iPon Cikkek

Acer Iconia TAB W701, az izmos táblagép

Dátum | 2013. 05. 28.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | NOTEBOOK

Az utóbbi hónapokban egészen megélénkült a Windows 8-at futtató tabletek piaca, és ennek köszönhetően rövid időn belül a harmadikat köszönthetjük tesztlaborunkban. Az előző kettő az Intel igencsak harmatos Atom Z2760-as processzorát tartalmazta, és bár magukkal az eszközökkel elégedettek voltunk, nem mehettünk el szó nélkül az enyhén szólva is csak gyengének nevezhető processzor és a botrányos driverrel rendelkező grafikus mag teljesítménye mellett. Szerencsére a nagyobbik processzorgyártónak vannak ennél jóval ütőképesebb megoldásai, és némelyek mostanában fel-felbukkannak nemcsak notebookokban, ultrabookban, hanem táblagépekben is. Legújabb tesztalanyunk, hasonlóan az előzőhöz, ismét az Acer műhelyéből került ki. A tajvani gyártó nem először okoz kellemes meglepetést tabletjeivel, és ahogyan a legutóbbi bemutatójuk alkalmával láthattuk, a java még csak most következik. Megérkezett hozzánk tehát a W701-es típusjelzésű termékük, amit igyekeztek minden földi jóval ellátni: Ivy Bridge-alapú alacsonynak mondható fogyasztású processzor, full HD érintőkijelző, dokkoló, Bluetooth billentyűzet. Arra voltunk leginkább kíváncsiak, hogy miként teljesít a gyakorlatban, képes-e kiváltani mondjuk egy laptopot. Ennek eldöntéséhez lássuk először a készülék specifikációját! Specifikáció Az általunk tesztelt modell az alábbiakban felsorolt hardveres tulajdonságokkal rendelkezik:

A specifikációs táblázatot átböngészve teljesen egyértelmű, hogy itt bizony nem Atom-szintű teljesítménnyel fogunk találkozni. Az Ivy Bridge-alapokon nyugvó i5-3337U jelű processzor két maggal, a HyperThreading technológiának köszönhetően pedig négy szállal rendelkezik. 1,8 GHz-es alap órajele egészen 2,7 GHz-ig pöröghet fel Turbo módban, ez táblagépeknél nem megszokott érték. Szerencsére a grafikus fronton is javult a helyzet: bár a HD Graphics 4000 korántsem nevezhető erőműnek, sebessége és drivertámogatottsága akkor is magasan felülmúlja a kistestvér megoldását. Az Acer üdvöskéje a kijelző tekintetében sem fukarkodott: a korábban tesztelt Samsung XE500-hoz hasonlóan 11,6”-on terülnek el a pixelek, de a felbontás alaposan megnőtt, meg sem állt 1920x1080-ig. A megjelenítőre egyébként egy rossz szavunk sem lehet: IPS paneles, tehát a látószögei 178 fokosak, a kép minden irányból remekül látható, a pixelsűrűség kiemelkedő, ennek köszönhetően a képminőség is rendkívül jó. A nagy felbontásnak azért hátrányai is vannak, erre még később kitérünk.

