iPon Cikkek

AMD Vision: Felemás látomások

Dátum | 2010. 07. 19.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Hiába gyűjti be a rengeteg ajánlott plecsnit az AMD asztali videokártya portfóliójának szinte minden egyes darabja, a mobil üzletág már évek óta csak vegetál, hiszen képtelenek utolérni az Intelt. Bár a diszkrét videokártyák itt is egész jól fogynak, a vásárlók nagy része valamilyen integrált megoldással rendelkező készüléket választ – a hosszabb üzemidőért cserébe. Külön fricska, hogy az NVIDIA Optimus megoldása az Intel legújabb Calpella platformjával képes csak együtt működni (egyelőre), így a két cég egymást erősíti a notebook piacon. Ebben az erős, jól bejáratott mezőnybe kellene valahogy beférkőznie az AMD-nek, amire ezúttal is propagandától mentes marketing húzást találtak ki.


Az ősszel bevezetett Vision platform tulajdonképpen előre meghatározott hardverek együttesének meglétét rejti magában, mint amilyen eddig volt mondjuk a Dragon és a Spider asztali konfigurációknál. A Pro és a Premium minősítést is megvizsgálhattuk testközelből, ugyanis két notebook járt nálunk. Az egyik a HP legújabb belépő szériás masinája, a 625, a másik pedig a Lenovo Thinkpad alá pozícionált Essential G555-öse. Szokásunkhoz híven haladjunk ABC sorrendben, kezdjük a sort a drágább, AMD Vision Premium matricával büszkélkedő HP 625-tel.


Paramétereit tekintve főleg a processzor az, ami új szereplőnek tekinthető, a többit mondhatni a szokásos adalék. Meglepő, hogy közel 190 ezer forintos vételára ellenére csak egy év garanciát kapunk a termék mellé, továbbá hiába a 4 GB memória, a 32 bites operációs rendszer hátrányosan érinti ezt a kapacitást. A Hewlett-Packardnál úgy látszik, teljesen áttértek a 7200-as fordulatszámú merevlemezekre, amely alapjában véve nem baj, ebben a nyári kánikulában viszont tovább fűthetik az alapból se túl hűvös gépházat. A vezetékes hálózat sebességéért nagy fekete pont, sajnálatos módon az AMD még mindig nem integrálja bele az Ethernet vezérlőt a chipsetbe, így fordulhat elő, hogy a gyártók többsége a szinte semmibe nem kerülő 100 Mbites Fast Ethernet szabvány mellett teszi le a voksát.


A kellékek tárháza elég szűkös, ám a vaskos csomagolásból már tudni lehetett, hogy egy szép nagy válltáska is jár a 625-ös HP mellé. A tápegység az alacsony fogyasztású processzornak és az integrált videokártyának köszönhetően a szokásos 65W-os.

A teszt sajnos a legnagyobb melegben zajlott, amely igencsak megnehezítette a notebookok életét. A szobában 32-33 fokos levegő uralkodott, így nem csoda, ha már üresjáratban is könnyedén meghallottuk a 625-ös hangját. Terhelésre aztán a ventilátor igencsak sebes tempóra kapcsolt és méterekkel arrébb is hallható volt. A hőmérsékletek ettől függetlenül nem alakultak valami parádésan, terhelés nélkül 56, azzal együtt pedig 77 fokot mértünk.


Az AMD 45 nm-es gyártástechnológiával készülő új Turion II-es processzorai közül eddig csak az M500 járt nálunk, így mérhetetlenül kíváncsiak voltunk a P520-ra, amely 2.3 GHz-es órajelével jó teljesítményre, 25W-os fogyasztásával pedig alacsony hőtermelésre is képes lehet(ett volna). Az akkumulátoros üzemidő eddig nem volt az AMD-s noteszgépek erőssége, így reméljük, hogy ezen a téren is változást hoz az új Vision Pro matrica.

Ami a videokártyát illeti, az integrált Radeon HD4250 gyakorlatilag egy emelt órajelű HD4200-nak is tekinthető, így nem meglepő, hogy 55 nm-es gyártástechnológiával készül. A jó teljesítményhez a kivételesen tényleg 1066 MHz-en ketyegő DDR3 rendszer memóriák nagyban hozzásegíthetik, hiszen még az 500 MHz-en ketyegő 40 darab shader egység is megsínyli az alacsony memória sávszélességet.


