iPon Cikkek

ADATA SU800 – Főszerepben a 3D TLC NAND Flash

Dátum | 2016. 10. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az ADATA picivel több, mint egy hónappal ezelőtt mutatta be Ultimate SU800-as SSD sorozatát, amelynek legnagyobb különlegessége, hogy tagjai planáris helyett már 3D NAND Flash típusú memóriachipeket alkalmaznak, így nem csak strapabíróbbak, de költséghatékonyabbak is, mint normál, alacsony csíkszélességű TLC NAND Flash memóriachipekre támaszkodó riválisaik. Ráadásul az Ultimate SU800-as sorozat az ADATA első olyan SSD családja, amely 3D NAND Flash memóriachipeket alkalmaz, így a termékek óriási jelentőséggel bírnak, és az is nagyon fontos, hogy az ár kellően agresszív legyen, hiszen a túlzsúfolt piacon nehéz érvényesülni.
Az Ultimate SU800-as SSD meghajtók alapját Silicon Motion gyártmányú, SM2258-as típusú SSD vezérlő adja, ami négy darab NAND Flash csatorna kezelésére képes, gyorsítótárként pedig nem csak klasszikus DRAM-ot, hanem SLC üzemmódra programozott TLC tárhelyet is használ. A 3D TLC NAND Flash memóriachipeket a dolgok jelenlegi állása szerint az Intel és a Micron által közösen üzemeltetett IMFT szállította, azaz megbízható alapokra építkeznek a termékek. Az új SSD meghajtók 128 GB-os, 256 GB-os, 512 GB-os és 1 TB-os változatban kerülnek az üzletek polcaira, természetesen 2,5 hüvelykes formátumban, SATA 6 Gbps-os csatófelülettel, 7 milliméter magas alumíniumházba csomagolva, 2,5 milliméteres műanyag kerettel karöltve. A papíron ígéretesnek tűnő SSD meghajtók legfőbb tulajdonságait az alábbi táblázat összegzi:
Árazás terén jelenleg elég nagy még a homály, ugyanis pont tesztünk főszereplője, a 256 GB-os modell nem kapott egyelőre magyar árat, így csak abból indulhatunk ki, hogy külföldön 79,99 dollárért adják a terméket. Hogy ez az árazás összhangban van-e a teljesítménnyel? Cikkünk végéig kiderül. Vágjunk is bele!
ADATA Ultimate SU800 256 GB Az ADATA legújabb SSD meghajtója igényes csomagban érkezett: dobozának eleje és hátulja is fényes, a hátoldalon pedig QR kódok segítenek az ingyenes alkalmazások beszerzésében. Maga a csomag semmi extrát nem rejt: a minimális dokumentáció mellett egy 2,5 milliméter vastag öntapadós műanyag keretet, valamint magát az SSD meghajtót kapjuk.
Az új SSD meghajtó az előző oldalon említett paraméterekkel bír, azaz négycsatornás Silicon Motion SM2258-as SSD vezérlőjéhez némi DRAM alapú gyorsítótár, illetve 3D TLC NAND Flash memóriachipek csatlakoznak. Az írási feladatokat a DRAM mellett SLC módba programozott TLC NAND Flash tárhely gyorsítja, ám az nem derült ki, hogy e két gyorsítótár kapacitása pontosan mekkora. Az SSD meghajtó szétszedésére nem volt lehetőség.
Az Ultimate SU800 egyébként fémházzal érkezik, minőségi termék benyomását kelti, hátoldalán pedig SATA 6 Gbps-os port, illetve SATA tápcsatlakozó sorakozik. Az új SSD mindössze 7 milliméter magas, így a 2,5 hüvelykes bővítőhellyel ellátott vékony noteszgépekben is elfér, a mellékelt műanyag keret jóvoltából pedig 9,5 milliméter magas adattárolót fogadó bővítőhelyre is kényelmesen beilleszhető.
A gyártó sajnos nem árulta el, hogy az új SSD meghajtók pontosan mennyi írásmennyiséget viselnek el élettartamuk során, pedig ez fontos információ lenne a konkurenciával való összehasonlítás alkalmával. Az SU800-as modell mellé jár az Acronis True Image HD névre keresztelt adattároló klónozó szoftver, amely a gyártó hivatalos weboldaláról tölthető le, de csak termékregisztráció után. Ezzel együtt az ADATA saját diagnosztikai segédprogramját, az SSD ToolBox-ot is megkapjuk a termékhez – de ezt sem telepítő lemezen, hanem letöltés formájában teszik elérhetővé. Tesztkonfiguráció Tesztünkhöz a megszokott tesztrendszert használtuk, így mivel a tesztkörnyezet nem változott, korábbi cikkeink eredményeit is beemeltük az összehasonlításba, hogy minél színesebb lehessen a kép.
