iPon Cikkek

Adattárolók Samsung módra

Dátum | 2011. 11. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Ezúttal a Samsung néhány adattárolóját láttuk vendégül, amelyek között külső merevlemezeket és egy 830-as sorozatú SSD meghajtót is találnak az érdeklődők. A mobil külső merevlemezek szokás szerint 2,5 hüvelykes formátum köré épülnek és egyetlen USB 3.0-s kábelen keresztül oldják meg az adatátvitelt és az energia felvételt.

Az SSD meghajtó szintén 2,5 colos formátummal rendelkezik,  és valamivel „emberibb” árcédulával kerül az üzletek polcaira, mint a korábbi cikkünkben szereplő SATA 6 Gbps-os SSD-k, amelyek az átlagfelhasználók helyett inkább a nagy írási- és olvasási teljesítményre vágyó felhasználókat, illetve a játékosokat vették célba – ez meg is látszott az árcédulájukon. Aki esetleg lemaradt volna az említett cikkről, itt megtalálja.


A fenti adattárolók mellé bedobtunk a mélyvízbe egy S3 Story Station típusú 3,5 hüvelykes asztali külső merevlemezt is, abból is egy 1500 GB-os példányt. Erről a termékről a táblázat utolsó oszlopa ad képet. Az alábbi táblázatban összesítettük a versenyzők legfontosabb specifikációit.

A külső HDD-k specifikációiA 830-as SSD specifikációi


Nem is szaporítanánk tovább a szót, inkább megmutatjuk, hogy milyen tartozékok járnak az egyes versenyzőkhöz, illetve kicsit közelebbről is bemutatjuk őket. A következő oldalon mindenre fény derül.

Samsung S2 Portable 3

Az S2 Portable 3-as családból egy 1 TB-os adattároló kapacitással rendelkező merevlemezt láttunk vendégül. A kartondobozban helyet foglaló külső HDD-t egy formára öntött plasztik csomagolás rejti, amely alatt a tartozékokat tartalmazó kis doboz lapul.

Az S2 Portable 3 tartozékai. Az M2 Portable 3-hoz nem jár a tok, a többi tartozék igen.
A tartozékok között ezúttal az üzembehelyezési útmutató, valamint az USB 3.0-s adatkábel mellett egy műbőr tokot is találunk, ami elég passzentos a külső HDD számára, de azért belefér. Lehet, hogy tényleg ilyen szorosra szánta a cég, de valószínűbb, hogy a tokot eredetileg a 9,5 milliméter vastag merevlemezeket alkalmazó külső HDD-khez szánták, az S2 Portable 3 esetében azonban 12,5 milliméter vastag mobil HDD lapul a ház belsejében – a ház külső méretét M2-es társáéval összevetve ez 2 milliméteres pluszt jelent. Az S2 Portable 3 egyébként 111 x 82 x 19,6 mm-es mérettel és 196 grammos súllyal bír.

1.2.
A kereskedelmi forgalomban jelen lévő S2-es modellekhez jár még két hasznos szoftver is. Az egyik alkalmazás a Secret Zone nevet viseli és titkosított virtuális partíció létrehozásában segít, amelyen fontos, személyes adatainkat tárolhatjuk. A másik szoftver már egy automatikus adatmentő alkalmazás, ami az Auto Backup nevet kapta. Az említett szoftverek a tesztpéldányokról hiányoztak, de azok nem bolti példányok voltak. Mindesetre ha valakinek hasonló problémája lenne, csak látogasson el a Samsung weboldalára, ezeket az alkalmazásokat ott is be lehet szerezni, de a szoftverek csak akkor működnek majd, ha azok eredetileg is jártak az adott külső merevlemezhez.

A SecretZone alkalmazásnál a szoftver telepítése után el kell indítanunk a védett meghajtó csatlakoztatását végző szolgáltatást és egyúttal jelszóval is védenünk kell a szoftvert. Ezek után létrehozhatjuk a virtuális, titkosített tárterületet, amelyet szintén jelszóval védhetünk. A képfájlban tárolt tartalmak védelméről háromféle adattitkosítási módszerrel gondoskodhatunk: választhatunk AES-128-as, AES-256-os, vagy akár Blowfish-448-as adattitkosítási módot is.

