iPon Cikkek

Apple MacBook: Hófehérke és az alma esete

Dátum | 2010. 01. 15.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK


Az Apple mostanában igazán kitesz magáért. Ősszel a gépek felturbózása és árainak csökkentése mellett történt egy nagyon fontos változás is. Megújult a lassan negyedik születésnapját ünneplő fehér MacBook külseje, ez pedig általában vonzza a vásárlókat, főleg ha a változás  pozitív. Mielőtt belevágnánk a tesztelésbe, tekintsük át, jelenleg mit kínálnak a kaliforniaiak 270 ezer magyar forintért.


Végre a legolcsóbb kivitel is megkapta a LED-es kijelzőt, illetve a 60 Wh-s (elvileg 7 órás üzemidőre képes) lítium-polimer akkumulátort. Eltűnt viszont a Firewire és a Pro kiviteleknél jelenlévő memóriakártya-olvasónak is hűlt helye. Az előbbi egy átlag felhasználót valószínűleg nem érdekel, az utóbbi viszont már 2009-ben is elég ciki volt. Sajnos el kell fogadni, hogy az Apple szűk portfóliója miatt mindegyik termék valamiben csorbát szenved, hogy egy másikat vegyünk meg helyette (ez alól talán a 13”-os MacBook Pro az egyetlen kivétel).


A gép mellé a szokásos dolgokat kapjuk meg: az első lépéseket taglaló füzetet, az OSX telepítő DVD-ket, amelyeken az iLife ’09 programcsomag és a Windows-os driverek is rajta vannak, illetve a fali töltőt és a hozzá járó hosszabbító kábelt. A garanciaidő továbbra is egy év, a plusz két évvel való meghosszabbítás igencsak drága, 56 ezer forintba kerül.

Egy Apple géptől mi mást is várhatnak az ember, mint azt, amit egy Lenovo-tól. A lehető leghalkabb működést minden körülmények között. Ezt a megújult fehér gép is tudja, így nem rontotta el örömünket azzal, hogy zajongani kezdett. Természetesen továbbra is OSX alatt tudjuk elérni a leghalkabb működést, de a feltelepített Windows 7 se igazán tekerte fel a ventilátorokat, bár minden alkatrész melegebb volt, mint az Apple saját rendszere alatt. Tekintettel arra, hogy ezt a gépet alapvetően Mac OSX-hez tervezték, így a hőmérsékleteket is Snow Leopard alatt mértük meg. Üresjáratban a processzor 45-48, a videokártya pedig 43 fokos volt. Teljes terhelés mellett már sokkal rosszabb volt a helyzet, a CPU közel 90, a videokártya pedig 70 fok körül járkált, ami annak is köszönhető, hogy OSX alatt a gép nem igazán tekeri fel a ventilátorokat, így tud csendben maradni (nyáron lehet kénytelen lesz, mert a 90 fok sok). A billentyűzet és a kijelző közötti részt (ahol a rácsok is vannak) ne nagyon fogdossuk, ha csúcsra járatjuk a gépet, mert a kiáramló meleg (forró) levegő nem biztos, hogy jót fog tenni a kezünknek.


Természetesen az eddigi gépekkel való összehasonlítás kedvéért megnéztük, hogy a Windows 7 hogyan értékeli az új MacBook belsejét és egész jó eredmények jöttek ki. Gyakorlatilag elmondható, hogy minden passzol mindenhez, ezt egyébként folyamatosan érezni lehet mind Windows, mind OSX alatt. Nincs olyan hardverelem, ami nagyon kilógna a sorból, de erre majd a későbbiekben még lesz bizonyíték. A 2 GB memóriát sajnos kétcsatornás módban kapjuk meg, ergo ha bővíteni szeretnénk, akkor legalább az egyiket ki kell cserélni (4 GB-hoz pedig értelemszerűen mindkettőt). A bővítésről később még lesz szó.


A 250 GB-os Toshiba merevlemez elég érdekes egy jószág volt. Nagyon csendes és meglepően hűvös, viszont hullámzó teljesítményt nyújtott, amit nem igazán értünk. A szekvenciális tesztekben hozta a kötelezőt (elvégre egyetlen tányér van benne), viszont a különböző méretű fájlok kezelésénél egyszerűen belassult (az ATTO és a HDTune szerint). Sehol nem sikerült 40 MB/s fölé jutnia, ami azért érdekes, mert se Windows, de OSX alatt nem tapasztaltunk a mindennapos használat során észrevehető lassulásokat.

A sztereó hangszórópár meglepően jól szólt, viszonylag hamar be tudtuk állítani a fülünknek kellemes EQ-t iTunes-ban (a középtartomány tetejéből (1-4 KHz) kell egy kicsit visszavenni).