A Core i szériás processzornak hála a RAM mérete 2GB fölé mehetett, így kapásból 4 került a gépbe, és mivel a processzor nem veti meg a 64 bites utasításokat sem, így a Windows 8 is 64 bites lett. A háttértár szerepét egy 60 GB kapacitású Intel gyártmányú SSD látja el, a tesztekből látjuk majd azt is, hogy nem is rosszul. Bár az akkumulátor kapacitása növekedett (a kisebb modellben 3540 mAh volt, itt 4850 mAh), azt ne felejtsük el, hogy itt egy 17W TDP-s központi egységet kell kiszolgálnia. Ráadásul újabb rossz hír, hogy mivel a billentyűzet Bluetooth-on csatlakozik, nem dokkolóként, ezért a plusz áramforrásról sajnos ezúttal le kell mondanunk. A kommunikációs arzenál a tesztelt modellben majdnem teljesnek mondható, ám nagyon úgy tűnik, hogy ezt a változatot Magyarországon egyelőre nem lehet beszerezni. A W700-hoz képest a 3G modem megléte a plusz, ehhez egy microSIM foglalatot találunk az eszköz tetején. A többi paraméter a szokásosnak mondható: van a/g/n-es Wi-Fi, 4.0-s verziójú Bluetooth, ám GPS modul sajnos itt sincs. A portok érdekes képet mutatnak: a korábbiakhoz képest meglepő, hogy teljes méretű USB-csatlakozót találunk, ráadásul külön öröm, hogy már a 3.0-s szabványnak megfelelőt. Van videókimenet is, nem meglepő módon itt is micro HDMI. A tárhely bővítése szokás szerint microSD kártyákkal történik.
Önbizalomtól duzzadó feliratok a csatlakozók mellett
Önbizalomtól duzzadó feliratok a csatlakozók mellett
A hangzásért a tablet alján található, piros rácsozatú hangszórópár felelős, amelyek meglehetősen nagy hangerővel, ugyanakkor tisztán szólaltatják meg a hangokat. A tábla bal oldalán a „Dolby Home Theater” felirat díszeleg, ezt azért kicsit túlzásnak tartjuk. Természetesen jack dugó van, ugyanitt, tehát tetszőleges fülhallgató vagy külső hangszóró használható. Kamera jó szokás szerint kettő van: az előlapon HD felbontású, Crystal Eye fedőnéven, míg hátul egy 5MP felbontású. A W510 után nem vártunk sokat a képrögzítőktől, és sajnos nem tudtunk kellemesen csalódni. A táblázat utolsó sora általában a feketelevest tartogatja, nincs ez itt sem másképp. A jó hír az, hogy ha megelégszünk egy 1,5 GHz-en pörgő Core i3-as processzorral, és nincs szükségünk 3G-re, akkor „mindössze” 224 ezer forintot kell leszurkolnunk az eszközért, ami ugyan abszolút mértékben sok, de tekintve, hogy ugyanezért a pénzért a rivális gyártók Atom Z2760-at és 1366x768-as kijelzőt adnak, egyáltalán nem vészes ár. Természetesen, ha i5-ös processzorra, nagyobb SSD-re, illetve Windows 8 Pro-ra vágyunk, egészen közel kerülünk 300 ezres álomhatárhoz.
Csomagolás, kiegészítők, külső, dokkolók
Apróbb kiegészítők
Apróbb kiegészítők
Amikor a W510-es dobozát nagynak ítéltük, még nem találkoztunk az igazi óriással. A W701-es csomagolása ugyanis hatalmas méretű és megdöbbentően nehéz is. Kibontva ezen nem is lepődtünk meg, ugyanis a majdnem 1 kg súlyú táblagépen kívül rengeteg alkatrészt találunk. Az apróságokat a fenti képen láthatjuk: egy nagyobbacska adapter, két különböző dugasszal, a korábban már látott kissé idétlen rugós tappancs végű stylus, valamint egy microHDMI-t VGA-ra konvertáló átalakító kerül elő. Ezen felül kapunk egy microUSB – USB adaptert, amelyet valószínűleg a Bluetooth billentyűzet töltésére használhatunk, ugyanis ilyen port nincsen a készüléken. Az egyik rejtett zugból előkerül egy törlőkendő, amelynek nagyon örülhetünk, hiszen a gyönyörű kijelző szinte vonzza az ujjlenyomatokat.
Dokkolóállomás, fekvő és álló módhoz
Dokkolóállomás, fekvő és álló módhoz
A W700-as sorozat egyik specialitása a fenti képen látható dokkoló, amely a mellékelt talapzatnak köszönhetően fekvő és álló módban is használhatóvá teszi a táblagépet (természetesen a két mód közötti váltás automatikusan megtörténik elforgatáskor). A táblagép oldalról becsúsztatva az USB 3.0 portba és a töltő helyére csatlakozik, a dokkoló pedig három SuperSpeed portot tartalmaz, illetve természetesen az adapternek is jut hely, így nem maradunk energia nélkül.
Álló (portré) módban
Álló (portré) módban
A W510 tesztben említettük, hogy a Pro változat dobozából előkerült egy bézs színű, igencsak elegáns tok. Nos, tesztalanyunk csomagolásában is megtalálható egy ilyen, csak éppen itt egy Bluetooth billentyűzet is beépítésre került.
Billentyűzetes tok
Billentyűzetes tok
A fenti ábrán is látható, hogy a mérnökök egy szemfüles megoldással lehetővé tették, hogy a táblagépet egy adott szögben meg tudjuk támasztani, ezáltal aránylag kellemes gépelési élményt tudunk elérni. A billentyűzet fémből készült, minőségi darab, a helytakarékosság miatt azonban a gombok túlságosan laposak, rövid úton járnak, ettől függetlenül hosszabb szövegek bevitelére megfelelően használható ez a kiegészítő. Fontos információ még a kiegészítőkről, hogy a W700-ból az alapcsomag csak a bölcsőt tartalmazza, mindössze a drágább kiszerelések része a billentyűzet, és csak a Win8 Pro-sokhoz jár stylus.

