iPon Cikkek

Alaplapok (nem csak) Kaby Lake processzorokhoz

Dátum | 2017. 01. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Kaby Lake processzorcsaládja néhány napja vált teljessé, ugyanis a tavaly bemutatott néhány mobil modell mellé újabb tagok érkeztek, plusz az asztali kínálat is debütált. Asztali fronton ráadásul nem csak a Core i sorozatú modellek mutatkoztak be, hanem Pentium és Celeron sorozatú társaik is, így vannak költséghatékony példányok is a kínálatban. A Pentiumok ráadásul ebben a generációban már Hyper-Threading támogatást is kaptak, ami a Pentium 4-es idők óta hiányzik a Pentiumokból.
Az új processzorok mellé természetesen új Intel lapkakészletek is készültek, amelyek a 200-as sorozatot képviselik, de a régebbi, 100-as sorozatú alaplapokkal is gond nélkül működnek. Utóbbi esetben nagyon fontos, hogy az UEFI Firmware-t még processzorcsere előtt, a régi processzorral frissítsük, ellenkező esetben nem fog elindulni a rendszer, hisz nem fogja felismerni az új CPU-t. Lapkakészlet-alapozó Mielőtt rátérnénk az egyes gyártók kínálatának bemutatására, érdemes egy kicsit megismerkedni az egyes lapkakészletek közötti legfontosabb különbségekkel. A 200-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapoknál általánosságban elmondható, hogy memória-támogatás terén egy lépcsőfokkal feljebb léptek, így a DDR4-es memóriamodulok esetében a korábbi DDR4-2133 MHz helyett már DDR4-2400 MHz az alapértelmezett órajel, amennyiben Kaby Lake sorozatú processzort használunk. Skylake esetében marad a DDR4-2133 MHz-es érték. Memória-tuningra a "Z" sorozatú lapkakészleteknél van mód, és csak ezekkel tudjuk a szorzózár-mentes processzorok órajelének szorzóját is állítani a sikeres tuning érdekében.. További megkötés, hogy a processzor beépített PCIe 3.0-s vezérlőjének sávjait az átlagfelhasználóknak szánt megoldások közül csak a "Z" sorozatú lapkakészletek tudják felosztani Multi-GPU használathoz: ezeknél a termékeknél kétkártyás módban x8/x8, háromkártyás módban pedig x8/x4/x4 sávszélesség áll rendelkezésre, amennyiben nincs extra PCIe hídchip a rendszerben. Emiatt csak a "Z" sorozatú lapkakészletek kínálnak teljes értékű Multi-GPU támogatást. A Q270-es lapkakészlet is képes a PCIe sávok elosztására, de ez a lapkakészlet az üzleti felhasználókat célozza, így inkább olyan extrákra koncentrál mint a menedzselhetőség (akár távolról is).
Fontos extra, hogy a 200-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok az esetek döntő többségében már alapértelmezetten egy vagy két darab PCI Express 3.0 x4-es M.2-es slottal érkeznek, amit Socket M3 néven is szokás emlegetni. Ezeknél a slotoknál nagyon oda kell figyelni, hogy PCIe vagy SATA, esetleg mindkét adattároló-típus fogadására képesek-e, valamint a támogatott kártyaméreteknek is érdemes utánanézni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen egy esetleges szerelés alkalmával. Egyes alaplapok U.2-es és SATA Express 10 Gbps-os slotot is kaptak, de ezek a csatolók egyelőre nem bírnak túl nagy jelentőséggel, hiszen még mindig csak meglehetősen kevés adattárolóval lehet kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket. Azt viszont érdemes leszögezni, hogy a 200-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapok már támogatják az Intel Optane sorozatú SSD meghajtóit, amelyek a későbbiekben érkeznek. Adattárolók terén érdemes arra is odafigyelni, hogy csak a Z270-es és H270-es modelleknél kapunk RAID 0,1,5,10 és JBOD támogatást a SATA 6 Gbps-os portok mellé, a B250-es és Q270-es modelleknél nem. A felsorolt támogatások ráadásul csak az adott PCH által biztosított SATA 6 Gbps-os portokhoz járnak, külső vezérlő által nyújtott csatolókhoz nem. Ezen a téren arra is érdemes odafigyelni, hogy egyes alaplapoknál különböző megkötések vonatkoznak a csatolók használatára. Például az M.2 slotot SATA módban használva az egyik alaplapi SATA port elérhetetlenné válik, vagy PCIe módban az egyik PCI Express 3.0 x1-es slotot letiltja a rendszer, stb... Ha szeretnénk ezeket a portokat használni, akkor a vásárlás előtt ezeknek feltétlenül érdemes utánajárni, ehhez pedig a legjobb módszer az adott alaplap felhasználói kézikönyvének letöltése az adott gyártó weboldaláról – hiszen ennyire részletesen mi sem tudjuk táblázatba foglalni a tudnivalókat, így is óriási táblázatokat fogunk mutatni a következő oldalakon. A régebbi technológiák támogatásával kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy egyes alaplapok még mindig tartalmaznak PCI slotot, valamint COM és LPT tüskesorok is vannak a különböző modelleken, így aki ilyen felszereltséget keres, még válogathat is, annyira bőséges a kínálat. Most, hogy ezt megbeszéltük, következzenek maguk a deszkák! Gyártók szerint haladunk sorba. Jelenleg 115 alaplapot ölel át az összefoglaló, de később még érkezhetnek új alaplapok az egyes gyártók kínálatába.