Az új MacBook külseje erőteljesen eltér elődjétől, hiszen megkapta az alumínium modellek unibody vázát – persze műanyag kivitelben. A kasztni meglepően merev, és bár kopog, mint minden műanyag, érezni, hogy van benne anyag. A hátlapot teljes egészében le kell vennünk, ha bármihez is nyúlni szeretnénk a gépben. Az akkumulátor beépített és nem cserélhető, nagyjából ezer töltési ciklust bír ki. A kinyitást nem segíti mechanika, ellenben egy viszonylag erős mágnes gondoskodik arról, hogy még véletlenül se nyíljon ki a gép cipelés közben. A műanyag zsanérok elég erősnek tűnnek, nem elképzelhetetlen, hogy több évet is kibírjanak komolyabb meglazulás nélkül.


A billentyűzetről csak elismeréssel tudunk nyilatkozni. Alátámasztása tökéletes és bár nyomáspontja valamivel feljebb van, mint az átlag gépeknél, mégis könnyedén és gyorsan (de leginkább pontosan) lehet rajta gépelni. Háttérvilágítást nem kapott, ez az alumíniumvázas modellek kiváltsága.


A touchpad is megváltozott, hiszen megkapta a hatalmas, „gomb nélküli” trackpadet, ami a MacBook esetében nem üvegből, hanem ismét csak műanyagból készült (bár az Apple szerint ez is üveg). Használat közben arra lettünk figyelmesek, hogy ez a fajta műanyag sokkal kevésbé ingerli a bőrünket, mint az üveg, így izzadni is később kezd. Természetesen némi hátránnyal azért számolnunk kell, ugyanis a fehér felület véleményünk szerint legfeljebb egy évet bír ki ilyen tiszta állapotban.


Csatlakozókból nem halmoznak el minket, USB-ből mindössze kettőt kapunk, se FireWire, se egyéb adatátvitelre alkalmas kimenetek nincsenek. 2010-ben némileg kínos, hogy egy memóriakártya-olvasó nem fér el egy ekkora helyen. Kimenetből egyet kapunk (mini Display Port), amelyet külön kábel megvásárlásával DVI-re (ezen keresztül még egy átalakítóval HDMI-re) vagy D-Sub-ra tudunk átalakítani. Az egy szem audio kimenet optikai funkciót is betölt, az operációs rendszerben tudjuk beállítani, hogy éppen milyen módban szeretnénk most használni. A „beszipkázós” DVD meghajtó továbbra se az alacsony zajszintjéről híres, bár ezt leginkább a lemez ki-beadásáért felelős mechanika okozza, olvasás közben az átlagnál halkabb az író.

A kijelző természetesen megkapta a LED-es háttérvilágítást, de a panelje eltér a 13,3”-os MacBook Pro-étól. Fényerejével nincs gond, elég tág keretek között állítható, viszont a látószög már nem annyira pazar, csupán az átlagot képes megütni. A színek teltek és szépek, a képélesség pedig szintén hozza a kötelezőt. A kávába épített iSight webkamera csupán átlagos mozgáskövetéssel bír, színvilága viszont jó, bár már nappal is hajlamos némi zajra, igaz ez alacsonyabb felbontásban nem feltűnő. A mikrofon viszont nagyon érzékeny, így egész távol is mehetünk tőle, akkor is érteni fog minket a másik fél.

Mac OSX alatt viszonylag kevés tesztprogram van, így a sebességteszteket Windows 7 alatt végeztük el, hiszen így könnyedén össze tudtuk hasonlítani a kapott eredményeket néhány régebbivel. Elsőként a processzort vettük szemügyre.


A három 2.2 GHz körüli Intel processzor között alig volt különbség, pedig a T6600 alacsonyabb rendszerbusszal és kevesebb cache memóriával is rendelkezik. A P7550 és a P8400 között nem is nagyon lehetne eltérés, hiszen a sebességet meghatározó tényezőkben a két CPU megegyezik. Mind Windows, mind OSX alatt fürge volt a rendszer, semmi okunk nem lehet a panaszra. A 2 GB memóriával egyformán jól bántak, a mindennapokban használt alkalmazások pöccre indultak.


A játékteszteknél azért vettük elő a múltkor bemutatott kétmagos Atommal rendelkező Asus eeePC 1201N-t, mivel videokártyája ugyanaz, mint a MacBooknak, így egy csapásra kideríthettük, hogy bizony a GeForce 9400M-hez kell egy rendes processzor. Jól látható, hogy néhol már az Atommal is megközelíthető a VGA limit, de az esetek többségében a rendes Core 2 Duo-tól akár 50-80%-ot is gyorsulhatnak a játékok. Ha hajlandók vagyunk kompromisszumot kötni, akkor alacsony/közepes részletesség mellett a kevésbé hardverigényes alkalmazások játszhatóvá válnak még maximális felbontás esetén is (a World Of Warcraft például biztos, hogy OSX alatt is játszható értékeket produkál).

