iPon Cikkek

Acer Aspire Switch 12 S – szimplán prémium

Dátum | 2016. 02. 23.
Szerző | gabi123
Csoport | NOTEBOOK

Többször áttekintettük már a tabletek fejlődésének történetét az elmúlt évekre vonatkozólag, a múlttal kapcsolatban pedig csak ismételni tudnánk önmagunkat, így inkább a jövőre koncentrálunk, ami lényében a soron következő tesztalanyunkban már jelenként ölt testet. A tábla PC-k és a notebookok közötti szakadékot eltüntetni kívánó hibrid megoldások mára eléggé széles ösvényt tapostak ki maguknak, sőt, azt is mondhatnánk, hogy ez az út már le is van aszfaltozva, mert mostanra már csak kiforrott, komolyabb gyermekbetegségektől mentes termékek maradtak a piacon. Ugyanakkor ez a szegmens még mindig jelentős fejlődés előtt áll, így nem csoda, ha a gyártók gyakorlatilag évről évre megújítják modelljeiket, vagy teljesen új konstrukcióval próbálnak új vásárlórétegeket behozni a piacra. Szerencsére ma már egy korrekt, Windows-alapú dokkolós hibrid tábla nem számít luxuscikknek, a belépőszintű modellek 100 000 forint körül elérhetőek, így a kisebb pénzű felhasználók is dönthetnek ilyen megoldás mellett, ha nem jutnak dűlőre a tekintetben, hogy táblagép vagy notebook lenne-e számukra a jobb megoldás.
E cikk azonban nem kimondottan azoknak szól, akik költséghatékony eszköz vásárlásában gondolkodnak, mert ahogy már említettük, tesztünk főszereplője a jövőt igyekszik elhozni, és a jövőbetekintés soha nem olcsó. Nem is ragoznánk tovább, vágjunk bele és ismerkedjünk meg az Acer Switch 12 S-sel. A készülék nem csak belsőben, hanem külsőben is megújult, illetve fejlődött a Switch 12-höz képest. Az anodizált alumínium váz ismeretében érthető módon nem lehet panasz a minőségérzetre és a stabilitásra, de erről részletesen majd később. A 12 jelzés a Switch 12 S esetében is 12,5 hüvelyk átmérőjű panelt jelent, amely természetesen LED-es háttérvilágítást és IPS technológiát tartalmaz. A pixelsűrűség kérdésköre már elég izgalmas, nálunk az alapváltozat járt, amely FULL HD felbontású (1920×1080) kijelzőt tudhat magáénak, de felár ellenében 4K-s megjelenítővel is kérhető a Switch 12 S, melynek felbontása 3840×2160. Jól hangzó érték, azt már mindenki eldöntheti magának, hogy van-e értelme ekkora pixelhalmaznak 12,5 colra, mert azt azért ne felejtsük el, hogy ezt a felbontást meg is kell tudni hajtani. A tablethez természetesen a le- és felcsatolható, billentyűzetes dokkoló is szériatartozék, ennek tulajdonságai ugyancsak később kerülnek majd porondra, most inkább pillantsunk be a motorháztető alá!
Az alaplapon egy BGA forrasztással szerelt Intel Core m3-6Y30 SoC élteti az eszközt, melynek már a neve is sokat elárul. Egyrészt az m3-ból már tudhatjuk, hogy egy belépő szintű megoldásról van szó, másrészt a 6Y viszont a 6. generációt jelöli, tehát ez a szilikon már Skylake-alapokon nyugvó példány. A frekvenciák érdekesen vannak kialakítva, az alapórajel 900 MHz, a Turbó egy aktív mag esetén 2200 MHz, kétmagos terhelésnél pedig 2000 MHz, és mivel ez egy kétmagos megoldás Hyper-Threadinggel további két szállal megtoldva, így lényegében terhelés alatt folyamatosan számolhatunk ezzel az üzemfrekvenciával, és csak üresjárat esetén állnak vissza a magok 900 MHz-re. Természetesen az energiahatékonyság egy ilyen processzornál elsődleges, hiszen 4,5 wattos TDP keretbe kell beleférni. A harmadlagos gyorsítótár mérete 4 MB, a memóriavezérlő maximum 16 GB-ot képes kezelni DDR3L-1600 vagy LPDDR3-1866 RAM-okból, kétcsatornás üzemmódban. Az integrált grafikus megoldás HD 515 névre hallgat, alapórajele 300 MHz, amely 850 MHz-ig skálázódhat, egyidejűleg maximum 3 kijelzőt képes kezelni. Természetesen egy modern, a kor követelményeinek megfelelő IGP-ről van szó, amely támogatja a DirectX 12 és OpenGL 4.4 API-kat, valamint az Intel Wireless Display, Quick Sync Video, Clear Video, Clear Video HD, InTru 3D és Insider technológiákat. A fedélzetre 4 GB RAM lett helyezve, de dupla ennyivel és kérhető a hardver.
