iPon Cikkek

Acer Travelmate P455MG: Az eltűnt üzletember

Dátum | 2013. 12. 05.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Nem is olyan rég járt nálunk az Acer aktuális felsőkategóriás üzleti szériás noteszgépe, amely meglepően jól sikerült, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy milyen termékekkel volt jelen a gyártó a piacon a korábbi években. Nagyon bíztunk benne, hogy ez a trendbeli változás kihat majd a következő generációra is, hiszen a Hewlett-Packard folyamatos gyengélkedésével párhuzamosan nem ártana egy új szereplő a piacnak. Sajnos nagyon úgy fest, előre ittunk a medve bőrére.

Bár a 4-es szériával nem volt alkalmunk megismerkedni, de látványosan eltért a 6-ostól, amely többek között remek billentyűzete miatt vívta ki elismerésünket. Nos, rossz hír, hogy az olcsóbbik család erős hasonlóságot mutat a V5-ös Aspire-ökkel, amely nem hangzik túl jól, lévén, üzleti szériáról beszélünk – ezzel párhuzamosan a drágábbik üzleti családot is megszabadították remek klaviatúrájától és megkapta ugyanazt a szigetes megoldást, mint az alacsonyabb számozású családok tagjai. Ha ez még nem lenne elég rossz hír, az árak is az egekbe szöktek, lássuk, mit kapunk a pénzünkért, ha a legújabb, Intel Haswell alapú üzleti szériába sorolt Travelmate-ekkel szemezünk.

Bár itthon nem valószínű, hogy forgalomba kerül a Core i7-es változat (a Core i5-ös, integrált VGA-val és 1366x768-as kijelzővel rendelkező példány 260 ezer forintba kerül), a gyártó hazai képviseletétől mégis ezt kértük el, hiszen a benne található Radeon HD 8750M típusú videokártyához régóta nem volt szerencsénk és nagyon kíváncsiak voltunk, mire képes egy erősebb processzor mellett, hiszen korábban egy kétmagos Pentium 997 mellett próbáltuk. A 8 GB memória mellett az 1 TB-os merevlemez is igencsak jól hangzik, nem úgy az akkumulátor, melynek kapacitása még a 13”-os előd modellnél is karcsúbb, mindössze 37 Wh és a kijelző, amely hiába nagyfelbontású, TN technológiára épül – de legalább matt. Bár a 3 éves, véletlen sérülésekre vonatkozó biztosítással kombinált garancia megmaradt (aminek nagyon örülünk), a Haswelles frissítés következtében a széria kapott egy 50 ezer forintos áremelést is, amely előtt értetlenül állunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még a kifutó csúcskategóriás Travelmate P6x3-as modellek is jócskán olcsóbbak mostani tesztalanyunknál. Valamit tudnia kell tehát a friss modellnek, derítsük ki, mi a titok.

Mert, hogy muszáj lennie, az egészen biztos, ahogy az is, hogy nem a kicsomagolás során fogunk erre rájönni, ugyanis a dobozból még a dokumentációt is kispórolták, de ez nyilvánvalóan a tesztpéldány státusznak köszönhető. Ezen felül minden mást megtaláltunk benne, amely egy 65W-os tápegységre és a hozzá való kábelre korlátozódik.
A hűtőrendszerrel finoman szólva sem voltunk elégedettek a P633M esetében, a P455-MG viszont egész tűrhetően szerepelt. Üresjáratban többnyire halkan dolgozott, a hőmérsékletek is a negyvenes sáv felső részében tanyáztak. Amint munkára fogtuk, lényegesen zajosabb lett, de még az ingerküszöb alatt maradt. Ez egy felől érthető, hiszen egy középkategóriás dedikált videokártya lakozik a burkolat alatt, másrészt picit mégse, ugyanis a processzor esetünkben egy alacsony fogyasztású, kétmagos Intel CPU. Amikor minden porcikáját kihasználjuk a legújabb Travelmate-nek, nagyjából 72 fokos maximum értékekkel kell számolnunk, a billentyűzet pedig a langyosnál valamivel melegebbé válik, a gépelést legfeljebb annyiban nehezíti meg, hogy hamarabb kezd el izzadni az ujjunk (és a csuklónk is, figyelembe véve a klaviatúra körüli anyaghasználatot, de erről majd később).