SecretZone - 1.SecretZone - 2.
SecretZone - 3.SecretZone - 4.


A védett képfájlt könnyedén csatlakoztathatjuk különálló meghajtóként a rendszerhez: ezt elvégezhetjük manuálisan, de a szoftver akár automatikusan is végrehajthatja, amikor csatlakoztatjuk a külső merevlemezt - beállítás kérdése az egész. Ha akarjuk, megadhatunk tétlenségi időt is: ha az időkeret letelik, a csatlakoztatott meghajtó automatikusan leválasztódik a rendszerről. A szoftver több felhasználói fiók létrehozását is engedélyezi, de teljes hozzáférés csak az admin fiókhoz jár.

A második hasznos segédprogram az Auto Backup nevet viseli. Az alkalmazás használata előtt, a telepítő lefuttatása után egy áttekinthető kis varázslón kell végiglépkednünk, amely segít a szoftver beállításában. Megadhatjuk, hogy mely fájltípusokat kívánjuk menteni, de az is megadható, hogy a mentésből mely fájlkiterjesztések maradjanak ki. A folyamat végén a mentés időzítésével kapcsolatos beállítások elvégzésére is van mód.

Auto Backup - 1.Auto Backup - 2.Auto Backup - 3.

Auto Backup - kezelőfelület.

A szoftver beállításai között megtaláljuk az adatmentés módját szabályozó menüt: a normál/időzített mód a megadott időpontban megvizsgálja a mentésben szereplő fájlokat, valamint a forrásfájlokat, és készít egy teljes, vagy egy növekményes mentést attól függően, hogy korábban mit állítottunk be. A másik opció valósidejű mentést kínál: ahogy megváltozik a forráskönyvtárban egy fájl, a rendszer már menti is. Ez utóbbi módszer erőforrás igényesebb, mint a hagyományos, de maximális biztonsággal jár.


3.4.
Az S2 fényes, lakkhatású műanyag házzal rendelkezik, amire vigyázni kell, ha azt akarjuk, hogy sokáig szép legyen. A védelemről a mellékelt műbőr tokkal hatékonyan gondoskodhatunk. Ez a modell is kompatibilis a korábbi USB szabványokkal, azaz az 1.1-es és a 2.0-s USB portokat alkalmazó rendszerekkel, igaz, ezeknél az USB 3.0-s portokéhoz képest jóval szerényebb adatátviteli sebességek elérésére van mód.

A műanyag ház belsejében egy 5400 RPM-es, 8 MB-nyi gyorsítótárral ellátott mobil merevlemez lapul, amely SATA 3 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik a SATA 3 Gbps-> USB 3.0 átalakítóhoz.

Samsung M2 Portable 3 500 GB

Az M2 Portable 3 családba tartozó külső adattároló szintén egy egyszerű, ám de tetszetős csomagolásban érkezik hozzánk, amely a külső merevlemez mellett egy, a tartozékokat tartalmazó kis kartondobozt is magában foglal. A tartozékok között ezúttal is a gyors üzembehelyezési útmutatót találjuk egy USB 3.0-s adatkábel társaságában. Rajtuk kívül egyéb tartozék nem jár a termékhez.

1.2.Maga a külső merevlemez egy tetszetős, mintás műanyag házzal rendelkezik, amely nem fényes, hanem matt, így kevésbé érzékeny a karcokra és az ujjlenyomatokra, mint fényes, lakkhatású borítással ellátott társai, amelyeket nagyon kell óvni a portól, az ujjlenyomatoktól és a karcoktól. A dobozon egyébként egy piktogram is jelzi, hogy a termék ellenáll a karcokkal és az ujjlenyomatokkal szemben – ez szerencsére a saját tapasztalataink szerint is így van.

