezgetés vagy wordben való irkálás közben kevesebbet fogyaszt, de a 8 órás üzemidőt elérni még így is elérhetetlennek tűnik. Sokaknak ez is bőven elég, így nem lenne ezzel probléma, ha a dokkoló opcionálisan elérhető lenne akkumulátorral is azok számára, akiknek hosszabb üzemidőre van szükségük, de egyelőre nincs ilyen opció.
Az Acer Aspire Switch 10 egy közel sem tökéletes, mégis minőségi, kellemes termék. A kijelző mérete és felbontása ideális, az IPS panelre panaszunk nem lehet, a minél jobb képminőségről a Zero Air Gap technológia (redukált fényvisszaverődés, magasabb kontraszt, élesebb kép) gondoskodik, a kültéri használatot pedig az Acer LumiFlex megoldása teszi zökkenőmentessé, mely a megfelelő fényerőért felel.
Ha a Switch 10 csak egy hagyományos táblagép lenne, akkor sem keltene rossz benyomást, hiszen a hardver átlagos felhasználásra tökéletesen elegendő, adatkapcsolatok terén maximum a 3G/4G hiánya róható fel, a forma és a dizájn megítélése pedig mindig szubjektív, de szerintünk ezzel sincs probléma, a szálcsiszolt alumínium hátlap pedig tovább növeli a termék nívóját. Természetesen igazán különlegessé a dokkoló teszi, illetve az, ahogyan ahhoz kapcsolódik, hiszen a mágnesek megfelelő kapcsolatot biztosítanak, a zsanérra történő csatlakozási pontok pedig ugyanolyan rugalmassá teszik a gépet, mintha egy valódi notebook lenne, ráadásul így négyféle módon használható az Aspire Switch.
Ez egy igazi hibrid, ereje is ebben rejlik, hiszen gyakorlatilag egy áráért két eszközt kapunk, mely sokoldalúan képes a szolgálatunkba szegődni. Közvetlen ellenfelének az ASUS Transformer Book T100 tekinthető, amely ugyanilyen méretben kelleti magát, és hardvere/felszereltsége is közel azonos (opcionálisan a T100 is elérhető 500 GB-os HDD-vel). A Transformer valamivel vastagabb, viszont könnyebb (több a műanyag rész) és hosszabb akkuidőt biztosít. Az Acer üdvöskéjének az előnye, hogy néhány ezer forinttal olcsóbb és több rajta a fém. Összességében úgy gondoljuk, a hibridek mezőnyében a Switch mindenképpen előkelő helyet foglal el, hátrányként a komolytalan töltőcsatlakozót, a touchpad nehézkesen kezelhető gombjait és az átlag alatti rendelkezésre állási időt tudjuk említeni.
Ugyanakkor ezért a csomagért a 100 000 forint körüli ár egyáltalán nem mondható eltúlzottnak, mivel ezért a pénzért nem csak egy minőségi tabletet kapunk, hanem egy minőségi érintőkijelzős netbookot is, operációs rendszerrel és irodai programcsomaggal együtt, ami szintén súlyos tízezrekben mérhető. Aki ilyen jellegű termékben gondolkodik, annak nyugodt szívvel ajánljuk figyelmébe az Acer Aspire Switch 10-et, amennyiben az említett negatívumok nem jelentenek problémát az elképzelt pozíció, munkaterület betöltése során. Az Aspire Switch-et az Acer magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. NTibor77
2014.07.28. 11:19
Épp a napokban gondolkoztam azon, hogy ilyet vegyek vagy egy iPad-et! Három dolog miatt választottam az iPad-et:

1. Ha én táblaként használom az újaimmal böködve, teljes értékű Windows ide vagy oda a Metro UI-s programok semmivel sem nyújtanak többet, jobbat, mint bármely androidos tábla vagy akár az iPad!

2. 2Gb memória! Ha a proci bírná is, mert ez az Atom már nem az az Atom, hiszen négy magja vagyon, és hiába van rajta teljes értékű Windows, a memória mérete behatárolja a lehetőségeket! Böngészésre, mail-ezésre, szöveg és táblázatok szerkesztésre pedig bármely másik tábla gép is megfelel!

3. A GPS-vevő hiánya!

Operációs rendszert és "office" (iWork) programokat az iPad-hez is kapok ingyen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Z-M-an
2014.07.28. 19:18
Jól látom, hogy még nem lehet kapni Nálatok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler Z-M-a...
2014.07.28. 19:50
Sajnos jól, mostanra már be kellett volna fusson, de sajnos még nem tudunk hozni. Remélhetőleg ez hamarosan változni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. meridaboy
2014.07.29. 19:47
Abban igazat kell adnom NTibor77-nek, hogy ha úgy számolunk, hogy az ár azért annyi amennyi, mert Os+Office van rajt, az az EU-ban árukapcsolásnak számít s bűntetik.
Tudom nem így kell érteni, de akkor meg annyira nem is kecsegtető, de mindenképpen elgondolkodtató. Hisz pl egy Samsung Note Pro és társai lényegesen többet kóstálnak klaviatúra nélkül. (note pro azért egy cerkát ad hozzá)
A cikk nekem tetszett, hisz kellően körüljárta a hardvert s softvert, de néhány dologra nem derült fény. Hogy csak egyet említsek: microUSB-n felveszi e a töltést.?!
A "termék" az állítással ellenben egy viszonylag szűk réteget ösztönöz majd költekezésre, hisz aki szánja a pénzt egy hasonlóra többet is áldoz rá többlet tudásért cserébe, aki viszont nem tud-akar egy minimálbért rákölteni, nem kerül komolyan képbe mint "alternatíva".

Egy opcióval több szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vivanto merid...
2014.07.30. 09:36
Száljatok már le erről az árukapcsolásos marhaságról, nevetséges.

Szintén tiltott OS nélkül értékesíteni bármilyen komplett PCt/notebookot/táblát. Utóbbinál elég fura lenne ha rászoknának a free-dosra.

Másrészt az office ingyé van, az MS bizonyos tablet konstrukciókhoz bundleben adja az OS mellé. De ha pénzbe is kerülne, semmi se kötelezi a tabla gyártóját hogy megvegye hozzá.

Harmadrészt pont az Apple szeg meg minden létező EU szabályozást, mégse vágták még nyakon őket. Amíg ők szabadon garázdálkodhatnak fittyet hányva minden törvényre, addig röhejes ilyen apróságok miatt hisztizni mint a Win táblákhoz adott OS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer
2014.08.02. 23:55
Nagyon nem rossz, bár a felbontása gagyi. Ne értsetek félre, nem vagyok pixelfetisiszta, nem kell nekem 4K meg 8K, de 10 colon már legalább egy 1600*900 elférne. Anno, mikor a 7 colos HD felbontású Nexus7-emet egy 8 Colos HD felbontású Window 8.1-es tabletre cseréltem, már az a +1 col is érezhető pixelesedést okozott ugyanazon felbontás mellett.
A HD felbontás 7 colon még 210 PPI, 10 colon már csak 145. Azért az komoly különbség.

Ami még nem tetszik, az a fekete keretet körülvevő fém keret. Brutálisan megdobja a méretet, és ronda is. Plusz nem is szimmetrikus.
De az ára elég vonzó. Ha most akarnék tabletet venni, lehet ezt választanám, vagy valami hasonlót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2014.08.04. 11:17
A garancialis ugyintezes problemait is erdemes lenne megemliteni a ceg eseteben.Hiaba tunnek jonak a keszulekeik,ha valami nem stimmel,a vasarlo bizony komoly torturara kell,hogy szamitson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!