iPon Cikkek

Acer XB270HU: Kompromisszummentes monitor?

Dátum | 2015. 04. 17.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az utóbbi két évben brutális fejlődésen mentek keresztül a gamer monitorok. Eleinte ez a jelző kb. nem jelentett mást, minthogy egy villámgyors TN panel van a kijelzőben. Azonban a kisebb utánhúzáson kívül ez nem sokat ért, szóval aki tehette inkább egy prémium panelbe fektetett. Később aztán, kihasználva a sebességet megjelentek a 100, 120, majd 144Hz-es változatok, amik már jól érezhető előnyökkel jártak 60Hz-es társaikhoz képest. A következő generációs ugrás a G-Sync volt, és a mostanában szárnyait bontogató Adaptive Sync / FreeSync. Már majdnem eljött a tejjel-mézzel folyó Kánaán, de régi barátunk, a TN panel maradt. Legalábbis mostanáig, ugyanis az Acernek hála ennek vége, az XB270HU egy G-Synces gamer monitor minden előnyét hozza, ám ezúttal már IPS panellel, tehát szinte kompromisszummentes! Hogy miért szinte, az nemsokára kiderül.
Az XB270HU egy kecses, vékony dobozban érkezett, ami büszkén hirdeti, hogy mi lakik benne. Az összeszerelés gyerekjáték, és a könnyű monitor miatt két ember sem fog hozzá kelleni. A fekete-vörös színösszeállítás már ismerős lehet a cég többi játékos monitoráról, ahogy igazából maga a dizájn is, csak minimális eltérések vannak a széria többi tagjához képest. A monitor erős műanyagokat használ, de a hozzánk került példány illesztései egy helyen nem voltak pontosak. A működést jelző LED alatt egy nagyon keskeny lyuk volt, ezért szemből nézve látszott, hogy egy vonalban kiszűrődik még a fény. Kikapcsolni sajnos nem lehet a power led-et.
Ha bekukkantunk hátra, egyből feltűnhet, hogy egy minőségi állvánnyal van dolgunk, ami támogatja a magasságállítást, forgatható, dönthető rajta a kijelző, és természetesen van pivot/portré mód is. A talp stabilan tartja az egész szerkezetet, ahhoz, hogy véletlen feldöntsük, elég nagy erőkifejtés szükséges. Ha esetleg szeretnénk más állványra vagy falikarra rakni a monitort, az sem probléma, VESA 100*100-as elrendezés szerint találunk rajta furatokat.
Sajnos mint minden G-Sync monitornak, ennek is megvan az a hátránya, hogy mindössze egyetlen egy videó bemenettel, egy DisplayPorttal rendelkezik, tehát azt elfelejthetjük, hogy mást is dugunk rá a PC-nken kívül. Mivel az eddig látott FreeSync termékek nem szenvednek ettől, így az nVidiának is egyre sürgetőbb lehet, hogy kiadja vezérlőjének frissített változatát, ami olcsóbban kell többet nyújtson (bár véleményünk szerint maximum a bemenetek száma okozhat jelenleg problémát).
Nem feledkeztek meg viszont a mérnökök az USB hubról, ami ezúttal négyportos lett, méghozzá elosztva, tehát oldalra került kettő, és hátulra még kettő. Tökéletes, nem is értjük a többiek miért nem így csinálják, annyira adja magát.
Az OSD nagyon-nagyon fapados lett, de igazából amire szükség lehet, az benne van, még különböző színsémákat is készített az XB270HU-hoz az Acer. Persze a legjobban most is akkor járunk, ha egy kézi beállítást használunk, de mint látni fogjuk, azért elég használható opciók is vannak már gyárilag. Egy IPS panel ilyen sebességen hajtása viszont nem egy triviális dolog, így fel is lehet készülni a túlvezérlésből adódó képhibákra, de szerencsére ha találkoznánk ilyennel, szabályozható a túlhajtás mértéke. Aztán ott van a G-Sync vezérlővel érkező ULMB is, de nem valószínű, hogy sokan használnák, a G-Sync sokkal meggyőzőbb képet ad, mint a CRT-s korszakra emlékeztető képvillogtatás, ami a gyors mozgás okozta elmosódást hivatott megszüntetni. Mielőtt továbblépünk a tesztekre, emlékeztetőül itt van még egyszer a teljes specifikáció:
Ugorjunk is egyből a közepébe, lássuk a színhelyességet. Már a gyári beállításokon is egész tűrhető értékeket mértünk, a Standard séma 2,2-es átlagos Delta E értékkel rendelkezett.
