iPon Cikkek

Alienware M11x – Az idegenek mini erőműve

Dátum | 2010. 06. 30.
Szerző | Svindler
Csoport | NOTEBOOK

Félig-meddig ismét egy új márkával van dolgunk itt az iPonon, hiszen Alienware notebook még nem járt nálunk. Az UFO-k azonban 2006 óta a Dell-hez tartoznak, és cég játékosoknak szánt kínálatát színesítik, mint a HP esetében a VoodooPC Envy sorozata (ami ugyancsak 2006-ban került a HP-hoz, érdekes év volt). Ez a két sorozat viszonylag ritka Magyarországon, így nagyon örültünk, mikor lehetőséget kaptunk arra, hogy közelebbről is szemügyre vegyük az idei Alienware notebook széria legkisebb tagját, az M11x-et.


Mint az már a képen is látszik, az Alienware ismét egy különleges gépet tett le az asztalra, hogy megmutassa, van élet az XPS-eken túl is. Mivel gamer notiról van szó, így a felszereltségére sem lehet panasz, bár a specifikációban van valami, ami első blikkre nagyon szúrta a szemünket:


Igen, a processzor. Egy CULV-s példány, és abból sem éppen a legerősebb, elsőre nagyon kevésnek tűnik az izmos GT 335M kihajtásához. Szerencsére élhetünk némi tuninggal is, ami megemeli az órajelét, de erre még később visszatérünk. Az M11x egyébként a méretéhez képest egy súlyos egyéniség, de nem vészes a helyzet. A rengeteg csatlakozó, a nagy teljesítményű akkumulátor és a VGA miatt fontos a hűtési rendszer, bőven megéri a plusz tömeget. A három év garancia dicséretes, és a DisplayPort megléte is hasznos extra lehet a jövőben (persze csak így, hogy a HDMI-t se spórolták le).


Már a csomagolásnál megkapjuk az Alienware érzést, az elegáns, fekete dobozt kibontva pedig a fenti képen látottak tárulnak szemünk elé. A kiegészítők, külön dobozban foglalnak helyet, alattuk pedig egy vászon táskában maga a gép van. Bár a rendszert visszaállíthatjuk rendszerpartícióról is, azért kapunk visszaállító lemezt is, a kézikönyv mellé. A töltő nagyon gyorsan teszi a dolgát, működés közben 2-2,5 óra alatt tölti fel teljesen a 64Wh-s akkumulátort, míg kikapcsolt állapotban ehhez elég neki bő másfél óra, jár a piros pont.

Mielőtt belevetnénk magunkat a hardver vizsgálatába, érdemes pár szót ejteni a géphez adott szoftverekről. Nem kell megijedni, a Dell-nél szerencsére úgy gondolták, hogy nem az a jó rendszer, ami fél óráig indul, mert roskadozik a sok próbaverziótól, így néhány programot leszámítva csupasz rendszert kapunk. Külsős alkalmazásokat nézve ez azt jelenti, hogy jár nekünk néhány Nero alkalmazás, amit a StartSmart-ból egyszerűen kezelhetünk és egy Cyberlink YouCam, amiben elszórakozhatunk a webkamera képével. A Dell két dolgot ad még ehhez, melyekből az első a DataSafe Basic változata.


Ebben azért túl sok lehetőségünk nincsen, de készíthetünk a rendszer aktuális állapotáról egy biztonsági mentést DVD-re vagy külső meghajtóra, vagy visszaállíthatjuk a rendszert gyári állapotba. Utóbbira egyébként a programtól függetlenül nagyon sok féle lehetőségünk van, ha akarjuk a gép lement mindent, ami nem tartozik a rendszerhez egy külső meghajtóra, majd a Windowst visszaállítja gyári állapotba és visszapakol mindent, néha jól jöhet.

AlienFX - 1AlienFX - 2
Sokkal érdekesebb lehet azonban az AlienFX vezérlőpult, ahol belepiszkálhatunk a notebook különlegesebb részeibe. Itt van ugye kapásból a világítás, hiszen ahogy az a bevezetőben lévő képen is látható, a gép csak úgy ontja magából a fényt, ha mi úgy akarjuk. Az AlienFX öt zónára osztja a világítást: a gép elején lévő két hűtőrácsszerűségre, a billentyűzetre, az állapotjelzőkre, a bekapcsoló gombra és a kijelző alatti Alienware feliratra. A programban készíthetünk saját sémákat és elég mélyen belepiszkálhatunk a működésbe. Míg egyszerű nézetben csak a színét változtathatjuk meg a különböző zónáknak (akár ki is kapcsolhatjuk őket, hogy pl. csak a billentyűzet világítson), addig a haladó beállításokat használva már csak a fantáziánk szab határt. Különböző sémákat köthetünk programokhoz vagy eseményekhez (kritikus szinten az akkumulátor, új e-mail érkezett, stb.) és úgy variálhatjuk a fényeket, hogy például egyik színből átmenetet képeznek a másikba egy általunk kiválasztott minta alapján. Persze a világítás nem „ingyen” van, az akkumulátoros üzemidő bánhatja, ha úgy nézünk ki, mint egy UFO-s karácsonyfa, úgyhogy érdemes megkeresni az egészséges kompromisszumot. A ki-bekapcsolgatásra egyébként van gyorsgomb is, úgyhogy nem kell állandóan az AlienFX-hez nyúlni.

