iPon Cikkek

Aliens vs. Predator: A feltámadás

Dátum | 2010. 02. 21.
Szerző | Chocho
Csoport | JÁTÉK

Ha két, egymástól elvileg eltérő történetet és világot ötvözünk, nagyon kevés alkalommal kapunk kielégítő eredményt. Éppen ezért volt meglepő, hogy a Predator 2 című filmben csak megszellőztetett alienes kapcsolatot később kiterjesztő könyvek és képregények ekkora népszerűségre tettek szert. Pedig ma már ott tartunk, hogy az Alien-világ nem teljes a ragadozók jelenléte és beavatkozása nélkül, sőt, az Alien 4: Feltámad a Halál óta csak két igen gyenge Aliens versus Predator moziban láthattuk viszont kedvenc idegenjeinket. Szerencsére a filmekkel ellentétben a témában készült játékok legtöbbje jó lett, így külön öröm volt számunkra, hogy az első AvP FPS-eket is készítő Rebellion egy újgenerációs remake fejlesztésébe kezdett. Most megjelent a játék, és mindenki tűkön ülve várta, hogy kipróbálhassa, ám a külföldi kollégák értékelései meglehetősen negatív felhangot adtak a premiernek (volt ahol 5 pontot osztottak rá a 10-ből).

Azért ez a modell nem semmi...
Holott az igazság az, hogy az AvP egyáltalán nem lett rossz, sőt, még azt is meg merem kockáztatni, hogy egy jó játékot rittyentett össze a tavaly igen rossz teljesítményt nyújtó Rebellion (Shellshock 2 című fertelmükről és Rogue Warriornak nevezett szégyenfoltjukról mi is megemlékeztünk). Persze az, hogy mit értünk "jó" alatt, relatív, és ez az AvP esetében fokozottan igaz körülmény. A játék ugyanis ahelyett, hogy minél több újdonsággal igyekezne elkényeztetni, inkább baráti nosztalgiára invitál, olyan köntösbe bújtatva, ami méltó a 2010-es esztendő eddigi felhozatalához.

Ha ilyen árnyat látunk, kezdhetünk imádkozni
A sztori szerint harminc év telt el A bolygó neve: Halál eseményei óta, és egy eddig még nem látott bolygón járunk, ahol a megalomán Weyland-Yutani társaság régi, idegen eredetű romokra bukkant. A cég igazgatója, Mr. Weyland megszállottan igyekszik fegyvert faragni az idegenekből, amiket azóta xenomorphoknak neveznek, ám hogy ez ne akadályozza a feltárásokat, a lényekkel foglalkozó laboratóriumot a leletek mellé telepítteti. Ahogy az persze lenni szokott, az alienek nem tűrik sokáig a kísérleti patkányok szerepét, és kitörnek az intézményből, nyitott temetővé változtatva azt. Az egyetlen megoldást egy tengerészgyalogos-alakulat jelenti, akiket "bogárvadászatra" invitálnak a planétára, s persze a játékos által megszemélyesített (emberi) karakter is ezzel a branccsal jut a helyszínre. Afroamerikai hősünknek se neve, se hangja, és a többiek is csak Rookienak (kezdőnek) nevezik, ami azért is vicces, mert a mi kis zöldfülűnk marad életben egyedül ott, ahol a sok, tapasztalt vén róka egy órán belül fűbe harap.

A tengerészgyalogos

Az Aliens versus Predator persze csakúgy, ahogy elődei, három különböző kampányon át meséli el a sztorit, és mindegyik küldetéssorozatot más-más fajjal kell teljesítenünk. Először érdemes az emberek misszióit megcsinálni, mert velük klasszikus FPS-játékmenet vár minket, és rajtuk keresztül könnyebben szokunk hozzá a játék világához. A történet egyébként küldetésenként megszakad, lehetőséget nyújtva rá, hogy másik fajjal is játszhassunk, és ez jó, hisz ha valaki ráun az épp irányított karakterre, ezáltal megszakíthatja a monotonitást.

Tequila, egyetlen társunk igen rossz bőrben van
Ha már a tengerészgyalogosokkal kezdünk, nézzük meg ezt a kampányt egy kicsit közelebbről. Mivel hősünk az emberi faj szülötte, sok különlegeset nem szabad várni tőle. Lassan mozog, futni is csak keveset bír a nehéz felszerelése miatt, és sérülékeny is, hisz nem elég, hogy az alienek karmai könnyen áthatolnak a páncélján, de a lények savas vére sincs túl jó hatással az egészségi állapotára. A régebbi AvP-kben az emberekkel menni mindig kihívás volt, mert nem csak hogy nehéz pályákat készítettek a tervezők, de félelmetes is volt állandóan kiszolgáltatottnak lenni. Csak osontunk a sötét folyosókon és imádkoztunk, hogy ha megszólal a radar pittyegő hangja, legyen elég bátorságunk megfordulni és szembenézni a Halállal. Hasonlóan ijesztő kivitelezést vártam az idei AvP-től is, de vagy én "nőttem fel", vagy a designerek tűztek ki más célokat a fejlesztés alatt, mert rettegés helyett sima lövöldözős játékmenetet és rengeteg akciót kaptam. Ugyan az első pályán még érezhető volt a klasszikus Aliens-hangulat, a későbbi terepeken (templom, dzsungel) megkopott, és ahelyett, hogy féltem volna, amolyan őrült élvezettel daráltam a savat köpködő és spriccelő, falmászó alieneket.