ECO, Standard, Graph és Movie színsémák gyári állapotban
Kalibrálás és színprofil készítése után azért persze erősen javult a helyzet, az átlagos Delta E érték lement 0,3-ra, ami kiváló, a maximális eltérés pedig 0,7-re, ami szintén elég dicséretes. Az sRGB színteret teljesen lefedte így a képernyő, sőt még egy kicsit túl is nőtt rajta. A színhelyesség mellé tehát tehetünk egy pipát. Az IPS (vagyis egész konkrétan az esetünkben AHVA) legnagyobb erősségével, a nagy betekintési szögekkel sem volt probléma, oldalról csak minimális kontrasztvesztéssel találkoztunk. IPS glow azonban van, de szemből nézve elég közel kell legyünk, hogy feltűnő legyen a sarkokban, és akkor is csak pl. fekete képernyőn. Normál használat közben egyáltalán nem zavaró. A panel egyébként egy enyhe tükröződéscsökkentő bevonatot kapott, mi kb. az arany középút manapság. Tesz ellene, hogy ne borotválkozó tükörnek használjuk a monitorunkat, de még elég szép marad a kép is.
A bekalibrált eredmény
A háttérvilágítás PWM mentes, tehát nem villódzik (leszámítva az ULMB módot, ahol direkt igen). A kalibrált képernyőn a legsötétebb fehér amit mértünk 52 cd/m^2 volt, ami már nem rossz egy sötét szobában sem, a legmagasabb fényerő pedig 324 cd/m^2 volt, ami hatalmas, akár 3D Vision mellé is elég lenne, de sajnos azt nem támogatja a monitor. A fényerőeloszlás átlagos, láttunk már jobbat, de ez még az a szint, ami nem zavaró, kivéve ha homogén képernyőt nézünk és nagyon érzékeny a szemünk.
Ami azonban a legjobban érdekelt minket (és valószínűleg az olvasókat is), az a sebesség, elvégre az első 144Hz-es IPS panelről beszélünk! Nos, ahogy az várható volt, maximális túlvezérléssel elég durva hibák követték a gyorsan mozgó objektumokat, még az egér kurzor rángatása közben is látható volt szabad szemmel, hogy követi az „árnyéka”. Játékokban is elég zavaró tud lenni a dolog, de „Normal”-ra állítva a vezérlést minden rendbe jön. A TFT Central munkatársainak megfelelő eszközei vannak a túlvezérlési hibák alapos tesztelésére, akit érdekel egy nagyon aprólékos, mindenre kiterjedő teszt, az mindenképpen vessen egy pillantást az írásukra. Röviden egyébként annyi a lényeg, hogy a műszeres mérés is alátámasztotta amit láttunk, tehát hogy 144Hz-en, Normal módban nagyon gyors és szép a panel képe, míg Extremen nagyon durvák a túlvezérlési hibák.
Az Acer XB270HU egy igazi hiánypótló első fecske, olyasvalami, amire már nagyon régóta vártunk. Villámgyors, G-Synces (valószínűleg erre a panelre építve lesznek majd FreeSynces megoldások is) és mindezek mellett még IPS paneles is. A felbontása (2560*1440) tökéletes erre a méretre, ezt még ki is lehet hajtani egy jobb gamer konfigurációval, a 4K azért még elég necces a mai vasak mellett. A monitor állványzata minden trükkre képes, amit csak kívánhatunk, úgyhogy igazából kevés dolog maradt, amibe beleköthetünk, de azért sajnos van. Az első és legfontosabb, hogy csak egyetlen DisplayPort bemenet van a monitoron. Ez sajnos a G-Sync vezérlő miatt van, nem az Acer sara, de azért jöhetne már a következő generáció az Nvidia megoldásából. Ezen felül még egy kicsit fura, hogy nincs 3D Vision támogatás (bár lehet, hogy nem sok embernek hiányzik majd), és az anyagminőségtől sem voltunk elájulva. A megjelenített kép viszont, ami mégiscsak a lényeg, elég meggyőző volt. A sok pozitív tulajdonságának hála az XB270HU kap tőlünk egy ajánlott plecsnit. Az ára sajnos elég magas így kezdetben (250 ezer forint az ajánlott végfelhasználói), de aki a felsőkategóriás gamer monitorok között nézelődik, akár meg is állhat. Legalábbis egyelőre.
Az Acer XB270HU-t az Acer hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