Hardver szinten a dedikált videokártyán kívül semmi érdekesről nem tudunk beszámolni, a Core i7-4500U-val is találkoztunk már és többször megemlítettük, hogy horribilis felárat semmiképpen nem ér meg kistestvéréhez (Core i5-4200U) képest. Az 1,8 GHz-en dolgozó processzor akár 3 GHz-ig is képes megemelni órajelét, de csak akkor, ha egy szálon dolgozik és a benne lévő videokártya nincs igazán terhelve. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor valahol 1,8-3,0 között mozog, de az idő nagy részében órajele inkább az előbbi értékhez van közel. Az Intel HD Graphics 4400 is régi ismerősünk már, az előző generációs HD4000-nél lényegesen gyorsabb megoldásról van szó, ám játékra még így is csak visszafogottan alkalmas, ha a legújabb címekről van szó. Filmnézésre ugyanakkor első osztályú választás, bár ezen a téren a dedikált Radeonnak sincs szégyenkezni valója. Utóbbi 384 shader egységből gazdálkodik és magas órajelének (és ezúttal a viszonylag erős processzornak) köszönhetően valahol a nemrég kifutott HD 7670M környékén lehet majd a teljesítménye. 2 GB fedélzeti memóriája mindenre elegendő, ráadásul a szűk memóriabuszt magas órajellel próbálta kompenzálni a gyártó.
A merevlemez nem meglepő módon – kapacitásából adódóan – percenként 5400-at pörög, ettől függetlenül egész kellemes tempóra képes és nem csak, hogy rettenetesen hűvösen, de még csendben is dolgozik. Természetesen, ahogy az egy üzleti szériás notebookhoz illik, rázkódás elleni védelem is van, amely kikapcsolható, ha úgy tartja kedvünk. A hangrendszert egy mondattal el lehet intézni, amely tökéletesen leírja minőségét: átlagos, de inkább az alatti. A magasak még úgy-ahogy rendben vannak, de mélyhangok egyáltalán nincsenek, a közép tartomány pedig egy picit erőltetett, bűvészkedni kell rendesen a hangszínszabályzóval, mire az ember eléri az elfogadható állapotot.


Ha valamin, akkor a termék külsején egyáltalán nem látszik, hogy egy üzleti környezetbe szánt megoldásról van szó. Bár némi fém jutott a felső burkolatra és többnyire ellenáll kisebb külső behatásoknak, valahogy az ujjlenyomatot gyűjtő felület megtéveszti a szemünket. Sőt, amint kinyitjuk, szembesülhetünk azzal, hogy belülre már csak és kizárólag hasonló képességekkel bíró, viszonylag olcsó műanyag jutott. Az alsó burkolat hiába matt, ott nem sűrűn fogunk matatni, legfeljebb akkor, amikor a merevlemezt SSD-re cseréljük és a 2x8 GB memóriát nagyképűen 2x16-ra bővítjük – ugyanis mindkettőt könnyedén megtehetjük egyetlen csavar kitekerésével. A zsanér is inkább átlagos, mintsem jó, ettől függetlenül elképzelhető, hogy elgyengülés nélkül kibírja majd a három évet. Furcsa, hogy míg a Dellnél az olcsóbb Latitude is dokkolható, addig az Acer ezt a képességet simán mellőzte az új Travelate P4x5-ökből. Ennél fogva tényleg nehezen lehet megmagyarázni egy utcáról betévedő vásárlónak, miért tartozik ez a készülék az üzleti szegmenshez és miben tér el attól az Aspire V5-573G-től, amely nála olcsóbb, gyorsabb és könnyebb. Az optikai meghajtó nem cserélhető, de ezt az előd modellből már sejtettük.

A klaviatúra felett hosszú másodpercekig álltunk és sóhajtoztunk. Miért kellett letérni a helyes útról rögtön azután, hogy több éves kóválygást követően a gyártó rátalált? Az Aspire-öknél látott szigetes billentyűzet köszön ugyanis vissza, annak minden hátrányával. Az alátámasztás viszonylag rendben van, de a gépelési érzet annyira méltatlan egy üzleti szegmensbe szánt géphez képest, hogy mi ilyen formában nem biztos, hogy engedtük volna forgalomba kerülni – ilyen árcédula mellett pedig egészen biztos, hogy nem. Csattogós, magas nyomásponttal rendelkező gombokkal találjuk szembe magunkat, amelyeknél nem csak a konkurencia, de a gyártó kifutó készülékei is lényegesen jobb megoldást vonultatnak fel. Tesztpéldányunk háttérvilágítást nem kapott és sajnos ez a funkció felárért sem érhető el.