A 240-256 GB-os mezőny (A táblázat nagyítható!)
• Alaplap: Gigabyte Z97-D3H rev 1.1 • Processzor: Core i3-4160 • Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston HyperX Fury DDR3-1866 MHz • Adattárolás: – ADATA Ultimate SU800 256 GB (P0801A) - ADATA SX930 240 GB (Firmware: 6.3SE) - Corsair Force LS 240 GB (Firmware: SAFC01.7) - Corsair Neutron XT 240 GB (Firmware: SAFC02.2) – Intel 540s 240 GB (Firmware: LSBG200) – HyperX Fury 240 GB (Firmware: 608ABBF0) – HyperX Savage 240 GB (Firmware: SAFM00.U) – Kingston KC400 256 GB (Firmware: SAFM00.W) – Kingston SSDNow V300 (Firmware: 603ABBF0) – Plextor M6 Pro 256 GB (Firmware: 1.05) – Samsung 750 EVO 250 GB (Firmware: MAT01B6Q) – Samsung 850 EVO 250 GB (Firmware: EMT02B6Q) – Samsung 850 Pro 256 GB (Firmware: EXM02B6Q) – SanDisk X300 256 GB (Firmware: X3540000) – Silicon Power S55 240 GB (SBFD00.3 firmware) – Toshiba Q300 Pro 256 GB (Firmware: JYRA0101) - Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM, rendszermeghajtó) • Tápegység: Cooler Master V850 • Számítógépház: Cooler Master Test Bench • Processzorhűtő: Gyári Intel CPU hűtő • Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64
ATTO Disk Benchmark Első körben az ATTO Disk benchmark v3.05-ös változatát hívjuk segítségül a mezőny teljesítmény-térképének megrajzolásához. Az első tesztcsokor QD4-es beállítással futott le.
Az Ultimate SU800 elég vérszegény teljesítményt nyújtott a tesztek során, legalábbis ami az írási képességeit illeti, de 512K-s és 8192K-s olvasás terén azért magára talált, így a mezőny első harmadában végzett. Elég szomorú, hogy a tesztek többségében a korábban tesztelt Silicon Power S55 is jobb teljesítményt nyújtott nála, a Kingston UV400 azonban méltó ellenfélnek bizonyult. Nézzük, QD10-es beállítás alkalmával átrendeződik-e a sorrend.
QD10-es beállítás alkalmával összességében még mindig szerény az SU800 teljesítménye, de két olvasási tesztben azért már megmutatta oroszlánkarmait: az 512K-s olvasási tesztben az első, a 8192K-s olvasási tesztben a második helyet szerezte meg. A ragyogó teljesítmény értékéből levon egy keveset az a tény, hogy ezekben a tesztekben viszonylag egyben volt a mezőny, vagyis az első és az utolsó helyezett között nem tátongott olyan óriási szakadék, mint a többi tesztben. Az írási teljesítmény ettől még szerény maradt – főleg a 4K-s írási sebesség aggasztó.
Anvil's Storage Utilities Következzenek az Anvil's Storage Utilities tesztjei, amelyekből először a 0Fill beállítással készített eredményeket tálaljuk. Ennél a tesztnél a Kingston UV400 eredményei nem állnak rendelkezésre, így a helyén az Intel 540s sorozat 240 GB-os tagja szerepel. Íme:
A 0Fill tesztek alkalmával 4K-s írási sebesség terén meglepően jól szerepelt az ADATA Ultimate SU800: ebben a körben a Samsung 850 EVO szintjét is szorosan megközelítette. A többi teszt már sajnos nem ment ilyen jól, pedig nem lett volna rossz, ha sikerül a 850 EVO szintjét hozni. A 100%-ban tömöríthetetlen (100% Incompressible) adatfolyammal zajló tesztek alkalmával az alábbi sorrendek születtek.
A sima 4K-s írási sebesség ebben a tesztben sem volt rossz, a 4 MB-os olvasási tempó pedig még a Samsung 850 EVO szintjét is felülmúlta, ami nagyon jól hangzik. Kár, hogy a többi megmérettetésben már nem volt ilyen szép a kép.
AS SSD Először nézzük, mire ment az ADATA Ultimate SU800 az AS SSD sebességmérő moduljával, majd azt is megvizsgáljuk, hogy a másolás-szimuláció során milyen teljesítményt nyújtott az újonc.