Az ilyen nagy laborokban sosem mennek jól a dolgok
Igen, csak őket, mert a tengerészgyalogos kampányában csak egyetlen predator kapott szerepet. Őt is bossharc formájában gyűrjük le, és ez csalódás, hisz a játék címe mégiscsak többféle ellenséget sugallt, az előzetes képekről már nem is beszélve. Ez talán kissé spoiler-szagúnak hathat elsőre, de muszájnak éreztem leírni, mert így érezhető, milyen kiábrándító is emiatt az emberi kampány. A többi főellenség sem valami nagy szám, bár legalább látványosak és hangulatosak, ami még így is elviszi a hátán a velük való viaskodást. A fegyverek, melyeket bevethetünk a lények ellen, a James Cameron által jegyzett A bolygó neve: Halálból lehetnek ismerősek, és e téren a játék tényleg nagyon kitesz magáért. Impulzusfegyver, shotgun... és persze az elmaradhatatlan lángszóró, amit mindenki imádni fog, főleg, hogy ezúttal lőszer is lesz hozzá elég.

Elidegenedés

Ha ráuntunk az emberi kampányra, vagy csak szimplán kivégeztük, akkor jöhet az alien, ami egy sztoriban jóval gyengébb küldetéssorozatot jelent. Itt viszont nem is a történet az, ami vonzó, hanem maga az idegen. A xenomorphokkal játszva saját testünk válik fegyverré, amit hihetetlen élmény bevetni. Felmászhatunk a falakra és a plafonra, szétverhetjük az elérhető fényforrásokat, és csendben kúszva cserkészhetjük be áldozatainkat, akiket egyetlen gomb lenyomásával iktathatunk ki, szép csendben, agydarabkásan. Persze mindennek megvan az ára, az alien például közelharcban igen gyenge, így érdemes sokszor inkább kivárni a megfelelő pillanatot, mintsem eszetlenül rárontani egy-egy ellenfélre.

Ez biztos fájt
Az idegen kampánya egyébként élvezetes és jó, az irányítással pedig nincs komoly baj. Való igaz, hogy a középső egérgombbal való machináció kissé szokatlan, de azért ez mégsem olyan vészes, hogy ne tennénk túl magunkat rajta az első órában. Ráadásul most felnőtt szörnyeteggel kezdünk, így az AvP 2 kissé frusztráló ember- és emlősvadászata sem lassít a dolgokon. Eddig tehát az örömmámor, de egy baj azért van a játék ezen részével: rövid. Méghozzá nagyon, és ez úgy összességében elmondható az AvP-ről. 6-8 óra alatt ki lehet pörgetni az egészet, és ennek az időnek úgy a felét a tengerészgyalogos viszi el.

Habár ez se lehetett sokkal jobb
Persze az alien mellett a predatort is kipróbálhatjuk, és mivel a ragadozó a játék legerősebb karaktere, joggal tehető fel a kérdés, hogy akkor hol marad a kihívás? Nos, szerencsére a projekt felett ügyes pályatervezők dolgoztak, és emiatt mindig lesznek olyan részek, ahol különösen óvatosan kell vadásznunk. A predator egyébként mindent tud, amit a moziban vagy a tévében már láttunk tőle. Láthatatlanná válhat, óriási erejű plazmalövedékkel semmisítheti meg prédáját, sőt, hatalmas ugrásokkal nincs az a magaslat, ahová ne juthatna fel. Ezen képességeinek köszönhetően a legtaktikusabb játékmenetet igényli, és egyedül a lőszerellátásban marad el az emberi katonáktól. Ha már fajunknál tartunk, a ragadozónak igazából csak tőlünk van félnivalója, mert az idegeneket egy-egy jól irányzott pofonnal jobblétre tudja szenderíteni. A tengerészgyalogosok viszont okosabbak a xenomorphoknál, így velük hasonló mód kell elbánni, ahogy azt az idegeneknél már kipróbálhattuk. Mivel a predator ki tud sugározni emberi hangokat, elég egy gyanútlan flótásnak csapdát állítani valami rejtett, zegzugos helyen, és így, egyenként még a legkeményebb alakulatokat is fel lehet morzsolni.

Vérszag

Az utolsó pont, amiről illik megemlékezni, a design, hisz a játék nem mutat fel semmi különösebb újdonságot, így ha ez a rész sem emelkedik ki az átlagból, akkor már érthető a sok kiábrándult rajongó. Pedig a helyzet az, hogy az AvP e téren a maximumot nyújtja. A pályák, bár lineárisak, szépek és stílusosak, a változatosságról pedig a többféle helyszín egyidejű alkalmazása gondoskodik. Az első küldetések tökéletesen idézik A bolygó neve: Halál legjobb pillanatait, az esőerdős szinteken pedig csak úgy harapjuk a párát és a hátunkon érezzük, hogy valaki figyel bennünket. Olyannyira megragadóak ezek a látszólag apró dolgok, hogy még a ragadozók mellőzését is le tudjuk nyelni. A sztori egyébként értelemszerűen nem a legerősebb része a játéknak, de meglepő módon az is emészthető, sőt, a végén nem egy nagy WTF pillanatot jegyezhetünk fel. Az atmoszféra tehát jelesre vizsgázik, és talán épp ezért lehet olyan könnyen megszeretni az Aliens versus Predatort.