3.4.
Az M2 Portable 3 nem csak a nálunk járt „nemes bézs” színben, hanem „köd szürkében”, barnás feketében, és agyag narancs színben is elérhető kereskedelmi forgalomban. A család tagjai többféle adattároló kapacitással is elérhetőek, egészen 1 TB-ig bezárólag. A termékek 111x 81,9 x 17,6 milliméteres mérettel és 150 gramm körüli súllyal kerülnek a boltok polcaira. Ezek a modellek ellenállóak a kisebb rázkódásokkal is kisebb ütésekkel szemben, emellett az Eco Seek és a Noise Guard technológiáknak köszönhetően csendesen, energiatakarékosan is működnek.

A külső mobil merevlemez belsejében egy SATA 3 Gbps-os csatolófelülettel ellátott, 8 MB-nyi gyorsítótárral rendelkező merevlemez található, amelynek korongjai 5400-as percenkénti fordulatszámon üzemelnek.

Samsung S3 Story Station 1500 GB

A mobil merevlemezeknek előnye a kisebb fizikai méret és hogy nincs szükségük külön tápegységre. Azonban be akartuk mutatni, hogy ha valaki csak otthoni adattárolásra keres külső merevlemezt, akkor mire számíthat, így bevettük a tesztbe a Samsung Story Station sorozatának USB 3.0-s változatát is. Az ilyen, 3,5 colos merevlemezt tartalmazó külső meghajtóknak az előnye a nagyobb sebesség (legalábbis mostanában az új csatlakozóval) és a nagyobb maximális tárhely. Elvégre 2TB-os 2,5 colos meghajtót még nem igazán tudunk venni.


Az S3 Story Station egy nagy kartondobozban érkezett meg hozzánk, amelynek felső részén a tápadapter és az USB 3.0-s kábel, az alsó részén pedig maga az asztali külső merevlemez és a tápadapterhez tartozó tápkábel lapult. A csomagban természetesen az üzembehelyezési útmutató is helyet kapott.

A 119,5 x 192,8 x 41,8 milliméteres mérettel rendelkező adattároló 942 grammot nyom a mérlegen. A termék egy tetszetős, szálcsiszolt alumíniumból készült fedlappal rendelkezik, az oldalának alja, valamint az alja pedig műanyagból készült. Az előlapon egy bekapcsoló gombbal kombinált potmétert találunk: a potméter elforgatásával egy kattanás jelzi, hogy bekapcsoltuk az egységet. Amennyiben a potmétert tovább tekerjük, akkor az adattároló működéséről árulkodó, a ház elején, alul elhelyezett LED egyre erősebb fénnyel kezd világítani. A ház belsejében egy ventilátor gondoskodik a merevlemez és az USB->SATA átalakító elektronikájának hűtéséről - a légkeverő halkan, de hatékonyan végzi a rá bízott feladatot. Az asztali külső HDD hátulján egy speciális USB 3.0-s portot, valamint a tápadapter csatlakozóját találjuk. Az S3 Story Station egy SATA 3 Gbps-os, 3,5 hüvelykes formátumú merevlemeznek ad helyet, amely 1,5 TB-nyi adattároló kapacitást kínál. A HDTune információs menüje nem árulta el, hogy az adott merevlemez korongjai pontosan milyen fordulatszám mellett üzemelnek. A leírások szerint a ház egy 5400 RPM-es, 32 MB-nyi gyorsítótárral rendelkező merevlemeznek ad helyet.


Magán az adattárolón a fentebb már bemutatott SecretZone és Auto Backup alkalmazások egyaránt jelen vannak, sőt, a külső asztali merevlemezhez tartozó dokumentáció digitális változatát is fellelhetjük az egyik könyvtárban.

Samsung 830 Series 256 GB SSD

Tesztünk következő szereplője a Samsung 830-as sorozatú SSD meghajtók családjából érkezett és 256 GB-os adattároló kapacitással rendelkezik. Az adattároló egy tetszetős csomagban foglal helyet, amelyben magán az SSD-n kívül egy gyors üzembehelyezési útmutatót, valamint két hasznos CD-t találunk. Az egyiken az SSD-hez tartozó dokumentumok mellett az SSD Magician Software, illetve a Norton Ghost 15.0-s kiadása is helyet kapott, míg a másik egy vészhelyzetben, a rendszer helyreállításához használható Boot CD.