Az olvasási- és írási hozzáférési idő egész jól alakult: írási hozzáférési idő terén a középmezőnyben, olvasási hozzáférési idő vizsgálatakor pedig hajszálnyival a Samsung 850 EVO előtt végzett az SU800-as sorozat 256 GB-os tagja.
A 4K-s és 4K 64 Thrd írási tesztek során szintén jól teljesített az újdonság, a többi tesztben azonban már nem nyújtott emlékezetes alakítást – utóbbi alól talán csak a folyamatos olvasási teljesítmény lehet kivétel. Az egyszerű sebességmérés után komplexebb másolási tesztek következtek, amelyek során az alábbi kép rajzolódott ki.
A nagy fájllal zajló ISO teszt során nem remekelt az SU800, viszont a Game és a Program teszt során felmutatott teljesítmény egyáltalán nem volt rossz – a Kingston UV400 még így is maga mögé utasította, ami nem túl jó hír.
Fájlmásolással kapcsolatos mérések Szokásos fájlmásolásos tesztünk első felvonása az SSD-k írási sebességét vizsgálja – élesben.
A nagy ISO fájl másolásakor meglepően jól muzsikált az SU800, és a vegyes fájlmásolás alkalmával is kifejezetten jól teljesített. A sok kis fájl másolásával zajló feladat már nem ment ilyen jól a terméknek. Ezekben a tesztekben viszont még így is sokkal jobb volt az SU800, mint a Kingston UV400.
A meghajtón belül zajló tesztek eredményeivel elégedettek lehetünk, ugyanis az SU800 remekül vette az akadályokat, sőt, olcsó riválisát, a Kingston UV400-asát is könnyedén lekörözte. Következő mérésünkkel az SSD meghajtók olvasási teljesítményére vagyunk kíváncsiak, természetesen a szokásos tesztekkel.
Az SU800 kis fájlok olvasásakor nem remekelt, igaz, a mezőny többi tagjához képest minimális volt a lemaradása, mert az egész mezőny össze volt torlódva. A másik két tesztben már jobb volt az SU800 a Kingston UV400-asánál.
IOMeter IOMeter alatt a kliens rendszereknél jellemző terhelésformát szimuláltuk, így remekül előjönnek az egyes versenyzők gyengeségei. A teszt során első körben QD4-es, majd QD32-es beállítást alkalmaztunk, az írás és az olvasás aránya pedig 30-70% volt, blokkmérettől függetlenül.
Az 1 MB-os blokkmérettel dolgozó mérés alkalmával az SU800 nagyon csúnyán teljesített: minden versenytársánál lassabb volt – még az ugyancsak gyengélkedő Kingston UV400 is gyorsabb volt nála, igaz, így is csak az utolsó előtti helyet csíphette el.
A helyzet a lekérdezési mélység növelésével sem változott: az SU800 a mezőny sereghajtójaként bukdácsolt át a teszteken, de a Kingston UV400-asa sem sokkal volt jobb.
4KB-os blokkméret beállításakor már erőre kapott az Ultimate SU800, így a mezőny végéről a mezőny második felébe lépett fel, és a Kingston UV400-at is maga mögé tudta utasítani.
QD32-es beállítás alkalmával a Kingston UV400 került előbbre, de az SU800 ott loholt mögötte, és egyikük sem az utolsó vagy utolsó előtti helyet foglalta el. Persze eredményeik még így sem indokolják a pezsgőbontást... PCMark 8 A PCMark 8 adattároló tesztjében általános terhelés éri a versenyzőket, a megmérettetés mégis elég komplex ahhoz, hogy beszédes képet fessen az egyes SSD-k képességeiről.
Az ADATA Ultimate SU800 a tesztek során összességében nagyon jól szerepelt, hiszen kényelmesen tartotta a tempót az élmezőnnyel.
