iPon Cikkek

Acer Iconia B1: ésszel az alsóházban

Dátum | 2013. 07. 05.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | NOTEBOOK

Számos cikkünkben foglalkoztunk már a belépőszintű táblagépekkel, és ezekben rendre megállapítottuk, hogy egy-két év alatt eljutottunk odáig, hogy viszonylag megfizethető áron tudunk jó teljesítményű, a hétköznapokban meglehetősen jól használható tabletet vásárolni. Bár az Acer gyakori szereplője tesztjeinknek, eddig jellemzően a közép- illetve felső kategóriából küldtek versenyzőket, amelyeket rendszerint elégedetten adtunk vissza. Most viszont eljött az ideje, hogy kipróbáljuk a tajvani gyártó alsóbb régióból származó eszközeit is. Az Iconia B1 fantázianevű táblából mindjárt kettőt is kaptunk: a régi verziót, valamint a kisebb ráncfelvarráson átesett utódot. Írásunkban arra keressük a választ, hogy ezek az eszközök miként állnak helyt a megszámlálhatatlanul sok vetélytárssal (köztük a korábban vizsgált Overmax és WayteQ termékekkel) szemben. Specifikáció A következő táblázatban a legfontosabb hardveres jellemzők felsorolása következik.

A táblázatot átböngészve látszik, hogy a tesztelésre kapott példányok között csupán minimális eltérést sikerült felfedezni. Az Acertől tudjuk, hogy lesz a 710-esből 3G modullal ellátott változat is (B1-711 lesz a neve), de az ára és a megjelenés ideje egyelőre ismeretlen. Az Acer a belépőszintű, 7 colos táblagépeihez a MediaTek 8317T típusjelzésű SoC-át választotta, amely két, 1,2 GHz-en pörgő processzormagot (A9-eseket) és egy PowerVR SGX531-es grafikus chipet tartalmaz. Eddig jellemzően AMLogic vagy Rockchip gyártmányú központi egységekkel találkoztunk, kíváncsian vetettük bele tehát magunkat a híres-hírhedt MTK chipkészlet teljesítményének vizsgálatába, melynek eredményéről hamarosan szót ejtünk. A B1-esek leggyengébb pontja a kijelző: aránylag alacsony a felbontás, bár az 1024x600 pixel még a GPU számára is kényelmesen kezelhető mennyiség. A nagyobbik probléma a TN panel: a betekintési szögek sajnos igencsak gyászosak, oldalról vagy felülről nézve elég hamar invertálódni kezdenek a színek. A 710-es variánsban egy fokkal szebbnek tűnt a kijelző, a színek élénkebbek voltak, a panel típusa azonban sajnos nem változott, valószínűleg csak a vezérlésen finomítottak.
Felül a régi, alul az új doboz
Felül a régi, alul az új doboz
A tesztelésre kapott modellek egyetlen lényeges paraméterükben tértek el: a fekete-kék, régi verzióban 512 MB memória található, míg ez az érték 1 GB-ra növekedett a fehér színű utódban, amely minden bizonnyal jótékony hatással lesz majd több program egyidejű futtatására. A tárhely mindkét eszközben 8 GB, és természetesen microSD kártyával bővíthető. Az akkumulátor kapacitását csak az A71-nél közölte a gyártó, e szerint 2710 mAh-val kell beérnünk. Ez elsőre meglehetősen szerénynek tűnik, és bár az eredmények tükrében nem kell aggódni. Örömteli, hogy az alsóbb régiókban is egyre inkább az Android Jelly Bean fedőnevű variánsa tölti be az operációs rendszer szerepét, ez itt sincs másként, a 4.1.2-es verziót telepítették a készülékekre a tajvani gyártó mérnökei, 4.2-es frissítésről egyelőre nincs hír. Bár a 3G modem csak a B1-711 nevű változatában lesz megtalálható, az adatkommunikációs lehetőségekre most nem lehet panaszunk. Van ugyanis b/g/n-es Wi-Fi, Bluetooth és ezúttal a GPS-ről sem kell lemondanunk, ez utóbbi az A-GPS-nek köszönhetően hamar talál műholdakat, így térképnézegetéshez, útvonaltervezéshez ideális társ lehet. A csatlakozási lehetőségek felemásra sikeredtek: micro USB 2.0 port van, viszont videókimenetet nem találunk egyik masinán sem. A hangszóró is csak monó, természetesen fülhallgató használatára van lehetőség. Kamerából is csak előlapit kapunk, de látva a korábban tesztelt modellek hátlapi képrögzítőjének minőségét, ez talán nem is akkora nagy baj. Az Acer B1-esének korábbi modelljét jelenleg nagyjából 34 ezer forintért vásárolhatjuk meg, ez megfelel a 7 colos modellek átlagárának. A kérdés csak az, vajon a teljesítmény és a minőség is hozza-e az elvártakat. Először ez utóbbit vizsgáljuk meg.
