iPon Cikkek

Acer Predator 15 – ha nem vigyázol, levadászik

Dátum | 2016. 03. 08.
Szerző | gabi123
Csoport | NOTEBOOK

Oldalunkon a közelmúltban is számos notebook képviseltette magát teszt formájában, de a most következő delikvens több szempontból is rendhagyónak ígérkezik. A legtöbb, magát komolyan vevő gyártó már végrehajtotta (vagy legalábbis folyamatban van) palettáján a Skylake-re történő vérfrissítést, és cikkünk főszereplőjének születése is ide vezethető vissza, mert története nem előzmény nélküli. A hordozható gépekhez törvényszerűen kapcsolódnak az olyan kifejezések, mint a mobilitás, az alacsony fogyasztás és a (jó esetben) hosszú rendelkezésre állás, melyeknek közös jellemzője, hogy egyik sem nagyon van meg a másik nélkül.
Ennek logikus következménye, hogy a notebookok nem tudják abszolválni egy hasonló kategóriás asztali gépnek sem a számítási, sem a 3D-s teljesítményét. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen a kis „kalitkába” zárt hardverelemeknek harmad-negyed annyi fogyasztási keretből kell gazdálkodniuk, és a megtermelhető hőmennyiség is jelentős korlátok közé van szorítva. Néhány gyártó mégis megpróbál dacolni a fizika törvényeivel, és olyan notebookokat keltenek életre, amelyek még a legnagyobb igényekkel kopogtató játékos lelkületű vásárlókat is képesek kielégíteni. Erre láthatunk ma igen impresszív példát a következő oldalakon az Acer Predator 15 személyében!
A gamer notebook, mint olyan, természetesen nem új keletű dolog, már sok évvel ezelőtt is találkozhattunk ilyen erőgépekkel, elég, ha csak például ASUS G sorozatára gondolunk az Acer Predator mellett, hiszen utóbbinak is voltak már korábbi kiadásai, mindig az aktuális hardvernek megfelelően. Ezek a termékek amolyan átmeneti produktumok a klasszikus hordozható világ és a desktop PC-k között. Méretük lehetővé teszi a hordozhatóságot, de tömegben és vastagságban egy átlagos laptophoz képest legalább kétszeres szorzóval kell számolni, fogyasztásban pedig még ennél is többel. Ebből adódik, hogy sokkal nagyobb hőelvezető képességre van szükség, ami költségesebb hűtőmegoldást eredményez, és akkor még nem beszéltünk azoknak a csúcs-komponenseknek az árcédulájáról sem, amiket ezekbe a monstrumokba szerelnek. A végeredmény egy olyan masina, amely erőforrás-igényes munkára és játékra is alkalmas, jellemzően legalább néhány százezer forintos vételárral. Ez alól a recept alól az Acer Predator 15 sem kivétel, mely a vérfrissítés során megkapta a piac legerősebb Skylake mobil processzorát (i7-6700HQ) a legerősebb mobil VGA-val (GeForce GTX 980M) párosítva, sok-sok RAM-mal, SSD + HDD párossal és még megannyi érdekes finomsággal, aminek a boncolgatásába a következő oldalon kezdünk bele!
A 2016-os kiadású Predatorok (15 és 17 egyaránt) kétféle processzorral kerülnek forgalomba, a gyengébb a Core i5-6300HQ, az erősebbik pedig a csúcs, i7-6700HQ. Mindkét egység mellé Z170M PCH kerül, a DDR3 és DDR4 SO-DIMM egyaránt támogatott. A mi gépünk az erősebb SoC-ot tartalmazta, így őt részletezzük. A mobil Skylake-ek csúcsa négy natív magot tartalmaz Hyper-Threadinggel kiegészítve, így összesen 8 szálon számolódik az, amit ki kell számolni. Az alapórajel 2600 MHz, amely turbóval 1 terhelt mag esetén akár 3500 MHz-ig ugorhat (4 magnál 3100 MHz). A 14 nanométeres csíkszélességen készülő CPU természetesen BGA forrasztással kerül az alaplapra, maximális üzemi hőmérséklete 100 °C, és a négy mag ellenére is mindössze 45 watt a tipikus fogyasztása. Az IGP típusa HD 530, 350 MHz-es alap- és maximum 1050 MHz-es turbó frekvenciával. Ez egy GT2 megoldás 24 EU-val, saját VRAM-ja, illetve eDRAM cache nincs, így a rendszermemóriát használja (a Skylake DDR3L-1600, LPDDR3-1866 valamint DDR4-2133 modulokat képes használni, kétcsatornás üzemmódban).