Kellekek.USB->SATA átalakító.Utóbbival adataink helyreállítását, hibajavítást és víruskeresést is végezhetünk, sőt, segítségével még a korábbi Norton Ghost mentéseink helyreállítására is lehetőség van. A csomag tartalmaz még egy SATA->USB adaptert is, így noteszgépünk merevlemezének tartalmát a Norton Ghost 15.0 segítségével könnyedén átklónozhatjuk az SSD meghajtóra – amennyiben a 256 GB-nyi hely elegendő a művelethez.

1.2.
A 830-as sorozatú SSD meghajtókról egyébként annyit kell tudni, hogy 7 milliméteres vastagsággal érkeznek, így még az ultravékony noteszgépekbe is beszerelhetőek. A 256 GB-os modell 100 x 69,85 x 7 milliméteres mérettel bír, súlya pedig 63,5 gramm. A termék SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott noteszgép, illetve asztali számítógép alaplapjához.

3.4.A 830-as sorozat tagjai 2x nm-es csíkszélességgel készülő Toggle DDR NAND Flash memóriachipek köré épülnek, vezérlésükről pedig egy hárommagos S4LJ204X01-Y040 típusú SSD vezérlő gondoskodik. Gyorsítótárként 256 MB-nyi DDR2-800 MHz-es memória áll rendelkezésre. A gyártó állítása szerint a 256 GB-os modell 520 MB-os folyamatos olvasási-, valamint 400 MB/s-os folyamatos írási sebesség mellett üzemel. 4K módban véletlenszerű olvasási feladat alkalmával 80000 I/O művelet elvégzésére képes az SSD, míg 4K-s véletlenszerű írási feladat esetén 36000 I/O művelet elvégzésére van lehetőség egyetlen másodperc leforgása alatt. Az SSD meghajtó természetesen nem csak SMART és NCQ, hanem TRIM támogatással is rendelkezik.
 
1.2.


3.4.


5.6.Amennyiben olyan operációs rendszerrel szeretnénk használni a terméket, amely nem kínál TRIM támogatást, akkor az SSD Magician Software segítségével időnként manuálisan is elvégezhetjük a hulladékgyűjtést (Garbage Collection), így az adattároló teljesítménye mindig optimális marad. A hulladékgyűjtés időzítésére is van mód, így a szoftver bizonyos időközönként automatikusan karbantartja az SSD-t. A Windows 7 és Windows Server 2008 operációs rendszerek esetében él a TRIM támogatás – és természetesen a Windows 8 bétájánál is –, korábbi Windows-oknál nem. A szoftver ezen kívül segédkezik az SSD firmware-ének frissítésében is, sőt, még az adattároló teljesítményének tesztelésére is képes.

A bemutató után most végre lássuk, mire is képesek a külső adattárolók, illetve az egy szem SSD meghajtó, amelyhez ugye némi konkurenciát is szereztünk. A következő oldalon a szokásos szintetikus tesztek mellett néhány fájlmásolással kapcsolatos teszt is várja az érdeklődőket.

Tesztek

Első körben a népszerű alkalmazásokat hívtuk segítségül ahhoz, hogy rendet tegyünk a mezőnyben. A külső merevlemezeknél a HDTune, HDTach, Crystal DiskMark és Atto DiskBenchmark alkalmazásokat vetettük be, míg az SSD-nél az AS SSD-t is hozzácsaptuk a listához. Lássuk mire képesek a Samsung külső merevlemezei!

USB 3.0-s tesztek


M2 Portable 3S2 Portable 3S3 Story Station


M2 Portable 3S2 Portable 3S3 Story Station

M2 Portable 3S2 Portable 3S3 Story StationM2 Portable 3S2 Portable 3S3 Story Station
M2 Portable 3S2 Portable 3S3 Story Station

USB 2.0-s tesztek

Bizonyára vannak olyanok is, akik az USB 3.0-s adattárolók USB 2.0-s képességeire is kíváncsiak. Nekik készültek az alábbi tesztek. Túl nagy különbségeket nem igazán láthatunk a termékek között, igaz, 4K-s írási, illetve olvasási képességek tekintetében azért kirajzolódik némi differencia. Ez utóbbi főleg az Atto DiskBenchmark és a Crystal DiskMark esetében látszik, ezekre érdemes figyelni.