A tajvani gyártó legújabb üdvöskéjének külseje nem töri meg a hagyományokat, a megszokott stílusjegyekkel operál. Az előlapot lényegében teljesen elfoglalja a gyönyörűséges kijelző, alul középen egy szögletes gomb kapott helyet, rajta a Windows 8 emblémájával.

A hátlapot itt is kellemes tapintású fém borítja, az illesztéseket nem érheti panasz, nyekergést nem tapasztaltunk. Az egyhangúságot balra a segédfény nélküli kamera, jobbra pedig a bemart acer felirat töri meg. Alul jó szokás szerint a matricák sorakoznak. A magasabb fogyasztású processzor hátránya, hogy a táblagép tetején szellőzőnyílást találunk, amelyből nagyobb terheléskor meleg levegő áramlik ki, bár egyáltalán nem vészes mértékben. A főbb csatlakozókat bal oldalon találjuk: microSD, micro HDMI, a teljes méretű USB 3.0 és a töltő dugaszának helye sorakozik egymás mellett. Jobbra csak a ki-bekapcsoló, a hangerő-szabályozó, valamint a jack dugó helye található. A fenti képen láthatjuk a már említett sztereó hangszórókat, középen pedig egy Reset nyílást. A tesztpéldány az "Engineering sample, not for sale" feliratot viselte magán, talán ennek köszönhetően csinált pár apró furcsaságot, de ezeket el tudjuk nézni neki, lévén még nem végleges darab járt nálunk.

Eddig nagyon biztató, amit láttunk, most vizsgáljuk meg a készülék egyik feltételezett ütőkártyáját, ami nem más, mint a sebesség.
Teljesítmény, multimédia, kamera, üzemidő A teszteléshez most is az AIDA64 Extreme Edition 2.80.2300-as változatát használtuk, és a legutóbb tesztelt W510 Atom Z2760-asával vetettük össze a kapott pontszámokat, hogy lássuk mekkora előrelépés egy ilyen processzorral szerelt tablet az Atomoshoz képest.

A grafikonra pillantva teljesen egyértelmű, hogy az Ivy Bridge-alapú központi egység lényegében felmossa a padlót a szegény kis Clover Trail-architektúrájú Atommal. Legtöbbször mintegy háromszor gyorsabb, de akadnak ennél nagyobb különbségek is. Ez persze nem meglepő, csalódtunk volna, ha nem ilyen számok jönnek ki.

A Windows Experience Index sem hazudtolja meg az előbb látott eredményeket, a pontok akár egy erősebb ultrabooké, vagy akár egy asztali gépé is lehetnének. A processzor erős, a memória is elég jól tartja a lépést, és a HD4000-nek sem kell szégyenkeznie. Ellentétben a W510-zel, ez a gép gond nélkül megbirkózott a Full HD felbontású YouTube-videókkal, amelyek ráadásul pazarul néznek ki az IPS panellel megáldott kijelzőn. A micro-HDMI-nek köszönhetően még LCD tévére is ki tudjuk juttatni a jelet egy átalakító vásárlásával. Az SSD 7,9-es pontszáma pedig egészen elképesztő, ezt részletesebben is érdemes megnézni.

Először a CrystalDiskMark eredményekre vessünk egy pillantást. Olvasásban mintegy hatszor, írásban is legalább négyszer akkora sebességet kapunk, mint a kistesó esetében, és ez rendkívül jó hatással van mind a programok telepítésére, és a frissítésekre.

A HD Tune tesztje, bár ismét alacsonyabb eredményeket mutat, de azért jól jelzi, milyen képességű adattárolót szereltek az Acer mérnökei ebbe a táblagépbe.