A háttértár vonatkozásában szerencsére az Acer mérnökei nem követtek el olyan ballépést, hogy merevlemezt építsenek egy tabletbe, így örömteli módon egy 128 GB-os LiteOn SSD-ről beszélhetünk (256 GB-os mérettel is elérhető a gép). Adatkapcsolatok terén is jó a helyzet, a beépített hálózati modul a Bluetooth 4.0 + LE mellett a legújabb WiFi szabványt is támogatja, így az a/b/g/n hálózatok mellett az „ac” verzió hatalmas sebességét is kiélvezhetjük. Ráadásul az Acer ExoAmp antenna dizájnnak köszönhetően a jelzaj csökkenthető, amelynek eredményeként a WiFi, illetve 2×2 MU-MIMO akár háromszor nagyobb tempót képes elérni a sztenderd megoldásokhoz képest, emellett pedig stabilabb és megbízhatóbb is az átvitel.
Kamerából kettőt is beépítettek a Switch 12 S-be, egy előlapit videobeszélgetésekhez és egy hátlapit fotózásra-videorögzítésre, előbbi 720p, utóbbi 1080p felbontást kínál, de ami ennél jóval fontosabb, hogy egy Intel RealSense Camera R200 optikáról van szó, ami a megfelelő szoftveres környezettel karöltve képes a tárgyakat 3D-ben letapogatni és „beszkennelni” a szoftverbe, ahonnan az már szabadon szerkeszthető. Lehetne rajta vitázni, hogy ennek mennyire van létjogosultsága egy hibrid tabletben (pláne Core m3 mellett), mindenesetre ez a képesség mindenképpen az üzleti felhasználást és a professzionális világot szólítja meg. Itt említenénk meg azt is, hogy a gép ThunderBolt csatlakozóval is rendelkezik, melyre a két darab 4K-s kijelzőn kívül felcsatolható az úgynevezett Acer Media Station is, mely egy speciális dokkoló, dedikált 3D-s gyorsítót kínálva, amivel a Switch 12 S-t játékra és 3D-s munkára is alkalmas eszközzé tehetjük.
A csomag fontos eleme a "hagyományos" dokkoló, melynek billentyűzete a sajtópéldányon még angol nyelvű volt, de forgalomba természetesen majd lokalizált módon, magyar klaviatúrával kerül. A nálunk járt gép extra meghajtót, illetve akkumulátort nem tartalmazott. A tábla PC-ben lévő fő áramforrás egy 2 cellás lítium-ion telep (34,5 Wh, 4550 mAh).
Szoftveres hátteret tekintve természetesen 2016-ban már csak a Windows 10 jön szóba, melyből a Pro verzió 64 bites kiadását találjuk előtelepítve a tablet háttértárára. Specifikáció alapján tehát a Acer Switch 12 S nem csak külsőre ígérkezik kellemesnek, hanem egy elég jó erőt felvonultató hibrid gépezetnek ígérkezik, melynek természetesen majd tesztekkel is utánajárunk, de most ismerkedjünk meg vele közelebbről!
Ahogy minden ilyen jellegű eszközt, úgy a Switch 12 S-t is döntően meghatározza a kijelző mérete. A 12,5 hüvelykes képátló értelmében tabletes mércével nézve egy nagy, hibrid szemmel vizsgálva egy subnotebook méretű megoldásról beszélhetünk.
