iPon Cikkek

Acer Iconia B1-720: kis lépéssel előre

Dátum | 2014. 02. 21.
Szerző | gabi123
Csoport | NOTEBOOK

A táblagépek előrenyomulásának tényével már több korábbi cikkben is foglalkoztunk, éppen ezért most nem áll szándékunkban újra végigvenni a piac múltbéli eseményeit, de azt azért el kell mondanunk, a tendencia nem torpant meg, a tabletek továbbra is gőzerővel nyomulnak előre, egyre nagyobb darabszámban gördülnek le a gyártósorokról, és egyre több szereplő próbálja kihasítani a maga kis szeletét a tortából, melyek között akadnak egészen új, de már régi, rutinos versenyzők is. Ilyen piaci szereplőnek tekinthető az Acer is. Ha megnézzük a gyártó korábbi 2-3 évre visszanyúló termékeit ebben a kategóriában, akkor ki lehet jelenteni, hogy a vállalat már kellő tapasztalattal rendelkezik a tablet PC-k világában, ennek köszönhetően pedig olyan széles termékpalettát tudnak kivinni a piacra, melyen szinte bárki megtalálhatja a számára megfelelő gépet.
Hatalmas a konkurenciaharc ezen a piacon
Korábban szóba került az is, hogy a nagyobb áruház-láncokban már 15 000 forinttól lehet táblagépet vásárolni, ugyanakkor nem biztos, hogy megéri. Kétségkívül az ár nagyon kecsegtető, de nem egyszer ezért a pénzért csak nagyon silány minőséget kapunk, a specifikáció gyakran pontatlan (hogy szándékosan vagy sem, azt nem lehet megmondani) és általában az értékelhető terméktámogatásról is le kell mondani. Olcsó tabletnek bizony híg a leve – és még a jobbik eset, ha ez nem az akkumulátorból csordogál ki. Ha egy megbízható, ismert gyártó palettájáról választunk terméket, sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat, és biztosak lehetünk abban is, hogy a termék 1-2 termékfrissítési ciklust meg fog élni a kezünk alatt, de ha netán garanciális-szervizelési probléma van, akkor sem kell vele a Holdra menni.
Acer Iconia B1-710 - az elődmodell
Az Acer is felismerte a megbízható belépőszint fontosságát a táblaszámítógépek világában, és már több generációra visszamenőleg kínál gépeket ebben a szegmensben. Arra természetesen számítani kell, hogy egy neves gyártó terméke esetén az említett minőségbeli és szolgáltatásbeli különbségek miatt a vételárat tekintve teljesen más összeget fog tartalmazni az árcédula, mint az olcsó „madaras” kínai tablet, hogy számunkra mi mennyire fontos, és azért mennyit tudunk áldozni, azt, mint mindig, saját magunknak kell eldönteni.
Acer Iconia B1-720: a harmadik generáció
Az Acer a táblagépeit Iconia alnévvel látja el, olyan ez, mint a SONY-nál az Xperia vagy a Samsungnál a Galaxy. Zajlik az albrand-építés, hogy ez a gyakorlatban milyen előnyökkel járhat a cég számára, az most számunkra nem túl lényeges. Jelen cikkünk célkeresztjébe az Iconia Tab B1 sorozat legfrissebb variánsa kerül. A B1 vonal fennállása óta mindig a gyártó kedvező árú gépeit tartalmazza, most sincs ez másként, az előd B1-710 után most megérkezett az utód, a B1-720 (melyből mi mérnöki tesztpéldányt kaptunk).
A gép némileg vékonyabb és rövidebb lett elődjénél, ha úgy tetszik, kecsesebb formát öltött. A hosszúság maradt 19,812 cm, a szélesség 12,954 cm-ről 12,192 cm-re csökkent, míg a gép vastagsága 1,27 cm-ről 1,016 cm-re redukálódott, a készülékház tömege pedig 0,33 kg-ról 0,31 kg-ra apadt. A kijelző továbbra is 7 hüvelykes, és sajnos továbbra is TN panel, 1024×600-as felbontással, erre majd még később visszatérünk.
Sokat változott elölről...
Ami a dizájnt illeti, azon eszközölték a legradikálisabb módosításokat. A második generációt a kijelző körüli „teli” fényes keret határozta meg, csupán a ház keretének legszélén volt egy vékony perem, ami a hátlap színét örökölte meg. Bár ez a megoldás gyakorlatilag semmilyen egyedi stílusjegyet nem tartalmazott, de legalább megnyerő és modern megjelenést biztosított az Iconia B1-710-nek. A harmadik generáció kapcsán ezt teljesen újragondolták, és egy kevésbé modern, de sokkal egyedibb dizájnt álmodtak meg a gépnek.
