iPon Cikkek

Acer Aspire V3-574G – középkategóriás mindenes

Dátum | 2015. 10. 30.
Szerző | gabi123
Csoport | NOTEBOOK

Manapság nem lehet könnyű a notebookokat gyártó cégek élete, hiszen amíg jópár évvel ezelőtt a hordozható gépeknek csak az asztali ellenfeleikkel (na meg egymással) kellett csatákat vívni a vásárlók kegyeiért, addig mostanra ez a háború sokfrontossá bővült, a PC-k és a notebookok mellett ma már az emberek okostelefonban, tabletben, hibrid gépben is gondolkodhatnak, melyek bár nem tudják minden területen azt nyújtani, amit a klasszikus hordozható számítógépek, mégis jelentős piacot szippantanak el előlük. Talán ennek is köszönhető, hogy amíg a 2000-es évek elején laptopot többszázezer forint alatt nem is volt érdemes keresni (mert nem volt), addig mostanra gyakorlatilag alig valamivel 60 000 forint felett már vásárolhatunk ilyen terméket teljesen hivatalos forrásból, számlával, garanciával, nyilván a belépőszintet képviselve.
Extensa 233 MMX
Ezek a piaci események bizony még komolyabb árversenyre késztetik a gyártókat, ami a belépőszintről azért átgyűrűzik a magasabb kategóriákba is, ez viszont nekünk – vásárlóknak – biztosan jó dolog. Azt is érdemes leszögezni, hogy bár a világ az egyre kompaktabb, egyre inkább miniatürizált dolgok felé halad (itt persze lehetne vitatkozni, hogy akkor az okostelefonok miért nem férnek el lassan a kezünkben, de azokra már inkább számítógépként, mint telefonként kell gondolni), azért vannak még szép számmal azok a potenciális ügyfelek, akik a klasszikus értelemben vett laptopokat keresik: egy átlagos, minden komolyabb csicsát nélkülöző, 15 hüvelyk körüli méret, asztali jellegű billentyűzet, gazdag kimenetkínálat, optikai meghajtó és korrekt hardveres teljesítmény – ha lehet, minőségi anyagokat használva. Az Acer valószínűleg e réteg számára keltette életre a friss Aspire V3-574G családot.
Aspire P3
Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, akkor azt mondanánk, hogy V3-574G modellpaletta egy 4-5 éves filozófiát követő, de 2015-nek megfelelő, friss köntösbe öltöztetett ajánlat, aminek nagyon sokan fognak örülni. Adott egy 15,6 hüvelykes kijelző, ami amellett, hogy FULL HD (1920×1080) felbontású, még IPS technológiás is, ami már egy jó alap a sikerhez. A fedlap és a belső burkolat alumínium, amit mindig örömmel olvasunk, hiszen nem csak tartást ad a gépnek, hanem minőségérzetre és komfortra sem mindegy, hogy egy láthatóan olcsó, kopogós műanyagot fogdosunk (ami netán pár év múlva már el is kezd repedezni), vagy egy olyan anyagot, ami megnyugvással és megelégedéssel tölt el minket.
Aspire V3-574G
Ennek ellenére a masina nem dög nehéz (elvégre nem acélról, hanem alumíniumról van szó), 2,4 kg a tömege, ami egy klasszikus asztali notebook esetében teljesen rendben van. A billentyűzet szinte teljes méretű (egy-két apró faragás van) és numerikus paddal is rendelkezik, ezt is sokan szeretik, ráadásul itt a már-már elfeledett optikai meghajtóról sem kell lemondani. Mindehhez hozzájön még egy, a mérethez jól passzoló, korrekt kimenetkínálat és egy teljesen friss hardver, Intel Broadwell processzorral, dedikált GeForce grafikus alrendszerrel, AC-s WiFi-vel és kikapcsolt állapotbeli USB töltéssel, szóval a recept mindenképpen gondosan összeállítottnak ígérkezik. Természetesen az itt leírtakkal a következő oldalakon részleteiben is foglalkozunk!
Ezen az oldalon a vendégségbe érkező Aspire V3-574G-5007-tel foglalkozunk, az egyéb változatokra a cikk végén teszünk kitekintést. Az Intel Core i5-5200U egy 14 nanométeres Broadwell SoC, két processzormaggal, ami Hyper-Threadinggel van kiegészítve, így 4 szálon történik „a cselekmény”. A 2200 MHz-es alapórajel egy magos terhelés esetén 2700 MHz-ig, két magnál 2500 MHz-ig skálázódhat. Az L3 gyorsítótár mérete 3 MB, az utasításkészletek tárháza pedig a legmodernebb. A kétcsatornás memóriavezérlő DDR3L és LPDDR3 modulokat támogat maximum 1600 MHz-es órajellel és 16 GB-os mennyiségben (2×8 GB).
