iPon Cikkek

Álmodtam egy extra szélesvásznú világot magamnak

Dátum | 2013. 12. 19.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Kezdetben vala a 4:3-as képarány és mindenki szerette, bár ha jobban belegondolunk, igazából választék sem volt. Ha szélevásznú filmet akartunk látni, elmehettünk a moziba, vagy megkaptuk a fekete csíkokat a TV-ben, hogy az amúgy is kis képernyő és felbontás még kisebb legyen. Aztán valahogy átestünk a ló túloldalára. Az LCD-k elterjedésével megjelentek az 5:4-es kijelzők és sokáig uralták a piacot, pedig hozzájuk képest már a 4:3 is szélesvászonnak tűnt. De valaki, valamikor, valahol, valamiért úgy döntött, hogy kell még egy képarány nekünk, mert miért ne. Aztán jöttek a szélesvásznú monitorok, először 16:10-es képaránnyal, majd 16:9-essel. A Windows asztalunk és játékaink könnyen idomultak a változásokhoz, de a média nem. A fotóink véletlenül sem passzoltak egyik kijelzőhöz sem, ha pedig filmeket néztünk, akkor választhattunk, hogy hova szeretnénk fekete csíkokat. Sokáig mentek még 4:3-as adások, majd a TV csatornák egy része átváltott a 16:9-es képarányra, így a filmek mellett már a sorozatok is elkezdték ezt favorizálni, igazi mozis képaránynak pedig megmaradt a 2.39:1-hez. Végül Dél-Koreában az LG mérnökei gondoltak egy nagyot, és kitalálták, hogy miért ne csinálhatnának extra szélesvásznú monitorokat is? Megjelentek hát az első 21:9-es kijelzők és úgy néz ki, hogy most már velünk is maradnak. Az LG ugyanis jövőre is készül nekünk újdonságokkal a témakörben, és egyre több gyártó vesz tőlük paneleket (néhányan pedig saját gyártásán gondolkodnak), így találkozhatunk 2560*1080-as felbontású kijelzőkkel például az Acer, az Asus, a Dell és a NEC kínálatában is.

Ilyenkor jöhet a kérdés, hogy na de szükségünk van nekünk erre az egészre? A válasz borzasztóan egyszerű: van akinek igen, van akinek nem. A képarányok vitája nem ma kezdődött, és nem is holnap fog véget érni, de igazából csak mindenkinek hagyni kéne, hogy eldöntse mi fontos neki. Nem akarok most végigmenni az összes szemponton, de azért íme néhány a kalapból: böngészésre és levelek írogatására még mindig felesleges a szélesvászon. Munkára attól függ mivel foglalkozik a monitort vásárolni szándékozó, film és sorozatnézésnél pedig attól, hogy miből fogyaszt többet a felhasználó. A mai gyors bemutató témáját viszont nem ezek a dolgok adják, hanem a játékok, ugyanis Terror becenevű olvasónk azt találta mondani a fórumunkon, hogy: „Gondolom nem kívánságműsor, de legközelebb lehetne ugyanezt 21:9-es monitorokkal is?” Miért ne lehetne? Elvégre mindjárt Karácsony van! :) Viccet félretéve, a jó ötletekre mindig vevők vagyunk, de így az utolsó pillanatban már nem volt időnk egy átfogó teljesítmény tesztre, így inkább azzal foglalkoztunk, hogy a játékok hogyan boldogulnak az új felbontással. Nem mindegyik van ugyanis felkészítve arra, hogy kezelje a 21:9-es képarányt. Meglepő módon végül egész kellemes tapasztalataink voltak, alig futottunk bele olyan játékba, ami nemet mondott volna a plusz pixeleknek, vagy nem váltott volna át nagyobb látószögre. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a képek nézegetésébe, nem szeretnénk igazságtalanok lenni a Philips-szel szemben, így meg kell jegyezzük, hogy nem az LG volt az első, aki arra gondolt, hogy mi lenne ha extra szélesvásznú kijelzőkkel kábítana minket. A Philips már 2009-ben készített egy TV-t, ami 21:9-es volt, de a piac nem volt rá vevő, nem látjuk, hogy elárasztották volna a boltok polcait a hasonló készülékek. Az LG valószínűleg ezért nyitott először a monitorok piacán. A játékosok, akik már több monitorban is hajlandóak gondolkodni, talán örülnének valami ilyesminek. Nos, úgy látszik örültek. Persze van, aminek a gazdája csak lesajnálóan nézhet még ezekre a monitorokra is. Ez a „kis” csoda a NEC-től érkezett, és még mindig szívesen felraknánk az asztalunkra, hogy kipróbáljuk, de valószínűleg erre már sosem lesz lehetőségünk. *sóhaj*

