iPon Cikkek

ArmA II: Operation Arrowhead teszt

Dátum | 2010. 07. 18.
Szerző | Chocho
Csoport | JÁTÉK

Nem sok olyan sorozat van a játékvilágban, ami látványosan őrizné kuriózum jellegét, hisz ahogy változnak az idők, úgy cserélődnek az igények is. Néhány kivétel viszont talpon tud maradni, mert pont olyan űrt tölt be, melyet semmi más nem vállalhat. Ilyen az ArmA sorozat is, melynek tavalyi, második epizódja új dimenzióba emelte a katonai szimulátorokat. A realizmusra való maximális törekvés olyan programot alkotott, ami azóta is megemészthetetlen maradt a konkurenciának, s mivel a pénztáraknál is jól szerepelt, a cseh Bohemia nekilátott a most debütált küldetéslemez elkészítésének.

A közel-kelet csodája


Aki esetleg lemaradt volna az ArmA II-ről, itt elolvashatja írásunkat róla, noha nem igazán szükséges a dolog, mert az Operation Arrowhead egy önmagában is futtatható, úgynevezett stand-alone kiegészítő. A történet ezúttal eltávolodik Csernarusz kelet-európai erdeitől, és a közel-kelet fiktív Takisztánjába helyezi a cselekményt. A nyilván Afganisztánról mintázott országot Aziz tábornok tartja rémuralma alatt, aki azon felül, hogy kísértetiesen emlékeztet Szaddam Husszeinre, még pofátlanul lerohanja az olajhatalom Karzegisztánt is. Ezt a szörnyű tettet az USA hősei persze nem nézhetik tétlenül, így velünk együtt katonák százait vezénylik a kopár terepre, hogy helyreállítsák a törékeny békét. Oké, tudom, ez nem egy olyan sztori, amiért Oscar jár, de mivel jórészt a valóságból merít, azt hiszem, ezúttal eltekinthetünk nyilvánvaló nevetségessége felett. Már csak azért is érdemes így tenni, mert a játék abszolút független a forgatókönyvtől, az egész csak alibi végett van jelen.

Takisztán tipikusan közel-keleti ország látszatát kelti
Ami itt igazán lényeges, az új terep, Takisztán, ami egy sivatagos, gyér aljnövényzetű ország magas hegyekkel és állandó napsütéssel. Az arab világ szegényebb régióból ügyesen merítő pálya hatalmas (bár szerintem kisebb, mint Csernarusz volt), atmoszférája pedig az első perctől magával ragadja a téma kedvelőit. Mindenfelé kisebb falvak rejlenek, melyek apró kőházai között sosem tudni, ki híve Aziznak és ki nem, a barátságtalan táj pedig egész más játékstílust követel, mint az erdős, európaias helyszínek. A magam részéről nagyon örültem Takisztánnak, egy küldetéslemeztől azért nem semmi az ilyen méretes újdonság (legalábbis manapság, a DLC-k korában).

Mi változott?

Az új terepet és sztorit már kitárgyaltuk, lássuk a játékmenetet! Ugyan a kevés fa és tereptárgy miatt többet fogunk hasalni, az ArmA II alapjai nagyjából változatlanok maradtak. Most is sorban kapjuk a küldetések feladatait, melyeket egységünk kötelékében oldunk meg, és a realizmus ezúttal is rátelepszik a játékélményre, mégis van pár apróság, ami élvezetesebbé teszi az egyszemélyes kampányt. Az ArmA II szuper szimulátor, ezt nem lehet kétségbe vonni, de azt sajnos el kell ismerni, hogy a megjelenésekor nem tudott nyitni a frissebb közönség felé. Beletanulni irtó nehéz volt, ha pedig valaki mégis vette a fáradtságot, a programhibák és az időnként unalmas missziók előbb vagy utóbb, de biztosan elvették a kedvét. Szerencsére a Bohemia még időben észbe kapott, és a csapat most igyekezett egy sokkal akciódúsabb, "in medias res" stílusú kampányt teremteni. Nincsenek üresjáratok, hosszas várakozások vagy unalmas részek. Mindig történik valami, ami fenntartja az érdeklődésünket, a nehézségi szint pedig ezúttal sokkal elfogadhatóbb.