A merevlemez – mint már említettük – 7200-at pörög percenként és 500 GB-os kapacitással rendelkezik. A HP nem volt buta, az egyik – ha nem a – legolcsóbb modellt választották ki céljuk eléréséhez, ugyanis a Seagate Momentus sorozata a leginkább megfizethető a piacon. Zajszintje gyakorlatilag nem volt, igaz a hangos hűtés miatt nagyon fülelnünk kellett. Teljesítménye nagyon jónak bizonyult, ám a közel 50 fokos hőmérséklet némi aggodalomra adhat okot. Gondoljunk arra viszont, hogy ennél melegebb időjárás legfeljebb csak az afrikai sivatagokban lehet.


Külsejét tekintve teljesen megújult a HP legolcsóbb notebook családja. A 625 tulajdonképpen átmenetet képez a korábbi 610 és az új ProBook család között, mindkét széria stílusjegyeiből hordoz magán párat. Sajnos a szálcsiszolt alumínium fedőlapot pont nem, így közel 200 ezer forintos ár ellenére továbbra is be kell érnünk a mintás, de műanyag burkolattal. Alul mindenhez hozzáférhetünk, a nagy hátlapot pár csavar tartja csak a helyén, így házilag is megoldható a bővítés.


A billentyűzet nem lenne rossz, ám a gyorsgombok miatt eggyel jobbra való eltolás pont elég ahhoz, hogy kényelmetlen legyen a mindennapi használatban. Folyamatosan melléütöttünk, és bár idővel hozzászoktunk, inkább csak muszájból, mintsem megszokásból tettük mindezt.


A touchpad támogat mindenféle multi-touch műveletet, a felület anyaghasználata se rossz, a bal és jobb egérgombok viszont nehezen nyomhatók, ráadásul nem osztottak, így csak a szélükön érdemes próbálkozni, ugyanis középen gyakorlatilag lehetetlen lenyomni őket.


Csatlakozókból egyedül a 34 mm-es ExpressCard az, ami kiemelendő, a maradék három USB és egy HDMI széria tartozéknak minősül már ebben az árkategóriában. A DVD-író LightScribe lemezekre is tud nyomtatni, ezt érdemes lehet fejben tartani a házi videó készítőknek. A kártyaolvasó elöl található és védőkártyát nem kapott, így hacsak nem használjuk sűrűn, bizony hamar elkezd majd porosodni. Bár abszolút nem üzleti gépről van szó (sőt), ettől függetlenül a bal oldalon találunk egy Kensington zárat is a fizikai lopás megelőzésére.

A kijelző LED-es háttérvilágítást kapott, amely azonnal látható is a háttérvilágítás homogenitásán. A kontraszt ezzel szemben kicsit túl lett csavarva, így azt érdemes a videokártya meghajtó programjából korrigálni. A színek picit hideg árnyalatot kaptak, de ezen is segíthetünk, akárcsak a kontraszton. A látószög függőlegesen elég gyenge, vízszintesen viszont abszolút elfogadható. A panel felett lévő 2 MPixeles fixfókuszos webkamera képe nagyon hasonló volt ahhoz, amit a nemrég nálunk járt ProBookok produkáltak, vélhetően azért, mert ugyanaz az optika dolgozik mindegyik gépben.

Tesztünk másik szereplője a Lenovo középkategóriás Essential családjának legújabb tagja, a G555 volt. A HP 625-ösével ellentétben a G555 már AMD Vision Premium matricával rendelkezik, amit elsősorban a dedikált videokártyának köszönhet.


A G széria régebben az Ideapad családhoz tartozott, ám a Lenovonál úgy gondolták, hogy ideje elszakítani az amúgy sikeres elődmodell utódját a CULV-s notebookok és Atomos netbookokhoz tartozó névtől.


Erősebb és olcsóbb – nagyjából így lehet összefoglalni a HP és a Lenovo AMD-s notebookjai közötti különbségeket. Processzor erőben nincs különbség (csak azok fogyasztásában), a videokártya viszont mindenképpen nagyobb tempóra képes a G555-ben, hiszen már dedikált. Valamivel kevesebb memória, kisebb és lassabb merevlemez, HDMI és modem hiánya – ezek állnak a mérleg egyik oldalán. Jóval kedvezőbb ár, hosszabb garancia idő – ezek pedig a másikon. Továbbra sem értjük, hogy a HP mellett miért spórol a Lenovo is a gigabites hálózati csatolón.