Vissza a valóságba, nézzük meg manapság mi számít reális alternatívának.
Monitorok Mi az Asus-tól kértük kölcsön az MX299Q nevű dizájnmonitorukat. Azt kell mondjuk az alatt az idő alatt, amíg nálunk volt, kellemes tapasztalatokat szereztünk vele. Meglepő volt például, hogy a vékonysága ellenére nagyon jó hangszórói vannak. Persze a SonicMaster technológia, amit a Bang & Olufsen ICEPower-rel közössen fejlesztettek ki, már bizonyított mobil fronton, de azért nem ehhez szoktunk, a monitorok „csipogói” nem sokszor vannak az átlag notebookos szint felett, sőt…

Az MX299Q, ahogy a nevéből is kitalálható, 29 colos képátlóval rendelkezik, ahogy szinte minden 21:9-es monitor manapság. Jövőre érkeznek a méretesebb variánsok, amikre szükség is lehet. Hogy miért? Mert bár a 29 col soknak hangzik, a valóságban nem jelent óriási képfelületet az extra szélesvásznú képarány miatt. Ha nem is sokkal, de egy 27 colos, 16:9-es monitornak nagyobb a felülete, és még a felbontása is (2560*1440), ha abban az árkategóriában nézelődünk, ahol például az MX299Q is tanyázik. Hogy legyen viszonyítási alapunk, a 29 colos extra szélesvásznú monitorok kb. olyan magasak, mint a 23 colos szélesvásznú társaik, csak éppen szélesebbek azoknál bő 30 százalékkal. Ha elég közel vagyunk, és hunyorítunk, mint Clint Eastwood a Piszkos Harry-ben, akkor teljesen kitöltik a látómezőnket (de ezt nem kellemes sokáig csinálni, úgyhogy jöhetnek a nagyobb példányok). Teljesítmény Ha csak a pixelszámot nézzük, akkor azt gondolhatnánk, hogy mivel a 2560*1080 kb. félúton van az 1920*1080 és a 2560*1440 között, ezért a videokártya teljesítmény igényét nézve is ez lehet a helyzet. A képletbe azonban beleszól a szélesebb látószög is. Nem elég, hogy több pixelünk lett, mint a Full HD-s kép esetében, de még több objektumot is látunk az esetek többségében. Ha mondjuk épp egy barlangban mászkálunk, akkor persze semmi probléma, két oldalt csak falak lesznek, de ha kint sétálunk a szabad ég alatt, akkor azért jobban izzadhat a grafikus vezérlőnk. A régebbi méréseink alapján a Crysis 3 és a Tomb Raider sebessége közel pixelarányosan esett egy GTX770-nel, ha 1080p-ról felváltottunk 1440p-re. Sorrendben ez 40 és 38%-ot jelentett (a pixelarányos a -44% lenne). Ugyanazokon a helyeken mérve az esés mértéke 29 és 42%, ha 2560*1080-ra váltottunk fel. A második már kb. mérési hibán belül van a 2560*1440-hez hasonlítva. Sajnos sok idő nem volt a tesztekre, de már ebből is levonható az a következtetés, hogy sok függ attól, hogy éppen mit látunk a képen, hol vagyunk az adott játékban, de átlagban a teljesítményigénye a 2560*1080-nak közel lehet a 2560*1440-hez. Konkrét számokban nézve egyébként a Crysis 3 45,5fps-ről 32,5-re esett le, a Tomb Raider pedig 52,8-ról 30,7-re. Előbbinél az első pályát használtuk mérésre, utóbbinál pedig a beépített benchmarkot. Most viszont jöjjenek maguk a játékok, és hogy mit mutatnak magukból egy ilyen monitoron!
Megjegyzés: minden játékhoz odaraktuk az összehasonlító képet, de ha valakinek úgy kényelmesebb, a következő oldalon képgalériában is megtalálja az összes képet.
Battlefield 4

Nem túl meglepő módon a friss BF4 tökéletesen kezeli az extra szélesvásznú felbontást. A HUD kitolva a szélekre, a látószög pedig külön piszkálás nélkül is beáll tökéletes értékre (mert a BF-ben egyébként külön változtatható a FOV értéke).
Borderlands 2

A látószög a Borderlands 2-ben is tökéletes, nincs semmi torzítás, viszont itt a fejlesztők vagy úgy döntöttek, hogy marad középre igazítva a HUD, Eyefinity-szerűen kezeli a játék az extra szélesvásznú felbontást.
Company of Heroes

Szerettünk volna régebbi játékokat is bemutatni, mert a friss játékoknál kb. elvárás hogy kezeljék a 2560*1080-as felbontást. A Company of Heroes felemásan teljesít: a 3D-s rész rendben van, annyival nagyobb teret látunk be, amennyivel növeltük a felbontást, de a minimap helye és a menü nincs felkészítve az extra szélesvászonra, így a játék széthúzza őket.
Crysis 3