A Switch 12 S méretei dokkoló nélkül 313,4 (Szé.) × 203,5 (Mé.) × 7,85 (Ma) mm , ilyenkor mindössze 800 grammot nyom, ami a dokkoló felcsatlakoztatása után 313,4 (Szé.) × 206,1 (Mé.) × 17,3 (Ma) mm-re és 1400 grammra módosul. Az enyhén csillogós, feketére színezett anodizált alumínium nem csak külsőre szép látvány, megérintve is megvan a minőségérzet. A fedlap élei mindkét oldalon erőteljesen lekerekítettek, középen az ezüst hatású Acer logó dobja fel a dizájnt, míg alul és felül vékony gumibetéteket találunk, ezek mögött helyezték el az antennákat, hogy a fém ne árnyékolja le őket. A felső-középső rész uralkodó eleme a már említett Intel RealSense R200 kamera, amely három optikával is büszkélkedhet.
A készülékház külső, körülbelül 1 mm vékony élei króm hatásúak. A kijelző felőli oldalon a mérnökök megmaradtak a kijárt útnál. A panelt körülölelő keret alul és felül körülbelül 2 cm, kétoldalt másfél cm, az üvegborítás a komplett felületen elterül, mellyel kapcsolatban két dolgot is meg kell említeni. Az egyik, hogy Gorilla Glass 4 üvegréteg került alkalmazásra, amely biztosítja a megfelelő karc- és ütésállóságot. Emellett megmaradt az Acer Zero Air Gap technológia használata, ami azt jelenti, hogy a megjelenítő és az érintőpanel között nincs légréteg, ennek eredményeként közelebbinek, természetesebbnek hat az érintésvezérlés.
Alul-középen természetesen most sem marad el a gyártói megjelölés az Acer logóval, kétoldalra pedig a sztereó hangrendszer egy-egy hangszórója került. Vessünk egy pillantást a gép oldalaira is, mert van miről beszélni! Ez alól csak a felső él kivétel, mert ide a két mikrofonnyíláson kívül más nem került. A baloldal a bekapcsológombbal indul, a sarkában apró LED-del, mely a gép aktuális állapotáról informál (üzemállapot, töltöttség, stb).
Őt a hangerőszabályozó-gombok követik, melyek a mai trendnek megfelelően egyetlen elemből vannak kialakítva, a kívánt hatásról a nyomáspont dönt. A következő állomás egy dedikált Windows-gomb, amivel a Start menüt érhetjük el instant. A sort a reset apró nyílása zárja, arra a nem kívánt esetre, ha kedvencünk annyira „elfeküdne”, hogy az életre keltésére már nem nyílik más lehetőség.
A jobboldalon is bőven maradt még mesélni való. A kínálat egy 3,5 mm-es kombinált jack aljzattal kezdődik, melyet egy microSD kártyanyílás követ. A külső kijelzők csatlakoztatására rendelkezésre áll egy microHDMI, de mellette figyel a kombinált USB 3.1 type C/ThunderBolt, amelyre további két megjelenítő köthető, de természetesen adatátviteli célokra is használható a hatalmas, 40 Gb/s-os elvi sávszélesség. A sort végül a töltő csatlakozója zárja, mely merevítő keretet is kapott a megfelelő stabilitás biztosítására. A tablet módban elérhető felületek, csatlakozók armadája ezzel kifújt, nem mondhatni, hogy átlagos felszereltségről van szó, ugyanakkor a hagyományos microUSB alkalmazása kimaradt, ami miatt átalakítóra lehet szükség az USB type C használata során.
Az alsó élt nyilvánvalóan a dokkolóhoz való hozzákapcsolhatóság határozza meg, ami két darab bemeneti nyílást jelent a zsanér pántjait fogadva. Nem állt meg az élet az Acer Snap Hinge zsanér technológiájának háza táján sem, ami mostanra a harmadik generációba lépett. Ezt a Switch 12 S-ben Snap Hinge Gold néven említi a gyártó, amely egyrészt utalhat az aranyszínű zsanércsatlakozókra, illetve azok képességére is, mivel a dokkolóval immáron 6 Gbps-os adatkapcsolat jöhet létre. Ez azért is lényeges változás, mert korábban csak USB 2.0 szabványú kapcsolat volt elérhető, így az adott esetben billentyűzetbe épített merevlemez tempója is limitálva volt.