Az akkumulátorteszteket ezúttal nem futtattuk le – legalábbis Windows alatt. Köztudott, hogy a MacBookok a Microsoft operációs rendszerén valamiért képtelenek azt a szintet hozni üzemidőben, mint OSX alatt, így nem láttuk értelmét egy nagyon ritka élethelyzet bemutatásának. Mac OSX alatt viszont nincsen akkumulátoros üzemidőt mérő teszt, így kénytelenek voltunk némi leleményességet beiktatni. A szokásos fullHD video lejátszást a Plex-szel és az XBMC-vel is elvégeztük, de egyik se tudta felhasználni a GPU erejét a folyamat gyorsításához, hiába volt ott az opciók között. Maximális fényerőn így 2 óra 15 percig tudtuk élvezni a mozit, ez közepes fényerővel szűk fél órával hosszabbodott meg. A WLAN-os böngészés már jóval tovább tartott, majdnem 6 óra alatt tudtuk csak lemeríteni a notit úgy, hogy közben folyamatosan töltöttünk valamit az internetről és a fényerő is 30-40%-on volt. Az Adobe Flash Player viszont továbbra is bugos, borzasztó nagy terhelést ró a processzorra, így akkumulátoros használatnál ajánlatos kikapcsolni/opcionálissá tenni őket (ha Safari-val nem megy, akkor Firefox-szal), különben a kelleténél jóval gyorsabban fog merülni az akksi.

Összességében meg voltunk elégedve az Apple tavaly ősszel frissített MacBookjával. Kivételesen nem éreztük rajta, hogy ez tényleg egy olyan gép, amelyet olcsón akarnak árulni és tele van kompromisszumokkal (mint az elődje). Bár hiányzik a kártyaolvasó (ami 99%, hogy marketing fogás miatt nem került bele a gépbe) és nem megvilágított a billentyűzet sem, továbbá eltűnt a FireWire, de az ár némileg kárpótol minket ezekért a sérelmekért. Jelenleg 50 ezer forinttal kell kevesebbet hagynunk a pénztárnál, ha hajlandók vagyunk lemondani a fenti dolgokról és képesek vagyunk megszeretni a fehér műanyag vázat. Tekintettel arra, hogy a papíron hét órás üzemidőt mindkét modellnél megkapjuk és hardverben megegyeznek (ráadásul a MacBookban nagyobb merevlemez van), így a döntés viszonylag könnyen meghozható. Részünkről mindenképpen ajánlott, de főleg azok körében lesz népszerű, akik kipróbálnák az OS X-et az Apple legolcsóbb mobil megoldásával, és a fiatalos, megkapó dizájnt részesítik előnyben a teljesítmény-hajhász gépekkel és az elpusztíthatatlan Thinkpadekkel szemben. A garancia hosszabbítást viszont jól gondoljuk át, mert arcátlan módon zsebbenyúlós téma (sok már gyártónál pedig alap a 3 év).


Pro:
+ nagyon halk
+ unibody váz
+ hosszú üzemidő
+ jó billentyűzet
+ nagy és remekül használható multitouch trackpad
+ átlagnál jobb hangminőség
+ a kijelző színvilága

Kontra:
- csupán átlagos látószögek
- komoly terhelésnél melegedésre erősen hajlamos belső
- a flash továbbra is kényes pont (ez nem a gép hibája)
- kártyaolvasó hiánya
- csupán két USB
- drága a garancia bővítés és alapból csak 1 éves jótállást kapunk

A fehér, unibody vázas MacBookot a Starkingtől kaptuk tesztelésre, köszönjük!