Az ATTO Disk Benchmarkkal is meghajtottuk a tabletet, és itt sem kellett csalódnunk: bizonyos versenyszámokban 500 MB / sec feletti sebességek is kijöttek, ami azért figyelemre méltó eredmény. Egy dologról nem ejtettünk szót eddig, ez pedig az, hogy vajon a W701 mennyire alkalmas játékra. Ennek eldöntésére két mérőprogramot is bevetettünk. A 3DMark11-ben a grafikára 455 pontot, a fizikára pedig 2553-at kaptunk, így a kombinált eredmény 502 lett, ez meglehetősen alacsony szám, és a teszt futása közben is kellemes diavetítésben volt részünk. A Resident Evil 6-ot is megkergettük a gépen, ám ez is lesújtó eredménnyel zárult. 1280x720-as felbontásban (high detail, 32 bit) mindössze 910, 1024x768-ban 1027, míg 800x600-ban 1317 pontot sikerült begyűjteni, és csak a legutolsónál minősítette az élményt valamennyire játszhatónak a program. Hozzá kell tennünk, hogy az alacsony felbontás nem ment érdemben a képminőség rovására, a skálázást nagyszerűen oldotta meg az Acer üdvöskéje. Összefoglalva tehát: játékra korlátozottan alkalmas a hardver, az újabbakkal csak alacsony pixelszám és gyengébb minőségű textúrák mellett érdemes próbálkozni, a régebbiek valószínűleg fürgébbek (notebook tesztjeinkben van millió mérésünk HD4000-essel). Emellett a Windows Áruházban találunk számos, kisebb gépigényű unaloműzőt, ezekkel érdemes próbálkozni. Mivel kamera is van a gépen, jöjjön a tesztfotó.

A képet megnézve gondolom mindenkinek egyértelmű, hogy ezzel nem érdemes megörökíteni a nyári kalandokat, ennél majdnem akármelyik mobiltelefon 5MP-es felbontású kamerája szebbet csinál, és akkor nem is beszéltünk a 10 ezer forint körül kapható kis kompakt gépekről. Ráadásul a Windows 8 kameraszoftvere egyelőre fájdalmasan buta, így az elkészült kép elmosódott, életlen, bár most a színek legalább rendben vannak. Több tesztképet felesleges is bemutatni, sajna mindegyik ilyen. Az akkumulátoros üzemidő mérésére ismét a szokásos YouTube videótesztünket vetettük be. Arra számítottunk, hogy az erős processzor nagyobb fogyasztása miatt csökkeni fog a készenléti idő, és nem is kellett csalódnunk, de a helyzet azért nem borzasztó.

Bár a visszaesés jelentős, ne felejtsük el, hogy egy mobil erőművel van dolgunk, ennek fényében a 6 órás videólejátszási idő egyáltalán nem tragikus. Kikapcsolt Wi-Fivel, valamint alacsonyabb fényerővel ennél több is kihozható belőle.
Windows 8, hozzáadott szoftverek

A W510-hez képest némileg csökkent az előre telepített szoftverek mennyisége. Hiányzik például az Acer Ring, a multimédiás központ. Van viszont Acer Explorer, hírolvasó, Kindle e-book szoftver, a multimédiás vonalat az XBMC erősíti.

Természetesen megkapjuk a gyártó Cloud nevű alkalmazását, amellyel dokumentumainkat és képeinket az általuk biztosított online tárhelyre menthetjük. A tesztkészüléken előre telepítve találkoztunk egy McAfee Internet Security Suite-tal is, de nem maradt ki a népszerű DVD-író szoftver, a Nero sem. A nemrég tesztelt Microsoft Office 365-nek csak egy próbaváltozatát tartalmazta a kínálat.

Az alkalmazáslistát átböngészve számos apróságra bukkanunk, amelyeket valószínűleg be tudunk mi is szerezni az Áruházból, ám itt előre telepítve megkapjuk őket. Bár a Windows 8 nagyon szépen mutat ekkora méretben Full HD-n, de ennek azért vannak árnyoldalai is a nagy felbontásnak. Például az Internet Explorerben már túlságosan aprók a betűk, ezért mindenképpen nagyítást kell használni. Az asztal elemeire is ráfér egy kis skálázás, ám kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket, ha monitorra vagy nagy tévére kötjük a kis Acert, ugyanis a jelenlegi verzióban mindegyik képernyőnek kötelező ugyanazt a százalékos arányt használni. Júniusban a Build konferencián mutatják be a Windows Blue néven fejlesztett új verziót, amelynek végleges neve 8.1 lesz. Ebben a csomagban, amelyet az Áruházból ingyenesen le tudunk majd tölteni, várhatóan javítják többek között a képernyők skálázását, és számos olyan újítással kecsegtetnek, amely kényelmesebbé teszi majd az operációs rendszer használatát, érintőképernyővel és egérrel egyaránt.
Összegzés, vélemény