Külső, tartozékok, minőség
Nem kényeztetnek el tartozékokkal
Nem kényeztetnek el tartozékokkal
Az újgenerációs B1, amit tesztelésre kaptunk, még „Engineering sample” feliratot viselt magán, valószínűleg éppen ezért tartozékot sem kaptunk hozzá. A fenti képen a régebbi, A71 fedőnevű variáns nem éppen lehengerlő mennyiségű kiegészítőit vehetjük szemügyre: egy gyors üzembe helyezési útmutató, egy USB-kábel, és egy töltőfej volt a dobozban. Törlőkendőt, OTG-kábelt vagy tokot sajnos hiába is keresnénk.
A régi változat (A71)
A régi változat (A71)
Vegyük először szemügyre a jelenleg kapható, régebbi verziót, amely a B1-A71 típusszámot viseli magán! A design rendhagyó, de éppen ezért teszi könnyen felismerhetővé és a konkurenciától megkülönböztethetővé. A kijelzőt körülölelő vastag fekete keret megmaradt, amely a bal felső sarokban az előlapi kamerát rejti, alatta középen pedig az acer felirat látható. A külcsín legmarkánsabb eleme a jobb alsó sarokban helyet kapó világoskék Iconia matrica (amely tesztpéldányunk esetén már kezdett lekopni). Ugyanebben a színben pompázik a tabletet körülölelő keret is, így adva különleges külsőt a régi B1-nek.
A71 hátulról
A71 hátulról
A hátlap esetében már nem tudunk annyi dicsérő szót ejteni, ugyanis a kopogós matt műanyag sajnos igencsak könnyedén karcoldóik, nem tűnik túlságosan tartósnak. Az összeszerelési minőséggel egyébként különösebb gond nincsen. A csatlakozók elhelyezése hagyományosnak mondható: balra van a jack, jobbra pedig a microUSB. A microSD kártyafoglalat egy kis ajtócska mögött kapott helyet, ez némi védelmet jelent a hordozható adattárolónak, és a cseréje is könnyebb, mint amikor körömmel kell kibányászni egy oldalsó résből. A táblagép fenti részén találjuk a ki-bekapcsoló gombot, valamint a hangerő-szabályozót. A mono hangszóró a hátlap alsó részén van, ezért vigyáznunk kell, hogy ne takarjuk el, amikor kézbe fogjuk.
Az új változat (710)
Az új változat (710)
Az új verzió (B1-710) lényegesen egyszerűbb, letisztultabb külsőt kapott (konkrétan az A1 típusszámú nagytestvér ruhájába bújt). A kék keret és a sarokban lévő matrica eltűnt, csakúgy, mint az acer felirat. A vastag fekete keret, és az ujjlenyomatokat gyűjtő plexi viszont megmaradt.
Letisztult, fehér hátlap
Letisztult, fehér hátlap
Az átalakítás jót tett a hátlapnak, lényegesen jobb minőségű műanyagot használtak fel a burkolathoz, amely ennek köszönhetően nem is karcolódik. A tesztpéldány fehér színben pompázott, és örömmel láttuk, hogy ennél a színváltozatnál a koszolódástól sem igazán kell tartanunk. A logó középre került, alatta az Iconia felirat, mellette a hangszóró rácsa látható. Alul ismét egy kis ajtó rejti a microSD foglalatot, ezt már az elődnél is szerettük. A többi kezelőszerv és port elrendezése nem változott.
Az új változat gombjai
Az új változat gombjai
A 710-es változat gombjait némi kritika érheti, bár jobban kiemelkednek, mégis nehezebb őket megnyomni. Remélhetőleg egy kicsit finomítanak ezen a hivatalos megjelenésig. A külső részletes elemzése után most térjünk át a belbecsre, azaz nézzük meg, mire képes az MTK chipkészlete!
Teljesítmény, üzemidő Legutóbbi tesztünkben a használt programok körét kibővítettük, így most ismét a Linpack eredményekkel kezdjük az elemzést.

Sajnos az alacsonyabb órajelnek köszönhetően, a B1-esek 10-20%-kal lemaradnak a legutóbb tesztelt SteelCore mögött, ez megfelel a 300 MHz-es különbségnek. A két Iconia között nincsen számottevő különbség.