Hivatalos oldal: Apple

Apple MacBook White "Unibody"   

Processzor    Intel Core 2 Duo P7550 (2.26 GHz, 1066 MHz FSB, 3 MB L2 cache)
Memória    2 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20
Chipset    NVIDIA MCP79
Videokártya    NVIDIA GeForce 9400M (256 MB)
Hangkártya    NVIDIA HD Audio Controller
Kijelző    13,3" (1280x800, fényes, LED)
Merevlemez    Toshiba MK2555GSXF 250 GB 5400 rpm 8 MB cache SATA2
Optikai meghajtó    Matshita UJ-898 DVD-RW
Hálózati kártya (LAN)    NVIDIA nForce Gigabit Ethernet
Hálózati kártya (WLAN)    Broadcom BCM43xx 802.11n
eSATA    nincs
HDMI    nincs
Mobil internet    nincs
Modem    nincs
TV tuner    nincs
Távirányító    nincs
Webkamera    van
FireWire    nincs
Bluetooth    van
Infravörös port    van (csak Remote-nak)
Kártyaolvasó    nincs
Ujjlenyomat olvasó    nincs
Akkumulátor    6 cellás 60 Wh
Operációs rendszer    Mac OSX 10.6 (Snow Leopard)
Tömeg    2,13 kg
Ár (a cikk megjelenésekor)    270 ezer Ft
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

38. Gigabyte
2010.01.16. 14:39
Nem rossz a gép, de szerintem ez még mindig irreálisan sokba kerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. twollah
2010.01.16. 14:51
Nekem nem tetszik es az Apple fele zenes felar is nagyon riaszto egy atlagos hardwareert cserebe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Smith166
2010.01.16. 20:08
teljesen nyilvánvaló hogy azt a félbehagyott gyümölcsöt kell megfizetnünk ami a tetején és az alján van

2010-ben miért nincs minden ilyen kis mobileszközben 3G modem alapból??? Nekem Acer751h van amiben van 3G modem, és borzalmasan jó dolog!!! Nehéz találni olyat amire elcserélném, mert alig jelenik meg olyan netbook ami 3G-s
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. edparker
2010.01.16. 20:24
Smith166:

azért van
sok gépben van,csak nyilván kis gépekbe nem rakják bele,hanem inkább prémium kategóriákba.
http://www.altroview.com
itt van pár jobb gép
amúgy meg ami hiányzik a gépből,az mind jól átgondolt üzleti stratégia és nem hanyagság.
semmi sem véletlen,főleg náluk nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Prof01
2010.01.16. 20:33
Nevetséges. Ennyi pénzért Hp Elitebook-ot veszek, ami jobb teljesítménnyel és minőséggel bír. Ha akarok, akkor meg ugyanúgy futtathatok rajta OSX-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. tibszi
2010.01.16. 20:52
nekem ezzel a géppel két problémám van:
-13 colos kijelző
-MacOS
Ezt leszámítva korrekt gép, mert volt már a kezemben. Minőségügyileg tökéletes, minden hardver benne fullos, kijelző brutál. Csak inkább azoknak ajánlom akiknek van arra pénzük hogy 270ért ezzel a géppel tudjanak szörfölni neten, emailezni, msnezni meg iwiwezni. Másra nem igazán használható.

200 rugóért pedig 17 colos DELL inspariont kapok, 64bites win 7tel feltúrbózva... kell ennél több?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Alvin_ti42...
2010.01.16. 20:59
tibszi: a 13 és 17 inches gépek nem konkurenciái egymásnak, hiszen míg az egyiket hordozásra találták ki, a másikat asztali PC helyetteseként. Mindazon által "kicsit" túlzásnak tartom, hogy nem lehetne másra használni egy MacBookot, mint egy akármilyen netbookot, mert amiket elmondtál az inkább az utóbbira érvényes. Én simán vágtam 10 MPixeles fotókat Aperture-ben és az iMovie sem akarta összetojni magát egy kis video utómunkától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. tibszi
2010.01.16. 21:36
én nem mondtam hogy ne vágj 10 Megapixeles fotót ezen, se azt hogy ne vágj vele videót. Én csak azt mondtam hogy ezen ár töredékért kapsz messzemenően jobb gépet. Szállítással pedig úgy vagyok, hogy én még 3 kilónál nehezebb laptopot nemigazán láttam, legyen az akár 17 colos is. Ez max egy 50 kilós szottyadt emberkének okoz gondot.
"...tudjanak szörfölni neten, emailezni, msnezni meg iwiwezni. Másra nem igazán használható."
Jó, visszaszívom a nem igazán használhatót, mert valóban a videóvágója, meg a képes programjai jók. Csak az a baj hogy jó ha a programok 20%-át megírják Mac-ra is, és még azokat is órákig kell vadászni.
"...míg az egyiket hordozásra találták ki, a másikat asztali PC helyetteseként. " Oké, csak éppen ebben a leírásban pont úgy tesztelték mintha ez is a pc helyettesítésére szolgálna, mivel kemény játékokat tettek rá. Akkor én miért ne hasonlítsam össze egy kemény géppel?
De nem fogok vitába szállni senkivel... felőlem 85megapixelt is vághatsz rajta.
Amúgy pedig tudtommal ezt laptop/notebooknak szánták nem pedig netbooknak. De ebben nyugodtan kijavíthattok, mert nem vagyok biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Insignia
2010.01.17. 03:18
tibszi 16"-os Acer notim van 3,5kiló.... szerezz be egy új mérleget sztem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. mdaneel
2010.01.17. 11:28
tibszi egy kicsit tévedésbe vagy. Nem azt kell nézni, hogy a windows-os programok 20%-t megírják mac-ra, mert mac-re sokkal profibb programok léteznek, mint win-re.
Nem véletlenül használnak profi fotósok, zenészek mac-et, meg nem véletlen, hogy filmstúdiókba is mac-et használnak. A programokat meg nem kell keresgetni, mert elég felmenni az apple oldalára és meg lehet nézni, hogy mi kell az embernek. (Aki mac-et használ, az tudja honnan lehet azt leszedni).
Ha nekem vissza kellenne állni win-re, nagy bajban lennék, mert vannak olyan programok amik nincsenek rá, vagy csak több programmal tudnám megoldani.
Én azért veszek mac-et, mert az oprendszer és kezelhetőség szempontjából sokkal jobb mint win. 12 évig wines voltam, szóval ismerem mind a két oldalt (még ma is kell használnom sajnos, mert tesztelnem kell win alatt is, amit fejlesztek).
Az tény hogy jóval drágább, de egy aston martin is sokkal drágább egy skodánál, mégsem mondják rá hogy szar. Az is tény, hogy sokkal jobban kihasználja az erőforrásait az osx, mint a win. Én is szivesebben vennék 100-150e Ft-al olcsóbban egy ugyanolyan felszereltségű gépet, mint amilyenem van, de ha még fel is megy rá az osx, akkor sem soha ugyanolyan.