... és hátulról is
A kijelző körül még így is maradt egy viszonylag széles, fényes fekete díszsáv (az előlapi, egyetlen kamerát is itt rejtették el az egyik sarokban), de a fennmaradó részt úgy alakították ki, hogy az egy meghatározott színre festett keretet alkosson, a két hosszanti élen vékonyabban, míg a két rövidebb oldalon szélesebben, felül a márkajelzéssel, alul pedig egy pöttyözött-rácsozott felülettel, amibe a mono hangszórót is belecsempészték. E keret színe az elődmodellhez hasonlóan azonosságot mutat a gép oldallapjainak és hátlapjának színével.
Sokkal inkább egyedi, mint elődje
A hátlap is jelentősen megváltozott, anyaga továbbra is műanyag, de a felület kissé bordázott, kevésbé csúszkál a kézben. Ezzel kapcsolatban további jó hír, hogy többféle színváltozat elérhető lesz, hogy pontosan mennyi, azt nem tudjuk, de a következőek biztosan: Iron Grey (acélszürke), Vermilion Red (élénkvörös) és Ivory Gold (arany). Az összeszerelés elég korrekt, jók az illesztések, és bár műanyag felületekről beszélünk, a "recsegést-ropogást" sikerült a minimum szintre csökkenteni.
Felül és alul...
Vessünk néhány pillantást a készülékház oldalaira! Hosszú regényeket nem lehet írni a rendelkezésre álló csatlakozókról és a kezelőszervekről, tényleg csak a legszükségesebbeket kapjuk. Az Acer logó feletti rövidebb oldalon nagyjából a megszokott helyen találjuk a bekapcsoló-gombot, szorosan mellette a micro USB (2.0) csatlakozóval, majd néhány centiméterrel arrébb a jack-port is feltűnik. Az ezzel szemben lévő, másik rövid élre nem helyeztek el semmit a mérnökök, ez egy kietlen terület maradt.
Iconia B1-720 balról
Iconia B1-720 jobbról
Első ránézésre ezt gondolhatnánk a gép bal oldaláról is, de a gép hátoldala felé süllyesztve, körülbelül harmad távon bújik meg a microSD kártya foglalata. Nincs éppen szem előtt, de nem is kell, hogy ott legyen. A jobboldalon nagyjából vele egy magasságban találjuk a hangerőszabályzó gombokat, melyek színben teljesen beleolvadnak a felületbe, ami még nem is lenne baj, de sajnos fizikailag sem emelkednek ki semmilyen mértékben, ha nem nézünk oda, semmi nem segíti a tájékozódást, ami azt eredményezi, hogy látatlanban elég nehéz eltalálni a célt.
A kártyaolvasó bemenete és a hangerő gombok
Doboz, tartozékok Az Iconia B1-720-at egy elég kisméretű dobozban kaptuk a kezünkbe, éppen csak elfér benne a tablet. A doboz (neves gyártó lévén) kellemes, színes, láthatjuk, mi lapul a bendőjében és a legfontosabb információk is leolvashatóak az oldaláról. ES (mérnöki) példány lévén, hogy a boltokba is ez a kiadás fog-e kerülni, azt nem tudjuk, de a jelenlegi tartaom egy USB kábel és egy hálózati töltő. Az olcsóbb régiókban sokszor csak ez szokott lenni a kínálat.
Ez a kevés dolog a mérnöki példány sajátossága
Kétségkívül a 7 hüvelykes méret elég kényelmes fogást és használatot biztosít, ujjainkkal nem kell óceánnyi méretű távolságot bebarangolnunk a kijelzőn. A megjelenítő jellemzőit már ismertettük, a 128:75 képarányú (közel 16:9) WSVGA, 1024×600 felbontású, LED-háttérvilágítású kapacitív multi-touch panel az, amivel gazdálkodni lehet. Őszintén szólva, a kijelző minőségétől nem voltunk elragadtatva, jómagam tartom azt a véleményt, hogy belépőszint ide vagy oda, ezt az alacsony felbontást a 7”-os vonalról is jó lenne száműzni, mert akinek jobb a szeme, az bizony a „használati” távolságból is érzékelheti a pixeleket, egyfajta rácsosság érződik a megalkotott képen.