AlienTouch - 1AlienTouch - 2AlienTouch - 3


Az AlienFX-en kívül még három oldal van a vezérlőpultban, az AlienFusion, az AlienTouch és az AlienSense. A Fusion az energiamenedzsmentért felel, itt hozhatunk létre különböző sémákat, mint a Windows 7 saját kezelőjében. Ez tulajdonképpen szinte ugyanaz, ott meg is jelennek a sémák, így gyorsan tudunk köztük váltani bármikor. A Touch-nál a tapipadot konfigurálhatjuk, kezdve az olyan egyszerű (de hasznos) beállításoktól, mint hogy kapcsoljon ki, ha külső egeret csatlakoztatunk, egészen az olyanokig, hogy mekkora legyen a görgetősáv. A Sense a biztonsági beállítások otthona, ami előszeretettel használja a webkamerát arcfelismerésre. Sötétebb szobában nem igazán megy neki, így megvannak a hátrányai, de különben érdekes lehetőség. Kérhetünk például automatikus felhasználó váltást a kamera képétől függően. Ez utóbbi szerencsére a megadott programok alatt ki is lőhető, így ha filmet nézünk nem fog azonnal kerregni a vinyó és betöltődni a Hello Kitty-s háttér, mert a barátnőnk belemosolygott a kamerába.

AlienFusionAlienSense - 1AlienSense - 2

A gép vastagságából ítélve arra számítottunk, hogy valami nagyon komoly hűtés lehet benne, és ezért legalább üresjáratban halk lesz, de sajnos ez az első pont, ahol ha csak finoman is, de elhasal az M11x. Hangtalanná sosem válik, még akkumulátorról sem, egy alapzúgása mindig van. Annyira nem vészes a helyzet, inkább szélzajról van szó, csak maximalisták vagyunk, talán az Optimusos változat már hangtalan lesz üresjáratban. Az alaphang miatt viszont a kis méret ellenére is jó hőfokokat kapunk, amik csak akkor szöknek fel, ha komolyan megizzasztjuk a gépet, ez esetünkben a Prime95-öt és a FurMarkot jelenti egyszerre. Ekkor a processzor 65 fokig megy fel, a GeForce GPU pedig 91-ig, és a ventilátort is szépen feltekeri a gép. A helyiség hőmérséklete - ahol a tesztet lefolytattuk - alulról súrolta a 30 fokot, amikor a gépet néztük, így elmondható, hogy nem fog meghalni a nyári melegben az M11x, de azért a hangerején is érződik, hogy izzad. Szerencsére nem visít, úgyhogy egy-egy játék zenéje halk háttérzajjá tudja degradálni a hűtés hangját.

Melegedés szempontjából vegyesen teljesít a gép. A billentyűzet felől még óriási terhelés hatására is csak langyos lesz minden, és ez főleg a gép bal oldalán érezhető, viszont alul rémesen felforrósodik a burkolat, úgyhogy a nagy családról álmodozó férfiak jobb, ha gyorsan beszereznek mellé egy notebook párnát, vagy nem használják ölben.


A specifikáció után gondolom, senkit sem lep meg, hogy a Windows 7 szerint is a processzor a gép gyenge pontja, úgyhogy csak 4,1 ponttal jutalmazta azt. Tuningolt állapotban 4,6-ot ad neki, ez se világbajnok teljesítmény, de már sokkal használhatóbb. A grafikus vezérlőtől és a merevlemeztől azonban nem sajnálja a rendszer a pontokat, és nem véletlenül.


Mielőtt azonban ennyire előre futnánk, maradjunk egy pár sor erejéig a processzornál. Az 1,3GHz-en ketyegő SU7300-as tökéletesen megfelelne egy ilyen kis gépbe, ha nem lenne mellette ilyen erős VGA. De mivel van, és alapvetően játékgépről van szó, ezért létfontosságú, hogy ki is hajtsa azt. Ezért a BIOS-ban van egy opció amivel tuningolhatjuk a processzort. Bár a különböző programok mást mondtak, az eredmények alapján a CPU-Z-nek van igaza, és 1,6GHz-re húzza a beállítás a processzort. Ez elég egy GT 335M mellé?

4500MHDGT 335M
Jó kérdés, mindjárt foglalkozunk is vele, de előbb nézzük meg mit is rejt a GT 335M elnevezés. A GMA 4500MHD-vel nem foglalkozunk, már láttuk ezerszer, az nVidia chipje most érdekesebb. A 72 shaderes GPU a legerősebb azok közül, amit ekkora gépben valaha is láttunk, még a 15 colos gépekben előszeretettel használt GT 330M-nél is erősebb papíron ~25%-kal. Persze még mindig DX10.1-es, de ekkora teljesítménynél ez valószínűleg senkit sem fog zavarni. Az Intel és az nVidia GPU-ja között egyébként a szokásos billentyűváltós módszerrel és automatikusan válthatunk, amiről a Hybrid Graphics driver gondoskodik, Optimusnak még nyoma sincs, legalábbis ebben a változatban.


Az 500GB-os Seagate merevlemez veszettül gyors, nem spóroltak a Dell-nél, nem sok ilyen gyors 2,5”-os kapható, úgyhogy felette már csak maximum az SSD opción érdemes gondolkozni. A hőmérséklet cserébe állandóan 40 fok felett volt, de a szobában is elég nagy volt a hőség, úgyhogy ez nem okozhat gondot nyári forróságban sem. A merevlemez egyébként három partícióra van osztva, melyből az első mindössze 40MB-os, és a Dell saját helyreállító alkalmazását tartalmazza. A második a rejtett 15GB-os, ezen van a rendszerünk gyári állapotában, míg a harmadikon egyben van a maradék tárhely, ezt használhatjuk.