Nem vitatkozni akarok, csak egy kicsit zavaró, hogy mindig olyanok "szídják" az apple-t, akik még talán élőbe se láttak/ használtak mac-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Alvin_ti42...
2010.01.17. 11:49
mdaneel: azért a Skoda-Aston hasonlat "kicsit" túlzás volt Mint Windows és OSX használó azt mondom, hogy szerintem mindkét platformon vannak olyan, a másikra nem elérhető programok, amelyekkel jól lehet dolgozni, viszont mindkét rendszernek megvan a maga előnye és hátránya. Nyílván jobban gazdálkodik az OSX a hardverrel, lévén nem sok mindennel kell "kompatibilisnek" lennie, míg ugye egy Windows-t nehéz (ha nem lehetetlen) úgy optimalizálni, hogy mind a múltban, mind a közeljövőben megjelent összes hardveren maximális teljesítményt nyújtson (ebben egyébként elég nagy előrelépésnek tartom a Win 7-et).

Mit fejlesztesz egyébként (ha publikus), amihez OSX-et használsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. v_p
2010.01.17. 14:15
Amikor megláttam a 3. oldalon a képeket, akkor azt hittem, hogy egy dizájnos 100$-os laptopról van szó Ennyi műanyaggal nehéz elképzelni, hogy minőségi gép akar lenni. Amúgy a hw-rel szerintem semmi gond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. mdaneel
2010.01.17. 18:08
Alvin_ti4200: a Skoda-Aston hasonlatot, nem a win-osx-re értettem, csak arra akartam utalni, hogy attól, hogy drága és hasonló hardverek vannak benne, attól még az Astin nem szar (, sőt ...).
Én amúgy nem vagyok a win ellen sem, mert egyértelműen van sok előnye is (pl .rengetek program), csak osx után azt biztosra mondhatom, hogy egy "nehéz" rendszer (sokkal könyebb a kezelhetősége osx-nek).
A driverekben van némi igazság, de nem teljes. Mivel a windows-nak nem x ezer féle drivert kell elkészítenie, hanem egyetlen olyan "felületet", amihez a gyártók már letudják gyártani a drivereket. Aki esetleg tanult komolyabban programozást, az jobban tudhatja mire gondolok. Ezzel persze nem vonom kétségbe azt, hogy nehezebb feladat ez; de mivel a windows-t sokkal többen használják én úgy gondolom, hogy a microsoftnak ezért sokkal jobban figyelni is kéne erre.
Van olyan miscrosoftos szerveres program csomag, aminek a hivatalos dokumentációjában benne van, hogy uninstall után te indítsd újra, mert nem fog elindulni a gép (ilyen hogy lehet megcsinálni? ).
Amúgy webfejlesztő vagyok. Explorer-eken is kell tesztelnem, ezért kell win is. Sajnos ie6 és i7 is máshogy kezeli a szabvány dolgokat. Ie8 98%-ban már szabvány szerint működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. knox88
2010.01.18. 01:25
hát 270 ezer Ft ért még csak egy akksit, sem lehet benne cserélni ? ha meghal az akksi marad a hálózat és a folyamatos plug in ?? 7 óra gondolom nulla terhelés mellett, filmezés kis játék stb lecsökken ez az érték átlag 2-3 órára ( szerintem ) ha 1000x lehet kb ujratölteni az átlag 2-3 ezer óra az 125 nap folyamatos gépezés de egy nap csak nem gépezik az ember 24 órát vegyünk átlag 6 órát ...összességében akkor kb 2 év és annyi ? hát az lol. ( akksiba nem rossz csak legalább cserélni lehetne, nem nagyon jön be ennyi pénzért ez az apple stratégia használd pár évig és kuka ) ... nekem egy 4 éves toshiba m40 em van még mai napig huzza az igát, procit cseréltem ramot stb, és még játszok is vele akksija is kibir egy órát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. bdlackoo
2010.01.18. 01:27
mdaneel:" Nem véletlenül használnak profi fotósok, zenészek mac-et, meg nem véletlen, hogy filmstúdiókba is mac-et használnak."