A billentyűzet töltése is a zsanérokon keresztül megy végbe, amennyiben akkumulátorral felszerelt verzióra teszünk szert. Maga a csatlakoztatás pofon egyszerű a gyakorlatban, csak a zsanércsatlakozók fölé kell helyezni a gépet, a mágnesek olyan erősek, hogy valósággal rászippantják a dokkolóra a tabletet. Ennek okán nem csoda, hogy a fizikai kapcsolat betonstabil, semmilyen lötyögést, bizonytalanságot nem tapasztaltunk a használat közben, viszont igen csak bele kell kapaszkodni a gépbe és a billentyűzetbe egyaránt, amikor szét akarjuk választani a feleket.
A dokkoló már anno a Switch 12-nél is bizonyított, a Switch 12 S-nél pedig még jobban igyekszik megfelelni a prémium kategória elvárásainak. Az anyaghasználat egységes a csomagnál, tehát a kiegészítő is a feketére festett alumíniumból van, ennek megfelelően merev, stabil hatást kelt. A klaviatúra süllyesztett, sziget stílusú, majdnem teljes méretű gombsorral. A funkcióbillentyűk sora kicsinyített, a kurzormozgató gombok felezettek.
Egy hagyományos notebook billentyűzethez képest a gombok némileg csattogósabbak, hangosabbak, illetve nagyobb mértékben tudnak oldalirányba elmozdulni. A méret ellenére viszonylag távol vannak egymástól, így nem fenyeget a közös leütés veszélye. További pozitívum, hogy az eszköz LED-es, fehér háttérvilágítással van ellátva, ami egy gomb lenyomása esetén magától aktiválódik. A palm rest két-két oldalán egy-egy apró méretű gumibak van elhelyezve, ez megakadályozza, hogy a tablet túlságosan közel kerüljön a billentyűzethez.
A touchpad mérete a Switch 12 S esetében sincs elspórolva, amit főként a Windows 10-ben is elérhető gesztusvezérlések indokolnak. Ahogy manapság szinte minden gépnél, úgy itt is az egész érintőpad egyetlen felület, egybeolvasztva az egérgombokkal, de szerencsére a nyomáspontok elég jól el vannak találva, percek alatt megszokható. A felület érzékenysége hozza az elvárt szintet, gyorsan követi a mozgást, miközben az ujjunkat alig kell hozzáérinteni. Kimenettengerre viszont nem érdemes számítani a dokkoló vonatkozásában, már csak azért sem, mert szinte minden oldala rendkívül vékony. Persze a szabvány felületű USB alkalmazása azért nem maradt le, sőt, ebből kettőt is kapunk (USB 3.0), egyet a baloldalra, egyet a jobboldalra.
Ezt úgy oldották meg, hogy a portokat rugós billenőajtó védi, csatlakoztatás előtt ezeket az ujjunkkal lefelé kell nyomni, és a megnyíló résen bejátszani a csatlakozót. Nem mondom, hogy elsőre rutinból ment, de egy-két nap alatt meg lehet szokni. A fenéklemezen egyfelől a zsanér mentén végighúzódó sáv, másfelől két darab gumitalp adja a kitámasztást és a tapadást, a típusmegjelölésen és a gyáriszámon kívül mást itt nem találunk. A jelek szerint a gyártó nem szeretné, hogy különösebben szerelgessük a dokkolót, mivel a hét darab csavar nem csillag, hanem kis méretű torx, ilyen azért nem akad minden háztartásban.
Doboz, tartozékok Az Acer Switch 12 S egy átlagos barna kartondobozban érkezett, de ez csak a külső védelmi vonal volt, a termékdobozt még ezen belül helyezték el, mely már egy jóval dizájnosabb darab, szürkésfekete színnel, termékfotókkal, specifikációkkal az oldalain. Nem kiköpött kincsesláda, a tableten és a dokkolón kívül egy töltőt (19 V, 2,37 A, azaz 45 wattos), valamint egy hálózati tápkábelt találtunk benne a kézikönyv társaságában. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a nálunk járt csomag egy, a sajtónak szánt tesztpéldány volt, így a boltokban megtalálható doboz tartalma ettől eltérhet.