A hangfalak egész tisztán szólnak, de magas hangerőn van egy kis dobozhangzásuk. Ettől függetlenül alkalmi szórakozásra megteszik, egyébként meg úgyis füles lesz a fejünkön (amihez két kimenet is van, ha nem egyedül lennénk).Felülről nézve szögletes formák és az Alienware logó fogad minket. A fedél egy kicsit benyomható, úgyhogy focizni ne akarjunk vele még a VB-be belefeledkezve sem. Ez nem egy rollcage vázas gép, de ezt leszámítva jó minőségérzetet áraszt magából, masszív darab, ahogy az el is várható. A nyitószerkezet erős, és a vonalvezetés miatt nem olyan könnyű megfelelően alányúlni (azért pár kinyitás után már nem okoz problémát). Alul, mint az a képen látszik eléggé nagy az egybefüggő felület és szerviz nélkül nem is cserélhetünk semmit, de mivel jól meg vannak pakolva a gépek, ezért nem is lenne mit cserélni, maximum SSD-vel helyettesíteni a merevlemezt.


Apró figyelmesség a gép alján a gravírozott fém felület, ami jelzi, hogy bizony itt egy különlegességgel van dolgunk.Első gondolatunk az volt a billentyűzetről, hogy nagyon stílusosra sikerült, a második pedig az, hogy remélhetőleg ez nem a megszokott Dell minőség rovására megy (Dell, HP, és Lenovo billentyűzetek általában jók szoktak lenni). Szerencsére némi irkálás után boldogan konstatáltuk, hogy ha nem is tökéletes, de nagyon jó klaviatúrát kapott az M11x. Az alátámasztása jó, a nyomáspontja tökéletes, maximum a felületébe és a méretekbe lehetne belekötni, de utóbbiba úgy gondoljuk nem érdemes, 11,6 colon ennyi fér ki, látható is, hogy szinte nincs is holttér, előbbi pedig ízlés kérdése.


A tapipad felülete jó, az ujjunk követése is pontos, és görgetősávok is vannak ha akarjuk, ráadásul mi állítjuk be hogy mekkorák. Csak a gombokkal nem voltunk kibékülve, azokat szokni kell. Nem hangosak, de az átlagnál erősebben kell nyomni őket.A gép két oldala tiszta Kánaán. A szokásos D-sub videókimenet mellett a kor követelményeihez hűen van HDMI és DisplayPort is, ráadásul mindkettő visz hangot is. Az RJ-45-ös hálózati csatlakozó mellett még van itt memóriakártya-olvasó (takarólemez nincs), firewire port, három USB (ebből az egyik kikapcsolt állapotban is aktív, lehet vele tölteni), egy mikrofon bemenet és két füles kimenet. Ez elég ritka még játékos gépeken is, pedig néha jól jöhet.


Elöl csak a designelemek fogadnak minket és a már említett két szellőzőrács-szerű nyílás, amik világítanak, ha mi is úgy akarjuk.

A kijelző az átlagnál talán egy kicsit jobban tükröződik, ezt azonnal észre fogjuk venni, hála a gyári, nagyrészt fekete háttérnek. Megfelelő fényerő mellett, színes tartalmaknál nem igazán lehet észrevenni, de nagyon sötét helyekkel operáló játékoknál (pl. Doom 3) akár magunkat is ijesztgethetjük. A színek cserébe elég szépek, és a ledes háttérvilágítás se foltosodik. A betekintési szögek viszont már nem olyan jók, alulról nézve nagyon gyorsan sötétedik a kép, balról és jobbról nézve pedig szép fokozatosan csökken a kontraszt és sötétedik a kép, akárcsak felülről. Ketten még pont kényelmesen lehet nézni egy filmet rajta. A minimum fényerő egyébként nagyon alacsony, csak teljes sötétségben olvasható, a maximális viszont elég arra is, hogy akár kint is olvasható legyen minden, csak ne álljunk a napnak háttal.

A webkamera és mikrofon minősége közepes. Előbbinek bár alacsony felbontása van, a képe egész szép még szürkületben is, viszont a mozgáskövetése lassú.

Nem először jár nálunk SU7300-as processzorral ellátott gép, így az eredmények se túl meglepőek, még tuningolva sem, hiszen az Asus UL szériájában hasonló mértékű túlhajtást lehet beállítani a BIOS-ban.