Az Intel HD Graphics 5500 (GT2) már egy 8. generációs GPU 24 darab EU-val, 900 MHz-es csúcs órajellel, DirectX 12 (FL 11_1) támogatással, ami átlagos felhasználásra tökéletesen elegendő. A SoC természetesen BGA forrasztással kerül az alaplapra, így a bővítés lehetőségéről lényegében le kell mondani, ugyanakkor az egység fogyasztása (illetve az erre kiszabott keret) mindössze 15 watt, ami egy rendkívül jó adat. A HD Graphics 5500 jó szolgálatot tehet a mindennapi használat és a multimédiás tartalmak során, de az Acert gondolt azokra is, akik játszani is szeretnének a V3-574G-vel. Ennek eredménye a GeForce 940M dedikált GPU, nem kevesebb, mint 4 GB VRAM-mal, ami egy szívet melengető érték, ugyanakkor csak hagyományos DDR3 lapkákról van szó 2000 MHz-es órajellel, 64 bites csatolóval, és a chip nem tud profitálni ennyi memóriából, de azért jól mutat a specifikációs listán. A GPU 384 darab shadert tartalmaz, alapórajele 1072 MHz, ami Boost módban 1176 MHz-re ugorhat.
A rendszermemória mennyiségében sem kell csalódnunk, és a 8 GB két darab 4 GB-os 1600 MHz-es modulból tevődik össze, így a duál-channelnek köszönhetően 20 000 MB/s fölötti RAM-kezelési értékeket kaptunk a mérés során. Tesztalanyunk hardveres felszereltségének első negatív pontja a Toshiba MQ01ABD100, amely egy 1000 GB-os, 5400 percenkénti fordulatszámú merevlemez, és hát... nem gyors. Lehetett volna legalább 7200 RPM-es, vagy inkább SSHD, vagy inkább SSD. Nem lett, és ezt érezni is. Bár a boot időn nem nagyon vesszük észre (14-15 s) és az alvó állapotból is elég pattogósan ébred fel a rendszer, több ízben tapasztalhatóak belassulások, elgondolkodások, természetesen főleg akkor, amikor a háttértár a háttérben valamilyen műveletet végez (például letöltés megy). Kár, mert az egyébként igen gyors és pörgős hardvernek érezhetően a terhére van, egy SSD-vel közel lett volna a tökéleteshez. Persze ezen még utólag lehet segíteni, ha más is úgy érzi, ez a gép megérdemelt volna egy gyorsabb meghajtót.
Adatkapcsolatok terén az előző oldalon specifikáció szintjén már felsorolt felszereltség említhető itt is: gigabites vezetékes LAN, AC szabványt támogató WiFi, Bluetooth 4.0. Az akku belülre, a burkolat alá lett szerelve, így hagyományos módszerrel nem cserélhető, ráadásul egy 4 cellás, 37 Wh-s példány, ami papíron enyhén szólva nem hangzik kiemelkedőnek, de majd a tesztek megmutatják, mit képes kezdeni az adott hardverrel és a 15,6”-os FULL HD IPS panellel. Melegedés Az Aspire V3-574G kapcsán a mérnököknek bőven volt helyük arra, hogy megfelelő hűtéssel lássák el a gépet, ráadásul a 15 wattos TDP-vel büszkélkedő SoC kordában tartása nem egy megoldhatatlan feladat, ennek ellenére réz borda és réz hőcső került felhasználásra, ami mindenképpen dicséretes, ugyanakkor ezt vélhetően a GeForce 940M jelenléte (illetve annak 30 watt körüli fogyasztása) jobban indokolta, mint maga a CPU.
A lényeg, hogy a cooler megfelelő anyagból van kialakítva, természetesen aktív, a ventilátor terheletlen állapotban is dolgozok, de ilyenkor alig hallható, csak komolyabb terhelésnél, főleg játékok futtatásánál (940M munkába kezd) jön meg a hangja, de ekkor is teljesen átlagos, sőt, valamivel az alatti szintet képvisel. A tisztítása viszont nem lesz egyszerű, szerelőnyílásokat abszolút nem helyeztek a gép aljára, ha hozzá akarunk férni a belsőhöz, 14 darab csavar eltávolítása után válik lebonthatóvá a fenéklemez. A szellőzőnyílás viszont elég nagyméretű, itt kellő mennyiségű friss levegő tud beáramlani, ami aztán átmelegedve a gép bal szélén távozik.
A gyakorlatban is meggyőzően tette a dolgát a hűtő. Sajnos az AIDA64 legfrissebb verziója sem tudta kiolvasni a légkavaró fordulatszámát, de a venti a néhány sorral feljebb leírt módon viselkedett. Terheletlen állapotban csupán akkor hallható, ha teljes csend van a szobában, egyébként bármilyen környezeti zaj elnyomja és csak jelentős terhelésre kapcsol egyre nagyobb fordulatszámos lépcsőkre. A SoC hőmérséklete 90 fokig ment el, ami ugyan nem kevés, de még így is 15 fokra van a maglassulási küszöbtől, a burkolaton ekkor a legmelegebb terület a billentyűzet közepe volt (valahol pont alatta húzódik a hűtés) 45 fok körüli adattal, a széleken már csak 37 fokot, illetve ennél alacsonyabb értékeket mértünk terhelve. Terheletlen állapotban a SoC mindössze 33-34 Celsius, a burkolaton is ennyit, illetve ettől kisebb hőfokokat mértünk. A gép aljának közepe terheletlenül 31,4, terhelve 39 fok körül volt, szóval a combunk sem fog ropogósra sülni, ha netán az ölünkbe ültetnénk az Aspire-t.
