iPon Cikkek

Acer TravelMate P6 - üzleti jellem

Dátum | 2016. 08. 05.
Szerző | gabi123
Csoport | NOTEBOOK

Javában tombol a nyár, ilyenkor általában úgy szokott lenni, hogy a hardverek téli álmot alszanak, legalábbis ami az újdonságokat illeti, ez alól azonban az idei vakáció üdítő kivétel, hiszen a videokártyák világában rég nem látott felfrissülés köszöntött be AMD (Polaris) és NVIDIA (Pascal) fronton egyaránt, ráadásul ez a lendület jó eséllyel az év végééig kitart. Persze azért nem csak a grafikus vezérlőknél mozdult meg az állóvíz, itt-ott egyéb termékvonalat megvizsgálgatva és lehet találni frissnek mondható szőlőszemet, ennek a gondolatmenetnek a kapcsán került fókuszba mostani cikkünk főszereplője is.
A hordozható számítógépek oldalunk hasábjain nem számítanak ritka vendégnek, szerencsére a jegyzett gyártók nagy többségének újdonságaival gyakran sikerül közelebbről is megismerkedni, bár ezek a masinák általában a "consumer" (fogyasztói) vonalra érkeznek, "business class" (üzleti vonalra szánt) megoldással ritkábban találkozunk.
Most viszont pont egy üzleti megoldás igyekszik minket lenyűgözni, ami talán nem olyan híres, mint egy ThinkPad széria, de hogy múltja, jelene és jövője egyaránt van, az nem kérdés. Ez nem más, mint az Acer TravelMate P658, ezúttal is munkára kihegyezve. Az Acer a P6 sorozatot 14 és 15,6 hüvelykes méretben készíti, természetesen egy méreten belül is számos eltérő konfiguráció érhető el. Hozzánk a nagyobbik kijelzővel szerelt, TravelMate P658-M érkezett, a következő oldalakon vele ismerkedünk meg közelebbről.
Bele is vágunk a közepébe, és megvizsgáljuk mit rejt belül a gépház. A TravelMate P658 alapja a mostanság elég „divatos” Intel Core i5-6200U, ami egy hatodik generációs Core megoldás, tehát egy Skylake-alapú CPU, a legfrissebb, 14 nm-es gyártástechnológiával életre keltve, ultra-alacsony fogyasztással (Skylake-U). A CPU BGA forrasztással kerül fel az alaplapra, és a 15 wattos TDP osztályt erősíti. 2 fizikai magot tartalmaz, Hyper-Threadinggel kiegészítve, így a CPU összesen négy szálon számol. Alapórajele 2300 MHz, mely egy darab terhelt mag esetén 2800, kettőnél 2700 MHz-ig skálázódhat.
A CPU-ban a harmadlagos gyorsítótár mérete 3 MB, a memóriavezérlő természetesen kétcsatornás, a támogatott RAM-típusok a következőek: DDR3L-1600, LPDDR3-1866, DDR4-2133. A melegre nem különösebben érzékeny, a maximális működési hőmérsékletet 100 °C-ban határozta meg a gyártó. Természetesen az IGP megfelel a kor kívánalmainak, a HD 520 néven (Gen 9 LP, GT2, 24 EU) azonosítható megoldás alapórajele 300 MHz, mely akár 1000 MHz-re is felugorhat. Maximum három kijelző egyidejű kezelését teszi lehetővé, valamint támogatja a DirectX 12 és az OpenGL 4.4 API-kat, illetve az Intel Wireless Display, Quick Sync Video, Clear Video technology, Clear Video HD technology, InTru 3D éd Insider technológiákat.
A nálunk járt tesztgép 8 GB-nyi 2133 MHz-es DDR4 rendszermemóriát tartalmazott 2×4 GB felállásban, így a kétcsatornás üzemmód is aktív volt (ebből az AIDA64 DIMM modulként egy darab 4 GB-os modult listázott – SK Hynix -, így a másik 4 GB vélhetően integrált).