Böngészésre, filmnézésre, irodai alkalmazásokra, stb. bőven elég ennyi erő. A problémát a játékok jelenthetik, mert a GT 335M-hez egy erősebb processzor dukálna. Pont ezért, mielőtt a szokásos tesztekben összehasonlítottuk volna a konkurenciával, érzékeltetnénk a processzor szerepét a játékokban. Egy játékon belül többfele beállítást is használtunk és lemértünk mindent alap és tuningolt órajelen is.
A 3DMark annyira rátelepszik a GPU-ra, hogy nem igazán hatja meg, hogy mennyire erős a processzor alatta, viszont a későbbiekben pont ezért a többi géppel való hasonlításra jó lesz, hiszen mint látható valós játékok alatt már gondban van a SU7300. A Resident Evil 5 például nagyon szereti az erős processzorokat, és az eredményein nagyon szépen látszik, hogy mennyire lefogja a CPU a VGA-t, hiszen még tuningolt állapotban is beállításoktól függetlenül ugyanazt az eredményt nyújtja. Street Figther alatt már jobb a helyzet, a tuning elégnek tűnik a GT 335M kihajtására. Stalker alatt ez helyzetfüggő, de összességében az 1.6GHz pont elégnek látszik. DiRT2 alatt beállításfüggő a dolog, Ultrán nagyon rátelepszik a VGA-ra, de médiumon már kevés lehet a CPU. Far Cry és Crysis alatt viszont biztos, hogy kevés, hiszen mindkettő rossz eredményeket produkál, és a Crysisban még az élsimítás bekapcsolásától se lassul be a játék. Persze magasabb grafikus beállítások mellett már nem számítana a processzor, de GAMER-en már a VGA is kevés volt Crysis Warhead alá.

Jöjjenek a szokásos összehasonlítások:


A GT 335M főleg a Vantage eredményeire alapozva a HD5650 és HD4670 szintje körül mozog, de esetünkben a CPU néha lefogja, úgyhogy bátran próbálkozzunk a beállításokkal, ha ilyen gépet veszünk, mert lehet, hogy nem kell sajnálni az adott játéktól pl. az élsimítást, mert nem lassít semmit.


Az üzemidő mérése után kicsit gondban voltunk, hogy mégis mikkel hasonlítgassuk az M11x-et, hiszen másoknak nem igazán van ebben a méretben használható játékgépe. A netbookok és a CULV-s kis gépek természetesen hosszabb üzemidőre képesek a gyengébb vasnak hála, a nagyobb gépek pedig hátrányból indítanak a nagyobb kijelző miatt. Mégis utóbbi mellett döntöttünk, hiszen ez egy játékgép, arról pedig nem tehet, hogy nem igazán van konkurenciája. Mint az látszik, az erős akkumulátor, és a kisebb kijelző megtette a hatását, üresjáratban a gép közelít a 6 órához, videózgatással átlépi a három órát, és agyon izzasztva is elmegy másfél-két órát, ami azt jelenti, hogy játszogatva is elvárhatunk tőle 2-2,5 órát. Persze ezek a mérések nem tuningolt processzorral készültek, ám mivel a túlhajtás alapfeszültségen történik, ezért a terheléses tesztbe alig szól bele, ennyit kompenzálhatunk kisebb fényerővel is, hiszen a maximális az esetek többségében felesleges. Az egyetlen probléma nálunk annyi volt, hogy a tuning kikapcsolta a SpeedStepet és azért ez üresjáratban már számít. Kár, hogy nem lehet Windowsban kapcsolgatni tuningolt és nem tuningolt állapot között.

A VGA-k energiamenedzsmentje viszont nagyon jó: alapbeállításon hagyva a gépet alig fogyaszt többet, mint csak a GMA 4500-at használva. Ez annak is köszönhető, hogy beállításunktól függően egy idő után a rendszer elaltatja a GT 335M-et, és olyankor a fogyasztása közel van a nullához. Mivel ennek csak üresjáratban van értelme, így ott mértünk, de mindössze 20 perccel bírta tovább a gép ha csak az integrált VGA-t használtuk. Mivel 15 perc semmittevés utánra volt beállítva a másik módban a GT altatása, ez nagyon szép eredmény. Véleményünk szerint felesleges váltogatni, sokkal érdekesebb, hogy miként hatnak a különböző világítások az akkumulátoros üzemidőre. A képernyő maximális és minimális fényereje között idle-ben pl. két óra különbség van (4 vs. 6), ami elég sok, érdemes tehát figyelni a világításra. Ha felkattintunk mindent az AlienFX-ben, akkor az egy órát vesz el a hat órás üresjárati időből, de ha csak a billentyűzet világítását használjuk, ez körülbelül fél órára csökken.

Az M11x tulajdonképpen konkurencia nélkül álldogál a piacon, mert nem igazán kapható idehaza még egy ilyen kis játékgép. Kevés dolog választja el a tökéletességtől, de azok sajna fájó pontok: a hangerő lehetne alacsonyabb, a processzor erősebb, a burkolat alja hűvösebb és bár egyénfüggő, de mi értékelnénk, ha opcionálisan lehetne matt kijelzővel is rendelni. Ezekről viszont elég könnyen meg lehet feledkezni, amint az ember a kezébe veszi a gépet, mert van pár óriási előnye is. Az első bármelyik képen látszik: a külső, ami az arra fogékonyakat megragadja és el sem ereszti. Jó érzés használni a gépet és a világításnak az optikai tuningon kívül vannak hasznos részei is (billentyűzet). A rengeteg csatlakozó és a jó ergonómia is megteszi a magáét, de a legfontosabb talán ahogy a Dzsinni is mondta: a fenomenális, kozmikus erő… egy icipici kis helyen. Na jó, talán kozmikus nem, de tény, hogy ilyen erős VGA-val felszerelt 11,6”-os noti nincs még egy.