A CryEngine az egyik legfejlettebb motor mostanában, úgyhogy csúnya lett volna, ha bebukja ezt a tesztet, de szerencsére nem tette. A HUD kiment a szélekre, a látószög tökéletesen módosult, minden rendben van.
Dragon Age: Origins

Anno előszeretettel demózgatták az Eyefinity-t a Dragon Age-dzsel, pedig nem lehetett egyszerű működésre bírni, a BioWare és a programozás nem állnak túl közel egymáshoz. Viszont akkoriban úgy látszik rendbe rakhatták a képarányok kezelését a játékban, csak ettől egy kicsit ragaszkodóvá vált a natív felbontáshoz. Ha átállítottuk 1920*1080-ra, akkor is extra szélesvásznú látószöget használt, így úgy nézett ki a kép, mintha össze lenne nyomva (itt megnézhető). Egy kis ini fájl piszkálással meg lehet oldani a dolgot, a lényeg pedig úgyis az, hogy egyébként azonnal hajlandó volt rendesen használni a 2560*1080-at.
Dead Space

A Dead Space első része sem egy mai darab, de meglepő módon semmi baja nem volt azzal, hogy olyan felbontás használatát kértük tőle, ami az ő idejében még nem volt divat.
GRID2

A GRID 2 egy olyan játék, amit manapság előszeretettel mutogatnak többmonitoros rendszereken, bár valószínűleg ez inkább azért van, mert nem túl erőforrás-igényes. A HUD-ot kirakja a szélekre, és jól kezeli a felbontást, de a látószög váltásokhoz újraindításra van szüksége, különben úgy járunk vele, mint a Dragon Age-dzsel. Monitorcsere után azonban egyből az új felbontáson indult, úgyhogy nem kellett vele vacakolni, nekünk csak a Full HD-s kép készítéséért kellett kilépnünk egyszer.
Sleeping Dogs

A Sleeping Dogs érdekesen kezeli az extra szélesvásznat. A menü, és érdekes módon még a benchmark is marad 16:9-es, de a játék átmegy 21:9-be, csak… míg a horizontális látószög megnövekszik, addig a vertikális csökken. Ez azért különös, mert a 16:9 és a 21:9 arányaiban egyforma magasak. Egy 16:10-es vagy 4:3-as felbontáshoz viszonyítva ez rendben lenne, de így egy kicsit fura.
Star Wars: The Old Republic

Egy MMO-t is bevettünk a buliba, de lehet nem a BioWare-től kellett volna választani, mert hasonló problémával találkoztunk, mint a Dragon Age esetében. A 21:9-et szépen kezeli, semmi gond, de ha lemegyünk 16:9-re, akkor a látószög marad, és ettől minden összenyomott lesz, csak a menü nem… lehet hogy ini piszkálással ezt is meg lehet oldani, de nem volt időnk foglalkozni vele. A lényeg úgyis az, hogy az extra szélesvásznú akadályt könnyen vette a játék.
Skyrim

A BioWare mellett a Bethesda a másik mumusunk, ha programozásról van szó, szegényekre ráférne még néhány C++ kurzus. Az indító menü opcióiban fel sem bukkan a 2560*1080, és a választható képarányok között sincs 21:9. Hmm… pedig ezeket az erdőket jó lenne így látni. Nos, szerencsére lehet, de az ini fájlba kell hozzá írogatni egy kicsit. Semmi olyat, amit ne tudnánk megoldani 1 perc alatt, de azért ez elég csúnya, a Skyrim nem ezer éves játék (egyébként a felbontást kell átírni és a látószöget, kb. 90 fokra).
Tomb Raider

Minden tökéletesen ment, egy pöccre. Egy rossz szavunk sincs.
Total War: Shogun 2