Az ASUS termékei
Z270-es lapkakészlettel szerelt modellek Az ASUS eddig nem kevesebb, mint 18 féle Z270-es alaplapot mutatott be, amelyek közül 16 már a gyártó hivatalos weboldalán is megtalálható, kettő érkezésére viszont még várni kell. A termékek közül a legkülönlegesebbek értelemszerűen a Maximus IX sorozat tagjai, amelyek között ezúttal két nagyon komoly versenyző is jelen van. Az egyik a Maximus IX Extreme, amely folyadékhűtő blokkal érkezik.
Ez a blokk a processzort hűti, de nem akárhogy: felismeri a folyadék irányát, a benne található szenzoron keresztül méri a hőmérsékletet, valamint a szivárgást is érzékeli. A nagyméretű blokk a felső M.2-es kártyahely fölé lóg, sőt, az adott M.2-es kártya hűtését is képes ellátni, így ez a megoldás egyike a világ első folyadékhűtéses M.2-es bővítőhelyeinek. A másik érdekesség a Maximus IX Apex, amely szintén M.2 fronton próbál kitűnni a tömegből, és ez sikerül is neki. Ennél a modellnél a DIMM.2 technológiának köszönhetően az egyik DDR4-es memóriafoglalatba egy speciális adapter illeszthető, így egy M.2-es SSD is munkára fogható. És az új alaplap még extrém tuningra is kiváló!
18 darab Z270-es ASUS alaplap. A kép nagyítható!
A Z270-es ASUS különítmény. Kattintásra képgaléria nyílik!
A termékcsalád tagjai Aura Sync támogatással is rendelkeznek, amelynek keretén belül az alaplap világítása szinkronizálható más Aura Sync támogatással felvértezett termékekével. Extraként egyes alaplapokon egy vagy két darab négytűs RGB LED csatlakozó is található, így akár 12 voltos RGB LED szalagot is működtethet az adott deszka. Ezzel alaposan feldobható a számítógépház világítása.
A sorból természetesen a munkaállomás alaplap sem hiányzik, ami ezúttal a Z270 WS személyében tűnik fel. Ez a termék négy darab PCI Express 3.0 x16-os slotot kapott, amelyek négykártyás módban x8-as sávszélességgel dolgozhatnak. A felszereltség portok és vezérlők terén is jóra sikeredett – érdemes kinagyítani a táblázat képét. H270-es lapkakészlettel szerelt modellek A néhány tekintetben kompromisszumokra kényszerítő, de az átlagfelhasználók számára kiváló H270-es lapkakészlet köré csak négyféle ASUS alaplap épül, de ezek között is van érdekesség. A RoG STRIX H270F Gaming modell remek felszereltséggel, minőségi audió vezérlővel, dupla fejhallgató-előerősítővel és RGB LED kivezetéssel érkezik.
4 darab H270-es ASUS alaplap. A kép nagyítható!
A H270-es ASUS különítmény. Kattintásra képgaléria nyílik!