Hát igen, az életszerű mimikán még lenne mit csiszolni...
Megijedni persze nem kell, ez nem azt jelenti, hogy a játék nem elég élethű. A realizmus megmaradt, és bár az alap nehézségi szinten játszva egy-egy tapasztaltabb játékosnak már nem jelent gondot a program, a keményebb fokozatokra komolyan gyúrni kell. Az ellenséges AI nagyon okos, remekül céloz, kerít be vagy rejtőzik el, mi pedig kizárólag az ösztöneinkre és kiképzésünkre alapozva vághatunk vissza a hazai terepet élvező terroristáknak. Az igazat megvallva ezt a bohemia-féle egyszemélyes módot élveztem a legjobban az OFP: Red Hammer óta, reméljük hát, hogy az elkövetkezendő részek is hasonló szellemben íródnak. Maga a játékidő egyébként kevesebb, mint az ArmA II-ben (tapasztaltabbaknak olyan 8 óra), ám ha végeztünk, még van egy halomnyi különálló misszió, melyeket szintén érdemes kipróbálni, na meg a multi, ami meglehetősen felhúzza a csomag szavatossági értékét.

Már csak ezért megéri beruházni a játékra!
A küldetések felépítésével sincs semmi baj, noha kicsit sematikusak itt-ott. Mégis, mivel az Operation Arrowhead egy sandbox stílusban írt program, semmi sincs kőbe vésve, tehát ha valaki lezuhan a helikopterrel, amit a misszió elején rábíztak, még továbbmehet rosszalkodni, feltéve, ha túlélte a zuhanást. A járművek száma ezúttal is bővült, és az amerikaiak megszokott játékszerei mellé a második világháború ezeréves relikviái is be lettek sorozva. A csóró rezsim még most is T-34-es tankokkal igyekszik ellenállni az amerikai szuperfegyvereknek, így aki évek óta vár egy ilyen járgány elkötésére, most örülhet.

Mi nem változott?

Nos, ez a szekció már nem lesz olyan vidám, mint a korábbiak. Ugyan az Operation Arrowhead fele annyi hibától nem nyög, mint nagytestvére egy évvel ezelőtt, akadnak bugok dögivel, hogy megkeserítsék a bakák így sem könnyű életét (vagy halálát). Fagyások, hirtelen szaggatások, 200-as ping vagy windowsos hibaüzenet... hát igen, a Bohemia le se tagadhatná, hogy az ő termékükről beszélünk. Sajna az AI is kiegyensúlyozatlan. Az ellenfél mesterséges intelligenciájához mérve társaink zöldségeknek tűnnek, ami a második küldetés parancsnoki rangja alatt okozza majd a legtöbb fejfájást. Az utasításokat sokszor nem is hajtják végre, vagy elindulnak, de nem érnek oda a rossz útkereső algoritmus miatt. Ha már a parancsoknál tartunk, az irányítással sem vagyok megelégedve. Mivel szimulátorról beszélünk, érthető, hogy bonyolultabb a megszokottnál, efféle pilótavizsgás rendszert viszont nem vártam volna a sok javítás után. Nem elég, hogy rendre rosszat nyom az ember, de a sok különböző jármű vezetését sem könnyű fejben tartani.

A látvány azért nem semmi még ma sem
A többjátékos mód nem sokat változott, egyedül talán a különböző szerverek betegebbnél betegebb szabályai teszik érdekessé a dolgokat. No nem mintha ez baj lenne, az ArmA II legendás multival bírt, de akárcsak ott, itt is elkél majd egy kis finomhangolás. Addig is tessék szorgalmasan gyűrni a játékhoz mellékelt pályatervezőt, melyhez, ha megvan az alapjáték, az ArmA II összes felszerelése is dukál. Akik ismerik az elvakult rajongók fanatizmusát, már most készülnek az öbölháború legbrutálisabb összecsapásainak hű modellezésére, vagy Irak megszállására. Hiába, a Bohemia mindig is szerette a moddereket.

A beépített benchmark program még jól jöhet
Technikai fronton sincs nagy forradalom. Az ArmA II grafikus motorja ma már kevésbé tűnik erőforrás igényesnek, mint anno, igaz, szépsége is megkopott az idő vasfoga miatt. A textúrák jók, a fény-árnyék megoldások nem rosszak, a részecske effektek viszont már kifejezetten közepesen néznek ki. Ha azonban az összhatást és a hangulatteremtő faktort nézzük, meg lehetünk elégedve a Bohemia saját engine-jének teljesítményével. A gépigényről egyébként érdemes tudni, hogy a játék szereti az erős processzorokat. A tesztgépen (AMD Athlon II X2 @ 3,4 GHz; Radeon HD5770; 6 giga RAM) olyan 30 fps körül értéket futott 1920x1080-as felbontás és Very High beállítás mellett, közepes látótávolsággal.