csak a profi kepalkotasnal mardava mutatnal nekem 1db macet amiben professzionalis videokartya van(gondolok nvidia quadro fxre vagy ati firepro,firegl)

nekem ugyremlik ,h nincsen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Azrael
2010.01.18. 01:40
Mac Pro munkaállomásról hallottál véletlenül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Alvin_ti42...
2010.01.18. 02:54
knox88: lehet cserélni az akksit, csak nem házilag
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. achordbt
2010.01.18. 07:45
nem tudsz semmit, ha hasonlítgatod bármelyik APPLE-t a WINDOWS-hoz. Mindegy mennyi az olvasási idő, benchmark teszt, akármi, mindenben MEBBÍZHATÓBB és ez a lényeg. Hülye vírusok nem látogatnak, teljesen más, nyugodt világ vesz körül, mióta megvan a fehér - most pedig mióta PRO lett belőle, csak azért mert megtelt a winchester - ez még jobb mint bármi. Drága? Érdekes, munka van benne, lelemény, minden szegletében hasonlíthatalan jobb mint BÁRMI - legyen szó fehérről, ezüstről, öregről, régiről töröttről.
Egyszóval IMÁDJUK!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Azrael
2010.01.18. 09:15
Megbízható? Milyen értelemben?
Mert biztonság tekintetében a világ egyik legrosszabb operációs rendszere. Stabil a rendszer a UNIX alapoknak köszönhetően, az tény, de a védelmi rendszere az egy vicc.
Azon kívül persze szép meg gyors, de attól még igaz amit írtam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. mdaneel
2010.01.18. 10:04
Azrael: szerinted a szerverek nagy részén miért linux van? Gondolom te most arra gondoltál, hogy a CanSecWest versenyen a mac-et törték fel először. Nade azért nézz utána a körülményeknek, meg olvasd el a hozzá fűzödő híreket, mert eléggé mesterséges körülmények keretében törték fel. Ráadásul a safari hibáját aknázták ki (úhgy hogy kívülről nem tudták feltörni, kell hozzá a "hülye" felhasználó), amit azóta javítottak.
Lehet rajta vitatkozni, hogy melyikre van több vírus, melyik gépet kell jobban védeni, de sztem az tény, hogy a mac-eseknek nem kell félni attól ilyen támadások áldozata lesz, meg nem kell félnie vírusoktól. Mind a mellett, hogy a rendszer atom stabil, megbízható minden tekintetben. Az alap rendszer teli van normális/ használható programokkal és szolgáltatásokkal.
Kiváncsi lennék, hogy windowson mennyi időbe telne megosztani a netet mondjuk, mert mac-en 3 kattolás, akár bluetooth-on, firewire-n, etherneten, wifin-n. De ez csak egy apróság a sok közül, olyat már nem is említek, hogy full webserver van fent, vagy subversion stb.
Visszatérve a windows-os védelemre, nézz utána annyit, hogy a windowsos tűzfal mennyi pontot kapott tűzfal teszten, elárulom neked, hogy 0-t, ami azt jelenti, hogy az égvilágon semmit sem tudott védeni.
Megmondom őszintén, hogy nem hiányzik a windows, az állandó keresés, hogy melyik tűzfal vagy melyik vírusírtó a jobb. Csak feltelepítem az osx-t és már kész is.
De hangsúlyoznám, hogy én nem vagyok a windows ellen, mert tudom azt is, hogy a win7 nagy előrelépés volt a microsoftnak és ahogy hallom az új office pedig nagyon jó lett.
Aki egyszer vesz mac-et, az nem fog visszatérni win-re, az is biztos (ez is tény). Mivel tudjuk, hogy a világ legjobb operációs rendszere!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. edparker
2010.01.18. 11:48
mdaneel:
autós hasonlatnál én inkább az audi vw hasonlattal élnék,mindenki tudja hogy az audiba ugyanazok a cuccok vannak mint a vw-be mégis 30-40%-al drágább bármelyik audi és mégis veszik,sőt egyre többen. mindkét autó kiváló,mégis az audi eleganciáját,nevét,dizájnját jobban meg kell fizetni,talán ez jobban hasonlit egy pc vs. mac árkülönbséghez és itt csak a gépekről beszélek,op. rendszer más téma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mdaneel
2010.01.18. 12:48
edparker: ennyire nem vagyok otthon kocsi témába
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. norman81
2010.01.18. 12:51
Annyira nem rossz kis gépecske ez,de az is biztos,hogy aki nem használja az osx-re fejlesztett progikat azaz wint használ rajta annak tényleg felesleges!
Abban is teljesen egyetértek,hogy az eröforrások dinamikusabb kihasználásáa érdekében a jelenlegi win 7 nagy elörelépés!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Alvin_ti42...
2010.01.18. 12:57
norman81: MacBookot Windows-os használatra venni hülyeség, hiszen elveszted a "csomag" egyik legfontosabb darabját. Nem fog minden úgy működni, ahogy OSX-en és onnantól kezdve inkább frusztráló lesz az egész cucc, mintsem élmény, anyaghasználat, dizájn és ergonómia ide vagy oda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. v_p
2010.01.18. 15:48
achordbt: komolyan mondod, hogy azért vettél egy új laptopot, mert a régiben megtelt a vinyó?
mdaneel: persze, biztos anyukám is szívesen használna webservert és subversiont. Ettől nem nő egy operációs rendszer átlagos értéke és nem lesz jobb rajta dolgozni. Vírusokról és biztonságról meg annyit, hogy már röppennek fel hírek arról, hogy direkt az OSXekre hegyeznek ki támadásokat. Lassan lehull az a szép fátyol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mdaneel
2010.01.18. 19:23
v_p: már hogyne nőne egy oprendszer értéke attól, hogy sokféle szolgáltatás elérhető egy-egy kattintással és mért ne lenne jobb dolgozni rajta, ha csak egy kattintással elérem, minthogy órákon át telepítem. Anyukád is biztos szivesebben használna mac-et, mert könnyebb a kezelhetőség, és megbízható a gép.
Huh, már röppentek fel hírek?? Akkor már biztos gond van.
Ha meg lesz ilyesmi támadás, akkor bekapcsolom a beépített tűzfalat, de addig is én megvagyok vírusok, tűzfalak és vírusírtók nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mdaneel
2010.01.18. 19:31
v_p: webszerverről meg csak annyit, hogy az ilife csomagban van kattingatós weblapösszerakó, amit bárki tudás nélkül tud kezelni, és képgalériától elkezdve designos kis oldalakat össze lehet rakni (2 kattintással meg egyből fellehet tölteni ha van apple-s accod). Az ilife-t én meg a géphez megkaptam ingyen. Az ilife persze ezen kívül tartalmaz más elég durván felszerelt programokat (garageband, imovie, idvd, iphoto stb).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Azrael
2010.01.18. 21:34
Amúgy nem tudom, hol írtam, hogy a Windows védelme sokkalta jobb lenne mint a Mac OSX-é
Mert nem feltétlen az. De tény az az Apple kb. 100x többet költ marketingre mint a védelem fejlesztésére...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. v_p
2010.01.18. 22:23
mdaneel: nem véletlenül hoztam anyukám és a webszerver esetét.. Szerinted ha ő megtudja, hogy az OSX-ben van webszerver alapból, akkor rohan és vesz egy MacBookot? Ez csak egy szűk réteg számára lehet megnyerő, de ők amúgy is megoldják..