A hardverrel az első oldalon már részletesen foglalkoztunk, így ezt itt nem tennénk újra meg. A HT-vel megtoldott kétmagos m3-6Y30 a plusz két szállal kiegészítve tabletes mércével nézve elég meggyőző teljesítményt nyújt, amihez a 4 GB RAM és az SSD is komoly segítségére van.
A Windows 10 nem csak villámgyorsan kel életre a bekapcsolást követően, hanem nagyon pörgősen is fut folyamatosan a masinán, minden pillanatban a parancsunkat várja és a lehető leggyorsabban végre is hajtja azt, ezért nagyon fontos a hordozható gépekben a gyors háttértár. Az más kérdés, hogy a 128 GB-os tárhely önmagában nem sok, akinek ez kevés, választhatja a 256 GB-os SSD-vel szerelt variánst, vagy olyan dokkolót, ami merevlemezt is tartalmaz.
A táblázatok megmutatták, hogy bár az m3-6Y30 közel sem a kategória legerősebb tagja, azért használható teljesítményt nyújt. Persze ha komolyabb, üzleti célokra szeretnénk használni a Switchet, például ki akarjuk aknázni a RealSense kamera képességeit, akkor érdemes ennél erősebb chipet választani.
Van lehetőség az Acer speciális dokkolójába rejtett külső VGA felcsatolására a ThunderBolton keresztül, de ne feledjük, azt meg is kell hajtani, és mint tudjuk, például egy GeForce 980 Ti mellé nem egy Celeron a legjobb választás. Az IGP 3D-s teljesítménye nem dönt rekordokat, de alapvető 3D-s műveletekre (szerkesztés, filmnézés, stb) elég, sőt, akár még World of Tankozhatunk is vele, ha megelégszünk a legalacsonyabb részletességi szinttel. Háttértár A 128 GB-os Liteon CV1-8B128 egy M.2 szabványú SSD, és ahogy arra már utaltunk, teljesítménye nem okozott csalódást. Használat közben is érezni a sebességét, amik a tesztek után számokban is megmutatkoztak.
Melegedés A 4,5 wattos TDP keret megnyitotta az utat az Acer mérnökei előtt a tekintetben, hogy passzív hűtéssel lássák el a táblagépet. Átlagos használat mellett a gép burkolatán gyakorlatilag semmilyen hőforrást nem érezni, a fémen egyenletesen oszlik el a meleg. A 30 perces AIDA64 rendszer-stabilitásteszt során (amivel mindent terheltünk) a 37-38 fokos CPU-magok mindössze 60 fokig melegedtek fel.
Szóval a hűtés meglehetősen hatékonyan teszi a dolgát (pláne, ha visszaemlékszünk arra, hogy a Toshiba Click 2 Pro aktív hűtése pontosan ilyen karakterisztikát produkált). Ráadásul itt nincs olyan elem, ami zajt tudna termelni, a gép teljes csendben működik.
A kapacitív multitouch panel 10 pontot képes egyidejűleg érzékelni, a képe pedig gyönyörű, ezt a panelt bárhonnan nézzük, mindenhonnan ugyanazt látjuk - mindent egybevetve tehát a kijelző abszolút erőssége az eszköznek, amit ebben a termékszegmensben el is várunk. Az automata fényerőszenzor elég hatékonyan látja el a feladatát, ám ha mégsem lennénk elégedettek a fényerővel, kézzel a maximálisra állítva azt erősen napfényes környezetben is van esélyünk az olvashatóságra. A kijelző előtti üveg kis mértékben tükröződik, de mivel a kijelző és a Gorilla Glass között nincs levegő, ergo olyan közel vannak egymáshoz, amennyire csak lehetnek, a visszaverődés némileg kevésbé zavaró, mint az átlagos megoldásoknál. A dokkoló fel- és lecsatlakoztatásakor az operációs rendszer automatikusan kérdést intéz felénk, hogy szeretnénk-e, ha a rendszer átállna tabletre, illetve notebookra optimalizált módra, melyeknél a fő különbséget például a Start menü kialakítása adja (Win8.1 jellegű Metro UI kontra alapértelmezett asztali Windows 10).