B250-es lapkakészlettel szerelt modellek Az elsősorban olcsóbb üzleti konfigurációk alapjául szolgáló B250-es lapkakészlet már szerényebb felszereltséggel bír, a SATA 6 Gbps-os portok esetében pedig már RAID támogatást sem kínál. Ennek ellenére ebben a kategóriában is van néhány vonzó modell, amelyek elsősorban árukkal fognak hódítani, ahogy megjelennek kereskedelmi forgalomban. A kategória egyik legjobban felszerelt képviselője a RoG STRIX B250F Gaming modell.
7 darab H270-es és egy Q270-es ASUS alaplap. A kép nagyítható!
A B250-es és Q270-es ASUS különítmény. Kattintásra képgaléria nyílik!
Q270-es alaplap
A fenti táblázatban egy kakukktojás is szerepel, ez pedig a piac első és eddig egyetlen Q270-es lapkakészlettel szerelt alaplapja. Ez a modell is az üzleti szegmensben próbál majd érvényesülni, és tökéletesen alkalmas folyamatos (24/7) használatra, extraként pedig már RAID 0,1,5,10 és JBOD támogatást is kínál SATA 6 Gbps-os portjai mellé. M.2 fronton érdemes odafigyelni, hogy a terméken található második slot csak PCI Express 2.0 x4-es sávszélességgel dolgozik és csak NVMe SSD kártyát fogad, SATA 6 Gbps-osat nem. Előny viszont az, hogy a Q270-es lapkakészlettel szerelt alaplapok menedzselhetőek, ami üzleti környezetben szinte nélkülözhetetlen.
Az ASRock termékei
Z270-es lapkakészlettel szerelt modellek Az ASRock összesen 13 féle Z270-es alaplappal támadta le a piacot, amelyek közül a SuperCarrier és a Taichi szerepel az élen. A SuperCarrier rögtön két darab Thunderbolt 3-as vezérlőt is kapott, amelyek videó kimenetként, illetve hagyományos USB 3.1 Gen2 Type-C portként egyaránt képesek helytállni.
Taichi és SuperCarrier – A két nehézsúlyú bombázó
Ez már önmagában is nagy dobás lenne, de az ASRock mérnökei bedobtak még egy ászt: a két darab GbE vezérlő mellett egy Aquantia AQC108-as vezérlő is lapul a deszkán, ami 5 GbE típusú megoldás, azaz CAT5e kábelen keresztül is élvezhetjük vele a nagy hálózati adatátviteli sávszélességet, amennyiben a rendszerben megfelelő router vagy switch is lapul. 5 GbE vezérlővel szerelt alaplapból egyébként egy másik is van a Z270-es kínálatban, ez pedig nem más, mint a Fatal1ty Z270 Professional Gaming I7.
13 darab Z270-es ASRock alaplap. A kép nagyítható!
A Z270-es ASRock csapat. Kattintásra képgaléria nyílik!
A fentiek mellett számos egyéb, jól felszerelt alaplap is szerepel a kínálatban, amelyek közül a Fatal1ty márkanév képviselői sem hiányoznak. Az RGB LED világítás elég sok deszkán megtalálható, csak úgy, ahogy a négytűs RGB LED csatlakozó is. Említésre méltó extra, hogy az ASRock PCI Express 3.0 x1-es slotjai mindannyian nyílt végűek, így szükség esetén nem csak PCIe x1-es, hanem PCIe x4-es vagy x16-os bővítőkártya is passzol hozzájuk, igaz, ekkor csak 3.0 x1-es sávszélességgel működik majd az adott egység – ezt szem előtt kell tartani. Az ASRock Z270-es alaplapjain elég népszerű kiegészítő a 802.11ac WiFi és Bluetooth 4.0 vezérlőből álló M.2-2230-as bővítőkártya. Extra, hogy egy csomó olyan alaplap is van a termékpalettán, amely ugyan nem kapott ilyen bővítőkártyát, de M.2-2230-as bővítőhely azért van rajtuk, valamint a hátlapi antenna portok sem hiányoznak róluk, így igény esetén később felvértezhetőek WiFi+BT támogatással. Jó hír, hogy a fenti táblázat Mini-ITX formátumú modellt is tartalmaz, ami ideális lehet kompakt gamer PC vagy házimozi PC építéséhez. H270-es lapkakészlettel szerelt modellek
H270M-ITX/ac – Mini-ITX formátumú modell is van.