A tesztgépben 2×8 GB DDR4-2133 dolgozott, de 64 GB RAM-mal is elérhető kiépítés. Egy időben maximum 3 kijelzőt kezel, és minden mai technológia támogatása ott van a tarsolyában: DirectX 12 (FL 12_1), OpenGL 4.4 API-k, Intel Wireless Display, Quick Sync Video, Clear Video technology, Clear Video HD technology, InTru 3D technology és Insider. Ez az IGP jól fog jönni akkor, amikor az általános használat vagy videolejátszás közben hosszú akkuidőre van szükség, az igazi 3D-s feladatokra viszont ott van a nagyágyú, a GeForce GTX 980M. Ezen kívül még egyféle DVGA-val érhető el az új Predator páros, ami szintén nem gyenge, hiszen a GeForce GTX 970M, 3 GB VRAM-mal. Utóbbit tekintve a GTX 980M mellé 4 GB GDDR5-öt helyeztek, így VRAM ínségben biztosan nem fogunk szenvedni. A Maxwell architektúrán alapuló GM204 GPU alapórajele 1038 MHz (+ Boost), a RAM-ok 5000 MHz-en (effektív) ketyegnek. A csatoló 256 bites, az elvi maximális sávszélesség 160,4 GB/s. Tipikus fogyasztása ~ 100 watt. Természetesen mindent ismer, amire manapság szükség lehet: DirectX 12, OpenGL 4.4, Battery Boost, GameStream, ShadowPlay, GPU Boost 2.0, Optimus, PhysX, CUDA, SLI, GeForce Experience, VXGI.
Egy Predator-szintű termék nem engedheti meg magának, hogy a háttértár visszafogja, ugyanakkor az sem fér bele, hogy 128/256 GB-on kelljen szoroskodni. A megoldás: egy 256 GB-os SSD a rendszernek, programoknak, játékoknak, egy 1 TB-os HDD pedig adattárolása. Ezt az Acernél is ugyanígy gondolták, így az alaplapra egy Liteon CV1-8B256 M.2 SSD került, az egyik 2,5”-os bővítőhelyre pedig egy WDC WD10JPVX 1 terás, 5400 RPM-es HDD-t helyeztek. A merevlemez kapcsán a sebesség kevésbé fontos, de azért megjegyeznénk, hogy SATA III csatolóval ellátott példányról van szó, és HDD-hez mérten elég jó adatokkal bír, míg a Liteon M.2 SSD becsülettel hozza egy mai korszerű meghajtó átviteli értékeit, ennek megfelelően a rendszersebességgel is maximálisan meg voltunk elégedve.
A gép úgy lett kialakítva, hogy optikai meghajtó is lehessen benne, és természetesen van is, ha úgy akarjuk. A bővítőhely ugyanis univerzális, az ODD lehet DVD-író vagy Bluray-író, ami két könnyed mozdulattal eltávolítható, és a helyére a Cooler Master által gyártott FrostCore hűtés illeszthető, ami a benne lévő ventilátorral további szellőztetést biztosít a Predator erősen melegedő komponenseinek.
Adatkapcsolatok terén az előző oldalon specifikáció szintjén már felsorolt felszereltség említhető itt is: gigabites vezetékes LAN, AC szabványt támogató „Killer” WiFi, Bluetooth 4.2. Az akku belülre, a burkolat alá lett szerelve, így hagyományos módszerrel nem cserélhető. Egy 8 cellás, 88 Wh-s, 6600 mAh-s lítium-polimer telepről van szó, ilyen számokat ritkán látunk, majd a tesztek megmutatják, mit képes kezdeni az adott hardverrel, de van ok bizakodni.
Melegedés, zajszint A speciális fogyasztásnak és hőtermelésnek megfelelően a Predator hűtése is speciális, Predator DustDefender névre hallgat. Működésének lényege, hogy két ventilátorral dolgozik, melyek a friss levegőt az alsó szellőzőrácsokon szívják be (amibe a FrostCore oldalról még be tud segíteni), és a hátsó, széles nyílásokon tolják ki meleget. A név egyébként onnan ered, hogy Windowsból az egyik Acer szoftverrel elindíthatjuk a takarítási procedúrát, amikoris felpörgeti a gép a ventilátorokat, de ellentétes irányban, mint normál esetben, így kifújja a port a nyílásokon. Ha néhanapján megcsináljuk ezt, akkor sokkal tovább tartható tisztán a gépünk.
A CPU-n és a GPU-n természetesen réz borda és hőcsövek dolgoznak. Az elmélet jó, a gyakorlatban viszont a rendszer mégsem volt teljesen meggyőző. Egyrészt a gép már terheletlen állapotban is elég hangos. Nyilván nem akkor, ha az asztalon pihenünk, de ha meg van nyitva néhány oldal a böngészőben, közben megy a zene és még 1-2 program, akkor már feljebb kapcsolnak a ventilátorok és azonnal hallhatóvá válnak. A hűtést FrostCore modullal kiegészítve teszteltük, az adatok viszont még így sem voltak megnyugtatóak.