Egy friss, 2016-os üzleti modell esetében már nem túlzó elvárás az SSD megléte, de ezt a gyártók nem mindig szeretik/merik meglépni a HDD-hez képest alacsony kapacitás miatt. Az Acer ennek a problémának a kiküszöbölésére a legjobb megoldást választotta: szilárdtest-meghajtót és merevlemezt egyaránt épített a TravalMate P658-M belsejébe. Az SSD egy 256 GB-os Kingston RBU-SNS8152S3256GG2 példány, erről túl sokat nem sikerült megtudni, azon kívül, hogy egy SATA 3.0 csatolóval dolgozó darab. A merevlemez egy Western Digital WDC WD10SPCX-21KHST0, amely egy 1000 GB-os, 5400 percenkénti fordulatszámú winchester, SATA 3.0 interfésszel, 16 MB gyorsítótárral. Optikai meghajtó a mai üzleti modellek kapcsán már nem elvárás, így ilyet a TravelMate P658-ba sem építettek.
Adatkapcsolatok terén az előző oldalon specifikáció szintjén már felsorolt felszereltség említhető itt is: gigabites vezetékes LAN (Intel), AC szabványt támogató WiFi 2×2 antennával (Intel AC 7265), Bluetooth 4.0. Az akku belülre, a burkolat alá lett szerelve, így hagyományos módszerrel nem cserélhető. Egy 3-cellás Lítium-polimer példány 4850 mAh teljesítménnyel, a gyártó által akár 8 órásnak mondott üzemidővel. Ez papíron nem hangzik rosszul, de majd a tesztek megmutatják, mit is jelent ez a valóságban.
A 15,6 hüvelykes méret révén a mérnököknek bőven volt helyük arra, hogy megfelelő hűtéssel lássák el a gépet, ráadásul a 15 wattos TDP-vel büszkélkedő SoC kordában tartása nem egy megoldhatatlan feladat, ehhez alumínium borda és réz hőcső került felhasználásra, tehát a hűtő megfelelő anyagból van kialakítva, természetesen aktív, a ventilátor terheletlen állapotban is dolgozok, de ilyenkor alig hallható, csak komolyabb terhelésnél jön meg a hangja, de még ekkor is meglehetősen halknak mondható, főleg egy belépőszintű consumer géphez képest.
A gyakorlatban is meggyőzően tette a dolgát a hűtő. Sajnos az AIDA64 nem tudta kiolvasni a légkavaró fordulatszámát, de a venti a néhány sorral feljebb leírt módon viselkedett. Terheletlen állapotban lényegében csak akkor lehet hallani, ha teljes csend van körülöttünk és közel tesszük a fülünket a nyíláshoz, egyébként bármilyen környezeti zaj elnyomja és csak jelentős terhelésre kapcsol egyre nagyobb fordulatszámos lépcsőre.
A SoC hőmérséklete 76-78 fokig ment el, a burkolaton ekkor a legmelegebb terület a billentyűzet közepe volt 43,9 fok körüli adattal, a széleken már ennél alacsonyabb értékeket mértünk terhelve. Terheletlen állapotban a SoC magjai mindössze 44 Celsius fokosak voltak, a burkolaton 35 körüli, illetve ettől kisebb hőfokokat mértünk, és vegyük hozzá azt is, hogy mindez a nagy nyári melegben történt, így a szobában is körülbelül 30 fok uralkodott.
Az új TravelMate P sorozat 658 típusszámmal azonosított tagai 15,6 hüvelykes kijelzőt tudhatnak magukénak, ennek köszönhetően a készülékház méretei a következőképpen alakulnak: 381 mm (Szé.) × 254,5 mm (Ho.) × 22,4 mm (Ma.). Ez egy klasszikus asztali notebook méret, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne rugalmasan hordozni, egy jó táskában mindennapi, folyamatos társunk lehet a 2,3 kg-os tömeg ellenére.