A H270-es különítmény már szerényebb, hiszen csak ötféle modellből áll, ám ez így is éppen elég, ugyanis felszereltség terén minden igényt kielégítenek. A szűkebb pénztárcából költekező gamerek a Fatal1ty sorozatú deszkákat találhatják majd vonzónak, míg a költséghatékony PC-t építő felhasználók a "hagyományos" modellek között találhatják meg a számukra legideálisabb példányt.
5 darab H270-es ASRock alaplap. A kép nagyítható!
A H270-es ASRock termékpaletta. Kattintásra képgaléria nyílik!
A H270-es alaplapok szerényebb felszereltséggel bírnak, de így is nagyon sok extrát kínálnak, hiszen van rajtuk USB 3.1 Gen2 Type-A/C port, sőt, esetenként WiFi+VT vezérlőt tartalmazó kártyával is rendelkeznek. Mini-ITX formátumú modell ebben a termékkategóriában is van. B250-es lapkakészlettel szerelt modellek
Fatal1ty-B250 Gaming K4 – Játék költséghatékonyan
A költséghatékony igáslónak szánt B250-es lapkakészlet köré ötféle ASRock alaplap épül, amelyek a lehetőségekhez mérten gazdag felszereltséggel bírnak. A RAID támogatást itt el kell felejteni, de az M.2-es slotokról, valamint az USB 3.1 Gen2 Type-A/C portokról a belépőszinten sem feltétlenül kell lemondani.
5 darab B250-es ASRock alaplap. A kép nagyítható!
A B250-es ASRock mezőny. Kattintásra képgaléria nyílik!
Az ASRock egyelőre nem kínál Q270-es lapkakészlettel rendelkező alaplapot, de ez átlagfelhasználói szemmel nézve nem is akkora probléma, hisz ezen a térfélen úgysem lenne nagy kereslet a termék iránt.
A Gigabyte termékei
Z270-es lapkakészlettel szerelt modellek
GA-Z170X-Gaming 9 – Mindenben csúcs.
A Gigabyte nem kevesebb, mint 18 féle Z270-es alaplapot húzott elő a kalapból. Ezek között felsőkategóriás (Z170X) modellek éppúgy vannak, mint kevesebb extrával megtömött, olcsóbb modellek. És szerencsére a WiFi vezérlővel ellátott Mini-ITX alaplapról sem kell lemondani, hisz ilyesmi is lapul a termékpalettán.
18 darab Z270-es Gigabyte alaplap. A kép nagyítható!
A Z270-es Gigabyte kínálat. Kattintásra képgaléria nyílik!
A csúcsot a Z170X Gaming 9 képviseli, amely extrém RGB LED alapú világítása mellett kiváló felszereltséggel is rendelkezik. Ez az alaplap tökéletesen alkalmas Multi-GPU rendszer építésére, de adattárolókból is rengeteget aggathatunk rá – elég csak rápillantani a lenti táblázatra.
GA-Z270N-WiFi – Sok-sok extra kis helyen is elfér.
Az audió vezérlő képességeit műveleti erősítőkkel turbózták fel, de a szélsebes kommunikációról sem kell lemondani, hála a két darab Killer E2500-as GbE vezérlőnek, illetve a Killer Wireless-AC 1535-ös WiFi/BT kártyának. Ezeken felül még Thunderbolt vezérlőt is kapunk, ami az USB-C port mellett egy USB-A portot is kiszolgál, természetesen USB 3.1 Gen2 sávszélességgel. Az új alaplap tuningra is remek választás lehet, viszont méret terén már kihívás elé állíthatja az átlagos számítógépházakat, ugyanis E-ATX formátumban érkezik. A kínálat többi képviselője a táblázatban lapul. H270-es lapkakészlettel szerelt modellek
GA-H270-Gaming 3 – Költséghatékony játékfelelős.
A H270-es Gigabyte alaplapok között már csak hatféle tagot találunk, de a kínálat így is izgalmas. A költséghatékony gamer PC-t építő felhasználók a GA-270H-Gaming 3 modellt vegyék szemügyre, amely tartalmaz mindent, amire csak szükség lehet.
6 darab H270-es Gigabyte alaplap. A kép nagyítható!