Terheletlen állapotban természetesen a SkyLake jéghideg. Ha lehet hinni az AIDA64-nek, akkor alig van szobahőmérséklet fölött, a teljes rendszert terhelve viszont (ide értve a DVGA-t is) több mag a kritikus 100 fok közelébe ért, ahonnan már nincs messze az a pont, ahol visszalassulással kell számolni. Sajnos a ventilátorok fordulatszámát nem tudta monitorozni a szoftver, de az biztos, hogy ilyenkor erőteljes hangorkánra kell számítani (nyilván játék közben nem annyira zavaró, hiszen az effektek elnyomják a szélzajt).
Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a magas hőfokért vélhetően felelőssé tehető a GeForce GTX 980M a maga 100 wattos fogyasztásával, ha csak a processzor van nagy munkában, akkor nem biztos, hogy felmegy a 90 fok fölötti tartományba, mindenesetre az jól látszik, hogy a gyártók a legnagyobb igyekeztük ellenére is küszködnek is ilyen hatalmas teljesítményű egységek kordában tartásával, főleg egy ekkorka testben (a konkurencia általában nem pakol ilyen vasakat, csak 17 colos gépekbe).
forrás: Tom's Hardware
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy bár a gép belsejében jelentős hőmennyiségek keletkeznek és távoznak is el a készülékházból, ebből a felső felületen, amivel érintkezünk, szinte semmit nem érzünk, a hőfokok terhelve is mindenhol bőven testhőmérséklet alattiak maradtak, nem fogjuk megégetni magunkat.
A Predator sorozat 17 és 15 hüvelykes kijelzőkkel elérhető, hozzánk a kisebbik testvér, a Predator 15 érkezett. A 391 mm (Szé.) × 299 mm (H.) × 38,5 mm (Ma.) méret még így is egy igen vaskos, masszív gépházat eredményez, 3,4 kg-os tömegben megtestesülve, de a csúcsteljesítményű gamer notebookok világában ez nem szokatlan, hiszen a közel asztali erőt felvonultató hardverre kell a megfelelő méretű hűtés és a sok extrát is el kell helyezni valahova.
A közel 4 cm vastagságú belsőben ezt van lehetőség megtenni. A kijelző természetesen valójában 15,6 hüvelyk átmérőjű, FULL HD (1920×1080) IPS panel (elérhető 4K felbontással is), LED-es háttérvilágítással. A készülékház anyaga műanyag, de abból igen jó minőség, melyet matt fekete gumiborítással vontak be, ennek köszönhetően a fogása stabil, az ujjlenyomatot viszont elég derekasan gyűjti. A kijelző fedlapja elég masszív, de azért itt is meg lehet csavarni a felső részt.
Az anyag itt is gumírozott műanyag, amely tapintásra is kellemes. Középen egy ezüst színű Predator felirat hirdeti a termék mivoltát, ami felett egy szintén ezüst Predator logó díszeleg, amit piros LED háttérvilágítás tesz exkluzívvá, illetve a felület két szélén is találunk egy-egy, üzem közben pirosan világító csíkot, ami tovább fokozza a „gamer-hatást” (elég jók néz ki). Az élek csak visszafogottan vannak lekerekítve, inkább a szögletes forma dominál.
Belül a kijelzőt matt fekete műanyag keret veszi körül, alul körülbelül 3 cm, a többi oldalon ~ 2 cm vastagságban, kétoldalt és felül egy-egy vékony gumitámasztékkal. Ez a keret csak esztétikai célokat szolgál, mert az anyag elég vékony, egy finomabb fogásra is hajlik, illetve benyomható. Az alsó, széles területen egy újabb Predator felirat díszíti a masinát, baloldalt pedig egy FULL HD – 1080p matrica informál a felhasznált panel felbontásáról.
A zsanér egy elég jó, bizalmat ébresztő megoldás, majdnem a gép felső részének teljes szélességén végignyúlik az a megemelt terület, amibe belekapaszkodik, jó feszesre van húzva, erőhatás nélkül minimális kósza mozdulatot sem tesz. Ezen a kiemelt részen találjuk jobboldalt-felül az információs LED-eket, melyek természetesen piros színben világítanak és a háttértár, az akkumulátor, illetve az üzemállapot aktuális státuszáról szolgáltatnak adatokat. Tőlük jobbra egy Dolby Audio felirat hívja fel a figyelmet a masina jóval átlag feletti hangrendszerére. A gombsor ez alatt kezdődik, középen a rendkívül találó bekapcsológombbal, melynek formája a Predator fegyverének háromszög alakú célzóberendezését idézi. A baloldalon erősen pirosan világító gombcsoport legszéle a vezérlőgomb, a többi makrózható, programozható.
