iPon Cikkek

Acer Iconia A1: minden szempontból nőtt

Dátum | 2013. 07. 18.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | NOTEBOOK

Legutóbbi tesztünkben az Acer belépőszintű táblagépét vizsgáltuk meg, régi és új verziójában. Ez utóbbi pontosan azokat a stílusjegyeket viseli magán, amelyet jelen tesztünk alanya. Persze a hasonló külső ellenére az Iconia A1 már egy kategóriával feljebb pozícionálja magát, de ebben a szegmensben sincs könnyű dolga a tajvani gyártónak. A legnagyobb ellenlábas természetesen az Asus , akinek Nexus 7-es nevű táblagépe manapság már egészen olcsón beszerezhető, nem is beszélve a megújult MemoPad-ról. Írásunkban arra keressük a választ, hogy ezek a konkurensek mennyire veszélyeztetik az A1 sikerét, illetve melyek azok a pontok, ahol előrelépés történt a B1-hez képest. Specifikáció A következő táblázatban a legfontosabb hardveres jellemzőket foglaljuk össze.

Jelentős eltéréseket találunk a táblázatban a kisebb testvérhez képest. A SoC gyártója ismét a MediaTek, viszont immár az MT8125-ös típusjelzésűt használták fel, amely négy darab, 1,2 GHz-en pörgő, Cortex-A7 alapokon nyugvó processzormagot, illetve egy PowerVR SGX544-es GPU-t foglal magába. Az A7 architektúra jó hír az energiahatékonyság szempontjából, az pedig, hogy emellé mekkora teljesítményt tud felmutatni, rövidesen meglátjuk. A kijelző kapcsán tudunk jó és rossz hírekkel is szolgálni. Előbbi csoportba tartozik az a tény, hogy végre IPS panelhez van szerencsénk, amely méretében is növekedett, lényegében 8 colos képátlójúra. Az In-Plane Switching technológiának hála a betekintési szögek nagyszerűek, a színek szépek, egyedül a napfényben való olvashatósággal lehetnek gondok. A kevésbé pozitív jellemző viszont a felbontás, amely a B1-hez képest alig növekedett, csak 1024x768 pixel, míg a bevezetőben említett konkurensek már 1280x800 képpontot tudnak megjeleníteni.
Ez már IPS kijelző
Ez már IPS kijelző
A nagyobbik Acer tábla 1 GB memóriával gazdálkodhat, ez minden bizonnyal jó hatással lesz több feladat egyidejű futtatásának képességére. A tesztelésre kapott példányban 8 GB háttértár volt, de létezik 16 gigás variáns is, és természetesen mindkét gép microSD kártyával bővíthető (ami például a Nexus 7-ről nem mondható el). Az akkumulátor kapacitása első ránézésre meglehetősen nagy, 4960 mAh, ez majdnem kétszerese annak, amivel az újabb verziójú B1 gazdálkodhatott. Az energiatakarékos Cortex-A7 magokkal párosítva ez elég jó üzemidőt vetít előre, és ebből a szempontból nem is kellett csalódnunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy az A1 fedélzetén a legfrissebb Android, a Jelly Bean fedőnevű szoftver 4.2.2-es verzióját találhattuk, így például extra szoftverek nélkül is használatba vehetjük a kibővített értesítési sávot. A kommunikációs képességekről nagyjából annyit lehet elmondani, amennyit a kistestvérnél: Wi-Fi és Bluetooth van, ez utóbbi a szintén energiatakarékosságáról ismert 4.0-s verzió. A GPS-ről sem kell lemondanunk, viszont a HSDPA modem csak a drágább árfekvésű, A1-811 