iPon Cikkek

Alienware 17: A játékosok bálványa

Dátum | 2014. 03. 14.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Lassan négy éve már, hogy először és eddig utoljára járt nálunk Alienware noteszgép. Az M11X-ről annak idején meglehetősen jó véleménnyel voltunk, ennek ellenére ma már nem található a gyártó kínálatában ennyire kis kijelzővel rendelkező notebook. Szerencsére viszont a klasszikus modellek továbbra is részei a portfóliónak, amely 14, 17, illetve 18 hüvelykes kijelzővel szerelt gépeket jelent. Meglepő, hogy ezúttal pont a legnépszerűbb 15,6”-os méret hiányzik, és ezt nem magyarázza meg az a tény, hogy az Alienware név birtokosa, a Dell ebben a méretben rendelkezik XPS szériás géppel, hiszen egyrészt más kategória, másrészt korábban ez nem volt probléma. Valószínűleg úgy gondolkodtak a marketingesek, hogy akinek fontos a hordozhatóság, az úgyis a 14”-os modell felé fordítja majd a figyelmét, aki pedig valóban brutalitást akar, és kevésbé számít a gép tömege, azt inkább a nagyobb kijelző és a megnövekedett gépházba belezsúfolható gyors hardverek kombinációja izgatja fel. Persze az is egy lehetséges magyarázat lehet, hogy azokat a plusz funkciókat, amelyeket a 17”-os változatba bele tudtak rakni, a 15”-osba már csak nagy áldozatok árán lettek volna képesek, és így nem látták sok értelmét egy ilyen gépnek.
A sokáig futtatott M17X generáció végleg nyugdíjba vonult és helyét egy teljesen új köntösben pompázó vadállat vette át, amely az egyszerűség kedvéért simán csak az Alienware 17 nevet kapta a tűzkeresztségben. Már a sajtófotókon is látható volt az a fajta letisztultság, amely a korábbi Alienware gépekhez képest megfigyelhető, az új generáció kevésbé akar groteszk, néhol elég merész vonalakkal operáló masina lenni. Ez persze nem jelenti azt, hogy kapunk egy felhizlalt Latitude-ot, de a visszafogottság egyértelműen tetten érhető. Szerintünk a gyártó jó ízléssel nyúlt hozzá a készülékhez, sikerült egy letisztultabb, mégis markáns formatervet letennie az asztalra, miközben a tipikus Alienware stílusjegyekből sem engedett.
Az árcédulát ebben a magasságban halandó ember már csak óvatosan nézegeti, mert az induló ár is 600 ezer forint körül van (a 17”-os modell esetében) és abban még ugyancsak egy hibrid 750 GB-os merevlemez, egy GeForce GTX 765M, 8 GB memória és egy, a tesztkészülékben lévőnél alig lassabb négymagos Core i7 processzor található. Ami furcsa, hogy az itthon kapható alap modell megkapta az IPS kijelzőt, míg 150 ezer forinttal drágább tesztalanyunk nem. Létezik még ugyanakkor 1600x900-as (vélhetően TN) panellel szerelt változatot is az interneten, így vásárlás előtt mindenképpen érdemes körbejárni a témát, nehogy utólag kellemetlen meglepetésben legyen részünk. Aggodalomra ugyanakkor semmi ok, hiszen hacsak nem egy valahol raktáron lévő modellt választunk, akkor úgyis mi magunk fogjuk összeállítani leendő masinánkat saját ízlésvilágunknak megfelelően. Szintén szerepel az opcionális listán a 120 Hz-es 3D-képes Full HD panel is, amely vélhetően TN panelre épít. Ami a tesztgépet illeti, a sebességet meghatározó alapokat a négymagos Core i7-4800MQ, a 16 GB memória és a GeForce GTX 770M jelenti. A videokártya erejét tekintve középső a sorban, a belépőt a már említett GTX 765M, míg a csúcsot a GTX 780M jelenti. Ha nem raktáron lévő modellt választunk, akkor meglepődve tapasztalhatjuk majd, hogy a tesztpéldányban lévő VGA-val szerelt gépet már nem találunk a kínálatban. Emiatt ne kapjuk fel a fejünket, ugyanis a gyártó nemrég lecserélte az NVIDIA ezen megoldását az AMD Radeon R9 M290X-ére. Természetesen egy igazi játékgép esetében nélkülözhetetlen a stabil hálózati kapcsolatot biztosító hardver, a Killer LAN kártya segítségével pedig arra is lehetőségünk nyílik, hogy prioritásokat állítsunk be, ezzel is segítve, hogy a hálózati adatforgalomnál előnyben részesítsük az internetes játékokat. Amennyiben az életünket csak vezetékek nélkül tudjuk elképzelni, remek hír, hogy a gépben egy 802.11ac szabványt is támogató WiFi kártya is megtalálható, más kérdés, hogy ezzel a Killer LAN előnyeit nem élvezhetjük. A nyolccellás akkumulátorral bámulatos üzemidőt érhetnénk el egy normál notebook esetében, ezzel az erős hardverrel viszont nagyjából 5-6 órás átlagra számítunk, hiszen a processzor se fogyaszt keveset és a kijelző se – a dedikált videokártyát ugyanakkor nem kötelező mindig használnunk. A 3 éves garancián semmi meglepő nincs, a Windows 7 operációs rendszeren viszont annál inkább, az Alienware (akárcsak a Dell) még mindig ezt preferálja a frissebb – és többet kritizált – Windows 8-cal szemben. Természetesen, aki ragaszkodik mindenből a legújabbhoz, az nem csak VGA-ból, de operációs rendszerből is kérhet friss változatot, nem kerül semmibe.