Érdekes képet mutat a Smartbench. Az Acer üdvöskéi a játékok alatt nem remekelnek, viszont a produktivitás szekcióban jó 20%-ot rávernek a SteelCore 7-re. Nem mondjuk, hogy ez azt jelenti, hogy játékra kevésbé alkalmasak, de munkára vagy tartalomfogyasztásra inkább ajánljuk az Iconiákat.

A nyuszis benchmark elég régóta fontos sarokköve a tesztjeinknek, és az eredmények most is illeszkednek a korábban tapasztaltakhoz. A B1-esek nagyjából a WayteQ xTAB-70dci szintjén teljesítenek, amely abszolút értelemben nem rossz ugyan, de alaposan lemaradtak például a SteelCore 7 mögött. A játékokra vonatkozó korábbi megjegyzést igazolja az alacsony GPU-pontszám, ebben a versenyszámban még lenne hova fejlődni.

Ugyanezt támasztja alá a grafikára kihegyezett Quadrant eredmény is, ahol a két Acer üdvöske a mezőny végére szorul vissza. Érdekes, hogy itt van először különbség a régi és az új változat között, meglepő módon azonban az előbbi javára (pedig erőben ugyanazt tudják). A GLBenchmark tesztet ezúttal kihagytuk a játékból, ugyanis időközben új verziójához érkezett az immáron GFXBench nevet viselő szoftver. Sajnos az újítások egyik eleme, hogy kimaradt a szokásos Egypt Classic benchmark, a HD felbontású új méréseket lefuttatva pedig csak néhány fps-es eredményeket kaptunk, amelyek gyakorlatilag értékelhetetlennek számítanak. Ezt a tesztprogramot legközelebb egy felsőkategóriás eszköznél lesz érdemes újra elővenni.

A böngészést mérő Peacekeeper tesztben nagy meglepetés nem ért bennünket. Elhanyagolható pontszámkülönbségeket tapasztaltunk, és a B1-esek itt a középmezőnyt erősítették. Kis megrökönyödést viszont okozott az akkumulátor teszt.

Szerencsére az Iconiáknak a szerénynek hangzó kapacitás ellenére is sikerült beelőzni az eddigi 7 colos versenyzőket. Ami viszont érthetetlen, hogy miért van olyan óriási különbség a régi és az új B1-es között, ismét csak az előbbi javára. A hardver majdhogynem ugyanaz, talán a kijelző kicsit jobb minőségű, de mindez nem indokol több mint 100 perc hátrányt. Csak arra tudunk gondolni, hogy az „engineering sample” felirat játszhatott közre, és a végleges, bolti példányokban már a 350 perc körüli üzemidő lesz a mérvadó. A kamera tesztképei ezúttal a megfelelő hardver hiányában elmaradnak, nézzük meg a szoftverkörítést a verdikt előtt!
Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek
Kibővített értesítési sáv
Kibővített értesítési sáv
Bár az Acer alsós táblái sem kényeztetnek el minket extra szoftverek garmadájával, azért látszik, hogy a tajvani gyártó itt-ott belenyúlt a rendszerbe. Mivel itt még nincs Android 4.2, ezért az értesítési sávot maguknak kellett kibővíteni a vezeték nélküli szolgáltatások ki-bekapcsolására szolgáló vezérlőkkel.