A Shogunt se akasztotta ki az extra szélesvászon. Villant egyet a kép, és máris sokkal nagyobb terepet láttunk be. Egyebek: megnéztük a StarCraft 2-t is, de fel sem ajánlja a megfelelő felbontást, a Blizzard is csak a vállát vonogatja a témában, elvileg egyszer kiadtak egy nyilatkozatot, hogy nem akarják megoldani a dolgot, mert előnyhöz juttatná azt a játékost aki ilyen monitorral játszik, de ezt a posztot nem sikerült megtalálnunk. A többi játékuk úgy-ahogy támogatja azért a felbontást. A World of Warcraft könnyen beállítható, a Diablo 3-nál pedig az a trükk, hogy windowed-fullscreen módban kell futtatni, és akkor menni fog.
A végére jöjjön egy kis szubjektív rész. Megéri így játszani? Az első indok az extra szélesvásznú monitorok mellett az szokott lenni, hogy az emberi szem látószöge horizontálisan nagyobb, mint vertikálisan. Nos, ezen a témán sokat lehetne rágódni, de alapvetően, a perifériás látást is számolva így van. A kérdés, hogy mennyire, hiszen már a 16:9 is szélesvásznú. Az extra szélesvásznú monitor több szemmozgást igényelt és néhány játékban elsőre szokni kellett, de voltak, amikhez nagyon illett (pl. Skyrim, ami vicces módon pont nem támogatja natívan). Érdekes élmény, hogy forgolódás nélkül is nagyobb területet látunk be, csak a szemünkkel kell nézelődnünk egy kicsit. Filmeknél jó volt, hogy még a YouTube extra szélesvásznú videói is teljes képernyőn jelentek meg, nem voltak szoftveres problémák. Cserébe persze a 16:9-es dolgok két oldalt fekete csíkosak lettek, de hát ez már csak így megy, nincs olyan lehetőség, hogy egyszerre mindkettő jó legyen. Dolgozni érdekes volt 21:9-es képarány mellett, aki szereti, ha középen van, amire épp fókuszál (például most a Word), annak sok lesz a kihasználatlan területe, de ha akarjuk, egymás mellé kipakolhatunk pl. egy böngészőt és valami mást, kényelmesen elférnek (de ez igaz egy 2560*1440-es monitor esetében is). Visszaváltani egy 24 colos (16:9-es) monitorra nagyon fura volt, eleinte hiányzott az Asus 29 colosa, de nehéz lenne megmondani, hogy a mérete, vagy a méretaránya miatt. Játékok alatt talán az utóbbi, de Windows asztalon inkább a méret volt impozáns.

Eléggé szubjektív lehet tehát, hogy kinek van szüksége erre, de aki úgy érzi, hogy neki igen, az valószínűleg tényleg boldog lesz egy 21:9-es monitorral, mert vitathatatlan, hogy megvannak az előnyei. Már csak a játékok támogatása kérdéses ugye, mert bár mi beszéltünk ma bő egy tucat programról, a kínálat több ezerből áll. Szerencsére erre is van megoldás, egy folyamatosan frissülő adatbázis/fórum formájában, amit a közösség menedzsel. A Wide-Screen Gaming Forum-ról van szó. Aki extra szélesvásznú kijelzőben, vagy több monitoros konfigurációban gondolkodik, az mindenképpen nézzen be hozzájuk. Sok játék van, ami "gyárilag" nem hajlandó ilyen környezetben rendesen futni, viszont a legtöbb problémára van megoldás, és az jó eséllyel a wsgf-en megtalálható. Szinte minden játékról vannak képlopatok és infók, hogy mit támogat gyárilag, így mindenki leellenőrizheti előre, hogy a saját kedvencei jól futnának-e új monitorán (vagy monitorain). Az Asus MX299Q-t az Asus hazai képviseletétől kaptuk kölcsön a teszt idejére, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

53. Terror
2013.12.19. 12:30
Hú, kösz a tesztet! Sokkal jobb a játékos támogatás annál, mint amit vártam, és nemcsak támogatják a dolgot, de ráadásul még oltári jól is néz ki az összes játék az extra szélesvásznon.