Szomorúan vettük tudomásul, hogy bár az árcédulán található szám nem igazán csökkent az évek során, a készülék mellé csomagolt kiegészítők száma ugyanakkor igen. Olyannyira, hogy konkrétan semmi extrát nem kapunk a közel 800 ezres masina mellé, se egeret, se táskát, semmit. Ez annak fényében, hogy mennyire különböző akar lenni, mennyire ki akarja emelni magát a tömegből igencsak fura. A márkára jellemző dizájnelemekkel rendelkező kiegészítők már csak a presztízs miatt is fontosak lettek volna attól függetlenül, hogy külön-külön mindent meg lehet venni a gyártótól. A gigászi tápegység elég gyorsan tölti a gépet, 240W-os teljesítménye ugyanakkor ijesztően magas maximális fogyasztást feltételez/vetít előre – vagy csak nagyon túlbiztosították magukat a mérnökök.
Egy ekkora monstrumnál természetes, hogy a különbözni akarás jelein és a teljesítményen van a hangsúly, nem pedig a hűtőrendszeren és annak hatékonyságán. Ám, ha minket nem is zavar egy (vagy több) visító ventillátor, mert mondjuk, a fejünkön van kedvenc fülesünk, elképzelhető, hogy a velünk egy légtérben tartózkodók inkább elmennek kutyát sétáltatni, mintsem végignézzék és hallgassák, ahogy elkenjük a fél világ száját Battlefield 4-ben. Azt nem állítjuk, hogy minden, potenciális Alienware vásárlóval egy fedél alatt élő ember kezdjen összebarátkozni a gyakori kutyasétáltatással és parkban időzéssel, azt viszont igen, hogy maximális terhelés mellett a gép kicsit sem nevezhető halknak. Hiába a két hatalmas méretű szellőző nyílás a hátoldalon, a 240W-os tápegység mégsem viccből került a dobozba. A hőmérsékleti értékek abszolút rendben vannak (80 fok közelében maradt mind a processzor, mind a dedikált videokártya kemény igénybevétel mellett is), viszont a zajszint az súrolja a fejhallgató nélkül elviselhető szintet. Amennyiben nem játszunk és a dedikált videokártya vállára nem teszünk túl nagy terhet, sokkal halkabbá válik a masina és ilyenkor már képes hozni egy teljesen mezei notebook zajszintjét – ami nem is csoda, hiszen ilyenkor tulajdonképpen ő is azzá válik.
A négymagos, Haswell architektúrára épülő Core i7-4800MQ még nem járt nálunk, viszont a 300 MHz-cel lassabb i7-4700MQ igen, így nagyjából sejtettük, mire számíthatunk nyers teljesítmény tekintetében. Az alapból 2,7 GHz-en zakatoló, de a Turbo Boost segítségével akár 3,7 GHz-en is működni képes központi egységben a HD Graphics 4600 videokártya maximális órajele is eltér az eggyel lassabb változathoz képest (1,15 GHz vs. 1,3 GHz), de ezt aligha fogja bárki észrevenni egy GeForce GTX 770M társaságában.
A Kepler architektúrára épülő videokártya 960 shadert tartalmaz, azaz a GK106-os magon mind az öt SMX aktív. 3 GB GDDR5-ös memóriája 192 bites sínen keresztül kommunikál a GPU-val, ráadásul a viszonylag magad órajel (effektív 4 GHz) miatt a sávszélesség is alulról súrolja a 100 GB-ot másodpercenként, amely semmiképpen sem elhanyagolható érték. Ami meglepő ugyanakkor, hogy a grafikus mag a hivatalos 811 helyett mindössze 706 MHz-en dolgozik, amely a GPU Boost 2.0 segítségével 797 MHz-ig tud megemelkedni, amennyiben a hűtés elég hatékony és a hőmérséklet nem szökik az egekbe. Hasonló problémába futottunk bele a processzor esetében is, amely maximális terhelés hatására a névleges 2,7 GHz helyett mindössze 2,3 GHz-en ketyegett és ez a teljesítményén is meglátszott, mint az a két oldallal arrébb lévő grafikonokon megfigyelhető. Próbáltunk keresgélni az energiagazdálkodással összefüggő profilokban, de sikertelenül, a beállítások alapján mindennek rendben kellett volna lennie.
A tesztpéldányban lévő 750 GB-os merevlemezt önmagában sem nyújtott rossz teljesítményt, hiszen percenként 7200-as fordulatszámmal működik, a mellé pakolt 8 GB-os SSD-vel karöltve viszont kellőképpen rugalmasnak bizonyult a mindennapos használat során. Böngészve a konfigurációs listát egyébként csak abban az esetben nem kapunk valamilyen (kiegészítő, illetve teljes értékű) SSD-t, amennyiben a lehető legnagyobb tárhely elérése a cél, ilyenkor ugyanis két darab 1 TB-os merevlemez áll a rendelkezésünkre.
Bár nem veri nagydobra a gyártó, de a sztereó hangrendszert a Klipsch szállítja nekik és nagyon kellemesen szól. Közép tartománya kellően tiszta, a magas hangok szépen szólalnak meg és némi mélyhangot is tetten érhetünk benne. Ami meglepő, hogy a hangzás beállításáért felelős kezelőfelületen gyakorlatilag semmit nem tudunk állítani. Jó hír ugyanakkor, hogyha nem lennénk megelégedve a gyári hangrendszerrel és külső megoldás felé kacsintgatnánk, akkor az 5.1-es hangzás sem akadály, hiszen ehhez elegendő mennyiségű kimenet áll rendelkezésünkre – köszönhetően részben az ALC668-as Realtek hangkártyának.