Nyilván, akinek a mobilitás előrébb való, választhat a 14”-os kínálatból is. Az alkalmazott panel IPS technológiával készül, ez megmutatkozik a színekben és a betekintési szögekben is, bárhonnan nézzük a megjelenítőt, szinte mindig ugyanazt látjuk. A nálunk járt modell Full HD (1920×1080) felbontást kínált, ami bőségesen elég, az olcsóbb példányokba kerülhet 1366×786-as kijelző is. Az üzleti sorozatú gépekre jellemzően a TravelMate P6 sem dizájn, sem színek tekintetében nincs túlcicomázva.
A szögletesnek mondató fedlap (csak közvetlenül a sarkok előtt van elkerekítve) felülete sima, tapintásra kellemes, nem túl hideg, színe fekete. Ami ezeknél lényegesebb, hogy szénszálas anyagból készült, így vélhetően a strapabírósággal nem lesz gond. Először kicsit megijedtünk, mert a gép felső részének két sarkát megfogva igencsak meg lehet hajtogatni a kijelzőt, de a szénszálas anyag magyarázatot adott a rugalmasságra. Az egyetlen díszítőelem a bal alsó sarokban a szálcsiszolt alumínium betétbe gravírozott Acer embléma, illetve maguk a zsanérok, melyek hasonló színben pompáznak.
Nem túl szélesek, de természetesen fémből készültek, ahogy az egy magára valamit adó üzleti gép ismérve. Talán elsőre kicsit feszesebbek az átlagnál, de így legalább betonstabilak is, ráadásul egy vadi új, 0 km-es példányt nyüstöltünk, így még kicsit össze kell kopni a dolgoknak. A business classra jellemző egyszerűség és letisztultság tovább gyűrűzik a belső oldalra is, a kijelzőt körülölelő műanyag keret egyszerű matt fekete, szélein összesen 8 darab gumiütközőt találunk, amely megóvja a panelt attól, hogy túlságosan közel kerüljön a billentyűzet gombjaihoz. Felül-középen egy webkamera (működést jelző LED-del), alul pedig egy ezüst Acer logó (nem festett, hanem betétes) mozgatja meg az állóvizet, külsőben tehát azt kapjuk, amire számítottunk, és ez igazából teljesen jól van így.
A gép alsó részére áttérve sem tapasztalunk jelentősebb dizájnbeli változást. Az alapforma szögletes, de azért némileg minden él el van gömbölyítve, hogy olyan érzetünk ne legyen, mintha vágná a kezünket. Ennek megfelelően a billentyűzet feletti terület viszonylag sivár, középen, az Acer logóval egyvonalban egy kisebb betűmérettel szitázott TravelMate P felirat ad egy kis fűszert a felületnek, jobboldalt pedig a Caps Lock és a Num Luck LED-jét, illetve a nem túl nagy méretű bekapcsológombot találjuk, mely működés közben kék világítással rendelkezik.
Az előző mondatban gyakorlatilag már el is árultuk a beviteli részleg egyik nagy előnyét, a numerikus pad meglétét. A klaviatúra helykihasználása meglehetősen jó, a készülékház szinte teljes szélességén átnyúlik, kétoldalt 1-1 cm-nyi üres sáv van csak mellette. Egy üzleti gép kapcsán egy jó billentyűzet nélkülözhetetlen, tudják ezt az Acernél is, ezért igyekeztek mindent elkövetni annak érdekében, hogy a TravelMate P sorozat e tekintetben is kiváló legyen.
A jelenkorra jellemző szigetes stílusú, süllyesztett kialakítás megmaradt, extra viszont a szolid, fehér LED-es háttérvilágítás a gombok között, ami természetesen egyrészt automatikusan működik, másrészt ki is kapcsolható. A felső – funkcióbillentyűket tartalmazó sor – kissé össze van tömörítve, de mivel ezeket viszonylag ritkán használjuk, ez nem jelent problémát. A következő sortól lefelé (a 0-t kivéve) már a normál méret köszön vissza, kivéve az alsó sort, ahol a szélesség maradt, de a gombokat a magasságot tekintve kissé megnyújtották, és mivel ezeket gyakran használjuk, ez nyilvánvalóan pozitívum.