Aha... szóval az aliennek a szájában vannak a szemei is...
Technológiai oldalról nézve a dolgokat sem igen van okunk panaszkodni. A Rebellion saját fejlesztésű grafikus motorja remekül teremt hangulatot, és minden szempontból megállja a helyét a piacon. Az árnyékok és a különféle shaderek nagyon szépek, s bár néhány textúra felbontása lehetne magasabb is, a megfelelő vas mellett (DX11) így is túlteljesítenek az elvárásokon. A tesztgépen ezt most nem tudtam kipróbálni (Athlon II X2@3,4GHz, HD3870, 6 giga ram), de fogunk még a témával foglalkozni (ha máshol nem, hát a VGA tesztekbe bekerül). Mindazonáltal a fent említett konfigon a program DX9 módban maximumra húzott látványvilággal csak úgy repesztett 720p-ben, 60 fps-sel. Ilyet is ritkán látunk. Szerencsére nem csak a grafika, hanem a hangok és a zene is a toppon vannak, úgyhogy kijelenthető, hogy az AvP tálalása pazar. Mindezen fejlettségre pedig szükség is van, mert azon túl, hogy a játék jól néz ki, minden eddigi FPS-nél véresebbre sikeredett. Mikor a predator a tengerészgyalogos fejét gerincestül tépi ki a testéből, s a szerencsétlennek még forognak a szemei, miközben csorgatja ki testnedveit... nos, az durva, pláne ilyen színvonal mellett. (A képek nem adják vissza azt a szintet, amit a játék mozgásban produkál).

A hangok és a zene nagyon pazarok, főként előbbi borzolja majd a kedélyeket. Az idegen sziszegése, a predator kattogása és az impulzusfegyver darálása mind-mind ismerős lesz a filmekből, sőt, a fejlesztők még az olyan apróságokra is odafigyeltek, mint a ragadozó képváltásának halk pattanása. Az, hogy Mr. Weyland hangja nem más, mint Lance Henriksen, külön öröm, és csak azt sajnáltam, hogy a tengerészgyalogosok sokszor ismételték el ugyanazon mondataikat.

Kár a többjátékos módról már nem lehetünk ilyen jó véleménnyel. Ugyan a három faj összecsapása szórakoztató, a játék még nagyon kiegyensúlyozatlan, így az emberek eleve hátrányban vannak az idegenekkel és a ragadozókkal szemben, míg utóbbi kettő egymással sincs összhangba hozva, és a predatorral nyomuló játékosoknak semmibe sem kerül a fraglista élére jutni. Ugyan megpróbált a Rebellion e téren is felzárkózni, és most már tapasztalati pontokat gyűjthetünk a meccseken, az ezekért járó új skinek nem valami változatosak, így a jutalom nincs egyensúlyban a belefeccölt játékidővel.

A ragadozót csak a prédája érdekli
Az AvP nem lett tökéletes játék, és több olyan pontja van, amiken nem ártott volna finomítani (multiplayer, hossz), de így is fogyasztható, sőt, a téma iránt rajongó játékosoknak akár kötelező vételnek is nyilváníthatjuk. Érthető persze, hogy a nosztalgikus játékmenet (linearitás, kulcskeresés) sokaknak nem olyan lebilincselő, mint egyes modern csoda-FPS-ek, de ha valaki meglátja a szándékosságot a stílus mögött, észreveszi, hogy a Rebellion direkt csinálta, amit csinált.


Platformok: PC, PS3, Xbox 360
Tesztelt platform: PC

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

74. jadam92
2010.02.21. 18:04
rövid de jó cikk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. foszlock
2010.02.21. 18:06
Az utolsó előtti kép kommentje tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. tibi27
2010.02.21. 18:07
Most hoztam ebbe a pillanatba haza 576-ból,felrakom,azt majd írok hogy milyen,amúgy azt olvastam más oldalakon hogy dx10 és dx11 alatt szaggat mint állat 1280-nál nagyobb felbontáson,még high-end pc-n is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. zsigaviper
2010.02.21. 18:13
csatlakozok az előttem szólóhoz

konfigom: phenom II x2 550 @3.5 2GB ram HD4730
és a játék csak 1024ben közepes beállítások mellett hajlandó futni akadás nélkül és azt is csak dx9ben
szóval vmi tényleg nem stimmel
remélem mihamarabb lesz elérhető javítás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. Greathoof
2010.02.21. 18:22
Első oldalon elírás:
"fertelmükről és Rouge Warriornak nevezett "
Rogue Warrior, nem Rouge warrior.

Utolsó oldalon elírás:
"de a fogunk még a témával foglalkozni"
Első a nem kell oda szerintem...