A készüléken az Alienware Command Center 3.0-s változata fut, amelyben csoportosítva találjuk meg az energiagazdálkodással (AlienFusion), a fényjátékokkal (AlienFX, erről majd később), a touchpaddel (AlienTouch), a billentyűzettel (AlienTactX) és az ún. teljesítmény optimalizáló móddal (AlienAdrenaline) kapcsolatos beállításokat. Az utóbbi az igazán érdekes most számunkra, amellyel lehetőségünk nyílik olyan speciális parancsikonok létrehozására, amelyek nem csak a már feltelepített játékot indítják el, hanem előtte bezárják például a futó böngészőket, illetve az általunk meghatározott alkalmazásokat. Szintén itt adódik lehetőség az Accelerator feature bekapcsolására, amely a játékok indítása előtt megvizsgálja a Windows éppen futó szolgáltatásait, és amelyekről úgy gondolja, hogy a játék megfelelő működéséhez nélkülözhetők, valamint a rendszer stabilitását nem veszélyezteti, azokat ideiglenesen leállítja, majd a játékból való kilépés után visszaállítja. A Performance monitoringgal lehetőségünk nyílik a processzor, a memória, a grafikus kártya, a merevlemez, illetve a hálózat terheltségének/kihasználtságának megfigyelésére, illetve folyamatos logolására.
Megjelenésében abszolút tekintélyt parancsoló az aktuális Alienware gép, de ezen aligha lepődik meg bárki is. A valamivel 4 kg feletti kezdőtömeg már önmagában is remek anyaghasználatot feltételez, és ez korrelál is a valósággal. Az eloxált alumínium felhasználásával készült burkolat mindenhol masszív, még a zsanér is elbír a rá nehezedő nyomással, amit a vaskos fedőlap ró rá. Ennek a játékgépnek a merevítése simán pariban van egy Latitude-éval, amely mindenképpen jó hír. A két merevlemezhez és a négy memória modul közül kettőhöz könnyedén hozzáférhetünk a hátlapi csavarok kitekerése és a nagy panel eltávolítása után. Az akkumulátor is könnyedén cserélhető, szintén pár csavart kell kitekerni hozzá, az mSATA csatlakozó viszont nagyon mélyen van elrejtve, ahhoz, hogy hozzáférjünk, igencsak meg kell bontani a masinát – szintén ez a sors vár azokra, akik mind a négy memória modult tele szeretnék pakolni RAM-mal. Jó pont, hogy ha már a vastag gumitalpak picit megemelik a gépet, akkor a mérnökök nem csak a méretes hátsó szellőző nyílásokra támaszkodtak, hanem az alsó burkolat felét is lyukacsossá tették, így a méregzsák itt is „kieresztheti a gőzt”.
A klaviatúra igazán remekül sikerült, nagyon közel áll ahhoz, amit a mostani és előző generációs Latitude-oknál használ a Dell. Ez azt jelenti, hogy a matt gombok nyomáspontja egy picit magasan van, amely szöveg gépeléséhez ideális, játékokhoz már picit kevésbé, de aggodalomra semmi ok, hiszen a billentyűzet stabilitása első osztályú – nem csodálkoznánk, ha ez is rendelkezne valamiféle extra alátámasztással. Az AlienTactX szoftverrel a jobb felső sarokban található makró gombokat szabhatjuk testre, ezek minden vérbeli játékosnak jól fognak jönni. Szinte magától értetődő, hogy a klaviatúra világítani is tud, de ebben még semmi egetrengető újdonság nem lenne. A csavart az AlienFX alkalmazásban kell keresnünk, melynek segítségével az összesen tíz részre osztott terület színét egyenként állíthatjuk (és ha engedélyezzük, játék közben akár a környezettől függően is változhatnak a színei), s bizony-bizony, a tizedik maga a touchpad!
Az a touchpad, amelyet szintén kellemes érzés használni, bár játékosok ritkán fanyalodnak rá, hogy mellőzék a – valószínűleg szintén nem túl olcsó – egerüket. Az érzékenysége pont jó és a felülete is kellemes az ujjaknak. Szerencsére a felületbe integrált gombok még nem tették be a lábukat ebbe a kategóriába, így normálisan kezelhető, rendes nyomásponttal rendelkező fizikai gombokat kapunk.
Csatlakozókból egész jól állunk, a négy darab USB 3.0 aljzat szinte már elvárható, a mini-DisplayPort és a bemenetként is funkcionáló HDMI segítségével egyszerre akár három kijelzőt is meghajthatunk (a notebookéval együtt). A kártyaolvasó alatt találjuk a Blu-Ray lemezek olvasására is képes tálca nélküli DVD-írót, amely nem cserélhető, tehát minden téren azért nem tudunk visszacsatolni a Dell üzleti szériás gépeire. A 17,3”-os TN kijelző a panel technológiájához képest meglepően jó volt, gondolunk itt a viszonylag széles látószögre és a színvilágra (amely alapból picit hideg volt, de ezt könnyedén korrigáltuk). Ettől függetlenül szomorúak vagyunk, hogy ennyi pénzért nem számít alapfelszereltségnek az IPS vagy más prémium panel. A 120 Hz-es 3D-képes TN kijelzőt még úgy-ahogy megértjük, az opciós listán egyértelműen ott a helye. Szerencsére a gép árához képest a 150 dolláros felár, amit az IPS panelért kérnek elhanyagolható, ettől függetlenül a véleményünk mellett kitartunk: 2014-ben 7-800 ezerért TN paneles notebookot forgalomba hozni ciki.
Ahogy azt korábban jeleztük, a processzor teljesítményét mérő teszteknél derült fény először arra, hogy a névleges sebességet valamiért képtelen elérni a központi egység. Ennek megfelelően az eredmények is olyanok lettek, amilyenek, jól látható, hogy van, ahol a Turbo Boost sem működött, ezért a lemaradás az egyébként 300 MHz-cel lassabb i7-4700MQ-hoz képest jelentős. A valóságban nagyjából 10%-kal nagyobb számokat kellene az i7-4800MQ neve mellett látnunk, mint a kistestvér esetében, tesztpéldányról lévén szó, nem hiszünk abban, hogy a gyártótól megrendelt készülékeket érintené ez a hiba – vagy inkább malőr.