M2 Portable 3S2 Portable 3S3 Story Station


M2 Portable 3S2 Portable 3S3 Story Station

M2 Portable 3S2 Portable 3S3 Story Station


M2 Portable 3S2 Portable 3S3 Story Station
M2 Portable 3S2 Portable 3S3 Story Station

Fájlmásolással kapcsolatos tesztek

A szintetikus tesztek mellett ezúttal is megvizsgáltuk, hogy mi a helyzet akkor, ha az adattárolókra különböző tartalmakat másolunk. Első körben sok kis fájllal próbálkoztunk, összesen 8,41 GB-os méretben, amelyek között dokumentumok, képek, zenék egyaránt megtalálhatóak voltak. Ezek után megnéztük azt is, hogy mi a helyzet, ha egy 3,88 GB-os képfájlt pakolunk a termékekre. Minden esetben mértük, hogy a folyamat befejezéséhez mennyi időre volt szüksége az adott adattárolónak. Az így kapott eredmények az alábbi diagramban láthatóak.

USB 2.0USB 3.0

Az USB 2.0-s tesztek alkalmával minimális különbségek mutatkoztak az egyes versenyzők között. A nagy fájl másolásakor szinte azonos hatásfokkal dolgozott mindhárom külső merevlemez, viszont a sok kis fájl másolásakor azért már kisebb különbségek kirajzolódtak, de összességében egyik sem kiemelkedő, az USB 2 nagyon lefogja mindegyik meghajtót. Az USB 3.0-s tesztek alkalmával már egyértelműbb volt a kép - látványosabban kijötek a különbségek, amelyek összeségében szintén nem túl jelentősek.

USB 3.0-s csatolófelületen egyértelműen az S3 Story Station típusú külső asztali merevlemez bizonyult a leggyorsabbnak, viszont meglepő módon nem alakult ki akkora különbség a 2,5 colos és 3,5 colos termékek között, mint azt sokan várhatnák. A második helyre az S2 Portable 3-as modell futott be. Ez a modell kis fájlok másolásakor 6 másodperccel, nagy fájl másolásakor pedig szintén 6 másodperccel volt lassabb 1,5 TB-os asztali társánál. Ehhez képest az M2 Portable 3 nagy fájl másolásakor egy másodperccel lassabb volt S2 Portable 3-as társánál, míg kis fájlok másolásakor már 24 másodpercre rúgott a hátránya.

Ezek alapján a sorrend már egyértelmű.

A 830-as sorozatú, 256 GB-os SSD meghajtó tesztjei

A megmérettetésből természetesen a korábban már bemutatott 830-as sorozatú, 256 GB-os adattároló kapacitást kínáló SSD meghajtó sem maradhatott ki. Ezúttal nincs hozzá külön tesztmezőnyünk, így előző tesztünkből kölcsönöztünk eredményeket. Az abban szereplő két legolcsóbb meghajtó az OCZ Agility 3-asa és az A-DATA S511-ese volt, most ezeket dobtuk be a virtuális kalapba a Samsung SSD-je mellé. Azért azt érdemes figyelembe venni, hogy azok a némileg kisebb kapacitásuk ellenére is drágább meghajtók.
Samsung 830A-DataAgility 3


Samsung 830A-DataAgility 3
A Samsung 830-as SSD sorozatába tartozó 256 GB-os példány egész jól teljesített az első szintetikus körben. A névleges, 520 MB/s-os olvasási, illetve 400 MB/s-os írási tempót ugyan nem érte el a termék, de az ár és a körítés figyelembevételével egyáltalán nem tűnik rossznak ez az SSD. Most lássuk, hogy mit művelt a termék a HDTune tesztekben.