Még egy jó hír, hogy bár felárért, de szeptember környékén megérkezhet hozzánk is (még nem biztos) a Core i5-ös és Core i7-es változat, ami megoldhatja a processzor ereje miatt jelentkező problémákat. Mindezt úgy, hogy nem fog többet fogyasztani a mostani változatnál, sőt, arra is van esély, hogy pár wattal kevesebbet eszik, aminek hála üresjáratban még halkabbá is válhat az M11x. Ráadásul a grafikus vezérlő váltásáért onnantól kezdve az Optimus felel, és ez még jobb energiamenedzsmentet tesz lehetővé. Maximalistáknak érdemes megvárni ezt a változatot.

Tekintve, hogy milyen termékről van szó, a 300 ezer forint feletti ár nem túl meglepő, főleg ha figyelembe vesszük a három éves helyszíni garanciát. Alacsonyabb áron kaphatunk hasonló konfigurációkat 13-15 colos gépekben, de jelen esetben pont a méret és a különleges kialakítás a lényeg.

Pro:
+ Jó billentyűzet
+ Exkluzív kivitel: formás külső, állítgatható fények
+ A kijelzőnek szép színei vannak
+ Játékgéphez képest jó üzemidő
+ Erős VGA
+ Sok hasznos csatlakozó

Kontra:
- Lehetne halkabb
- Kevés a processzor a VGA kihajtásához (Core 2 Duo-s változatok)
- Nagyon felforrósodik az alja
- A kijelző az átlagnál talán jobban tükröződik
- Ár

Honlap: Alienware M11x

A notebookot a CHS Hungary Kft.-től kaptuk kölcsön a teszt idejére, ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

37. Chucky7
2010.06.30. 07:35
hááát, az a proci elég érdekes egy játékgépbe, gyakorlatilag az egyik leggyengébb 2 magos intel cpu, az atomot leszámítva.

Na az kellett vna még h atomot tegyenek bele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. somakb
2010.06.30. 10:04
Hát nem tudom... az Acer Aspire TimelineX 3820TG 9 cellás akksival, hd5650-el és corei5-430m el szerintem lehet ellenfele hiába 13.3". Sokkal inkább az Acer kellene. Jóval erősebb, akksi időben is szuper... mégha 1,7" al nagyobb is. Tömege mégis kisebb, olcsóbb és 3 év garis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. doktorovic...
2010.06.30. 10:22
mivel túlságosan melegszik nem hinném hogy roppant hosszú életű lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. fz0002.fix...
2010.06.30. 10:25
Mióta ezek a csúnya gépek a Dell-hez tartoznak azóta sajnálatos módon a Dell nem csinál normális kisgépeket (a ~13"-os kategóriában). Régen ott volt az XPS M1330 ami nagyon jó volt (ill. még jelenleg is tökéletes, bár az tény, hogy nem egy játékgép), de azóta mégcsak hasonló sincs :-(
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Valorian
2010.06.30. 11:39
somakb: Eddig két Acer laptoppal volt tapasztalatom, fél-1 év után mindkettő elkezdett hibákat produkálni (kijelző, hirtelen leállás, merevlemez hiba) szoftvertől, oprendszertől függetlenül, pedig nem olcsó kategóriásak voltak (az egyik 280, a másik 350 ezer forint volt megvételekor) úgyhogy ezt a márkát azóta én kerülöm. Más kérdés, hogy Alianware-t sem vennék, nekem túl ,,giccses" sok dizájnelem, akkor már inkább Sony
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. pal07
2010.06.30. 11:46
Nekem a a gombok világitása tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Sermi
2010.06.30. 13:38
Ez az a gép aminek én egyáltalán nem látom értelmét a jelenlegi kiszerelésben. De cserébe legalább jó ronda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Jhonny06
2010.06.30. 14:39
Valorian: Nálunk meg tökéletesen remekel két Acer, szintén a drágább kategóriákból. Tehát erre ne alapozzunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. hykao
2010.06.30. 15:11
Hmm...vajon hol kapható 270e-ért? Árgépen a legolcsóbb helyen is 336e-ért vesztegetik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Kobaljov
2010.06.30. 17:38
Van egyáltalán magyar billentyűzet hozzá?

Ebben a méretkategóriába, ha nem számít az ár akkor a Core i7-es ThinkPad X201i elvileg jelentősen erősebb lehet CPU fronton, bár azt hirtelen nem tudom, hogy annál van-e másik VGA
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. drherbyke
2010.06.30. 19:02
Hm sony???
http://itcafe.hu/hir/sony_vaio_visszahivas.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Svindler
2010.06.30. 19:18
hykao: updateltem a cikket, mert véletlenül a nettó árat írtam be

kobaljov: tudtommal nincs magyar bill. Az X201 egy teljesen más kategória. Még X200-as járt nálunk azt nagyon szerettük, de teljesen más a célközönség.

somakb: Az Acer tesztelése is tervbe van véve, de az eddig olvasottak alapján annak is megvannak a hátrányai
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Valorian
2010.06.30. 20:26
Jhonny06: Persze, nem azt állítom hogy minden Acer laptop rossz, csak azt mondtam hogy nekem eddig inkább negatív tapasztalataim voltak a márkával, sajnos

drherbyke: Ezt nem hallottam, hihetetlen hogy ilyen hibák nem derülnek ki tesztelesén, árusítás előtt, bár ez alapján nem tesztelhetik agyon őket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Ver_Pistik...
2010.07.01. 09:35
Ez egy Gémer Laptop ugye? Na akkor a legnagyobb baja az hogy nincs optikai meghajtó.Külső meghajtó kell neki mind a telepítéshez mind a játékhoz ( kivéve ha DL a gém( nem a warezre gondolok hanem Steam, ilyesmi)).Akkor viszont menet közben pont nem gémelsz vele. otthon meg miért a laptopon szorongjon a nép akinek telik ilyenre annak van asztali gép is.Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. balintdavi...
2010.07.01. 09:56
Ez egy rossz vicc. El sem hiszem, hogy ez a Delltől jött
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. doktorovic...
2010.07.01. 10:21
Svindler - 2010-06-30 19:18:28 - nincs a piacon olyan noti aminek ne lennének meg a hátrányai...