Summarum

Az Operation Arowhead egy remek küldetéslemez, ami ráadásul viszonylag alacsony áron kínálja az ArmA II egy kiforrottabb játékélményét. Azok, akik szeretik a sorozatot, ruházzanak be rá minél előbb, akik pedig nem mertek belépni a katonai szimulátorok rideg és ijesztő világába, most az egyszer tehetnek egy próbát. Az ArmA II bugjait kb. fél évvel a megjelenés után már kijavították, itt pedig nincs annyira sok, szóval nem várható ilyen hosszú patch-cselési folyamat, a gépigény pedig megszelídült az elmúlt esztendőben, szóval emiatt sem kell idegeskedni. Remélem, a harmadik rész is hasonlóan nagy ugrást jelent majd.Platformok: PC
Tesztelt platform: PC

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. thspo
2010.07.18. 17:18
szal a gépigény csökkent? mert ennél a teszt konfignál jóval erősebb gépeket is két vállra fektetett az alapjáték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. exec79
2010.07.18. 17:29
nagy rajongója vagyok az eredeti OFP + 2 kiegnek, De arma megjelenés óta az egész már csak egy vicc. Az embertelen sok bug, és a teljesen idióta AI megöli ezeket a játékokat. Néha elkezd lőni az ellen 1 km-ről egyszerű puskával, máskor meg mellette állsz lövöd az oldalát szépen lassan és még csak feléd sem fordul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. exec79
2010.07.18. 17:30
ezt az Arrowhead-et most akkor hagytam abba amikor a társaim tankjai rendszeresen összeakadnak és nem jönnek tovább mert lökdösik egymást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Mlacix
2010.07.18. 17:50
Egy másik oldal(nem reklámozom inkább) tesztjében tökéletesen összefoglalta a dolgokat: "Aki nem él közösségi életet az ArmA 2-vel, némileg hátrányban van"
Egyedül tényleg nem nagy élmény a játék, főleg nem ha az ember a singleplayer részeket nézi benne. Ez a játék multiban jön ki igazán, mikor más emberekkel játszol. Elég nehéz lehet sokaknak úgy véleményeznie, hogy közben azt sem tudják milyen a játék.

thspo: Nekem ennél sokkal rosszabb gépem van és tudok rajta játszani(persze nem max. grafikán). De szerintem egy "szimulátornál" nem a grafika a legfontosabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. stargun
2010.07.19. 09:10
"Az Operation Arowhead egy remek küldetéslemez, ami ráadásul viszonylag alacsony áron kínálja az ArmA II egy kiforrottabb játékélményét."

EZ egy kicsit szomorú is egyben. Steam-en vagy Sprocket-en 30 EUR a program ami ugye 8.500 Ft kb. így minden, csak nem olcsó. Az itthon árusított durván 3.500 Ft-os széria pedig gyártási hibás és még nincs hír az újról. (van egy ilyen példányom, de fel sem lehet telepíteni...)

Van esetleg javaslat, hogy hol lehet valóban normális áron megvásárolni ezt a programot?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Mlacix
2010.07.19. 11:40
stargun: Én úgy tudom, a forgalmazó azt mondta, hogy e hónap végén jön a következő szállítmány, és mindenkinek akinek hibás a lemeze küldenek egy másikat. Amúgy a lemezen csak egy fájl hibás, és csak telepíteni nem lehet róla. Ha letöltesz valahonnan egy telepítőt(például tört verziót), és azt a megvásárolt CD kulccsal telepíted, tökéletesen fog futni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. paga
2010.07.19. 13:11
szerintem ez egy jó játék aki nem ismeri nyugodtan kipróbálhatja de 10 perc játékkal nem fog érteni hozzá minimum 1 ora kell hogy élvezni tudja az aki nem ért-étett hozzá. igen sajnos ahogy a szerkesztö mondta a társaink nagyon zöldségeg megöletik magukat állandoan de ettöl eltekintve érdemes megvenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gymarco
2010.07.19. 14:07
Én próbáltam a játékot, de grafikailag valami szánalmas....(HD5850)és teli van bugokkal, amik nagyon idegesítőek.Ja és a mozgás is kész katasztrófa....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sanyix
2010.07.19. 19:55
@gymarco: akkor dobd ki a gépedet, mert nekem még jóval gyengébb videokártyával is, nagyon messze van a szánalmastól a grafika
Egyébként sorolhatod a játékokat legalább hasonló grafikával, amiben van ilyen fizikai szimuláció és 200+ km2 szabadon bejárható terep. Kíváncsi lennék az ilyen játékokra, de még senki sem tudott mutatni ilyet sajna
És igen, ennek a játéknak a multi a lényege, na meg az ai csak fullra kapcsolva viselkedik okosan, de ott az átlagpléjer gyorsan elvérzik, mert rambózni akar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sanyix
2010.07.19. 19:57
ja és persze a konkurrens játékok felsorolásában még az is követelmény, hogy 1000+ katona/jármű is mozoghasson a játéktérben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Radon
2010.07.19. 20:41
Na de sanyix, azért ne túlozz! 200-300 egymással harcba bocsátkozó egységnél olyan 1-2 FPS a sebesség eleinte, szóval az inkább elméleti kérdés és úgy 2018-ban lesz alá vas.