Amúgy, én AvP2-vel játszottam anno, az jó volt.... de eddigi videók alapján azt hittem a 3 nem lett olyan jó, viszont a cikk alapján nem lehet olyan rossz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. THE
2010.02.21. 18:27
945 X4 PhenomII 4 gb ram, 4870-el 1650-es felbontásban akadásmentes 8x élsimitással. dx 10-ben.
Persze csak a demo, lehet, hogy a teljesben máskép van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. tibi27 THE
2010.02.21. 18:38
a demo az ment nekem is fullon,de csak dx 9-be,mert nem volt engedélyezve a dx10 és 11-es mód.Még 3,5 perc azt kiderül hogy megy a teljesverziós játék...de izgi már csak 34 mp...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. Chocho
2010.02.21. 18:39
Greathoof: Köszönöm az észrevételeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. alli1990
2010.02.21. 19:06
szerintem unalmas és a grafika is csak közepes 2010-ben jobb is lehetne szerintem(igaz dx9-ben játszottam) és a kamerabeállitások is gyengék pl: amikor a predatorral csépeljük az ellenséget nem látni semmit annyira kapkodja a kamerát (nálam ez zavaró volt lehet másnál nem az). igaz én nem vagyok avp game fun
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. drherbyke
2010.02.21. 19:07
Még , hogy nem tűnik rossznak.
Hozza azAVP fílinget.
Én végigjátszottam az AVP összes 42 single player küldetését és ez megváltás volt.
MInden hónapban kijöhetne egy ilyen játék.
2 napja vettem meg és imádom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. THE
2010.02.21. 19:08
945 X4 PhenomII 4 gb ram, 4870-el 1650-es felbontásban akadásmentes 8x élsimitással. dx 10-ben.
Persze csak a demo, lehet, hogy a teljesben máskép van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. drherbyke
2010.02.21. 19:11
NEkem a gamer laptopomon 1024x768 hihg, akadásmentes a játék, pedig nem mai vas,c2d 2,6Ghz, és az nvidia 8600mgt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. Castiel
2010.02.21. 19:20
először is..

THE:
a demo csak a dx9-et engedélyezte úgyhogy biztos hogy nem játszottál te dx10-ben!


másodszor, az én konfigomon, dx10-ben 1680*1050, akadásmentes fix 60fps!

ezen kívül elég hangulatos a játék, de tényleg rövid, igaz hogy ott a mulitplayer mod, de azt meg hamar meg lehet unni..


összességében végre egy jó cikk, nem kellett volna a többieknek így lehúzni, de ettől függetlenül a beharangozott képek meg videók által sokkal többet vártam tőle!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Hulky Boy
2010.02.21. 19:22
Castiel mi a te configod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Castiel Hulky...
2010.02.21. 19:23
oda van írva az aláírásomba

csak 1centit vidd lejjebb a szemed
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Hulky Boy
2010.02.21. 19:25
Bocs de én nem látom az "aláírásod"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Castiel Hulky...
2010.02.21. 19:28
akkor nézd meg ezt a képet:
egyébként:
GIGABYTE GA-EP45-UD3P @ CPU:RAM = 1:1
INTEL Core2 Quad Q9550 @ 3.8 GHz ( 8x 475 FSB, 1.344V - Load-Line Calibration: Enabled- ) CM Hyper Z600 + Coolink SWiF2-2120P PWM
OCZ Platinum 4GB DDR2 1066MHz 2*2GB KIT @ 950 MHz ( 5-5-5-15 @ 2.1V )
Gainward N275 GTX 896MB @ 666/1189/1459
Samsung HD642JJ @ 640GB
Corsair PSU-620HX
Aero cool S9 Pro
Samsung T220 @ 1680*1050
Windows 7 @ 64bit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Hulky Boy
2010.02.21. 19:29
Bocs én az ipon főoldalán néztem : )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Castiel Hulky...
2010.02.21. 19:31
na igen..
igazából ez most nem neked szól!

sztem nagy hülyeség hogy a fórum egyben van a termékek és hírek hsz-eivel, de ez csak az én véleményem.. mert pl amikor írtam egy termékhez valami a főoldalról, ott izéltek hogy most minek kellett új topicot nyitni? én meg csak hetek múlva tudtam meg hogy egyben van a 2.. azt még én kaptam a lebaszást..
bár azt is tudom hogy a moderátoroknak így sokkal könnyebb dolguk van..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Hulky Boy
2010.02.21. 19:31
Cserélünk?AMD 4600+ (mini OC 2.7 Ghz) 9600GT 3GB 800Mhz ram
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Castiel Hulky...
2010.02.21. 19:32
hol éri meg ez neked?
én azt a gépet ami neked van tuti nem cserélném el semmire!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. AnkerMarto...
2010.02.21. 19:40
DX10-ben mennyivel szebb mint DX9-ben ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Castiel Anker...
2010.02.21. 19:41
ha játszol a játékkal, akkor SEMMIVEL!
ha azt nézed hogy milyen szép, akkor VALAMIVEL!

viszont a dx11 már szemmel láthatóan szebb még ha nincs is bekapcsolva a tesszelláció!


remélem segítettem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. AnkerMarto...
2010.02.21. 20:05
DirectX 10.1-el semmire nem megyek ugye ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Hulky Boy
2010.02.21. 20:09
Csak vicceltem nem cserélem elrakom későbbre, már megélte a nyugdíjaztatást, csak még az év eleji munkanélküliségen (mármint nincs tető amit csinálni/javítani kéne) kell túljutnom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. foszlock
2010.02.21. 20:10
Phenom II x4 945@ 3GHz, 4 GB 1333MHz, HD 5770-en 1680*1050, maxon az elsimítás meg minden, dx11-ben és 10-ben is akadásmentes, szal eggyáltalán nem kell hozzá high-end PC
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Cobrusz
2010.02.21. 20:15
én 1-2napja toltam ki a gamet
grafika 2010ben sztem gyenge
játék nagyon rövid lett 1-2óra /faj
csak azt nem értem ha a játék ilyen rövid lett hogy lett több mint 15gb, még afilmek se hd akkor hogy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. tibi27 foszl...
2010.02.21. 20:19
Jesszus,ezt a játékot nem szabadott volna így kiadni,ráért volna addig amíg ki nem javítják,predatorral az első pálya végén olyan szinten szaggatott,a diavetítés semmi ehhez képest,3-5 mp-es kép megállások tömkelege,most kipróbálom a multit is hogy ott mi a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Castiel tibi2...
2010.02.21. 20:24
akkor valami nem stimmel nálad...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. tibi27 Casti...
2010.02.21. 20:30
gamestar.hu weboldal,nézd meg,a tegnapelötti délutáni 16:07-es hírt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. tomboy013
2010.02.21. 21:07
"Ráadásul most felnőtt szörnyeteggel kezdünk, így az AvP 2 kissé frusztráló ember- és emlősvadászata sem lassít a dolgokon"