H270-esek Gigabyte-módra. Kattintásra képgaléria nyílik!
A táblázat másik végén egy apró, de minden extrával telepakolt versenyzőt láthatunk, ami Mini-ITX formátum köré épül, tartalmaz WiFi/BT vezérlőt, de ezzel együtt két darab GbE port, M.2-es foglalat, valamint USB-C port is van rajta, igaz, utóbbi csak USB 3.0-s, azaz USB 3.1 Gen1-es. Az apróság házimozi PC-nek így is jó lehet, de akár ütőképes házi NAS-t is faraghatunk belőle – bár, utóbbira talán egy picit drága választás lesz. B250-es lapkakészlettel szerelt modellek
GA-Gaming B8 – Egy B250-es lap is lehet jól felszerelt.
A sort ezúttal is a B250-es alaplapok zárják, amelyekből most nyolc közül lehet választani. A legjobb felszereltséggel a GA-Gaming B8 rendelkezik, hiszen rengeteg bővítőhely van rajta, jobb minőségű audió vezérlőt kapott, mint a többiek, valamint az USB 3.1 Gen2 Type-A/C portok sem hiányoznak róla.
8 darab B250-es Gigabyte alaplap. A kép nagyítható!
A B250-es Gigabyte alaplapok. Kattintásra képgaléria nyílik!
Ebben a felhozatalban WiFi/BT vezérlővel ellátott alaplapok sajnos már nincsenek, viszont a költséghatékonyság ellenére is dupla UEFI Firmware-rel érkezik szinte mindegyik modell – kivéve a GA-B250M-D2V-t.
Az MSI termékei
Z270-es lapkakészlettel szerelt modellek Az MSI 14 féle Z270-es alaplappal rukkolt elő. Ezek között sajnos nincsenek Thunderbolt 3 vezérlővel ellátott példányok, valamint Mini-ITX formátumú alaplapot sem érdemes keresni a táblázatban.
Xpower Gaming Titanium – Se játék, se tuning esetén nem mond csütörtököt.
A csúcsot ebben az esetben az XPower Gaming Titanium képviseli, ami remek felszereltségével, kiváló tuning képességeivel és színpompás RGB LED alapú világításával próbálja meghódítani a gamerek és tuningosok szívét. A másik érdekes alaplap az ugyancsak remek felszereltséggel rendelkező Gaming M7-es modell, amely nem egy, hanem rögtön két audió vezérlőt is kapott a még lebilincselőbb hangzás érdekében.
14 darab Z270-es MSI alaplap. A kép nagyítható!
A Z270-es MSI felhozatal. Kattintásra képgaléria nyílik!
Az MSI-nél a jelek szerint a WiFi/BT funkció nem egy sláger, hiszen ilyesmi csak egyetlen Z270-es alaplapok foglal helyet, legalábbis egyelőre. Az RGB LED alapú világítás annál népszerűbb, mint ahogy az M.2-es slotok, illetve az USB 3.1 Gen2 Type-A/C portok is. H270-es lapkakészlettel szerelt modellek
H270I-Gaming Pro AC – Mini-ITX alaplap komromisszumos felszereltséggel.
H270-es alaplapok frontján már nagyobb a pezsgés, már ami a Mini-ITX formátumú megoldásokat illeti. Ilyen termék a H270I Gaming Pro AC modell, ami WiFi/BT vezérlővel érkezik, viszont az USB 3.1 Gen2 támogatást sajnos lespórolták róla és GbE/HD Audió fronton sem olyan vonzó, mint a konkurensek megoldásai – de legalább van.
6 darab H270-es MSI alaplap. A kép nagyítható!
A H270-es MSI termékpaletta. Kattintásra képgaléria nyílik!
B250-es lapkakészlettel szerelt modellek
B250-Gaming M3 és B250I-Gaming Pro AC – Felszereltségben ők a legjobbak
Az MSI B250-es kínálata meglehetősen népes, hiszen nem kevesebb, mint 9 féle alaplapból áll. Ezek közül a B250 Gaming M3 és a B250 Krait Gaming foglal helyet az élen – előbbi a HD Audio és GbE vezérlőjével, utóbbi pedig a több bővítőhellyel emelkedik ki a sorból. Szerencsére Mini-ITX alaplap ebben a felhozatalban is van, ráadásul igen jó felszereltséggel – de sajnos USB 3.1 Gen2 portok nélkül.