A videokártya teljesítménye így kétszeresen is fenntartással kezelendő. Egyrészt a vártnál lassabb teljesítményű processzor miatt, másrészt a névlegesnél bő 10%-kal alacsonyabb grafikus magórajel miatt is. Ettől függetlenül jól látható, hogy a GTX 770M nem viccel és nem is kérdez, ha dolgozni kell. Ahogy haladunk az újabb játékok felé, úgy lesz egyre durvább az előnye a nála két kategóriával lejjebb lévő GT 750M-hez képest. 1920x1080-as felbontás esetén a helyzet változatlan, az arányok ugyanazok, esetenként a GTX 770M szemszögéből még nagyobbak is. Ha mind a processzor, mind a videokártya névleges órajelén dolgozott volna, a GT 750M-mel szerelt Lenovo IdeaPad Y510P sebességének kétszeresét láthattuk volna viszont a grafikonokon.
A 86 Wh-s akkumulátor nem számít kis kapacitású telepnek, de egy ilyen monstrumnál elég egy óvatlan mozdulat és csúnya merülésbe kezd a készülék. Ami a nagyon visszafogott használatot illeti, a 6 óra körüli üzemidő egész korrektnek tekinthető, még a 3 és fél órás filmnézés is teljesen rendben van. Azon, hogy maximális igénybevétel mellett alig fél órát bír a bőven 100W feletti csúcs fogyasztással bíró Alienware 17 semmi csodálkozni való nincs. Fogjuk fel úgy, hogy játék közben van egy klassz szünetmentes tápegységünk a motorháztető alatt.
Az Alienware 17”-os játékosoknak szánt erőműve továbbra is az, amit a neve alapján vár az ember. Egy minden téren a maximumot hozni akaró és többnyire hozni képes „notebook”, amely nem csak méreteivel, hanem különleges funkcióival is kiválik a tömegből. Bár a tesztpéldány teljesítménye az ismertetett problémák miatt elmaradt a bolti példányokétól, az világosan látszik, mire képes egy 7-800 ezer forintba kerülő hordozható erőmű. A tinédzserek valószínűleg bolondulni fognak az AlienFX-ért, az internetes játékok függői pedig a programozható gombokat fogják állandóan konfigurálni. A zenekedvelőknek sem kell szomorkodniuk, mert bár nincs dedikált mélysugárzó, a Klipsch sztereó rendszerére egy rossz szavunk sem lehet. Ha pedig mégsem érnénk meg ennyivel, akár 5.1-es külső rendszert is kapcsolhatunk a földönkívüliek notebookjára. Örömteli, hogy az egyik legfontosabb alkatrészt, nevezetesen a billentyűzetet a Dell a Latitude szériából vette kölcsön a gép (legalábbis az alapjait egészen biztosan), így nem csak szövegbevitelre, de játékra is abszolút alkalmas és kényelmes társunk lehet a mindennapokban. Szintén ki kell emelni, hogy bár ezeket a gépeket 99%-ban külső egérrel használják, ennek ellenére a touchpadot sem érheti kritika. Amit viszont érhet, az a kijelző, amellyel önmagában nincs gond, hiszen a jobb TN panelek közül való, de ennyi pénzért elég ciki beépíteni egy olyan gépbe, amelynek a neve egyet jelent „A” gamer notebook fogalmával. Ettől függetlenül nem féltjük a Dellt, hiszen igazán komoly kihívója nem nagyon akad az Alienware 17-nek, ugyanakkor akit a teljesítmény és az árcédula jobban érdekel, mint a totális exkluzivitás és a másoktól való egyértelmű különbözőség, annak ott az Asus G75 szériája, amely hasonló vagy még jobb teljesítményt képes nyújtani legalább 30%-kal alacsonyabb ár mellett. A Lenovo IdeaPad Y510P-jének kétkártyás változatát viszont már nem kevernénk ide, mert úgy gondoljuk, hiába tekinthető a gyártó gamer notebookjának, az Alienware megjelenésével és képességeivel nem említhető egy lapon. Akiknek nem okoz gondot kifizetni több százezer forintot egy gyorsan avuló, ámde exkluzív készülékért, az biztos, hogy boldog tulajdonosa lesz az Alienware 17-jének. Főleg azért, mert amennyire testreszabható úgy a rendelésnél, mind a használat során, úgy fogja érezni, hogy tényleg egy nem mindennapi termék gazdája lett. Az IPS kijelzőt kötelezővé tennénk már alapáron is, azon semmiképpen nem érdemes spórolni. Akik kizárólag a nyers teljesítményre hajtanak, azok viszont jobb, ha máshol néznek körül, kedvezőbb feltételekkel is megkapják azt, amire vágynak.
Az Alienware 17-et a Dell magyarországi képviseletétől kaptuk tesztelésre, amelyet ezúton is köszönünk! Pro: + remek teljesítmény + hatékony (de nem halk) hűtőrendszer + agyon konfigurálható rendelés előtt + játékosokat célzó kiegészítők (AlienFX, Killer hálózati kártya, AlienTactX) + jó (de nem kiemelkedő) hangrendszer, 5.1-es kimeneti lehetőséggel + remek billentyűzet és touchpad + TN technológiája ellenére meglepően korrekt kijelző (ettől függetlenül ne ezzel rendeljük) + 802.11ac WiFi kártya + 2 merevlemez/SSD hely + 1 mSATA foglalat (amely viszont nehezen megközelíthető) + 4 RAM foglalat + ha nem izzasztjuk meg, egy átlagos notebook üzemidejét képes hozni + 3 év garancia Kontra: - ha elkezd dolgozni a gép, elkezd dolgozni a dupla ventilátoros hűtőrendszer is... - nem rendelhető magyar billentyűzettel - mire a kezünkbe kerül, borzalmasan drága lesz Hivatalos honlap: Alienware Vásárlás: Alienware International
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