Persze együtt lehet vele élni, mert láttunk már ettől sokkal rosszabbat is, de a jelenség érzékelhető, pláne ha egy magasabb felbontású mobiltelefonról tekintünk át az 1024×600 kontra 7 colra. Ideje lenne már, hogy a 720p legyen az alap felbontás 7 colon. Kevésbé rossz szájízű a véleményünk a színekről, a betekintési szögek pedig tükrözik a TN panel mivoltát, ezeknél is láttunk már jobbat, de összességében rendben vannak (az egyértelműen érzékelhető, hogy nem IPS a panel).
Mi a helyzet a hardverrel a gyakorlatban? Kellemes… a kétmagos kiépítés ugyan maradt, de ez nem feltétlenül baj, hiszen sajnos már láttunk olyan négymagos SoC-ot, ami nem érte el hasonló árú kétmagos versenytárs sebességét. A maximum 1,3 GHz-en dolgozó MediaTek MT8111 nem egy erőmű, de hozza az elvárható szintet, a rendszer megfelelően reszponzív, pörögnek az ablakok, a 720p-s Youtube videolejátszás meg sem kottyant neki. A sok, viszonylag nagy felbontású képet tartalmazó weboldalak betöltése helyenként röcögőssé válhat, de ezt nem illik felróni egy ilyen kategóriás SoC-nak. A rendszermemória a ma már minimálisnak mondható 1 GB, nem vettük volna rossz néven, ha ebben is sikerül előrelépni az elődhöz képest és megduplázták volna az értéket, de ne legyünk telhetetlenek. A mono hangszórótól nem vártunk túl sokat, a hangerővel nincs nagy probléma, a minőség pedig a kategóriára jellemző átlagra hajazó. Ha nem lényeg, hogy más is hallja azt, amit az Iconia B1-720 megszólaltat, akkor jobban járunk, ha egy minőségi fej- vagy fülhallgatót csatlakoztatunk a gép jack aljzatába. Hátlapi kamera nincs, előlapi van, VGA felbontással. Van hozzá beépített mikrofon, Skype-ra és egyéb hasonló célokra megfelelő, de tartalmat megörökíteni ne akarjunk vele, nem is láttuk értelmét tesztfotókat készíteni. Nagyon pozitív dolognak tartjuk, hogy az Acer az olcsó kategória ellenére sem hagyta ki a GPS-vevőt a készülékből. Ez manapság már nem igazán költségcsökkentő tényező, viszont a felhasználó számára sok esetben hasznos lehet. Ha a vásárló nem rendelkezik okostelefonnal, külön navigációval, vagy esetleg csak kényelmes méretben szeretne navigálni az Iconia B1-720-szal, a táblagép jelleg mellet máris két legyet üt egy csapásra a GPS-nek köszönhetően. Ami használat közben többször is kényelmetlenséget okozott, az a hangerő-szabályozó gombok elérése. Nem csak színben olvadnak bele a gépházba, hanem fizikailag is, magyarán ha anélkül szerettünk volna hangerőt növelni vagy csökkenti, hogy nem nézzük, mit nyomunk, az esetek döntő többségében félrenyomás lett a vége, és a hangerőt tekintve értelemszerűen nem történt semmi, oda kellett nézni és becélozni a területet, hogy elérjük a várt eredményt. Ettől eltekintve a masinát élmény volt kézben tartani is nyomkodni, a barázdált hátlap talán ad egy kis plusz stabilitást a tartásban, a kijelző érzékenysége pedig partner az időtöltésben, megfelelően reagál ujjmozdulatainkra. Természetesen a hardver erejét ezúttal is szeretnénk számokkal is érzékeltetni, melyhez eszközül a már megszokott tesztprogramjainkat vettük elő. Minden mérést háromszor ismételtünk meg, és ezek átlagát vezettük fel a grafikonokba, illetve a táblázatba:
Bár nem voltak hatalmas különbségek, és az Iconia B1-720-nak nála erősebb gépekkel kellett megküzdenie, a 3DMark tesztje továbbra is arra enged következtetni, hogy ez a táblagép korlátozottan ajánlható játékra. Sok mindennel elbír, de ha kimondottan 3D-s alkalmazásokhoz keresünk tabletet, érdemes lehet ennél erősebb "vasat" keresni.
A böngészőben mutatott teljesítményt ezúttal is a Peacekeeper segítségével vizsgáltuk, első körben a gyári böngésző alkalmazásával. Az Iconia B1-720 MTK SoC-ja nem vallott szégyent, és sikerült felállnia a dobogó legalsó fokára (a jóval drágább MeMo Pad FHD10-től pedig nem szégyen kikapni).