A klasszikus értelemben vett klaviatúra innentől kezdődik, mely a felső funkcióbillentyű sort, a 0-t és a bal shiftet kivéve teljes méretű, numerikus paddal ellátott, háttérvilágítást tekintve két zónára van osztva, a normál terület pirosan, a numerikus rész kéken világít. Gamer géphez illően a WASD és a kurzormozgató billentyűk vastag piros peremmel vannak kiemelve. Zaj szempontjából nem kínál semmi kiemelkedőt, átlagos szintet hoz, használat szempontból viszont elég jó minőségű, a sziget stílusnak megfelelően a gombok elég jól el vannak szeparálva egymástól.
Feszesek, ellenben rövid úton járnak, felületük a gép többi részéhez hasonlóan gumírozott, ezért izzadt ujjak esetén is megőrzik a tapadást, nem csúszunk le róluk. A touchpad jelentős méretű (~8 × 10,5 cm), így gesztusvezérlésre alkalmas, ugyanakkor dicséretes a mérnökök részéről, hogy az egérgombokat leválasztották, két külön fizikai gombra. Ezek ráadásul a legnagyobb csendben és felsőkategóriás finomsággal teszik a dolgukat. Az érintőpad is gyors, pontos, és bár játszani nem ezen fogunk, mégis jó érzés, hogy az Acer nem hanyagolta el ezt a területet sem, és egy minőségi touchpadot implementált az új Predatorba.
Nézzük az oldalakat! Jobboldalon a Kensington-zárral indul a kínálat, majd az RJ45 LAN porttal folytatódik, aztán a DisplayPort (G-Syncet is támogat!) és a HDMI következik. Ezen kívül kapunk két darab USB 3.0-t, valamint egy ThunderBolt 3/USB Type-C csatlakozót is. A baloldalon a töltő aljzatával indul a sor, utána további két darab USB 3.0 áll rendelkezésre. Ezután két darab aranyozott, 3,5 mm-es jack csatlakozó következik, az egyik fejhallgatóhoz vagy vonalkimenetként, a másik külső mikrofonhoz használható.
A sort az SD kártyaolvasó zárja, valamint az optikai meghajtó nyílása, amely multifunkcionális, hiszen a Blu-ray vagy DVD-író egy könnyed mozdulattal eltávolítható, melynek a helyére a géphez szériatartozék Cooler Master FrostCore hűtés illeszthető. Ahogy arról már korábban szó volt, ez egy nagy méretű, kiegészítő ventilátor, amivel további értékes hűtőteljesítménnyel tudjuk felruházni a Predatort akkor, amikor nincs szükség az optikai meghajtóra. A készülékház hátsó élén a két hatalmas „kipufogónyílást” pillanthatjuk meg, ahol bőven van terület a meleg távozására a bordákról. Az elülső élre nem helyeztek semmit a mérnökök, kivéve annak két szélét, ugyanis a négy darab hangszóró közül kettő ide került, a hang a pirosra festett rácsok mögül érkezik.
A gépet alulról négy darab hatalmas gumitappancs támasztja és stabilizálja. Középen egy hatalmas ajtót találunk szellőzőrácsokkal. A kinyitáshoz mindössze két csavart kell eltávolítani, aztán hozzá is férünk az SSD-hez, a HDD-hez és a memóriákhoz. A nyílás felett egy újabb, széles szellőzőrácsos területre lehetünk figyelmesek, a ventilátorok itt gyűjtik be a hűtéshez szükséges friss levegőt. A mélynyomó nyílása egy nagy, piros fém elemből van kialakítva, maga a tányér természetesen a burkolat alatt helyezkedik el.
Doboz, tartozékok A Predator a nevéhez illő hatalmas, fekete kartondobozban érkezett, rajta a notebook képével, illetve egy nagy méretű Predator logóval. Az egyik rövidebb oldalán minden fontosabb specifikációs adatot megtalálunk, még az aktuális BIOS verziót is. A csomagban találunk egy hatalmas, 180 watt teljesítmény leadására képes töltőt és hálózati kábelt, a már említett FrostCore hűtést, illetve a szokásos kézikönyveket.