48. gery14
2014.03.14. 08:50
akkor már inkább egy Lenovo Y510p 300ért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Meteorhead
2014.03.14. 09:01
Valaki meg tudja nekem mondani, hogy az Alienware miért nem csinál SLI/CF notebookokat 17" méretben? Ha az Aorus-nak sikerült ennél sokkal vékonyabb kivitelben (mondjuk az hajlamos melegedni is rendesen), ebben a méretkategóriában (már ami a vastagságot illeti) az Alienware-nek simán sikerülne, akár még a legerősebb kivitelből is. 17"-os notiben, ilyen vastagság mellett 3 venti is simán elfréhet.

Ráadásul pont az Alienware demózta nagyjából 2 éve az első folyadékhűtött notit, ahol a 3 hűtő egy láncba volt kapcsolva, és a két GPU és a CPU-t együtt hűtötte a három. Ezt a fajta kemény innovációt épp az Alienware-ből nézném ki, főleg ha már ennyire durván el vannak árazva a gépeik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Orcy
2014.03.14. 09:31
Elég vicces, hogy egy ASUS-t nem merünk mellé rakni
Oda-vissza lesöpörné... 400K-ért már GTX 780M vagy az érkező lévő GTX 880M-el is elérhető lesz a felárért pedig több RAM-ot SSD-t és sok kiegészítőt is vehetünk vagy spórolunk meg....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. csabi02
2014.03.14. 09:42
Jó és érdekes teszt lett!
Amúgy ennyi volt az alienware, semmi extra,gagyi külső 800ért...
Az összes konkurens fele áron adja ugyanezt a HW felszereltséget vagy többet.
Pl a giga p25w 15" ös gépe is full hd kijelző,2darab mSATA SSD, kb 2,8kg
stb mind ezt fele ennyiért....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. tibaimp Orcy
2014.03.14. 10:53
Igazad van, itt is a nevet kell megfizetni, mint sok más hasonló túlárazott termék esetében...


A cikk amúgy jó volt, egy kérdés valóban az AIDA 3.20 a teszt, nem 4.20 akar lenni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Asagrim
2014.03.14. 10:57
Az Alienware addig volt jó, míg a Dell fel nem vásárolta ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Alvin_ti42... tibai...
2014.03.14. 11:03
Igen, még 3.20-szal mértünk, mert a 4.20 már más eredményeket ad, így a viszonyítás miatt "kénytelenek" vagyunk a régebbi verziót használni. Ugyanakkor mostantól folyamatosan fogok mérni mind a kettővel, így idővel átállunk a 4.20-ra, amint lesz elegendő mennyiségű adat, hogy normális, értékelhető és releváns grafikont lehessen belőle csinálni. Ez szerintem egy-másfél hónap maximum.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Butchy Orcy
2014.03.14. 12:13
Ez igaz de akkor már MSI
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. yodamester...
2014.03.14. 14:11
769 ezerből elég durva asztali gépet lehet összerakni.Aksiról vajon meddig bírja egy ilyen gép?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. umi92
2014.03.14. 14:22
alienware=iphone. mindkettő jó, de mindkettőnek csak az árát fizeted meg gyakorlatilag. megéri (Y)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Alvin_ti42... yodam...
2014.03.14. 15:12
A negyedik oldalon ott a válasz. A szokásos "ennyiért milyen jó asztali gépet rakok össze" dolog pedig nem releváns egy hordozható masinánál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. chimp
2014.03.14. 16:28
Az AvP-s teszt után miért került ki az összehasonlításból a Lenovo gép, az egyetlen amelyik a mezőnyből ellenfél tudott lenni? Vagy csak én nem látom a listán?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. yodamester...
2014.03.14. 16:40
Na megnézetem neked a 4.-ik oldalt,amit ki is emelnék a szövegből:
-maximális igénybevétel mellett alig fél órát bír a bőven 100W feletti csúcs fogyasztással bíró Alienware 17 semmi csodálkozni való nincs.
Na lol,simán megéri közel 800 rugóért ugyan úgy bedugni hálózatba mint a nem hordozható asztalit.Amúgy a Ferrari nem jó példa.Látom nem vagy itt régóta,azért a személyeskedést mellőzük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. DogTheDog
2014.03.14. 18:16
Nekem is ez a tapasztalatom,hogy akik komolyan felszerelt,jatekra tobb mint alkalmas laptopot vesz,annak csak es kizarolag az johet szoba.
Az Alienware mellett alig van emlitesre melto.
Lenovo,MSI es Asus is remek,meg van meg nehany egzotikus kis gyarto.