típusjelzésű modellben található meg. A forgalmazó közlése szerint azonban ez a képesség ezúttal nem jelent megfizethetetlen felárat, így a 3G-s variánsból jó vétel lehet. Az előző tesztben reklamálnunk kellett a videókimenet elmaradása miatt, szerencsére itt nem ez a helyzet, örömmel fedeztük fel a micro-HDMI csatlakozót. Micro USB 2.0 port természetesen van, a hangszóró azonban továbbra is csak mono, ám az legalább jó minőségű. A multimédiás szekciót két kameramodul erősíti: a tábla előlapján VGA felbontásút, a hátlapon viszont egy 5 megapixeles képérzékelőt fedezhetünk fel. Szomorú, de a segédfény lemaradt, így a beltéri fotók várhatóan nem lesznek a legtökéletesebbek. Az árcédulán ezúttal is elfogadható ár szerepel: a 8 gigás modellt 55, míg a 16-osat 60 ezer forintért vihetjük haza. A tesztünk feladata azt eldönteni, hogy az Iconia sorozat 8 colos tagja megéri-e az előbb említett összegeket. Először vizsgáljuk meg a termék külsejét és tartozékait!
Külső, tartozékok, minőség
Ezúttal sem túl sok a tartozék
Ezúttal sem túl sok a tartozék
Az Acer drágábbik táblájához ugyanolyan kevés kiegészítőt kaptunk, mint a kisebb testvérhez. A gyors üzembe helyezési útmutatón kívül mindössze egy töltőfej és egy hozzá passzoló micro USB kábel lapult a dobozban, törlőkendőről, netán tokról nem is álmodhatunk. Ez mindenképp szomorú, abban reménykedtünk, hogy a magasabb árért cserébe több minden fér majd a csomagolásba.
A1 elölről…
A1 elölről…
Mint említettük a bevezetőben, az A1 külsőre szinte egy az egyben megegyezik a legutóbbi tesztben szereplő B1-710 jelzésű modellel. Elölről nézve persze ebből nem sok látszik, a szokásosnak mondható vastag fekete keretet az előlapi kamera töri csupán meg. A kijelző rendesen gyűjti az ujjlenyomatokat, gyári törlőkendő hiányában pedig magunknak kell megoldanunk a rendszeres tisztítást.
… és hátulról
… és hátulról
A hátlapon már felfedezhetők azok a stílusjegyek, amikről már szót ejtettünk. A jó minőségű fehér műanyag nem karcolódik, nem koszolódik, az összeszerelésre sem lehet panasz, egyik pontján sem nyekereg. Ahogyan a képen is látható, bal fent látjuk a segédfény nélküli kamerát, középen az acer felirat, alul pedig a hangszóró rácsa található. A csatlakozók elhelyezése kicsit megváltozott a kistestvérhez képest. Balra nincsen semmi, a legtöbb kezelőszerv jobbra került. Itt kapott helyet a hangerő-szabályozó, alatta pedig a microSD foglalat, amely sajnos semmilyen védelmet nem kapott, ellentétben például a B1-nél látottakkal. Ezt követi a mikrofon, illetve a reset nyílása, alul pedig a micro-HDMI aljzat.
Kezelőszervek
Kezelőszervek
Alulra került a micro USB, mellé pedig a jack csatlakozó helye, ez utóbbi meglehetősen rendhagyó elhelyezésnek tűnik.
A tablet vastagsága is megfelelő
A tablet vastagsága is megfelelő
A táblagép megnyerő külsejének elemzése után térjünk át a belbecsre, azaz vizsgáljuk meg a Cortex-A7 magok teljesítményét!
Teljesítmény, üzemidő, kamera Ezúttal is az egy- illetve többszálú műveletvégzést mérő Linpack teszttel kezdjük az elemzést.