Szinte már komikus, hogy ezzel szembe a touchpad viszont meglepően jó. Mind az érzékenysége, mind az anyaghasználata rendben van, a gombok is halkan járnak, igaz, nyomáspontjuk rettenetesen magas, de ez nem fog zavarni minket, mert mindkét gombot helyettesíteni lehet multi-touch gesztusokkal. A beviteli eszközöket körülvevő anyag szintén nem igazán méltó egy 300 ezer forintos géphez és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk.


Csatlakozási lehetőségek szempontjából nem rossz a helyzet, bár a három USB-t lesznek, akik kifogásolni fogják egy 15”-os készüléknél. A kártyaolvasó elöl, a visszajelző LED-ek alatt kapott helyet és bár némileg ódivatú az elhelyezése, használat során ebből nem sokat veszünk majd észre, köszönhetően annak, hogy nagyon könnyedén, körmök növesztése nélkül lehet csereberélni az SD kártyákat benne. A kijelzővel kapcsolatban eléggé vegyesek az érzéseink. A felbontása a mai divatnak vagy inkább trendnek megfelelően magas, ami jó dolog, viszont a szöveg megjelenítés lehetne élesebb, illetve a TN technológia sajnos érezteti hatásait itt-ott. A látószögek eléggé szűkek, ez főleg vertikálisan igaz, illetve a színek is fakók és hideg árnyalatúak, szerencsére utóbbi kettőt azért szoftveresen lehet korrigálni. Találunk olyan beállítást és pozíciót, amely megfelel majd az ízlésünknek, ám ha eszünkbe jut a termék ára, akkor azért fel fogjuk tenni magunkban a kérdést, hogy tényleg ennyire drága még mindig egy IPS panel, mikor egy 40 ezer forintos tabletben is az van? (Ez egyébként nem csak az Acer-nél szívfájdalmunk, hanem a legtöbb gyártónál) A fényerő tartomány is hiába állítható sok lépésben, míg a minimum érték kifejezetten kellemes egy sötét helységben való használatra, addig a maximum egészen biztosan kevés lesz, ha napos időben kiülünk a szabadba dolgozni.
A kétmagos, alacsony fogyasztású Core i7-tel már találkoztunk, a sebessége a többség számára elegendő lesz, de akárcsak a HP-nál, itt is megfigyelhető a trend, hogy az alacsony fogyasztású központi egységek gyakorlatilag kiszorítják a klasszikus változatokat, pedig a grafikonokra pillantva nem biztos, hogy ez annyira jó ötlet minden területen – a lehetőséget érdemes lett volna meghagyni. Tulajdonképpen érthető a gyártó lépése, hiszen bármilyen jó is a Haswell energia menedzsmentje, egy 37 Wh-s akkumulátor egy normál fogyasztású processzor mellett már nem biztos, hogy megütné az a szintet, amelyet még kielégítőnek nevezhetünk az üzemidőt illetően.