Na de mi történik akkor, ha sima full HD-s képet küldök a monitorra? Meg tudja tartani a képarányt automatán, vagy széthúzza, és videodriverből kell megoldani a dolgot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. hpeter105
2013.12.19. 12:35
Egy Fifát megnéztem volna kíváncsiságból!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Meteorhead
2013.12.19. 12:48
Biztos mindenki a saját játékaira szeret ilyenkor gondolni, amik kimaradtak a tesztből, és nyílván nem lehet 40+ tesztet lefuttatni, de egy LoL-DoTA2 tesztet azért megnéztem volna. Mivel ott alapvetően szeretne az ember minden irányba ugyanannyit látni, így az egyre szélesebb látómezőt egyre zavaróbbnak gondolnám, de ki tudja... képek jól jönnének hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. traumraise
2013.12.19. 12:52
most tervezek egy ilyen monitort beszerezni. Nekem a fő játékom a bf4 ezért félek nagyon visszaesik az fps-em, mondjuk azért a gtx780 így is elboldogul vele...gondolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. davidrt
2013.12.19. 13:17
Ha most kéne lecserélnem a monitorom (amit amúgy fél éven belül tervezek) akkor komoly fejtörést okozna, hogy Dell U2713HM vagy Dell U2913WM.
27-es mellett szól a nagy pixelsűrűség és az általam eddig is használt 16:9.
29-es mellett, h kb egy 27-es megnyújtva oldalra.
Filmnézésre/netezésre, játékra (nem FPS multi, nem gond a 8ms) és AutoCAD-re használom. Ebből a film és a játék a fontos szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. csabi02
2013.12.19. 13:59
jó és érdekes teszt!
köszönjük!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. mocsok92
2013.12.19. 14:35
mindenképp szeretnék egy ilyen képarányú cuccot, támogatom a jövőben.
aztán eyefinity-ben durvás lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Terror
2013.12.19. 14:42
ocsabi - az anand szerint ebből a szempontból a tesztben szereplő monitor például pont durván jó.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Stormrage
2013.12.19. 14:57
nek ezzel egy a bajom, hogy a 21:9-es monitorok mind 29colban jottek, es nem pl 40 kornyeken....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Whysper
2013.12.19. 15:02
Fú ez a NEC nagyon jól néz ki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. davidrt
2013.12.19. 15:27
ocsabi: Köszi, tudom, elégé megy a harc a fórumokon. Van aki azt állítja, h ekkora input laggal már szinte lehetetlen játszani van aki meg azt mondja észre sem veszi. Jelen pillanatban egy Samsung P2770HD-t használok. 5ms panel plusz nem hiszem, h az input valami atom kicsi lenne. Ennek ellenére engem egyáltalán nem zavar, észre sem veszem. Amilyen játékokkal játszok, ott ez a késleltetés szerintem nem okoz gondot. Nem profi CS-s BF-es vagy LOL és egyébb játékos vagyok, ahol minden nanosex számít, elhülyülök a GTA-ban, elugrálgatok az AC-ban, kis Bioshock. Ha nagyon gamer lennek, ebben az árkategóriában vannak szuper TN-es 120Hz-es Asus monitorok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. i2k010
2013.12.19. 15:43
@davidrt: Én Samsung P2770H (tehát D nélküli, azaz nem TV-s) monitort használok és a gyári sebessége: 2 ms.
Úgy tudom, a tiéd 5 ms. Az sem rossz.
Sőt, én anno egy LG 19-es LCD-ről váltottam [5:4, 12 ms] és még azzal is - nem beképzeltség - ász voltam Quake 3-ban, online.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. partxxx
2013.12.19. 16:02
anno mikor vásárlás előtt voltam sokat gondolkodtam, hogy DELL U29WM-et vegyek, de végülis úgy döntöttem, hogy 3xDELL U2312HM

2560x1080 vs 3240x1920

2560x1080 vs 5760x1080 -t nem tudom megmutatni, mert mincs olyan méretarány ami az utóbbi felbontást leírná, de 29" 21:9 vs 61" 5:0,9 lenne kbkb

szóval eyefinity mellett döntöttem, mert anyagilag kb egyenlő a két monitor setup29" 21:9 vs 23" 16:9
szerk: wsfg könyvjelzők közt van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. partxxx
2013.12.19. 16:21
ami viszont nagyon zavaró tud lenni extra-extra-szélesen az a VieldOfView helytelen beállítása, mint pl World Of Tanks esetében

http://kepfeltoltes.hu/view/131219/1371007_10151734346763492_1228569008_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/131219/1372478_10151734346758492_189540257_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/131219/1352602_10151712308498492_1068814971_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/131219/1370029_10151712308523492_1578115526_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. gabest
2013.12.19. 16:31
Starcraftban eleve kevesebbet látni 16:9-nél keskenyebb monitorokon, azokat érdekes módon kezeli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Svindler
2013.12.19. 16:53
partxxx: az se rossz setup, bár már elég overkillnek tűnik nekem

hpeter105: FIFA 12 - [LINK]
Meteorhead: LoL - [LINK], DOTA 2 - [LINK]
De a cikk végén direkt ott volt a wsgf-re a link Ott megtaláltok nagyon sok játékot.

davidrt: Inkább egy 23-as, megnyújtva oldalra.

Stormrage: Az LG nemrég jelentette be, hogy pár hét múlva a CES-en bemutat nagyobb példányokat is. Ha 40 colos nem is lesz köztük, 34-es azért igen, ami már jó nagy lehet élőben [LINK]
(ez felett ott vannak a Philips TV-k pl, azok nagyobbak )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. LechooEdy
2013.12.19. 16:56
Ezek munkára baromi jó kis megoldások, de filmezéshez meg pont használhatatlanok. Az mkv rajongók hagyjanak békén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Terror
2013.12.19. 17:07
Filmezéshez miért pont használhatatlan, ha a képarány 2,35:1?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Intelboys
2013.12.19. 17:55
Vannak 4:3-as régi filmek amit még mindig meg lehet nézni, de ezen a monitoron már teljesen alkalmatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. partxxx Svind...
2013.12.19. 17:57
@svindler
próbáltam ár/érték arányban a legtöbbet kihozni és nem megfizetni a túlárazott 21:9-et
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Stormrage
2013.12.19. 18:17
Svindler:

jelenleg 3db Dell 21,5"-os monitorom van, oket szeretnem kivaltani, es az alapkoncepcio most valami olyasmi, hogy oke, nem lesz ilyen szeles vasznam, de mindenfelekeppen azert legalabb kettonek megfelelo szelesseget szeretnek, tehat 21,5 * 2 = 43, szoval valami 40 korulivel beernem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. kiskoller
2013.12.19. 18:37
Én inkább vennék 3 külön monitort, mint egy szélesebbet. Mondjuk vicces ez a Skyrim, nekem FUllHD-n volt 100-ra beállítva a FOV, nektek meg extra szélesvásznon 90 a kényelmes. Különbözőek vagyunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Svindler
2013.12.19. 20:16
partxxx: ne értsd félre, ez a része teljesen jogos és érthető De azért kraft is kellhet egy ilyenhez, meg a screenshotok már majdnem olyanok, mint egy panoráma kép (tudom, mindegyik három monitoros ilyen).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Edocecrous
2013.12.19. 20:23
Gondolkoztam egy ilyen monitoron, amikor az LG kijott vele (es mar lehtett kapni). De a vegen 2x27"-mellett dontottem. Persze ha lenne ekkora felulet egyben es nem csak a rajzfilmeken lenne praktikus a szereploknek ilyet hasznalni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.19. 20:55
LOL... ez mekkora hülyeség...

pontosan ugyanolyan magas lesz a 4:3-as film, mint a 21:9-es képarányú film... sokkal használhatóbb egy wide megjelenítő nem wide tartalomra, mint fordítva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. partxxx Svind...
2013.12.19. 21:34
@Svindler
yepp, a 7770 vapor-x nem sok játékot hajt ki, főleg nem így ... leginkább pivot módban használom mostanság (3240x1920), filmezni és játszani is (Kerbal Space Program)
leszoktam a WOTról

jóval élménydúsabb így nagyban főleg, hogy a panoráma ívét is be tudod állítani a monitorok forgatásával
a mögöttes teljesítmény annyira nem számít, alkalmi játékos vagyok (alkalmanként ha kijön egy jó, vagy alkalmanként felteszek egy régit), WoT, Van Helsing, Kerbal Space, Dungeon Keeper 2, Torchlight 2, Titan Quest, Sim City 4, Heroes 3-6, Witcher, Civ V és a többi
sajnos a régebbi játékok nem nagyon támogatják az ekkora felbontást és képarányt : az újabbak meg nem akkora vas-igényűek
a Skyrim kivétel, mert jó lenne maxon hajtani 5760x1080-ban

szerk: a Morrowindnek, szegénynek olyan csúnya a textúrázottsága már HD-ben is, hogy inkább nem játszok vele, ne rontsa a régi emlékeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. DogTheDog
2013.12.19. 22:32
Vegyetek ki a DA kepeket,nem birok rajuk nezni rohoges nelkul
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Meteorhead
2013.12.20. 07:40
@Svindler: Köszi a képeket. A DoTA2 közel játszhatatlannak tűnik a menü kezeletlensége miatt. LoL ahogy elnézem nagyon jól skálázódik. Az embernek az az érzése támad 21:9-ben, hogy függőlegesen alig lát valamit, de ha jobban megnézem, 4:3-ban is pont ugyanakkora a vertikális FoV. Így majdnem belátni egy egész lane-t vízszintesen, függőlegesen pedig ugyanannyit kell scrollozni, mint eddig. Ami legfeljebb zavaró lehet, hogy függőlegesen az értlelmes tartalom összemegy, hiszen ahogy azt a cikk elején ki is emelték, egy X colos 21:9-es motiror kisebb függőlegesen, mint Y < X colos 16:9-es társa.

Érdekes teszt. Köszönjük szépen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Talent15
2013.12.20. 08:09
Pivot mód..?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. LechooEdy
2013.12.20. 10:41
Terror
Direkt leírtam, az ratyi mkv-s emberek hagyjanak.
Hivatalos formában nem létezik a csak 21:9-es képarányú (2.40:1 / 2.35:1) film. Mindig 16:9-re rakják rá a mozivásznas változatot.
A másik, hogy egy FHD film ronda is egy ilyen kijelzőn, mivel nagyobb a felbontása. Persze rengeteg embert ismerek aki a FHD tv-n nézi a divix filmeket...
De mondom, szerintem ezek munkára baromi jó kis megjelenítők, legyen editálás vagy bármilyen grafikus munka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Terror Lecho...
2013.12.20. 10:48
Az mkv egy videokonténer. Totál semmi köze a témához, a videó képarányához meg főleg nincs. A blu-ray és már régen a DVD-k is a 2,53:1-es a képarányt követik látható képméretben. De ha hiányolod a fekete csíkokat lent és fent, nem szóltam. A full HD film pedig egyáltalán nem ronda még az UHD kijelzőn sem, meg aztán egyelőre magasabb felbontású videó nincs is a piacon a FHD-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. partxxx Lecho...
2013.12.20. 11:22
@LechooEdy