(Egyébként igen, a sok szolgáltatás plusz érték és azt sem akarom firtatni, hogy az OSX ergonomikus-e vagy sem..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zevilaga
2010.01.18. 23:21
Lufi. A jómódú különcök hobbiállata, mint a vadászgörény. Ugyanúgy nem tud a feláráért cserébe semmi pluszt egy jó (JÓ) Linuxos/Windowsos laptophoz képest, mint ahogy az iPod a jobb minőségű konkurensekhez képest. Szóval lufi.
Én baromi csalódott voltam, amikor felfokozott várakozás után kézhez kaptam a MacBookot. El is sóztam két hét után. Az a fajta érzés volt, amikor kipróbálsz egy újfajta fagyit. Tudod, hogy az epret, meg a csokit szereted, de ezúttal másra vágysz. Az utolsó félretett pénzedből kipróbálod a sokkal drágább hagymás-mákosat, és nem jön be. És ott a gombóc a torkodban, hogy vehettél volna kevesebbért olyat, ami tutira ízlik, de nem ezt tetted. Na ilyen a Macboook.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zevilaga
2010.01.18. 23:23
Még annyit, hogy Anyukámnak a Linuxos gép jött be, mert azon keresztül nyílt ki neki a világ (Az XP-t nem bírta el az első gépe, az Ubuntut meg igen.) a Mac külseje tetszett neki, de a szoftvere nem annyira. Ő egy átlag (alatti) user.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. edparker
2010.01.19. 08:31
zevilaga:
igen, nekem is a 7 éves öcsém linuxozik,csak ő nem grafikus felületen, ő így prompt-okból nyomja a parancsokat,ő már csak ilyen maradi srác és ő is átlag alatti júzer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Patrik92
2010.01.23. 12:14
Zevilga: Talán az nem tetszett, hogy erre nem kell drivereket keresgélni meg vírusokat irtogatni? Van, aki megszokta,hogy hetente lefuttat egy HDD ellenőrzést meg vírusirtót, és miután megveszi a MAC-et, idegesíti, hogy nem kell rajta hegeszteni, csak használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sermi
2010.01.27. 13:15
56k a garibővítés?
Ez egy vicc nem, "prémium" kategóriás eszköz ez? 3 év ennyi pénzért minimum járna főleg úgy hogy például a nyamvadt akksit se lehet otthon cserélni. Gondolom az 1 év után ha tönkremegy a gagyája rámegy az embernek.
Lehet valakinek ez a tökéletes gép de én a TP-t akkor se cserélném el rá ha fizetnének érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2010.01.30. 17:12
Csak gondoltam szólok, hogy érkezett ebből a csodából, így lehet venni és vinni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. chabee67
2010.01.31. 20:12
abszolút egyetértek mdaneel-el! ha mondjuk legális oldalról szemléljük a dolgot, akkor megfigyelhetitek,hogy minden egyes Mac gépet operációs rendszerrel árulnak, ami nem mellesleg előre fel van telepítve. Egyik másik márka sem rendelkezik ilyennel. hazamegyek az új géppel, bekapcsolom és már használatra kész. és mivel az Apple-nél ugyanaz a cég tervezi a hardvert mint az oprendszert,így az sokkal jobban működik,mint ahogy azt többen írták. szóval visszatérve a szoftverekre,minden macek kb 100 ft értékű szoftverrel kapsz,ha nem több.
amúgy nem lehet összehasonlítani egy mac gépet egy másikkal egy az egyben ár alapján,hiszen az Apple-nél ez egy alapmodell,még ha az ára nem is arra sugall.
és én is osztom azt a véleményt,hogy aki eygszer kipróbálja,az sosem fog visszatérni,ezt tapasztalatból mondom. és azt is megfigyeltem,hogy azok fikázzák teljes mértékben (nem igazán objektív érvekkel) az Applet,akik még sosem használtak.

nekem pl egy 13" MBP-van és sosem tapasztaltam egyik windowsnál sem,amit macen. ugyanis windowson csomó idő elment pl egy nyomtató telepítésével,1-2 cd, és akkor esetleg felismeri, míg a macemen bedugtam a nyomtatót működő wifi mellett és egyetlen gombnyomás nélkül megkereste magának a drivert,magától letöltötte és telepítette és egyetlen gombnyomás nélkül használatkész volt kb 5-6 perc alatt és ezek sok kis apróságok,de ha sok ilyen van,bizony megkönnyíti az ember dolgát gépezés közben.
videókártya ide vagy oda, minden zenész, fotós macet használ és nemutolsó sorban a nagy film- és animációs filmgyárak is Mac pron dolgoznak,mint pl a PIXAR.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. chabee67
2010.01.31. 20:15
ja és az iPodokra visszatérve ha észrevetted volna, az Apple találta ki azt a fajta adatrendezést,amit ma már minden márka használ. Az iPodokon volt előszőr előadó,album,szám,genre alapú rendezés,és ma már minden más márka lekoppintotta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. besk
2010.02.28. 20:48
Cask szólok, hogy a touchpad üvegből van, nem műanyagból. Ha hidegből viszed be lakásba, akkor lehet érezni, hogy üveg, mert hidegebb sokkal egy darabig. Azért matt a felülete, mert mindkét irányba átlósan sraffozva van, közelről lehet látni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!