Ugyanazt a mérést Chrome böngésző használatával is megismételtük, de itt már kevesebb ellenfelet tudtunk felvonultatni. Meglepetésünkre az Acer versenyzőjének sikerült megverni az xTAB-79qci-t, melyben a négymagos Rockchip SoC dolgozik, 1,6 GHz-en. Ez azért elgondolkodtató.
A Smartbench alatt némileg árnyaltabb a kép, pont a Gaming szekcióban futott jobbat az Acer üdvöskéje, de a produktivitás modulban elért eredménye is rendben van, hiszen a négymagos SoC-okkal reálisan nézve nem vehette fel a versenyt. További eredmények:
AnTuTu alatt már szerényebb számokat kaptunk (ebben a Wayteq xTAB-79qci 19621 pontot produkált), de ne feledjük, ezek szintetikus mérések, nem feltétlenül mérvadóak egy táblagép használhatóságát illetően. A Kraken szintén egy böngésző alapú mérés, itt korábbi eredményeink értelmében újra sikerült megvernie az xTAB-79qci-t, valószínűleg böngészőoldali fejlesztések is szerepet játszanak a háttérben. Ugyanakkor a Linpackben kapott számok arra is rávilágítanak, az MTK SoC-ja bizony azonos magszám esetén erősebb (lenne) a Rockchip megoldásánál.
Akkumulátoros üzemidő A 2955 mAh-s akkumulátor ismeretében nem számíthatunk egész napon át tartó üzemidőre, ezt be kell látni. Tesztünkben az Iconia B1-720-at teljesen feltöltöttük, majd WiFi kapcsolatot használva YouTube videolejátszás következett, HD minőséget választva, körülbelül 80 százalékos hangszóró-hangerő mellett. Ilyen körülmények közepette a gép 4 óra 3 perc után lehelte ki a lelkét, és teljesen kikapcsolt. Ez ugyan nem sok, de ha belegondolunk, nem is kevés. Ha tömegközlekedéssel mozgunk, az utazásra biztosan elég 720p-s tartalommal is, ha pedig csak zenét hallgatunk vagy netezünk, további hosszú és értékes perceket spórolhatunk. Összességében a 4 óra a legtöbb esetben elég arra, hogy megtegyük a két konnektor közötti távolságot, ahol újra meg tudjuk táplálni energiával az Iconia B1-et.
A táblagépen jelenleg szolgálatot teljesítő Android verziója a már jól ismert 4.2.2 Jelly Bean, így sok újdonságról nem tudunk beszámolni. A világhálón már fellelhető egy dia, amin az Iconia B1-720 mellett 4.4 KitKat frissíthetőség szerepel, de mivel ezzel kapcsolatban egyelőre nincs hivatalos megerősítésünk, tényként nem tudjuk közölni. A gépen dolgozó 4.2.2 Jelly Bean nem kapott egyedi megjelenést, a gyári kezelőfelületet köszönthetjük, de mint tudjuk, az Android nagyon sokoldalúan testre szabható, a Play áruházban számos launcher közül választhatunk, amik a végletekig paraméterezhetőek.
Az Acer jó néhány apróbb alkalmazást előre elhelyezett a friss táblagépén, ezek közül leginkább az Acer Cloud emelhető ki, ami egy felhő-alapú adattároló és szinkronizációs szolgáltatás, Google Drive, Microsoft OneDrive mintára, és még sorolhatnánk.
Hasznosnak hasznos, kérdés, a nagyok mellett mennyire rúghat labdába. A ROM-ba belekerült még a McAfee víruskeresőjének mobil változata, de kapunk Agoda szálláskeresőt, EverNote személyi jegyzettömböt, TuneIn online rádió és zenelejátszót és elektronikus újságolvasót is. Mind hasznos lehet, de bármelyik elérhető az áruházból is.
Az Acer Iconia B1-720 a B termékvonal immár harmadik generációja. Ha az előd B1-710-hez hasonlítjuk, akkor elmondható, hogy van ami nagyon, és van, ami kevésbé változott. Az előbbi kategóriába esik a külső, ezt jelentősen átdolgozták az előlapot és a hátlapot tekintve egyaránt, hogy kinek melyik variáció tetszik jobban, az erősen szubjektív, véleményünk szerint az előd modernebb, vagányabb volt, a friss külső kicsit konzervatívra sikerült (amit a háromféle színváltozat dob fel: szürke, arany, vörös). Az anyaghasználat rendben van, és bár a fém felületekről le kell mondanunk, az alkalmazott műanyag sem rossz, a hátsó, barázdált kialakítás pedig kimondottan tetszett, kicsit stabilabban áll a kézben a kütyü, izzadt tenyérből is nehezebben tud kicsusszanni.