A specifikáció alapján már elképzelhettük azt a tipikus asztali notebook méretet, amivel az Aspire V3-574G rendelkezik. A 382 × 256 × 24,9-29,2 mm-es oldalak igazodnak a 15,6 hüvelykes kijelzőhöz, a gépházat ma már vastagnak mondanánk, de ne felejtsük el, ez nem ultrabook! A 2,4 kg-os tömeg szintén nem hangzik kevésnek, de mivel az Aspire V3-574G-t elsősorban nem arra találták ki, hogy minden nap a vonaton hurcoljuk, ennek nem igazán fogjuk hátrányát érezni.
Összecsukott állapotban a notebook fekete fedlapja azonnal odavonzza a tekintet, amely az újszerű mintázattal csiszolt alumíniumnak köszönhető. Nem egyszerű szálcsiszolásról van szó, hanem speciális textúráról, amely egyrészt egyedi, másrészt elég jól néz ki, pláne akkor, ha megcsillan rajta a fény, ez mindenképpen egy jól eltalált újítás az Acernél. A zsanéroknál a perem ezüstre vált, ahogy a zsanérok burkolata is, a másik oldalt viszont fekete műanyag a perem. Az oldalra-középre elhelyezett Acer logó jól passzol a fedlap összképéhez, amelyre viszont nem árt majd vigyázni, mert az ujjlenyomatok gyűjtésén kívül megkarcolni sem nehéz.
Ami sokkal kevésbé érdekes, az a noti felső részének belső fele, a kijelző körüli keret, amely egyhangú matt fekete műanyag, ahova még az Acer embléma is csak festve került fel, egyedül a „FULL HD – 1080p” matrica dobja fel egy kicsit a komorságot, még a felső élen középen elhelyezett webkamera is elbújik a tekintet elől. A zsanérok borítása itt már fekete, az anyag áthúzódik a kijelzőkeretről, így szintén műanyag. A feszesség elég jól el van találva, nem lötyög a panel mozgatás során, ugyanakkor, ha a gép alját egy ujjal az asztalhoz nyomjuk, a tetejét egy ujjal fel tudjuk nyitni. A dőlésszög a 180 fokot nem éri el, valahol 140 fok környékén lehet.
A gép alsó részére vándorolva akkor újabb szívdobbanás következik, az unalmas kijelzőkeret után itt megint szálcsiszolt alumíniumot, szép íveket és anyagból kimunkált feliratokat találunk, ismét a minőség érzete lesz úrrá rajtunk. Ehhez vélhetően kell az a letisztultság is, ami az Aspire V3-574G-t jellemzi. A billentyűzet fölé semmi sem került, nincsenek csili-vili LED-ek, sőt, még bekapcsológomb sincs (ez a numerikus pad jobb felső sarkára került).
Az egyetlen szolid díszítőelem a klaviatúra jobb felső sarka fölött megtalálható „Dolby Home Theater” felirat. A szigetes kialakítású billentyűzet természetesen lokalizált, tehát magyar nyelvű, majdnem teljes méretű, egyedül a felső sorban lévő funkcióbillentyűk, illetve az alt/ctrl páros, valamint a kurzormozgató nyilak és a numpad gombjai lettek kis mértékben összezsugorítva, de összességében ez a megoldás még így is nagyon kényelmesen használható, asztali jellegű klaviatúrát idéz.
A gombok útja nem túl hosszú, ellenben a nyomáspont elég jól el van találva, notebookos mércével mérve kifejezetten jó. További kiemelendő extra a gombok fehér LED-es háttérvilágítása, melynek fényereje ugyan nem szabályozható, de alapból jól eltalált, segítségünkre van rossz látási viszonyok között, ugyanakkor nem vakít. Érdekes helyre került a mikrofon nyílása, melyet az Alt Gr gomb alatt fedezhetünk fel.
Sajnos a touchpaddal már nem voltak olyan jó tapasztalataink. A mai divatnak megfelelően az érintőpad egyetlen felületből van kialakítva, ami éppen csak be van süllyesztve a palmresthez képest. A hatalmas, 10,6×7,8 cm-es méret révén az egérgombok kilométerekre vannak egymástól, ráadásul az egybefolyó felület miatt a nyomáspont sem egyértelmű. Persze a nagy méretnek van előnye is, a Windows 8.1/10 gesztusait könnyű így használni. Maga a felület meglehetősen csúszós, de ez az összkép nem ért minket váratlanul, már több tucatnyi ilyen jellegű érintőpaddal találkoztunk.