Ha más nem a munkásosztály által megfizethetetlen kategória...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. csufy
2010.07.01. 11:30
Hello!

Nekem is ilyen gépem van és van pár dolog amit szeretnék megosztani azokkal akik esetleg egy ilyen kis atomerőmű beszerzésén kezdték el törni az agyukat.
Van pár dolog amit érdemes tudni és egy pár napos teszt alatt nem derül ki, hisz a tesztelő sem tud mindennek utánajárni ezért nem lehet hibáztatni.

Az első a ventilátor probléma. Engem is idegesített az, hogy egyfolytában zúg a gép amikor 35 fokos a proci és integrált VGA-val használom netezés közben.
Semmi nem indokolta a dolgot. A ventilátor 40 fokon kapcsol, csak sajnos van egy bug, ami bekapcsolva hagyja annak ellenére, hogy már rég lement 40 alá a hőmérséklet.
Ez mindaddig beragadva marad amíg nem indítod újra a gépet, vagy nem Sleep-eled le (Alvó állapot).
Már ígérgetik egy ideje az Alienware-nél, hogy javítják ezt a dolgot, de most jött ki az R2 (az Core i3-i5-i7) verzió és azzal rengeteg probléma van, plusz most ment szabadságra jó pár fejlesztő náluk.
Remélhetőleg nyár végére orvosolva lesz ez a probléma.
Mivel én beleraktam egy Intel X25M SSD-t így elvártam, hogy teljes csendben tegye a gép a dolgát, de sajnos időnként le kell sleepelnem, hogy abbahagyja a felesleges zúgást. Egyébként van amikor 2-3 órán át kibírja bekapcsolás nélkül a venti de van hogy egymás után többször is beragad.

Amit érdemes tudni, hogy a gép borítása nem a legstrapabíróbb anyagból készült, nagyon kell rá vigyázni, hogy ne karcolódjon meg. Főleg a bekapcsológomb (Alien fej) melletti két díszléc és a gép elején szintén ugyanazt az anyagot használó rész. Ezekről ha kibontás után lekerül a védőfólia és egyszer megtörlöd őket már tele is lesznek hajszál karccal. Pedig mikroszálas kendővel szoktam törölni. Nem értem miért kellett ilyen sérülékeny anyagot használni.
A touchpad anyagáról sem tudok jókat mondani - mármint a strapabíróságot illetően. Minden téren elégedett vagyok vele, pontos, szépen lehet programozni viszont a felülete szépen kikopik és elkezd kifényesedni egy ellipszis formában ahol az ujjunk a legtöbbet jár (egy idő után tükörre fogjuk polírozni?). Egy ilyen drága géptől nem ezt várná az ember.

A hőmérsékletekről annyit, hogy nem tudom milyen példányt fogtatok ki, de nekem full Prime95 + FurMark terhelés alatt nem sikerül 65 fok fölé vinni a GPU-t és 59 fölé a CPU-t. Itt is 30 fok van kb.

Remek design, kiváló összeszerelés - tényleg öröm volt látni milyen apróságokra odafigyeltek a belsejében is (pl. nem potyognak ki a csavarok kicsavarás után) amiket más gépeknél nem látni.


A proci lehetne egy picit erősebb az biztos.. Most magam ellen beszélek, hisz akkor kevesebb lenne a battery life, DE... Ha esetleg lehetne picit jobban túlhajtani a procit FSB és fesz emeléssel akkor könnyedén elérhetnénk 2Ghz-et. Na az már tökéletesen elég lenne a VGA-nak és a hűtés is kisujjból kirázná. Erről is olvastam fórumokon és az Alienware berakott egy cockblock-ot a gépbe, hogy ne lehessen szoftverrel emelni az FSB-t, csak ha forrasztgatsz az alaplapon... Sanszos, hogy azért tették mert jött az R2 és nem venné meg senki az i7-et. Ez nagyon lelombozott, hiszen hatalmas potenciál van a prociban...
Mikor kivilágosult számomra, hogy igazából az 1,7Ghz-es Overclock opció is "kamu" mert ha beállítod az igazából csak 1,6Ghz, nagyon nagyot néztem.. 6,5 helyett 6-osra korlátozták a szorzót OC módban.. Ja és a ramok hiába 1066-osak, OC módban is 800-on járnak, mert visszaosztották őket.
Szóval részemről a gép mint potenciális túlhajtós csoda megbukott, de ez még nem akkor probléma. Csak sajnálom, hogy nem lehet kisajtolni a prociban rejlő tartalékokat, mert sokkal tartósabb is lehetne így a gép.