Szoftveres oldalról túl sok érdekességgel nem tudunk szolgálni, a mi tesztalanyunkon 64 bites Windows 10 Professional teljesített szolgálatot, és ez a rendelkezésre álló információk alapján a többi új Predator kiépítés esetén is így van. Mivel ezek a konfigok legalább 8 GB RAM-ot tartalmaznak, a 64 bites operációs rendszer alapszükséglet, ha pedig Windows, akkor pedig logikus, hogy a legfrissebb jön szóba, már csak a DirectX 12 támogatás miatt is. Természetesen a rendszeren számos Acer szoftvert találunk előtelepítve, nem biztos, hogy mindet használni fogjuk, de azért akadnak köztük hasznosak.
Korábban notebookok kapcsán már volt dolgunk Skylake chippel, de olyan nagyágyúval, mint a Core i7-6700HQ, még soha. A Predator 15 már csak emiatt sem úszhatta meg, hogy ráeresszük szokásos tesztprogramjainkat, amelyek segítségével így képet kaphatunk arról is, mit tud ma a notebook processzorok királya.
A SoC kapcsán elmondható, hogy minden téren elegendő teljesítményt szolgáltat. A 4 magnak és a HT-nek köszönhetően a professzionális munkavégzés sem akadály. Ha csak ki kell csomagolni egy-két ISO-t, netán át kell kódolni néhány családi videót más formátumba, az meg sem kottyan neki. Azt sem szabad elfelejteni, hogy elegendő erőt szolgáltat a GTX 980M kihajtásához. 3D-s teljesítménnyel kapcsolatos mérések:
A GTX980M az egyik legerősebb GPU, amit notebookokba szerelnek, és ez látszik a teljesítményén is. Nem kíméltük, az asztali kártyákhoz használt beállításokkal küldtük neki a játékoknak, ami kb. azt jelenti, hogy mindent maximumra húztunk Full HD-s felbontáson (4K-n azért már finomabban bántunk volna vele). Az asztali GTX980 sebességét persze nem közelíti meg, de az nem is egy 100 wattos kártya. Mobil fronton ez elég jó sebesség. Üzemidő Az akkumulátor teljesítményének felderítése kapcsán a szokásos metódust használtuk. A specifikáció szerint 8 cellás, 88 Wh-s, 6600 mAh-s lítium-polimer telepet első körben egy kis filmnézéssel kínáltuk meg, a FULL HD felbontású MKV-t teljes fényerő és 25 százalékos hangerő mellett szabadítottuk rá a rendszerre, amely így 5 óra 52 perc után lehelte ki az utolsó lehelettét, ez bizony szép teljesítmény (borítékolható, hogy itt a 980M inaktív volt). Ráadásul, ha valaki olyan fényviszonyok között használja éppen a noteszt, ahova az alacsonyabb fényerő is elég, akkor további értékes perceket (sőt, akár egy órát is) lehet nyerni annak csökkentésével.
Második lépésben az AIDA64 rendszer stabilitástesztjét (mindent terhelve) eresztettük rá a vasakra maximális fényerő mellett, itt már megmutatta a fog fehérjét az extrém hardver, az energiaforrás 1 óra 2 percet tudott biztosítani. Végül a PCMark 8 beépített akkumulátortesztjét használva a „Conventional” modult futtattuk, ami 3 óra 57 percig ment, ez megint egy jó eredmény. Összességében meg lehetünk elégedve az akkumulátorral, bő egy órát játszani is lehet vele, minden más esetben 4-7 órás üzemidőt is remélhetünk tőle, ami egy ilyen konfiguráció kapcsán dicséretes.
Az Acer Predator 15 ismét egy olyan termék, amelyről nehéz objektív véleményt alkotni. A gamer notebookok egyébként is egy elég vékony piaci szegmenset céloznak meg, de az Acer Predatorok tulajdonságai még a játékos gépek között is a felső polcra helyezik ezeket a produktumokat. Ez a modell egy nagyon jó és egyben nagyon drága játékszer, de nem hibátlan. Maga a dizájn szerintünk maradéktalanul megfelel annak a szellemiségnek és megjelenésnek, amit egy gamer felhasználó elvár a kedvencétől. A gépház gumírozott anyaga kellemes és egyben stabil fogást/kitámasztást biztosít, gyakorlatilag minden felületen. A kijelző minősége kiváló, hozza a minőségi IPS-ek jellemzőit, a panel sebességével sincs probléma, a maximális fényerő pedig mindenki számára elég.