szerintem kevered a szezont a fazonnal

1, a 21:9 környéki filmeket 21:9 környékén rögzítik, mert minek tárolni a fekete csíkot a lemezen ?? legfeljebb valami balfasz feltöltő egy torrent oldalon készít ilyet
vagy én vagyok mázlista és az összes extra-széles filmet véletlen jó képaránnyal, fekete csíkok nélkül szereztem be

2, voltál már IMAX moziban ? tudod hogy kb 2 kamera van ami ilyen képet tud rögzíteni ?
tehát digitálisan feljavított változatok; a TV-k ben is van ilyen opció (főleg 4K-nál), ha esetleg kisebb felbontású anyagot néznél (természetesen alapanyag és algoritmus függő a végeredmény)

3, miért lenne ronda egy ilyen kijelzőn ???
2560x1080 1920x1080
csak annyi történik, hogy 2 fekete sáv lesz két oldalt, ha véletlen ténylegesen 16:9-es filmet töltenél le (az Avatar pont ilyen, de többek közt a LOTR trilógia 2.35:1)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. LechooEdy
2013.12.20. 18:53
partxxx

1. Szerintem rohad szánalmas ez a számozgatás.

2. Már én is csinálom.

Látszik, hogy k****ra dunsztod sincsen a rendes filmes tartalomról. Az első kommentembe leírtam, hogy az mkv emberek hagyjanak.

Mond meg kérlek szépen, hogy rendes 43-5 mb/s-es videós tartalmat, Blu-ray minőséget láttál már 21:9-es képarányban? Mert a lekonvertált FHD videók elhagyják a fekete vásznakat és a bitrátájuk nagyjából a fele a rendes BD FHD minőségnek.

Egy digitális IMAX kamera 16:9-ben rögzít, az analóg 4:3 körüli arányban.
Az Arénában lévő IMAX teremben két vetítő van, azzal rakják össze a képet, de ha jól értem, te is azt írod, hogy azok csak felskálázottak. Ha voltál még a régi analóg vetítésen ott látszódott, hogy tisztább volt a kép, bár nem értem ennek mi köze a képarányokhoz, ettől függetlenül érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Simba
2013.12.20. 19:20
Nem kéne, maximum valami 30" feletti méretben, oké, hogy periferiálisan jobb lesz, de cserébe "alacsony" a kép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. nyugivanfi...
2013.12.20. 23:22
Gyerekek, gyerekek... Hárommonitor esetében közel sem 5760x1080 a felbontás, ha FullHD paneleket használ az ember. Játszani káva-korrekció nélkül öngyilkosság...

Tapasztalatból mondom, nekem is eyefinity-m van 3db LG IPS 237-tel, és 5936x1080 a felbontás, hogy normálisan nézzen ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. partxxx nyugi...
2013.12.21. 08:51
@nyugivanfiuk

sacc/kb nekem is, de az már mérési hiba
ha nem egy síkban, hanem a monitorokat egymásra tolva használod lehet csökkenteni

mórickarajz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Morph76
2013.12.21. 09:37
Én a káva illesztésektől hülyét kapok!!!21:9 -t minél előbb mindenhova!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. nyugivanfi...
2013.12.21. 13:09
@partxxx