9 darab B250-es MSI alaplap. A kép nagyítható!
A B250-es MSI alaplapcsalád. Kattintásra képgaléria nyílik!
A fenti deszkák közül érdemes még kiemelni a B250M Gaming Pro modellt is, amihez a gyártó egy DS B1 Gaming sorozatú egeret is mellékel, igaz, ez az egér nem minden régióban lesz tartozék, de attól még kedves a gesztus. Zárszó Nos, ezzel lefedtük a teljes alaplap kínálatot, legalábbis a mostanit. Reményeink szerint tudtunk segíteni a választásban azzal, hogy könnyebben összehasonlíthatóvá tettük a gigászi kínálatot.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. J.o.k.e.r
2017.01.13. 10:24
Ha az átnézések ellenére is maradt volna hiba a táblázatokban, privát üzenet formájában szívesen várom a visszajelzéseket – és előre is köszönöm őket!
Most pedig átnézem ismét az egészet, hátha elsiklottam valami felett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Str33twise
2017.01.13. 11:29
Könnyen áttekinthető. Szeretem... ^^,

Örök hála, és ezer köszönet az infókért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. katt777
2017.01.13. 14:18
Akkor jegyezzük meg azt a nagyon FONTOS TÉNYt, hogy az összes lqrt új alaplap közül egy sem rendelkezik Thunderbolt porttal 2017-ben!!! (Elég itt rátenni a szűrőt.) Szóval értelmes vásárló máris nem vesz ilyet. AMD-nek nagy lehetőség, mert tudtommal a Ryzenes lapokon alapból lesz, de 170-eseken is van.
Aztán soknál nincs alaplapi DP (pedig én most pont azt használok IGP-ről 60Hz-es képfrissítéshez 4k monitoron egy ósdi Z87-tel), vagy éppen 5.1 audió kimenet (és digitális sem), ami szintén van a Z87-esemen is, wifivel, PS/2 portokat bezzeg nyomatják (ja, az nincs Z87-esemen, mert már 4 éve is elavult volt), de PCI-foglalatosak is akadnak, szintén 2017-ben. A Tb sajna hiányzik a Z87-ről, de egyelőre nincs mire és miért váltani.
A hiányosságokat lehetne még sorolni, de nem érdemes, ránézésre az összes lapot az alaktrész raktárak kiürítése végett tervezték, hogy majd úgyis mindenki lecseréli, ha több lesz a Tb eszköz. Hát, aki megveszi, meg is érdemli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. J.o.k.e.r katt7...
2017.01.13. 14:32
Egyik sem? A Z270-es ASUS, ASRock és Gigabyte alaplapok között több is van, ami rendelkezik Thunderbolt 3-as vezérlővel. Az ASRock Z270 SuperCarrieren rögtön két Thunderbolt 3-as port is van.

Elég csak rápillantani a táblázatokra. Az viszont tény, hogy a Thunderbolt 3 nem éppen az olcsóbb alaplapokat veszi célba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. TheRealTsL katt7...
2017.01.13. 14:37
Nyilván azzal is tisztában vagy, hogy a Thunderbolt intel fejlesztés, külön hardverelemeket kellene licencelni az AMD lapokon ugyanúgy (pláne). Nyilván alap lesz majd, persze.
A PS/2 elavultságára pedig ki se térjünk inkább...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. tibaimp katt7...
2017.01.13. 18:15
Amd lapon nem hiszem hogy lesz Thunderbolt port, mivel Intel fejlesztés, és bolond lenne adni licenszet, vagy ha ad, akkor marha drága lesz!
Ahogy TheRealTsL kolléga is írta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. cheatergs
2017.01.13. 21:59
Nekem most már tényleg átláthatatlanok a portok. Melyik USB mikor milyen aljzattal 3.1 v Gen2, mikor néz ki Type-C-nek, miközben 1xre Thunderbolt is. Nem beszélve az M.2-ről, ami inkább már M3, de nem is mind1, h PCIe v SATA, meg nem árt, ha közben NVMe. Ezalatt végig sasolni kell a méreteket is, meg egyáltalán remélni, h az UEFI hajlandó kezelni.