A teszt egyetlen igazi újdonságát az AMD középkategóriás mobil Radeonja szolgáltatta, amely nagyon kellemes teljesítményt nyújtott a játéktesztek során. A Hewlett-Packard és a Dell utána tehát az Acer is az AMD mellett tette le a voksát, gyakorlatilag a Lenovo maradt az egyetlen, amely ebben a szegmensben az NVIDIA megoldásaira támaszkodik. Ha valakinek megtetszett a HD 8750M produkciója, annak érdemes körülnéznie, ugyanis már kevesebb, mint fele ennyiért is hazavihetünk olyan készüléket, amelyben ugyanez a VGA felelős a 3D-s teljesítményért. A processzorba integrált HD 4600-at kivételesen nem teszteltük le, hiszen már megtettük több ízben is, a grafikonokon látható, mire képes.Az üzemidőt illetően nem vártunk sokat és sajnos a gyakorlat is igazolta azt, amit sejtettünk. A minimális használatot szimuláló tesztünkben a remek energiamenedzsmentnek köszönhetően egész jól szerepelt a készülék, ám amint ténylegesen munkára fogtuk, drasztikusan visszaesett az üzemidő. A filmnézés alatt elért két órás érték finoman szólva is egészen pocsék, de az 50 perces full uptime se nevezhető világbajnok teljesítménynek.
Amikor tudomásunkra jutott, hogy az Acer még idén piacra dobja a Travelmate-ek legújabb generációját, nagyon bizakodtunk, hiszen a P633M-mel annyira váratlanul jók voltak a tapasztalataink, hogy szinte már elhittük, egy egészen új korszak kezdődik a gyártó életében, és talán ha halványan is, de negyedik szereplőként oda férhet az egyre halványuló klasszikus üzleti megoldásokat kínáló cégek mellé. Sajnos az első képek nagyon lelomboztak minket és ezen a személyes tapasztalatok se tudtak érdemben változtatni. Pont azokat a finom újításokat dobták ki a kukába, amitől szerethetővé és használhatóvá vált az előd modell és olyan dolgokon változtattak, amelyeken nem szabadott volna ettől függetlenül se – lásd árazás. A leginkább szomorú az egészben az, hogy csak úgy, mint korábban, megint nem érezni, hogy egy Travelmate lényegesen jobb lenne egy vállalkozás vagy nagyvállalat számára, mint egy Aspire. Természetesen a jótállási feltételek kecsegtetőbbek és a különböző biztonsági megoldások is előremutatóbbak az előbbi esetében, de maga a termék nem igazán jó. A Hewlett-Packard aktuális EliteBookjától se voltunk elájulva, de amíg az egy csupán kinézetében megkérdőjelezhető üzleti masina, addig a Travelmate P455MG már sok más területen is az. A Dell ráadásul továbbra is folytatja a pár éve megkezdett agresszívabb árpolitikát, és amíg az aktuális Latitude E5000-es modellek 200 ezer forint környékén tanyáznak, addig egy újra a piacra betörni kívánó gyártó sajnos nem engedheti meg magának, hogy lényegesen alacsonyabb minőségért lényegesen több pénzt kérjen. Szomorkodásra viszont semmi ok, hiszen a kifutó felső kategóriás P643M fillérekért hazavihető!

A tesztben szereplő Acer Travelmate P455-MG típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, melyet ezúttal is köszönünk! Pro: + nagyfelbontású matt kijelző + nagy háttértár, sok memória + jól használható touchpad + hatékony hűtőrendszer + 3 év garancia Kontra: - átlagos, üzleti szériában inkább rossz minőségű billentyűzet - az anyaghasználat a legtöbb helyen a konzumer notebookokat idézi - túlárazott Hivatalos honlap: Acer Vásárlás: iPon webáruház
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. nfsfalcon
2013.12.05. 18:44
Ha az akkumulátorral nem spóroltak volna benne, akkor egész jó kis gép is összejöhetett volna. Így viszont egy picit az összképet elrontja. Külseje nagyon tetszik és hardveresen is egész jó. Nálam 1 hibapontot kapott így első rápillantásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. elmepocok
2013.12.05. 19:14
Ez most akkor ilyen Thinkpad Edge meg hp probook kategória? Mert nekem úgy tűnik, csak azok egy százassal olcsóbbak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kirrr
2013.12.05. 20:29
Háomcázezeré' full müanyag meg 4 cellás akksi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Alvin_ti42...
2013.12.05. 21:00
Kirrr: nem full műanyag, a teteje alumíniumból (is) van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer
2013.12.06. 12:06
Nyomokban fémet is tartalmaz (aroma formájában).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. peti198706...
2013.12.07. 03:18
Hát nekem a toshiba jobban beggyün abból is inkább qosmio, de hát volt fujitsu siemens is ami szószerint elfüstölt wow alatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. djbundy
2013.12.10. 21:40
Lenovo T-sorozattal mindenki jobban jár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sermi
2013.12.20. 10:54
A cikk alapján eléggé csalódás ez a gép. Nem is teljesen értem miért hirdetik üzleti gépként mikor alig van benne olyan dolog ami abban a kategóriában lenni szokott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!