Kellékekből gyakorlatilag csak annyit kapunk, amennyi szükséges, de a Thinkpadek minimalista kialakítása után ezen meg sem lepődtünk. A megnövekedett fogyasztású processzor és a dedikált videokártya miatt 90W-os tápegység jár a G555 mellé, amelyre nem igazán van szüksége, viszont a töltőáram nagysága miatt egész gyorsan visszatölthetjük az elhasznált szuflát a hatcellás akkumulátorba.

Sajnos a kánikula a G555 életét is megnehezítette, ennek ellenére a nagyobb fogyasztású processzorral alig volt melegebb a HP-nál, ráadásul hangosabb se volt, sőt, talán minimálisan halkabbnak is bizonyult. Üresjáratban 59, maximális terhelésnél pedig 84 fokot mértünk. Akkumulátoros használatnál a zajszint mindkét esetben visszafogottabb, mint konnektorból működtetve. A videokártya hőmérséklete nagyjából 10 fokkal volt a processzor alatt, ez mind üresjárati, mind terheléses állapotra egyaránt igaz.


Furcsa módon a Windows jóval nagyobb memória sávszélességet jelez a DDR2-800-as modulokra, amelynek valóság alapja nem sok van, talán az kavarhatta meg, hogy ebben az esetben az integrált VGA nem von el egyetlen MB-ot sem a központi memóriától.

A processzor nagyon hasonló a HP 625-ben lévő Turion II P520-hoz, ám másodlagos cache memóriája a CPU-Z szerint fele akkora (AMD hivatalos oldala szerint nem), továbbá a fogyasztásbeli eltérés miatt az üzemi feszültsége is magasabb.

A videokártya egy sokadik név alatt értékesített Mobility Radeon, amely architektúráját tekintve megegyezik a HD5470-nel, órajelben viszont utóbbinál az előny. A 80 shader egység ma már nem sok mindenre elég, ám közepes részletességgel azért a modernebb játékok közül is jó párat képes futtatni.

A merevlemez ezúttal egy 320 GB-os, 5400-at pörgő Hitachi volt, amely kategóriájában a gyorsabb HDD-k közé tartozik. Bár a hűtés a Lenovo Essential G555 esetében sem volt éppen halk, azt azért sikerült leszűrnünk, hogy a merevlemeznek itt sem volt sok hangja.


Az új Essential szériás Lenovo G555 se az anyagok minősége miatt fog bevonulni a történelembe. A fedőlap kifejezetten gyenge védelmet kölcsönöz a mögötte lévő kijelzőnek, és ezen a tényen a konszolidált mintázat se segít. Bővíteni ettől függetlenül könnyedén tudjuk. Akárcsak a HP-nál, itt se találunk egyetlen mechanikai vagy mágneses rögzítést annak érdekében, hogy a gép alsó és felső része ne távolodjon el egymástól hurcolászás közben.


A billentyűzet jobb volt, mint a HP-nál, de a Thinkpad minőségérzetét azért nem érte el. A nyomáspont jó, a gombok elég fixen járnak, nem lötyögnek. Az iránygombok lekerekítése viszont okozhat némi gondot és elgépelést, a numerikus részen pedig a műveletvégző gombok szokatlan helye válthat ki hasonló eseményt.


A touchpad bár nem támogat semmilyen multi-touch funkciót, ennek ellenére jól használható, hiszen a felülete az ujjaknak kellemes anyagból készült, bár a területe lehetne nagyobb is. A jobb és bal egér gombok picit hangosak, ám jóval könnyebben nyomhatók, mint a HP-nál, igaz még így sem érték el azt a szintet, amit mi kényelmesnek tartunk.


Csatlakozókból meglepően keveset találunk a G555-ön, hiányzik a HDMI, a modem, a negyedik USB és az ExpressCard is. Gyakorlatilag egy teljesen alap notebook repertoárját kapjuk, ami a HD4550 mellett minimum csalódás. Meglepő, hogy a Vision Premium minősítés nem tartalmaz olyan megkötéseket, mint a nagyfelbontású HDMI port megléte.

A kijelző szintén LED-es háttérvilágítással büszkélkedik és színvilága nekünk jobban tetszett, mint a HP-é. Picit talán sárgás árnyalatot kapott a panel, ám ez inkább a HP 625 mellett volt észrevehető annak hideg árnyalatai miatt. A látószögek sajnos semmivel nem voltak jobbak a konkurens gyártó portékájánál, a fényerő tartomány is nagyjából hasonlóan alakult. A webkamera ezúttal kevesebb pixelt kellett, hogy megjelenítsen, hiszen optikája gyengébb volt, mint a 625-ösben található. Napfényben jól vizsgázott, de sötétben és árnyékban már elvérzett. A mikrofon viszont mindkét gépnél remekül dolgozott.