Lássuk az Aspire V3-574G azon oldalait, amelyek eddig még nem kerültek szóba! Ilyen a készülékház eleje, amely meglehetősen üres, mindössze egy SD/SDHC kártyaolvasó és két darab állapotjelző LED került ide, ami a háttértár-aktivitásról, illetve a töltés állapotáról informál. Ennek az oldalnak a formája egyébként jelentősen le van kerekítve, kézzel jól fogható, nem vágja a tenyeret. Az ezzel szemben lévő oldalról, azaz a masina fenekéről még visszafogottabban tudunk nyilatkozni, ide semmit nem álmodott meg a fejlesztőgárda a tervezés során.
A baloldal már több érdekességgel kecsegtet, a sor egy Kensington-zárral kezdődik, majd a közel 8 cm széles szellőzőrács következik. Kapunk analóg VGA kimenetet, ha például régi projektorra szeretnénk kötni az eszközt, de van HDMI is az RJ45 (LAN) csatlakozó szomszédságában. A magas sávszélességet kedvelőknek jó hír, hogy az erre az oldalra felapplikált USB port-páros 3.0-s szabványú, így 5 Gbps-os elvi maximumot támogat. Lezárásképp egy kombinált 3,5 mm-es jack csatlakozó említendő, ami tehát fejhallgató-kimenetként és mikrofonbemenetként egyaránt használható.
A jobboldalra már csak három dolog maradt, ebből az egyik a jelentős területet elfoglaló optikai meghajtó (DVD-író), felette a tápegység bemenetével, alatta pedig egy újabb USB csatlakozóval, ami ezúttal csak 2.0 szabványú, de az arány még így sem rossz. A notesz aljára több szellőzőrács is került (borda és ventilátor környéke, RAM-ok fölé, stb), ennek a hűtés szempontjából természetesen áldásos hatásai vannak. Ugyanakkor az kissé negatívum, hogy az akkumulátor beépített, ahogyan az is, hogy nincsenek „szerviz-ajtók”, tehát bármilyen művelethez (RAM-csere, HDD/SSD csere) le kell szerelnünk a teljes alsó burkolatot.
Az öt darab gumitappancs stabilan tartja a készüléket, amely így nem csúszkál és nem billeg az asztalon, persze az lenne a hatalmas blama, ha nem így lenne (de sajnos már láttunk ilyet is). A két hangszóró is ide került, mivel a gép elég jól ki van emelve az asztalról, így a hangerővel nincs probléma, de ha tartósan otthon használjuk filmnézésre vagy zenehallgatásra, akkor érdemes lehet beszerezni külső hangszórókat. Doboz, tartozékok A gépezet egy hagyományos barna kartondobozban pihent meg a kibontásig, semmi csicsa vagy felesleges hivalkodás nem jellemzi, az egyes paraméterek lényegében a rajta lévő matricáról tudhatóak meg. Mivel a tesztgép egy, az Acertől kapott példány volt, előfordulhat, hogy nem tartalmazott minden komponenst, amit a bolti készlet magáénak tudhat.
Az Aspire V3-574G-n kívül egy használati útmutatót, néhány egyéb irományt, egy telepítőlemezt, egy hálózati kábelt és egy kisméretű töltőt találtunk a pakkban, ami a kimenetén 19 voltot és 3,42 ampert tud, magyarán 65 wattos.
Szoftveres oldalról túl sok érdekességgel nem tudunk szolgálni, de a gépcsalád többféle operációs rendszerrel is elérhető. Az olcsóbb kiadások Linux-szal kerülnek forgalomba, míg Windows-t tekintve először 8.1 volt terítéken, de ezt mostanra az Acer természetesen Windows 10-re cserélte, a mi tesztalanyunkon is egy 64 bites Win10 teljesített szolgálatot, néhány egyszerű Acer segédprogrammal. Korábban már volt dolgunk hasonló Broadwell chippel, ettől függetlenül az Aspire V3-574G sem úszhatta meg, hogy ráeresszünk néhány tesztprogramot, ahol jól megizzadhat, vagy éppen megcsillogtathatja tudását.
Az i5-5200U egy átlagos felhasználó számára bőven elegendő teljesítményt szolgáltat. A 2 magnak és a HT-nek köszönhetően akkor sem jön zavarba, ha néhány képet szerkeszteni kell, ki kell csomagolni egy-két ISO-t, netán át kell kódolni néhány családi videót más formátumba, de az elsődleges felhasználási formák, mint például a videólejátszás és böngészés (legyen az bármennyi képpel teletűzdelt weblap) meg sem kottyannak neki. 3D-s teljesítménnyel kapcsolatos mérések:
A 3D-s alkalmazások mérésénél természetesen a GeForce 940M erejét hívtuk segítségül. A 384 shader egységet felvonultató GPU erőssége a Maxwell architektúra DirectX 12 támogatással (feature level 11_0), a 64 bites memóriacsatoló és a DDR3 RAM viszont nem a sebesség záloga, hiába van belőle 4 GB. Ettől persze még így is egy jóval erősebb grafikus alrendszert kapunk, mint ha csak a HD 5500 IGP állna rendelkezésre, és a mérések is megerősítették azt, hogy az adott játék gépigényétől függően alacsony vagy közepes minőségi beállítással képes FULL HD felbontáson játszható sebességet biztosítani a GPU. Üzemidő Az akkumulátor teljesítményének felderítése kapcsán a szokásos metódust használtuk. A specifikáció szerint az Aspire V3-574G egy 4 cellás, 37 Wh-s lítium ion akkumulátort tartalmaz. Hogy ennek mennyit kellene bírnia, arra nem tér ki a gyártói specifikációs táblázat. Nyilván a CPU 15 wattos TDP-je nincs ellenére a telepnek, de játékok futtatása során a GeForce 940M már falánkabb, és ne felejtsük el, hogy egy FULL HD felbontású IPS panelt kell ellátni energiával. Első körben egy kis filmnézéssel kínáltuk meg az akkut, a FULL HD felbontású MKV-t teljes fényerő és 25 százalékos hangerő mellett szabadítottuk rá a rendszerre, amely így 3 óra 9 perc után lehelte ki az utolsó lehelettét. Ennél láttunk már jobbat, de azért két rövidebb vagy egy hosszabb mozi így is belefér az üzemidőbe (Gyűrűk ura vágatlanhoz azért már nem árt csökkenteni a fényerőt).
Második lépésben az AIDA64 rendszer stabilitástesztjét (mindent terhelve) eresztettük rá a vasra maximális fényerő mellett, így 1 óra 37 percet bírt ki az energiaforrás, ami a magas terhelést figyelembe véve annyira nem rossz. Végül a PCMark 8 beépített akkumulátortesztjét használva a „Conventional” modult futtattuk, amivel 2 óra 9 perces eredményt tudtunk elérni. Mindent egybevetve netezgetéssel, irodai használattal meglehet a bő 4 órás üzemidő is közepes fényerőn, ha igényeink nem mutatnak túl ezen, akkor nincs probléma, és mivel lényegében egy klasszikus asztali notiról van szó, mi is jobban elnézzük neki, mintha egy ultrabook vagy egy „business class” termék lenne.
Az Acer az Aspire V3-574G családdal elsősorban a klasszikus notebookokat keresőknek igyekezett alternatívát kínálni, és többnyire jól oldotta meg a feladatot. A hagyományos 15,6 hüvelykes mérethez egy olyan kijelzőt választottak, amely a termék erősségei közé sorolható, hiszen ehhez a képátlóhoz az 1920×1080-as felbontás tökéletesen elég, az IPS panelnek köszönhetően pedig valósághű színeket és jó betekintési szögeket kapunk. Azt nem állítjuk, hogy ez a legszebb IPS kijelző, amit valaha láttunk, de volt már a kezeink között ThinkPad T450 TN+film panellel, szóval ezt is meg kell becsülni. További jó hír azoknak, akik asztali PC-hez hasonló felhasználási jelleggel szeretnének hordozható gépet, hogy a billentyűzet teljes méretű, van numerikus pad és extraként LED-es háttérvilágítás is. Az érintőpad némi megszokást kíván, de a beviteli részleg összességében jól vizsgázott. Kimenetek terén a V3-574G igazából nem kínál semmi extrát, de kevesebbet sem az átlagnál, és bár 2015-ben ez már nem számít varázslatnak, képes kikapcsolt állapotban is tölteni eszközeinket USB-n keresztül.
Az AC-s WiFi manapság még nem akkora kincs, hiszen kevés ilyen hálózattal találkozunk, de az, hogy ebben a gépben már ilyen szabványt támogató adapter van, egy újabb apró záloga az időtállóságnak. A külső megítélése mindig szubjektív, most sincs ez másként, de a fedlapon használt speciális mintázatú alumínium szerintünk jól el lett találva, és külön öröm, hogy a fémből jutott a billentyűzet köré is. A DVD írót a fiatalabb korosztály már lehet, hogy muzeális dolognak tartja, ugyanakkor sokan még mindig szeretnek lemezre archiválni vagy onnan lejátszani tartalmat, a V3-574G-vel erre is adott a lehetőség. A 5007 azonosítóval ellátott variáns, mely nálunk landolt, hardveres téren is meggyőző volt a CPU, a RAM és a GPU(k) tekintetében egyaránt, ugyanakkor az 5400 RPM-es merevlemez sokszor fogta vissza a tempót, ezen egy SSD sokat tudna javítani. Ez a modell ezzel a hardverrel valahol 230 000 forint körül indul, ahol azért bőven akad versenytárs.