A VGA kapcsolgatásával is van egy kis probléma. Ha integrálttal indítod a gépet és váltasz dedikáltra, mert mondjuk kell a 3D-s lóerő játékra vagy tervezésre, aztán miután ezekkel végeztél és integráltra váltasz vissza akkor a dedikált VGA-ról ugyan átvált tehát nem azt használja, viszont nem kapcsolja ki teljesen, ott marad a háttérben és fogyasztja az áramot. Újraindítás szükséges. Mivel a proci túlhajtáshoz is újraindítás kell ezért nem nagy érvágás..

Aki az R2-es azért várna, mert több lesz az akkuideje és Optimus azt el kell, hogy szomorítsam. A fórumok ömlengenek a sírástól, az Optimus nagyon gyerekcipőben jár jelenleg. Nem hiába nem adja ki sem az Asus, sem az Acer a saját ilyen megoldásaikat. Szépen eltolták őket.
A VGA szinte mindig be van kapcsolva és eszi az akkut. Sajnos az R2-ben manuálisan nem is tudod kapcsolni. Az oké, hogy az i7 TDP-je kisebb. De terhelés alatt jóval többet fogyaszt és az akku idő miatt is megy a sírás a tulajdonosoktól. Nem hiába van 90-es táp az R2-höz. (Az R1-hez ugye 60-as van)
Viszont azt lehet tuningolni rendesen, és a teljesítménye is tényleg jobb. Az i7 ne tévesszen meg senkit mert ugye ez az UM-es verió simán két magos. Tehát ne olyan teljesítményt várjatok mintha sima i7 720M lenne.

Részemről nem cserélnék az Core i változatra az akkuidő miatt. Amire kell ez a gép arra elég a proci.

Van egy opció amit nagyon jónak tartanék, de szintén hibás. BIOS-ban ki lehet kapcsolni, hogy az akkut töltse a gép ha a hálózatra csatlakoztatod.
Ez saját életet él Hiába kapcsolod ki a töltést, egy-két kikapcsolás után visszaállítja magát és akkor is tölti az akkut ha nem akarom. Pedig milyen jó lenne ha nem használnám el feleslegesen az akku töltési ciklusait feleslegesen. Mivel kivenni elég macerás lenne az akkut, így marad minden indításnál ellenőrizni ezt az opciót is...

Tudom, hogy nem a legjobbakat írtam le, de ömlengeni tudnék a gépről pozitívan is, de ezt a teszt is megteszi.
Minden hibáját félretéve ez egy nagyon-nagyon szerethető kis gép, és aki meglátja megtapizza és van egy kis kütyübuzériája az belehabarodik egyből és nincs megállás.
Ha kijavítják a venti problémát nekem ez a gép megmarad, max. lesz mellé egy m17x ha lesz majd GTX480M-el szerelt verziója.
Ez egy igazi Alienware fíling.

U.I.: Bocs a walloftextért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Prof01
2010.07.01. 15:31
Nagy kár, hogy mint az Apple notebook-ok esetében is, idehaza sokkal drágábbak, mint USA-ban.
800$ (192e FT mostani árfolyammal számolva)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. hykao
2010.07.01. 16:43
800 dollár az alapár, ami a cikkben szereplő példányhoz képest csak 2GB rammal, kisebb vinyóval, bluetooth nélkül és csak 1 év garival rendelkezik. Ha a cikkben szereplő kiépítést rakod össze a Dell online shopjában (4GB ram, 500GB vinyó, 3 év gari és bluetooth), akkor bizony 1218 dollárt kell leszurkolni. Ha ehhez hozzáadod a szállítási + a vámmal kapcsolatos költséget (0% vám, de 25% ÁFA jön rá!), akkor bizony már túl is szárnyaltuk az itthoni kb. 330-340e forintos árat!!!

Még egy adalék, amire se a cikk, se csufy barátunk nem tért ki: az a bizonyos fémbiléta a gép alján nem csak dísz, hanem a vevő nevét (vagy amilyen szöveget kér) odagravírozzák az Alienware mesterséges földönkívüli ABC-jével! (Az online shopban beállítható, és meg is tekinthető a várható eredmény)

Nem sokkal ezelőtt én is elgondolkodtam egy ilyen kis gépen, ám végül egy HP Envy 15 behozatala mellett döntöttem...ugyan nem világít a szivárvány minden színében, és az akksi sem bír annyit, mint a kis idegené, viszont i5-430m proci van benne, egy HD5830-as videokari társaságában, magnézium-aluminium házban...és (csak) 270e volt a végösszeg, amire kézhez kaptam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. malvoisen
2010.07.01. 20:36
"Mini erőmű" - benchmarknak pedig Atomot? Nem is tudom, ha én meghallom, hogy Intel Atom, akkor nem erőműre asszociálok...

csufy, én nagyon tisztellek és mérhetetlen türelmesnek tartalak, ha neked ennyi bug mellett szerethető egy számítógép.

somakb, az Acerrel vigyázz, nagyon jó gép, de a 9 cellás akksi iszonyat mód kiáll az aljából. Barátnőmnek rendeltünk egy TimelineX-et, majd mikor megláttam azt az akkunak nevezett szekrényt, majd' eldobtam a hajam.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. csufy
2010.07.01. 21:40
malvoisen: Sokan mondták már, hogy túlságosan türelmes vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Svindler
2010.07.02. 01:10
Malvosen: a sok hasonló processzor mellett amiket már ezerszer kitettünk, gondoltam inkább egy kategóriával feljebb és lejjebb is mutatok processzort, hogy láthatóbbak legyenek a szintbéli különbségek

csufy: szép összefoglaló volt, jó mindig hosszabbtávú tapasztalatokat olvasni. Furmark alatt extreme burning mode-ot hasznéltam, élsimítással, szóval nem sajnáltam szegényt. Viszont nekem a tesztidőszak alatt mindig rendesen leküldte sleepbe az nVidia GPU-t ha nem használtam, lehet nem mindegyiknél jelentkezik?