Kíváncsiak voltunk az „új” processzorok teljesítményére, hiszen ezen a téren nem volt akkora lemaradása az AMD-nek korábban, mint a fogyasztásban és ezáltal az üzemidő nagyságában.


Egy-két kivételtől eltekintve sajnos alaposan lemarad mindkét központi egység az Intel Arrandale magjára építkező Core i3-330M-től, amely azért rossz hír, mert a Calpella platform fogyasztása valamivel kedvezőbb, ráadásul egy árkategóriába tartozik a nálunk járt két géppel (sőt). További rossz hír, hogy nem ritkán a leköszönő Core 2 Duo szériás T6600-at se sikerült legyőznie az AMD újoncainak.


A videokártya – ahogy már említettük – egy sokadik HD5470, ez jól látszik a grafikonokon is. A HD4250 néhol egész jól teljesít, de inkább a 9400M mögött végez. Az Intel HD Graphics VGA-ja is kezd a fejére nőni, még pár driver és könnyen gondba kerülhetnek a kanadaiak, ami nem jó jel, hiszen úgy az eddigi biztos pont (3D) is kicsúszna a kezeik közül.


Az akkumulátoros tesztek érdekeltek minket a leginkább, főleg a 25W-os Turion II P520 miatt. Sajnos a fejlődés elég nehezen észrevehető, véleményünk szerint leginkább nincs is. A lemaradás nem drasztikus, de bőven az észrevehető kategóriába tartozik. A HP 625-nél azért maradt üresen a filmnézés melletti csík, mert semmilyen programmal nem tudtuk rávenni a GPU gyorsításra, e nélkül pedig semmi értelme nem volt lemérni a csak processzor erőből előállított képkockák sorozatának hosszát.

Az AMD Vision besorolása nem győzött meg minket. Már eddig is létező hardver párosításokat bújtattak egy fantáziadús, ám a gyakorlatban teljesen felesleges marketing gépezet mögé. A hárommagos mobil Phenom processzorokra ettől függetlenül kíváncsiak vagyunk, hiszen azok talán hozhatnak némi fellendülést a cég életébe. Sajnos a 45 nm-es Athlon II alapú mobil megoldások még a 25W-os TDP-vel sem hozzák el rendszer szinten azt az üzemidőt, amire bátran mernénk bólintani. Az AMD-nek a kiutat csak az új architektúra jelentheti, de arra még várnunk kell 2011-ig. A két tesztelt notebook közül egyértelműen a Lenovo Essential 625 a vállalhatóbb, a HP 625 már túl drága ahhoz, hogy ész érveket tudjunk felhozni vele kapcsolatban egy Core i3/i5-ös ellenfél mellett.A tesztben szereplő notebookokat a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

HP 625

Pro:
+ jó kijelző
+ multi-touch
+ viszonylag sok csatlakozó
+ táska a csomagban
+ gyors merevlemez

Kontra:
- terhelésre hangos
- csupán átlagos üzemidő
- DXVA-val nem volt minden rendben
- touchpad gombok nem az igaziak
- olcsó hatást keltő anyagok
- az eltolt billentyűzet zavaró
- a magas ár mellett csupán egy év garancia


Lenovo Essential G555

Pro:
+ jó kijelző
+ jó touchpad
+ jó billentyűzet
+ akkumulátorról egész halk
+ 2 év garancia

Kontra:
- átlag alatti üzemidő
- nincs multitouch
- sérülékeny burkolat
- rendkívül kevés csatlakozó

Hivatalos honlap: HP 625 | Lenovo Essential G555
Vásárlás: HP 625 | Lenovo Essential G555

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. CyberPunk6...
2010.07.19. 22:10
Processzor piacon jelenleg az intel mindenhol veri az amd-t. Ez most sem változott. Mit kap az amd az i7 ellen, belegondolni is durva.