Az AvP2 egyik legjobb része ez volt szerintem hogy nem nagy aliennel kezdtem hanem végig kellett "szenvedni" magam a felnőtté válás nehéz útján.( De szépen fogalmaztam ) Persze volt még pár rész ami ütött benne, de ezzel csak azt akartam mondani hogy nem rossz játék lett ez az AvP de azért az AvP 2 bőven jobb lett. És szerintem ezzel szinte minden rajongó hasonlóképpen van. Lett volna még mit csiszolni a játékon pl.: Mesterséges Intelligencia (az ember nem veszi észre hogy akivel az előbb társalgott egy fej hiányában van), multiplayer (ezen még biztos javítanak), a hangulat az emberrel is csak a játék elején van meg és nagyon rövid. A grafika nekem tetszik még így is hogy csak minimum grafikán tudok vele játszani. Akinek meg fullon se tetszik annak túl nagy igénye van vagy el van kényeztetve(vagy mindkettő), vagy lehet csak én vagyok túl történet orientált ember akit nem hat meg a grafika
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. twollah
2010.02.21. 21:12
Nekem nem tetszett a jatek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Castiel tibi2...
2010.02.21. 22:00
linket pls
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Nurba
2010.02.21. 22:01
Tesómnál láttam a gémet. Meglepő volt, hogy néha megakadt...vagyis swappelt rendesen. X2 7750 (ali 60-70%-on pögött), 8800GTS-512 (1280x1024, Very high, 8xAF) ez jól bírta volna, 2GB DDR2-800 RAM (ez viszont kevés volt, Windows XP mellett is!!!)....tálcára lerakva, alig akart betöltődni az asztal....szóval akinek nincs legalább 3-4GB memóriája, annak akadni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. tomboy013
2010.02.21. 22:34
Nekem HP pavilion dv5 1160eh laptopom van 2gb ddr2 rammal és 960 x 600-as felbontásnál high részletességgel a többi beállítás OFF és fut szépen(win7). Volt már hogy elkezdett akadozni, nyomtam egy alt+tabot visszaléptem és ment tovább jól. De ez is csak akkor fordult elő amikor nem volt a gép alatt a notebook hűtő és egy picikét felmelegedett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Szucseee
2010.02.21. 23:00
Az év legsz@rabb játéka! max 35% azért mert AVP. Tudjátok mire hasonlít ez a játék? Amikor odakapcsolsz a Film+-ra és valami irdatlan gagyi hányás film megy. Na ez olyan! Iszonyat gagyi! Marine küldetés: gyerekes nevek, mint "Rokie" meg "Tequile", mint valami zs kategóriás film!!! Arról ne is beszéljünk hogy néz ki aza "kemény" Tequila. Oda okádták az arcát a képernyőre, de mondjuk az összes karakter feje ilyen.
Gagyi pálya szerkesztés. Utolsó pálya egy barlangban lévő, lávafolyamon lebegő építmény....NAGYON EREDETI! Még az ugráshangot is a Serious Samből lopták
WORST GAME OF THE YEAR
10/3
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Szucseee
2010.02.21. 23:05
Majd elfelejetettem mondani: a szinkronhangok arra hasonlítanak, mintha elkaptak volna az utcán pár embert hogy ezt a szöveget olvasd ide bele a mikrofonba...Tequila mexikói akcentusa, illetve az a robotcsaj "orosz" akcentusa, nincs rá szó...ahogy a szájukat mozgatják beszéd közben, na az az ALIEN!!! jobban átgondoltam: 10/2
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Nurba
2010.02.21. 23:37
tomboy013:
Pedig 1280x1024-ben, very high beállításokkal, még Win XP-n is swappelt 2GB RAM társaságában...Én még nem próbáltam, de majd egyszer biztosan kifogom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. tomboy013
2010.02.22. 00:45
Hidd el nekem hogy nem kamuzni akarok de nálam laptopon szépen fut 2 giga memóriával is. Igaz elég sok kompromisszumot kell kötni de nem zavar mert felraktam mindent fullra és annyival nem lett jobb a helyzet hogy siránkoznom kellene a grafika miatt.