Ilyen például az ASUS X555LB-XO101T, ami ezért a pénzért i5-5500U CPU-t ad, de a kijelző felbontása csak 1366×786, a WiFi csak N-es és talán az anyaghasználat sem ennyire exkluzív. A TOSHIBA Satellite L50-B-23N nagyjából ugyanazt tudja, mint a V3-574G, de még több RAM van benne (12 GB), dizájnban viszont kevésbé erős. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez már az az árszínvonal, ahonnan párezer forintos távolságra kezdődnek az üzleti kategóriás gépek, ide értve néhány Dell Latitude-t és Lenovo ThinkPadot, persze gyengébb hardverrel. További tanács: ha kimondottan játékra szeretnénk használni a laptopot, akkor nem biztos, hogy a GeForce 940M mindenre elég lesz, érdemesebb még pár ezer forinttal megtoldani a büdzsét, és GTX 950M-mel szerelt modellt keresni. Az Acer Asprie V3-574G-5007 akkor lehet jó választás, ha főleg egy otthoni környezetben használt gépet szeretnénk, amely anyaghasználatban és összeszerelési minőségben többet nyújt, mint egy mezei consumer gép, ugyanakkor nincs szükségünk az üzleti kategória extráira, általános használatot célzunk meg némi játékkal, fontos a külső, de kevésbé számít az akkumulátoros üzemidő.
Ha első látásra szerelmesek lettünk a V3-574G-be, de anyagi szempontból nincs ekkora mozgásterünk, érdemes szétnézni a családi további tagjai között, mert akár már 150 000 forint alatt is szerezhetünk ilyen masinát, igaz, gyengébb CPU-val (Core i3-4005U), fele ennyi RAM-mal és kisebb felbontású kijelzővel. 180 000 forint környékén már megkapjuk a Broadwellt, azonban itt a kijelző még mindig nem FULL HD, ergo nem biztos, hogy az erősebb proci megéri a 30 000 forint különbséget. Érdemes tehát szétnézni a kínálatban, mert az Aspire V3-574G tipikusan az a család, amivel a gyártó rengeteg ársávot megtámad, hozzátéve, hogy az olcsóbb modellek esetében a hardveres gyengülés mellett a Windows 10 operációs rendszer meglétéről is le kell mondani. Gyártó honlapja: link Vásárlás: link (megj.: az alábbiak a tesztelt példányra vonatkoznak, de természetesen van, ami az egész családra igaz) Pro: + halk és hatékony hűtőrendszer + jó billentyűzet, háttérvilágítással megfejelve + Modern központi egység, GeForce GPU + FHD IPS kijelző + DVD-író + alumínium fedlap és belső Kontra: - touchpad megszokást igényel - az alkatrészekhez nehéz hozzáférni - 5400 RPM-es HDD sokszor belassítja a rendszert - visszafogott akkumulátoros üzemidő
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Kirrr
2015.10.30. 10:49
230 ezerért 64bites diavetítő... kösz nem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kray
2015.10.30. 13:17
De miért kell ennyire tolni az U szériás procikat?
Végre kitalálhatna valami jobb megoldást az intel, mert ezek eléggé használhatatlanok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. matyi009
2015.10.30. 13:19
Szerintem jo kis laptop ez föleg ha kidobja az ember belölle az optikai meghajtot és rak bele egy ssd-t. Amugy én nem értem hogy miba gond a 64 bittel, hogyha binàrisan szàmol a gép ami ugye egyértelmü, akkor 2(64) ediken byte memoriàt tud megcimezni ami 16millio terrabàjt. Plusz full hdhez illik a 2+giga ram.
Ahhoz képest hogy 45w ot eszik szerintem egy kicsit sok az a 90 fok. Értem én hogy a maximum a tokozàshoz valami 110 de akkoris hamarabb öregednek el az alkatrészek ekkora hömérsékleten, tehàt szerintem plusz 1milliméter a laptop vastagsàgàhoz megoldanà a dolgot de hàt ök a mérnökök..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dzsuz87
2015.10.30. 14:31
Nekem az nem világos, hogy a tesztelt típus, és a boltban kaphatóak hogy kaptak ennyire különböző megnevezéseket? És hol lehet megvenni a tesztelt példányhoz hasonlót? A boltban csak win nélküli van, gyengébb kijelzővel és fele memóriával 180-ért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Kirrr matyi...
2015.10.30. 16:01
Ezt elolvastam és kiköptem a kakaót... Csak annyi a gond a géppel, hogy a már eleve lassú videomemóriát még jobban visszafogja a kis memóriasávszél és a jó életben nem lesz olyan alkalmazás amihez kell a 4GB videomemória és meg is mozdulna a gépen olyan beállításokon, ami meg is tölti mind a 4GB-ot. A netbookba való hűtés miatt még a 90fok is csodának számít ennél a gépnél. Bőven parasztvakítás kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Philo Kirrr
2015.10.30. 16:12
Azért rakják bele a 4 GB-ot, hogy vakítsák a parasztot...
Semmi másért.