Összehasonlítva a korábban tesztelt 7 és 8 colos belépőszintű táblákkal, az egy szálon történő végrehajtásban kicsit lemarad a tesztalany, bár az is igaz, hogy a statisztikai hibahatáron belüli mértékben. Ezt kompenzálandó, több szálon rendesen elhúz a mezőnytől, majdnem dupla pontszámot ér el riválisaihoz képest. Van tehát tartalék a négymagos MTK chipben.

Ez az előny a Smartbench alatt is megmarad. Ezúttal azonban mindkét tesztben nagyjából 50%-kal képes megelőzni a vetélytársakat, ami elég szép teljesítmény.

A nyuszis benchmarkban előszedtük a legfőbb riválist, a Nexus 7-et, és a gyártó honlapján szereplő friss pontszámokkal vetettük össze az Acer üdvöskéjét. Ahogyan a diagramon is látszik, az A1 lényegében a Google referenciamodellel egy szinten teljesít, ami mindenképpen nagy fegyvertény az energiatakarékos SoC tükrében.

Ugyanezt támasztja alá a grafikára kihegyezett Quadrant eredmény is, ahol a két tajvani gyártó termékei közötti összecsapást ezúttal tesztalanyunk nyeri, mérhető fölénnyel. Eddig nem használtuk a mérésekhez a 3DMark androidos változatát, mert a belépőszintű táblákon nem igazán adott értékelhető eredményt. Itt viszont érdemes volt lemérni, az IceStorm tesztben 3139 pontot szerzett, a grafikai pontszám 2691, míg a fizikai 7530. Ugyanezek az értékek a Nexus 7 esetében az Anandtech mérései szerint: 3539 / 3130 / 6527, tehát itt is elmondható, hogy a két eszköz teljesítménye meglehetősen közel van egymáshoz. Ne felejtsük el azonban, hogy az Asus modellje ezeket a pontszámokat magasabb felbontás mellett éri el.

A böngészést mérő Peacekeeper tesztben a fentiek tükrében nagy meglepetés már nem ért bennünket. Az A1 megverte a mezőnyt, és gyári böngészőjével is remekül teljesített, tartalomfogyasztásra tehát tökéletesen alkalmas az eszköz. Kíváncsian vártuk az akkumulátor tesztet, és nem is kellett csalódnunk.

A 8 colos Iconia modell igazán nagyot domborított az üzemidőt tekintve, 11 órát is meghaladó videózási képességével (30-40%-os fényerőn). Természetesen a hétköznapi használatban ezt az értéket nem nagyon lehet reprodukálni, mégis, arra bizton számíthatunk, hogy a teljesen feltöltött akkumulátor 7-8 órát ki fog bírni, mielőtt megadná magát. A hátlapi kamera ezúttal nem maradt le, így szolgálhatunk tesztfotókkal.
A képrögzítő átlagos teljesítményt nyújt. A vonalélesség nagyjából rendben van, de a képzaj jelentős, és a szoftver igyekszik elmosni azt. A beltéri képek a villanó hiányát szenvedik meg. Az utolsó képen a dinamikatartománnyal is gondok vannak, az ég hajlamos a beégésre. Ennek ellenére a pillanat megörökítésére alkalmas lehet.
Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek
https://ipon.hu/_userfiles/Image/Darth_Smoke/Iconia_A1/P18S_notification.png
Az asztal és az értesítési sáv
Mivel az Acer A1 megkapta a jelenleg elérhető legfrissebb Android verziót, a gyártó nem fektetett túl nagy energiákat az operációs rendszer bővítésébe, testreszabásába. A fenti képen az értesítési sávon látszik azért egy különlegesség: a Touch Wakeapp segítségével beállíthatjuk, hogy a táblagépet az érintőképernyő segítségével is fel tudjuk ébreszteni alvó állapotból, és nem kell a bekapcsoló gombot használnunk erre a célra.

A továbbiakban nem találkozunk igazi extrával: előre telepítve megkapjuk az Astro File Managert, természetesen a felhő alapú tárolást elősegítő Acer Cloud sem hiányozhat, a McAfee víruskereső pedig gyakori vendég az Acer táblagépein. A friss Android örömteli, de azért egy teljes verziójú irodai csomagnak örültünk volna.
Összegzés, vélemény

Határozottan pozitív tapasztalatokat szereztünk a nagyobbik Iconia tesztje során. A kijelző egyértelműen fejlődött, bár egy kicsit nagyobb felbontásnak örültünk volna. A négymagos MTK SoC viszont kellemes meglepetést okozott: nem csupán teljesítményével, hanem a megnövelt kapacitású akkumulátorral karöltve remek üzemidejével is elégedettek voltunk. Részünkről az A1 ajánlott vétel, különösen ha kicsit drágábban megjelenik a 3G-s változat is. Pro: + jó anyagminőség + IPS kijelző + kiemelkedő üzemidő + a SoC teljesítménye megközelíti a Tegra 3 eredményeit + Android 4.2-es operációs rendszer + aránylag kedvező ár Kontra: - nincs villanó a kamera mellett - relatíve alacsony a kijelző felbontása - az alapcsomag szerény - kevés a szoftveres extra
Acer Iconia A1
Acer Iconia A1
Az Iconia A1-et az Acer magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. ghorinka
2013.07.18. 11:02
Az összeszerelés minőségével nem értek egyet. Az Önöknél vásárolt készülék hátulja nyekereg és eléggé benyomható. A kijelző felbontását viszont nem keveslem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. princeps
2013.07.18. 12:54
nincs villanó a kamera mellett..... sajnálom azokat akiknek táblával kell fényképeznie, főleg egy ilyennel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. amazing
2013.07.19. 10:06
Nem mi szereltuk ossze :-(
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!