Samsung 830A-DataAgility 3
Samsung 830A-DataAgility 3
Samsung 830A-DataAgility 3
Samsung 830A-DataAgility 3
Samsung 830A-DataAgility 3


A szintetikus tesztek eléggé felemás eredményeket mutatnak, így most nagy szükség van a valós tesztek alkalmával kapott eredményekre, hogy rendet tehessünk a mezőnyben. Mielőtt azonban erre sor kerül, nézzük meg, hogy az AS SSD milyen eredményeket adott a versenyzők esetében. Ezt a tesztprogramot sok helyen használják előszeretettel, talán nem véletlenül.

AS SSD tesztek.
Ahogy az a fentiekben is látható, meglepetést okozott a 830-as SSD, ugyanis szépen felvette a versenyt a korábbi mezőny tagjaival. Az OCZ Agility 3-as SSD-t könnyedén maga mögé utasította, ami tulajdonképpen nem meglepő, hiszen ez a meghajtó volt a korábbi teszt sereghajtója. Az már annál meglepőbb, hogy a Samsung 830-as SSD meghajtója az A-DATA S511-gyel is fel tudta venni a versenyt: a két termék között néhol szinte csak alig-alig volt különbség, de persze az eredmények láttán azt azért leszögezhetjük, hogy az A-DATA S511 elsősége - összességében - nem volt komolyabb veszélyben.

Hogy ezek az eredmények visszaköszönnek-e a valós tesztekből? Nos, ez az alábbiakban kiderül.

Valós tesztek

A 830-as sorozatú SSD meghajtó esetében is elvégeztük a fentebb látható fájlmásolási teszteket - gyakorlatilag ugyanazt a módszert használtuk a méréshez, így az alábbi eredmények akár az USB 3.0-s külső merevlemezek eredményeivel is összehasonlíthatóak. Lássuk hát a diagramokat!


A 830-as sorozatú Samsung SSD meglepően jól helytállt, ahogy az a mellékelt ábra is mutatja. Az Agility 3-as SSD meghajtó korábbi tesztünkben szinte végig sereghajtó volt, viszont az A-DATA S511-es meghajtója már az élmezőnyben foglalt helyet. Ennek fényében egyáltalán nem rossz a Samsung 830-as SSD-jének teljesítménye. A szintetikus tesztekből látszott, hogy 4K random esetén némileg lemarad a 830-as, de otthoni felhasználásnál biztos nem panaszkodhatunk.

M2 Portable 3Kicsit nehéz véleményt mondani a merevlemezekről, mert az utóbbi időben a kínálat csökkenése miatt eléggé elindultak felfelé az árak (ez látható az árgrafikonjainkon is a termékek mellett). Ha a mostani árakat vesszük alapul, akkor semmi nem lenne ár-érték bajnok, főleg akkor nem, ha összehasonlítjuk őket a két hónappal ezelőtti árakkal. A piac ingadozása miatt viszont nem szeretnénk lehúzni egy meghajtót sem, ezért az árakat nagyrészt kihagyjuk az értékelésből (az SSD-nél nem, az nem ugrál), azt úgyis mindenki el tudja dönteni, hogy az adott tárhely mennyiség a konkurencia ismeretében éppen mennyire éri meg, a mai cikk célja az volt, hogy bemutassa mit kaphatunk a pénzünkért a Samsungtól.

S2 Portable 3A két hordozható merevlemez család két eltérő felhasználói réteget céloz meg. Az M2 Portable 3-as modellekhez nem járnak hasznos szoftverek és műbőr tok sem, viszont ezek az adattárolók ellenállóak a rezgésekkel és kisebb ütésekkel szemben, sőt, burkolatukat megkarcolni sem olyan egyszerű. Ezzel szemben az S2 Portable 3-as külső HDD-k behódolnak a mai divatnak, így a felhasznált anyagoknak hála sokkal gyorsabban gyűjtik a koszt és az ujjlenyomatokat, de cserébe kapnak egy tokot a védelemért, és ezen család tagjainál még hasznos szoftverekkel is kedveskedik a Samsung a vásárlóinak (de ez meglátszik a vételáron is).

S3 Stroy StationMűködés közben talán egy hajszálnyival halkabb volt az M2 Portable 3, mint S2-es társa, de a különbség nem volt jelentős, így inkább a körítés alapján érdemes dönteni. Aki pedig gyors, asztali merevlemezre vágyik, az vessen néhány pillantást az S3 Story Station család tagjaira, amelyek jó áron kelletik magukat, és még a plusz szoftverek is járnak hozzájuk.