A rendszer sebességét illetően már elmondtuk, hogy az m3-6Y30 és a 4 GB már egy jó alapot ad a megfelelő tempóra, de az SSD-nek köszönhetően valóban nem lehet jogos panaszunk a Windows 10 gyorsaságát illetően. Persze a nézőpont itt sem mindegy, amíg ez a SoC és RAM mennyiség egy táblagép esetén jóval átlag felettinek nevezhető, addig egy ultrabook kapcsán inkább már csak a szükséges minimumot üti meg, de mivel egy hibrid eszközről van szó, muszáj kompromisszumokat kötni a teljesítmény és a fogyasztás vonatkozásában (illetve lehetőség van az erősebb kiépítést választani). Hangzás Az Acer TrueHarmony nevével fémjelezett sztereó hangszórópár a tablet előlapjának két oldalán van elhelyezve, így nincs a hang előtt akadály, ami bezavarhatna, amíg a fülünkbe ér. A tervezők a lehetőségekhez mérten igyekeztek olyan hangkeltőket beépíteni az apró helyre, amely képes megfelelő hangerőt kitolni magából, amit nem követ zavaró torzulás. Ez lényegében sikerült is, csak maximális hangerőn van egy kis mértékű torzulás, az olcsóbb megoldásokhoz képest némileg több a részlet. Valódi mélyeket persze nem szabad várni, de arra alkalmas, hogy az ágyban az ölünkbe téve megnézzünk rajta egy filmet. Kamera Az előlapi, chateléshez használatos kamera 720p-s felbontással tud mozgógépet készíteni, elég jó tisztasággal, sőt, még nehezebb fényviszonyok között is vállalható képpel tudunk Skype-olni, stb. A hátlapi kamera az izgalmasabb a tekintetben, hogy egy 3D-s megoldásról van szó. Átlagos használatot feltételezve semmi különlegeset nem nyújt, a fotók képaránya 4:3 vagy 16:9 lehet, a videó felbontása pedig 720p vagy 1080p. Bekapcsolhatóak rácsvonalak, állítható a frissítési frekvencia (50/60 Hz), megadhatóak a helyadatok, stb.
Mintavideó:
A RealSense R200 3D-s képességeinek kihasználásához telepíteni kell a szükséges drivert és az SDK csomagot, majd telepíteni egy alkalmazást, amely alkalmas a feladatra (például ReconstructMe). 1920×1080 felbontásban 16:9 képarányú képpel tud dolgozni 30 FPS mellett, 60 FPS esetén a felbontás 640×480-ra módosul.
Üzemidő A 2 cellás cellás, 34,5 Wh-s lítium-ion telep képességeit ezúttal csak érintőlegesen vizsgáltuk meg, melynek oka, hogy ez egy mérnöki tesztpéldány, a forgalomba pedig vélhetően ettől jobb kondíciókkal rendelkező energiaforrás fog majd kerülni. A tesztgép maximális fényerő és 30 százalékos hangerő mellett, 1080p-s MKV film lejátszásakor 3 óra 32 perces etapot volt képes futni, ennél bizony már láttunk jobb adatot.
Az Acer Switch 12 S személyében megismerkedhettünk mindazzal, amit 2016-ban egy hibrid táblagépbe be lehet sűríteni. Már az alapmodell Swich 12-t sem lehetett túl sok ponton támadni, erre sikerült még egy lapáttal rátennie a tervezőcsapatnak. A speciális alumínium tökéletes, a dizájnt pedig sikerült megfelelően "üzletiesre", komolyra hangolni, bár egy tablet kapcsán e tekintetben nincsen túl nagy mozgástér. A kijelző lényegében hibátlan. IPS-ből is a krémje, gyönyörű színek és hatalmas betekintési szögtartomány jellemzi, és lehet abban valami, hogy a panel nagyon közel van az üveghez, mert első ránézésre az embernek olyan érzése támad, mintha a kép ki akarna bújni a Gorilla Glass 4 mögül. A FULL HD felbontás szerintünk bőven elég, de aki szereti hajtani a PPI-t, annak adott a lehetőség, hogy 4K-s megjelenítővel szerelt példányt válasszon, természetesen felárral. A kijelző tehát így is csillagos ötöst érdemel, a kimenetek kapcsán viszont kissé vegyes a kép, hiszen van ThunderBolt / USB 3.0 type-C, ami egy táblagép kapcsán ritkaságszámba megy, microUSB és normál USB viszont nincs (csak a dokkolón), így érdemes lehet átalakítóval készülni. MicroHDMI, kártyaolvasó és egyéb megszokott dolgok rendelkezésre állnak, SIM-kártya foglalat viszont nincs, így maximum külső 4G modem fogható munkára.