Szucseee:
Ez is egy vélemény. Nah de azért a neveken felakadni.... vicces
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Slider
2010.02.22. 01:31
Erősebb konfigon próbáltam. Szeretném megcáfolni de nem fektet meg a játék egy erősebb pc-t sem.
2560x1600-ban is folyamatosan ment dx10 ill dx11-el is. Bár a dx11 bugos, de dx10-ben simán lehet játszani. A videokártya meg sem erőlteti magát és egyáltalán nem szaggat. teljesen élvezhetően játszható.

win 7 64bit
core i7 920
ati radeon 5970
6GB ram
felbontás: 2560x1600
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Fix3r
2010.02.22. 08:30
off: Slider ha 5970 alatt bármi is szaggatna az már rég rossz lenne

on: Én ma telepítem fel megnézzük,hogy fut(reményeim szerint egy 1440x900-ba elszaladgál..ennyit bír a monitor)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. AKLaciAK
2010.02.22. 08:55
Nekem alapjába véve tetszik a játék.
Én kijátszottam még annó az Avp2-t is, összehasonlítani a két játékot szerintem teljesen felesleges. Az AvP2 más korszak terméke. Abban az időben más elvárások voltak egy játékkal kapcsolatban, amit akkor sztem sikeresen vett az AvP2. Napjainkban már máshogy kell nézni egy játékot, ha már összehasonlításra adjuk magunkat.
A mostani játék szerintem méltó az elődeihez. Sőt. Nekem jobban tetszett mint az AvP2. De ez az én saját szubjektív véleményem.
Én PC-n játszottam ki mind a 3 fajjal. Maga a kampány tényleg rövidre sikerült, de én ezt nem is bánom annyira. Szerintem ennek a játéknak nem a kampány módja lesz a fő vonzereje - itt max. megtanulunk bánni,játszani a két idegen fajjal - hanem a multi. A fenti cikk írójával (a játék multijáról) pedig abszolute nem értek eggyet. Mi az hogy kiegyensúlyozatlan?! Most nem akarok olyat írni, hogy meg kéne tanulni játszani az egyes fajokkal, de hát ez van! Én rengeteget játszottam a multiplayer demóval. Soha nem tapasztaltam olyat, hogy mindíg pl. Predator vagy Alien lett volna az első. Szinte minden meccs végén más faj volt az első helyen. És a farglistát nézve elég vegyes volt a kép. Volt rá precedens nem is egyszer hogy a két Predator volt a végén. Meg az is mi már, hogy az ember eleve hátrányban van?!
Szal tényleg, ilyen dolgokat kijelenteni egy elemző, értékelő cikkben szerintem komoly hiba. Ha én pl. ezen cikk alapján hoznám meg azon döntésemet, hogy érdemes-e megvenni ezt a játékot akkor azt mondanám, hogy NEM! Pedig nem ennyire rossz ez a játék. Minden játékos más játékstílust képvisel. Vannak az "őrült, hard FPS, CoD-on" felnőtt játékosok, nekik a Marine lesz a legmegfelelőbb. Vannak az olyan játékosok mint én, akik inkább lapulva cserkészik be az ellenfelet. Erre jó a Predator és az Alien. Én a multi demóval játszva mindhárom fajjal voltam már élen. Mint említettem a különböző fajok más és más taktikát igényelnek.
És végére a legfontosabb: tessék már azzal a Marinnal közelharc technikákat is alkalmazni, ne csak eszetlenül lőjünk és mindjárt kiegyenlített lesz a három faj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. dongo84
2010.02.22. 10:03
Jól sikerült a cikk és végre egy normális értékelés. Én is kb ennyit adtam volna a játéknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. somakb
2010.02.22. 10:10
1. Játszottam online demo-val. Szánalmas. Tán ez volt a jó szó rá. Aki kicsit is masszívabban játszogat online pörgős fps-ekkel, annak 5 perc után elmegy ettől a kedve, nekem el is ment.

2. Játszottam a játékkal. Hatalmas hype -> gyenge kivitelezés, gyenge lerágott csont játékmenet. Negyed óra alatt full érdektelenségbe fajult az egész. A grafika nem nem jobb mint egy kicsit megturbózott doom3-é, ami pedig csak egy 5 - 6 éves játék.

Para meg jóval több volt egy DeadSpace-ben, és személy szerint a játékmenet is jobban tetszett, csak a kontorllerre optimalizált irányítást kellett szokni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Chocho
2010.02.22. 10:58
somakb: Dead Space? Hogy jön ide? Az nem FPS, hanem igazi túlélőhorror.

A kicsit megturbózott Doom 3 hasonlat meg... nos, írd be a Google-ba, hogy "Doom 3 ultra extreme quality mod", és meglátod, hogy azért messze sem úgy van az.

Vagy csak nézd meg a Quake 4 és a Prey képeit összehasonlításképp.

Örülök egyébként, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel, mely szerint ez egy kellemes FPS. Oké, nem lesz az Év játéka, de nem hiszem, hogy ezt elvártuk volna tőle a bemutatók alkapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. AKLaciAK
2010.02.22. 11:29
Somakb, látom ez a game nem a te stílusod, de hadd reagáljak a hozzászólásodra:

1. Hát nem tudom, hogy te hogy játszottál az online demóval ha elment tőle a kedved.
Méghogy nem pörgős?! Próbálj meg tengerészgyalogossal túlélni 2 alien és 1 predator támadását. Még hogy nem pörgős... Sztem azt se tudnád, hogy hirtelenjébe melyiket lődd le.
2. A Doom 3 hasonlatot meg én sem értem, DX11-el nekem elég szépnek tűnik. Lerágott csont játékmenet: akkor milyen játékmenetet vártál? Tényleg csak úgy kíváncsiságból kérdezem.
3. Deadspace: na nekem meg az ilyen stílusú játékok nem jönnek be, de ez én vagyok.