Mi a franc ez a mesterséges bonyolítás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror
2017.01.14. 00:43
A Gigabyte-nál az Aorus olyan szinten különálló termékvonal, hogy a Gigabyte nevet már csak a sarokban, kisbetűvel? Meg külön weboldala is van, a Giga oldalán semmi. Értem én, hogy újabban ez a divat (l. a Kingston esete a HyperX-szel például), de ilyen szinten ismeretlen névvel nekiugrani a piacnak elég bátor...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jzsgbr
2017.01.14. 04:54
Abszolut szakmaiatlan hsz: hogy neznek ki ezek a szerencsetlen alaplapok? Kb mintha egy stimulansoktol felajzott disco gomb, durvan meghagta volna Palpatine, szuper csillagrombolojat. Jajj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. thestock
2017.01.14. 07:27
A Q270-es alaplap jónak tűnik, csak a brand gépeknél lesz megtalálható?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jocek
2017.01.14. 08:53
Lehet hogy öregszem de a gigabyte mi az úristent művel ezekkel az alaplapokkal? Ezek közül az MSI gaming titanium meg az Asus maximus / strix sorozat néz ki jól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. rottenbull
2017.01.14. 10:31
Remelem a kovetkezo foglalat valtasra rendbe teszik a vilagitast. A jelenlegi szinvonal nem uti meg a mercet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Vizion
2017.01.14. 11:39
ITX ezekből alig van... ehh. Sokunknak elég lenne a kevéske mindenből, kicsiben. A csicsavilágítós látványos bordás gémer dolgok nem izgatnak. Főleg úgy, h a dzsunkalakók még Asus deszkáknál is rövid és keskeny GAP-ot raktak a VRM-re korábban. Ha meg nem ér hozzá a VRM-hez, vagy félig fedi, akkor bele lehet kaksizni a félkilós dizájnbordába... Szal. egyszerűbb legyen és jó. Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. asdsa Vizio...
2017.01.14. 12:20
Nem akarlak hülyének nézni, lehet félreértettelek, de a VRM-eknél nem a kis kockákat hűtik, hanem a mögöttük lévő mosfet chipeket.

Az én lapomon még csak ilyen gaggyer hűtést raktak, mégsem panaszkodik:
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tigerboy
2017.01.14. 15:19
Eddig Gigabyte párti voltam de ez az Asrock Supercarrier ez valami csoda. KELL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. asdsa katt7...
2017.01.14. 17:35
Személy szerint nálam az a szűrés első lépése alaplapoknál, hogy van-e rajta 7.1-es hangkártya.
Úgyis hatalmas a választék, ez pedig tökéletes jelzés arra, hogy ha ezen spórolt a gyártó, akkor máson is fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Balika911 jocek
2017.01.14. 17:48
Nem tudom, hogy öregszel-e, de egyetértek veled. :) Nekem egyébként az MSI Z270 SLI Plus tetszik, valószínű ilyenem is lesz najd. Az iPonnak köszönöm az összeállítást, nem semmi munka lehetett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Balika911 katt7...
2017.01.14. 18:42
Azért ez erős lett. Szerintem az értelmes vásárló inkább megnézi mire van szüksége (Thunderboltra például a legtöbbnek borítékolom, hogy nincs), és aszerint dönt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. reklamszem...
2017.01.15. 01:27
“Kazilejáccós” asus vs “Izmos-vércse” giga... nagy bajban lennék ha most kéne lapot vennem :D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Vizion asdsa
2017.01.15. 22:46
igen, az a VRM része, arról beszélek, melyik szót nem érted? Vagy nálad min van a gap pad? Ezek nagy részén nincs borda, ez aggaszt, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. B_Real jzsgb...
2017.01.16. 00:37
Nem tudtad? Ilyenek a gémer termékek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. katt777
2017.01.16. 12:29
Nincsen ThB port! Legalább arra vennétek a fáradságot, hogy itt iPonon 270-es chipesetek kiválasztása után ráhúzzátok a szűrőt! De meg lehet nézni az összes gyártó összes 270-es lapjának speckóját, még ha macerásabb is, mint vaktában "eszet" osztani. Én még egyet sem találtam ThB-tal, miközben 170-esek között akad. De linkeljetek be 1-et a Ph- választékból.