Igen, én is próbáltam már úgy, de akkor annyira trapézalakúnak látszanak a szélső monitorok, hogy használhatatlan számomra.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Morph76
2013.12.21. 13:34
BOCSÁNAT LEHET HÜLYE KÉRDÉS ,DE LEHET TUDNI ,HOGY MILYEN KONFIGON TESZTELTEK??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. codex
2013.12.21. 14:12
Megmondom őszintén nekem még a 16:9-el is problémáim voltak, nem nagyon szeretem ezt az elnyújtott képet, ezért döntöttem egy Dell U2412M mellett, ami 16:10-es. 3D látványtervezésre használom, kompozitálásra, After Effects-be, Fusion-ba, és digitális rajzra PS-ben, ezért fontos volt, hogy vertikálisan több hely / képpont legyen. Néha megy játék is, az meg hogy filmen van-e 2 fekete csík, vagy éppen nincs annyira nem zavar. Szóval nálam a 21:9 kilőve még tervezésre is, mivel a digitális táblák nagy része (nálam Wacom) 16:9-re, vagy 16:10-re van belőve. Akkora monitoron el tudom képzelni milyen nehéz kezelni egy 16:9-es táblát, mivel vízszintes vonalrajznál majdnem 2x akkorát húzol mint amivel számolsz, viszont függőlegesen meg ugyanaz, ráadásul ekkora felbontásnál iszonyatos késés lehet benne. Remélem a jövőben a Wacom készít ehhez a képarányhoz is táblákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Svindler
2013.12.22. 00:07
Morph: lehet, de nem kell "kiabálni" Majdnem a szokásoson egyébként: Core i5-3570k, 8GB DDR3-1600-as memória, és most egy GTX770. A háttértár SSD+merevlemez kombó volt, mert pici az SSD, nem fér rá ennyi játék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Dosi
2013.12.22. 02:46
Szerintem ezt kereste a cikk írója a StarCraft 2 kapcsán
http://www.abload.de/img/sc2_fov36k6.gif
itt mutatja azt h miért nem érdemes 16:10ben játszani vagy pl 21:9ben.
és ugye azért nem támogat 1nél több monitort a játék mert igencsak előnyhöz juttatná az illetőt ha belátja a fél térképet és nem minimapon látja...
meg ugyebár WCS-en úgyis csak egy 16:9es monitor van, eleve aSportokra lett "kigyúrva" jobban a Starcraft 2
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Morph76
2013.12.22. 03:06
Nem kiabáltam ,csak a caps lock ugye beragadt.Akkor egy keményebb konfiggal még akár egészségesebb fps -ek is kijöhetnek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.22. 07:52
"Nem kiabáltam ,csak a caps lock ugye beragadt."

jobb lett volna ezt le se írni... ez a legócskább hazugság amit ilyenkor írni "szoktak"...

(ha már annyira gyökér vagy, hogy nagybetűvel írsz, vagyis kiabálsz, utána ha rádszólnak, legalább ne hazudj a fórumozók "szemébe"... de sajnos, egyikből szinte mindig következik a másik dolog...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Morph76
2013.12.22. 09:16
Azért ,ha szmájlit raktam volna a beragadt után,akkor nem mondod ezt
Azért az király ,hogy nem is ismersz és legyökerezel!!Miért nem egyből qrva anyázol??Sokkal egyszerűbb, és akkor az alaphangulat is megvan!!Gratulálok a hozzászólásodhoz,egysejtűbb már Te sem leszel!!
Szerintem a "kiabálásnak" ,ahogy Ti hívjátok, igenis helye volt ,mert ugye teszteltünk valamit ,de tesztkonfig nem volt feltüntetve.Nos mindegy is a válasz is megjött,a reakciód sem késett,így most mindenki boldog lehet!!UFF
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.22. 10:55
"igenis helye volt"

persze...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. partxxx
2013.12.22. 13:16
NEM BÍROM EZT A FESZÜLTSÉGET !!!nééégy4
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Mist
2013.12.22. 13:27
Játékban lehet, hogy hasznos. Számolni kell viszont azzal a problémával, hogy ha nagyobb látószöggel készített képeket ábrázolunk, akkor a kép részletei kisebbek lesznek, tehát romlik a láthatóság. Grafikusoknak, programozóknak, Autocad használóknak viszont szuper lehet egymás mellett két normál képernyőn dolgozni.
Szerintem ez csak PR fogás, erre nincs igazi igény.
Jópofa, de minek??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. partxxx Mist
2013.12.22. 17:34
@Mist "Számolni kell viszont azzal a problémával, hogy ha nagyobb látószöggel készített képeket ábrázolunk, akkor a kép részletei kisebbek lesznek, tehát romlik a láthatóság."

mivan ? lehet én nem értem, hogy mire akarsz ezzel kilyukadni, de a részletesség megmarad, minden határon túl növelheted a felbontást/látószöget/képarányt és ameddig a vasad bírja addig a részletesség marad

az más, ha a látószög nem idomul az új felbontáshoz ... mert akkor tényleg torzul a kép részletessége a szélek felé, erre gondoltál ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fulopbence...
2013.12.22. 22:27
xbox-hoz lehetne használni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Morph76
2013.12.23. 16:45
Xboxhoz sajna nem ,nem támogat csak 16:9-t
De szerintem még a play 4 és az xbop one sem!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. raiden
2014.01.05. 04:25
Szerintem lassan már el kell majd fordulni, hogy lássam mi van két oldalt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. VikMorroHu... raide...
2014.05.05. 20:50
Jaja, arra találták ki az Oculus Riftet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!