Engineering sample ide vagy oda, az Acer W701 bizony nagyon ütősre sikerült. A vas nagyon rendben van, a processzor bivalyerős ebben a kontextusban, és a grafikus mag sem okoz csalódást (hacsak nem hardcore játékosok vagyunk). A kijelző gyönyörű, a billentyűzetes tok is tetszetős, bár jobban örültünk volna egy plusz akkumulátoros dokkolós verziónak. Megállapítható tehát, hogy egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a táblagépek valós alternatívát jelentsenek a laptopok leváltására. Kíváncsian várjuk az Acer nemrég bejelentett P3-as sorozatát, amely hasonló stílusú gépet takar, némileg gyengébb konfigurációban, de a 200 ezres lélektani határ alatt. Pro: + jó minőség, fém burkolat + gyönyörű kijelző + erőteljes processzor, elfogadható integrált grafikával + aránylag elfogadható üzemidő + USB 3.0-s dokkoló, billentyűzetes tok + teljes értékű Windows 8 operációs rendszer Kontra: - a grafikus mag játékra nem túl jó - nincsen pótakkumulátor a billentyűzetben - relatíve magas ár az erősebb konfigurációk esetén Az Acer W701-est a cég magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Crytek01
2013.05.28. 12:24
El is fogadnék egy ilyen cuccot ha 80k lenne az ára!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Atocha
2013.05.28. 12:46
224ezer ft Core i3-al?

Ugye ez csak valami nagyon beteg elme nagyon durva vicce igaz?

mert amúgy halálra van itálve ahogy az összes win 8-as táblagép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. vivanto
2013.05.28. 12:47
Tehát egy csúnya és olcsó surface pro.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. twollah
2013.05.28. 13:42
Egy ev garanciaval arulni ilyen draga gepet eleg meredek huzas.

Az USB portra ra lehet kotni kulso 3G-s modemet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. felziusz
2013.05.28. 15:19
"El is fogadnék egy ilyen cuccot ha 80k lenne az ára!"

Én is De ha reálisak akarunk maradni akkor ennek a duplája. (és garanciában is!!)

Onnantól korrekt lehet, de addig: "ez csak valami nagyon beteg elme nagyon durva vicce".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nemlehet
2013.05.28. 19:02
Ez az egész koncepció az árazáson bukott el. Nekem Acer Iconia A 700-as tabletem van (4mag tegra 3 1.3 Ghz, 32 Gb tárhely, 1080p IPS kijelző, HDMI kimenet, 9800 Mha aksi, GPS, BT, OGT) ami ugye androidos. Újonnan 140k itthon (kint mondjuk csak 75, de ez más tészta). Szerintem használhatóságban és funkcionalitásban bőven eléri ennek a szintjét, és mégis alsó hangon 80k-val olcsóbb.
Ennek így nincs értelme. Ennyiért már nagyon jó laptopot lehet venni és akinek tényleg windows kell, mert mondjuk dolgozik az bizony inkább laptopot fog venni ennyiért.
Ezzel, hogy a w8-as táblákat messze az androidos csúcskütyük és iPad-ek felé lőtték be árban súlyosan tökönlőtték saját magukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. liffey nemle...
2013.05.28. 19:11
És milyen hangos a hűtése? Van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nemlehet
2013.05.28. 19:21
A tableteknek alap, hogy nincs hűtése. Aminek van az ilyen szörnyszülött
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Smooth44 nemle...
2013.05.28. 20:02
Ne haragudj, de ez hülyeség.