Nagy hangsúlyt fektettek a beviteli rendszerre is, hiszen a játékok kapcsán ez egy fontos pont. A billentyűzet két régióra osztott kétféle háttérvilágítása jól néz ki, míg a kurzormozgató billentyűk és a WASD kombináció ki van emelve a gombok sokaságából. A gombok megfelelő méretűek, ahogy a köztük lévő távolság is, felül pedig rendelkezésre áll a sokféleképpen programozható „makró” gombsor. Bár játék közben ritkán van rá szükség, azért a touchpad minősége sem lóg ki a sorból, ha épp nem lövünk vagy autózunk, akkor szeretni fogjuk a mindennapok során, ráadásul egy apró kapcsolóval bármikor letiltható, illetve engedélyezhető. A kimenetkínálatot nem igazán érheti bírálat, minden meg van rajta olyan fejlettségi szinten (ThunderBolt, USB 3.0) és mennyiségben, amit el is várunk tőle. A hardver notebookos szemmel a non-plus ultra. A tesztgépben megkaptuk a legerősebb SoC-ot és videokártyát, a RAM ugyan „csak” 16 GB volt benne, de mi még pár évig biztos nem látjuk értelmét ennél nagyobb mennyiségnek, így például a 64 GB-os kiszerelést enyhe túlzásnak érezzük. A FULL HD-s kijelző szerintünk gamer szempontból minden igényt kielégít, nem biztos, hogy van értelme sarokba szorítani a GeForce GTX 980M-et egy 4K-s panellel, mert bármennyire is erős, azért neki is megvannak a korlátai.
A gép nyers ereje mellé jól passzol a Liteon M.2 SSD + WD 1 TB HDD páros, ez így van jól, ahogy van, a rendszer villámgyors, helyünk pedig van bőven. A hardverről tehát nem lehet rosszat mondani, viszont a nagy erő jelentős melegedéssel is párosul, amivel igencsak meg kellett küzdenie a gép hűtőrendszerének. Bár a megoldás jól átgondolt és megfelelően kivitelezett is, érzésünk szerint kevésbé volt jó ötlet összekötni a GeForce GTX 980M bordáját az i7-6700HQ bordájával, mert amikor a VGA nagy munkában van, akkor a CPU részlege is nagyobb hőmennyiséget kap, az AIDA64 teszt során pedig láthattunk, hogy ez 100 fokhoz közeli hőmérsékletet eredményezett, FrostCore hűtés alkalmazása mellett. Ennél sokkal jobb a helyzet mind hőtermelés, mind zajszint szempontjából, ha csak a SoC van terhelve, 45 watt kordában tartása egy lényegesen könnyebb feladat. Játékok alatt számolni kell a süvítő ventilátorokkal, ilyenkor viszont a program effektjei úgyis el fogják nyomni ezt, akár hangszóróból szól, akár fülhallgatóból. Ha már itt tartunk, a négy hangszórós + mélynyomós hangrendszer leírva jól fest, de azért házi mozi élményt nem kell tőle remélni. Ami elvitathatatlan, hogy hatalmas hangerő mellett is tisztán szól, és valóban kerülnek mély hangok az ember fülébe, tehát egy konzumer géphez képest azért ég és föld a különbség.
Az Acer Predator sorozat egy olyan termékvonal, amibe ami jót csak lehet, azt mindet megpróbálták belesűríteni, elég jó eredménnyel. Mindennek azonban nem túl meglepő módon meg is kérik az árát, de azért az általunk teszteltnél alacsonyabb áron is kínálnak Predatorokat az Acernél (5-600 000, a nálunk járt változat játék kuponnal együtt például 650 000 forint). Azt kár lenne tagadni, hogy mi is csillogó szemmel bontottuk ki és használtuk az Acer Predator 15-öt, de az ajánlott plecsnit egy kicsit túlzásnak éreznénk. Azt viszont kár lenne tagadni, hogy nagyon tetszett nekünk. Pro: + hatalmas teljesítmény minden szempontból + remek kijelző + egyedi külső és finomságok (logó és billentyűzet megvilágítás) + jó billentyűzet és touchpad + hardverhez képest kellemes üzemidő + naprakész, bőséges kimenetkínálat Kontra: - teljes terhelés esetén határon teljesítő hűtés - ezen a FrostCore modul sem sokat segít
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. MrJerk
2016.03.08. 10:40
A képen (https://ipon.hu/_userfiles/Image/gabi123/acer_predator/predator_spec.png) USB 4.0 is szerepel.. Azmegmilyen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Svindler MrJer...
2016.03.08. 12:14
Oops, javítjuk, köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. RCAy1ZSpT5
2016.03.08. 12:44
Sosem értettem az MSI és ACER "gamer" laptopjait...
A lényege az egésznek, hogy normális hűtés legyen. Erre mindkettő gyártó fogja, és a vastagságra, a súlyra, meg egyéb teljesen felesleges tényezőkre erősít.