Hőmérsékletek A magyar fejlesztésű HD Sentinel segítségével a tesztek során figyelemmel kísértük, milyen hőmérsékleten dolgozik az Ultimate SU 800-as SSD meghajtó üresjáratban, illetve mennyire melegszik fel, ha extrémebb, hosszabb időn át tartó terhelésnek van kitéve. Mivel ennél a modellnél a vezérlő hőmérséklet adatokat is közöl a S.M.A.R.T. szolgáltatáson keresztül, így könnyű dolgunk volt. Az alábbi hőmérséklet-értékeket jegyeztük fel:
Üresjáratban a hűvösebb SSD meghajtók közé tartozott a 256 GB-os Ultimate SU800-as modell, terhelés alkalmával azonban már a mezőny legforróbb tagja volt. Az 56 Celsius fokos érték persze nem tragédia, de ha noteszgépbe szereljük a terméket és folyamatosan nagy terhelésnek vetjük alá, akkor ott már érdemes figyelemmel kísérni, hogy érzi magát. Átlagos asztali PC-ben nem lesz vele probléma – mi tesztpadon, extra légáramlás nélkül végeztük a teszteket, így a rendszerhűtőkkel felszerelt házakban sokkal jobb helye lesz a terméknek. Lineáris írás teszt A korábbi Silicon Power S55-ös SSD "fura" működését látva innentől kezdve a teljes meghajtóra terjedő lineáris írási tesztet is elvégezzük, hogy kiderüljön, mennyire áll a helyzet magaslatán az adott SSD platform, ha folyamatos írási terhelésnek van kitéve. A méréshez a magyar AIDA64 nevű tesztprogram adattároló tesztelő komponensét használtuk, amely az alábbi képet festette az SU800-as SSD-ről.
Az SU800 sokkal-sokkal jobban teljesített, mint vártuk: a gyorsítótár meglepően sokáig kitartott, hiszen csak 35%-nál omlott össze a grafikon, vagyis itt esett le 480 MB/s-ról 50 MB/s környékére a folyamatos írási sebesség. Ez már bőven elég ahhoz, hogy ne találkozzunk valós felhasználás alatt a jelenséggel.
Verdikt Az ADATA Ultimate SU800-as sorozatának 256 GB-os tagja jött, látott, de a legtöbb teszt alatt nem nyújtott meggyőző teljesítményt. Helyenként igazán jól teljesített az új SSD, de átlagban csak a Kingston UV400-asának szintjéig jutott (és az inkább az árával hódít, nem a teljesítményével).
Az árazása ettől függetlenül még megmenthetné a meghajtót, de jelenleg pont a 256 GB-os modellre vár a piac, így csak megbecsülni tudjuk, mennyibe fog kerülni. A 128 GB-os és 512 GB-os példányok már kaphatóak, ezek sorrendben 17 000 és 44 500 forintba kerülnek. A külföldi webáruházakban 79,99 dolláros árcédula díszeleg a 256 GB-os modell bejegyzése mellett, így nagyjából kisakkozható, hogy a Kingston UV 400-hoz, illetve az egyéb gyártók termékeihez képest milyen árszintet vehet célba az SU800. Az alábbi lista könnyítheti meg a dolgunkat – a külföldi árak a NewEgg kínálatából származnak, a hazaiak pedig webshopunkból, felfelé kerekítve. •ADATA Ultimate SU800 128 GB: 54,99 dollár | 17 000 Ft •ADATA Ultimate SU800 256 GB: 79,99 dollár •ADATA Ultimate SU800 512 GB: 139,99 dollár | 44 500 Ft A fentiek alapján az Ultimate SU800 hazai ára 25 000 forint környékére várható, ami az előző oldalakon látott teljesítmény alapján picit sok lehet, még ha a 3 év jótállást, az ingyen Acronis True Image HD szoftvert és a 2,5 milliméteres műanyag keretet is figyelembe vesszük, akkor is. Nem szabad elfelejteni, hogy a Kingston UV400-asa már 20 000 forintért hazavihető, ugyancsak 3 év jótállás jár rá, teljesítménye pedig többnyire nem annyival rosszabb, mint amennyivel olcsóbb. Érdekesség hogy a feltételezett 25000 forintos összeghez képest alig 5000 forinttal feljebb már Samsung 850 EVO SSD is kapható, ami azért érezhetően gyorsabb, ráadásul 5 év jótállást vállal rá a gyártó. Persze fontos leszögezni, hogy jelenleg csak becsült árunk van, és az első 1-2 hétben általában minden egy picit drágább, mint a bevezetése után, így van egy kis halvány esély arra, hogy agresszív árazást kap majd az SU800-as. Ha így lesz, még a Kingston olcsó meghajtójának vetélytársa lehet (méghozzá elég kemény, ha például a PC Markból indulunk ki), de egyébként nehéz lesz neki érvényesülnie a túlzsúfolt piacon. A tesztben szereplő 256 GB-os ADATA Ultimate SU800-as SSD meghajtót a hazai képviselettől kaptuk kölcsön tesztre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. 7alvoo
2016.10.15. 02:01
szép lesz mikor kinyiffan a cache
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kronos3000
2016.10.17. 06:42
Drágán mért tucat kacat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Laci19
2017.08.15. 08:09
Nem adják meg a TBW-t? Ezek szerint fogalmuk sincs róla, vagy igen, de nem merik elárulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!