Nem a cikkel kapcsolatban, hanem úgy általában: Hogy lehet manapság 15' feletti gépeket numerikus billentyűzet nélkül gyártani??? Vagy csak én vagyok numpad mániás? Én alapból úgy néztem laptopot, hogy a numpad nélküli azonnal kiesik a rostán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. neofery
2010.07.19. 22:54
CPU 5,6 pont.HaHaHaHa.
Ez ugye viccccccccc!!!Mi az a kis processor az én Core2Quad-omhoz képest és az kapott 5,9-cet.Szerintem akkor ez kb 2,2-őt kapna.Vagy még annyit sem.
Az MS mérő progija egy rakás kkkkkkk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. rieper
2010.07.19. 23:08
Szegényebb embernek kiváló az amd. Örülök, hogy kaphatok egy elég jó procit jó áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. pdx06
2010.07.19. 23:36
Kit érdekel hogy melyik cég veri melyiket? Ez a téma is csak azért van annyira felkapva mert csak 2 ismertebb gyártó van. Ha lenne 20, vagy 200 akkor a kutya nem foglalkozna vele. Ez nem forma 1 hogy ki az első. Olyan szoftver nincs amivel egyik processzor sem tudna mit kezdeni. -Nem is lesz. Ha chipset veszel, akkor sem érdekli a kutyát sem hogy a csio az első vagy a léjsz. Megzabálod és kész. Ilyen hülyeségekkel foglalkozni egy felhasználónak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. pdx06
2010.07.19. 23:41
Azért sajnálom elsősorban a pc tulajokat, mert állandóan a pontokkal meg a %-okkal foglalkoznak. Kit érdekel? Fusson jól a játék vagy egyáltalán jelenjen meg PC-re. Arról nem beszélve hogy a legcsúcsabb pc árából pontosan 23 db XBOX360 és kicsivel kevesebb ps3 vásárolható. Agymosás....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pjszilard
2010.07.20. 05:50
A matrica lenyege az hogy egybol kiderul nem inteles a grafika. Nemreg vettem egy hasznalt laptopot (ez volt az elsodleges szempont, Ne Intelt!). Tobb gepem is volt mar inteles integralt videoval ami nem volt bovitheto (vagy laptop vagy csak PCI busz) es mindig ez miatt volt hasznalhatatlan hosszutavon. A laptopom (premium vision besorolasu HD4200) a lenyeg, hogy veri az osszes hasonlo sebessegu intelest (ami hozzam kerult ujratelepitesre vagy kiprobaltam baratoket), nem a processzor, hanem a video miatt. HD cameraval felvett film lejatszasa sokon csak akadozott (dual core intel !!!) ezen egyedul a You tube 4K-s videoi.

Nincs bajom vele, ha van mellette vagy lehetoseg van beletenni masik videokartyat is, de onmagaban hasznalva penzkidobas megvenni barmilyen gepre (kiveve bankautomata...).

Aki kornyezetvedo az csak a legujjabb sorozatbol valasz videokartyat, minimum duplamagos processzorral. Mert azt nyugodtan hasznalhatja evekig, es meg azutan is eladhato lesz !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. pjszilard
2010.07.20. 05:54
Meg egy tanacs a kornyezetvedoknek:

Ne vegyel soha PCI-os videokartyat, mert mindegy milyen markaju annal meg az integralt inteles is jobb (szinten sajat tapasztalatbol!).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Joachim21 pdx06
2010.07.20. 09:20
OFF:
XBOX-szal, meg a többi konzollal letöltessz, szövegszerkesztessz, konvertálsz, DVD-t írsz, dolgozol, nyomtatsz, vagy éppen azt csinálod amihez kedved van ... tényleg egy parasztvakítás ez a PC! Arról meg tényleg kár beszélni, hogy a grafikája is szebb mint egy konzolé, ez gondolom nem zavar, mert még mindig a P4es időszak gépeivel méred össze őket.
Én azért sajnálom elsősorban a konzol tulajokat, mert elhitték, hogy kevesebbért többet kapnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. rabib pjszi...
2010.07.20. 10:12
Ezt hogy érted? Egy PCI-expess csatlakozású pl. GTX460 vagy HD5830-nál jobb egy integrált Intel videokártya?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pdx06
2010.07.20. 11:01
Joachim ez igaz, de ezek a funkciók nem igénylik a csúcskategóriás hardvert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Ver_Pistik...
2010.07.20. 11:04
Hali. a srác sima PCI csatolós VGA-ra gondolt.S3 meg társai Még ma is használnak olyanokat VGA BIOS Hack-re
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Joachim21 pdx06
2010.07.20. 11:30
Játékok és konvertálás azért nagyon meghálálja ha erős konfigurációt raksz alá. Excel is szereti ha jobb gép van alatta. A konzolokat pedig egy gyenge alsóközépkategóriás PC is megveri ma már, és amennyivel többet tud, annyival nem drágább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pjszilard
2010.07.20. 13:31
A legtobb uzletember es egyetemista mostanaban tenyleg XBOXal es PS3al utazik es kozben internetezik, jatszik, szovegetszerkeszt. Mostanaban egyte nehezebb a dolguk a nagy HDTV-k miatt amit cipelniuk kell hozza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. markangabo...
2010.07.20. 16:13
A legtobb uzletember es egyetemista mostanaban tenyleg XBOXal es PS3al utazik es kozben internetezik, jatszik, szovegetszerkeszt. Mostanaban egyte nehezebb a dolguk a nagy HDTV-k miatt amit cipelniuk kell hozza.