A numerikus pad ezek alól kivétel, ez kicsit kisebb gombokat tartalmaz (a 0 itt is kakukktojás, csak itt éppen hatalmas), de erre a minimális fogyókúrára szükség volt ahhoz, hogy ráférjen a klaviatúra a rendelkezésre álló felületre. A gombok is elég feszesre vannak hangolva, emellett elég rövid úton járnak, de a hangjuk kissé csattogós. Azt nem állítjuk, hogy ez a legjobb notebook billentyűzet, amit valaha láttunk, de minőségben és funkciókínálatban megfelelő színvonalat képvisel ahhoz, hogy egy üzleti kategóriás TravelMate P-ben tudhassa magát. A touchpad szintén követi a kor elvárásait, meglehetősen nagy méretű, pozícióját tekintve balra tájolt, az érzékenysége és pontossága remek.
További pozitívum, hogy a bal és a jobb egérgomb fizikailag is el van választva az érintőpadtól, méretük megfelelő, szinte bárhol nyomjuk meg őket, elvégzik a kívánt mozdulatot, ráadásul mindezt elég csendben teszik. Köztük az ujjlenyomat-olvasó szenzora helyezkedik el, ma már ez sem hiányozhat egy valamire való üzleti gépről. A touchpad körüli terület kétoldalt szinte üres, a bal szélen egy Core i5 matrica ad egy kis színt a belső térnek. Következzenek a gép oldalai!
Az elülső él bal oldala tartalmazza a kék színnel operáló állapotjelző LED-eket (üzemállapot, akku, háttértár), mellettük a kártyaolvasó nyílása foglal helyet. Jobbra haladva két apró lyukat fedezhetünk fel, ezek a beépített mikrofonok nyílásai. A hátsó él ilyen szempontból üres, de itt találjuk a hűtés kivezetőnyílását, az Acer DustDefender megoldásának különlegessége pedig az, hogy időszakosan megfordítja a légáramot, kifújva a szellőzőnyílásokat eltömítő port, így a hőmérséklet mindig megfelelő lesz a házon belül.
A gépház jobb oldala a töltőcsatlakozóval indul, aztán a Kensington-zár következik, majd egy hosszabb szünet után két darab USB 3.0 porttal folytatódik, illetve fejeződik be. A baloldal ennél lényegesen népesebb, felülről a félig rejtett RJ45 ethernet csatlakozóval indul a sor, majd következik az analóg videokimenet (Dsub), aztán egy natív HDMI, majd egy USB 3.0 csatlakozó. Az új Travelmate P6 sorozat már nem nélkülözi a kombó ThunderBolt 3/USB type C portot sem, ebből is kapunk egyet, majd a sort a kombinált 3,5 mm jack aljzat zárja le.
Az Acer Travelmate P6 sorozata külsőben és megjelenésben összességében pontosan azt hozza, amit egy üzleti géptől elvárunk, se többet, se kevesebbet. Ezek a notebookok külső megjelenésben nem azoknak szólnak, akik az izgalmakat keresik, ez egy másik világ, itt a komolyság és a funkcionalitás, valamint a belbecs a fontos, ide értve természetesen a tartósságot is. Nos, mivel az TravalMate P6 család tagjai masszív alumínium-magnézium ötvözetből készülő gépházzal rendelkeznek, e tekintetben is nyugodtak lehetünk, ha ilyen típusú TravelMate beszerzését fontolgatjuk.
Doboz, tartozékok Cikkünk főszereplője minden csicsát nélkülöző (az üzleti vonal nem az az irány, ahol a csili-vili csomagolásra szükség van), egyszerű barna kartondobozban érkezett, az oldalán az adott modell azonosítására szükséges információkkal, illetve a legfontosabb tulajdonságok részletezésével. A belső tartalom komolyabb meglepetéssel nem szolgált, a szokásos leírások, használati útmutatók, 230 V-os hálózati tápkábel, illetve a töltő (65 wattos) alkotta a kínálatot a notesz társaságában, valamilyen apró figyelmességet még szívesen fogadtunk volna.