Ami sokat nyom a latban,az a Dell remek supportja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. djgeg
2014.03.14. 18:30
Ferrarikkal példálózni, meg csak ez a kategóriában...
Vannak itt még jó masinák bőven. A lényeg, hogy olyanok amik megközelítik vagy akár lehagyják ezt a teljesítményt. Könnyebb és szebb külsővel. No meg majdnem vagy bőven féláron!
Egy Dell Support nem ér ennyit. Nem ér meg majdnem még egy laptop árát.

Ferrari meg jó szar példa... Gondolkozz. Ha Ferrari VS. Lamborgini, Mclaren, stb stb lenne... De úgy, hogy a Ferrari 2X annyiba kerül. Értem én, hogy nem Ferrari... de jó lesz féláron a majdnem vagy épp jobb gépezet.
Na ez egy jó példa. Mert nem a 100 e Ft os belépő laptopokat hasonlította itt senki össze egy 800 e Ft ossal.

Pénzem nekem is lenne rá... mégse veszek. Szeretem a Dell-t már hosszú évek óta szinte csak ezt a márkát taposom... de 2X annyiért... pofátlanság (+ nekem nem is tetszik )

Kinézetre meg ott van a Razer laptopja... Majdnem ugyan ezt hozza egy Apple macbook Pro kinézettel és vastagsággal....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Asagrim DogTh...
2014.03.14. 18:46
"Az Alienware mellett alig van emlitesre melto.
Lenovo,MSI es Asus is remek,meg van meg nehany egzotikus kis gyarto."


http://www.aorus.com/
http://www.originpc.com/gaming/laptops/
http://www.falcon-nw.com/
stb.

Egyiket sem nevezném "egzotikus kis gyártó"-nak, és az összes bucira veri a képét az Alienware-nek, mind teljesítményben, mind minőségben, mind szolgáltatásban ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. CyberPunk6...
2014.03.14. 20:05
Rég nem mozgatnak már meg ezek a gépek, de sajnálattal és meglepődéssel tapasztalom, hogy mi lett az alienware sorsa. Régen is volt némi felára és lehetett kapni olcsóbban, de az nem alienware volt.

Az ár nem volt ennyire elszállva, ráadásul nem is a csúcs.

Szerintem mellényúlás lett ez az összeállítás. A régiek jobbak voltak az ő korukban.

Túlbecsülik a márkájuk értékét szerintem. Egy reálisabb exkluzív gépből sokkal több pénzük lehetne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. tibaimp Alvin...
2014.03.14. 20:31
Kösz az infót, így már értem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Tibike1993
2014.03.14. 21:21
Ferrari meg Opel Corsa??? WTF? Már bocs, de ez elég sz.r példa. Ugyanis nézzük meg, h itt egy majdnem 800 ezres gép, ami ugyanannyit tud, mint egy fele annyiba kerülő Asus. Tehát egy 50 millás ferrárihoz ne egy 3-4 millás autót hasonlíts, nem arról volt szó, h vegyenek e helyett egy irodai munkásgépet. A jó példa itt a Ferrari vs Nissan GTR. Ugyanazt tudják, mégis a GTR fele annyi. Persze a Ferrarinak ott a név, presztizs, de itt nem az volt a lényeg.

És igenis drága ez a gép. Jóval olcsóbban lehet venni ilyet, és nem biztos h a célközönségnek feltétlen 800 ezre van laptopra. Legalábbis nekem ha lenne 800 ezrem egy laposra, ami kifejezetten gamer, akkor is nézném az ár/érték arányt, amiben ez SZ.R!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Simba
2014.03.14. 22:28
Jó gép. Kicsit borsos árral, de a "gamer" jelzőt megfizettetik itt is.
A laptop vs desktop PC témához meg... Minek kell ezt mindig eljátszani? Ha valaki hordozható, játékos gépet akar, akkor nem fog fele annyiból 2x erősebbet vásárolni, mert az nem hordozható olyan egyszerűen! Mit nem lehet ezen érteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. enzob
2014.03.14. 23:11
nem vagyok nagy guru ilyen tech témában, szóval valaki elmagyarázná hogy mire jó 8GB SSD? Egy Win 7-nek több kell, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. CyberPunk6... enzob
2014.03.14. 23:31
Azt nem te használod, hanem oda gyorsítótárazza a gyakran használt fájlokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. DogTheDog Asagr...
2014.03.15. 10:18
Koszonom a linkeket,ha nem baj,en nem kuldok meg harmat,mivel irtam,hogy van nehany kis es egzotikus gyarto.
te minek nevezned ezeket,akiknek van 10-15 alkalmazottjuk es orulnek,ha elmegy egy-ket ezer build egy evben?Probald meg legkozelebb a kommentedet atgondolni,mert ez igy eleg piacos kotozkodes a reszedrol mar megint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim DogTh...
2014.03.15. 11:01
"te minek nevezned ezeket,akiknek van 10-15 alkalmazottjuk es orulnek,ha elmegy egy-ket ezer build egy evben?"

Aha ... a Falcon Northwest nagyobb mint az Alienware volt, mikor azt a Dell felvásárolta, de biztos igazad van, mert minden jöttment kis egzotikus konfig buherátornak custom hardvereket gyártanak, annyira haldoklik a PC ipar ...

Itt egyedül az Aorus kicsi, de csak azért mert nincs összesen 1 éves cég, és máris letettek az asztalra az első terméksorozattal egy SLI GPU-val szerelt laptopot, ami úgy van beárazva, hogy agyonveri ezt az új alienware csodát 100 ezer forinttal kevesebb pénzből.