Azt szomorúan hallom, hogy a Core i szériás notinak gondjai vannak. Viszont hogy érted, hogy az Acer és az Asus nem adja ki a saját megoldásait Optimus témában? Mindkettőnek van már Optimusos notija, U30Jc pl járt is nálunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. malvoisen
2010.07.02. 23:03
Az Asusnak valóban ott az Optimus gépe, éppen a második alaplapcserén van az U30JC egy hónap alatt... Persze ezt a javítást már nem fogom elfogadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. csufy
2010.07.02. 23:25
Svindler:

Bocsi a csúsztatásért, butaságot írtam.
Összekeveredett bennem az ION2 csúszásával, mert azt is az Optimus kiforratlanságára vezetik vissza.

A hibák egyébként a fórumok alapján nem mindegyiknél jelentkeznek.
Ha nálatok van még a gép, esetleg leírnád melyik BIOS-al tesztelted?

Mennyi ideig csináltad a tesztet? Lefuttatom én is azokkal a beállításokkal, annyi ideig mint te. Érdekel a különbség. Egyébként van egy srác aki lecserélte a pasztát MX3-ra és utána valami brutálisan lejjebb ment a proci hőmérséklet. Terhelés alatt OC módban 39 fölé nem megy neki. Elképesztő, komolyan elgondolkodtam én is rajta, hogy beszélek a szervizzel. Viszek anyagot és csinálják meg előttem még fizetek is érte, csak a gari ne vesszen...
Ezeket a külföldi srácokat nem érdekli a gari, állatok.
Ez azt jelentené, hogy a venti nem tudna beragadni, hisz nem érné el a 40 fokot, hogy bekapcsoljon. Nekem elég lenne bőven ha netezés közben csendben maradna.

Mondjuk ha a gyári paszta a tiéteken is ilyen, akkor nem csodálkozom a magas hőfokokon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kicsite
2010.07.02. 23:56
Szia csufy!

Küldtem egy PM-et egy két kérdésssel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. csufy
2010.07.03. 00:17
Ment válasz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nattila77
2010.07.03. 10:47
borzalmas bóvli
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Svindler
2010.07.03. 20:41
csufy: sajnos már nincs nálam így a BIOS-t nem tudom megmondani. Az biztos, hogy ha az utóbbi 1 hónapban jött ki BIOS akkor nem az volt rajta. Két hétig volt nálam, komolyabban pár napot foglalkoztam vele.

A belinkelt oldalon a user tényleg egy állat, én érthető okokból nem kaptam szét apró darabokra Viszont így hogy látszik elég kicsi a hűtésért felelős rész, nagyobbra tippeltem volna. GT 335M-mel neki is továbbment a proci (45 fok), és akkor nem terhelte a VGA-t, ami még megdobja, hiszen közös hűtési rendszerük van.

A teszt, hogy ki tudd próbálni: Prime95 két szálon Blend test mellette pedig FurMark 1.8 800*600, xtreme burning mode, 4xAA
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 620hun
2010.07.04. 11:47
Csak szerintem iszonyat ronda?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. WeNoM
2010.07.04. 16:55
Hát igen , az előző modellek sokkal szebbek voltak azért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. waverider
2010.07.05. 17:29
tudtommal pont most jött ki Core i5-tel. Amikor megláttam a cikket, azt hittem már ez a tesztelési apropó, hát sajni nem... Update a jövőben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csufy
2010.07.06. 22:55
Svindler: Amint lesz végre egy kis időm lefuttatom a tesztet és feldobok egy képet az eredményről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csufy
2010.07.07. 18:39
No rászántam magam a nyúzásra.
A teszt lefuttatása előtt a gép már kb. 8 órája folyamatosan üzemelt - dolgoztam rajta - nem hidegen lett indítva. Ez látszik is a magas kiindulási hőmérsékleten.
Sajnos nem volt időm tovább futtatni; de nem hiszem egyébként sem, hogy feljebb ment volna. A grafikonon nem az a tendencia látszik, hogy emelkedni akarna a hőmérséklet. A szobában 29-30 fokos hőmérséklet uralkodott a hőmérő szerint.

A képet itt lehet megtekinteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kobaljov
2010.07.09. 19:24
Teszt az utódról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim
2010.07.28. 11:56
Nos, nem mostanában néztem alienware weboldalt, de van ez a konfigurálgatós része, ahol még a laptopoknak is lehet némi tulajdonságait, illetve kellékeit testreszabni. Ha az emlékezetem nem csal, a külön rendszervisszaállító lemez, a 3 év garancia - év garanciakiterjesztés -, a backup szoftver, az alienfx ésatöbbi ... ezek _külön_ kerülnek majdnem 200 ezer forintba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Dracula
2010.08.23. 15:18
szép szép jo jo de ezzel a procival el****ák az egészet ...ennyi eszük azért lehetett volna hogy ha már igy elpakolják akkor nem a procin sporolnak.. ez egy erös fekete pont!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Dracula
2010.08.23. 15:19
*felpakolják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!