Más.
Az U-s proci nem rossz de ha már van a gépben egy dedikált kártya, akkor nem egy ilyen pöcsköszörű akksit kellett volna belerakni. Ez a 37 Wh elég karcsúcska.
Jobb helyeken beleraknak egy 6 cellás 45-50 Wh-at is. De hogy ne menjünk messzire, az Acernek is van ilyen gépe.

Az X-es Asus kb a legalja ennek a szegmensnek. Ennél ez az Acer fixen csak jobb lehet. Nem is értem a kedves cikkírót, hogy az az ipari hulladékot, miért említi alternatívaként. Ha már Asus, akkor inkább K501. Az anyagminőségben és küllemben is közelebb áll ehhez az Acerhez.
Hát na. Rossz hasonlat.

Mondjuk ennyiért szerintem nem rossz, csak akkor már inkább egy Dell 5558-at vennék.
Jobb minőség, jobb szerviz és 3 év gari, nem 2.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr... kray
2015.10.30. 16:22
Az Intel kínál mást is. Ezeket az U szériás procikat fele ilyen nehéz gépekbe szánja - egyébként itt is veszít el engem ez a masina, én notit hordozni veszek, annak meg sok két és fél kiló, asztali gépnek meg gyenge és drága -, egyszerűen a gyártók vannak ennyire rákattanva. Biztosan egyszerűbb vele dolgozni az alacsonyabb hőtermelés miatt, meg aztán az átlag felhasználónak sincs igazán igénye nagyobb teljesítményre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.10.30. 16:28
Fele akkora hűtés is elviszi. A réz az bizony drága ám...

Összességében olcsóbban jönnek ki a drágább procival, mintha egy olcsóbb de nagyobb fogyasztású M-eset raktak volna bele.

A szerkesztési idő lejárt:
Szóval ezeket a gépeket elég szopó szerelni. A szervizesek rémálma. Ha egy ramot kell bővíteni vagy ssd-vel felokosítani, akkor atomjaira kell szedni ezeket a szarokat.
A beépített akksi meg egy vicc. A hülye Asus elkezdte, az Acer meg folytatja ezt a rossz megoldást. Frankó lehet szervizbe rohangálni egy akksicserével, ami más gyártóknál két mozdulat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Elite_m
2015.10.31. 10:49
Sziasztok!
Kinéztem magamnak ennek a szériának a legolcsóbb darabját i3 4005u processzorral+gt940m, aztán néztem róla egy összehasonlítást a mostani processzorommal:
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-M-460-vs-Intel-Core-i3-4005U/m126vsm7028
Azt gondolná az ember, hogy húúú új laptop, és még gyengébb, mint egy 4,5 éves cpu.
Miért kell elvékonyítani a laptopokat, ez a hülye dizájn már az agyamra megy, egy hülye kitalálja a másik megy utána. Egyedi kivitelezésről persze nem hallott az Acer.
90 fok, ennyire megy fel az én gépemben is a cpu, ha ki van hajtva everesttel, akkor nem értem mivel energiatakarékosabb a mostani cpu.
Philo-nak igaza van, egy olcsóbb M cpu processzort raktak volna bele, de úgy tűnik, ez már csak nagyon drágán lesz elérhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.10.31. 16:56
Ennél azért talán vannak értelmesebb gépek is hasonló áron. Pl Dell, Asus egyes modelljei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Elite_m Philo
2015.11.01. 19:35
Dell 5558 belépő szintű videókártyájával nevetséges 920m-mel van szerelve, viszont az Asus laptopok erős cpu-val és videókártyával vannak felszerelve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. alina17 Kirrr
2015.11.02. 10:21
ja ja
ezen az áron sokkal jobb gépek vannak ár érték arányban
ez egy vicc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. FalloutPak...
2015.11.02. 17:56
Nekem a kistestvére van: ugyanez a processzor, de csak 4GB a rendszermemória és 2GB a videokártya memóriája: V3-574G-54T5

A géppel elégedett vagyok, amire nekem kell, arra elég és gond nélkül szolgálta ki eddigi igényeimet. Majd kerül bele plusz RAM és SSD, de így sem érzem korlátozva magamat.