A kijelző sajnos nem igazán fejlődött az elődhöz képest, ugyanakkor hardveres téren van némi előrelépés, az alkalmazott SoC kicsit erősebb lett, és ez a teljesítmény pont elegendő ahhoz, hogy az Acer Iconia B1-720 a mindennapok során egy kényelmesen, idegeskedésektől mentesen használható táblagép legyen. A kamera kommunikációs célokon kívül másra nem alkalmas (640×480), de nem is vártunk egyebet egy előlapi optikától, hátlapi megoldás pedig nincs. A mono hangszóró hangereje elegendő, a minőség pedig inkább közepes, mint jó. A B1-721 változat esetén kapunk GSM/EDGE/3G/4G modemet is, aki tehát mobilnettel bárhol el szeretné érni a világhálót, annak ezt a variánst célszerű választani.
A szoftvert tekintve az Android 4.2.2 Jelly Bean teljesít szolgálatot, ami ugyan már két generációval korábbi kiadás (4.3, 4.4), ám még ma is viszonylag modern és minden olyan szolgáltatást tartalmaz, ami ennek a táblának a használatához szükséges. Hogy érkezik-e 4.3 Jelly Bean vagy 4.4 KitKat frissítés, arról még hivatalos információink nincs, de szinte biztosak vagyunk abban, hogy nem ez lesz az utolsó főverzió, amit az Acer megálmodott ennek a gépnek, hiszen a termék még annyira új, hogy kereskedelmi forgalomban egyelőre nem is nagyon fellelhető (ráadásul azt ne felejtsük el, cikkünk szereplője egy mérnöki példány, így a végleges, boltokba kerülő modell még kis mértékben változhat).
A 8 GB-os belső tárhely átlagosnak mondható, sok mindenre elég (létezik 16 GB-os variáns is), de ha valakinek ez sem lenne elegendő, az microSD kártyával könnyedén megnövelheti a kapacitást. Bár kapunk egy-két előretelepített programot, gyártói berkekből például az Acer Cloudot (amit például a Google Drive-hoz hasonlóan felhő alapú tárolásra és szinkronizációra tudunk használni), nem a szoftveres körítés lesz az, ami miatt az új Iconia B1-et kiemeljük a sorból, bár az is igaz, ebben a kategóriában más gyártók sem szokták nagyobb csomaggal ellátni a termékeiket.
A B1-710-nél a gyártói specifikáció 3,5 órát adott meg akkumulátoros üzemidőnek, ha azt nézzük, hogy a B1-720 YouTube 720p-s videóval 4 óráig kibírta, akkor ezt előrelépésnek lehet elkönyvelni. Az Iconia B1-720 hozta azt, amire hivatott, több területen tudott fejlődni a még kevesebb, mint egy éve piacon lévő elődjéhez képest (hol jobban, hol kevésbé), és megújult külsővel veszi fel a harcot a konkurenciával a vásárlók kegyeiért.
A garancia 1 év a termékre, ha az Acer egy kellemes árat tud társítani mellé, akkor ez a küldetés sikerülhet is neki, de ha a vételár jelentősen 40 000 forint fölé fog kúszni (az ajánlott végfelhasználói ár 39 900 forint), akkor érdemesebb lehet elgondolkodni az ASUS MemoPad HD 7-en vagy a régebbi Nexux 7-en (ahol még esetleg elérhető), hiszen néhány ezer forintos többletért ezek a gépek sokkal jobb minőségű kijelzőt és erősebb hardvert kínálnak. Az Acer B1-720-ast az Acer magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. madcaptain
2014.02.21. 07:56
Meg mindig gyenge a kijelzo, tul szeles a kava. A 8 colosuk jobb. Nem ertem miert kell mindig a 10 dollaros 3G modemet kisporolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.21. 13:45
Szerintem pedig az akkus üzemidő a kijelző mellett a legfontosabb.
Azért 40 körül már van Galaxy Tab 3.0 (7'' ) ami majd dupla ennyit bír.
És minden más paraméterében is jobb talán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Avisto madca...
2014.02.21. 18:59
Gondolom ugyanazért amiért software-ekből is léteznek lebutított verziók. Hogy minél több árszegmensben tudjon jelen lenni. Ha csak x összeged van rá ennyit kapsz ha többre vágysz fizess többet. Nem kell szeretni de attól még ez nem fog változni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!