40. Svindler
2015.04.17. 13:34
Jelenlegi információink szerint kb. hétfőn bukkanhat fel a monitor a kínálatunkban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. 5hR3kY
2015.04.17. 13:48
Mivel csak az nVidia kártyákkal megy a G-Sync, és az Adaptive Sync-et pedig nem tudja, szerintem ez távoltól sem szinte kompromisszum mentes termék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Svindler 5hR3k...
2015.04.17. 14:39
Nem valószínű, hogy lesz olyan monitor, ami mind a kettőt tudni fogja egyébként, szóval erre kár várni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. dbori
2015.04.17. 16:05
Végre. Ilyen formán eladóvá is vált szeretett asus pg278q monitorom. Erre fogom kicserélni. Igazából picit félek az anyagminőségtől, meg acer nem álmaim gyára de a többi igen meggyőző. A kérdés, hogy a mostani asusomat milyen gyorsan tudom eladni. Mivel fél éves remélhetőleg nagyon gyorsan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. yodamester...
2015.04.17. 16:12
Sajnos ez sem 21:9-es,így leves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. pongracz6
2015.04.17. 16:17
24 inchesbe, full HD felbontással és legalább még két HDMI bemenettel, 100 ezer Ft alatti árral majd sikeresek lesznek az IPS paneles free- meg gsynces monitorok. Addig ezek csak néhány fanatikus játékszerei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. I.Jozsef83
2015.04.17. 19:06
dbori

Ugye majd kapunk képeket és valami kis szösszenetet , hogy mégis mik a tapasztalataid... és az élményekről .
Előre is köszönjük a még várandósok nevében nemsokan mondhatják el , hogy home/ game célra közel negyedmillás monitort vásárol ...

Drukkolok neked , hogy elvigyék a monitorod mihamarább , nehogy ez legyen a kiváltó ok , hogy nemtudod megvenni .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. 5hR3kY Svind...
2015.04.17. 19:13
Pedig ha valamelyik gyártó meglépné, kaszálhatna vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. 5hR3kY dbori
2015.04.17. 19:14
Ne félj az Acertől! Én egy V243HQ monitort használok már több mint öt éve és még mindig működik hibátlanul! Csak kisebb külsérelmi nyomok vannak a karimája szélén, mert egyszer leesett az asztalról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. dbori I.Joz...
2015.04.17. 23:52
Kösz. az asus is pont ennyibe került augusztusban vettem. Most is 231 az ára. Szerintem 150ért bárkinek tuti vétel. Aztán mire eladom lehet az asus is megjelenik az ips-cuccal. A mostani tök ugyanez ugye csak tn panellel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. VikMorroHu...
2015.04.18. 10:46
"nincs 3D Vision támogatás (bár lehet, hogy nem sok embernek hiányzik majd)" - főleg annak, aki még nem próbálta. Én pl. már nem vennék olyan monitort, ami nem tudja, hiába jobbak a tulajdonságai, mint a mostaninak. (Ami egyébként szintén Acer termék, csak fele ennyibe került, és tud 3D Visiont.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. dbori VikMo...
2015.04.18. 23:17
Izlések és... nekem a régi és az új asusom is tudja még sem használom soha... Zavar a szemüveg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. grobo
2015.04.19. 11:54
Ennyiért már minőségi monitort is kapni. Lásd: Dell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. zvigh grobo
2015.04.20. 17:28
Szuper.
Köszönjük az infót.
Valahogy ez a komment kimaradhatatlan minden 144hz-s monitor cikknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Atesz91 zvigh
2015.04.21. 08:52
Sok a hozzáértő látod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. mikcip
2015.04.21. 13:14
Mi a különbség a két monitor között?:

Acer S277HK 4K monitor IPS
Acer XB270HU
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. sathinel zvigh
2015.04.21. 13:17
4K moncsi alatt vásárolni manapság... 144 Hz-t meg baszhatod Ok ha nem gondolkozol mondjuk a köv 1-2 évben, vagy nem játszol akkor talán ok. http://www.scan.co.uk/shop/computer-hardware/all/monitors-tvs/4k-monitors
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. laci0604
2015.04.21. 13:50
B+, a tévém se került fele ennyibe se. És még az Apple termékek a túlárazottak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. zvigh sathi...
2015.04.21. 16:03
He?
Mit basszak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Atesz91 zvigh
2015.04.21. 18:25
Hagyd ra, szulesnel megserult a feje ezert lett ilyen 1bites szegeny
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. zvigh Atesz...
2015.04.21. 23:05
Lehet hogy nem is nekem akart válaszolni, annyira értelmezhetetlen volt a mondanivaló.
Na mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. morgyi
2015.04.22. 08:34
1. Az AHVA nem IPS, azért AHVA-nak hívják, csak a tulajdonságai majdnem ugyan azok
2. GSync csak Displayportot támogat, szóval aki a HDMI-t és társait hiányolja az így járt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Atesz91 Svind...
2015.04.22. 11:33
Nemtudod veletlenul hogy a heten bekerul-e a webshopba vagy majd csak a jovo heten lehet ra szamitani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. keeflee dbori
2015.04.22. 17:50
Az ASUS 1ms-es, ez meg 4ms, ami jobbnak tűnik, mint az IPS/PLS, de igazából csak papíron tudja a 4ms-et, gyakorlatilag a technológiából adodóan pont annyit tud, mint az IPS/PLS
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. keeflee morgy...
2015.04.22. 18:42
Az AHVA egy "IPS klón", annak minden előnyével és hátrányával együtt. Az AU Optronics névválasztása megtévesztő, mert köze nincs a VA panelekhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. keeflee dbori
2015.04.22. 18:46
Megírhatnád itt a tapasztalataidat, ha valóban lecseréled az ASUS-t erre. Nagyon érdekelne egy pártatlan összehasonlítás egy valódi felhasználótól!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. xilence
2015.04.23. 10:09
Tökéletes monitor:

min. 29"
IPS
21:9
Freesync
100k alatt.

Nem kell a Gagyeszsync senkinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Atesz91 xilen...
2015.04.23. 10:20
100k alatt X'DDD köszi megcsináltad egész napra a jókedvet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. macman507 Atesz...
2015.04.23. 10:45
Előbb utóbb lesz, ha elkezdenek azok terjedni, lejjebb fog menni az ára a 21:9-es monitoroknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Sephirot83 Svind...
2015.04.23. 20:48
online vásárlás --> Svindler(szélhámos, csaló): "...hétfőn bukkan fel a monitor a kínálatunkban"

Hát bizalomgerjesztő egy név.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Atesz91 Sephi...
2015.04.23. 20:59
Dátum | 2015.04.17 12:01
Szerző | Svindler
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Sephirot83 Atesz...
2015.04.24. 14:45
Tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.25. 17:47
Az az igazság, hogy el kell ezen gondolkodnom. Vettem a laptophoz egy premium 24-es asus ips monitort. Ki akartam végre próbálni, hogy egy premium tn és egy premium ips egymás melett hogyan fest. Az az igazság, ha nem extrém betekintési szögből nézem a tn-est monitort hanem előtte ülök semmivel nem jobb az ips-es. Direkt egymás mellé tettem őket. Ergo ezek alapján nem is vagyok biztos ebben a cserében. Jó lenne ha azt is mellé tudnám tenni. De az eddigi látottak alapján abszolúlt nem győzött meg az ips.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. memphx
2015.04.25. 18:34
Tudatlan vagyok a témakörben, de csak 27"-os monitorokat látok a friss cikkekben minden alkalommal. Csak nekem túl nagy ez ? Viszonylag rendszeresen játszom, de valahogy már maga a felbontást is túlzásnak találom. Értem én mind a két végletet, hogy csak max-on játszom, semmi kompromisszum 600e FT körülis konfiggal, meg a kompromisszumokkal 200-as kategoriát is, de valaki homályosítson már fel legyen szíves. Létezik-e 1080p monitor 22-24"-os méretben amit IPS és 120 vagy 144Hz-el rendelkezik. "dbori" írta, hogy szerinte nincs különbség a kettő között szemből nézve, ezt nehezen hiszem el, valaki másnak hasonló vélemény?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Atesz91
2015.04.27. 16:14
Mar remeg a kezem a kosarba gombon... csak kerulne mar be a termeklistaba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.27. 18:35
Ja én is ezt nézem minden nap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Atesz91 dbori
2015.04.28. 07:44
Beszeltem az acerrel szombaton es azt mondtak, hogy par napon belul elerhetove valik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Atesz91
2015.04.28. 18:47
Es meg mindig semmi.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Atesz91 dbori
2015.04.29. 18:07
Megjelent végre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706... Svind...
2015.05.01. 07:14
Kell.
Készleten van-e még? ( 0w0)_v
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!