A nálunk járt tesztpéldány - mint típus - alapból kétféle operációs rendszerrel elérhető, az alap egy Windows 10, ami visszaállítható Windows 7-re, a mi TravelMate-ünk is "downgrade-elt" Windows 7 Professional 64 bites OS-sel dolgozott. Az olcsóbb példányokra Linux kerül, vásárlás előtt tehát célszerű ellenőrizni, hogy az általunk kinézett darabhoz milyen OS tartozik. Mérések Korábban már volt dolgunk hasonló Skylake-U chippel, ettől függetlenül a TravelMate 658-M sem úszhatta meg, hogy ráeresszünk néhány tesztprogramot, ahol jól megizzadhat, vagy éppen megcsillogtathatja tudását.
Üzemidő Az akkumulátor teljesítményének felderítése kapcsán a szokásos metódust használtuk. A specifikáció szerint az TravelMate P658-M egy 4 cellás, 4850 mAh-s lítium-polimer akkumulátort tartalmaz. A gyártó szerint ennek a telepnek egy 8 órás munkanapot végig kell bírnia, nyilván ebben a CPU 15 wattos TDP-je a segítségére lesz, még úgyis, hogy egy FULL HD felbontású panelt kell ellátni energiával. Első körben egy kis filmnézéssel kínáltuk meg az akkut, a FULL HD felbontású MKV-t teljes fényerő és 30 százalékos hangerő mellett szabadítottuk rá a rendszerre, amely így 4 óra 39 perc után lehelte ki az utolsó lehelettét, ez egy elég jó értéknek mondható.
Második lépésben az AIDA64 rendszer stabilitástesztjét (mindent terhelve) eresztettük rá a vasra maximális fényerő mellett, így 1 óra 17 percet bírt ki az energiaforrás, ami a magas terhelést figyelembe véve még így is átlag feletti. Végül a PCMark 8 beépített akkumulátortesztjét használva a „Conventional” modult futtattuk, amivel 3 óra 58 perces eredményt tudtunk elérni. Mindent egybevetve netezgetéssel, irodai használattal talán meglehet a 8 órás üzemidő, ami persze nagyban függ a felhasználás és az elvégzendő feladatok jellegétől, de nem lehetetlen.
Az Acer TravelMate P6 sorozata kétségtelenül megfelel a mai kor kívánalmainak és azoknak az elvárásoknak, amik az üzleti felhasználás ismérvei. Adott egy letisztult, a kategóriára jellemző kissé komor külső, minőségi anyagokat (alumínium-magnézium ötvözet ház, szénszálas fedlap) alkalmazva a gyártás során, amik a fém zsanérokkal párosítva szavatolják a kellő időtállóságot, stabilitását. A nálunk járt modellben elhelyezett kijelzőre semmi panaszunk nem lehet, a 15,6"-os FULL HD-s panel matt felületű (ez ebben a szegmensben követelmény is), az IPS technológiának köszönhetően a színekkel és a betekintési szögekkel kapcsolatban sem lesz hiányérzetünk. A webkamera egész kellemes képminőséget biztosít, olyannyira, hogy az Acer Purified.Voice technológia dupla mikrofonjaival párosítva megkapta a Skype for Business tanúsítványt is. A hangszórók nem rosszuk, bár természetesen nincsenek multimédiás célokra kihegyezve, így túl sok dinamikát és magas hangerőt ne várjunk tőlük, de a TravelMate P 658 nem is az a modell, ami a szüntelen házimozizásról szól. A billentyűzet hozza az elvárt színvonalat, 1-2 órás megszokási fázist követően (pláne ha egy öreg T510 elől ül át elé az ember) kézre esik minden, a numerikus padért és a fehér LED-es háttérvilágításért pedig ugyancsak jár a piros pont, bár utóbbi nem kerül bele minden modell felszereltségi listájába.