Egy fura dolog van a billentyűzeten: az í és ű betűk túl közel vannak a Shift és Enter billentyűkhöz. Ezek közül az ű jelent néha gondot, a tervezők talán érezhették is ezt, mivel nagyobb felületet kapott, mint a többi, így ugyan előfordulhat, hogy az ember ujja az Entert is leüti, de kisebb az esélye, mint egyébként. A többi gomb szépen határolt, megfelelő nagyságú, rövid úton járnak, határozottak. Halk és kellemes rajta gépelni. Az csak hab a tortán, hogy be- és kikapcsolható háttérvilágítást kapott. A funkciógombok közül, melyeket az Fn billentyűvel lehet aktiválni, kiemelném a kijelző kikapcsolására szolgálót. Lehet, ez másnak megszokott, nekem az újdonság, a kellemes meglepetés erejével szolgált. A gép bekapcsológombja a billentyűzeten kapott helyet a matematikai jelek felett a jobb felső sarokban. A mérnökök előrelátásának köszönhetően nem lehet egyetlen félrenyúlással kikapcsolni a gépet, pár másodperces nyomva tartás után a rendszer megkérdezi, mit szeretnénk tenni.

Az érintőpad jól működik, s végre nem gyufás skatulya méretű. Igaz, egyben vannak a gombok az érintőfelülettel, de a kialakítás jól működik, viszont a többi billentyű hangjához képest hangos. Görgetni két ujjal lehet, támogatja a nagyítást, kicsinyítést és elvileg a lapozást is (ez utóbbit még nem próbáltam). Természetesen billentyűzetről kikapcsolható, így nem jelent gondot, ha egeret szeretnénk használni, vagy gépelni akarunk, s pihentetnénk a kezünket.

A kijelző minősége és a színek hozzák a kötelezőt, amit vártam, megkaptam. Szebb, mint a régi TN-es monitoromé, s oldalról nézve is élvezhető.

A készülékház masszívnak mondható, nem gagyi, nem tejfölös pohár, nem recseg, nem hajlik, a zsanérok vastagak, a kijelző nem lötyög, nem lifeg, nem remeg, kihajtáshoz, lecsukáshoz erő kell. A kijelző körüli káva vastag, anyag érdes műanyag. A billentyűzet körüli műanyag ezüst színű, alumíniumot utánzó, nem gyűjti ez sem az ujjlenyomatokat. Lecsukott állapotban látható a mintás alumínium fedlap, ami vonzza a tekintetet, de nem hivalkodó.

A 2db USB 3.0 jó pont, sajnos az egyik túl közel van a HDMI kimenethez, ami akadályt jelenthet a port használatában, ha kétmonitoros megoldásban gondolkodik az ember és HDMI-DVI átalakítót használ. A másik oldalon található USB 2.0-ból örömmel láttam volna még egyet. Külsőleg lenne rá hely, nem tudom, az alaplapon ott épp mi található.

Játékteljesítmény terén gazdag tapasztalataim nincsenek. Eddig csak Diablo III-mal nyúztam, ott hozta amit elvártam tőle, a beállításokhoz nem nyúltam.

A hangrendszerről csak dicsérő szavakat tudok mondani, a tetszésemet maximálisan elnyerte, jól szól rajta minden kedvenc együttesem.

A DVD-író teszi a dolgát, nekem időnként kell. Nem helikopter.

A hűtés még játék alatt sem válik túl zajossá. Hétköznapi használat során meg szinte néma, a környezet zaja bőven elnyomja azt a halk sustorgást, amit kiad magából a gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.02. 19:44
Ja kérem! Aki csak az adatlapot olvassa el egy laptopnál, az meg is érdemli, hogy néha napján beszopja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. profiproci
2015.11.04. 17:06
Én ezt a gépet nem ajánlom Majdnem jo de az a nem cserélhető akku+1000 5400 as hdd ... + szerelhetőség gáz 14 db csavar :L

Ajánlom ugyanazon az áron ezt

http://prohardver.hu/teszt/fujitsu_lifebook_a555g_a_szolid_full_hd-s/proba_ertekeles.html

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.04. 17:39
A Fuji tényleg klasszisokkal jobb.
Nem is gondoltam volna, hogy a Dell-en kívül más is gyárt értékelhető gépet IPS-sel ebben az árkategóriában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!