Attól, h tablet, még ne a szutyi droidosokkal, iOS-esekkel vesd össze. Próbálj már meg egy ilyen iPadPro-t vagy valami hasonlót elképzelni mellé. Amin nem a kis iOS, hanem egy szintén x86-os MacOS fut.
Ha egy iPad (nem vagyok képben, mert nem érdekel, így nem pontos) kb 180-200 körül van mondjuk 32GB változatban, akkor vajon egy i5-xxxxU procis MacOS-es Pro iPad mennyi lenne?
Vagy hasonlítsd akkor már egy ultrabookhoz (amivel ténylegesen méret/súly/teljesítmény pariban van) és ne egy notebookhoz. Olyan, mintha egy sportautót hasonlítanál egy kishaszonjárműhöz vagy egy kompakt városi cirkálóhoz.
Én már rég rohadtul nem vennék hagyományos notit (sőt, sosem vettem - és már a cégest is lecseréltettem egy x230as lenovora - még noti, de már fele akkora súly és sokkal kisebb méret).
Szóval ez azért egy elég jó alternatíva. És nem csak fas*búkozásra meg engribőccözésre alkalmas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2013.05.28. 20:30
Ez akkor lesz jó kategória, ha megjönnek az AMD Temash APU egységekkel szerelt modellek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet
2013.05.29. 11:00
Nem, nem hülyeség. Figyelj ez a tablet ugye 10"-os. Nem azt mondom, hogy nem lehet rajta dolgozni, de hosszabb távon komoly munkára baromi kényelmetlen. Tudom, mert a saját tabletemhez is van billentyűs tokom és BT egerem, mert az egyetemen sokszor kellett rajta gépelnem. Lehet, hogy így a bevitel olyan volt mint egy pc-n, de a kis méret zavaró. Még az általad említett ultrabookok is minimum 13,3"-osak. A tablet nagyjából a netbookot váltja le, mivel annak minden előnyével rendelkezik míg a hátrányaival sokkal kevésbé.

A tablet az emberek 99%-nak a szemében csak egy kiegészítő eszköz. A gyártók is így pozícionálták a termékeiket, erre épült a marketing is stb. Az MS hiába akarja megszarni a spanyol viaszt, ez nem működik. Most szerinted ha megkérdezel száz embert, hogy nah itt van 250k mit vennél belőle ezt a tabletet vagy egy komolyabb laptopot (ennyiből ugye már lehet üzleti kategóriásat venni, esetleg ultrabookot, vagy gyengébb házú de játékra alkalmasat) mit válaszolnának 95%-ban? Nem rossz ez, csak egyszerűen túl drága. Én szeretem az Acer termékeit, a telefonom és a tabletem is tőlük van, de az emberek nagy részének szemében nem prémium gyártó, hogy egy "sima" tabletért többet fizessenek mint ha iPad-et vennének (ami a szemükben "prémium". Most az, hogy te meg én tudjuk, hogy ez több mint egy tablet más tészta, hidd el az emberek 99%-a azt sem tudja, hogy mit jelent, hogy x86, főleg, hogy korábban Windows RT-vel jöttek ezek, ami ugye pont semmire nem volt jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svindler
2013.05.29. 20:43
józsef .: egyetértünk, nagyon várom a Temashos gépeket. A nálunk járt W510 egy kicsit olcsóbban Temash-sal szerintem borzasztóan jó kis gép lenne.

Ezekben a magasabb kategóriás gépekben pedig kapásból borzasztóan drága a központi egység a chipsettel. Elég ránézni a Core i3-as 13-17W-os processzorokra, 225 dollártól kezdődik az áruk... (ami átszámolva, és egy szép áfát rádobva 60k felett van, és akkor van egy procink...). Nem csoda hogy anno húzták a gyártók az Intelt, hogy ha már annyira Ultrabookokat akar a piacon és 1000 dollár alatt, akkor talán nem kéne így árazni a procikat.

Smooth44: jó kis gép is az az X230-as

nemlehet: 11,6-os ez a tablet, a W510 10 colos. Én anno dolgoztam egy 10,6 colos VAIO-n, nem volt mindenre jó, de a dolgaim nagy részére igen (otthon meg sokszor kikötöttem monitorra).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2013.06.01. 15:59
Ebben pedig aktív hűtés van az biztos. 17W TDP-t nem lehet passzívan hűteni. A passzív hűtés határa kb 4 watt, nem véletlen mozogna itt körül a tabletes Atom procik.

Alapvetően jó gép, de kétszer annyiba kerül, mint amit adnék érte, és a ventilátoros hűtés miatt nálam alapból kiesik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hypermania
2013.06.04. 14:56
Szerintetek mikor lesz (ha egyáltalán eljő az az idő) hogy a tablettek, ilyen externális billentyűzettel persze, (hogy ne kelljen érintőképernyőn babrálni) leváltják a hagyományos laptopokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zephyrus
2013.06.20. 10:11
majd ha megoldják a zsírosodást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!