Dell hátszéllel könnyű Alienware mellett azt mondani az összes többire hogy kicsi, közben Dunát lehet rekeszteni olyan cégekkel, amik amellett hogy olcsóbb custom PC-ket gyártanak nagyobb teljesítménnyel, még jobb minőségben is teszik azt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. zsolteszka Asagr...
2014.03.15. 11:49
Lehet hogy olcsóbb egy 100e ft-al, de kérdés hogy ultrabook méretben hogyan fogja az lehűteni az SLI-t??? mert ha már ennek is van hangja játék közben akkor annak a hangja kb a most kijött ref r9 290 esek hangjával lesz egyenlő.
A Alienware szerintem azért drágább mint más pl MSI,ASUS mert ezt nem 1-2évre veszik, mivel akár a végtelenségig lehet upgradelni a vga-t,cpu-t, ráadásul még a tápot is lehet nagyobbra cserélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. enzob Cyber...
2014.03.15. 12:35
Köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. csabi02
2014.03.15. 13:04
Asagrim: +1
zsolteszka: remélem nem gondoltad komolyan és csak viccnek szántad amit az alienware-tól kezdve írtál.

Miért is ilyet vegyen az ember:
2szer annyi ? igen
többet tud? nem
tovább bírja? nem
gagyinak ható a külseje? igen
hűvösebb működés közben? nem
(a tesztben szereplő gép sem működött tökéletesen és sokan így is a minőség meg a többi maszlaggal jönnek )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. piter
2014.03.15. 13:18
Itt az a baj hogy mig az alienware gepekbe jo VGA-akat raknak addig a dell xps-ekbe 750GTX-et tesznek.Tehat nem fedik le a 15,6 hianyat.Viszont az ara brutalisan magas ahhoz kepest hogy gyenge a vga az xps-ekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim zsolt...
2014.03.15. 13:43
"Lehet hogy olcsóbb egy 100e ft-al, de kérdés hogy ultrabook méretben hogyan fogja az lehűteni az SLI-t???"

Úgy ahogy az összes többi laptop a piacon. Laptop hűtésnél nem a hő-disszipáció a lényeg, mert nem tudsz kilós bordákat rakni a chipekre, mint egy számítógépházba. Laptopnál az a lényeg, hogy minél rövidebb úton kizavard a hőt a készülékházból. Ez azért problémás, mert a legtöbb laptop nem szív be friss levegőt, tehát negatív légnyomással operál, ezért reked benne a hő, ezért melegszik fel túlzottan.

Totálisan irreális igény teljesítményorientált laptoptól hűvös működést elvárni úgy, hogy közben az annak megfelelő teljesítményű asztali PC-be belevágsz egy 16 centi magas hűtőbordát. Úgy könnyű hűteni ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. csikosmoku...
2014.03.15. 14:22
800 ezerből már egészen jó autókat lehet venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Alvin_ti42... csiko...
2014.03.15. 14:44
Sőt, akár 50 darab mikrohullámú sütő is kijön belőle!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Simba csiko...
2014.03.15. 15:47
Akinek van 800k egy laptopra nem hiszem, hogy autót fog belőle venni. Ha vesz is nem 800 ezerért vesz, mármint autót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. DogTheDog Asagr...
2014.03.15. 17:33
Nincs Alienware,Dell van.
Dell,MSi,Lenovo,Asus,Gigabyte nagy ceg,kiterjedt ertekesitesi es support halozattal.
Az a maroknyi KIS,es az elerhetetlensege (legfokeppen a lokalizalt support hianya) miatt egzotikus ceg pedig akarmilyen jo konfigokat gyart,alig tud eladni.
A Falcon is az Amcsi iskola-programban valo szereplessel elte tul magat,ahol kokemeny Celeronos konfiguraciokat rakott ossze a maroknyi alkalmazott akiket nem Layoffoltak le.

Remelem most is idezgetsz majd fel sorokat,mint az olcso es inkorrekt ujsagok,hatha lesz mibe kapaszkodj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. djgeg
2014.03.15. 18:23
Csak az a baj ez nem egy Ferrari... Nem kirívó. Nem tud sokkal többet. Nem tűnik ki. Egy Ferrari és egy Lamborgini stb között nincs akkor minőségbeli különbség... (opel corsahoz hasonlítani meg irtó nagy hülyeségre vall )Itt ez az egyetlen piaci szereplő ami nem nyújt többet, de elkér érte 2X annyit... Gondolkozzatok már bazeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim DogTh...
2014.03.15. 20:31
Ha neked az reprezentatív értékű egy cég "egzotikusságának" a megítélésében, hogy TE a jelen lakóhelyeden meg tudod-e venni a terméküket vagy nem, akkor én Vér István bivalybasznádi lakos magyarisztánban ide sorolom a Bitfenixet, a Corsairt, az NZXT-t, meg még millió másik céget, akiktől aktuális terméket nem tudok vásárolni Magyarországon sehol. Szívesen vennék mindjárt négy "Bitfenix Spectre LED PWM" szériás ventilátort (segítek cikkszámmal: BFF-BLF-P14025R-RP és BFF-BLF-P12025R-RP), egy tök hagyományos AT layoutos csak éppen numpad nélküli (tenkeyless) Cherry MX Blue billentyűzetet legalább egy rohadt UK lokalizációval hogy az összes gomb a helyén legyen (de ide angol billentyűzet csak US lokalizált jön), meg néhanapján jó lenne ha nem az lenne az egyetlen megoldás hogy forrasszak magamnak sajátot, ha olyan dolgot támad kedvem venni mint mondjuk egy 4 csatornás PWM fordulatszám-szabályzó, vagy ez, ami marha nagy mázlim van hogy kemény 3 azaz három napja vásárolható iponon, de 3 éves termék!