A fizikai szimulációt meg hol láttad? Mert az, hogy pattog a gránát, meg eldől a koffer (bocsánat inkább: elfordul 90 fokot a vízszintes tengelye körül) nem tekinthető annak.

Egy CryTek motor lenne jó, azzal faszán el tudnám képzelni az Armát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sanyix
2010.07.19. 20:49
meg esik és lassul a lövedék, meg működik a tankok felfüggesztése, stb.
crytek motor egyrész jóval kisebb területre lenne képes, másrészt a hordódobáláson kívül az sem villogott fizikában, főleg nem a fegyverekében, na meg mod nuku.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. exec79
2010.07.19. 21:01
HL2 engine-t alá, kicsit régi de az rendben van. Optimalizált, jó a fizika és ... és más nem is kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Chocho
2010.07.20. 13:12
exec79:

A Source erre nem lenne alkalmas, ide egészen egyedi megoldások kellenek.

Radon:

A fizikát itt ne úgy vedd, mint a Crysisban. A járművek élethű viselkedésére gyúrtak rá, ahogy egy autószimulátornál szokás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Radon
2010.07.20. 14:20
Lassan 4-5 éve játszom rendszeresen az Armával (mert szeretem). Azt nem nevezném fizikának, hogy a lövedék ballisztikája "meg van írva". Mert nem fizikát számol, hanem a kívánt esést egy szimpla matematikai képlettel, és egy tömbben szereplő véletlenszerű értékekkel operálva éri el.

A jármű "fizika" mint olyan nem létezik. A C 130-al vagy - most nem ugrik be, valamelyik SzU-val - 70 km/h ás sebességgel lehet fordulni átesés nélkül. A 4x4-es járgány úton teszem azt megy 90-el, ha fűre ér akkor szinte azonnal 32-re vált a sebesség mutató (olyan 120 G-s erőhatás, de nem számít) Tömeg nem mindig van, lásd karambol.

Ezekhez nem kell fizikai számítás, hanem egy primi matematikai képletek és/vagy If(..){} kódsorok tucatjaira van szükség.

Ettől függetlenül szeretem az Armát, csak hát kritikus vagyok.

Sanyix: Szerintem a CryTek engine is képes lenne a vinyórol streamelni egy kisebb kontinenst, ha úgy akarnák. Csak ők tudják, hogy a jó bulik - hidd el - beleférnek egy 5*10 km-es terepbe is. Armában is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rootshaper
2010.07.21. 13:04
en csak annyit mondok, hogy Battlefield: Bad Company 2 ^^
a non plusz ultra, meg mindig, es az is marad egy jo ideig...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. XtreemX
2010.07.21. 22:41
rootshaper :
Igen esetleg októberig amikor is jön a Medal of Honor...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. exec79
2010.07.21. 22:55
amit ugyanazok csinálnak ugyanabból és ugyanúgy. Csak a karakterek skin-je meg a pályák mások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sycra
2010.07.27. 12:38
a Medal of Honor nagyon leadta a szintet a legtöbb mostani játék lealázta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Qouzey
2010.07.27. 23:56
Sziasztok, ennek külön multija van vagy egyáltalán nincs is? Előre is köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Qouzey
2010.07.28. 23:17
Tényleg igaz hogy a multiplayer részéhez, hogy fel tudj menni egy szerverre le kell tölteni egy rakat modot? Mert akkor szerintem nem veszem meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Giggsy
2010.09.07. 17:15
Ezt a kiegészítőt nem próbáltam, de az eredeti ArmA nekem nagyon nem jött be. A sandbox játékmenet király dolog, jó hogy óriási területet lehet bejárni és az ellenfelek "gondolkodnak", de ennek az ára túl nagy. És nem csak a gépigényre gondolok. Oké, hogy mittudomén hány poligonból állnak a fegyverek és az milyen szuper dolog, de mi értelme, ha a játék grafikája ocsmány fakó lesz miatta, az emberek gumibábú szerűek és ezek ellenére is egy jobb gépen is beszaggat butára vett beállítások mellett. Nem azt vártam tőle, hogy MW2 szintű grafikát hozzon, de azért az már túlzás, hogy még egy egyszerű buta ingyenes MMOFPS szintjét sem képes produkálni. És nem igaz, hogy a látótávolságnak/bejárható területnek ilyen árral kell járnia, mert például az új OFP az ArmA-hoz hasonlóan grandiózus (bár ennyire azért talán nem) de mégis szebb a grafikája és nem kell hozzá olyan erőmű amit még kapni sem lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!