De aztán nehogy megsértődj mert más a véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. mateo130
2010.02.22. 13:32
A multit is csak láttam, de egy nagy fos volt szerintem is. Nemtom minek kellett még egy rész. A régi jó volt és ennyi. Felesleges ugyanazt mégegyszer megcsinálni. Nem is tudom mire számítanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. mateo130
2010.02.22. 13:32
Jah és a Dead Space kategóriákkal jobb!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. LavX
2010.02.22. 14:11
Nekem nagyon tetszik ez a játék. Nem értem miért kritizálják a grafikát. Néha tényleg olyan jól meg van csinálva, hogy vissza kell tenni az államat... minimum grafikán! Rövidnek se olyan rövid, persze nem kell napi 28 órát játszani. Én már 3. napja tolom. Kedvencem az Alien, mert jól lehet vele lopakodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. tibi27
2010.02.22. 15:05
Nézegettem pár weboldalt,úgy tűnik nem csak nálam van gond,1680*1050 normal beállításnál v-sync off,brutális szaggatás hegyek,3-5-8 mp-es fagyások,2 pálya közötti fagyások kilépés müszály.Mindenkinek más konfigja van,még i7 gtx 280 sli-vel is szaggat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. kihaennem
2010.02.22. 15:26
a dead space az más kategória , viszont a dead space-nél az RE5 sokkal komolyabb anyag...
mert ez a kettő egy kategória.

TPS az. Az AVP meg FPS szoval nem is hasonlithat a DeadSPacere...

X360 on rendkivuli élményt nyujt a grafika és a hangulat, ez utóbbi is nagyon ottvan.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. kihaennem
2010.02.22. 15:28
ja kimaradt a cikk értékelésének értékelése
lehet hogy rövid a single player de a multiplaya az kegyetlen király!!!
Igy a szavatosság 6 az elég karcsu pont , Left4Dead még ennél is rövidebb single playerben!!
szoval nem értem a pontozásnak ezt a részét....
na mind1 a cikket jó volt olvasni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Chocho
2010.02.22. 15:51
kihaennem: Ha olvastad a cikket, akkor tudod, hogy a többjátékos móddal nem voltam megelégedve. Ennek egyenes következménye, hogy a szavatosság romlik, hisz ha nem tetszik a multi, akkor számomra nem is tolja ki a program élettartamát. Nem tudom, hogy az Xbox 360-on milyen a játék ezen része, de ha jó, annak csak örülök, mert PC-n elég sok hiányossága van még, amit gondolom, idővel patchekben fognak orvosolni.

tibi27: Eredeti a játék? Csak azért kérdezem, mert a fagyásokról sok fórumon számolnak be azok, akik a warezváltozattal "játszanak".

mateo130: Ezt a hozzáállást végképp nem tudom mire vélni. Hogy-hogy "mire számítottak"? Arra, hogy egy jól eladható FPS-t csinálnak, ami fogy is rendesen, szóval ha minden jól megy, siker lesz. Minek még egyszer? Nos igazad van, nem is értem, hogy például a Crysis 2 minek, ha "ilyen már volt". Az meg, hogy csak "láttad", értékelhetetlen eredményt szült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. tibi27
2010.02.22. 17:14
Igen eredeti,tegnap vettem 576-ba,amúgy a steam felajánlja hogy amikor indítod a játékot dx9-be vagy 11-be induljon.És csak vistán és win7-en vannak ilyen gondok.Valamit nagyon eltrafáltak,a multi demo is csak a dx9-et támogatta,a 10 meg a 11 kimaradt,sztem tudtak a problémáról,szándékosan b@szták át az embereket,az egyik webhely szerint a rebellion már gőzrővel dolgozik,biztos jön majd patch,addig is hagyom nyugton a játékot,hiszen ha már 10k-ért megvettem várhatok még egy kicsit nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. drherbyke
2010.02.22. 17:32
Én akkor szerencsés vagyok.
A gamer laptopon is fut akadásmentesen.
Az asztali gépemen Athlon2 x3-3.33, Radeon 5750 dx11 ben 1400x900 high stabilan 50 feletti fps.
Win7 tel kezdetben nekem is voltak gondok,Újratelepítés megoldotta a problémákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Chocho
2010.02.22. 17:51
tibi27: Nem akarlak elkeseríteni, de ez valami egyéni konfigurációs probléma lehet, ami hasonló hardver- vagy szoftverkörnyezetben jelentkezik, más-más embereknél. Ezért nem a Rebelliont kell szidni, hisz a DX11 új platform, a PC-re pedig nehéz olyan programot írni, ami minden beállítást eltűr a háttérben. Azt tehát, hogy szándékosan átverték volna a rajongókat, nem tartom épkézláb elképzelésnek. Csak nekik is végesek az erőforrásaik, ám azokkal jól gazdálkodtak, mert a motor remekül fut a legtöbb vason. Majd jön a patch, és akkor talán nem lesz gond nálad sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. nullpoint
2010.02.22. 18:34
csak nekem tűnik úgy hogy a grafika olyan mint doom3 ?? Pedig mindent maxra húztam.
Jéé látva a kommenteket nem csak nekem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. nullpoint
2010.02.22. 18:34
Azért leírtam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kordo
2010.02.22. 19:45
Belőlem kicsit vegyes érzelmeket váltott ki a játék. Egyrészről nagyon tetszett, a story jó ( alig várom a folytatást), másrészről kicsit összecsapottnak tünt itt ott. Grafikára nem lehet panasz igaz én dx11 ben toltam 5870-el , nem estem hanyat a tesselaciótol, de szép az tény, szerintem jelenleg benne van a top 5-ben. A predatoral, meg az aliennel jó móka volt játszani, de a Marine, hát nemtom ti hogy vagytok vele, de nemigazán jött be, normal és hard modeban igen gyengék a fegyverek, és a pisztolyban a végtelen lőszer ( na nemáá ). Marine legnagyobb hiányossága hogy nincs gugolás (komolyan 14GB-ba már nemfért volna egyel több nyomorult script ?), ami eléggé megneheziti a taktikázást, meg amugyis milyen már.