Hol is tudott a nagy érdemű Alienware-t venni, mikor az még csak egy ír cég volt? Ha emlékezetem nem csal még az ausztriai supportot is németből oldották meg, szóval ami európainak Alienware, az amcsinak FNW, ugyanolyan egzotikus mindkettő, nézőpont kérdése (DELL háttér nélkül).

Bár felőlem legyen, igazad van, a Dell által az Alienware globális termékké vált, ezzel nem tud egyetlen lokálisan (lokálisan = akár egy egész kontinensen) elérhető cég sem versenyezni, van az Alienware, meg vannak a pici, összesen három embert foglalkoztató cégek, akik alig tudnak összekaparni elég pénzt abból az éves max 1000 rendelésből hogy fennmaradjanak, azt meg hagyjuk figyelmen kívül hogy az FNW-nek ez a bravúr már 22 éve sikerül; nem semmi miközben az OEM PC piac meg haldoklik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester
2014.03.15. 21:28
A 18-as Avenger (vagy nem tudom mi lehet már ezeknek a kódnevük, de külsőre vagy az avenger vagy a voyager széria), minden extrával (tablet, biztosítás, extra gari, extra szoftverek nélkül) [4749$] áron lehet azé aki akarja.. de egy 86Wh aksival ez minden csak nem mobil... Ennyi erővel fogok egy kisebb méretű asztali gépet, rászigszalagozok az oldalára egy kijelzőt, a másik oldalára rakok fel egy tatyót hogy abba tároljam a vezeték nélküli egeret meg billentyűt, valamint a kábeleket, rakok rá egy fület és az is mobil lesz....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Ronan Asagr...
2014.03.15. 21:38
"bivalybasznádi"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Ronan Alvin...
2014.03.15. 21:41
Akkor inkább 50 régi elektromos orosz tálcás sütő mert az legalább már annyi éves mint én, jó öreg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csikosmoku...
2014.03.16. 11:59
Aki a mai helyzetben nem akad fenn ennek az izének az árán úgy, hogy nem díler/gengszter/strici, annak a fejében komoly gondok vannak.
Bocs, elnézést, befejeztem, biztos nem vagyok "játékos".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Nirvanus
2014.03.16. 14:34
Hasonló vagy picit jobb teljesítményű notit szerintem lehet kapni, "házon belül" is, féláron. De tény, ami tény, hogy ha lenne ennyim, megvenném... Vagy akkor inkább ezt: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sniperjoce...
2014.03.16. 22:53
Üdv "ennyiért milyen jó asztali gépet rakok össze" Erre nekem az a válaszom hogy van autóm van rajt vonóhorog 70000-80000 ből simán kijön egy utánfutó amin vihetem a ráépített asztali erőművet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester snipe...
2014.03.17. 11:05
Látom nem sok fogalmad van arról mekkora gép is egy asztali erőmű, ami ekkora teljesítményt tud... vagy netán ennyire ellenzed a sportos életmódot hogy 4,5kilónál nehezebbet akkor sem emelnél ha az életed múlna rajta mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sniperjoce... Szefm...
2014.03.17. 21:21
Hát én aszati erőmű alatt nem egy noteszgép teljesítményére gondoltam Hanem egy kicsit komolyabbra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Rotyoka
2014.03.17. 23:01
Egyszer tudnának értelmes designt alkotni az Alienware-nél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester snipe...
2014.03.17. 23:07
Na arra már nem gondoltam.. elnézést. Megszoktam hogy aki erőművet mond az rendszerint egy pár kilós desktopra gondol... nem szerverekre, vagy azok clustereire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sniperjoce... Szefm...
2014.03.18. 15:30
Én szigorúan asztali gépekben gondolkodom nem szeretem a noteszeket. Én egy kényelmes irodai bőr fotelban ülök éppen kantáros melós gatyában Ahol kényelmesen könyöktámaszon a kezem és elérem a bill-t illetve az egeret, a monitor pontosan szemben fejmagasságban.
Nekem ez kell nem vagyok oda a noteszekért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sniperjoce...
2014.03.18. 18:18
Nekünk van 2 noteszgépünk de azon kívül hogy könnyű a-ból b-be vinni nem sok előnyét látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ancient22
2014.04.25. 15:35
Na srácok! Nekem van szerencsém egy ilyennek a birtokában lenni. És a magyar árakról meg ne beszéljünk. Aki itthon vesz teljes áron ilyen gépet az a felső 10 Én amerikából hozattam be. 490 lett a vége. Mondom mi van benne. 4800 QM i7; 780m nvdia; 32 giga ram; 3d kijelző, 750 Gb vinyó. Már pl használtam a Dell supportot is és nagyon segítőkészek voltak. Nem ment könynen a probléma amit meg akartak oldani, de sikerült. Házhoz jön a szerelő ha bajod van és előtted csinálja meg a gépet. Szóval nem kell sehova menned/vinned a notit. Az asus új csodája amúgy engem is érdekel, de az üzletpolitika taszít. Csak saját videókártyát fogad be, mert átalakították, így az mxm szabvány csati ugyan meg van de nem fog beférni semmi más. a proci meg rá van forrasztva az alaplapra. Szóval szerintem nem annyira rossz gép ez, ha a gamer szintet nézitek. Az viszont tény, hogy az előző szériák többet tettek le az asztalra mint ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!