A nap beszólása
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. _DiEGO_
2010.07.20. 17:31
Gábor

Nem értetted ki a lényeget

Ez az amivel nem lehet azt tenni amire a laptop képes , amiért megalkották - hordozható mindenes, amúgy csak a nyomtatás nem megoldott még...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. markangabo...
2010.07.20. 17:48
_DiEGO_

Nagyon is értettem - nem vagyok én retard
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster
2010.07.21. 01:24
Nem tudom egyeseknek mi bajuk az AMD-vel, lassan 10 éve foglalkozom PC-kel, és sosem volt bajom velük! A múlt héten vásároltam egy jó kis notit a <MOD> -ról (HP Pavilion HP DV7-3127EG), maximálisan megvagyok vele elégedve, hozza a teljesítményt, ahogy kell! Itt egy pár játék ami 1600 x 900 -as felbontáson akadásmentesen fut: GTA IV, S.T.A.L.K.E.R Call of Pripyat, Battlefield Bad Company 2. A tegnapi napon egyik haverommal összevettük a notit egy HP ProBook 6540b WD690EA -el(261,990ft[amd turion II] vs. 324,896ft[intel core i5]) és azt tapasztaltuk, hogy a core i5 vizet sem tud vinni neki! Mindhárom játék beakadt 1024 x 768 -nál!

Hogy miért éppen az új játékokat emeltem ki? Hát azért, mert akinek fontos a teljesítmény, az biztosan nem filmezni vagy irodai munkára vásárolja a gépet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Suicid
2010.07.21. 02:26
ez az örökös vita a %-ról, pontokról, tiszta óvoda amit művelnek egyesek

én macbook prot - használok, de sosem érdekelt hogy mennyi lenne a pontja ,na meg hogy játék miatt nézzem mit tudd

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010
2010.07.21. 05:57
100MB internet, ha,ha, én 5Mb töltök és a 10MB internet is bírja, ugye csak vicceltek mikor negatív véleményt adtok ezert, akinek kell tesz bele 1000MB nettet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Rider15
2010.07.21. 09:06
Mythbuster
HP Pavilion dv7-3127eg : 4GB ddr2 RAM, ATI Radeon HD 4650 Graphics
VS.
HP ProBook 6540b WD690EA : 2GB ddr3 RAM, ATi Mobil RadeOn HD 4550 Integrált
Nem csak a processzor a különbség a kettő gép között
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21 mythb...
2010.07.21. 09:27
HD4650-es még szép hogy viszi a játékokat, de ennyi erővel legközelebb a GF100-al is összemérheted valamelyik IGP-t. Én értem hogy a core i-vel szerelt laptopon nem lehetett játszani, de abban ha jól látom egy 4550-es van, és itt ez az egy dolog ami számít, a processzor teljesítménye nem igazán oszt vagy szoroz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bdfhz
2010.07.21. 14:11
Kedves Tesztelők!

Jó lenne, ha mérnétek a gépek teljesítményfelvételét (kivett akksival). Az otthoni notebookozóknak ez az érdekes adat (szemben az akkumulátoros üzemidővel).
.
Szerintem a Lenovo-noti versenyképes darab.
.
Ami a teljesítményt illeti, a leggyakoribb tevékenységekre (webböngészés, levelezés, filmnézés, irodai programok, flash-játék) akár egy 50e forintos használt noti is tökéletes lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tyaty
2011.02.12. 04:27
mythbuster

A 6540b dokkolhato, matt kijelzovel rendelkezik, es az orokkevalosgnak van epitve, de nem jatekra. A 6540 egy uzleti gep ,mig a pavilion multimedias.

Probald meg egy 8540p-vel hasonlitgatni, amiben, szinten kozepkategorias kartya van.

AMD-vel nincs baj desktopnal, cak az Intel notebookba jobb(melegedes, uzemido).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!