Ezek úgy körülbelül mindenki hidegen hagynak nem érdekel, aki ilyen gépet vásárol. Mikor én is laptopot vadásztam, akkor is ugyan ez volt a helyzet.

MSI: Megfizethető, jó belső, vékony, de pocsék a hűtése.

ACER: Ismét a vékonyság, akku idő, hordozhatóság... felesleges dolgokat erőltetik. No meg a dizájn.
Szintúgy megfizethető mint az MSI, de a hűtése, ebből fakadóan a teljesítménye is siralmas.

Alienware: Jó hűtés, hatalmas ház, top teljsítmény, de premium árcédula. (1,0-1,4millió HUF)

Clevo, Sager, Origin: Nagyon jó laptopok, de itthon nem kaphatóak. Import gépet meg garanciába küldeni nagy élmény. (Igaz, ezek is Alienware árkategória, de desktop i7 CPU, desktop GPU, stb nyalánkságok.)

ASUS ROG: jó hűtés, nagy ház, megfizethető, halk és erős hűtés. Mindezek mellett a gép is teljesen megfizethető árkategória. (400-800k HUF) Mellette döntöttem, nem bántam meg. Folyamatos Turbo Boost mellett képes üzemelni a gép, 0% throttling mellett. Remek egy masina. Persze az akku idő körülbelül csak 4-6 óra, míg egy ThinkPad elvánszorog 8-10 órákat is... de nekem teljesítmény kellett, és pont ezt is kaptam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. gabi123 MrJer...
2016.03.08. 13:25
Javítva, köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Ch00ler RCAy1...
2016.03.08. 15:07
Pontosan ez a helyzet. Jól összefoglaltad.
Másrészről, szerintem a 15"-es noteszeknek 3.5 kilóval sok értelme nincs. Akkor már jobban hangzik egy 17"-es 4 kilóval.
Nem mintha kézben/háton cipelné ezeket sokáig....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. RealDreamQ
2016.03.08. 18:30
Tudod , aki előtt ott lebeg a jézus LOGO - mást nem és képes venni . Fanság és igen , badarságokat ír ... Vett egyet és azt kell ajnározni , ha már megvette . Ha megbánta ha nem .
ebből fakadóan a teljesítménye is siralmas.

Csak tudja , szóval egy 4 magos i7 gyenge , jó tudni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. RealDreamQ
2016.03.08. 18:52
Pro:
+ hatalmas teljesítmény minden szempontból
+ remek kijelző
+ egyedi külső és finomságok (logó és billentyűzet megvilágítás)
+ jó billentyűzet és touchpad
+ hardverhez képest kellemes üzemidő
+ naprakész, bőséges kimenetkínálat

i7 gyenge? Hmm. Végül is, mihez viszonyítva...?

Ezt attól kérdezd aki alább írta !!! : RCAy1ZSpT5
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. fejerm
2016.03.08. 22:31
Ez és a többi friss Acer predator gép is vicc.
Nevetségesen gyenge hűtés+G-Syncet is szánalmas ahogy "megoldották". Ebben az árban a kokurens gépeknél külső monitoron ÉS a beépített monitoron is támogatott a G-Sync, de az új Predatoroknál CSAK külső, G-Synces monitorral megy a G-Sync, a beépítettel nem.
Ki olyan h*lye, aki ilyen nagy hiányopsságok mellett egy új Predatort vesz egy jobb hűtéssel és teljes G-Sync támogatással ellátott G751JY helyett, ami ráadásul jelentősen olcsóbb is ?

Az Acer nagyon mellé lőtt ezekkel a gépekkel, sajnálom azokat akiket sikerül bepalizni, hogy megvegyék, aztán később rájönnek, hogy kevesebb pénzért, sokkal jobbat is kapni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BReal fejer...
2016.03.09. 09:00
De most példának felhozol egy olyan ASUS gépet, amiben 1. nem ilyen CPU van (nem tudom, hogy az árban mekkora különbséget jelent), -8 GB RAM és -SSD alapból. Ennyi erővel az Acer korábbi modelljei közül is lehetne mondani példát, hogy az mennyivel jobban megéri, mint ez. Annyit akartam ezzel mondani, hogy ha már összehasonlítunk két gépet, akkor hasonló/azonos hw-rel rendelkezőket tegyünk már meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sunny474
2016.03.09. 11:28
Tény ami tény. Pocsék a hűtése. Már újonnan is megüti a 100at,mi lesz egy kis por meg szárazabb paszta után? Ez mind igaz erre és a legtöbb msi gépre is. Pocsék hűtéssel gamer laptop kb olyan mint egy budi papír nélkül.
Ezek mellett itthon még az asus elérhető. Egy g751jy tulaja vagyok. Ez a gép közel tökély lenne ha nem 2 hónapot kellett volna vergődnöm a gariztatással. Kifogtam sorozatban 2 alaplap hibásat. Most a 3. lekopogom de szuperál egy éve alattam. Siralmasak egy ilyen árkategóriában az ilyen vitális hibák.
Ezeket félretéve ha az ember kifog egy nem több sebből vérző darabot a hű tése tényleg sokkal jobb a konkurensekénél. Viszont hatalmas érvágás az asusnál h szabály szerű rituálé a pasztázás és a takarítás. Baromi nagy macera karbantartani.
Kár h itthon ennyire szűk ezen termékek kínálata. Egy sager vagy clevo jobb választás lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. fejerm BReal
2016.03.09. 12:32
1) ez a CPU, ami ebben van, lehet hogy drágább, de kb 5-7%-al gyorsabb, mint az előző széria
2) Ha kivonjuk a RAM és SSD árát, még szerintem akkor is drágább lesz, mint a 435e Ft-os G-Synces ASUS G751JY-T7372D .