Ezt leszámítva túl sok meglepetésre nem kell számítanunk, bár néhány régi ismerőst itt is köszönthetünk. Ilyen például a felhő alapú tárolást elősegítő Acer Cloud, de kapunk fordítóprogramot, előre telepített ASTRO fájlkezelőt, AccuWeather-t widgetekkel együtt, de az elmaradhatatlan McAfee víruskeresőt sem kell nélkülöznünk.
Összegzés, vélemény
Az ikonikus sarok
Az ikonikus sarok
Vegyes érzésekkel adtuk vissza az Acer belépőszintű táblagépeit. Örömteli, hogy kiegyensúlyozott teljesítmény és kellemes üzemidő jellemzi őket, az első változat anyagminősége és a TFT kijelző minősége viszont hagy némi kívánni valót maga után. Amennyiben az új verzió akkumulátorproblémáit kijavítják, remek vétel lehet belőle (pár ezer forinttal lesz drágább, mint a régi). Játékra korlátozottan alkalmas a B1, viszont munkára és tartalomfogyasztásra kellemes társ lehet, a 3G-s változat pedig jó eséllyel az egyik legolcsóbb 3G-s gép lesz. Pro: + kiemelkedő üzemidő (B1-A71 esetén) + az új változat anyagminősége jó + van Bluetooth és GPS is + Android 4.1-es operációs rendszer + kedvező ár Kontra: - a régi verzió hátlapja nagyon könnyen karcolódik - a teljesítmény lehetne jobb is - az alacsony felbontású és TN paneles kijelző igencsak gyenge - nincs hátlapi kamera
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. hmisi
2013.07.05. 17:55
Azért a 800x480as felbontású 7" tableteknél biztos szebb képe van. Majd ha lesz lehetőségem rá, akkor élőben is megnézem az Acer-t. Tetszik, hogy a nagy gyártók is elkezdtek betörni az olcsó kategóriába. Szívesebben veszek legközelebb Acer, Asus vagy egyéb neves gyártó termékét, még ha kicsit gyengébb is, mint az a kínaiké. Megéri a támogatás és a garancia szempontjából.
Azt megszeretném kérdezni, hogy a ppp számítás az hogy megy és az emberi szemnek mi ami már normális? Retina alsó határa is jöhet. Nekem annyi tapasztalatom van, hogy mobilba a 3,5" 480x320 jó, 4" pedig a 800x480. Ekkora méretben az előző felbontás már nem szép. 7" meg a 800x480 elég vacak, de az 1280x720? 800? már jó. Ipad1 10" 1024x768 is szép. Akkor hogy is vannak ezek? Jó tudom a panel is számít, meg a megvilágítás és az üveg, de a 800x480 7" még szerintem ips oledbe is szőrös lenne. Nekem am tft 800x480 van 7" és olvasni a legrosszabb rajta, más dolgoknál még tűrhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. malvoisen
2013.07.05. 21:14
hmisi

Igazából a kínai kollégáim szerint Taiwan is Kína Legalábbis szerintük nem gyártanak jobb cuccokat a taiwani vállalatok, mint a kínaiak.

A PPI számítás elég egyszerű: egy hüvelyken hány pixel (egy irámyban). A használhatóság más kérdées, sztem 10 hüvelyk alatt a FullHD már jó.

Tényleg számít a PPI érték. Itthon van egy iPad 1 és nem jó: látom a pixeleket, látom a világítást, stb. Mindezt persze akkor, ha az ölembe veszem, de az emberek így használják az iPadet. Ha olvasni kell, akkor vegyél e-inket, ha egyébre is és élvezni akarod, akkor retina iPad, vagy bármi ami hasonló=magas felbontás (iPad Minit a jelenlegi felbontással ne vegyél).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2013.07.05. 21:50
Az árához képest egész korrekt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hmisi
2013.07.05. 22:34
malvoisen
Tudod hogy értettem a márkázást. Tisztában vagyok vele, hogy az Asus, Acer, Gigabyte és még sokan mások Taiwani cégek és Kínában gyártják a termékeiket, de azért ne említsük egy lapon őket pl. a nekem levő Navonal vagy Myaudioval, Dimarsonal és hasonlókkal.
A ppi számítást még nem értem. Van rá valami egyszerű képlet? Neten nem találtam igazán jót, mindenhol a nyomtatást erőltetik és a dpivel keverik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2013.07.06. 12:35
http://members.ping.de/~sven/dpi.html 5mp volt megkeresni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hcsa
2013.07.06. 16:00
Pontosan milyen munkára alkalmas egy ilyen és ekkora tablet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. punchman
2013.07.07. 20:04
40 alatt sem a teljesítményt, sem a kijelzőt, sem a hátsó kamera hiányát nem lehet felróni neki. Szerintem egy ilyen gép teljesen jól használható általános dolgokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83 hmisi
2013.07.08. 14:33
@hmisi:
"A ppi számítást még nem értem. Van rá valami egyszerű képlet? Neten nem találtam igazán jót, mindenhol a nyomtatást erőltetik és a dpivel keverik."

Azért "keverik", mert lényegében ugyanarról van szó mindkét esetben. Egységnyi hosszra (inch) vetített képpontok számáról. Az, hogy ezek pixelek, vagy festékpontok, az lényegtelen.
A képlet egyszerűen: képpontok száma osztva a hosszal (ahol a számlálóban lévő képpontok találhatóak).
Kijelzőknél ez még meg van fejelve azzal, hogy a képátlóra vetített átlagos pixelszámot osztják a képátló hosszával. Ez az átlagos (átlós) pixelszám pedig a függőleges és vízszintes felbontás mértani közepe (Pitagorasz-tétel).

Lásd: wiki, kalkulátor

Szerk: Most látom, hogy a kalkulátor már linkelve lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!