Egy jó tanács azoknak akik atom konfigon nyomják és szaggat, nekem is ez volt de utána olvastam forumokon. A játék valami oknál fogva ALACSONY PIRORITÁSSAL fut!!! Ha a task managger-el átálijátok Magasra akkor javulni fog a dolog, nekem bejött, FULLHD-ben DX11 ben kimaxolva átlag 80-90 FPS el elfutott, ugy hogy egyszer nem volt szaggatás (AA valamiért nem megy, nem csak nekem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. psylocke
2010.02.22. 21:04
akkor én most meggyalázom a játékot az 1,84re húzott socket a sempron 2400 2x 256 mb ddr333 cl2,5 és 9250 64bit 128 dx8.1 passzív gigagépemmel és írok amint elértem a bűvös 5 fps-t már ha helyreáll a gép a programbezárás után R5970.... ugyanmár ti200 (szigorúan inno3d ) na az igen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zsigaviper
2010.02.22. 21:34
kordo:
akkor légyszíves áruld el hogyan sikerült át állítanod a prioritást, mert én folyamatosan hibaüzenetbe futom, valahányszor csak próbálkozom vele

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tibi27
2010.02.22. 22:02
Én is probáltam,de kidobott a játékból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. zsigaviper
2010.02.22. 22:37
annak örülök h nem csak nekem nem sikerült, viszont jó lenne egy kis segítség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. somakb
2010.02.22. 22:44
zsigaviper: istenem komolyan én is elszonytyolodtam látva azokat a szmájlikat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Chocho
2010.02.23. 08:45
Mindenkit tájékoztatnék, hogy a Mehet gombot elég EGYSZER megnyomni. Köszönjük.

nullpoint és a többi "dúmhármas":

Egy kép a Doom 3 ROE-ből full grafikán.

Fentebb meg ott vannak az általam lopott képek, "csak" DX9-ből.

Azért ne beszéljünk már szamárságokat, jó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. krisztianb...
2010.02.23. 14:16
bazz, Slider, te komolyan gondoltad amit írtál? Core i7 és HD5970, és nem szaggat? és ennek így ebben a formában szerinted hírértéke van, vagy mi?
hogy a f@**ba szaggatna ezen a konfigon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. north8
2010.02.23. 16:50
Tetszik a game! Lehet hogy megveszem...bár én inkább stratégiakedvelő vagyok, de az AvP az AvP....mese nincs:-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nullpoint
2010.02.23. 18:21
Lehet hogy valakinek ez hűha grafika de nekem Crysis (nem a Warhead) Far Cry után ez nem kielégítő. Esetleg mentségnek elfogadom hogy sötétben játszódik a játék (legalábbis az az első öt perc, ami után töröltem az egészet véglegesen). Szubjektív lehet a véleményem ,aki másképp látja , az ne sértődjön meg, nincs miért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LittleDemo...
2010.02.25. 18:09
Azért a grafikát nem dicsérném agyon
(tudom a cikkben nincs is)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Nurba
2010.02.26. 00:02
Tesóm vasa után megsasoltam az enyémen is, ahogy igértem.
1680x1050, Very hight text, high árnyék és 4x AF mellett 30-40fps-t ír a fraps, de itt-ott apró swap tapasztalható (talán kevés neki a vga 512MB-ja vagy programozási hiba). Más fórumokon is azt írják, hogy very high tex mellett hajlamos a swap-re a cucc. Processzor igénye semmi! Tesóm X2 7750-je is 60% körül volt terhelve, nálam ez kb 20% (X4 945). RAM az kell alá, ahogy írtam is lentebb....Win7 x64 alatt futtatva 2,9GB fogyott el a 4-ből! A 4830 is megizzadt....felpörög a ventije vagy 2500-ra, szal zúgva panaszkodik, hogy dolgoznia kell. A játék idáig élvezhető, egy végigjátszást biztosan megér...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. psylocke
2010.02.26. 22:43
na 9600xtre cserélve bejött vmi fél üdvözlőképernyő, fél óra kerregés után inkább nyomtam egy resetet nem próbálkozunk tovább...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fix3r
2010.02.26. 23:08
Lenti konfigon 1440*900-ba mindent csont maxra tolva szaladgált szépen. Én a sok lehúzó értékelés után rosszabbra számítottam, nem hozza a régi avp2 színvonalát de bőven játszható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tigriss
2010.03.04. 14:15
Üdv azt szeretném kérdezni hogy mit jelent hogy killstrick meg rank és hogy hogyan növelhetem
Van e értelme növelni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. scholes9
2011.02.23. 21:53
Akinek olyan a graf, mint a Doom 3, az vak, ennyi...meg lehet nézni Full HD-ban, Dx 11-ben, minden maxon és akkor lehet magyarázni, faxságokat meg nem kell irkálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!