A dokkoló dizájnban nagyon jól passzol a tablethez, nem túl nehéz és elég vékony is, ennek ott fizetjük meg az árát, hogy két darab USB 3.0 porton kívül mást nem találunk rajta. A fehér LED-es háttérvilágítás nem csak jól néz ki, hanem sötét környezetben jó szolgálatot is tesz, a billentyűzetet és a touchpadot pedig használati szempontból nem érheti komolyabb panasz. Hardveres erőt tekintve a Core m3-6Y30 mindennapi használatra megfelelő erőt biztosít, ha szempont a professzionális felhasználás, akkor érdemes elgondolkodni az m5-ön. A 128 GB-os SSD a tempót tekintve hibátlan, ha tárterületet tekintve kevés, akkor választhatjuk a 256 GB-os változattal szerelt gépet is. Az Acer Switch 12 S még annyira új termék, hogy jelen pillanatban kereskedelmi forgalomban nem is kapható, éppen ezért arra vonatkozólag jelenleg még nincsenek információink, hogy hazánkban kaphatóak lesznek-e dokkolóba helyezett extra akkumulátorral, illetve kiegészítő háttértárral szerelt példányok, illetve, hogy itthon is megvásárolható lesz-e 4K-s kijelzővel a termék, ha igen, akkor milyen áron. Amit tudunk, hogy a cikkben szereplő kiépítés 3 év garanciával 399 000 forintos vételáron kerül majd forgalomba, míg a Core M5-ös, 256 GB-os SSD-vel szerelt módozat 499 000 forint lesz. Ezek bizony brutális összegek, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek a gépek már oda neveznek, ahol az ár másodlagos, és csak a minőség, illetve a szolgáltatások gazdagsága számít.
Ilyen extra például az Intel Real Sense 3D kamera, melyet vélhetően elég kevesen fognak majd tudni kihasználni, de akik igen, azoknak nagyon jó szolgálatot fog tenni. Az Acer Switch 12 S tehát így ízig-vérig prémium kategóriás hibrid táblagép, főként üzletembereknek vagy olyan felhasználóknak, akiknek a maximalizált funkcionalitáson túl fontos a megjelenés, az egzisztencia sugárzása is. Ár/teljesítmény mutatót egy ilyen terméknél értelmetlen és lehetetlen számolni, az viszont nem kérdés, hogy tetszett. Aki ezen a terepen keres gépet, az megnézheti még a Dell Venue Pro-t vagy a Toshiba Click 2 Pro-t, de az biztos, hogy a legmodernebb felszereltséget jelenleg az Acer Aspire Switch 12 S tudja prezentálni. Pro: + zajmentes hűtőrendszer + csodálatos kijelző + prémium anyaghasználat + USB 3.0 type-C/ThunderBolt csatlakozó + legmodernebb SoC, gyors háttértár + minőségi dokkoló Kontra: - korábbi szabványú USB kapuk hiánya a tableten - a dokkolón viszonylag kevés a port - az ES példány akkumulátora nem muzsikált meggyőzően - magas vételár
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. j.panzer
2016.02.23. 23:38
Ugyan ezzel a hardverrel szerelt ultrabook-om van, jobb márka, oszt fele ennyibe került.
100 rugóval olcsóbban meg lehet venni a Surface 4 Pro-ból az alapverziót (az is Core M) de ennyiért már az i5-s variánst is.
"Kicsit" vastagon fogott a ceruza az Acernél, éppen csak 2-vel szorozták meg a tablet valódi értékét.

Nem tudom mit szívtak az Acer-nél, de elborult az agyuk tőle, az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. NeoX
2016.03.08. 01:11
Igen, a házon belül elég erős a konkurencia a másik 12"-os Aspire switch
személyében i5 CPU-val ~220 e Ft-ért:
http://www.laptop-notebook-netbook.hu/acer-laptop-termekek/acer-laptop/acer-aspire-sw5-173-640l-switch-11-v-tablet-szurke-windows-10-home-64bit-ntg2teu003/4688/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!