Attól, hogy a Type-C port ugyanúgy néz ki, még nem lesz ThB! Az Prohardver színvonal.

Balika: Tényleg, most állnak rá a telefongyártók a ThB töltésre és adatátvitelre, egy rakás interface azon keresztül működik, az ilyen eszközök gyorsabbak is, kinek is lehet rá szüksége?

TheRealTsL
És? Ha fizetik a licencdíjat, lesz, Intel 270 lapokon meg nincs. Majd ha megvették ezeket, jönnek a rev.2-esek.
45-90e-s 270 deszkák árából milyen licencre nem telik???
Megsúgom: AM4 lapok még SLI támogatással is lesznek (vannak).
PS/2-t tényleg hagyjuk, évek óta nem láttam senkit, aki használná. Csak fölöslegesen foglalja a sávot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thestock katt7...
2017.01.16. 15:38
Kicsit maradinak érzem magam,mert az egyre jobban elterjedő thunderbolt világában én még nem találkoztam ilyen csatlakozóval,de még olyannal sem aki hiányolta volna.
Ha egy önérzetes inteles lennék akkor most rávágnám zsigerből hogy "akkó' vegyé' ÁEMDÉT!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nemlehet katt7...
2017.01.17. 10:23
Sose lesz elterjedt a Tb több okból sem.
Egyrészt drága maga a vezérlő és a licence is. Emlékeim szerint egy USB licence és vezérlő 1-5 dollár körül van, a TB ennek többszöröse. Amikor nagy mennyiségekről beszélünk dollármilliókat jelenthet egy ilyen árkülönbözet.
Ezen kívül az Intel elég következetlenül válogat, hogy kinek ad licence-t és az egész folyamat meglehetősen lassú (legalábbis 2014-2016 elejéig így volt).
Az új 3.1-es USB-vel egy csomó előnyét elvesztette a Tb tehát annyival nem jobb mint amennyivel többe kerül.
Továbbá a drága vezérlő miatt elég kevés és drága termék jött csak ami támogatja így eleve túl nagy igény sincs rá. Így, hogy az Apple sem igazán erőlteti szerintem elég hamar el fog tűnni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Balika911 katt7...
2017.01.17. 22:47
A telefongyártók inkább a vezeték nélküli töltésre állnak rá, az a "rakás interfész" meg gondolom ez lenne:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Thunderbolt-compatible_devices

Egy Apple gépnél biztos tök jó dolog, de ezeknél az alaplapoknál még mindig nem érzem át a Thunderbolt miatti nagy tragédiát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Whysper
2017.01.18. 11:27
Azért az AMD Thunderbolt nincs túl messze a Thudnerbolttól:

"Megérkezett az AMD és az Intel izgatottan várt külső GPU szabványa, már csak a notebookgyártóktól függ, mikor dobják piacra első GPU-dokkolóikat, illetve az azokat támogató noteszgépeket. Izgalmas jövő vár a játékosokra - de hol marad az Nvidia?
Nem kellett sokáig várni az AMD múlt héten pedzegetett külső GPU szabványára: a vállalat XConnect név alatt, legutóbbi driverfrissítésében már be is vezette ultrabookokat a játékos hardverek közé emelő technológia (eGFX) támogatását. Ahogy az sejthető volt, a Radeon 16.3-as driverben jelen lévő XConnect szoftver az Intel-féle Thunderbolt 3-ra támaszkodik a külső grafikus egységek csatlakoztatásához. Ez nem csak azt jelenti, hogy a korábbi, hasonló próbálkozások ormótlan, egyedi dokkolóaljzatait egy egyszerű, USB-C csatlakozós kábel váltja le, hanem azt is, hogy az AMD-nek sikerült együttműködésre lépnie a Thunderbolt 3-hoz szükséges Alpine Ridge vezérlőket adó Intellel is."[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. yany
2017.01.24. 13:40
Ha a keresőbe beírom a "z270" kifejezést, ezt a cikket miért nem dobja ki?

ps.: szeretem, hogy az iPonon renszeresen sikerül felfedeznem valódi, cikkre áldozott szerkesztői fáradságot egy-egy hír olvasása közben. Nem csak egy külföldi site hírét közlitek tükörfordításban. Thx érte!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!