A touchpad szintén kellemes, az utóbbi időben az egyik legpontosabb, amivel találkoztunk és a gombok is jól teszik a dolgukat, az erőteljes balra tájolás viszont nem feltétlenül kényelmes, főleg akkor, ha előtte középen elhelyezett érintőpados géppel dolgoztunk (de a legtöbb numpados gépen így helyezik el a tapipadot). Az ujjlenyomat-olvasó ma már szintén alapkövetelmény az üzleti világban, jelenléte pedig egyben egy rendszer része is, hiszen az Az Acer ProShield titkosító megoldás a TPM chippel és az ujjlenyomat-olvasóval együttműködve gondoskodik az adatok biztonságáról, amivel fájl és meghajtó szinten is tudunk titkosítani, illetve zárolni tartalmakat. A szoftveres felszereltséget tekintve megemlíthető még az Acer ControlCenter, ami egy átlátható, csempe-szerű megjelenéssel kínál alapvető rendszerfunkciókat, mint például frissítések letöltése, rendszer- és hardverinformációk, vezérlőpult, finomhangolások, stb. Az Acer Recovery Management neve is nagyrészt elárulja küldetését, segítségével biztonsági mentést készíthetünk a gyári beállításokról, és ha szükségessé válik, egyszerűen visszaállíthatjuk a rendszert. Az operációs rendszer olcsóbb variáns esetén lehet Linux, a legtöbb modell azonban Windows 10-zel a fedélzetén érkezik dual boot megoldással, így az első indítás során kiválasztjuk, hogy Windows 10-zel vagy Windows 7-tel szeretnénk-e használni új társunkat.
Nem feltétlenül a gép kritikája, de kissé szomorú, hogy 2016-ban ebbe az árszegmensbe is csak két fizikai maggal rendelkező SoC-ok kerülnek a motorháztető alá. Természetesen fontos dolog a fogyasztás, és a 15 wattos TDP mindenképpen pozitívum, ahogy azt sem állítjuk, hogy a Core i5-6200U egy gyenge megoldás lenne, de a két mag miatt a HT ellenére is vannak korlátai, hiszen ne feledjük el, hogy egy komoly, munkára szánt játékszerről van szó. Elérhetőek i7-6500U-val szerelt példányok is, de ezek sem váltják meg a világot, hiszen mindössze némileg magasabb órajelről és több cache-ről van szó. Ezért a palettakialakításért persze inkább az Intel vonható kérdőre, aki mintha a mobil vonalon is kissé elkényelmesedett volna a valós konkurencia hiányában, reméljük, az AMD Zenje majd itt is képes lesz változásokat eredményezni. A SoC tehát nem brutál erős, de azért a legtöbb területen megállja a helyét, a 8 GB DDR4 rendszermemória pedig jelenleg még elengedő, ahova pedig 16 GB kell, ott már valószínűleg a 6200U ereje is elfogyna. Mivel egy munkára szánt produktumról van szó, a dedikált VGA hiánya nem meglepő (bár van GeForce-szal szerelt verzió is), munkára a modern Intel IGP is alkalmas. A hardvert tekintve az egyik legnagyobb pozitívuma a P658-nak, hogy SSD-t (240 GB) és HDD-t (1 TB) egyaránt tartalmaz, így a villámgyors rendszerről és a nagy kapacitásról sem kell lemondanunk.
Az akkumulátoros üzemidő kapcsán szintén lehet dicsérni a TravelMate P658-at, első olvasatra kicsit kevésnek tűnt a 3 cella, de a lítium-polimer technológia és a 4850 mAh-s kapacitás nem okozott csalódást, intenzív használattal is benne van 4-5 óra üzemidő, kevésbé megterhelő feladatokkal, visszafogott fényerővel azonban a ráírt 8 óra elérése sem lehetetlen. Pro: + szénszálas fedlap, alumínium-magnézium ötvözet gépház + korrekt kijelző + numerikus pad, LED-es billentyűzetvilágítás + jó akkumulátoros üzemidő + naprakész csatlakozókínálat + SSD és HDD együtt Kontra: - egyes munkafolyamatokhoz a kétmagos SoC ereje gyenge lehet - magas ár - igazán komoly innovációval nem találkoztunk - két év garancia A notebookot az Acer hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!