De, ha 1:1 összehasonlítás kell, ahol mindkét gyártó legújabb gépe szerepel, akkor ott a ASUS G752VY-GC067T. Felszereltségben és árban is kb m egegyezik, viszont cserébe a beépített kijelző is tud G-Syncet, a hűtése fényévekkel jobb és ráadásul a GTX 980M is 8Gb VRAM-ot kapott. (Úgy tűnik Aceréknél ebbe az árba csak 4Gb fért be)...jah és mielőtt jönnek a válaszok, hogy "De FullHD-n felesleges 8Gb VRAM"...hát csak próbáljátok ki a Rise of teh Tomb Raidert és a Gears of Wart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. BReal fejer...
2016.03.09. 12:54
Azért mondom, hogyha összehasonlítunk 2 gépet, akkor hasonló felszereltségben tegyük azt. Mert ennyi erővel írhattad volna, hogy az Acer előző szériás gamer laptopjai is jóval olcsóbban jobb választás ennél. Az újabb ASUS-szal való összehasonlítás már korrekt. Nekem személy tapasztalatom haveromon keresztül egy MSI laptoppal volt még sok évről ezelőttről (7400 GO kártyával). Az volt majdnem 300000 Ft. Kétszer ment tönkre VGA hibával, egyszer gariidőn belül, egyszer kívül. Szóval inkább az összes gémer laptopot hanyagolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jzsgbr
2016.03.09. 17:56
10 ostorcsapás a cikk címéért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gabi123 jzsgb...
2016.03.09. 20:14
Azt ne mondd, hogy nem találó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. djkissmrt sunny...
2016.03.09. 20:50
Akit érdekel itt egy teszt az említett laptopról:
http://techkalauz.hu/laptop/tesztek/asus-rog-g751jy-teszt-277
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sunny474
2016.03.12. 02:08
Bíztató, hogy a következő ROG zászlóshajó is így indul. Tucat panasz volt a g751-nél az asusfórumán a gyári hibákról(főleg alaplap), a szoftvereseket meg már nem is említem mert azzal dunát lehetne rekeszteni. Alapjáraton a g752 annak aki főleg csak teljesítmény(játék) miatt veszi egy parasztvakítás. A skylake alig tud kb 10%-al többet a haswellnél. Egy gamer laptopban az integrált gpu ami tényleg sokkal erősebb a skylakeben meg nem sok vizet zavar pláne hogy a ROG-okban le van titlva. Összességében kb 3 gyártó van aminek elérhető itthon a csúcskategóriás gépe(acer,msi,asus) és mindnek bőven van szépséghibája. Jelenleg le sem tudnám tenni a voksomat egyik mellett sem. Az egyiken tojást lehet sütni, a másik meg gyári hibás, emellett sebészeti beavatkozás a karbantartása( takarítás stb.). Remélem jobb lesz a helyzet mire váltásra kerül a sor. Ez pedig nálam addig biztos nem fog bekövetkezni amíg a 980m-nek nem lesz utódja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kisza25
2016.03.13. 09:56
650eFt és throttling? vicc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Resike jzsgb...
2016.03.13. 15:00
"Acer Predator 15 - nem csak Alieneknek"

Borzalmas nagy, hangos, forró, ocsmány, nehéz és drága.

Azért az ilyen árcédulát meglátva elgondolkozom, hogy lehet hogy ár/érték arányba ez a méregdrága laptop jobban megérné:
http://www.razerzone.com/eu-en/store/razer-blade
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. expander
2016.03.13. 19:06
Sajnos a mai technológia még csak ezt tudja. 20-30 év múlva karcsúbb lesz minden
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Resike expan...
2016.03.14. 00:32
Ne röhögtess, a Blade 1,8cm vastag hasonló specifikációkkal és az nem throttlingol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. expander Resik...
2016.03.14. 17:11
1,8cm? Az a cicc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!