830 Series SSDA Samsung 830-as sorozatú SSD meghajtója összességében jól szerepelt a tesztek alkalmával. Az OCZ Agility 3-as család 256 GB-os tagját sok esetben le tudta legyőzni, de az A-DATA S511-es SSD-jére nem jelentett veszélyt a teljesítménye. A 98 000 forint körüli ár összességében versenyképes, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a termékhez sok kiegészítőt kapunk - Norton Ghost, USB->SATA átalakító, Samsung segédprogramok - és a teljesítményre sem lehet különösebb panaszunk. A kicsi lemaradásért bőven kárpótolhat minket az alacsonyabb ár, az említett kiegészítők és a 7 milliméteres vastagság, ami lehetővé teszi, hogy a legvékonyabb notebookokban is használhassuk a meghajtót. Pont ezért egy halvány ajánlott plecsnit is kap tőlünk a széria, úgy érezzük megérdemli.

A 830-as sorozatú SSD meghajtót, valamint az M2 Portable 3-as és S2 Portable 3-as mobil külső merevlemezeket a Samsung hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre. Ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. FeikG
2011.11.04. 09:27
Mi??
Az S3 mitől lett majdnem a duplája?
Vagy ez már nem Ft-ban van megadva!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hunmyke
2011.11.04. 09:43
FeikG, nézz körül, mindegyik merevlemez ára megemelkedett sajnos.
WD gyárat elérte az árvíz, azóta ez van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. FeikG
2011.11.04. 09:54
Vagy inkább a méreg drága SSD-t nem tudják eladni é ilyen vinyó árakkal próbálnak meg ösztönözni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. J.o.k.e.r
2011.11.04. 10:07
A merevlemezek brutálisan drágulnak a thaiföldi árvíz miatt. Sajnos korlátozott mértékben zajlik a termelés, aminek ez a hatása...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. GerryZ J.o.k...
2011.11.04. 10:24
Jó teszt lett, bár szerintem a Samsung SSD-je megért volna egy külön misét is, mert a kisebb változatok már olyan áron kaphatók, hogy többeknek már valós alternatíva lehet az SSD-k világába való belépéshez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Destructo
2011.11.04. 11:32
S2 Portable 3-mat már akarok venni egy ideje.it az idő!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balage76
2011.11.04. 14:44
Pontosan ugyanez a Samsung SSD a prohardver tesztben 480MB/sec olvasást és 380MB/sec írást tudott...

[LINK]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. somakb
2011.11.04. 20:11
érdekes lesz hogy ez a merevlemezáremelkedés az egybegépek és notebookok piacán milyen áremelkedéseket fog generálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6...
2011.11.04. 20:58
Ha így megy tovább, akkor a hdd-k ssd árban lesznek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kokenybenj...
2011.11.06. 19:30
nekem s2 portable 3am van és nagyon megvagyok vele elédve ))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pluto
2011.11.20. 19:26
A fotók kritikán aluliak, mélységélességről nem hallottatok még?
szerk: Nem a thaiföldi események miatt drágulnak a HDD-k. Hanem a piaci folyamatok miatt, a most raktáron lévő készleteket u.annyiért gyártották le, mint korábban. Az ár azért szökött ennyire fel, mert nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Jómagam is 2 TB-s Samsung HDD-t vettem volna, ehelyett nem veszek semmit. Ha, mindenki így tenne, ahogy jelenleg én, akkor az árak visszacsökkennének pillanatok alatt a szokásos szintre. Csak, sajnos rengeteg embernek muszáj vásárolnia HDD-t, ide tartoznak a brand gépgyártók, serverparkok, stb. Így, pedig ahogy a Seagate is mondta, el fog ez bizony húzódni rendesen. Nem a valós okok miatt, ugyanis a thaiföldi WD gyár környékén pl. már teljes béke és szárasság van, hanem, mert üzlet van benne. Térjetek át emberek SSD-re, legalábbis rendszernek mindenképp.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!